فهرست مطالب

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 113، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عطاالله پورعباسی، سید حسن امامی رضوی، زهرا خیری، سلماز سادات نقوی الحسینی، باقر لاریجانی* صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    اسناد سیاستی مطابق با سطح تصمیم گیرندگان در نظام سیاستگذاری کشور، در یکی از چهار سطح فلسفه، دکترین، اصول و سیاست طبقه بندی می شوند. بیانیه گام دوم انقلاب به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران، توسط رهبر معظم انقلاب صادر گردید. نوشته حاضر ضمن بررسی جایگاه این بیانیه در اسناد بالادستی کشور، الگویی جهت پیاده سازی آن در آموزش عالی سلامت ارائه می نماید.

    روش بررسی

    در فاز نخست پنل نخبگان تشکیل و اسناد بالادستی کشور احصا گردید. فاز دوم به تحلیل محتوای بیانیه پرداخته و گزاره های الزام آور آن در نظام آموزش عالی سلامت احصا شد. در فاز آخر نیز تطبیق بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی با مقوله های اصلی بیانیه گام دوم صورت گرفت.

    یافته ها

    مطابق نظر پانل خبرگان 107 گزاره از بیانیه استخراج و 14 گزاره مرتبط با نظام آموزش عالی سلامت استخراج گردید. در نهایت سه مقوله مرتبط با آموزش شامل نیل به مرجعیت علمی و ارتقای عزت ملی، علم نافع و در خدمت نیاز جامعه و عدالت در دسترسی و رفع محرومیت از محتوای بیانیه منتج و انطباق بسته های تحول و نوآوری با این مقوله ها بررسی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بررسی ها، این بیانیه در زمره اصول سیاستی کشور طبقه بندی می شود. باتوجه به مسیری که این بیانیه، به عنوان اصل سیاستی، برای 40 سال آتی پیش روی نهادهای کشور قرار داده، لازم است اسناد سیاستی و قوانین جاری و جدید کشور منطبق بر این اصل تدوین و بازنگری شود.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، آموزش عالی سلامت، سیاستگذاری، اجرای سیاست
  • آبتین حیدرزاده، هانیه زهتاب هاشمی*، پروانه پرواسیده، زهرا بهره ور صفحات 11-20
    مقدمه

    آموزش پزشکی به سبب نیاز به عرصه های متنوع یادگیری در گستره وسیع، نسبت به سایر آموزش ها از ویژگی های خاصی برخوردار است که این جنبه در آموزش بالینی بیشتر نمود پیدا می کند. دوره دستیاری تخصصی پزشکی یکی از دوره های تحصیلات تکمیلی بالینی پزشکی است که با توجه به جایگاه این حرفه، از ابتدا مورد توجه قرار گرفته است.

    روش ها

    در این مطالعه به بررسی سیر تحولات آزمون پذیرش دستیار تخصصی پزشکی طی سال های 1397-1357و دستاوردها و چالش های مطرح شده مرتبط با این آزمون در این بازه زمانی پرداخته و شرایط و ضوابط معین شده بر آزمون فوق الذکر تشریح می شود. همچنین دستاوردهای کسب شده طی سالیان اخیر جهت پیشبرد اهداف حوزه آموزش پزشکی بیان گردیده است. این مطالعه از نوع توصیفی و تحلیلی می باشد و به صورت کتابخانه ای انجام شده است.

    نتایج

    تخصیص ظرفیت به دانشگا ه ها متناسب با نیاز های جامعه و بخش سلامت،تحول در شیوه پذیرش دستیاران، تربیت و جذب پزشک در مناطق محروم، توجه ویژه به نخبگان حوزه پزشکی از جمله اهدافی بود که در راستای عادلانه کردن پذیرش داوطلبان و پوشش نیروهای متخصص در سراسر کشور برنامه ریزی و پیاده سازی شد.

    نتیجه گیری

    گسترش عدالت آموزشی و ایجاد فرصت های برابر آموزشی به افراد از هر طبقه اقتصادی و اجتماعی، شناسایی و جذب استعدادهای درخشان و نخبگان، تقویت نظام آموزش پزشکی با ارائه خدمات از طریق تعامل موثر و آموزش نیروی انسانی در سطوح گوناگون از جمله دستاوردهای حوزه آموزش پزشکی در نظام سلامت است.

    کلیدواژگان: آزمون پذیرش دستیار تخصصی، آموزش پزشکی، آموزش بالینی، نظام سلامت
  • ترانه عنایتی*، جمیله آقاتبار رودباری صفحات 21-34
    زمینه و هدف
    بر نامه ریزی استراتژیک و تعاملی با درک صحیح از تحولات محیطی و ارزیابی واقع گرایانه از توانمندی های داخلی، به دانشگاه های علوم پزشکی در نیل به اهداف کمک می نماید. این پژوهش به منظور بررسی برنامه تحول و نوآوری از منظر برنامه ریزی استراتژیک و تعاملی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش اسنادی با جستجو در پایگاه های معتبر اینترنتی، سایت معاونت آموزشی وزارت بهداشت وبررسی جدید ترین مقالات و اسناد مرتبط با تحولات آموزش عالی و آموزش پزشکی و برنامه ریزی دانشگاهی در قرن بیست و یکم، برنامه تحول و نوآوری و برنامه استراتژیک و تعاملی در دانشگاه ها درنیمه اول سال 1398 انجام شد.
    نتایج
    از آنجایی که رویدادهای غیر قابل پیش بینی در محیط های پیچیده همچون دانشگاه های علوم پزشکی به طور مداوم در حال رخ دادن می باشد، به نظر می رسد، برنامه ریزی سازگار شونده با هویت دانشگاه ها، برنامه ریزی استراتژیک بر آمده از مبانی تفکر و بصیرت استراتژیک با به کارگیری مبانی و اصول گرایش برنامه ریزی تعاملیشامل مشارکت، مداومت، هماهنگی و کل نگری باشد. در چنین شرایطی نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اسناد بالادستی و با رویکردی استراتژیک و تعاملی، برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی مشتمل بر 11بسته تحولی و یک برنامه پایش بسته ها را با با نگاه به سیاست های کلی نظام سلامت و سیاست های کلی بخش آموزش عالی ابلاغی مقام معظم رهبری، توجه به کسب مرجعیت علمی در منطقه و با نگاه آینده نگارانه و نوآورانه طراحی و اجرایی نموده است.
    نتیجه گیری
    نظام آموزش سلامت کشور در همگامی با الزامات دانشگاه های هزاره سوم، تدوین و اجرای برنامه تحول و نوآوری در آموزش پزشکی را با رویکرد استراتژیک و تعاملی مورد تاکید قرار داده است.
    کلیدواژگان: برنامه استراتژیک، بر نامه ریزی تعاملی، تحول و نوآوری، آموزش پزشکی، هزاره سوم
  • مجید عسکری، مرتضی سمیعی* صفحات 35-45
    هدف پژوهش تعیین رابطه ی بین رهبری تحولی با خودکارآمدی و اشتیاق شغلی کارکنان بود. پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و از لحاظ زمانی مقطعی بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی کارکنان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تعداد 10000 نفر در سال 1398 تشکیل دادند. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان ، براساس فرمول کوکران تعداد373نفر تعیین شد و به منظور انتخاب افراد نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد.ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رهبری تحولی بس و آولیو ، پرسشنامه خودکارآمدی رادولف و همکاران و پرسشنامه اشتیاق شغلی شوفلی و باکر بود. ضرایب پایایی برای پرسشنامه رهبری تحولی 963/0، برای پرسشنامه خودکارآمدی 777/0 و برای پرسشنامه اشتیاق شغلی 947/0 محاسبه شد که همگی بالاتر از 7/0 بوده و نشان از دقت بالای ابزار اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش داردتجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. یافته های حاصل از این پژوهش درسطح معناداری 05/≥p نشان داد که بین تحقق رهبری تحولی با خودکارآمدی و اشتیاق شغلی کارکنان ستادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رابطه معنادارآماری وجود دارد. نتایج رگرسیون ساده، نشان داد که رهبری تحولی در سطح اطمینان 95 درصد به طرز معناداری توان پیش بینی متغیر خودکارآمدی را داردو رهبری تحولی با مقدار تی- ولیو 350/8 و سطح معناداری 000/0 در سطح اطمینان 95 درصد به طرز معناداری توان پیش بینی متغیر اشتیاق شغلی را دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحولی، خودکارآمدی، اشتیاق شغلی
  • مصطفی رضایی*، یگانه کریمی، الناز آصف صفحات 46-57
    زمینه و هدف
    شناخت میزان انگیزش اعضای هیات علمی می تواند مدیران را در پیشبرد و بهبود بهره وری منابع انسانی یاری رساند. در این مطالعه , عوامل موثر بر ایجاد انگیزش شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بررسی گردیده است.
    روش بررسی
    این تحقیق توصیفی _مقطعی با بررسی نظرات 189 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اجرا شد. از پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته براساس نظریه هرزبرگ متشکل از 40 گویه در 11 قسمت استفاده شد. برای تایید روایی و پایایی به ترتیب از روش اعتبار محتوا و آزمون مجدد به فاصله دو هفته استفاده شد. برای هر عبارت و هر یک از حیطه ها بر حسب درجه اهمیت ، امتیازات محاسبه شد . داده ها با استفاده ازآمارتوصیفی و تی تست مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه در سطح معناداری 05/0 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    با دریافت 168 پرسشنامه تکمیل شده (88/88 درصد مشارکت) مشخص شد از بین 6 حیطه های بیرونی مورد بررسی به ترتیب حیطه های "حقوق و دستمزد" با 5/95 درصد مهمترین حیطه های بیرونی بود و کم اهمیت ترین حیطه بیرونی هم "خط مشی و سیاست های محیط شغلی" با 75/81 درصد بود. از بین حیطه درونی هم "ماهیت کار هیات علمی" با 94 درصد از اهمیت بیشتری برخورداربود و حیطه "استقلال و مسوولیت شغلی" به عنوان کم اهمیت ترین حیطه درونی با 5/77 درصد شناخته شد. با مقایسه نظرات دیدگاه ها با درنظر گرفتن متغیرعای مختلف با توجه به میانگین و انحراف معیار امتیاز در هر 11حیطه، در برخی از حیطه های بیرونی و درونی تفاوت معنی دار آماری ملاحضه شد. (05/0 P value ≥)
    بحث و نتیجه گیری
    عوامل بیرونی انگیزش شغلی بیشتر از عوامل درونی انگیزشی در بین اعضا هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز منجر به انگیزش شغلی می باشد.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، هیات علمی، تئوری هرزبرگ، دانشگاه
  • مرینا اسکندری*، فخرالسادات حسینی، کتایون رازجویان، علیرضا ابدی صفحات 59-70
    مقدمه

    راهنمای مشاهده ای Calgary Cambridge یک ابزار شناسایی شناخته شده ارتباط بین درمانگر و بیمار می باشد و شواهد قابل توجهی از روایی، پایایی و سودمندی آن وجود دارد. هدف این مطالعه بومی سازی این راهنما براساس استاندارد سازگاری فرهنگی متقابل Cross-Cultural Adaptation (CCA) به منظور دسترسی به یک پوشش مناسب با فرهنگ و زبان فارسی بود.

    روش و مواد

    این مطالعه متدولوژیک، راهنمای مشاهده ای Calgary Cambridge بعد ازکسب اجازه از نویسندگان اصلی، با استفاده از استاندارد سازگاری فرهنگی متقابل طی پنج مرحله به زبان و فرهنگ فارسی ترجمه و بومی سازی شد. روایی صوری، روایی محتوایی و افزایش دقت و پایایی چک لیست نهایی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بعد از انجام مراحل بومی سازی تایید روایی اولیه چک لیست نهایی تهیه شده متناسب با فرهنگ و زبان فارسی از نویسنده اصلی و سپس گروه خبرگان مهارت های ارتباطی دریافت گردید. به منظور افزایش در دقت و پایایی چک لیست تهیه شده با مشارکت 20 نفر از رزیدنت های سال آخر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشاهده مهارت ها براساس چک لیست انجام شد و شاخص ارزیابی پایایی k مساوی 1.00 شد یعنی از پایایی 100% برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    در مطالعات انجام شده بر مبنای راهنمای Calgary Cambridge در ایران، این راهنما فاقد ترجمه مناسب بوده و متناسب با فرهنگ ایرانی و زبان فارسی بومی سازی نشده است و از این رو پوشش مناسبی برای سنجش مهارت های ارتباطی پزشک و بیمار فراهم نمی کند. چک لیست نهایی تهیه شده در این مطالعه، که اولین رفرنس اصلی بومی سازی شده مبتنی بر راهنمای مشاهده ای Calgary Cambridge است به حل این مشکل کمک نموده و پوشش مناسب و کاملی از این راهنما ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: راهنمای مشاهده ای Calgary Cambridge، بومی سازی، استاندارد سازگاری فرهنگی متقابل، ارتباط پزشک و بیمار
  • سهیل میرچی*، مرتضی مرادی، روح الله سهرابی صفحات 71-83
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به بررسی نقش شاخص های مدیریت و رهبری از استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان های ایران در عملکرد بیمارستان های خصوصی شهر تهران می پردازد .هدف از این تحقیق بررسی اجرای اعتباربخشی بر عملکرد بیمارستان و تاثیر آن بر افزایش کیفیت ارائه خدمات و ایمنی بیماران می باشد .
    مواد و روش ها
    شیوه تحقیق توصیفی- پیمایشی است و ابزار مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه، اینترنت و روش های کتابخوانی می باشد. جامعه آماری این تحقیق 100 نفر از کلیه افراد دخیل در اجرای اعتبار بخشی درپنج بیمارستان خصوصی درجه یک تهران می باشد، روایی تحقیق توسط اساتید، نخبگان و کارشناسان مورد تایید قرار گرفت، پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تعیین گردید و از آمار توصیفی و آزمون های کولموگوروف -اسمیرنوف (k-s)و t تک نمونه ای برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    با توجه به اینکه مقدار معنی داری یک دنباله در تمام مولفه ها کمتر از 5 درصد است و منفی بودن آماره t و حد پایین و بالای فاصله اطمینان می توان به این نتیجه رسید که اجرای اعتبار بخشی تاثیر مثبت و معنا داری بر عملکرد مدیریت و رهبری ندارد.
    نتیجه گیری
    آنجا که ارزیابی و تعیین درجه اعتبار بیمارستان ها، بخشی از مفهوم اعتباربخشی است. لذا انتظار میرود، مدیران ارشد بیمارستان، اعتباربخشی را نه به عنوان هدف بلکه به عنوان مدلی الهام بخش و ابزاری موثر برای بهبود کیفیت و ارتقای ایمنی بیماران در سرلوحه کار خود قراردهند. به همین جهت بررسی دقیق و نحوه تهیه مستندات توسط ارزیابان و پیگیری نتایج مستندسازی جمع آوری شده طی مشاهدات وانجام مصاحبه) ترکیب روش های ارزیابی مستندات با مشاهده و مصاحبه(می تواند از مستندسازی صرف جلوگیری نموده و به بهبود عملکرد بیمارستان و اجرای موثر اعتبار بخشی کمک نماید.
    کلیدواژگان: عملکرد، اعتباربخشی، مدیریت و رهبری، کیفیت، استاندارد
  • پریا محمدیها، امیرحسین محمد داودی*، مریم مصلح صفحات 84-97
    زمینه و هدف
    هدف توسعه، بهبود بخشیدن به شرایط زیستی کلیه افراد جامعه است. رسیدن به توسعه پایدار یکی از اهداف متعالی هر جامعه و کشوری است. آموزش، اثربخش ترین ساز و کار جامعه برای مقابله با بزرگترین چالش این قرن یعنی توسعه پایدار است. بروز تحولات گسترده، تغییرات عمده ای در عرصه های مختلف زندگی بشر از جمله آموزش عالی ایجاد نموده است. رقابت میان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی سبب شده است که در سال های اخیر توجه به وضعیت کیفی نظام آموزش عالی و به تبع آن بازاریابی آموزشی در اولویت قرار گیرد.
    روش بررسی
    در این پژوهش از روش تحلیلی و توصیفی استفاده شده است، به منظور درک مفاهیم توسعه پایدار، آموزش عالی و بازاریابی آموزشی، به پیشینه موضوع به صورت مطالعه کتابخانه ای و اسنادی پرداخته شده است. جهت تشریح تاثیر بازاریابی آموزشی دانشگاه آزاد در حرکت به سوی توسعه پایدار ، سوابق موجود از طریق جستجو در سایتهای معتبر اینترنتی و مطالعه جدیدترین مقالات و مستندات مرتبط بررسی شده است.
    نتیجه گیری
    برنامه ریزی برای توسعه پایدار مستلزم توجه سیستمی و همچنین شناسایی عوامل تاثیر گذار در سطوح مختلف و تعیین روابط میان آنها می باشد تا بتواند با یک رویکرد منسجم ، امکانات و فرصتهای موجود را در جهت تحقق توسعه پایدار سوق دهد. با توجه به انتقال سریع تکنولوژی، لازم است دانشگاه آزاد انعطاف پذیری بیشتری در محتوا و فرایند در جهت توسعه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی داشته باشد تا بتواند هرچه بیشتر به اهداف توسعه پایدار نائل گردد. در این راستا با توجه به اینکه بیشترین جمعیت آموزش عالی در کشور مربوط به دانشگاه آزاد می باشد لذا توجه به کیفیت در سایه بازاریابی آموزشی دانشگاه آزاد حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: دانشگاه آزاد، بازاریابی آموزشی، توسعه پایدار
|
  • Ata Pourabbasi, Seyed Hasan Emami Razavi, Zahra Kheiry, Solmaz Sadat Naghavi Alhosseini, Bagher Larijani * Pages 1-10
    Background

    Upper documents of Iran are categorized in one of four levels of philosophy, doctrine, principles and policies, according to the level of policy making system. The “Second Step of the Revolution” Statement was issued by Iran’s Supreme Leader. This article, reviewing the status of this statement in the Upper documents of Iran and provides a model for its implementation in Iran’s medical education system.

    Methods

    first phase: the expert panel was formed and the list of upper policy documents of Iran was prepared. Second phase: the content of the statement was analyzed and its imperative propositions in the higher education system were extracted. Third phase: adaptation of the packages of reform and innovation of medical education with the main categories of “second Step of the revolution” statement took place.

    Results

    107 propositions were extracted from the statement and 14 propositions related to the higher education system were extracted. Finally, three categories related to education, including the achievement of scientific hegemony and the promotion of national dignity, advantageous and community-based science and justice in access to services and eliminating poverty were extracted from the contents of the statement and the packages of reform and innovation matched with these categories.

    Conclusion

    According to the results this statement should be classified as the country's policy principles. Given the direction that this statement has been made to the country, it is clear that the current and new policies and laws of the country should be drafted and reviewed in accordance with this statement.

    Keywords: Second Step of the Revolution Statement, medical education, Policy making, Policy implementation
  • Abtin Heidarzadeh, Haniyeh Zehtab Hashemi *, Parvane Parvasideh, Zahra Bahrevar Pages 11-20
    Introduction

    The teaching of the medical science due to the need for diverse learning areas in a wide range, has a special attribute than other training, which is more evident in clinical education. The course of medical residency is one of the medical graduate courses, which has been at the forefront of attention due to the role and position of this profession,

    Methods

    This study examine the evolution of the Residency exam during the years 1357 to 1397, as well as the achievements and challenges posed by this test in this interval. Also, the achievements achieved in recent years to promote the goals of knowledge of medical education has been expressed. This study is descriptive and analytical and library survey.

    Results

    Allocating capacity to universities based on needs of the community and the health sector, the evolution of the rule of residents acceptance, training and recruiting physicians in the deprived areas, special attention to the medical elite in a medical specialty is another goal that was implemented in order to justify the recruitment of the residents and to cover specialist personnel throughout the country.

    Conclusion

    Expanding educational justice and creating equal educational opportunities for individuals from every economic and social class, identifying and attracting brilliant and elite talents, strengthening the medical education system by providing services through effective interaction, and training human resources at various levels, including the achievements of the development plan Human resources are in the health system.

    Keywords: The Residency exam, medical education, Clinical Medical, health system
  • Taraneh Enayati *, Jamileh Aqatabar Roudbari Pages 21-34
    Background
    Strategic and interactive plan help the universities to achieve their goals by understanding the environmental changes and realistic assessment of their internal capabilities. The aim of this study was to examine the program of development and innovation in medical education from the perspective of strategic and interactive planning.
    Materials and Methods
    This documentary research was carried out by searching in the databases and the websiteof the Ministry of Health's Deputy Directorate for Education and a review of the articles and documents related to Developments in higher education and medical education and university planning in the 21st century, the Program of development and Innovation and the Strategic and Interactive Program.
    Results
    Since unpredictable events are occurring continuously in University of Medical Sciences, it seems that adaptive planning with the identity of universities, is the strategic planning based on the principles of strategic thinking and insight,using the principles of interaction planning Including participation, continuity, coherence and Holistic view. Under these circumstances, the health system of the Islamic Republic of Iran, based on upstream documents and with a strategic and interactive approach,has designed and implemented the program of development and innovation of medical education including 11 development packages and a package monitoring plan with a strategic approach, looking at general health policies and policies of The General Department of Higher Education announced the Supreme Leader's attention to the acquisition of scientific authority and with a perspective and innovative look.
    Conclusion
    health education system, in line with the requirements of the Third Millennium Universities, has emphasized development and implementation of a program for reform and innovation of medical education with a strategic and interactive approach.
    Keywords: strategic plan, interactive plan, program for development, innovation, medical education
  • Majid Askari, Morteza Samie * Pages 35-45
    The Relationship between Realization of Transformational Leadership with Self-efficacy and Employees' Job Desire Ministry of Health and Medical Education Majid Askari, Dr. Morteza Samiee Zafarghandi Abstract The purpose of this study was to determine the relationship between transformational leadership with self-efficacy and job satisfaction and descriptive and correlational research method. Statistical population of the Ministry of Health and Medical Education staff was 10,000 in 2019 and sample size was 373 according to Cochran formula. Samples were selected by simple random sampling method. Research tools included Bess and Avolio transformational leadership questionnaire, Radolf et al. Self-efficacy questionnaire, and the job satisfaction questionnaire of Schoffley and Baker. Reliability coefficients for Transformational Leadership Questionnaire were 0.963, for Self-efficacy Questionnaire was 0.777, and for Job Desire Questionnaire, all of which were higher than 0.7, indicating high accuracy of the measuring tool used in this study. The data were analyzed by SPSS software at two levels of descriptive and inferential statistics. Findings showed that there is a significant relationship between transformational leadership achievement with self-efficacy and job motivation of staff members of Ministry of Health and Medical Education. Keywords: Transformational leadership, Self-efficacy, Career Desire
    Keywords: Transformational Leadership, self-efficacy, Career Desire
  • Mostafa Rezaee *, Yeganeh Karimi, Elnaz Asef Pages 46-57
    Background and aims
    Human resource motivation is one of the important factors in job satisfaction. Understanding employee motivational factors can help decision makers improve their human resource efficiency. In this study, the factors affecting the job motivation of faculty members of Shiraz University of Medical Sciences were studied.
    Method
    This descriptive cross-sectional study was carried out using self-report method with 168 faculty members of Shiraz University of Medical Sciences. A researcher-made questionnaire based on Herzberg's two-factor theory consisting of 40 items in 11 parts, including five factors in the internal scope and six factors in the external scope, were used. Validity and reliability were confirmed by content validation and test-retest method in a two-week interval, respectively (r = 92). Scores were calculated for each statement and for each field in terms of importance. SPSS ver.18 software was used for statistical analysis using descriptive statistics, independent t-test and one way ANOVA.
    Results
    168 completed questionnaires received (88.88% of participation). “Wage” (95.5%) was the most important external scope, and the least important external scope was “Policy and Occupational Environmental Policy “(81.75%). Internal scope comparison showed that, "The nature of the work" (94%) was the most important internal scope, and the domain of "Independence and Occupational responsibility" was considered as the least important internal scope with 77.5 percent. By comparing the views of the participants with regard to gender, place of service, academic records and academic degree in terms of mean and standard deviation, a significant difference was observed in some of the external and internal scopes.(P value≥0.05)
    Conclusion
    External factors of job motivation are more than internal motivational factors among faculty members of Shiraz University of Medical Sciences, which leads to job motivation.
    Keywords: Motivation, job motivation, Faculty Member, Herzberg theory
  • Merina Eskandari *, Fakhrolsadat Hosseini, Katayoon Razjouyan, Alireza Abadi Pages 59-70
    Background and Objectives

    The Calgary Cambridge Guide is a well-known diagnosis tool for communication between the therapist and the patient. It has significant evidence of its validity, reliability, and usefulness. The purpose of this study was to localize the Calgary Cambridge Guide according to the cross-cultural adaptation (CCA) standard in order to access a suitable cover with Persian culture and language

    Materials and Methods

    In this non-experimental methodological study, in order to indigenization of Calgary Cambridge Guide, first we obtained the permission from the original authors then we used of CCA standard that consists of five main steps. Finally, Face validity, content validity, increasing the accuracy and reliability of the final checklist were examined.

    Results

    After the localization process, the initial validity confirmation of the final checklist prepared in accordance with Persian culture and language was received from the original author and then a group of communication skills experts. In order to increase the accuracy and reliability of the prepared checklist, observing skills was performed based on a checklist with help of 20 residents of the last year of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, The reliability index of k was equal to 1.00, which means it was 100% reliable.

    Conclusion

    In studies based on the Calgary Cambridge Guide in Iran, this guide has no proper translation and has not been indigenized in accordance with Iranian culture and Persian language and therefore does not provide a suitable cover for patient and physician communication skills assessment. The final checklist in this study, which is the first original localized referral based on the Calgary Cambridge Guide, helps to solve this problem and provides a comprehensive coverage of this guide.

    Keywords: Calgary Cambridge Guide, Indigenization, Cross-Cultural Adaptation, physician-patient communication
  • Soheil Mirchi *, Morteza Moradi, Ruhollah Sohrabi Pages 71-83
    Background
    The purpose of this study was to investigate the implementation of accreditation on hospital performance and its impact on improving the quality of service delivery and safety. Patients.
    Materials and Methods
    The research method is descriptive-survey and is a tool for collecting information, questionnaire, internet and reading methods. The statistical population of this research is 100 people from all of the people involved in validation in Tehran Private-Level Private Hospital. The validity of the research was confirmed by professors, elites and experts. The reliability of the questionnaire was determined using Cronbach's alpha and descriptive statistics Kolmogorov-Smirnov tests (ks) and single sample t tests were used for data analysis.
    Results
    Considering that the significance of a sequence in all components is less than 5%, and the negative t and the lower and upper limit of confidence interval, it can be concluded that the validity of the implementation has a positive and significant effect on management performance And there is no leadership.
    Conclusion
    The assessment of hospitals is part of the concept of accreditation. Hence, hospital executives are expected to focus on validation not as an objective but as an inspirational model and an effective tool for improving the quality and safety of patients. Therefore, careful examination and how the documentation is prepared by evaluators and the results of the documented documentation gathered during observations and interviews (combining the methods for assessing documentation with observation and interviewing) can prevent the documentation, and improve hospital performance and effective accreditation. Help
    Keywords: performance, accreditation, management, leadership, Quality, Standard
  • Paria Mohammadiha, Amir Hossein Mohamad Davodi *, Maryam Mosleh Pages 84-97
    Background and Aim
    The goal of development is to improve the living conditions of all individuals in society. Achieving sustainable development is one of the transcendent goals of every society and country. Education is the most effective mechanism of society to contrast the greatest challenge of this century, sustainable development. Extensive developments have led to major changes in various areas of human life, including higher education. In recent years, competition between universities and higher education centers has led to increase of attention to the qualitative status of the higher education system and consequently educational marketing.
    Methods
    In this research, a descriptive and analytical method has been used. In order to understand the concepts of sustainable development, higher education and educational marketing, the background of the subject has been studied through library and documentary studies. In order to explain the impact of educational marketing at Azad University in towards sustainable development, existing records have been reviewed by searching through reputable websites and reading the most recent articles and related documents.
    Conclusion
    Sustainable Development Planning requires systematic attention as well as identifying the influential factors in different levels and identifying the relationships between them so that with a coherent approach, the existing opportunities and opportunities for sustainable development can be realized. Given the rapid transfer of technology, it is necessary for the university to be more flexible in its content and process in terms of social, economic, and cultural development so that it can achieve the goals of sustainable development. Since the largest population of higher education in the country belongs to Azad University, it is important to pay attention to quality as a result of Azad University educational marketing.
    Keywords: Azad University, educational marketing, sustainable development