فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 49 (دی 1398)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 49 (دی 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/16
  • تعداد عناوین: 5
|
  • افشین غلامی قدیم* صفحه 1

    منطقه خودگردان کردستان سوریه (روژ آوا) آن بخش از فضای آنارشی نظام بین الملل است که هرکدام از دو ابر قدرت آمریکا و روسیه سعی دارند با به دست گرفتن الگوهای متنوع موازنه قوا، هژمونی خود را در سوریه حفظ کنند. باتوجه به آنکه مسئله اصلی نو واقع گرایی، دولت محوری، آنارشی بین المللی و قدرت و امنیت است، برپایه آن آمریکا و روسیه تلاش می کنند تا در موقعیت استثنایی سوریه، با برقراری بیشترین سطح روابط با این منطقه در تامین مولفه های امنیت ملی خود ساختار نفوذ و فرادستی خود را گسترش و تکمیل نمایند، چراکه کردستان سوریه نقطه ثقل دو جریان سنی و شیعه در سوریه است و بعنوان خط سوم جریان نظامی - سیاسی این کشور، قادر خواهد بود در ایجاد توازن قدرت در فردای سوریه ایفای نقش کند و در این میان، باتوجه به رقابت های منطقه ای و فرامنطقه ای دو ابر قدرت، کردها نیز می توانند، منافع راهبردی خود را از این بالانس قدرت، در سوریه آینده تامین نمایند.

    کلیدواژگان: کردستان سوریه، رقابت آمریکا و روسیه، رویکرد رئالیسم تهاجمی
  • علیرضا مومن صفایی، علی اکبر علینی صفحه 2

    اولین شکل گیری ملی گرایی (ناسیونالیسم) بعنوان ایدئولوژی حاکم را می توان در دوره پهلوی اول دانست. این مقطع از آنجایی شایسته بحث و تامل جدی است که ادراکات و تصوراتی که در ساختار سیاسی دوره پهلوی اول ترویج شد، مبنای مباحث و مجادلاتی شده است که تا به امروز امتداد یافته است. این مقاله می کوشد تا ضمن فهم روند تثبیت الگوی هویت ناسیونالیستی در دوره پهلوی اول، عناصر و مولفه های درونی آنرا که حول چهار محور اصلی وحدت ملی، باستان گرایی، دلبستگی به وطن، تداوم سلطنت و موقعیت محوری شاه مورد تحلیل قرار دهد. در ادامه این بحث، جهت گیری و سیاست خارجی ایران در دوره رضاشاه، که عمیقا متاثر از رویکرد ناسیونالیستی در مناسبات بین المللی ایران مورد بحث قرار می گیرد. در همین خصوص این سوال مطرح می شود که: هویت دولت در ایران عصر پهلوی اول برپایه چه اصولی شکل گرفته و تاثیر آن بر سیاست خارجی و مناسبات بین المللی ایران چگونه بوده است؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که هویت دولت ایران در عصر پهلوی اول برپایه تمرکز بر حس ناسیونالیسم ایرانی در کشور بود که  به لحاظ تقلید از فرهنگ غرب و جدایی از فرهنگ ایرانی، باعث ناکارآمدی در امور داخلی و عدم سیاست خارجی درست در مناسبات بین المللی گردید. این تحقیق با استفاده از منابع کتابخانه ای و با رویکردی تاریخی –تحلیلی نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: ملی گرایی، پهلوی اول، باستان گرایی، رضا شاه، مدرنیسم
  • نجمه سلیمانی میمندی، محمود روحالامینی، محمد امینی زاده صفحه 3

    در قوانین کیفری ایران تعریفی از قتل به عمل نیامده است ولی می توان قتل را به سلب حیات از انسان زنده دیگری تعریف نمود. در حقوق کیفری کانادا، قانون گذار، عملی را که بطور ارادی منجر به مرگ دیگری می شود، جرم قتل بشمار آورده است. قتل عمدی علاوه بر اینکه یک جرم عمومی است، جرم فردی و شخصی به حساب می آید. قتل عمد مانند سایر جرایم دارای ارکان و عناصری است که از مجموع آنها این پدیده مجرمانه به وجود می آید. در حقوق جزا، تحقق جرم قتل عمدی، همانند سایر جرایم منوط به جمیع سه عنصر قانونی، مادی و معنوی می باشد. عنصر روانی قتل عمد به فعل و انفعالات ذهنی و تفکرات مجرمانه مجرم گفته می شود و از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا کیفیت تحقق این عنصر در نوع قتل و میزان مجازات مجرم تاثیر آشکاری گذاشته و می تواند عنوان مجرمانه قتل عمدی را به غیر عمدی و خطای محض تبدیل کند. در حقوق ایران، قتل به دو دسته عمد و غیرعمد تقسیم می شود و حتی قانون گذار قتل غیرعمد ناشی از تخلفات رانندگی را از انواع دیگر قتل غیرعمد تفکیک کرده است. در قانون مجازات اسلامی ایران، فقط یک نوع قتل عمد وجود دارد. به علاوه، مجازات قتل عمد و غیر عمد و شرایط تشدید مجازات بین حقوق دو کشور، تفاوت وجود دارد. براساس واکنش نظام کیفری ایران مجازات در قتل عمد، موجب قصاص و طبق بند 229 قانون اساسی کانادا، حکم قتل عمد حبس ابد می باشد.

    کلیدواژگان: جرم، مجازات، قتل عمد، ایران، کانادا
  • محسن ابراهیمی، نصرالله بازیار، محمد اکبری صفحه 4

    با مراجعه به متون فقهی و قانونی و نظرات اساتید و علمای شیعه و سنی برخی قائل به تفکیک بین عدم النفع و تفویت منفعت شده اند و برخی دیگر هر دو را یکی می دانند، حال با این اوصاف با هدف نقش شرکت‎های بیمه (بیمه‎گر) در پوشش قرار دادن خسارت‎های عدم النفع این موارد را مورد تحقیق و بررسی قرار می دهیم. بیمه عدم النفع نوعی بیمه زیان پولی است، بیمه زیان پولی در واقع بیمه ای است که موضوع آن تضمین جبران پولی غیرمادی بیمه گذار، مانند از دست دادن درآمد، سود، اجاره بها و یا کاهش ارزش پولی است. در واقع، عدم النفع به معنای اعم، شامل تفویت منافع محقق و محتمل می شود و صرفا منافع محقق فوت شده قابل جبران است که در این مقاله عدم النفع به معنای اخص در نظر گرفته و ضمان آور می دانیم. با بررسی قوانین و مقررات و تطابق مواد قانونی در موضوع عدم النفع و بیمه آن، می طلبد که در این حیطه به منظور روشن شدن بحث و نتیجه گیری درست و منطقی در راستای عملی کردن جبران زیان های عدم النفع پژوهش و تحلیل های گسترده تری انجام گیرد، با این دیدگاه، مقاله حاضر سعی بر آن دارد که ابتدا با بررسی مبانی و شرایط این نوع بیمه نامه با نحوه انعقاد و انواع آن و همچنین تحلیل دیدگاه ها و نظریات حقوقدانان و فقها بطور اجمالی و به منظور نتیجه گیری درست و منطقی موارد ذکر شده را به بحث و بررسی بگذارد.

    کلیدواژگان: بیمه، بیمه گذار، خسارت، عدم منفعت، لاضرر
  • آیت الله اسماعیلی، میثم کریمی صفحه 5

    منابع انسانی از مهمترین و حساس ترین بخش در هر سازمان  می باشد که با مدیریت و فرماندهی شایسته، می توان اثربخشی و بهره وری آن را افزایش داد. شایسته سالاری، موضوعی است که نشات گرفته از ایدئولوژی اسلام است که قرآن و دین اسلام به کرات سفارش و تاکید به آن (تعیین افراد صالح و شایسته برای پست های متعدد) نموده است. در حقیقت سنگ بنای عملکرد موفق سازمانی، رویکرد شایستگی می باشد. امروزه یکی از مسایل و موارد مهم که در کاهش جرم مغفول مانده نقش مدیران و فرماندهان است؛ هدفی که نگارنده در این مقاله به دنبال آن هست، رابطه بین انتصاب شایسته مدیران و فرماندهان در کاهش جرم هست و از طریق و روش کتابخانه ای به بررسی آن پرداخته شده است. در نهایت آنچه که می توان به آن استناد نمود این است که در نظریات مختلف مرسوم در شرع و عرف و قوانین، نقش موثر و مستقیمی بین انتصابات شایسته و کاهش جرایم وجود دارد و اگر در جایی فرد مدیر و یا زیر مجموعه تخلفاتی مرتکب شده اند به تبع آن شایستگی لازم (تعهد لازم یا تخصص کافی) در آن انتصاب دیده نشده یا وجود نداشته است که عکس این مساله نیز در انتخاب مدیر و فرمانده اصلح به درستی صدق می کند.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری، مدیران و فرماندهان، جرم، نیروی انسانی
|
  • Afshin Gholami Page 1

    The Syrian Kurdistan Autonomous Region (Rojava) is that part of the international system's anarchy where each of the two American and Russian superpowers try to maintain their hegemony in Syria by adopting diverse patterns of balance of power. Given that the main issue of the neo-realism is centralized government, international anarchy and power and security, and considering the exceptional situation of Syria, the United States and Russia are trying to expand and complete their structure of influence and supremacy by providing the highest level of relations with the region in providing its national security components, because Syrian Kurdistan is the center of gravity between the two Sunni and Shia streams in Syria. So, as the third line of the military-political stream in Syria, they will be able to play a role in balancing power in Syria’s future, and in the meantime, given the regional and trans-regional rivalries of the two superpowers, the Kurds can also secure their strategic benefits from this balance of power in the future Syria.

    Keywords: Syrian Kurdistan, US-Russia Competition, Offensive Realism Approach
  • Alireza M. Safai, Ali A. Alini Page 2

    The first formation of nationalism as the ruling ideology can be seen in the first Pahlavi era. This period deserves serious consideration and discussion since the perceptions and concepts that were promoted in the political structure of the first Pahlavi era have been the basis of debates that have continued to this day. While understanding the process of consolidation of the nationalist identity pattern in the first Pahlavi period, this article tries to analyze its internal elements and components around the four main axes of national unity, archaism, attachment to the homeland, and the continuation of the monarchy and the king's pivotal position. In the following, the foreign policy and orientation of Iran during the Reza Shah era - which was deeply influenced by the nationalist approach in Iran's international relations - is discussed. In this regard, this question arises: What are the principles of the identity of the government in Iran during the first Pahlavi era and what was its impact on Iranian foreign policy and international relations? In response, it is hypothesized that the identity of the Iranian government in the first Pahlavi era was based on a focus on Iranian nationalism in the country that, in terms of mimicking Western culture and abandoning the Iranian culture, caused inefficiency in domestic affairs and a lack of proper foreign policy in international relations. This research is written using library resources and with a historical-analytical approach.

    Keywords: Nationalism, First Pahlavi, Archaism, Reza Shah, Modernism
  • Najmeh S. Meymandi, Mahmoud Rouholamini, Mohammad Aminizadeh Page 3

    There is no definition of murder in Iranian criminal law, but it can be defined as killing another human being. In Canadian criminal law, the legislator has described the murder as the act that intentionally leads to the death of another person. Intentional murder is a personal and individual crime, in addition to being a public crime. Like other crimes, intentional murder has elements and pillars from which this criminal phenomenon arises. In criminal law, the crime of intentional murder, like all other crimes, is subject to all three legal, material and spiritual elements. The psychological element of intentional murder is referred to as the mental interactions and criminal thoughts of the offender and is of great importance because the quality of that element has a marked effect on the type of homicide and on the level of punishment for the offender and can turn the criminal title of intentional murder into an unintentional homicide or a pure error. In Iranian law, homicide is subdivided into intentional murder and unintentional homicide, and even the legislator has distinguished the unintentional homicide resulting from driving violations from other types of unintentional homicide. In Islamic Penal Code of Iran, there is only one type of intentional murder. In addition, there is a difference between the punishment of intentional and unintentional murder and the severity of punishment between the two countries. According to the reaction of the Iranian penal system, punishment for intentional murder is execution according to Qisas (is an Islamic term meaning "retaliation in kind"), and under Article 229 of the Canadian Constitution, the punishment for intentional murder is life imprisonment.

    Keywords: Crime, Punishment, Intentional Murder, Iran, Canada
  • Mohsen Ebrahimi, Nasrallah Bazyar, Mohammad Akbari Page 4

    Referring to jurisprudential and legal texts and the views of Shiite and Sunni scholars and professors, some have argued that “non-profit” and “loss of interest (profit)” are different and others consider both to be the same. Therefore, with the aim of examining the role of insurance companies (insurers) in covering non-profit damages, we investigate these cases. Non-profit insurance is a type of monetary loss insurance. Monetary loss insurance is an insurance that is intended to guarantee the insured's non-pecuniary compensation, such as loss of income, profits, rentals or monetary devaluation. In fact, non-profit in the general sense includes the realized and probable loss of interest, and only the realized lost interests can be compensated. In this article, the non-profit in a particular sense is considered and guaranteed. By examining the laws and regulations and the compliance of legal provisions on the subject of non-profit and its insurance, it will be beneficial to conduct a broader research and analysis in order to elucidate a fair and rational conclusion in order to effect compensation for non-profit losses. With this view, the present study attempts to first discuss the basics and conditions of this type of insurance along with its contracts and types, as well as to analyze the views and theories of jurists and juris-consults in a concise and short manner in order to obtain a just and reasonable conclusion.

    Keywords: Insurance, Insurer, Damage, Non-Profit, Non-Loss
  • Ayatollah Ismaili, Meysam Karimi Page 5

    Human Resources is one of the most important and critical parts of any organization, and its effectiveness and productivity can be enhanced by proper management and command. Meritocracy is a subject emanating from the ideology of Islam and it (i.e. appointing competent people for various posts) has been emphasized and recommended repeatedly in the Qur'an and the religion. In fact, the cornerstone of successful organizational performance is the competency approach. Today, one of the most important issues and subjects that are overlooked in the efforts to reduce crime, is the role of managers and commanders. The purpose of this article is to examine the relationship between the appropriate appointment of managers and commanders and the crime reduction, and the library method has been used for this purpose. Finally, what can be cited is that in the various theories common in Shari'a and customary laws, the appropriate appointments have a direct and effective impact on the reduction of crimes, and if somewhere, the manager/commander or his/her subordinates have committed violations, the requisite competence (necessary commitment or sufficient expertise) has not been seen or found in that appointment. The opposite is also true in selecting a competent manager and commander.

    Keywords: Meritocracy, Managers, Commanders, Crime, Human Resources