فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1398)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رامین ویسی* صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    سالانه حدود 60000 تن کاغذ چاپ و تحریر در کارخانه پارس هفت تپه- اهواز و از باگاس تولید می شود. در این کارخانه خمیر سودای باگاس قبلا با توالی CEH و در حال حاضر با توالی EH  (استخراج قلیایی(E) و هیپوکلریت (H)) رنگ بری می شود. با توجه به این که در مرحله کلرزنی (C) درصد خشکی خمیر کاغذ حدود 3 درصد است و مقادیر زیادی پساب و ترکیبات کلرینه شده لیگنین (AOX) تولید می شود که از نظر زیست محیطی بسیار مهم می باشد. به همین دلیل در این کارخانه و همچنین در سیستم های متداول جهانی، مرحله کلرزنی (C) و برخی توالی های رنگبری با ترکیبات کلر همانند هیپوکلریت (H) و دی اکسید کلر (D) نیز حذف می شوند و به جای آنها از اکسیژن (O)، ازن (Z)، پروکسید هیدروژن (P)، دی تیونیت سدیم (Y) و یا ترکیبی از آنها استفاده می گردد، در این شرایط، به این سیستم، رنگبری با روش بدون کلر (TCF) گفته می شود. به همین منظور این تحقیق با هدف تاثیر استفاده از رنگبری با روش کاملا بدون کلر بر ویژگی های نوری و مقاومتی کاغذ حاصل از خمیر کاغذ سودای باگاس انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این تحقیق خمیرکاغذ رنگبری نشده سودای باگاس (قبل از بخش رنگبری) به صورت تصادفی از کارخانه پارس اهوازانتخاب شد. سپس این خمیرکاغذ ها با توالی های یک، دو و سه مرحله ای P، OP ، OPY و P(PE)O و با استفاده از اکسیژن (O)، پروکسید هیدروژن (P)، استخراج قلیایی با پروکسید هیدروژن (PE) و دی تیونیت سدیم (Y) رنگبری شدند. از خمیرکاغذهای ساخته شده، کاغذهای دست ساز با وزن پایه gr/m2 70 تهیه و خواص نوری و مقاومتی آن ها طبق آزمونهای استاندارد TAPPI اندازه گیری و ویژگی های کاغذ داده های حاصل مقایسه شدند.

    یافته های تحقیق

    نتایج این تحقیق نشان داد که در اثر رنگبری با روش کاملا بدون کلر (TCF) روشنی، سبز رنگی، مقاومت های به پارگی، کششی، ترکیدن، طول پارگی و تاه شدن افزایش و ماتی و فاکتور کاغذ های حاصل از خمیرکاغذ سودای باگاس کاهش یافتند. در این تحقیق استفاده از پروکسید هیدروژن به عنوان یک رنگبر اکسایشی نیز نقش موثری را در بهبود سبز رنگی، مقاومت های به پارگی، کششی، طول پارگی و تاه شدن کاغذ داشته، ولی تاثیر محسوسی در بهبود روشنی کاغذ حاصل در مقایسه با نمونه شاهد (توالی EHکارخانه) نداشته است. نتایج تجزیه تحلیل آماری داده ها نیز نشان داد که بین میانگین ویژگی های نوری و مقاومتی خمیرکاغذ های حاصل در بین تیمارها تفاوت معنی داری در سطح اطمینان آماری 99% وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نقش توالی رنگ بری سه مرحله ای OPY و همچنین توالی های رنگبری دو مرحله ای OP در سفید سازی خمیر کاغذ و بهبود روشنی و مقاومت های کاغذ حاصل موثرتر از توالی دو مرحله ای EH (شاهد) و خمیر کاغذ رنگبری نشده سودای باگاس کارخانه بوده است.

    کلیدواژگان: خمیرکاغذ سودا، باگاس، توالی رنگبری، رنگبری کاملا بدون کلر (TCF)، خواص نوری و مقاومتی
  • حسام الدین جنت امانی، علی معتمدزادگان*، محمد فارسی، حسین یوسفی صفحات 15-27
    سابقه و هدف

    در دو دهه اخیر، استقبال به استفاده از محصولات زیستی افزایش یافته است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات پلاسمای سرد بر خواص فیزیکی و مکانیکی نانوفیلم های تهیه شده از هیدروژل سلولز چوبی و باکتریایی و کیتین انجام شده است. بیوپلیمرهایی که از پلی ساکاریدها به دست می آیند به علت مزایایی که در محیط زیست دارند و تجزیه زیستی آن ها، به طور گسترده ای مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته اند. متصل گشته اند.

    مواد و روش ها

    نانوفیبرهای سلولز چوب سنتز مکانیکی (MCNF) به طور کلی به دلیل سازگاری زیستی، شکل پذیری،فراوانی در طبیعت، خواص ممانعتی عالی و هزینه کم به میزان فراوان مورد استفاده است. نانوفیبرهای سلولز باکتری (BCNF) یک پلیمر است که توسط میکروارگانیسم ها به وجود می آید. نانوسلولز باکتری خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی مخصوص خود را دارد. کیتین (ChNF) دومین پلیمر طبیعی بعد از سلولز است. کیتین دارای ظرفیت بالای تولید فیلم و خاصیت ضد میکروبی طبیعی دارد که آن را به ماده ای بالقوه برای بهبود ایده های جدید در زمینه ترکیبات ضد میکروبی، تبدیل کرده است. تیمار غیرحرارتی پلاسما (پلاسمای سرد)، یک روش موثر و گسترده برای اصلاح سطوح بسیاری از مواد است. در این مطالعه اثر پلاسمای سرد روی سه نوع نانوفیلم سلولز چوب سنتز مکانیکی، سلولز سنتز باکتری و کیتین را با 4 تیمار مختلف از پلاسمای سرد با زمان های در معرض قرار گرفتن 0، 3، 6 و 9 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. برای تولید فیلم ها از روش وکیوم فیلتراسیون استفاده می شود. خواص مورفولوژیکی نانوفیلم ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی تعیین می گردد. خواصی مثل ضخامت، وزن، دانسیته، ممانعت از نفوذ بخار آب، حلالیت در آب، رنگ سطحی فیلم ها، مقدار عبور نور و میزان شفافیت و خواص مکانیکی نانوفیلم ها نیز در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    عکس های میکروسکوپ الکترونی (SEM) ساختاری همگن و یکنواخت را در نانوفیلم سلولز باکتری نشان داد. سلولز باکتری با حذف ترکیبات و مولکول های با وزن مولکولی کم، تا حدی وزن نانوفیلم ها را کاهش می دهد. سلولز چوب سنتز مکانیکی دارای ساختار قوی تری نسبت به سایر نانوفیلم ها را دارا است، و برای پارگی بافت نیاز به نیروی بیشتری است. نانوفیلم کیتین دارای ساختار متخلخلی است در حالی که نانوفیلم های سلولز دارای ساختاری همگن و یکنواخت است. پلاسمای سرد باعث کاهش وزن، چگالی ، حلالیت در آب، انتقال نور و... می شود. نانوفیلم های کیتین دارای حداکثر افزایش طول (63/0 میلی متر)، استرس قابل تحمل (99/50 مگاپاسکال)، مدول الاستیک و مقاومت در برابر کشش است. هنگامی که نانوفیلم به مدت زمان طولانی در معرض پلاسمای سرد قرار گیرد، مدول الاستیسیته آن به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    اعمال تیمار پلاسمای سرد اتمسفری منجر به افزایش مقاومت به نفوذ بخار آب و تولید ترکیبات قطبی می شود و همچنین باعث به وجود آمدن اتصالات عرضی در سطح فیلم می شود. در کل اعمال پلاسمای سرد باعث بهبود بسیاری از پارامترهای نانوفیلم می-شود ولی برخی دیگر را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نانوسلولز سنتز مکانیکی، نانوسلولز باکتری، نانوکیتین، نانوکاغذ، :پلاسمای سرد
  • محمد هادی آریائی منفرد*، سها زیدانلو، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، الیاس افرا صفحات 29-42
    سابقه و هدف

    نانوسلولز باکتریایی به علت ساختارهای میکروسکوپی مناسب، قابلیت های بسیاری در مصارف خاص (مانند مصارف پزشکی و بهداشتی) دارد. این ماده در برخی از خواص مانند خلوص زیاد، بلورینگی و درجه پلیمریزاسیون با سلولز گیاهی تفاوت دارد. در مطالعه حاضر، تولید نانوسلولز باکتریایی با استفاده از باکتری استوباکتر زایلینیوم و ارزیابی مشخصات آن انجام شده است.

    مواد و روش ها

    برای تهیه نانوسلولز باکتریایی در این تحقیق، باکتری در محیط کشت مایع و در شرایط بستر استاتیک و دینامیک کشت داده شد و سلولز به دست آمده، شستشو و خالص سازی شد. ریزساختارها با میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM)، ساختار بلورینگی با آنالیز پراش اشعه ایکس (XRD)، درصد وزنی، اندازه و نحوه پراکنش نانوسلولز با آنالیز عنصری اشعه ایکس پراکنش گرای انرژی (EDX)، تعیین ویسکوزیته و وزن مولکولی با روش انحلال سلولز در محلول کوپر دی اتیلن آمین (CED) و بازده نانوسلولز با روش توزین نمونه مرطوب و خشک آنها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بازده نانو سلولز در محیط کشت استاتیک نسبت به محیط کشت دینامیک آن بیشتر است. مقایسه تصاویر FE-SEM نشان داد که نحوه کشت تاثیر محسوسی بر ساختار ریخت شناسی الیاف نانوسلولزهای تولیدی دارد. بطوری که مقایسه تصاویر FE-SEM دو روش کشت نشان داد ریخت شناسی نانوسلولز باکتریایی در کشت اساتیک، متخلخل و مشبک و در نانوسلولز باکتریایی در کشت دینامیک دارای ساختار به هم چسبیده است. اندازه نانوذرات عموما برای نانوسلولزهای تولید در محیط کشت دینامیک و استاتیک زیر 60 نانومتر می باشد. نتایج آزمون XRD نشان داد میزان بلورینگی نانوسلولز باکتریایی در محیط کشت استاتیک حدود 49/72 درصد محاسبه شد، در حالی که این مقادیر برای محیط کشت دینامیک، 29/14 درصد اندازه گیری گردید. همچنین میزان ویسکوزیته سلولز باکتریایی تولید شده در محیط کشت استاتیک 7/110 سانتی پوآز و میزان ویسکوزیته سلولز باکتریایی تولید شده در محیط کشت دینامیک 97 سانتی پوآز محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی با در نظر گرفتن خصوصیات نانوسلولز باکتریایی تولید شده و مقایسه آن با سایر تحقیقات انجام شده، می توان نتیجه گرفت نانوسلولز باکتریایی مناسب تولید شده است که این مسئله به لحاظ نیاز تحقیقاتی موجود در این زمینه در کشور و کاربردهای پزشکی و مهندسی آن حائز اهمیت است.

    کلیدواژگان: باکتری استوباکتر زایلینیوم، کشت استاتیک، کشت دینامیک، نانوسلولز باکتریایی
  • هادی غلامیان*، پیام مرادپور صفحات 43-54
    سابقه و هدف

    چوب ماده طبیعی است که در ساخت انواع سازه های چوبی مورد استفاده قرار می گیرد. سازه های چوبی در اثر قرارگیری در فضای باز، دچار هوازدگی و تخریب سطحی می شوند. با توجه به استفاده از چوب به عنوان مبلمان فضای باز، کف پوش ها، پارکت ها و لمبه کوبی ها خانه های چوبی، خواصی نظیر میزان سختی، مقاومت به خراش و سایش مورد اهمیت قرار می گیرد. در این مطالعه تاثیر هوازدگی تسریع شده بر مقاومت به سایش گونه های چوبی صنوبر، راش و بلوط پوشش داده شده با روغن گیاهی بزرک بررسی شد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور ، نمونه های چوبی به ابعاد استاندارد 2×10× 15 (L×R×T) سانتی متر بریده شده و سطوح آنها با استفاده از روغن بزرک به نسبت 3ml/m 100 پوشش داده شدند. نمونه های پوشش داده به مدت 2 هفته در دستگاه هوازدگی تسریع شده نگه داری شدند و سپس توسط دستگاه سایش خراشان تابر و میکروسکوپ لیزری هم کانون مقاومت به سایش و توپوگرافی سطوح چوب قبل و بعد از هوازدگی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد در اثر هوازدگی میزان مقاومت به سایش تمامی گونه های چوبی کاهش یافته است و بیشترین مقاومت در بین آنها مربوط به گونه چوبی بلوط با مقدار کاهش وزن 7/1 گرم می باشد. همچنین نمونه های پوشش داده با روغن بزرک، میزان پارامتر سایش برای گونه های صنوبر، راش و بلوط به ترتیب 28 ، 38 و 18 درصد کاهش یافت. کمترین و بیشترین مقاومت به سایش بعد از هوازدگی مربوط به گونه چوبی صنوبر و بلوط بود و نتایج میکروسکوپ لیزری هم کانون نشان داد به ترتیب در گونه های صنوبر، راش و بلوط بعد از هوازدگی عمق سایشی به میزان 201، 183 و 136 میکرون ایجاد شده است. نتایج همچنین بیانگر این بود که اختلاف معنی داری میان نمونه های پوشش داده شده و نشده وجود دارد.

    نتیجه گیری

    افزایش مقاومت به سایش چوب بلوط نسبت به گونه های دیگر می تواند به دلیل وزن مخصوص بالاتر آن باشد. استفاده از پوشش روغن بزرک از یک سو منجر به کاهش میزان جذب آب و از سوی دیگر باعث کاهش اصطکاک و روان تر شدن سطح چوب گردیده است. همچنین افزایش کاهش وزن پس از هوازدگی، در اثر جذب بیشتر رطوبت نمونه های پوشش داده نشده نسبت به نمونه های پوشش داده شده است که باعث تخریب سریعتر و آسانتر بافت چوب شده است. بر اساس نتایج میکروسکوپ لیزری و بررسی عمق سایش، پوشش دهی با روغن بزرک توانسته است میزان کاهش عمق سایش را کاهش و مقاومت به سایش را افزایش دهد. با توجه به نتایج این مطالعه می توان از روغن گیاهی بزرک برای افزایش مقاومت سازه های چوبی در برابر سایش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سایش، هوازدگی، میکروسکوپ لیزری هم کانون، چوب، روغن بزرک
  • علی اصغر درویش صفت*، مسلم ارمندی، امید رفیعیان صفحات 55-68
    سابقه و هدف

    اندازه گیری ارتفاع درختان به روش های میدانی در سطوح وسیع، زمان و هزینه فراوانی را می طلبد، از این رو استفاده از تصاویر هوایی رقومی زوج به عنوان روشی جایگزین مطرح شده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی قابلیت این تصاویر در برآورد ارتفاع درختان است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از نه تصویر دوربین هوایی رقومی UltraCam-D با پوشش های مشترک 70% طولی و 60% عرضی، مقیاس اسمی 1:8000 و اندازه تفکیک زمینی هفت سانتی متر در پارک جنگلی طالقانی شهر تهران انجام شد. تصاویر ابتدا به روش مثلث بندی تصحیح هندسی و سپس مدل های رقومی ارتفاع (DEM) و سطح (DSM) به ترتیب در نرم افزارهای LPS و INPHO، تهیه و از تفاضل دو مدل یاد شده، ارتفاع درختان محاسبه گردید. برای براورد دقت DEM، مقادیر ارتفاعی 15 نقطه از نقشه 1:1000 شهر تهران استخراج و با مقادیر ارتفاعی DEM در محل همان نقاط مقایسه شد. برای بررسی صحت مقادیر ارتفاعی محاسبه شده، ارتفاع 101 درخت از گونه های مختلف پهن برگ و سوزنی برگ در عرصه اندازه گیری و با مقادیر ارتفاع برآوردی از DSM همان درختان مقایسه شد. مقایسه مقادیر ارتفاع برآوردی (محاسبه شده) با مقادیر واقعیت زمینی (ارتفاع های اندازه گیری شده) با استفاده از رگرسیون خطی ساده و آماره های ضریب تبیین (R^2) و مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) انجام شد. همچنین از آماره درصد خطای میانگین نرمال شده (NMPE) برای ارزیابی درصد خطای DSMهای تولید شده و از آزمون T جفتی نیز برای مقایسه اختلاف ارتفاع ها به تفکیک در دو گروه پهن برگان و سوزنی برگان استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به مقدار RMSE بر اساس پنج نقطه ی شاهد (22/0 پیکسل)، و همخوانی دقیق تصاویر تصحیح شده با نقشه توپوگرافی، اطمینان لازم در مورد انجام تصحیح هندسی با دقت قابل قبول کسب شد. تراکم نه چندان زیاد پوشش جنگلی منطقه مورد مطالعه، امکان رویت سطح زمین در تصاویر را فراهم کرده بود. این نکته امکان انتخاب نقاط کنترل مناسب و تعداد زیادی نقاط گرهی را میسر نموده بود. همبستگی خطی زیاد بین ارتفاع محاسبه شده و ارتفاع واقعی درختان (82%=R^2 و 35/1RMSE=) و همچنین اختلاف به نسبت اندک و غیر معنی دار بین این ارتفاع ها (13/1 متر) بیانگر این است که برآورد ارتفاع با رویکرد مورد استفاده، از صحت قابل قبولی برخوردار می-باشد. ضمنا تفاوت محسوسی بین صحت برآورد ارتفاع سوزنی برگان و پهن برگان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر پایه ی نتایج این تحقیق، از این تصاویر می توان در این چنین مناطق نسبتا مسطحی مانند جنگل های شهری و جنگل های مسطح غرب برای تعیین ارتفاع درختان به طور اجرایی استفاده کرد ولی قابلیت این تصاویر در جنگل های

    کلیدواژگان: ارتفاع درخت، مدل رقومی ارتفاع (DEM)، مدل رقومی سطح (DSM)، UltraCam-D
  • حدیث دزفولی، ضیاالدین باده یان*، حامد نقوی، شهرام مهدوی کرمی صفحات 69-82
    سابقه و هدف

    در چند سال اخیر زاگرس به عنوان بزرگ ترین اکوسیستم جنگلی کشور درگیر پدیده زوال شده است. زوال بلوط می تواند به طور هم زمان در مناطق جغرافیایی مختلف توسط عوامل تنش کاملا متفاوت یا یکسان رخ دهد و منجر به مرگ درختان بلوط شود. مرگ ومیر درختی با کاهش تراکم توده، تغییر فراوانی گونه‎های درختی، کاهش انبوهی تاج پوشش و تغییر در ساختار جنگل ها موجب کاهش کمی و کیفی توده های جنگلی شده و بر عملکرد اکوسیستم های آن ها تاثیر منفی می گذارد. لذا این بررسی با هدف تعیین ارتباط برخی از خصوصیات درختی، توده جنگلی و عوامل فیزیوگرافی با میزان خشکیدگی صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در منطقه مله شبانان در استان لرستان ابتدا در سطح50 هکتار از جنگل های منطقه با استفاده از یک شبکه منظم تصادفی با ابعاد 100*100متر، 42 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 15 آر پیاده شد. در هر قطعه نمونه از بین مشخصه‎های ساختاری توده، قطر برابرسینه درختان، سطح و تراکم تاج (باز، متوسط، بسته) درختان و جست‎گروه‎ها، ارتفاع درخت، تعداد جست‎ها در هر جست گروه، فرم رویشی، موقعیت گونه و درصد خشکیدگی (سالم، ضعیف، متوسط، شدید) با استفاده از کلاسه بندی خشکیدگی در چهار کلاس خشکیدگی تاجی (سالم: کمتر از 5 درصد خشکیدگی تاجی، ضعیف: 33-5 درصد خشکیدگی تاجی، متوسط: 66-34 خشکیدگی تاجی، شدید: بیش از 66 درصد خشکیدگی تاجی) در نظر گرفته شده وضعیت سلامت هر درخت بر اساس آن تعیین و یادداشت شد. لایه های شیب در دو طبقه جهت جغرافیایی در 5 طبقه و ارتفاع از سطح دریا نیز در دوطبقه تهیه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان خشکیدگی با فرم درختی، ارتفاع درخت و تراکم توده دارای ارتباط معنی‎دار و با قطر برابرسینه، تعداد جست و سطح تاج ارتباط معنی دار نداشت. پایه های با تجمع گروهی دارای میزان خشکیدگی بیشتری نسبت به پایه های انفرادی بودند. همچنین درختان تاج باز میزان خشکیدگی شدیدتری داشتند. میزان خشکیدگی درختان در دو طبقه شیب تفاوتی نداشت. درصورتی که در جهت جنوبی و ارتفاع بالاتر میزان خشکیدگی شدیدتر بود.

    نتیجه گیری

    بیشترین فراوانی خشکیدگی متعلق به طبقه 4 و طبقه 1 است درصورتی که روند کنونی ادامه پیدا کند با وقوع خشک سالی مکرر درختان از طبقات پایین تر خشکیدگی به طبقات بالاتر انتقال پیدا می کنند و با چنین وضعیتی امکان بازسازی و برگشت جنگل به حالت طبیعی را غیرممکن می کند؛ اما درصورتی که عوامل تشدیدکننده زوال مدیریت شوند و دخالت های انسانی در طبیعت کنترل شوند، می توان وضعیت کنونی را ثابت نگه داشت یا حتی با توجه به شواهدی که از جست دهی درختان خشکیده در منطقه موردمطالعه وجود دارد، به بازگشت و احیای جنگل امیدوار بود

    کلیدواژگان: تراکم تاج، جست گروه، زوال بلوط، فرم رویشی، موقعیت گونه
  • نسترن نظریانی*، اصغر فلاح، حبیب الله رمضانی موزیرجی، حامد نقوی، حمید جلیلوند صفحات 83-96
    سابقه و هدف

    امروزه برای برنامه ریزی های مدیریتی و مطالعات بوم شناختی اطلاع از نحوه پراکنش افراد جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است و بدون داشتن اطلاعات مکانی و الگوی پراکنش افراد در جوامع، اجرای هر برنامه ای با مشکل مواجه خواهد شد. الگوی مکانی درختان در یک قطعه نمونه از توده جنگلی تحلیل می شود که از شکل و اندازه مشخصی برخوردار است و موقعیت مکانی درختان در آن ثبت شده است، پراکنش مکانی درختان گونه بلوط ایرانی نقش مهمی در پویایی بوم سازگان های جنگل های غرب کشور و مدیریت بهینه آنها دارد. به طورکلی توزیع مکانی پدیده ها به سه حالت تصادفی، منظم و خوشه ای است. جنگل دارای دو ساختار افقی و عمودی است که منظور از ساختار افقی پراکنش سطحی درختان در عرصه جنگلی و ساختار عمودی پراکنش ارتفاعی درختان در توده جنگلی تعریف می شود. یکی از خصوصیات مهم توده های جنگلی نحوه توزیع و پراکنش درختان به صورت افقی است. بلوط ایرانی یکی از گونه های اصلی ساختار جنگل های زاگرس است. بنابراین شناخت الگوی پراکنش این گونه می تواند یکی از عوامل مهم در راستای حفظ، احیا و توسعه جنگل های منطقه باشد.

    مواد و روش ها

    در راستای این پژوهش مساحت 30 هکتار از جنگل های سامان عرفی اولادقباد در غرب استان لرستان واقع در شهرستان کوهدشت انتخاب شد. برای اجرای عملیات میدانی با تفکیک هر یک هکتار از سطح منطقه مورد پژوهش در قالب قطعه نمونه یک هکتاری به صورت تصادفی بر اساس آماربرداری کامل، قطربرابرسینه کلیه درختان مورد اندازه گیری قرار گرفت. سپس با تعیین ایستگاه اولیه در سطح هر قطعه نمونه و اندازه گیری مختصات جغرافیایی آن با استفاده از دستگاه موقعیت یاب جغرافیایی، به-مراتب مختصات کلیه پایه های مختلف گونه مورد مطالعه با اندازه گیری فاصله - آزیموت درختان بر مبنای محاسبه مثلثات دکارتی تعیین شد. سپس درختان اندازه گیری شده براساس قطر برابرسینه به سه کلاسه کم قطر، میان قطر و قطور تقسیم شدند. بررسی الگوی مکانی درختان بلوط ایرانی با تابع تک متغیره آماره ارینگ (O-ring) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد الگوی مکانی درختان به دلیل ایجاد جست گروه و پاجوش و تراکم بیشتر گونه های شاخه زاد نسبت به گونه های دانه زاد در فواصل کوتاه از درخت پایه (معمولا20-25 متری) خوشه ای و سپس با بزرگ شدن مقیاس در برخی جهت های جغرافیایی (جهت های شمال و شمال غرب) به دلیل دخالت های انسانی و حذف زادآوری ها با چرای دام یکنواخت است.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که در غالب منطقه مورد بررسی الگوی پراکنش از نوع خوشه ای است، بنابراین باید طرح های مدیریتی و دخالت های جنگل شناسی به گونه ای باشد که الگوی پراکنش به سمت الگوی خوشه ای سوق داده شود. نتایج بدست آمده می تواند در طراحی الگوهای کاشت مفید باشد.

    کلیدواژگان: آماره ارینگ، بلوط ایرانی (Quercus persica J، &، Sp، )، تحلیل مکانی، جنگل های زاگرس
  • هاشم حبشی، مریم مصلحی*، الهام شبانی صفحات 97-108
    سابقه و هدف

    چرخه عناصر غذایی در جنگل، ارتباط تنگاتنگی به چرخه هیدرولوژیکی دارد زیرا آب به عنوان حلال اصلی و انتقال عناصر غذایی از تاج و لاشریزه به خاک می‎باشد. هدف از این پژوهش بررسی تغییرات ماهانه و سالانه سدیم، پتاسیم و کلسیم در آبشویی تاج و لاشریزه گونه ممرز (Carpinus betulus L.) در طول سال و مقایسه آن‎ با عناصر غذایی موجود در آب باران در توده آمیخته می‎باشد.

    مواد و روش‎ها

    این تحقیق از تاریخ بهمن 1390 تا تاریخ بهمن 1391 در توده آمیخته‎ای در جنگل شصت‎کلاته (جنگل پژوهشی دانشگاه گرگان) انجام گرفت. در منطقه مورد مطالعه در یک مساحت 5000 متر مربعی، 3 درخت نمونه سالم، با تاجی متقارن و آزاد و تنه‎ای متقارن، برای بررسی مشخصه‎های شیمیایی تاج‎بارش و آبشویی لاشریزه، انتخاب شد. نمونه ‏های باران، آبشویی تاج و لاشریزه، به مدت یک سال، بعد از هر بارندگی جمع‎آوری شد. ظروف جمع‎آوری بعد از هر باران بلافاصله خالی و قبل از جایگذاری، با آب دوبار تقطیر شستشو شد. برای تجزیه محتوی شیمیایی آبشویی تاج، لاشریزه و باران، نمونه‎ها به آزمایشگاه دانشگاه علوم کشاورزی گرگان انتقال و در دمای 4 درجه سانتی‎گراد نگهداری شد. غلظت عناصر سدیم، پتاسیم و کلسیم با استفاده از دستگاه فلیم فتومتری اندازه‎گیری شد. جهت بررسی مقدار عناصر آب‎شویی شده در تاج و لاشریزه در مقایسه با آب باران و همچنین بررسی تغییرات ماهانه عناصر آبشویی شده در طول سال، به‎ترتیب از آنالیز آماری تی تست و آنالیز واریانس یکطرفه در سطح احتمال 95 درصد استفاده شد.

    یافته‎ها

    نتایج نشان داد میزان آبشویی عنصر سدیم در تاج‎بارش با مقدار 37/116 کیلوگرم در هکتار در سال و عناصر سدیم و پتاسیم در آبشویی لاشریزه (79/78 و 45/158 کیلوگرم در هکتار در سال) به‎طور معنی‎داری کمتر از مقادیر سدیم و پتاسیم در آب باران با مقادیر 82/172 و 72/217 کیلوگرم در هکتار در سال بود. همچنین میزان آبشویی عناصر در آبشویی تاج و لاشریزه در ماه‎های مختلف در طول سال، بطور معنی‎داری متفاوت بود. بیشترین مقدار آبشویی عناصر سدیم، پتاسیم و کلسیم در تاج بارش با مقادیر به‎ترتیب 51/24، 30/58، 14/3 کیلوگرم در هکتار و سدیم (93/19 کیلوگرم در هکتار) و کلسیم (17/4 کیلوگرم در هکتار) در آبشویی لاشریزه در ماه مهر بود. همچنین کمترین میزان آبشویی عناصر سدیم، پتاسیم و کلسیم در دو لایه تاج (84/0، 22/3 و 15/0 کیلوگرم در هکتار) و لاشریزه (45/0، 52/0 و 03/0 کیلوگرم در هکتار) در ماه شهریور مشاهده شد.

    نتیجه‎گیری کلی

    در طول این فرایند پیچیده مشخص شد در مبادله عناصر در تاج حین بارش، تاج گونه ممرز بر خلاف انتظار تمایل کمتری به انتشار عناصر از بافت‎های شاخ و برگ خود و آبشویی آن دارد و بیشتر تمایل دارند عناصر را از آب باران جذب نموده و بخشی از نیاز غذایی خود را از این طریق برطرف نمایند.

    کلیدواژگان: آبشویی تاج، آبشویی لاشریزه، تغییرات ماهانه کاتیون‎ها، گونه ممرز
|
  • Ramin Veysi * Pages 1-13
    Background and aim

    About 60,000 tons of printing papers are annually produced in Ahvaz's Haft-Tapeh Pars factory. In this factory, bagasse soda pulp was already bleached with the CEH sequence and is currently bleached with the EH sequence ((alkaline extraction (E) and hypochlorite (H))‎. ‎ The chlorination stage (C) due to dryness of about 3% and the production of‏ large amounts of effluents and absorbable organic X-halid (AOX) of ‎lignin is significantly important in terms of the environmentally.‎ Therefore, in the Pars factory and in universal conventional systems, the chlorinated (C) ‎stage and some of the bleaching sequences are ‎eliminated by chlorine ‎compounds such as hypochlorite (H) and chlorine dioxide (D). On the other hand, oxygen (O), ozone (Z), hydrogen peroxide (P), disodium ‎hydrosulfite (Y) or ‎a combination of them as a system of total chlorine-free (TCF) are used rather than hypochlorite and chlorine dioxide.‎ Therefore, this study was conducted to evaluate the effect of bleaching on optical ‎and ‎mechanical properties of paper from bagasse soda pulp using TCF method.‎

    Materials and methods

    In this research, the amount of the unbleached pulp of bagasse ‎soda (before the bleaching) was randomly selected from the Ahvaz’s Pars factory. In addition, the selected pulp with 1, 2 and 3 step sequences of P, OP, OPY and O(Ep)P were bleached using the oxygen (O), hydrogen peroxide (P), and also alkaline ‎extraction by hydrogen peroxide (PE) and di-sodium hydrosulfite (Y). ‎ Hand-sheets were provided using the pulp made with a basic weight of 70 gr/m2. After that, ‎optical and mechanical properties of the samples were measured according to TAPPI standard test‎ and then the paper properties were compared.

    Results

    The results showed that some properties such as the brightness, greenness, tear strength, tensile, ‎burst, tear length, and folding ‎strength were increased due to bleaching‎ by total chlorine free (TCF) method. On the other hand, ‎the opacity and factor a* of papers resulting from ‎bagasse soda pulp were ‎decreased.‎ In the current study, hydrogen peroxide as an oxidative bleach had an effective role in improving the greenness, tear strength, tensile, tear length and folding strength. However, no significant effect was observed on improving the made paper’s brightness ‎compared to the control sample (sequences EH Factory). Furthermore, statistical analysis results showed that there are significant differences at 1% level between the averages of the optical and mechanical properties of the modified pulps, as well.

    Conclusion

    In general, the role of the three-stage bleaching sequences of OPY and also the two-stage bleaching sequences of OP were more effective in bleaching of pulp paper ‎and improve the brightness and strength of the made papers compared to the two-stage ‎sequences of EH (control) and unbleached pulp paper of the factory of bagasse soda.‎ Key words: Bagasse Soda pulp, Bleaching stage, TCF bleaching, Optical and Mechanical properties.

    Keywords: Bagasse soda pulp, Bleaching stage, TCF bleaching, optical, mechanical properties
  • Hesamoddin Jannat Amani, Ali Motamedzadegan *, Mohammad Farsi, Hossein Yousefi Pages 15-27
    Background and objectives

    The last two decades witnessed more interest for using bio-based products. This study was aimed at studying and comparing the effects of cold plasma on the physical and mechanical properties of nano-films prepared from wood-driven and bacterial cellulose nano-fiber hydrogels. Biopolymers of polysaccharides have been widely evaluated due to their advantages in eco-friendliness and biodegradability.

    Materials and methods

    Cellulose-based materials are generally utilized as a result of their biocompatibility, edibility, plenitude in nature, excellent barrier properties and low cost. Bacterial Cellulose Nano-fiber (BCNF), a biopolymer combined by microorganisms. BCNF has special physical, mechanical, and chemical properties. Chitin, the second amplest normal polymer after cellulose. The great capacity of film framing and natural antimicrobial movement of chitin makes its potential promising for improving the most up to date antimicrobial bundling ideas. Non-thermal plasma treatment is an effective and broadly utilized method for fitting the surface of materials' wide assortment. The effect of cold plasma on the properties of films prepared from wood driven and bacterial cellulose nano-fibers as well as chitin nano-fiber hydrogels has been evaluated in this study. The different mentioned nano-films were exposed to cold plasma at four-time levels of 0, 3, 6 and 9 minutes. Nano-films product with vacuum filtration method. Morphologic properties of nano-films studied with Scanning electron microscope. In this study nano-films properties consist of thickness, weight, density, water vapor permeability (WVP), water solubility, nano-films surface color, light transmission and transparency, films mechanical properties were measured.

    Results

    SEM photography showed the homogeneous and uniform structure of bacterial cellulose. Plasma treatment removes loosely bound low molecular weight fragments. Wood cellulose had the strongest structure compared to other nano-films, and it needed a higher peak force for the breakdown. Chitin nano-films had the porous structure. Cold plasma decreased weight, density, solubility, light transmission and etc. of films but it increased their water content. Chitin nano-films had a higher extension (0.63mm), tolerable stress (50.99MPa), elongation (2.12%), elastic modulus and tensile strength. When nano-films were exposed to the cold plasma for a long time, their elastic modulus was decreased considerably. Using mechanical and bacterial synthesized cellulose, Nano-films had the highest and lowest TS mean, respectively. Nano-films without exposure to cold plasma had the highest TS means. When nano-films were exposed to cold plasma, their TS values were decreased.

    Conclusion

    Atmospheric cold plasma treatment resulted in enhanced water vapor hindrance and mechanical properties films appropriate to the polar group and crosslinking site organization on the film's surface and besides increase surface roughness.

    Keywords: Mechanically isolated cellulose nanofibers, bacterial cellulose nanofibers, chitin nanofibers, nanopaper, cold plasma
  • Mohammad Hadi Aryaie Monfared *, Soha Zeydanloo, Mohammad Reza Dehghani Firooz Abadi, Elyas Afra Pages 29-42
    Background and objective

    Bacterial Nano-cellulose (BNC) due to special microscopic structures has a high potential in special used (such as medical and sanitary applications). BNC differs from plant cellulose in its higher purity, crystallinity, and degree of polymerization. The goal of this study was to investigate the production of BNC using Acetobacter xylinum bacteria and its characteristics evaluation.

    Materials and methods

    In order to obtain BNC, the bacterium was cultured in a liquid culture medium under static and dynamic conditions and the resulting cellulose was washed and purified. Microstructures with field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), crystallinity structure by X-ray diffraction (XRD), weight percentage, size and distribution of BNC with energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX), determination of viscosity and molecular weight by dissolving of cellulose in copper(II)-ethylenediamine complex (CED) solution, and BNC yield, using wet and dry samples weighed.

    Results

    The results showed that yield of BNC static medium is more than BNC dynamic culture medium. Comparison of FE-SEM images showed that the culture method has a significant effect on the morphology structure of the BNCs fibers produced. Comparison of FE-SEM images of two cultivars showed that the morphology of BNC in static is porous and in dynamic is clustered together. The size of nanoparticles is generally below 60 n.m. for both BNC. The results of XRD test showed that the crystallinity of BNCs in the static and dynamic medium was 72.49% and 14.29%, respectively. Also, viscosity of BNCs in the static and dynamic medium was 110.7 centipoise (cP) and 97 cP, respectively.

    Conclusion

    In general, with respect to characteristics of BNC products and comparison with other studies, we concluded that suitable BNC is produced in this study that with respect to research needed in this field in the country and medical applications and engineering are important.

     

    Keywords: Acetobacter xylinum bacteria, static culture, dynamic culture, Bacterial Nano-cellulose (BNC)
  • Hadi Gholamiyan *, Payam Moradpour Pages 43-54
    Background and objectives

    Wood is a natural material used in the construction of various wooden structures. Due to the presence of wooden structures in the outdoor, wooden structures are weathering and surface degradation. Regarding the use of wood as outdoor furniture, flooring, parquet and wooden houses, some properties such as hardness, scratch resistance and abrasion are important. In this study, the effect of accelerated weathering on the abrasion resistance of Populus nigra, Fagus orientalis and Quercus castaneifolia was studied.

    Materials and methods

    For this purpose, wood samples were cut to standard dimensions of 2×10×15 cm (L × R × T) and the surfaces of wood samples coated with linseed oil (100 mlm3) and for 2 weeks were kept in accelerated weathering. Then, by Taber test and Confocal laser microscope, the abrasion resistance and topography of the wood surfaces before and after weathering were investigated.

    Results

    The results of this study showed that, due to weathering, the wear resistance of all wooden species decreased and the more resistance among them was related to oak with the weight loss of 1.7 grams. Also, the results showed that the amount of abrasion index reduced by 28, 38 and 18 percent for poplar, beech and oak, respectively. The lowest and highest abrasion resistance after weathering was related to the poplar and oak and the results of the laser microscopy showed that, in the poplar, beech and oak the abrasion depth was 201, 183, and 136 (μ), respectively. The results also showed that, there was a significant difference between coated and uncoated samples.

    Conclusion

    The increase in oak wear resistance to other species can be due to higher specific gravity. In addition, the use of linseed oil coating reduces water absorption and, on the other hand, reduces friction and makes the surface of the wood lubricate. Also, the increase in weight loss after weathering is due to the higher absorption of uncoated samples than the coated samples, which causes faster and easier destruction of the wood structure. Based on the results of the laser microscope, the coating with linseed oil has been able to reduce the wear depth and reduce wear resistance. According to the results of this study, linseed oil can be used to increase the resistance of wood structures to abrasion.Based on the results of the laser microscope, the coating with linseed oil has been able to reduce the wear depth and reduce wear resistance. According to the results of this study, linseed oil can be used to increase the resistance of wood structures to abrasion.

    Keywords: Abrasion, Weathering, confocal laser microscopy, Wood, Linseed oil
  • Ali Aasghar Darvishsefat *, Moslem Armandy, Omid Rafieyan Pages 55-68
    Background and objectives

    Measuring tree height in forest is time and cost-consuming especially in vast areas. Therefore, using digital aerial images are proposed. The main objective of this research is evaluating capability of such images for estimating trees height.

    Materials and methods

    This research was done based on nine UltraCam-D aerial images with 70% end lap overlay and 60% side lap, 7 cm pixel size and scale of 1:8000 in Tehran. The four spectral visible and near infrared bands were fused with the panchromatic band. The images were geometrically corrected using triangulation method and then digital elevation model (DEM) and digital surface model (DSM) were produced using LPS and INPHO software respectively. To estimate the accuracy of DEM, the elevation of 15 points from the 1:1000 topographic map of Tehran were extracted and compared with the DEM elevation values at the same points. After that, calculating 101 trees height, were performed by subtracting values of DSM and DEM for each tree. To check the precision of calculated height, heights of these trees were measured by Sonto in the field and were compared with the estimated height. The trees include various species of Conifers and Deciduous. Comparison of estimated heights (calculated) with ground values (measured heights) was performed using simple linear regression and Coefficient of determination (R2) and root-mean-square error (RMSE). Normalized mean error (NMPE) statistics were also used to evaluate the error rate of DSMs and also the pairwise T-test was used to compare height differences in two groups of broad-leaved and needle-leaved trees.

    Results

    Due to the RMSE value based on the five control points (0.22 pixels), and the exact correspondence of the corrected images with the topographic map, the reliability of the geometric correction was obtained with acceptable accuracy. The low density of forest cover in the studied area allowed the ground to be seen in the images. This point made it possible to select the right control points and the number of node points. Achieved results, high linear correlation between actual height value and calculated height (R2 = 82%), RMSE (1.35 m) and average difference between calculated and actual height (1.13 m) indicate that estimated height based, has acceptable accuracy. In addition, no significant difference was observed between precision of estimating Conifers and Deciduous height.

    Conclusion

    Based on the results, this approach could be used operationally to determine height of the trees in relatively flat areas such as urban forest and flat Zagros forest but its capability should be investigated at mountainous areas, high density and high-slope forests.

  • Hadis Dezfoli, Ziaedin Badehian *, Hamed Naghavi, Shahram Karami Pages 69-82
    Background and objectives

    In recent years, Zagros, as the largest forest ecosystem in the country, have been affected by the phenomenon of oak decline. Oak decline can occur simultaneously in different geographic regions by completely different or identical stressors and leading to the death of oak trees. Tree mortality has a negative effect on the ecosystem performance by decreasing the density of the stand, changing the abundance of tree species, reducing the canopy cover and changing the structure of the forests. Therefore, this study was carried out with the aim of determining the relationship between some tree characteristics, forest stand and physiographic factors with the rate of dieback.

    Materials and methods

    In 50 hectare of this forest by a random systematic grid (100*100) 42 circular sample plot with 15 (R) area was s elected. The layers of slope in two categories, aspect, and altitude in two categories were prepared. In each sample plot the structural characteristics of stand such as; diameter at breast height, Crown area, Crown density (open, medium, closed), tree height, number of sprouts, trees origin, tree position, and dieback rate (Using four classes of crown dieback (healthy: less than 5%, poor crown dieback: 33- 5%, average crown dieback: 66-34%, severe crown dieback: more than 66%), were measured and recorded.

    Results

    The results showed that the relationship between dieback rate with trees origin, tree height, and stand density was significant. However, there was no significant relationship between dieback rate and the diameter at breast height (DBH), the number of sprouts and Crown area (canopy). The trees located on aggregation group had the higher rate of dieback than individual trees. The relationship between physiographic factors with dieback rate showed that there was no significant relationship between slope and dieback. The rate of dieback in South aspect and in higher elevations were higher than other classes.

    Conclusion

    Most of the diebacks belong to the 4th and 1st classes. If the current trend along with frequent droughts continues, the trees are transported from lower classes to higher classes. In such a situation it is impossible to restore the forest to the natural state, but if escalating factors are managed and human intervention is controlled in nature, the current situation can be kept constant, or even given the evidence of the presence of sprout shoots, it was hoping to return and restore the forest.

    Keywords: Crown density, life form, Oak decline, Species situation, sprout-clumps
  • Nastaran Nazariani *, Asghar Fallah, Habibollah Ramezani Moziraji, Hamed Naghavi, Hamid Jalilvand Pages 83-96
    Background and objectives

    Nowadays, for management planning and ecological studies, it is important to know the distribution of the people of the community, and it will be difficult to implement any program without the spatial information and distribution pattern of individuals in the communities. The spatial pattern of trees is analyzed in a sample plot of forest masses that has a definite shape and size, and the location of the trees is recorded,The spatial distribution of Iranian oak species trees plays an important role in the dynamics of the canopies of the western forests of the country and their optimal management. In general, the spatial distribution of phenomena is divided into three random, regular and cluster modes. The forest has two horizontal and vertical structures that define the horizontal structure of the surface distribution of trees in the forest area and the vertical structure of the height distribution of trees in the forest mass. One of the important characteristics of forest masses is the distribution and distribution of trees horizontally. Iranian oak is one of the main species of Zagros forests. Therefore, recognizing the distribution pattern of this species can be one of the important factors in preserving, rehabilitating and developing forests of the region.

    Materials and methods

    In line with this research, the area of 30 hectares was selected from Watershed forests in the west of Lorestan province, in Kohdasht city. To conduct field operations by separating each hectare from the area of the study area in a sample of one hectare sample, based on the complete sampling, the diameter of each tree was measured. Then, by determining the initial station at the surface of each sample plot and measuring its geographical coordinates using the geo positioner, the coordinates of all the different bases of the species were determined by measuring the azimuth distance of the trees based on Cartesian trigonometric calculations. Then the trees measured on the basis of the diagonal diameter were divided into three low-diameter classes, between diameter and diameter. Investigation of spatial pattern of Iranian oak trees with one-variable function of Oring statistics.

    Results

    The results showed that the spatial pattern of the trees due to the creation of the group and the increase of the density and density of the most branched species in comparison with the grazed species at short distances from the base tree (usually 20-25 m), and then with the scale enlargement in some directions Geographic areas (north and northwest directions) are monotonous due to human intervention and the removal of regeneration with grazing livestock.

    Conclusion

    Considering that in most of the studied area, the distribution pattern is cluster type, therefore, management plans and forestry interventions should be oriented so that the pattern of distribution towards the cluster pattern is driven. The results can be useful in designing planting patterns.

    Keywords: O-rings statistics_Quercus persica J. & Sp_Spatial analysis_Zagros forests
  • Hashem Habashi, Maryam Moslehi *, Elham Shabani Pages 97-108
    Background and objective

    Nutrient cycles in forests are tightly linked to the hydrological cycle because water acts as the main solvent and transporting agent for nutrient from the aboveground tree canopy to the underlying soil. The aim of this research was to evaluate the monthly and annual changes in chemical properties (calcium, sodium and potassium) of the canopy and litter leaching of hornbeam (Carpinus betulus L.) trees during a year compared with nutrients in rainfall (RF).

    Material and Methods

    This study occurred from January 2012 to February 2013 in a mixed natural stand at the Shastkolate Forest research Station of the University of Gorgan with similar allometric characteristics. For sampling of RF, throughfall (TF) and litterfall (LF) chemistry. RF, TF and LF were sampled on an event basis within a year. The collectors were emptied after each incident rainfall (as soon as rain ceased) and were thoroughly rinsed with deionized water and dried before being replaced. To analyze the chemical content of RF, TF and LF, samples were transported to the laboratory of Gorgan University and stored at 4 ºC. The concentration of sodium (Na+), potassium (K+) and calcium (Ca2+) were determined by flame photometer. In order to compare amount of nutrients in TF and LF with RF and monthly nutrient dynamics of TF and LF, we used t-test analysis and the one way variance analysis.

    Results

    Results showed that Na+ amount in TF (116.37 kg ha-1year-1), and K+ and Na+ amounts in LF (158.45 and 78.79 kg ha-1year-1), were significantly lower than K+ and Na+ (217.72 and 172.82 kg ha-1year-1) in RF (p<0.05). Also amounts of nutrient leaching of TF and LF in various months were different significantly. The highest leaching amounts of Na+, K+ and Ca2+ were observed for TF, 24.51, 58.30 and 3.14 kg. ha-1, respectively. However highest amounts of Na+ and Ca2+ were measured in October for LF; 19.93 and 4.17 kg. ha-1, respectively. Also the lowest leaching of Na+, K+ and Ca2+ of TF (0.84, 3.22 and 0.15 kg ha-1 respectively) and LF (0.45, 0.52 and 0.03 kg ha-1 respectively) were measured in September.

    Conclusion

    In this complex process, in crown cation exchange, the absorption tendency of hornbeam crown was higher than its cation diffusion from leaf and branch tissues, so hornbeam crown tend to absorb nutrition from RF to remove its nutrient need. Key words: Crown leaching, litter leaching, monthly dynamics of base cations, hornbeam species.

    Keywords: Crown leaching, litter leaching, monthly dynamics of base cations, hornbeam species