فهرست مطالب

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین احمدی گرجی خیلی*، سید مهدی میر دامادی، مریم امیدی نجف آبادی صفحات 1-14

    مطالعه حاضر با هدف شناسایی راهکارهای کاهش مخاطرات زیست محیطی پسماند نهاده های شیمیایی از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست در شهرستان ساری استان مازندران انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را 106 نفر از کارشناسان شاغل در سازمان جهاد کشاورزی و محیط زیست شهرستان تشکیل می دادند. گردآوری داده ها با روش سرشماری انجام شد و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده گردید که روایی آن با استفاده از پانل متخصصان تایید شد و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ 938/0 گزارش گردید. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که راهکارها در پنج عامل دسته بندی شدند که راهکارهای آموزشی به عنوان اولین عامل 467/9 درصد از واریانس کل را تبیین می نماید. دومین عامل با نام راهکارهای سیاسی-اجتماعی 616/8 درصد، سومین عامل با نام راهکارهای اقتصادی 066/7 درصد، چهارمین عامل با نام راهکارهای انگیزشی 915/6 درصد و نهایتا پنجمین عامل با نام راهکارهای فنی، توانست 81/6 درصد از واریانس کل را تبیین نماید و پنج عامل مذکور در مجموع توانستند 873/38 درصد از کل واریانس را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: مخاطرات زیست محیطی، پسماندهای شیمیایی، کارشناسان جهاد کشاورزی و محیط زیست
  • فرانک صحرایی، امید مهراب قوچانی، آسیه قربانی، احمد رضوانفر، منصور غنیان* صفحات 15-24

    تحقیق حاضر باهدف واکاوی نیت سازگاری کشاورزان در مواجهه با پدیده گرد و غبار، با بهره‏ گیری از مدل توسعه‏ یافته نظریه انگیزش حفاظت» انجام گرفت. این تحقیق از انواع مطالعات توصیفی بوده که با ابزار پرسشنامه‏ محقق‏-ساخت، اطلاعات آن گردآوری شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از پایایی ترکیبی و روایی آن به سه شیوه صوری، سازه‏ای و تشخیصی تایید گردید. داده‏ های حاصل به وسیله دو نرم ‏افزار SPSS21 و Smart PLS توصیف و تجزیه ‏و ‏تحلیل شدند. بر اساس نتایج، متغیرهای هنجار ذهنی، بازدارنده‏ ها، اعتقادات درباره پدیده‏ گرد و غبار و ناسازگاری، اثر مثبت و معنی‏ دار و همچنین متغیر ارزیابی سازگاری، اثر منفی و معنی‏ داری بر نیت سازگاری کشاورزان در مقابل با پدیده‏ ی گرد و غبار داشتند. در مجموع، نتایج نشان داد که تا حدود 96 درصد نیت سازگاری کشاورزان به عناصر مورد بررسی (متغیرهای مذکور) وابسته است. همچنین نتایج نشان داد با توجه به ماهیت اثرگذاری آهسته ‏ی پدیده‏ ی گرد و غبار، مدل تلفیقی برآورد شده در این مطالعه برازش مطلوبی جهت ارزیابی نیت سازگاری کشاورزان در مقابل این پدیده‏ را دارد. در این زمینه با توجه به ماهیت مشاهده ‏پذیری پایین آثار پدیده‏ی تغییرات اقلیمی، افزودن متغیرهای ملموس برای کشاورزان می‏تواند دقت مدل را افزایش دهد و استفاده از این مدل در مطالعات آتی پیشنهاد می‏گردد. بر اساس نتایج مطالعه، تقدیرگرایی کشاورزان منجر به انکار خطرات ناشی از پدیده گرد و غبار می‏شود. همچنین فقدان منابع مالی کافی یکی از محدودیت ‏های اصلی نیت سازگاری کشاورزان در مواجهه با این پدیده است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گرد و غبار، سازگاری، تئوری انگیزش حفاظت، مدل‏سازی معادلات ساختاری
  • محبوبه آسیمه، امیر سلسله گر، مریم شریف زاده* صفحات 25-34

    امروزه موفقیت قابل توجه و پیوسته ی یک سازمان به شدت به سرمایه ی انسانی موجود در قالب کارکنان متکی است که این امر از طریق توانمندسازی شغلی کارکنان میسر می شود. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش دوره های آموزش مجازی ضمن خدمت در توانمندسازی شغلی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان فارس بود. جامعه ی آماری این پژوهش پیمایشی کلیه ی 495 نفر کارکنان ساختمان شماره یک سازمان جهاد کشاورزی استان فارس بوده اند که از این میان تعداد 96 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ی استاندارد توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و میشرا و پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی صوری آن بر اساس نظرات تعدادی از متخصصان موضوعی و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه (بین 74/0 تا 96/0) تایید شد. نتایج حاصل از ارزیابی کیفیت آموزش های مجازی ضمن خدمت نشان داد که کیفیت این آموزش ها ازنظر کارکنان در حد نسبتا مطلوبی می باشد. نتایج مقایسه ی میانگین زوجی ابعاد توانمندسازی شغلی قبل و بعد از شرکت در این دوره ها نشان داد که احساس شایستگی، خودمختاری و تاثیرگذاری بعد از شرکت در دوره ها به طور معناداری افزایش یافته است. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی بین متغیرها حاکی از آن بود که بین متغیر کیفیت آموزش های مجازی ضمن خدمت و توانمندسازی شغلی کارکنان رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل مدل رگرسیونی نیز نشان داد که متغیر کیفیت آموزش های مجازی ضمن خدمت به عنوان مهم ترین متغیر پیش بینی کننده ی توانمندسازی شغلی کارکنان می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، توانمندسازی شغلی، سازمان جهاد کشاورزی، استان فارس
  • مرضیه معرف، علیرضا پور سعید*، رویا اشراقی سامانی، حامد چهار سوقی امین صفحات 35-48

    استفاده بیش ازحد از نهاده های شیمیایی در کشاورزی، محیط زیست و سلامت انسان ها را به خطر می اندازد. کشت محصولات سالم و یا ارگانیک به عنوان راه حلی برای این معضل موردتوجه قرار می گیرد. در این راستا پژوهش کمی حاضر به دنبال طراحی الگویی برای ترویج کشت محصول سالم در بین بهره برداران استان کرمانشاه است تا در جهت افزایش کشت این نوع محصول گامی به جلو بردارد. با بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش و با استفاده از مدل های رفتار برنامه ریزی شده و اعتقاد بهداشتی و انتشار نوآوری، متغیرهای تحقیق شناسایی شدند. با استفاده از طرح توصیفی - همبستگی و همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری، اعتبارسنجی متغیرهای ترویج کشت محصول سالم انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کل بهره برداران استان کرمانشاه به تعداد 80304 نفر بودند. تعداد 400 نفر از بهره برداران استان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای با انتساب متناسب چهارصد پرسشنامه محقق ساخته در بین بهره برداران هفت شهرستان استان توزیع شد. بازه زمانی گردآوری داده ها از سال 1396 تا 1397 بود. تجزیه وتحلیل داده ها در قسمت آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار spss نسخه 23 و در بخش آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار  Smartpls نسخه سه انجام شد. نتایج حاصل از معادلات ساختاری نشان داد که متغیر نیت بیشترین تاثیر را بر رفتار دارد و متغیرهای مزیت نسبی، سازگاری، نگرش، کنترل رفتاری درک شده، منافع درک شده و تهدید تاثیر مثبت و معناداری بر نیت و رفتار کشت محصول سالم دارند.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، کشاورزی ارگانیک، مدل اعتقاد بهداشتی، مدل های تغییر رفتار
  • ناصر شفیعی ثابت*، فرید فرهادی صفحات 49-64

    در دهه های اخیر، توانمندسازی به مثابه سازوکاری برای دستیابی به توسعه کشاورزی و در پی آن توسعه سکونت گاه های روستایی مطرح شد. زیرا، بی توجهی به مقوله توانمندسازی ساکنان روستایی و عدم شکل پذیری زیرساخت های سیاسی و اجتماعی مناسب در مناطق روستایی از موانع اصلی تحقق مشارکت در توسعه سکونتگاه های روستایی محسوب می شود. داده های موردنیاز تحقیق از طریق پرسشنامه و از میان کشاورزان شهرستان سمیرم گردآوری شدند که 262 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب گردیدند. فرآیند توانمندسازی بهره برداران کشاورزی به وسیله 67 گویه در قالب شاخص هایی همچون آموزش و اطلاع رسانی، دانش و آگاهی، فن آوری اطلاعات، منابع مالی و اعتباری، اعتمادسازی، همکاری و تشریک مساعی، تصمیم گیری در امور اجتماعی و اقتصادی، سنجیده شده است. شاخص توسعه نیز از طریق 49 گویه در ابعاد نظام محیطی، نظام اجتماعی اقتصادی و کالبدی توسعه سکونت گاه ها سنجیده شده است. نتایج تحقیق نشان داد توانمندسازی کشاورزان روستایی در افزایش تولید محصولات کشاورزی، افزایش درآمد ساکنان روستایی و پایداری و توسعه اجتماعی اقتصادی سکونت گاه های روستایی موثر است. البته، توجه به بهبود وضعیت درآمد کشاورزان، حمایت و هدایت آن ها برای افزایش میزان پس انداز و مشارکت در سرمایه گذاری در فعالیت های مرتبط با بخش کشاورزی، پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، بهره برداران کشاورزی، توسعه روستایی، سمیرم
  • وحید محمدی*، جعفر یعقوبی، علی شمس، سهیل نصرتی صفحات 65-76

    هدف تحقیق حاضر بررسی موانع استفاده اثربخش از شبکه های اجتماعی مجازی در ترویج و آموزش کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان بود. ابزار گردآوری داده های تحقیق توصیفی-همبستگی حاضر، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با نظر اعضای هیئت علمی مرتبط و پایایی آن از طریق پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ در بازده (94/0-87/0=a) تائید شد.جامعه آماری تحقیق کارشناسان جهاد کشاورزی استان زنجان در سال 1397 بودند (346 = N) که با استفاده از فرمول کوکران 105 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد، موانع استفاده اثربخش از شبکه های اجتماعی مجازی در فعالیت های ترویجی و آموزشی سازمان جهاد کشاورزی در نه عامل شامل اطلاعات مرتبط و صحیح ناچیز کشاورزی با امنیت پایین، احساس نا امنی اداری و اجتماعی و عدم رشد فرهنگ استفاده آموزشی از شبکه های اجتماعی، استفاده محدود کشاورزان از شبکه های اجتماعی مجازی، هنجارهای سازمانی و مدیریتی منفی در استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، موانع زیرساختی، موانع مالی و قانونی در سازمان جهاد کشاورزی، اطلاعات متناقض و فقدان اطلاعات محلی، عدم تسلط و دانش تخصصی کافی کارشناسان و وجود کامپیوترهای قدیمی در سازمان خلاصه شدند که 54/72 درصد از کل واریانس موانع را تبیین کردند. با توجه به صرف قابل توجهی از وقت مفید کارشناسان و کشاورزان در شبکه های اجتماعی مجازی، توصیه می شود با رفع موانع فوق نسبت به آموزش بهینه این ظرفیت برنامه ریزی شود

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، کشاورزی، ترویج، آموزش، جهاد کشاورزی
|
  • Pages 1-14

    The aim of this study was to identifying ways of reducing the environmental hazards of chemical inputs from the experts' point of view in Agricultural Jihad and Environment Organization of Sari, Mazandaran province. The statistical population of the study consisted of 106 experts working in the Jihad-e-Agriculture and Environment Organization of Sari. Data were collected using a census method, using a questionnaire its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was reported by Cronbach's alpha of 0.938 Factor analysis showed that the solutions were classified into five factors that explain the educational strategies as the first factor of 9.467% of total dispersion. The second factor, called the ‘’Social-Political’’ strategies, was 8.616%, the third factor called the ‘’Economic’’ strategies 7.066%, the fourth factor called the‘’Motivational’’strategies of 6.915%, and finally the fifth factor, called the ‘’Technical’’ solutions, was 6.81% of the variation of total of the above mentioned factors could explain 38.873% of the total variation.

    Keywords: Environmental hazards, Chemical wastes, Agricultural Jihad, Environment experts
  • Pages 15-24

    The purpose of this study was to investigate the farmers' adaptation intentions towards dust haze using the extended model of the "Protection Motivation Theory". This research was a descriptive study which was compiled using a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was confirmed by composite reliability and its validity confirmed in three ways of content, construct and discriminant. Data analyzed using SPSS V21 and Smart PLS software. According to the results, the subjective norms, disincentives, beliefs in climate change and maladaptation have positive and significant effects, as well as the adaptation assessment has a negative and significant effect on the farmers' adaptation intentions towards dust-haze. Results showed about 96% of the farmers’ adaptation intention towards dust-haze explained. The results showed that considering the slow effect nature of dust-haze, the estimated extended model in this study has an appropriate fit for assessing farmers' adaptation intention. In this context, due to the low visibility nature of the effects of climate change, adding tangible variables to farmers can increase model accuracy and it is recommended in future studies. According to the results, the farmer's fatalism leads to the denial of the dangers of the dust-haze. Lack of adequate financial resources is one of the main constraints on farmers' adaptation intention.

    Keywords: Climate Change, dust, PMT, Structural Equation Modelling
  • Pages 25-34

    Today, a significant and continuous success of an organization relies heavily on human capital in the form of employees, which is possible through the empowerment of employees' jobs. Accordingly, the purpose of this survey study was to investigate the role of in-service virtual training courses in job empowerment of employees of the Fars province Agri-Jihad Organization. The statistical population of the study consisted of all the 495staff of Building No. 1 of the Agri-Jihad Organization of Fars province, of which 96 were selected by simple random sampling method. The data gathering tool included a questionnaire on psychological empowerment of  Spreitzer and Mishra, and a researcher-made questionnaire for assessing the quality of in-service virtual education. Its face validity confirmed by a number of experts and its reliability calculated by calculating the Cronbach's Alpha coefficient for different measures (ranged between 0.74 and 0.96). The results of the evaluation of the quality of in-service virtual training showed that the quality of these trainings is relatively favorable from the staffs’ viewpoint. The results of the comparison of the job empowerment dimensions before and after participation in these courses showed that the sense of competence, autonomy and influence were significantly increased after the participation in the courses. The correlation matrix results indicated that there is a positive and significant relationship between the quality of in-service training and job empowerment of employees. Also, the results of regression analysis showed that quality of in-service training was the most important predictor of employee empowerment.

    Keywords: Virtual training, Job Empowerment, Agri-Jihad Organization, Fars province
  • Pages 35-48

    Healthy or organic products as a solution to healthy human and environment is being considered. In this regard, this Quantitative research is seeking to design a model for promoting healthy crop cultivation among Kermanshah province producers in order to advance the cultivation of this type of product. By review of the literature and the history of research The variables of the research were identified  by using the planned behavioral , Health Beliefs and DOI Models. Using the Descriptive-correlation and structural equation modeling to validate variables promoting healthy crop production. The statistical population of the study consisted of 80304 of beneficiaries in Kermanshah province. A sample of 400 farmers in the province was selected by multistage cluster sampling with proportional assignment from seven cities. 400 researcher-made questionnaires were distributed among users in seven provinces. The data collection period was from 1396 to 1397. Data analysis was performed in descriptive statistics using SPSS version 23 and inferential statistics using SmartPlins version 3. Results from structural equations Showed that the Intention variable has the most impact on behavior and Comparative advantage Behavior, Compatibility, Attitude, Perceived behavioral control, Perceived benefits  Threats have a positive and significant effect on the intention and healthy cropping behavior of the product.

    Keywords: crop pattern, Organic farming, Health Belief Model, Behavioral Change Model
  • Pages 49-64

    In recent decades, empowerment is considered to serve as a mechanism for achieving agricultural development and subsequently, socio-economic sustainability in rural settlements. In other words, lack of attention to empowering rural residents and lack of appropriate political and social infrastructure in rural areas is a major barrier to participation in the development of rural settlements. A survey was conducted through questionnaires. The required data was collected from the farmers of Semirom County, of whom 262 were selected using multistage random sampling. The process of empowering farmers measured, with a 67-item scale, including subscales such as education and information, awareness and knowledge, information technology, financial resources, trust building, cooperation, and decision-making on social and economic issues. Rural development with a 49-item scale in environmental, socio-economic and physical development of settlements dimensions. The results showed that the empowerment of rural farmers was effective in improvement of crop yields, growth of rural residents’ income, and sustainable socio-economic development of rural settlements. However, it is suggested to pay more attention to improvement of farmers' income, and support and lead them for increasing the rate of savings and their participation in investment activities related to agriculture sector.

    Keywords: Empowerment, Farmers, Rural Development, Semirom County
  • Pages 65-76

    The purpose of the study was to investigate the barriers of effective use of virtual social networks in agricultural extension and education activities of Agricultural Jihad Organization of Zanjan province. The instrument for collecting data of this descriptive-correlation study was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was approved by a panel of academic experts. Pre-test and calculating Cronbach's alpha coefficients were used to measure the reliability (α = 0/87- 0/94). Agricultural experts in Agricultural Jihad Organization of Zanjan province in 2018 formed the population of the study (N=346) and samples were selected using stratified random sampling (n=105). Results of confirmatory factor analysis of barriers to effective use of virtual social networks in agricultural extension and education activities has been summarized in nine factors including: Low relevant and correct agricultural information with low security, administrative and social insecurity and lack of culture of the educational use of social networks, farmer's limited use of virtual social networks, negative organizational and managerial norms in using virtual social networks, financial and legal barriers in organization, inconsistent information and lack of local information, lack of professional and adequate knowledge of experts and outside computers. These factors explained 72.54% of the total variance. Due to considerable amount of useful time that experts and farmers allocated to virtual social networks, it is recommended that to plan for this optimal and useful application of this capacity agricultural extension and education activities.

    Keywords: Social Networks, Agriculture, Extension, Education, Agricultural Organization