فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 29 (زمستان 1398)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 29 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • زهرا اسماعیلی*، محمد حکاک صفحات 1-24
    فلسفه راسل را می توان به دو دوره مجزا تفکیک کرد. در دوره اول او تحت تاثیر فلاسفه پیش از خود سعی در حفظ مبناگرایی دارد و لی در دوره دوم تلاش می کند این مبناگرایی را به حداقل برساند. او در آثار اولیه اش استقرا را به دلیل بداهت ذاتی و کاربرد وسیع آن در زندگی می پذیرد و استنتاجهای استقرایی را احتمالی و نه قطعی می داند. اما در دوره دوم همانند یک تجربه گرای محض از تحلیل پدیده های تجربی، اصولی را استنتاج می کند که اصول موضوعه علوم تجربی هستند. این اصول، ماهیت فرا منطقی دارند و جالب اینجاست که استقرا در زمره این اصول نیست. در واقع در نظر راسل ، علم وحتی فهم عادی که از طریق استنتاج نابرهانی حاصل می شود محتاج این اصول هستند. در این مقاله ما به دنبال شناخت دیدگاه راسل در باب استقرا هستیم لذا به تفصیل آنرا در دو دوره مجزا بررسی می کنیم. در دوره اول علاوه بر بیان دیدگاه راسل، به عنوان نمونه یکی از اثباتهای احتمالاتی ارائه شده برای آن خواهد آمد و در دوره دوم، علاوه بر بیان دلایل تغییر در نگرش او و تبیین دیدگاه جدیدش، اصول فرامنطقی حاکم بر استنتاج نابرهانی به همراه برخی ویژگیهای آنها ارائه می شود و در آخر، هرچند به اجمال به نقدهایی که به آن وارد شده، اشاره می شود.
    کلیدواژگان: راسل، استقرا، احتمال، اصول موضوعه، استنتاج نابرهانی
  • مسعود افشار*، مصطفی تقوی صفحات 25-43
    در هنگام دیدن یک شیء یا وضعیت قابل مشاهده، کدام یک از خصوصیات آن را مستقیما حس می کنیم؟ به طور متعارف ویژگی های محسوس (sensible) اشیا را در لیست مشخص و محدودی قرار می دهند. این ویژگی ها برای حس بینایی با اندکی اختلاف نظر شامل رنگ، شکل، شفافیت، نسبت های مکانی و حرکت اشیا است. بر این اساس، چیستی اشیا یا روابط میان آنها مستقیما حس نمی شود، بلکه ذهن با دخل و تصرف در کیفیات حسی، آنها را تجربه می کند. این تلقی از ادراک حسی که تنها ویژگی های سطح پایین (low-level)، بصورت حسی تجربه می شوند، اخیرا به طور موثری در فلسفه و علوم شناختی مورد بازبینی قرار گرفته است. در این مقاله تمرکز ما بر تجربه حسی ویژگی های نوعی اشیا و روش تقابل پدیداری در اثبات آن خواهد بود. استدلال خواهیم کرد که اگر تجربه بصری نوع طبیعی (natural kind)ممکن باشد، برخی از نظریه های ادراک حسی غیرقابل دفاع خواهند شد. پس از آن روش تقابل پدیداری (the method of phenomenal contrast) را به عنوان یک الگوی عمومی استنتاج معرفی می کنیم که هرگاه کسی بخواهد از پدیدار شناسی تجربه، مطلبی درباره محتوای تجربه استنتاج کند، باید از آن تبعیت کند. بنابراین برخلاف تصور منتقدین، این روش نه تنها در مقابل برخی از روش های تجربی تعیین محتوا قرار نمی گیرد بلکه منطق آنها را روشن می کند. در نهایت استدلال سوزانا سیگل به نفع تجربه بصری انواع طبیعی، که در چارچوب همین الگوی استنتاجی ارائه شده را از طریق پاسخ به مهمترین انتقادات آن، تقویت خواهیم کرد و بر این اساس به نفع تجربه بصری انواع طبیعی داوری می کنیم.
    کلیدواژگان: محتوای غنی، روش تقابل پدیداری، سوزانا سیگل، ویژگی های سطح بالا، تجربه بصری
  • بهروز الیاسی*، محمدجواد صافیان صفحات 45-63
    هنراندیشی محصول دوره دوم اندیشه هیدگر است که در آن رویداد اندیشی بر هستی شناسی بنیادین سیطره می یابد. در بادی امر به نظر می آید که از نقش ویژه دازاین در هنراندیشی کاسته شده است؛ اما به واقع می توان گفت وجود و دازاین برای هیدگر دو روی یک سکه اند. هر جا که اندیشیدن به وجود ممکن است دازاین نیز به شکلی ناگزیر حضور می یابد و اهمیت هنر برای هیدگر از آن روست که هنر، حقیقت وجود را به آشکارگی می آورد. در این مطالعه تلاش می شود نقش های متفاوت دا-زاین در هنراندیشی به دید آید. نقش دا-زاین از آن رو اهمیت می یابد که به عنوان گذرگاه هنر اجازه می دهد رویداد هنر روی بدهد و از خلال آن، خود وجود زبان آور شود. سپس جایگاه دا-زاین هنرمند و شاعر (آفریننده)، مخاطب یا نگاه دار، بررسی می شود. پس از طرح پرسش از شیوه بودن دا-زاین در هنراندیشی به نقش های مختلف دا-زاین به عنوان هنرمند، مخاطب و نگاه دار پرداخته می شود. دا-زاین در هنراندیشی اگرچه نیوشای "وجود" و قابلی بدون فعلیت است اما مسئولیت پذیری و پروا سبب می شود بار امانت وجود را بر دوش بکشد، پیش آمد حوالت یک ملت (قوم) از طریق او شکل می گیرد. از این وجهه نظر پس از ابداع و سرودن، دازاین نابود نمی گردد بلکه در کسوت مخاطب و نگاه دار، مورد خطاب وجود قرار می گیرد  و در نهایت به این پرسش پاسخ داده می شود که چه چیزی سبب تحول در اندیشه هیدگر شده و او را به سوی هنر اندیشی جذب کرده است.
    کلیدواژگان: دازاین، هیدگر، هنراندیشی، هنرمند، شاعر، رویداد
  • محسن باقرزاده مشکی باف*، محسن حبیبی صفحات 57-87
    هگل در نخستین بخش از کتاب پدیدارشناسی روح، ادعاهای مهمی از یقین حسی را مورد نقد قرار داده است که دارای اهمیت استراتژیک در کل فرایند کتاب خویش است. یقین حسی مدعی است که شناختی تکین و جزئی از ابژه بلاواسطه خود دارد؛ و از ادعای خود در سه گام و از طریق سه پناهگاه ابژه محض، سوژه محض و شهود محض دفاع می کند. با توجه به متن پدیدارشناسی روح، سعی به توضیح و تفسیر این مبحث شده است که چگونه هگل با استفاده از این چند اصطلاح کلیدی فلسفه خویش (که برای نخستین بار در بطن بخش یقین حسی مطرح شده و تا پایان کتاب نقش محوری ایفا می کنند)، یعنی وساطت، تلاقی سوژه و ابژه، صورت معقول کلیت در امر جزئی و همچنین قدرت نفی، می تواند به درون ادعاهای یقین حسی نفوذ کند و آن ها را به تناقض درونی دچار کند و نشان دهد که یقین حسی در طی مراحل خویش بااینکه به دنبال اثبات امر تکین بوده، با این وجود در تمام تلاش های خود، به واقع، به اثبات امر کلی نزدیک می شده است.
    کلیدواژگان: هگل، یقین حسی، وساطت، قدرت نفی، سوژه، ابژه، صورت معقول کلیت در امر جزئی
  • نسترن بالین پرست*، حسن فتح زاده صفحات 89-108
    این جستار با بررسی انواع مفروض رابطه اخلاق و سیاست، مساله تقلیل پذیری امر سیاسی به اخلاق کلاسیک را مورد بازبینی قرار می دهد. از این رو پس از کاویدن معرفت شناسی کلاسیک، به نقد پیش فرض های آن می پردازد. سپس به این نتیجه می رسد که هرچند اندیشه مدرن معرفت شناسی را دیگرگون ساخته است اما در رهانیدن اخلاق از پیش فرض های ناب گرایانه به جا مانده از دوران متافیزیکی ناکام مانده است. چراکه معرفت شناسی مدرن با تاریخی دانستن مفاهیم از جمله اخلاق و سیاست از ناب گرایی و اصول مطلق فاصله گرفته است. درحالی که اخلاق کلاسیک در جست وجوی امری ناب هم چنان به دنبال فهرستی از خوب و بدهای از پیش تعیین شده می گردد. در این میان ماکیاولی از اولین کسانی است که لزوم بازنگری در نظام ارزش ها و منطبق ساختن اخلاق با معرفت شناسی مدرن را تشخیص داد. وی ادعا می کند که اخلاق جدید، نه تنها قابل فروکاستن به چند اصل ازپیش موجود نیست، بلکه به عنوان یک برساخت تاریخی، خودش را در موقعیت های مختلف بازتولید می کند. در واقع دستیابی به این اخلاق جدید، در سایه پذیرش شر و سازگاری با طبع زمانه ممکن می گردد. به این ترتیب سیاست نیز فرصتی می یابد تا به هدف اصلی خود یعنی کمینه کردن خشونت بپردازد. پژوهش حاضر ایده «اخلاق در سیاست» را به عنوان اخلاق خاص سیاست ورزی مدرن معرفی می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق کلاسیک، ناب گرایی، معرفت شناسی مدرن، اخلاق در سیاست، اقتصاد خشونت
  • محسن بهلولی فسخودی* صفحات 109-125
    مطابق دیدگاه چامسکی بخش اصلی دانش زبانی ما به لحاظ ژنتیکی معین شده است. بنابراین قوه زبان ذاتی بوده و این دانش ناآگاهانه یا ضمنی (tacit) در بنیان توانایی ما برای سخن گفتن نهفته است. به باور او کاربرد زبان ناشی از نوعی دانش ضمنی است که کاربر عادی زبان برخلاف زبان شناس نه به آن دسترسی آگاهانه دارد و نه قادر است در صورت لزوم آن را برای دیگری بیان کند. هدف این مقاله تحلیل ماهیت ضمنی زبان در فلسفه چامسکی است. این پژوهش با رویکرد پژوهش کیفی و با روش تحلیل مفهومی به واکاوی مفهوم زبان ضمنی و ارتباط آن با سایر مولفه های اصلی نگرش چامسکیایی درخصوص زبان از جمله توانش زبانی، زبان شناسی زایشی، دستور جهانی و برهان فقر محرک پرداخته است. با توجه به سه نقد اصلی بر دانش ضمنی زبانی، توانش ضمنی زبانی و قاعده ضمنی زبانی، ادعای دسترسی ضمنی به ذخیره ای از قواعد زبانی در فلسفه چامسکی به خوبی تبیین نشده و به لحاظ تجربی نیز قابل اثبات نیست. بنابراین هنگامی این دانش معتبر است که مبتنی بر نوعی دانش صریح زبانی از دستور زبان و قواعد باشد که به شکل گزاره بیان شده و از سوی کاربر زبان قابل تشخیص و تایید باشد.
    کلیدواژگان: زبان ضمنی، توانش ضمنی، قاعده ضمنی، ذات گرایی، رفتارگرایی
  • مرضیه پیراوی ونک* صفحات 127-144
    تفکر که به عنوان وجه متمایزکننده بشر از سایر موجودات است، دلیل فرهنگی خواندن انسان نیز هست. تفکر نه صرفا یک گام یا خطی بسته بلکه یک "راه" منسجم و یکپارچه و درعین حال پرفرازونشیب است. ضرورت "به راه درآمدن" تا در وجود طالب و محقق، نهادینه و خودانگیخته نشود نمی تواند از روشنایی و پیامدهای عمیق آن بهره مند شود. پدیدارشناسی در اصل "راه"ای برای اندیشیدن است، فراتر از آنکه در محدوده ی یک مکتب فلسفی یا "روش" خلاصه شود. طریق پدیدارشناسی، تلاشی قاطعانه برای غنا بخشیدن به جهان تجربه آدمی است، جهانی که در آن وجوه مختلف پدیده های هستی، یا کمتر موردتوجه قرار می گیرند و یا در سایه رفته و به مرور برای ما از شکل افتاده اند. رسالت "راه" برای بازیابی و افشاگری وجوه دیگری از هر آن چیزی است که در جهان وجود دارد و ما نسبت به آن دچار غفلت شده ایم. در نوشته پیش رو نگارنده با دغدغه ای هستی شناسانه و آشنایی با آسیب های موجود در حوزه تحقیق، به گام هایی از "راه" پدیدارشناسی برای نگریستن چند وجهی و جامع به پدیده ها در راستای وفادار ماندن به آنها می پردازد و از این رهگذر به تفاوت "روش" با "راه" با تکیه بر مبانی فکری پدیدارشناسی ورود پیدا می کند تا بتواند منتقد استفاده از عنوان "پدیدارشناسی" همچون یک زیور یا صرفا به مثابه توصیفی دلبخواهی باشد.
    کلیدواژگان: تفکر، پدیدارشناسی، راه، روش
  • میکائیل جمال پور* صفحات 145-168
    هرچند مفهوم «حیثیت» برای مخاطبان و پژوهشگران فلسفه اسلامی ناآشنا نیست، اما به نظر می رسد تا کنون ظرفیت این مفهوم چنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است. در این مقاله پس از بیان خاستگاه حیثیت، گزارشی جامع از جایگاه و گره گشایی های آن در قلمرو منطق و فلسفه اسلامی، به خصوص در حکمت متعالیه، عرضه شده است. همچنین نسبت میان حیثیت با مقید بودن و اعتباریات نیز در حد امکان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این کار مثال های فراوانی آورده شده است تا از این حیث ابهامی در کار نباشد. سپس نشان داده شده است که این بحث چه قابلیتی دارد و در عین حال برای آنکه به درستی از قابلیت آن استفاده شود به شروطی بایستی مراعات شود. همچنین در پایان به اختصار این ایده مطرح شده است که توجه به مقوله حیثیت می تواند میان جزمیت و نسبی گرایی، راهی میانه و مطلوب بگشاید.
    کلیدواژگان: حیث، جهت، فلسفه، منطق، مغالطه، قید
  • مینو حجت* صفحات 169-191

    یکی از نقدهایی که فایده نگری را با چالش مهمی مواجه ساخته است نقدی است از جانب برنارد ویلیامز بر این اساس که فایده نگری، در جهت تحصیل خیر بیشتر، افراد را از علایق و طرح های شخصی شان بیگانه می سازد. به اعتقاد او، فایده نگری با تکیه بر مسوولیت سلبی که از ذاتیات پیامدنگری است، که صرفا به وضع امور موجود در عالم می اندیشد، مستلزم آن است که شخص از نگرش ها و طرح هایی که هویت او را می سازند بیگانه شود، و صداقت اش را، که به لحاظ اخلاقی بسیار مهم است، از دست بدهد. این مقاله به تحلیل و بازنگری نقد ویلیامز نسبت به مسوولیت سلبی می پردازد، و نشان می دهد که مسوولیت سلبی تنها اقتضاء پیامدنگری نیست، بلکه اقتضاء تعقیب یک طرح و برنامه ی شخصی هم می تواند باشد؛ و ربط آن را با تهدید صداقت از چند جهت مورد تردید قرار می دهد. همچنین مبنایی را که برآن اساس ویلیامز فایده نگری را موجب بیگانگی ما از احساسات اخلاقی مان می داند زیر سوال می برد. سپس، با طرح بعضی اعتراضات به نگرش ویلیامز و پاسخ به آنها، به بحث در باره اهمیت صداقت و جایگاه آن به لحاظ اخلاقی می پردازد؛ و در آخر، لزوم سازگار شدن دیدگاه اخلاقی با طرح های عمیق شخصی به منظور حفظ صداقت را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: برنارد ویلیامز، فایده نگری، پیامدنگری، مسوولیت سلبی، تعهدات، صداقت
  • حسین خدادادی، احمد عسگری* صفحات 193-216
    یکی از مسائلی که در کلام مسیحی بحثهای دامنه داری را موجب شده، تبیین نحوه رابطه میان دو قلمرو اگزیستانس (جهان اسفل) و ذات (جهان برتر) است. پاسخ به این مسئله از آن جهت که می تواند راه حلی برای معضل بی معنایی و نهیلیسم ارائه دهد، حائز اهمیت است. معنای از دست رفته جهان باید از راه تعامل میان خدا و جهان اگزیستانس به آن بازگردانده شود و از این رو رابطه دیالکتیکی میان این دو قلمرو ظاهرا از هم جدا افتاده می تواند در عین حال دو کارکرد معنابخشی و نجات را ایفا کند. بر اساس پیشنهاد کارل بارت، فاصله ای که جهان را از قلمرو الهی جدا کرده با تکیه بر عقل و قوای بشری قابل عبور نیست و لاجرم باید خود خدا با اراده مطلقش وارد عمل شده و جهان را نجات دهد. در مقابل پل تیلیش معتقد است که همان نظامی که خلقت را موجب شده، از دل خود امکانات نجات را نیز ارائه می کند و این دو نمی توانند بی ارتباط باشند. بدین ترتیب برای نجات لازم نیست که نظام خلقت نقض شده و معنا از فراسوی جهان به آن افاضه شود. با پذیرش اینکه جهان بطور کامل تهی از معنا نیست می توان از جنبه مثبت به آن «آری» گفت هر چند ضرورت «نه» گفتن به ابهامات و تضادهای جهان هبوط یافته همچنان وجود دارد. در این مقاله ضمن بررسی نظریه بارت و نقدهای تیلیش بر آن، نشان خواهیم داد که تیلیش چگونه ایده «آری گویی» نیچه را برای ارائه دیالکتیکی ایجابی به کار می گیرد.
    کلیدواژگان: بارت، تیلیش، نیچه، دیالکتیک، کریسیس، معنا، نهیلیسم
  • عارف دانیالی* صفحات 217-237

    مساله اصلی مقاله حاضر این است که چه رابطه ای میان مفهوم فوکویی از قدرت با مفهوم کیچ در رمان بار هستی اثر میلان کوندرا وجود دارد؟ به عبارت دیگر، پرسش محوری این است که چگونه ظهور کیچ ملازم است با مفهوم قدرت منتشر در جهان مدرن؟ یکی از اهداف این مطالعه تطبیقی که بر خوانش فوکویی از رمان بار هستی (کوندرا) متمرکز شده، این است که بدون فراروی از مفهوم سنتی قدرت نمی توان پدیده کیچ را در کوندرا توضیح داد. چنین دریافت متفاوتی از قدرت را فوکو در اختیار ما می نهد. فوکو و کوندرا از قدرت بدون سوژه سخن می گویند: امپراتوری نگاه خیره. در نگاه آنان، مفهوم قدرت/کیچ به فراسوی دوقطبی لیبرالیسم-کمونیسم ارجاع دارد. در این مقاله، از تقابل مفهوم قدرت مکان زدایی شده در برابر قدرت متمرکز، زیبایی شناسی اتفاق در برابر زیبایی شناسی همگانی، امر تکین در برابر یکسانی هستی شناختی، مولف محوری در مقابل مرگ مولف، بحث می شود. این دوقطبی ها، محصول چرخش مفهوم قدرت در جهان مدرن است. بنابراین، یکی از اهداف پژوهش حاضر، نشان دادن پیامدهای قدرت مدرن در چهار بعد سیاست-زیبایی شناسی-هستی شناسی-ادبیات است. کاربرد این مقاله، از یکسو، نشان دادن اهمیت نقد فلسفی در تحلیل رمان و از سوی دیگر، پیوند اندیشه پست مدرن با رمان های کوندرا است.

    کلیدواژگان: قدرت منتشر، کیچ، زیبایی شناسی اتفاق، یکسانی هستی شناختی، نگاه خیره، فوکو، کوندرا
  • مسعود زمانی* صفحات 239-260
    "دازاین ما"، "دازاین امروزی ما"، دازاین تاریخی ما" و نظایرشان تعابیری هستند که هایدگر بخصوص در آثار خود در نخستین سال های پس از انتشار وجود و زمان در موارد بسیاری به کار می برد. تکرار این تعابیر در زبان هایدگر آنقدر زیاد است که نمی توان آنها را به لحاظ فلسفی خنثی و عاری از معنا دانست. کمی جستجو در آثار وی نیز نشان می دهد که صرف نظر از دازاین، خود ضمیر "ما" نیز در فلسفه او موضوعیت دارد، به طوری که می توان سیر "پرسش از ما" را مستقلا در آثار او دنبال کرد. مقاله پیش رو می کوشد اولا موضوعیت این بحث را در فلسفه وی نشان بدهد و از این رو از"پرسش-ما" نزد هایدگر می گوید، ثانیا معنای مورد نظر هایدگر از آن را حتی الامکان روشن نماید، ثالثا ارتباط آن با دازاین را به بحث بگذارد که کلیدواژه فلسفه او است لااقل در وجود و زمان. چون ضمیر "ما" تشخص بالفعل دازاین را رقم می زند، آن را در اینجا "تشخص به- ما" یا "تشخص از طریق ما" می نامیم. این نوشته سرانجام به نتایج و تبعات "مسئله-ما" برای فهم فلسفه هایدگر، بخصوص در وجود و زمان می پردازد.
    کلیدواژگان: هایدگر، دازاین، دازاین امروزی ما، مسئله ما، مابعدالطبیعه
  • فرحناز شکارچی، محمدرضا شمشیری*، هاشم گلستانی صفحات 261-278
    مساله نفس از دیرباز توجه اندیشمندان مختلف را به خود معطوف داشته وموجب پیدایش عقاید گوناگون درباره آن شده است. این پژوهش در قسمت نخست به بیان نظرات فارابی و ابن سینا در مورد «تعریف» پرداخته و سپس انتقادات سهروردی بر فلسفه مشائی را در این زمینه بیان نموده ودر پایان به بیان دیدگاه سهروردی می پردازد. زیرا شناخت نفس و مظاهر و تجلیات آن اساس و مایه شناخت موجودات به شمار می رود. بعنوان ضرورت انجام می توان گفت نفس ما به چه طریقی به شناخت می رسد؟ مشایین قائل به شناخت اشیاء از طریق مشخص کردن حد ورسم آنها می باشند. سهروردی دیدگاه آنها را مورد نقد قرارداده واینگونه تعریف ها را نادرست می داند و دیدگاه تازه ای برمبنای هستی شناسی خود که مبتنی بر نور است ارائه می دهد.به اعتقاد وی نفس بدلیل نور بودنش نزد خود، ظاهر است ونور هر چقدر که نورانیتش بیشتر باشدخود آگاهی بالاتری دارد.او روش های استدلالی وعلم حصولی را برای بدست آوردن معرفت کافی ندانسته وشناخت شهودی را لازمه آن می داندو با برابر دانستن نفس با نور به بیان دیدگاه های خودش می پردازد.
    کلیدواژگان: سهروردی، مشائیان، اشراق، نفس، معرفت، علم حصولی
  • غلامرضا صائبی*، سعید اسلامی صفحات 279-298
    افلاطون این سئوال را اساسی می دانست که کدام دولت بهتر وکدام نظم منصفانه تر و چه کسی صلاحیت حکومت بر مردم را دارد؟ از نظر افلاطون، عدالت می بایست در درون فرد و درون جامعه تحقق یابد. عدالت در شهر در سلسله مراتب طبیعی و تقسیم کار یافت می گردد. عدالت در نفس آن هنگام صورت می گیرد که هر جزء از نفس مشغول به کار خویش باشد تا هماهنگی نفس پدیدار آید. افلاطون حکومت را هنری می داند که حاکم باید نفع کسانی را که تحت حاکمیت قرار دارند را ملاحظه نماید و با در نظر داشتن میانه روی و هماهنگی از افراط و تفریط دوری کند. افلاطون دولت را مانند بدن انسان دارای سه بخش تصور می کند که در آن به جای سر و سینه و شکم، حکمرانان و پاسداران و زحمت کشان وجود دارند. آنگونه که آدم سالم و هماهنگ تعادل و تناسب به خرج می دهد، نشانه دولت بافضیلت نیز این است که هر کسی جایگاه خود را بداند. این مقاله بدنبال تبیین مبانی نظریه عدالت افلاطونی بر پایه رساله ی جمهوری و ایرادات مترتب بر آن بوده و دنبال ارایه پاسخی مطلوب به این پرسش است که از منظر افلاطون آیا عدالت، فضیلت است؟
    کلیدواژگان: عدالت، جمهوری، آرمان شهر، ظالم، فضیلت
  • مریم صمدیه*، مجید ملایوسفی صفحات 299-316
    در دیدگاه هایدگر، آلثیا مقوله ای است که به واسطه آن می توان به رابطه بین فرونسیس و آگاثون پی برد؛ چرا که هایدگر آلثیا را در معنای یونانی آن یعنی کشف و گشودگی و نه صدق و مطابقت با واقع به کار برده است. با پذیرش آلثیا به عنوان کشف و گشودگی از دو جهت رابطه فرونسیس و آگاثون امکان پذیر می شود. اول اینکه فرونسیس از نظر هایدگر به عنوان نحوه ای از کشف و گشودگی یا به تعبیر دقیق تر نحوه ای از وجود دازاین است که مرتبط با پراکسیس و عمل است و دازاین را به سوی بهترین عمل یعنی نحوه وجود اگزیستانسیال رهنمون می شود و آگاثون نیز منبع آلثیا یعنی منبع کشف و گشودگی و هم چنین منشا وجود و حتی خود وجود است. دوم اینکه هایدگر تعالی موجود در آگاثون را نه به موجودی فراتر از زمان و مکان یعنی خداوند بلکه به خود دازاین نسبت می دهد؛ به این معنا که آگاثون شامل وجود و توانایی های موجود در خود دازاین است و تعالی دازاین نیز در گذشتن از وضعیت موجود و یا به تعبیری گذشتن از نحوه وجود اگزیستانسیل و رسیدن به نحوه وجود اگزیستانسیال است و این امر با پشت سر گذاشتن عادت ها و رسیدن به کشف و گشودگی امکان پذیر می شود. از این رو آگاثون ملاک برای رفتارهای دازاین است؛ همان چیزی که هایدگر در بحث از فرونسیس به ندای وجدان تعبیه کرده و آن را ملاک برای عمل فرونتیک دانسته است؛ ندایی که از جانب خود دازاین است و او را دعوت می کند تا به نحوه وجود اگزیستانسیال برسد و بتواند خویشتن را به عنوان دازاین بشناسد و بر اساس آن عمل کند.
    کلیدواژگان: هایدگر، فرونسیس، آگاثون، ایده خیر، آلثیا
  • علیرضا صیادمنصور* صفحات 317-336
    اندیشه پدیدارشناسانه و اخلاقی امانوئل لویناس (فیلسوف یهودی لیتوانیایی تبار 1995-1906م) -مانند دیگر هم عصران فرانسوی اش- برای نقد سنت های فلسفی پیشین، آکنده از تمثیل ها و استعاره های مربوط به حیطه خانواده و نقش های خانوادگی است. در میان این نقش ها، لویناس نقش مادری را با توجه به بنیان اخلاقی ای که در تمامی سنت های فرهنگی-تربیتی دارد مورد اهتمام قرار می دهد تا بدین نمط مبنایی انفعالی-انضمامی را برای نظریه مسئولیت اخلاقی خود تدارک ببیند: این مسئولیت پیش از ورود شخص سوم و در نتیجه قدم نهادن به عرصه جامعه و سیاست مجال تحقق می یابد. مادری و زایندگی -در مقام پارادایم ارزش شناسانه مسلط در اندیشه لویناس- با پدیده بنیادین مسئولیت اخلاقی هم بسته است زیرا جهت مندی یا مدالیته ارزش شناسانه هر دو یکسان است. در مقاله حاضر -که هدف عمده آن تبیین این همانی ارزش تمثیل مادری با مسئولیت اخلاقی است- نشان داده خواهد شد که نظریه مسئولیت اخلاقی لویناس در قالب تمثیل مادری به خوبی قابل طرح است و از این رو واجد سویه ای جنسیتی نیز می باشد.
    کلیدواژگان: امانوئل لویناس، امر زنانه، دیگری، مادری، مسئولیت اخلاقی، جهت مندی ارزش شناسانه
  • مهدی قوام صفری* صفحات 337-360
    ابن سینا هم به هنگام بحث در باب قوای نفس و هم به هنگام بحث در باب مقدمات قیاس های مختلف گذرا به حکمت عملی می پردازد. او در ضمن سخنانش در باب قوای نفس اخلاق را حاصل عقل عملی و در ضمن سخنانش در باب مقدمات قیاس ها اخلاق را برخاسته از نوع خاصی از مشهورات (آراء محموده، که ذائعات هم می نامند) می داند که برآمده از عادت و قراردادهای اتفاقی و سنت های باقی مانده از قدیم و مانند آن هستند. او از سویی با تلفیق این دو دیدگاه، بویژه با توجه به اینکه خود تصریح می کند که عقل عملی صرفا بر سبیل اشتراک عقل نامیده می شود و آراء محموده هیج مبنایی جز شهرت ندارند و عقل انسان چون تنها نگریسته شود در باب آنها متوقف است و هیچ حکمی ندارد، خواننده را آماده این استنباط می کند که اوصاف اخلاقی مانند خوب و بد اوصاف واقعی اشیا و احکام اخلاقی گزاره های خبری نیستند، و از سویی دیگر با قول مبهم به صدق و کذب پذیری آراء محموده و امکان اقامه برهان بر آنها آرای خود در این باره را دست کم در ظاهر تیره و مبهم و بنابر این تفسیرپذیر می سازد. این مقاله دو بخش اصلی دارد. در بخش نخست عقل عملی و کار آن بویژه در باب پیدایش احکام اخلاقی بررسی می شود، و در بخش دوم دیدگاه ابن سینا در باب مقدمات و مواد تشکیل دهنده احکام اخلاقی و خاستگاه آنها بحث می شود. این دو بررسی نشان می دهد که دیدگاه ابن سینا در باب کار عقل عملی و منشا احکام اخلاقی جایی برای صدق و کذب پذیری آن دسته از مشهورات که آراء محموده محسوب می شوند باقی نمی گذارد و اقامه برهان برای آنها ممکن نیست و اگر هم پاره ای از مشهورات صدق و کذب پذیر باشند در خارج از حدود احکام اخلاقی ناب واقع اند.
    کلیدواژگان: اخلاق، عقل عملی، مشهورات، آراء محموده، برهان
  • مهدی کرد نوغانی*، علی سلمانی صفحات 361-388
    پل اسکار کریستلر در سال های 1951 و 1952 این نظر را مطرح کرد که آنچه به عنوان هنرهای زیبا می شناسیم، تا پیش از قرن هژدهم وجود نداشته است. این نظر در اندک زمانی مورد موافقت عمومی بسیاری از نظریه پردازان قرار گرفت و بعدتر برخی از دیگر نویسندگان همچون لری شاینر نظر او را بسط دادند. با این حال، برخی از نویسندگان نیز با نظر او موافق نبودند و برای مثال این نظر را مطرح کردند که مفهوم «هنرهای تقلیدی» نزد فلاسفه یونانی معادل هنرهای زیبای دوره مدرن است. از میان این منتقدان می توان به یانگ - مترجم انگلیسی کتاب شارل باتو- اشاره کرد. این مقاله نخست این دو روایت را مختصرا شرح می دهد، سپس با ذکر برخی از ملاحظات، از نظر کریستلر دفاع می کند. این دفاع از دو جنبه مطرح می شود: یکی توجه به ماهیت هنر در عصر جدید و دیگری اشاره ای به مفهوم هنرهای زیبا در ایران و سهیم شدن ما با غرب در مفهوم جدید هنرهای زیبا.
    کلیدواژگان: هنرهای زیبا، کریستلر، یانگ، قدیم، جدید
  • حمیدرضا محبوبی آرانی* صفحات 389-409
    به نظر نیچه هر فرهنگی و هر شکلی از زندگی در هر سطحی که باشد، در تحلیل نهایی بر اساس قسمی توهم بنیاد شده است، خواه آن فرهنگ فرهنگ سقراطی باشد، یا آپولونی یا تراژیک. در روزگار مدرن نیز ما همچنان برای اینکه نیروی محرک فرهنگ را در اختیار داشته باشیم به توهم ها نیاز داریم. اما در همینجا دچار پارادوکس، پارادوکس توهم های روراست، شفاف یا آگاهانه می شویم. پارادوکس ما در اینجا این است که آگاهی و خودآگاهی روزگار مدرن بی مبنایی و ناراستی همه توهم های تاریخ گذشته امان را برای ما برملا ساخته و ما فهمیده ایم که هر گونه ارزش یا باور ارزشی چیزی بیش از شکلی از توهم نیست. اکنون پرسش این است که چگونه می توانیم با توهم هایی زندگی کنیم که می دانیم توهم هستند. توسل نیچه به هنر و کندو کاو در نحوه فراهم آوردن توهم های روراست و آگاهانه از سوی هنر، به همین جهت است. بنا به یک تفسیر، هنر جایی است که در آن یاد می گیریم چگونه با توهم های آگاهانه و در قالبی پنداره گرایانه زندگی کنیم. هنر جایی است که ما در آن از زندگی کردن با توهم ها لذت می بریم و ما به عنوان آزاده جانان آینده و فرماندهان ارزش های نوین، می بایست از این لحاظ از هنر تقلید کنیم و شاعران زندگی خویش گردیم. مقاله حاضر به تقریر و بازنگری این خط فکری و تفسیری آنگونه که ندیم حسین مطرح ساخته می پردازد و نشان می دهد که چگونه پاسخ نیچه را می توان در قالب پنداره گرایی ارزشی فهمید و تفسیر کرد.
    کلیدواژگان: نیهیلیسم اخلاقی، توهم، حقیقت، هنر، پنداره گرایی
  • جعفر مذهبی* صفحات 411-428
    در این نوشتار می کوشیم به این پرسش پاسخ دهیم: در پدیدارشناسی هگل فیلسوف در رسیدن آگاهی طبیعی به جایگاه فلسفه چه نقشی دارد؟ برای پاسخ گویی به این پرسش، علاوه بر مقدمه پدیدارشناسی هگل به عنوان منبع اصلی، از آرای ویتگنشتاین درباره نقش فلسفه در رسیدن به شناخت نیز استفاده می کنیم. مسئله اینجاست که هگل از یک سو بر آن است که آگاهی در مسیر تکاملی خویش نیازمند نقش فعال فیلسوفی است که در پشت آگاهی حضور دارد؛ از سوی دیگر می گوید پدیدارشناسی مسیر خودتکاملی آگاهی است و در نتیجه نقش فیلسوف در این میان صرفا مشاهده گری است. ما نشان دادیم پاسخ گویی به پرسش یادشده در گرو این است که چه خوانشی از دیالکتیک پدیدارشناسی داشته باشیم: سلبی یا ایجابی؟ از آنجا که پدیدارشناسی برای هگل نردبان رسیدن به فلسفه است، برداشت ما این است که دیالکتیک پدیدارشناسی مستعد هر دو خوانش سلبی و ایجابی است. در اینجا از قیاس ویتگنشتاین و هگل استفاده کردیم و نشان دادیم سویه سلبی دیالکتیک هگل همانندی ویژه ای با آرای ضدفلسفی ویتگنشتاین دارد، و سویه ایجابی رویکردهای هگل است که در مقابل مواضع ویتگنشتاین قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی هگل، ویتگنشتاین، هگل، نردبان فلسفه، دیالکتیک سلبی، دیالکتیک ایجابی
  • امیر نصری*، صابر دشت آرا صفحات 429-450
    مفهومی از تجربه که در نظام معرفت شناسانه کانت پرداخته می شود، به رغم اهمیتی که در مقام یکی از ارکان اساسی نظام انتقادی دارد، به نحوی طنزآلود تا چند دهه پس از مرگ کانت در پرده می ماند. کشف و بازیابی مفهوم کانتی تجربه مرهون مساعی متفکرانی است که عموما ذیل عنوان مکتب نو-کانتی شناخته می شوند. در مقاله حاضر، با تمرکز بر آثار یکی از برجسته ترین چهره های نو-کانتی، هرمان کوهن، نشان می دهیم که تجربه مورد نظر کانت چگونه می تواند از تلقی متعارفی که بر پایه دوگانه سوژه/ابژه بنا می شود فراتر رفته و به خاستگاه معرفت واصل شود. پس از آن، خواهیم دید که این تجربه خاستگاهی چگونه برانگیزاننده «فلسفه آینده»ای می شود که والتر بنیامین، در نوشته های اولیه خود در دهه 1910، طرح آن را پی ریخته است. اما این به هیچ وجه به معنای آن نیست که بنیامین صرفا مسیر متفکران نو-کانتی را ادامه می دهد: چنانکه مشاهده خواهیم کرد، برای نیل به خاستگاه تجربه، بنیامین «نقشه نبرد» تاریخی-الهیاتی ای را به کار می گیرد که با نقشه مورد استناد متفکران نو-کانتی - و خود کانت - تفاوت های اساسی دارد.
    کلیدواژگان: والتر بنیامین، معرفت، خاستگاه، تجربه زیسته، حسیات استعلایی، منطق استعلایی
|
  • Zahra Esmaeili *, Mohammad Hakkak Pages 1-24
    Russell's philosophy can be divided into two distinct periods. In the first period, under the influence of his predecessors, he endeavored to preserve foundationalism and in the second period, he tries to minimize foundationalism. In his early works, he accepts induction because of its inherent intuition and widespread use in life and considers inductive inferences as probable, not certain. But in the second period, by analyzing empirical phenomena, he likes what a pure empiricist would do, infer the postulates that are the bases of empirical sciences. These postulates have a supra-logical nature, and interestingly, induction is not among these postulates. In fact, according to Russell, the science and the ordinary understanding that are resulted by non-demonstrative inference require these postulates. In this paper, we try to understand Russell's notions on induction, therefore, we investigate it in detail in the mentioned two distinct periods. For the first period, Russell's notions and one of the examples of probabilistic proofs presented for it will be presented. And for the second period, his reasons for changing his approach and his new perspective, as well as the supra-logical postulates governing the non-demonstrative, along with some of their properties, are presented. And finally, though briefly, some of the criticisms are discussed.
    Keywords: Russell, Induction, Probability, Postulate, non-demonstrative inference
  • Masoud Afshar *, Mostafa Taqavi Pages 25-43
    Which properties of the objects do we receive by our senses when we perceptually experience them? According to a common philosophical belief, sensible properties include simple ones. As for vision, these properties include color, shape, illumination, special relations, and motion. So the what-ness of things or their causal relations - for example- cannot be received via sensation. We have them- of course- in our experiences but, only after some operations of cognitive faculty on what is already received. Recently, people argue against this conception of perceptual experience. Our concern here would be exclusively on natural kind properties, for their special philosophical significance; visually experiencing natural kinds, would exclude some important general accounts of perception as out of the case. In this paper, after some introductory remarks, we try to introduce the method of phenomenal contrast as a general algorithm that should be followed if we are intended to infer anything about the content of experience on the basis of its phenomenal character. We do this by examining Ned Block's seemingly alternative method for determining the content of experience and showing that, that is just another case of applying the same method. Then rejecting some of its main criticism we defend Siegel’s own application of her method to infer that we visually experience natural kind properties.
    Keywords: rich content, the method of phenomenal contrast, High-level properties, visual experience
  • Behrooz Elyasi *, Mohammad Javad Safian Pages 45-63
    Art thinking produs in second period of Heidegger thinking, where in event thinking (Ereigins) dominate to fundamental ontology. Therefore, seems reduced special role of Dasein in art thinking. But in fact, it can be said that there is Dasein and Being (Sein) are both sides of one coin. Anywhere think of Being is possible, essentially Dasein is presence and importance of art is that bring out the truth of Being. In this paper attempts to clarify different role of dasein in Art thinking. Role of Dasein as passage of art let bart event happens and Being itself speaks. Then investigate place of artist Dasein and poet (creator), audience (recreator) and preserver. After asking question about how to be Dasein in art thinking, determine different role of Dasein in Dasein role as artist, audience and preserver. Dasein in art thinking is Being listener and he is passive, but he is responsible and care. He is trustee of meing and the destiny of nation is formed through it. Then it is destroyed himself after gathering a nation. In this aspect after create and compose infact Dasein not destroyed in fact but in place of audience, he addressed by Being. At the end this question is answerd, what make change in Heidegger,s thinking and why he attracted to Art thinking.
    Keywords: Dasein, Heidegger, art thinking, artist, poet, Ereignis
  • Mohsen Bagherzadeh Meshkibaf *, Mohsen Habibi Pages 57-87
    In the first part of the Phenomenology of Spirit, Hegel criticized major claims of sense-certainty that have strategic importance across the book’s process. The sense-certainty claims that it has partial and singular cognition of its immediate object; and supports his claims in three steps and through the three havens as the absolute object, the absolute subject and the absolute Intuition. Considering the text of Phenomenology of Spirit, we attempted explanation and interpretation of how Hegel could pervade into the claims of sense-certainty using these key terms of his philosophy, i.e. mediation, subject and object contact, Conception of universality in a partial circumstance, as well as the power of negation (which are first suggested in the sense-certainty part and play essential role throughout the book) and throw them into an internal Contradiction and indicate that through its steps, the sense-certainty actually comes close to corroborate the universal circumstance by all its efforts though it looks for corroboration of the singular circumstance.
    Keywords: Hegel_sense-certainty_universal_Particular_mediation_power of negation_the conception of universality in a partial circumstance
  • Nastaran Balinparast *, Hassan Fathzade Pages 89-108
    This paper examines the reducibility of politics to classical ethics by examining the presumed assumptions of the relationship between ethics and politics. After criticizing classical epistemology, it criticizes its presuppositions. Then concludes that, although modern thought has made epistemology different, it has failed to eliminate puritanistic presuppositions of morality which is the inheritance of the metaphysical era. This is because modern epistemology is far removed from puritanism and absolute principles by a historical understanding of concepts such as morality and politics. While classical ethics is in search of pure and is looking for a list of presupposed good and bad. In the meantime, Machiavelli is one of the first to recognize the necessity of revising the system of values ​​and adapting morality with modern epistemology. He claims that the new Ethics is not only irreducible to some principles but as a historical structure, it reproduces itself in different situations. Acquiring these new ethics is possible in the face of accepting evil and adapting it to the nature of the era. In this way, politics also has the opportunity to focus on its main goal of minimizing violence. The present research introduces the idea of ​​"ethics in politics" as the modern ethics of modern politics.
    Keywords: Classical Ethics, Puritanism, Modern Epistemology, Ethics in Politics, Economy of Violence
  • Mohsen Bohlooli Faskhoodi * Pages 109-125
    According to Chomsky's view, the main part of our linguistic knowledge is genetically determined. Therefore, language is inherent and this unknowing or tacit knowledge lies at the foundation of our ability to speak. The purpose of this article is to analyze the nature of tacit language in Chomsky's philosophy. This research is based on a qualitative research approach and conceptual analysis method to study the concept of tacit language and its relation with other main components of Chomsky's attitude toward language including linguistic competence, generative linguistics, universal grammar and argument of stimulus poverty. According to the three main critiques of tacit linguistic knowledge, tacit linguistic ability, and tacit linguistic rule, the tacit access to the reservoir of linguistic rules in the philosophy of Chomsky is not well explained and it is not empirically verifiable. Therefore, when this knowledge is valid, it is based on a kind of explicit language knowledge of grammar and rules which are expressed in the form of a statement and can be recognized and verified by the user of the language.
    Keywords: Tacit language, tacit competence, tacit rule, Essentialism, Behaviorism
  • Marzieh Piravi Vanak * Pages 127-144
    Thinking which is a distinctive aspect of mankind from other human beings is a reason to call human culturally. Thinking is not merely a closed step, but is a coherent »way», and yet is a deep-seated process. When the need to »being-in-the-way», not to be institutionalized and spontaneous in the presence of the scholar, cannot be exploited by its brightness and its deep consequences. Originally phenomenology is a way to think and goes beyond that summariz merely as a philosophical school or »method».  Phenomenology is a decisive attempt to enrich the world of human experience, a world in which the various aspects of being considered less, or has been put in the shadow, and gradually had been lost its shape. The mission of the »way» is to retrieve and disclose some of the other things that exist in the world and we have neglected to do so. In present article, the author, with an ontological concern and familiarity with the damages in the field of research, addresses the phenomenology as steps of the »way» of thinking (not as a method) to have a multifaceted and comprehensive perspective to the phenomenon in order to abide to them and through this, enters into clarify the differences between »way» and »method» based on the intellectual foundations of phenomenology.
    Keywords: Thinking, Phenomenology, Way, Method
  • Miikaeel Jamalpoor * Pages 145-168
    Although the concept of "mode" is not unknown for audiences and scholars of Islamic philosophy, it seems this concept is not well considered. In this article after considering the origin of mode, a comprehensive description on its position and solutions in the field of Islamic logic and philosophy is supplied, especially in transcendent wisdom. The relationship between prestige and credit is also examined as much as possible. Numerous examples have been provided to avoid ambiguity in this regard. Then the capabilities of this discussion and at the same time, the necessary conditions to utilize it have been showed. It is also summarized at the end of this article that observing the issue of mode can pave the way between dogmatism and relativism.
    Keywords: Mode, orientation, philosophy, logic, fallacy, constraint
  • Minoo Hojjat * Pages 169-191

    One of the main arguments that have posed a serious challenge to utilitarianism is an objection by Bernard Williams, according to which this theory alienates individuals from their interests and projects in favor of the greater good. Consequentialism, he argues, is concerned with what state of affairs the world contains; and utilitarianism is grounded on negative responsibility, which is inherent in consequentialism; so, it alienates an individual from the projects and attitudes with which she is closely identified, thereby causing her to lose her integrity, which is of special moral importance. This essay, reviewing and analyzing Williams’ criticism of negative responsibility, shows that this responsibility is the implication not only of consequentialism but even of pursuing personal projects; and raises doubts about its relation to the attack on integrity in several respects. It also calls into question the basis upon which Williams claims that utilitarianism alienates us from our moral feelings. Then, mentioning some objections to Williams’ view and responding to them, it discusses the importance of integrity and its moral status. Finally, it examines whether it is necessary for a moral viewpoint to be consistent with our deep personal projects if integrity is to be protected.

    Keywords: Williams, utilitarianism, consequentialism, negative responsibility, commitments, integrity
  • Hossein Khodadadi, Ahmad Asgari * Pages 193-216
    One of the problems in Christian theology that ignites long-lasting debates is the explication of the relation between two realms of existence (mundane world) and essence (divine world). Because of its capacity to give us a way out of the crisis of meaninglessness and nihilism, finding a solution to this problem is of importance to us. The lost meaning of the world should be restored the interaction between God and existence, therefore the dialectical relationship between these two seemingly separate realms can perform simultaneously two functions: giving meaning to and saving the world. According to Barth’s suggestion, the chiasm that separated the mundane and divine realms is unbridgeable relying solely on human reason and potencies, hence God himself with his omnipotence should intervene and save the world. Conversely, Tillich believes that the very system that initiates the creation, opens up the possibilities of redemption and these two procedures cannot be unrelated. Saving the world doesn’t require the negation of creation and bestowing meaning to it from beyond. Accepting that our world is not devoid of meaning, one can affirm it considering its positive side, while the necessity for negating the ambiguities and oppositions of the fallen world remains undisputed. In this essay, besides the investigation of Barth’s theory of dialectics and Tillich’s critiques thereof, it will be shown how Tillich apply the Nietzsche’s idea of affirmation to develop a positive dialectics.
    Keywords: Barth, Tillich, Nietzsche, dialectics, Krisis, meaning, Nihilism
  • Aref Danyali * Pages 217-237

    The main issue in this paper is to find the relationship between the concepts of Foucauldian dispersed power and Kundera’s kitsch in The Unbearable Lightness of Being a novel authored by Milan Kundera. In other words, the main question here is how the concept of kitsch accompanies and interweaves dispersed power concept. One main objective in this comparative literary study, focusing a Foucauldian reading on The Unbearable Lightness of Being, is to argue that Kitsch phenomenon in  Kundera’s literary work cannot be explained without going beyond power relations in traditional reading. This argument leads us to Foucauldian different reading on the concept of power relations. Foucault and Kundera bring about power without agency/subject: A Empire of the Gaze. In their readings, power/ Kitsch alludes to concepts going beyond communism/liberalism dichotomy. This study discusses decontextualized power versus centralized power, the aesthetics of the accident versus public aesthetics, a unique issue versus ontological similarity, author centeredness versus the death of the author. These dichotomies are the fruits of a paradigmatic shift on power concept in modern era. Therefore, this study can show the consequences of modern power in four aspects, namely politics, aesthetics, ontology and literature. This study, on one hand, has some ramifications on highlighting philosophical criticism in novel criticism, on the other hand, the linkage between post-modern school of thought and Kundera’s novels.

    Keywords: dispersed power, kitsch, the aesthetics of the accident, ontological similarity, the gaze, Foucault, Kundera
  • Masoud Zamani * Pages 239-260
    "Our Dasein", "our today's Dasein", "our historical Dasein" and the like are idioms that Heidegger uses very often in his works especially during the first years after the publication of his Being and Time. The high frequency of occurrence such idioms suggest that they cannot philosophically be neutral and pointless. A similar search in Heidegger's works reveals besides his uses of Dasein the pronoun "we" has also a philosophical significance, so that we could observe the unfolding of this theme in his lectures and writings. Apart from presentation of the development of this theme in Heidegger's important works, the present paper also treats: 1. That the "we-problem" is in Heidegger's works thematized philosophically. 2. What Heidegger means with "we" and why he questions "us"? 3. How is the We-problem related to Daein? In so far as pronoun "we", i. e. the "we", defines the Dasein concretely, we could say we are entitled to speak of the "we-definition" of Dasein. Finally, what are the consequences of this problematic for interpreting and understanding Heidegger's philosophy?
    Keywords: Heidegger, Dasein, our Dasein today, we-problem, metaphysics
  • Farahnaz Shekarchi, Mohammadreza Shamshiri *, Hashem Gholestani Pages 261-278
    As a problem statement, it must be indicated that the subject of soul has been the centerpiece of many philosophers’ attention which has led to the creation of diverse concepts about it. In this article, Farabi and Ibn Sina are referred to as the representatives of Masha Philosophy and Suhrawardi as the representative of the Philosophy of Illumination.  This research, in the first part, describes Farabi's and Ibn Sina's views on definitions, and then describes Suhrawardi's critique of the Masha Philosophy in this regard, and at the end he explains the point of view of Suhrawardi; since soul -cognition and its manifestations are the foundations of creatures’ cognition. As a necessity, it can be asked how our soul gains cognition? Mashayeans claim that they are capable of object cognition through its limitations, an idea which is criticized by Suhrawardi, believing such definitions to be incorrect while providing his own point of view regarding world cognition based on the light. In his opinion, soul is a manifestation on its own for its nature of light, and the brighter the light is, the more soul -cognition it will possess. He believes that Reasoning methods are not sufficient enough for gaining cognition and Intuitive knowledge is required instead. He furthermore supports his theory by holding soul and light equal to one another.
    Keywords: Suhrawardi, Mashayean, Illumination, Soul, knowledge, Acquired Knowledge
  • Gholamreza Saebi *, Sayeed Islami Pages 279-298
    This article attempt to say that the fundamental question about justice, according to Plato’s philosophy, is always the question: which government is better and which order is fairer and who has the authority of government over people? In Plato's view, justice must be realized within the individual and in the community. Justice in the city is found in the natural hierarchy and division of labor. In other words, Plato’s view of division of labor is divided into three types of peoples’ task in life which are workers as farmers, military type and guardians. Plato conceived of the state as an art in which the ruler should consider the interests of those who are under the rule and by keeping in mind the moderation and harmony of extremes, if one insists on following the selfish tendencies it gives rise to turmoil and chaos. Therefore, Plato conceives of the state as a human body with three parts, in which there are rulers and guards who are in good shape instead of the head and chest and abdomen. As a healthy and balanced person balances and appropriateness, the sign of a state of virtue is that anyone knows his place. This article seeks to explain the principles of the theory of justice based on the thesis of the Republic and its objections and also it seeks to provide an appropriate answer to the question: is justice, as Plato says, identical with the concept of virtue?
    Keywords: justice_Republic_utopia_ruthless_virtue & Plato
  • Maryam Samadieh *, Majid Mollayousefi Pages 299-316
    According to Heidegger, Aletheia is a category by which one can understand the relationship between phronesis and Agathon; because Heidegger has used Aletheia in its Greek sense, i.e. disclosure and openness and not true in the sense of correspondence with the reality. Having accepted Aletheia as disclosure and openness, the relationship between phronesis and Agathon becomes possible in two ways. Firstly, phronesis, as conceived by Heidegger, refers to a mode of disclosure and openness or to put it more precisely, a mode of the existence of Dasein which is related to praxis and action and leads Dasein towards the best action, i.e. existential being. Agathon is also the source of Aletheia. To put it otherwise, it is the source of disclosure and openness as well as the source of being and Dasein. Secondly, Heidegger does not attribute the transcendence in Agathon to any supra-temporal and spatial existence, i.e. God, rather to Dasein himself. Said differently, Agathon includes the being and existing capabilities in Dasein and the latter’s transcendence lies in passing through the existing condition and reaching existential being which is possible through overcoming the habits and reaching disclosure and openness. Thus, Agathon is the touchstone of the behaviors of Dasein. This is what Heidegger refers to as the call of conscience in his discussion of phronesis and considers it a basis for phronetic action; this is a call that comes from Dasein and invites him to reach a mode of existential being that would allow it to know himself as a Dasein and act according to it.
    Keywords: Heidegger, phronesis, Agathon, Idea of Good, Aletheia
  • Alireza Sayadmansour * Pages 317-336
    Like his other French contemporaries’, Emmanuel Levinas’s phenomenological and ethical thought accommodates many metaphors originated from and related toward family and gender roles to expose all the previous philosophical traditions to serious criticisms. Among these roles, he lays stress upon, and gives brilliant importance to motherhood and its related role(s) as it has a fundamental ethical significance in all cultural-educational traditions to make a concrete-passive ground for his theory of ethical responsibility: this kind of responsibility, as Levinas elucidates it, comes into reality prior phenomenologically to the third, and therefore, prior to society and politics. As the surmounting axiological paradigm case in Levinas’s thought, motherhood and maternity are interwoven with ethical responsibility since the two sides have a common axiological modality. In this paper, the author’s main objective is to illustrate the axiological equivalence between motherhood and ethical responsibility while portraying the fact that they both have robust gender comportment.
    Keywords: Axiological Modality, Emmanuel Levinas, Ethical responsibility, the Feminine, Motherhood
  • Mahdi Qavam Safari * Pages 337-360
    In both arguments about the faculties of soul and the premises of different kinds of deductions, Ibn Sina discusses briefly practical philosophy. While in the former he regards ethics as the result of practical reason, he recognizes it in the latter based on a specific kind of accepted premises (praiseworthy opinions, well-accepted opinions) that have been originated from habits, conventions, traditions from the past time and the like. Besides these two viewpoints combined together, by confirming that i) practical reason is called reason merely homonymously, ii) praiseworthy opinions have no other basis but reputation and iii) human reason considered by itself cannot judge about them, Ibn Sina makes his readers ready for his inferences: that a) moral descriptions like good and bad are not descriptions of realities and b) moral judgments are not propositions. Nonetheless, by his ambiguous statement that praiseworthy opinions can be either true or false and it is possible to provide a demonstration for them, he, on the other hand, makes his position, at least in appearance, dark, ambiguous and variously interpretable. This article has two sections. The first section is dedicated to practical reason and its function in moral judgments while the second one focuses on Ibn Sina’s theory about the premises and materials of moral judgment and their origin. These two considerations are going to illustrate that Ibn Sina’s theory about the function of practical reason and the origin of moral judgment leaves no place for truthfulness or falsity of those accepted premises that are considered praiseworthy opinions and their demonstration is not possible. However, even if some of them can be either true or false, they must be emplaced somewhere outside the boundaries of moral judgment.
    Keywords: ethics, practical reason, Praiseworthy opinions, truth, False, Demonstration
  • Mahdi Kord Noghani *, Ali Salmani Pages 361-388
    In 1951 and 1952, Paul Oskar Kristeller demonstrated that what we know as Fine Arts did not exist until the eighteenth century. Shortly afterward, this notion was widely accepted and agreed upon by most of the theorists. Later, some of the writers such as Larry Shiner developed it. However, recently some other writers do not agree with him and for example, argue against his theory by indicating that the concept of “Imitative Arts” in ancient Greece is equivalent to the “modern system of Fine Arts”. Among these critics, James O. Young, the English translator of Charles Batteux, can be noted. This article briefly explains these two narratives at first and then, defends Kristeller's by considering some considerations. This defense is two-dimensional: On the one hand, this article emphasizes the nature of Art in the modern epoch and, on the other hand, alludes to the concept of "Fine Arts" in Iran and our participation in the new western concept of Fine Arts.
    Keywords: Fine arts, P. O. Kristeller, J. O. Young, Old, New
  • Hamidreza Mahboobi Arani * Pages 389-409
    Nietzsche holds that in all its levels every culture and form of life has been founded on some version of the illusion, be it Socratic, Apollonian or tragic. In the Modern area, we still need illusions as the driving forces of our culture. Hence, the paradox of honest, transparent or conscious illusions. The paradox here lies in that, thanks to the self-consciousness of this era, all the past illusions have collapsed and we came to realize that every kind of value or faith is no more than one version of illusion. Then, how is it possible to live with illusions we know them to be illusions? In this regard, Nietzsche appeals to art and probe into the way it provides us with conscious illusions. Here is the realm where we can learn how to live with transparent illusions in a fictionalist way. Art is the place we enjoy to live with illusions and we, as the free spirit of the future and commanders of new values, should imitate art in this regard, although this time in the realm of real life. In the current paper, I will try to elaborate on this line of thought and interpretation as it is articulated by Hussain, showing how Nietzsche's answer can be constred as a version of fictionalism, or be more exact, value fictionalism.
    Keywords: moral nihilism, illusion, truth, Art, fictionalism
  • Jaafar Mazhabi * Pages 411-428
    This paper is aimed to address this question: what is the role of the philosopher in transitions experienced by consciousness in Phenomenology? In order to answer that question, in addition to Hegel's Introduction to Phenomenology as the main source, Wittgenstein's attitude concerning the role of philosophy in knowledge will be examined. Since for Hegel, Phenomenology is the ladder to reach a systematic philosophy, I show that Phenomenology is prone to both negative and positive readings. If it is read as a negative one, the role of the philosopher is simply to observe; and if positive, the philosopher has a more active role. Here, Wittgenstein's view about the nature of philosophy is compared with Hegel's to show that the negative aspect of Hegel's dialectical view is similar to Wittgenstein's negative and anti-philosophical one, whereas it is only the positive aspects of Hegel's position which contrasts sharply with Wittgenstein's.
    Keywords: Phenomenology, Wittgenstein, Hegel, negative dialectic, positive dialectic
  • Amir Nasri *, Saber Dashtara Pages 429-450
    The concept of experience which had been formed in Kant’s epistemological system, despite its importance as one of the fundamental keystones of the critical system, ironically remained neglected in the decades following his death. The rediscovery and re-establishment of Kant’s concept of experience is due to the efforts of thinkers who are generally associated with “the Neo-Kantian school”. Focusing on the work of one of the prominent figures of Neo-Kantian school, Hermann Cohen, this paper sets out to show how the Kantian experience can transcend the standard conception which is based on subject/object duality, and can reach the origin of knowledge. Following that, we will see how this originary experience motivates “the coming philosophy” which has been outlined by Walter Benjamin in his early writings in the 1910s. However, this would never mean that Benjamin simply follows the path of Neo-Kantians: As we shall see, in order to reach the origin of knowledge, Benjamin uses a historio-theological “battle plan” which is markedly different from the one used by the Neo-Kantians – and Kant himself.
    Keywords: knowledge, Origin, lived experience, transcendental aesthetic, transcendental logic