فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 74 (تابستان 1398)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 74 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب الله دهقان، حمید رضا وکیلی فرد*، احمد یعقوب نژاد، فریدون رهنما رودپشتی صفحات 1-30

    در سالیان اخیر، سرمایه فکری همواره به عنوان یک منبع مهم برای سازمان به منظور توسعه و بالندگی و دستیابی به مزیت رقابتی پایدار مطرح بوده است. پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل داده بنیاد به دنبال طراحی الگوی مناسب برای مدیریت سرمایه فکری در ارتش ج.ا ایران است که در زمره پژوهش های میدانی به شمار می رود و در آن پژوهشگر در قالب پرسشنامه و مصاحبه، داده های اولیه مورد نیاز را جمع آوری نموده است؛ در این راستا 36 مصاحبه با 19 نفر از استادانی که در دانشگاه های آجا، مدیریت تدریس می کنند صورت پذیرفت. در نهایت بر اساس مفاهیم مستخرج از شاخص های سرمایه فکری، مدل پارادایمی با استفاده از قضایای تئوریک ارائه گردید. در این راستا، «حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان» به عنوان شرایط علی شناسایی شد که مولفه های آن عبارتند از: "کیفیت نیروی انسانی"، "کمیت نیروی انسانی" و "چشم اندازهای اقتصادی سازمان". همچنین در این مدل «سرمایه فکری» (طبقه محوری) و «ارتباطات سازمانی» (عوامل مداخله گر) بر استراتژی های تعامل و کنش موثر بوده اند. مولفه های بستر مدل نیز شامل "فرهنگ"، "سرمایه اجتماعی"، "زیرساخت اطلاعاتی" و "سرمایه ساختاری" می باشد. در نهایت «مزیت رقابتی» پیامد و نتیجه عواملی چون "فاکتورهای انگیزشی پایداری شغلی"، "سرمایه اجتماعی فرآیندی"، "مدیریت ریسک پدیده نوین"، "مدیریت کارا در سازمان"، "ارزش محوری و آرمان گرایی"، "پدید آوردن شناخت مطلوب از سازمان"، "توسعه سرمایه سازمانی"، "مدیرین هزینه ها"، "رضایت کارکنان" و "کارآمدسازی منابع انسانی" شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدیریت استراتژیک، تحلیل داده بنیاد
  • عباسعلی رستگار، هوشمند باقری قره بلاغ، اقبال جباری* صفحات 31-52

    بدبینی سازمانی مفهومی جدید در رفتار سازمانی و روان شناسی سازمانی است که توجه نظریه پردازان سازمانی را به خود معطوف کرده است. هدف از مطالعه حاضر واکاوی نقش طردشدگی در محیط کار بر بدبینی سازمانی با تعدیل گری سرمایه روان شناختی است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان شاغل در یک صنعت نظامی (310 نفر) واقع در شهر تهران می باشد که 170 نفر با استفاده از فرمول کوکران و خطای 5 درصد به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری پژوهش تصادفی ساده است. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد مبتنی بر طیف لیکرت استفاده شد. پرسشنامه طردشدگی در محیط کار دارای آلفای کرونباخ 907/0، پرسشنامه بدبینی سازمانی دارای آلفای کرونباخ 938/0، و پرسشنامه سرمایه روان شناختی دارای آلفای کرونباخ 918/0 است. همچنین، برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart-Pls بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که طرد شدگی در محیط کار بر بدبینی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. علاوه بر این سرمایه روان شناختی رابطه بین طردشدگی در محیط کار و بدبینی سازمانی را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، طردشدگی در محیط کار، سرمایه روان شناختی
  • حسن کاویانی*، حمید علیزاده، معرفت فرجی صفحات 53-80
    یگان های اطلاعات نظامی به علت فعالیت در محیط های پیچیده و متلاطم، نیازمند بهره گیری از رویکردهایی چون انعطاف پذیری منابع انسانی، هوش سازمانی و دوسوتوانی سازمانی در جهت تحقق ماموریت خود می باشند. لذا با توجه به اهمیت روابط این متغیرها بر برتری اطلاعاتی پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی انعطاف پذیری منابع انسانی در رابطه بین دوسوتوانی سازمانی و هوش سازمانی در یک یگان اطلاعات نظامی انجام شده است. این تحقیق از حیث هدف، یک تحقیق کاربردی و از جهت نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی به شمار می آید. روش تحلیل داده ها از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده فرماندهان و مدیران عالی دو یگان اطلاعات نظامی به تعداد 68 نفر می باشد. برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های دوسوتوانی جانسن، انعطاف پذیری منابع انسانی رایت و اسنل و هوش سازمانی آلبرخت با اهداف، وظایف و رسالت سازمان هدف اصلاح و بازنگری گردید. روایی پرسشنامه ها بر اساس نظرات خبرگان و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشانگر آن است که علیرغم عدم تایید تاثیر مستقیم هوش سازمانی بر دوسوتوانی سازمانی، هوش سازمانی از طریق انعطاف پذیری منابع انسانی بر دوسوتوانی سازمانی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: اطلاعات نظامی، انعطاف پذیری منابع انسانی، هوش سازمانی، دوسوتوانی سازمانی
  • امید ویسی، جعفر حیدری*، جعفر رزمی، محمدصادق سنگری صفحات 81-116
    تحقیقات انجام شده در زمینه تصمیمات مدیریت لجستیک و برنامه ریزی توزیع، نگرش یکسانی به مولفه های مکانیابی و موجودی نظیر مقدار سفارش، مقدار ذخیره اطمینان مراکز ذخیره سازی موجودی و جوابگویی به تقاضاها دارند. هدف اصلی این مقاله تصمیم گیری در مسائل لجستیک نظامی است که در آن ضمن مکان یابی مراکز پشتیبانی، هزینه های مسئله حداقل و زمان رسیدن محموله ها به مناطق پیش بینی شده نیز حداقل گردد و درنتیجه سطح سرویس دهی که منجر به رضایتمندی یگان ها می شود حداکثر گردد. در این مقاله به مسئله مکان یابی و موجودی در یگان های پشتیبانی در شرایط پویا و عدم قطعیت در قالب برنامه ریزی ریاضی سه سطحی پرداخته شده است. در این مقاله پشتیبانی مناطق به عنوان سطح اول و پشتیبانی یگان ها یا مراکز توزیع به عنوان سطح دوم و یگان ها به عنوان سطح سوم در نظر گرفته شده است، مسئله تحقیق تعیین تعداد و مکان استقرار واحدهای پشتیبانی (انبارها) و سطح موجودی آنها و تخصیص یگان ها یا واحد پشتیبانی مستقیم (به صورت سیار یا ثابت) جهت تامین کالا های مورد نیاز می باشد به طوری که ضمن کاهش هزینه کل در کوتاهترین زمان ممکن برای چابکی، پشتیبانی به شکل مطلوب تر و علمی تری با افزایش رضایتمندی انجام گیرد و بتواند تمام واحدها در هر دوره زمانی به طور کامل با سطح قابل قبول تحت پوشش قرار دهد مدل ارائه شده چند کالایی و چند دوره ای تحت شرایط عدم قطعیت در میزان تقاضا و هزینه ها می باشد. در ادامه مدل پیشنهادی با رویکرد فازی با استفاده از رویکرد برنامه ریزی امکانی محدودیت شانسی را با ارائه ی شاخص فازی جدید که حالت توسعه یافته ی شاخص اعتبار است با نرم افزار GAMS 24 حل شده است.
    کلیدواژگان: لجستیک، مکان یابی- موجودی، پویایی، عدم قطعیت
  • محسن حبیبی*، مجید ملکی صفحات 117-140

    حراست از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و تمامیت ارضی و منافع آن، مستلزم شناسایی نیازمندی های خاص جنگ های آینده و مدیریت جهادی به منظور احصاء این موارد است. از جمله مهمترین عوامل در این مسیر، فناوری و توانمندسازی فناورانه سرمایه انسانی برای بکارگیری آن می باشد. هدف از انجام این پژوهش، مفهوم پردازی و تبیین مولفه ها، پیشایندها و پیامدهای توانمندسازی فناورانه سرمایه انسانی در دانشگاه های بخش دفاع (مورد مطالعه دانشگاه افسری امام علی (ع)) است. پژوهش از نظر هدف، اکتشافی و جهت گیری آن، بنیادی است. رویکرد پژوهش، استقرایی و نحوه انجام آن، ترکیبی (کیفی و کمی) است. در فاز کیفی براساس تئوری داده بنیاد، مضامین و ابعاد قابل توجه در این رابطه استخراج شد. یافته های حاصل از فاز کیفی با ابزار پرسشنامه در فاز کمی و با استفاده از آزمون تحلیل عاملی، تحلیل همبستگی پیرسون و رتبه بندی فریدمن مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهند که به منظور توانمندسازی فناورانه سرمایه انسانی؛ پیشایندهای توانمندسازی فناورانه سرمایه انسانی شامل زیرساخت های سازمانی، فرهنگ سازمانی، روابط کاری و تعهد و حمایت سازمانی؛ مولفه های توانمندسازی فناورانه سرمایه انسانی شامل تحقیق و توسعه، ارزیابی و اکتساب فناوری، بکارگیری فناوری، خلاقیت و نوآوری، یادگیری، جذب فناوری و پیوند خارجی و پیامدهای توانمندسازی فناورانه سرمایه انسانی شامل رشد و توسعه فردی، رشد و توسعه سازمانی، بهره وری، خلق مزیت رقابتی، توانمند سازی کارکنان، مدیریت تغییر، مدیریت امنیت اطلاعات، تمرکز زدایی و مدیریت مشارکتی باید مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی فناورانه، جنگ های آینده، دانشگاه های بخش دفاع، ارزیابی و اکتساب فناوری، تئوری داده بنیاد
  • محمد باقری منش، محمود غلامی*، حسین جباری، اصغر عینی صفحات 141-165

    هدف اصلی پژوهش حاضر، امکان سنجی پیاده سازی لجستیک مبتنی بر فناوری رایانش ابری در یک سازمان دفاعی می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف یک تحقیق کابردی، ازنظر ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی و ازنظر زمان جزو تحقیقات مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان و مدیران یکی از یگان های دفاعی ارتش جمهوری اسلامی ایران مستقر در شهر تهران در دو حوزه لجستیک و فاوا، می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران تعداد 197 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بر اساس اهداف، وظایف و رسالت سازمان هدف اصلاح و بازنگری گردید. روایی پرسشنامه ها بر اساس نظرات خبرگان و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت در تحلیل داده ها با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون های پارامتریک (تی تک نمونه و فریدمن) استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیات پژوهش نشان می دهد علیرغم مطلوبیت ابعاد توانایی و پذیرش در حوزه ابعاد مربوط به اختیار حداقل شرایط موردنیاز جهت پیاده سازی فناوری رایانش ابری در لجستیک سازمان هدف فراهم نمی باشد.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، زنجیره تامین، لجستیک، امکان سنجی، فناوری اطلاعات
|
  • Habib Dehghan, Hamidreza Vakilifard *, Ahmad Yaghoobnjad, Fereydoon Rahnamaroodposhti Pages 1-30

    In recent years, intellectual capital has always been regarded as an important resource for an organization to develop, grow, and achieve a sustainable competitive edge. Using data analysis, the present study look for designing a suitable model for managing intellectual capital in the Iranian Army. To investigate this field study the researchers have collected the data through questionnaires and interviews; to do this, 36 interviews were conducted with 19 professors teaching management at AJA universities, and a paradigmatic model was offered using theorems based on the extracted concepts from the intellectual capital indexes. “Human resource quality”, “human resources quantity”, and “organizational economic outlook” were identified as the components of “moving toward a knowledge-based economy” as the causal condition. In addition, in this model “Intellectual capital” (class orientation) and “organizational communication” (intervening factors) have affected interactive and reactive strategies. The sub-components include “culture”, “social capital”, “information infrastructure”, and “organizational capital”. “Competitive Advantage” is the consequence of the “motivational factors of job sustainability"”, “developmental social capital”, “new phenomenon risk management”, “effective management in an organization”, “value orientation and idealism”, “creating effective organizational awareness”, “organizational resource development”, “cost management”, “employee satisfaction”, and “human resource efficiency”.

    Keywords: intellectual capital, Strategy Management, GT
  • Abasali Rastegar, Hooshmand Bagheri Garbollagh, Eghbal Jabari * Pages 31-52

    Organizational Cynicism is a new concept in organizational behavior and organizational psychology that attracts the attention of the organizational theorists. The purpose of the present study is to investigate the role of workplace ostracism on organizational cynicism by moderating psychological capital in the military industry. The research is applied in terms of its purpose and in terms of its nature and method, it is a descriptive-survey of a correlational type. The statistical population consisted of the military industry employees (310) in Tehran, where a sample of 170 people was selected using Cochran’s formula with 5% error margin through simple random sampling method. A standard Likert-scale questionnaire was used to collect the data. The Cronbach’s alpha for the questionnaire of workplace ostracism was 0.907, and for organizational cynicism and psychological capital questionnaires, they were 0.938 and 0.918 respectively. To analyze the research data, structural equation modeling (using Smart-Pls software) was used. The results showed that workplace ostracism has a positive and significant effect on organizational cynicism. In addition, psychological capital moderates the relationship between workplace ostracism and organizational cynicism.

    Keywords: Workplace Ostracism, Organizational Cynicism, Psychological capital
  • Hassan Kaviani *, Hamid Alizadeh, Maarefat Faraji Pages 53-80
    Military intelligence units due to their activity in complex and turbulent environments are in need to use approaches such as human resource flexibility, organizational intelligence   and organizational ambidexterity to fulfill their mission. Therefore, due to the importance of the relationships among these variables with information excellence, the present study has been carried out with the aim of investigating the mediating role of human resource flexibility in the relationship between organizational ambidexterity and organizational intelligence in two military intelligence units. In terms of the purpose, it is an applied research, and considering data collection, it is a descriptive survey. The correlation between variables, however, was based on structural equation modeling.  The population of the study consisted of 68 high-ranking commanders and managers of two military intelligence units. To collect the data, Johnson’s organizational ambidexterity questionnaire, Wright and Snell’s human resource flexibility questionnaire and Albrecht’s organizational intelligence questionnaire with the objectives, duties and mission of the target organization were revised and modified. The validity of the questionnaires was confirmed by expert opinions and the reliability was confirmed using Cronbach’s alpha. The results show that despite the lack of support for the direct impact of organizational intelligence on organizational ambidexterity, organizational intelligence through human resource flexibility affects organizational ambidexterity.
    Keywords: organizational ambidexterity, Human resource flexibility, Organizational intelligence
  • Omid Veisy, Jafar Heydari *, Jafar Razmi, Mohammadsadegh Sangari Pages 81-116
    Research in logistics management and distribution planning has a similar approach to location inventory components such as order quantity, inventory storage reliability, and demand response. The major aim of this study is decision making in military logistic issues, whereby locating support centers, minimizing problem costs and delivering cargo to anticipated areas, leading to maximum satisfaction of the units through the level of service. This study investigates location and inventory of support units under dynamic and uncertain conditions in three-level mathematics: supporting areas as the first level, supporting units and distribution centers as the second level, and units as the third units. The problem is to determine the number and location of support unit (storages) and their current inventory alongside the allocation of the units or direct support unit (fixed or mobile) to provide the required cargos so that while reducing the cost in the shortest possible time for agility, effective, and scientific support is performed by increasing satisfaction. Therefore, all units in each time period can be supported completely with at least the minimum level of acceptance. The proposed model is a multi-cargo, multi-period one in uncertain conditions of demand and costs. In addition, the proposed fuzzy approach model was analyzed using a robust possibilistic programing through proposing a novel fuzzy index (Me), a developed impact factor, and GAMS 24 software.
    Keywords: Logistics, Location-Inventory, Dynamics, Uncertainty
  • Mohsen Habibi *, Majid Maleki Pages 117-140

    Securing the holy government of the Islamic Republic of Iran, its territorial integrity, and interests require the recognition of the especial needs of future wars and jihadi management to achieve these goals. Significant factors in this path are technology and technological empowerment of human capital in using it. The aim of this study is to conceptualize and explain the antecedents and consequences of technological empowerment of human capital in the universities of the defense sector (the case study: Imam Ali University). The study is an explanatory mixed-method (qualitative and quantitative) investigation. In the qualitative phase, based on grounded theory, the content and its significant dimensions were extracted. The questionnaire findings of the qualitative study were examined and confirmed in the quantitative phase through factor analysis, the Pearson correlation coefficient, and the Friedman’s classification. The findings show that the antecedents of technological empowerment of human capital are organizational infrastructure, organizational culture, work relations, commitment, and organizational support. The factors of technological empowerment of human capital are research and development, technological assessment and acquisition, technology implementation, creativity and innovation, learning, and the attraction of foreign technology and connection, while the consequences of technological empowerment of human capital are personal development and growth, organizational development, efficiency, competitive advantage creation, personnel empowerment, change management, information security management, decentralization, and Participatory management.

    Keywords: Defense sector universities, Future Wars, grounded theory, Technological assessment, acquisition, Technological empowerment
  • Mohammad Bagheri Manesh, Mahmod Gholami *, Housein Jabbari, Asghar Eini Pages 141-165

    The main objective of this study is to investigate the feasibility of implementation of logistic implementation based on cloud computing technology in a defense organization. The present research is qualitative and cross sectional. The statistical population of the study consisted of all the personnel and commanders of Logistics and Information and Communication Technology from defense units of the Islamic Republic of Iran in Tehran. Using random sampling method and Cochran’s formula, 197 people were selected as the sample. In order to collect the data, the questionnaire was revised and modified according to the objectives, tasks and mission of the target organization. The validity of the questionnaire was based on expert opinions and its reliability was confirmed using Cronbach’s alpha. Based on the normally distributed data, the analysis was performed using parametric tests (One Sample t Test and Friedman). The results show that despite the desirability of the ability and acceptance dimensions in authority related fields, the minimum necessary conditions for the implementation of cloud computing technology are not provided in the organization’s objective logistics.

    Keywords: cloud computing, supply chain, Logistics, feasibility, Information Technology