فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نسیم منجزی* صفحات 1-9

    کارآفرینی کشاورزی یکی از زمینه های کارآفرینی و  به معنی پذیرش مخاطرات حاصل از یک واحد تولیدی، خدماتی، بازرگانی مرتبط با فعالیت های بخش کشاورزی است. تحقیق حاضر با هدف تحلیل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی استان خوزستان با استفاده از رویکرد تلفیقی AHP-SWOT انجام شد. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت، توصیفی-تحلیلی است. داده ها با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه با افراد خبره (20 کارشناس) جمع آوری شد. تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید به شیوه SWOT و محاسبه وزن راهبردها با استفاده از AHP انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد منطقه مورد مطالعه جهت توسعه کارآفرینی کشاورزی با 7 نقطه قوت و امتیاز نهایی 869/2، 14 نقطه ضعف و امتیاز نهایی 195/2، 11 نقطه فرصت و امتیاز نهایی 894/2 و 13 تهدید و امتیاز نهایی 083/1 مواجه می باشد. همچنین نتایج نشان داد که وجود اقلیم متفاوت در سطح استان و تنوع در تولید محصولات کشاورزی مهم ترین نقطه قوت، عدم حمایت نهادهای دولتی و برخورداری مناسب از تسهیلات دولتی مهم ترین نقطه ضعف، وجود ظرفیت ها و پتانسیل های طبیعی جهت سرمایه گذاری در بخش کشاورزی مهم ترین نقطه فرصت و ریسک بالای سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی توسط بخش خصوصی مهم ترین نقطه تهدید در توسعه کارآفرینی کشاورزی در استان خوزستان به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کشاورزی، راهبردهای توسعه، خوزستان، AHP-SWOT
  • غلام حسین حسینی نیا*، شهرام مقدس فریمانی، هدا صفدری صفحات 10-21

    زیرساخت کشاورزی شامل تمام خدمات اساسی و مورد نیاز برای رشد اقتصادی، ارتقای کارایی و عملکرد بازارهای وابسته به مواد غذایی و فیبری است. سرمایه گذاری در زیرساخت کشاورزی نیازمند مشارکت گسترده ی سازمان های مختلف در رابطه با زیرساخت های کشاورزی است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی فرصت های سرمایه گذاری زیرساختی بر مبنای رهیافت مشارکت عمومی-خصوصی، به منظور توسعه ی کسب و کارهای کشاورزی است. این پژوهش از نوع کیفی بوده که با بکارگیری روش نمونه گیری هدف مند، 16 نفر از خبرگان و کارآفرینان حوزه ی کشاورزی انتخاب شدند. پس از شناسایی زیرساخت های بخش ها و زیربخش های مختلف کشاورزی، آنها بر پایه تکنیک تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از نرم افزار  Expert Choice 11 مورد اولویت بندی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فرصت های سرمایه گذاری زیرساختی و اولویت های آنها درکسب وکارهای کشاورزی به دو دسته زیرساخت عمومی شامل حمل و نقل، گاز، شهرک های کشاورزی و گلخانه ای و زیرساخت تخصصی کشاورزی شامل خاک/زمین، آب و خدمات تقسیم بندی می شوند. آسیب شناسی و توجه به حمل و نقل روستایی، اطلاع رسانی و آشناسازی کشاورزان با طرح کاداستر و طرح های به نژادی و اصلاح نژاد دام از پیشنهادهای این تحقیق بودند.

    کلیدواژگان: فرصت های سرمایه گذاری زیرساختی، مشارکت عمومی خصوصی، کسب وکارهای کشاورزی
  • طاهر عزیزی خالخیلی*، میثم منتی زاده صفحات 22-34

    اشتغال دانش آموختگان بخش کشاورزی یکی از مهمترین دغدغه های جامعه، برنامه ریزان و سیاست گزاران این بخش در کشور می باشد. در سال های اخیر، بیکاری های فزاینده ی قشر تحصیل کرده کشاورزی نگرانی های زیادی را برای دانشجویان رشته های کشاورزی و خانواده های آنها ایجاد کرده است، از این رو، پژوهش حاضر با هدف سنجش و ارزیابی نگرش و دیدگاه دانشجویان نسبت به آینده شغلی شان در سطح دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی بوده و از فن پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها آن استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در مقاطع تحصیلی مختلف (2770N=) بوده که یک نمونه 321 نفری از آنها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه به وسیله متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و برای سنجش پایایی مقیاس های پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (دامنه 723/0-881/0). نتایج تحقیق نشان داد که نگرش دانشجویان نسبت به آینده شغلی در بخش کشاورزی در سطح متوسط بود. همچنین، نتایج آزمون های مقایسه میانگین نشان داد که نگرش دانشجویان دختر و پسر، نگرش دانشجویان دانشکده های مختلف و دانشجویان با وضعیت شغلی مختلف نسبت به آینده شغلی شان تفاوت آماری معنی داری نداشت که این نتیجه حاکی از فرصت های شغلی متناسب برای جنسیت های مختلف و رشته های تحصیلی متفاوت دارد. دانشجویانی که حداقل آشنایی با رشته تحصیلی کشاورزی قبل از ورود به دانشگاه داشتند، نگرش مساعدتری نسبت به آینده شغلی در بخش کشاورزی داشته و دیدگاه روشن تری نسبت به فرصت های شغلی پیش رو داشتند. نتایج تحلیل رگرسیونی داده ها حاکی از آن بود که نگرش دانشجویان نسبت به آینده شغلی شان تحت تاثیر متغیرهای حمایتی (میزان موافقت و حمایت اطرافیان از رشته تحصیلی) و تحصیلی (میزان مواجهه با مشکلات در دانشگاه، میزان مطالعه درسی و سابقه حضور در دانشگاه) می باشد.

    کلیدواژگان: آینده شغلی، بخش کشاورزی، نگرش دانشجویان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
  • مرجان گلکارفرد، کورش رضایی مقدم*، مهسا فاطمی صفحات 35-47

    با توجه به سطح توسعه ی اقتصادی، زنان نقش اساسی در کشاورزی و توسعه ی روستایی به ویژه در کشورهای درحال توسعه ایفا می کنند. یکی از راه های پیشرفت، توجه به توسعه ی فعالیت های کارآفرینی در روستاها است. هدف این پژوهش تحلیل متغیرهای فردی و حمایت کننده فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی در استان فارس است. پژوهش با استفاده از روش پیمایش و نمونه گیری تصادفی طبقه بندی انجام شد. جامعه ی آماری تحقیق شامل کلیه ی اعضای شرکت های صندوق حمایت از توسعه ی بخش کشاورزی زنان در استان فارس (3033 نفر) بوده که در قالب سه شرکت در شهرهای مرودشت، شیراز و استهبان فعالیت می کنند. حجم نمونه طبق جدول کرجسی و مورگان 393 نفر تعیین شد. نتایج نشان داد که برای توسعه ی فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی، ارتقای سطح روحیه و انگیزه ی زنان کارآفرین و فراهم سازی زیرساخت های لازم از جمله ایجاد فضای مناسب کسب وکار توام با سیاست های تسهیل کننده از سوی شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه ی سرمایه گذاری در بخش کشاورزی ضروری است. نتایج نشان داد که گویه های "کسب درآمد و سود" و "ارتقای سطح تولید داخلی با کیفیت بالا" مهم ترین موارد در ایجاد انگیزه ی زنان روستایی نسبت به مبادرت به فعالیت های کارآفرینی است. طبق یافته ها زنان کارآفرین مرودشت در زمینه ی اثربخشی منابع اطلاعاتی، خلاقیت، مهارت در تدوین طرح تجاری، روحیه ی کارآفرینی، دانش کارآفرینی، انگیزه ی کارآفرینی، اثربخشی اطلاعات، برخورداری از آموزش توسط شرکت، سیاست های حمایتی دولت، سیاست هایتسهیل کننده شرکت، فضای کسب و کار و توان مدیریتی مدیرعامل صندوق ها، وضعیت مطلوب تری در مقایسه با زنان کارآفرین شهرستان های شیراز و استهبان داشتند. بنابراین، زنان کارآفرین مرودشتی می توانند به عنوان الگویی برای زنان شاغل در این فعالیت ها در دو شهرستان دیگر محسوب شوند؛ بنابراین، پیشنهاد می شود تا ضمن برگزاری نشست های ادواری زنان عضو صندوق های کارآفرینی سه شهرستان، امکانی فراهم گردد تا این زنان کارآفرین به صورت مستمر با یکدیگر در تعامل نزدیک بوده و ضمن بحث و تبادل نظر به انتقال تجربیات ارزشمند و موفق خود به سایرین بپردازند.

    کلیدواژگان: دانش کارآفرینی، سیاست های حمایتی، انگیزه، زنان روستایی، کسب وکار، فارس
  • نسیم ایزدی، احمد یعقوبی فرانی، پوریا عطائی* صفحات 48-58

    کارآفرینی به عنوان یک موضوع مهم از جمله مباحثی است که در تمامی ابعاد توسعه ی اقتصادی و اجتماعی مطرح شده است. در حال حاضر مهم ترینسوال در جوامع، به خصوص جوامع در حال توسعه این است که چگونه افراد می توانند کارآفرین باشند و چگونه می توانند فرصت های کارآفرینی ایجاد کنند. در عصر حاضر، با پیشرفت تکنولوژی افراد از روش های مختلفی می توانند با یکدیگر در ارتباط باشند که یکی از این روش ها، شبکه های اجتماعی مجازی می باشد. لذا، هدف این پژوهش تبیین مولفه های موثر بر رفتار کارآفرینانه افراد عضو شبکه های مجازی کارآفرینی بود. این مطالعه در بین اعضای عضو شبکه های اجتماعی مجازی "تبادل دانش کارآفرینی" انجام شد که جامعه آماری 180 نفر و جمعیت نمونه مورد مطالعه به صورت نمونه گیری تصادفی ساده 126 نفر بود. ابزار سنجش در این مطالعه پرسشنامه بود که روایی آن را متخصصان موضوعی تایید نمودند و برای بررسی پایایی آن نیز آزمون راهنما اجرا شد که آلفای کرونباخ آن بین 93/0-76/0 به دست آمد. تحلیل رگرسیون نشان داد که ویژگی های شبکه های اجتماعی، عوامل محیطی و برخی ویژگی های کارآفرینانه نظیر ریسک پذیری و توانایی شناسایی و ارزیابی فرصت و انگیزه در مجموع قادرند 6/76 درصد از تغییرات در متغیر وابسته رفتار کارآفرینانه را پیش بینی کنند. پیشنهاد می گردد با بیان انواع فرصت ها و آشناساختن افراد با شرایط و فرصت های ممکن و چگونگی شناسایی آنها، فرصت طلبی و قدرت شناسایی و ارزیابی فرصت های کارآفرینانه در آنها پرورش داده شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، شبکه های اجتماعی مجازی، رفتار کارآفرینانه، کارآفرینی کشاورزی، تجربیات کارآفرینانه
  • محمدامین امیربیک، محمود احمدپور برازجانی*، ماشاءالله سالارپور، حمید کریمی صفحات 59-68

    ایجاد اشتغال کامل از جمله‏ ی اهداف کلان اقتصادی سیاست‏ مداران همه ‏ی کشورها می‏ باشد. بیکاری نیروی انسانی، یکی از معضلات اساسی اقتصاد ایران است که کاهش آن نیازمند سرمایه‏ گذاری در بخش‏های مختلف اقتصاد و رونق تولید است. بهبود وضعیت بازاریابی محصولات کشاورزی می ‏تواند سبب رونق تولید، افزایش درآمد و اشتغال در بخش کشاورزی شود. رونق بورس کالای کشاورزی یکی از راه‏ های بهبود وضعیت بازاریابی محصولات کشاورزی می ‏باشد. بورس کالای کشاورزی، بازاری سازمان‏ یافته و نمونه‏ ی گویایی از فرضی بودن بازارها می ‏باشد. بازارهای سنتی ایران به دلایل رقابتی نبودن، کوچک بودن، وجود لایه ‏های متعدد بازاریابی، شفاف نبودن اطلاعات بازار و وجود نوسانات قیمتی از کارایی کافی برخوردار نمی‏ باشد. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر، شناسایی موانع ورود محصولات کشاورزی منتخب استان خراسان رضوی به بورس کالا می‏ باشد. به این منظور ابتدا مهم‏  ترین موانع با روش دلفی فازی شناسایی و سپس با استفاده از تکنیک دیمتل فازی تاثیر هر شاخص بر عرضه کالا بررسی شد. جامعه‏ ی آماری این تحقیق شامل کارشناسان جهاد کشاورزی، اساتید دانشگاه و کارشناسان کارگزاری استان خراسان رضوی در سال 1396 می ‏باشد. نتایج تحقیق نشان داد که مهم‏ترین موانع عرضه محصولات کشاورزی به بورس، نبود نظام‏ های آموزشی جهت افزایش مهارت و آشنایی کشاورزان با بورس، فقدان تشکل ‏های کشاورزی منسجم، فسادپذیری کالا، غیریکنواختی کالا (ناهمگن بودن محصولات)، نبود قراردادهای متناسب با شرایط تولیدکنندگان و خریداران محصولات کشاورزی و وجود بازارهای موازی مانند میادین میوه و تره‏ بار می‏باشد. بررسی تاثیر متقابل عوامل نشان می‏دهد که نبود سیستم‏ های آموزشی در راستای افزایش مهارت و آشنایی کشاورزان و عدم آشنایی تولیدکنندگان محصولات کشاورزی با بورس کالای کشاورزی تاثیرگذارترین عوامل و نبود قراردادهای متناسب با شرایط تولیدکنندگان و خریداران محصولات کشاورزی،  فسادپذیری کالا، غیریکنواختی کالا و نبود تشکل‏ های کشاورزی منسجم، تاثیرپذیرترین یا نفوذپذیرترین عوامل می‏ باشند. در نهایت، آشنا سازی تولیدکنندگان با بورس کالای کشاورزی و ایجاد زمینه‏ های لازم برای عرضه تولیدات کشاورزان در بورس کالا توصیه می‏ شود.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بخش کشاورزی، بورس کالا، روش دلفی فازی، روش دیمتل فازی
  • رقیه زاهدیان تجنکی*، سید مجتبی مجاوریان، سید علی حسینی یکانی صفحات 69-85

    بهبود فضای کسب و کار یکی از موارد اثرگذار بر پیشرفت اقتصادی مناطق روستایی به شمار می آید. در این تحقیق با نظرسنجی از 75 نفر از صاحبان کسب و کارهای کشاورزی به ارزیابی و رتبه بندی فضای کسب و کار  مناطق روستایی استان مازندران پرداخته شده است. در ابتدا نتایج تحلیل عاملی نشان داد از نظر فعالین 5 عامل بر فعالیت های اقتصادی مناطق روستایی اثرگذار هستند که در مجموع 72 درصد از تغییرات را توضیح می دهند. در بین عوامل استخراج شده عامل اول با سهم 97/33 درصد از کل تغییرات با عنوان فضای کسب و کار نام گرفت. براساس اجزای این عامل، سهم هریک از گویه های قابل اندازه گیری محاسبه و براساس آن شهرستان های استان مازندران رتبه بندی شدند. نتایج روش تاپسیس نشان داد شهرستان های بابل، ساری و آمل به ترتیب در رتبه های اول تا سوم فضای کسب و کار مناطق روستایی قرار دارند. امتیاز این سه شهرستان به ترتیب 35/59، 68/53 و 68/50 می باشد. ارقام مربوط به امتیاز هر شهرستان از نظر فضای کسب و کار نشان می دهد شهرستان های استان مازندران از نظر این شاخص با یکدیگر متفاوت هستند و بسیاری از شهرستان ها با نقطه ایده آل فاصله زیادی دارند. بنابراین، لازم است اقدامات مناسب جهت بهبود وضعیت شهرستان های استان مازندران صورت پذیرد. مهم ترین اولویت ها برای بهبود فضای کسب و کار مناطق روستایی به ترتیب امنیت و سرمایه ی اجتماعی، دسترسی به برق، دسترسی به جاده و دسترسی به بازارها می باشد.

    کلیدواژگان: استان مازندران، تاپسیس، تحلیل عاملی، فضای کسب و کار روستایی، کشاورزی
  • محمدرضا محبوبی*، سهیلا شیرخانی، محمدشریف شریف زاده صفحات 86-97

    ضرورت توجه به ارائه با کیفیت و کاربردی درس کارآفرینی جهت خوداشتغالی دانشجویان رشته های علوم کشاورزی و منابع طبیعی در دانشگاه ها حائز اهمیت می باشد. هدف تحقیق حاضر ارزشیابی کیفیت خدمات آموزش درس کارآفرینی دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود. جامعه آماری تحقیق 168 نفر از دانشجویان در سال 98 بودند که درس کارآفرینی را گذرانده بودند و به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی طبق ه ای، حجم نمونه 120 نفر تعیین شد. ابزار تحقیق پرسشنامه استاندارد سروکوال بود که روایی آن از سوی اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بالای 7/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین ادراک و انتظار دانشجویان در هر پنج بعد پرسشنامه سروکوال شکاف منفی وجود داشته است به گونه ای که بیشترین شکاف در بعد تضمین (241/0-) و کمترین شکاف در بعد پاسخگویی (158/0-) وجود داشت. با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاد می شود محیطی جذاب و پویا در کلاس جهت درک و آشنایی بیشتر اساتید درس، با روحیات و توقعات دانشجویان ایجاد شود. اساتید جهت تبادل نظر، آشنانمودن دانشجویان با محیط کار و اشتغال در آینده، همدلی و انعطاف پذیری در کلاس، دسترسی آسان به اساتید، اختصاص ساعاتی جهت مشاوره به دانشجویان و ارائه درس به شکلی منظم و مرتبط با یکدیگر و مشارکت دانشجویان در مباحث درسی می توانند ادراکات را در حد انتظار افزایش دهد که در این رابطه نظام آموزش عالی را در جهت افزایش کیفیت آموزش کمک نماید.

    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفیت، کیفیت خدمات، آموزش کارآفرینی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
  • سیده مریم سلیمانی تکلیمی*، غلامحسین عبدالله زاده، محمدشریف شریف زاده صفحات 98-111

    تحقیق کاربردی حاضر با رویکرد برنامه ریزی راهبردی با هدف تحلیل وضعیت و تدوین راهبردهای توسعه ی زنجیره ی عرضه ی زیتون در شهرستان رودبار، استان گیلان و در دو مرحله در سال 1397 اجرا شد. مرحله نخست به صورت مصاحبه های کیفی و مرحله دوم به صورت پیمایش پرسشنامه ای به انجام رسید. از یافته های مرحله اول، برای تشریح مسئله و کلیات طرح تحقیق و نیز توسعه ابزار تحقیق در مرحله دوم استفاده شد. بدین ترتیب، تعداد 43 عامل خارجی (26 مورد فرصت ها و 17 مورد تهدیدها) و 66 عامل داخلی (25 مورد قوت ها و 41 مورد ضعف ها) شناسایی شدند. در مرحله دوم نسبت به تدوین یافته های مرحله اول در قالب یک پرسشنامه برای ارزیابی و تدوین راهبردها بر مبنای چارچوب تحلیلی SWOT و ماتریس برنامه ریزی راهبردی اقدام شد. روایی صوری و محتوایی ابزار تحقیق (پرسشنامه محقق ساخته) بر اساس نظر گروهی از خبرگان (شامل گروهی اعضای هیات علمی دانشگاه و مروجان کشاورزی منطقه) تامین شد. برای افزایش روایی ابزار برخی گویه ها حذف یا ادغام شدند. پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بین 79/0 تا 91/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق در این مرحله شامل تما بهره برداران زیتون در شهرستان رودبار (16000N=) بود. طبق جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان، حجم نمونه 375 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. نتایج رتبه بندی گویه ها نشان داد که «شهرت زیتون شهرستان رودبار (برند مکانی)» به عنوان نقطه قوت، «عدم شناخت ظرفیت بازارهای بین المللی توسط تولیدکنندگان زیتون در سطح شهرستان» به عنوان نقطه ضعف، «امکان ورود آفات (مگس زیتون، پسیل زیتون و...) از مرزها به استان» به عنوان تهدید و «امکان افزایش ارزش محصول زیتون از طریق بهبود روش کاشت، داشت و پس از برداشت» به عنوان فرصت دارای بالاترین اولویت هستند. یافته های تحلیل SWOT نشان داد که مجموع امتیاز عوامل داخلی به ترتیب 857/2 و 479/3 و مجموع امتیاز عوامل خارجی به ترتیب 224/3 و 058/3 می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده راهبردهای توسعه ی زنجیره ی عرضه ی به راهبردهای رقابتی نزدیک می باشد. از بین راهبردهای رقابتی این موارد اهمیت بیشتری داشته است: «ترویج کشت ارقام پربازده و مشتری پسند»، «ترویج شیوه های آبیاری مدرن مانند آبیاری قطره ای»، «احداث نهالستان تولید نهال در سطح شهرستان جهت سهولت دسترسی به نهال ارقام پربازده»، «واگذاری زمین های دولتی با تسهیلات حمایتی جهت افزایش سطح زیر کشت»، «ترغیب دانش آموختگان بخش کشاورزی جهت احداث باغ های مکانیزه و اصولی از طریق طرح های حمایتی ویژه».

    کلیدواژگان: زنجیره عرضه، زیتون، تحلیل SWOT، شهرستان رودبار
  • هادی مومنی هلالی*، حسن صدیقی، محمد چیذری، عنایت عباسی صفحات 112-124

    کارآفرینی روستایی راهکار جدیدی در نظریه‎های توسعه برای توانمندسازی و ظرفیت سازی در مناطق روستایی در جهت تغییر الگوی زندگی کنونی به الگوی مطلوب و شایسته انسانی است. یکی از جلوه های کارآفرینی فعالیت چندگانه است. لذا این پژوهش با هدف تحلیل و تعمق در فعالیت چندگانه کشاورزان اجرا گردید. فعالیت چندگانه به عنوان ترکیب فعالیت های کشاورزی و غیرکشاورزی که به وسیله خانوار کشاورز اجرا می شود، تعریف شده است. به عبارتی فعالیت چندگانه به این موضوع اشاره دارد که یک فرد (کشاورز) یا گروهی از افراد (کشاورزان) در فعالیت های مختلف (کشاورزی و غیرکشاورزی) درگیر هستند. این نوع کشاورزان را کشاورزان چندکاره می نامند. به طور کلی انواع کسب و کار در کنار فعالیت کشاورزی در سه بخش صنعتی، کشاورزی (خارج از فعالیت اصلی کشاورز) و خدماتی طبقه بندی می شوند. کشاورزان چندکاره شامل 1- کشاورز به عنوان کشاورز؛ 2- کشاورز به عنوان کارآفرین؛ 3- کشاورز به عنوان پیمانکار و 4- کارآفرین روستایی هستند. توسعه فعالیت چندگانه کشاورزان خرده پا به جهت ارتقاء یافتن استاندارهای زندگی، کاهش اختلاف درآمد شهر و روستا، کنترل فرآیند شهرنشینی، کاهش هزینه بازتولید اجتماعی بسیار حائز اهمیت است. لذا، توجه به فعالیت چندگانه کشاورزان گامی رو به جلو در جهت توسعه پایدار روستایی است.

    کلیدواژگان: فعالیت چندگانه، کارآفرینی، کشاورزان خرده پا
  • بیژن ابدی* صفحات 125-138

    مطالعه حاضر با هدف بررسی و استنتاج انتظارات دانشجویان کشاورزی دانشگاه مراغه از درس کارآفرینی و خوداشتغالی انجام شد. بیشتر تحقیقات در این حوزه، با روش‏ شناسی کمی به این موضوع پرداخته‎اند و از این نظر، یک شکاف روش ‏شناسی کیفی شناسایی شد. ابتدا، اهداف پژوهش و پروتکل‎های مربوطه تعیین و با استفاده از روش نمونه‏ گیری در دسترس، داده‎های کلامی دانشجویان جمع آوری شد. از روش سهسویه سازی برای افزایش اعتبار داده‎ها استفاده شد که شامل یادداشت‎ها، بحث‎های گروهی و مصاحبه‎ غیر ساختارمند بود. با تحلیل واحدهای اکتشافی در نرم ‏افزار اطلس تای، نقل قول‎ها، کدها، طبقات و ساختار ارتباطی- معنایی بین مفاهیم شکل گرفت. برای تایید دقت و صحت داده‎ها، از روش بررسی همکارانه استفاده شد. نتایج تحقیق پیرامون انتظارات دانشجویان از درس کارآفرینی و خوداشتغالی نشان داد که انتظارات آنها پیرامون مفاهیم اولویت مداری، خلاقیت گرایی، مهارت/عمل گرایی، فوق برنامه گرایی، ارتباط مداری، اجبارگرایی، طراحی محوری و حمایت گرایی مستمر خلاصه شده که از زمینه مورد مطالعه استنتاج شدند. در بخش نتیجه گیری، به مراکز کارآفرینی دانشگاه‎ها و موسسات آموزش عالی پیشنهاد می‏ شود که در تدوین رئوس درس کارآفرینی و خود اشتغالی، مفاهیم استنتاج شده مطالعه حاضر، در محتوای سر فصل درس کارآفرینی و خوداشتغالی و آموزش‏ توجیهی تدریس برای استادان درس در نظر و اجرایی شود.

    کلیدواژگان: تحلیل شماتیک، انتظارات، دانشجویان، کشاورزی، دانشگاه مراغه
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، سحر منظوری صفحات 139-148

    امروزه کارآفرینی به راهبردی ترین و مهم ترین ابزار اقتصادی جوامع پیشرفته تبدیل شده است. در واقع، رشد و توسعه ی اقتصادی مرهون کارآفرینان و فعالیت های کارآفرینانه می باشد. بنابراین، لازمه دستیابی به توسعه و پیشرفت اقتصادی، توسعه ی کارآفرینی است. بخش کشاورزی که از آن به عنوان محور توسعه یاد می شود، می تواند در توسعه ی کارآفرینی اثربخش و مفید واقع شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر توسعه ی کارآفرینی در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته است. به این منظور، از اطلاعات و داده های 11 کشور توسعه یافته و 11 کشور درحال توسعه طی دوره ی 2004 تا 2016 استفاده گردید و رویکرد پانل و اثرات ثابت جهت برآورد مدل بکار گرفته شد. نتایج به دست آمده از برآورد مدل نشان داد که متغیرهای توسعه ی انسانی و شاخص آزادی اقتصادی بنیاد هریتیج در کشورهای در حال توسعه اثر منفی و در کشورهای توسعه یافته اثر مثبت و معنی داری بر توسعه ی کارآفرینی دارند. بنابراین آزادی اقتصادی نقش مهمی بر توسعه ی کارآفرینی ایفا می کند و فضای آزاد اقتصادی، موجب بهبود فضای کسب وکار و توسعه ی کارآفرینی می شود؛ بنابراین، باید با اجرای سیاست های اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی در کشور به کاهش دخالت دولت و ارتقای شاخص های آزادی اقتصادی و اعتماد به نیروهای بازار در برنامه های توسعه ای کشور توجه شود. همچنین، دولت می تواند با سرمایه گذاری زیربنایی در امور کشاورزی، ایجادمجتمع های تخصصی کشاورزی، اعمال سیاست های تشویقی مانند تخفیف یا حذف مالیات برای سرمایه گذاران بخش کشاورزی، موجب توسعه ی کارآفرینی بخش کشاورزی گردد.

    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، شاخص دیده بان جهانی کارآفرینی، کارآفرینی کشاورزی
|
  • Nasim Monjezi* Pages 1-9

    Agricultural Entrepreneurship One of the areas of entrepreneurship is the acceptance of the risks of a production, service, and business unit related to agricultural activities.  The purpose of this study was to analyze the strengths, weaknesses, opportunities and threats of entrepreneurship development in the agricultural sector of Khuzestan province using AHP-SWOT integrated approach. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytic in nature. Data were collected using a questionnaire and interviews with experts (20 experts). The strengths, weaknesses, opportunities and threats of SWOT were determined and strategies weighted using AHP. The results showed that the study area for development of agricultural entrepreneurship with 7 strengths and final points of 2.869, 14 weaknesses and final points of 2.195, 11 opportunity and final points of 2.894 and 13 threats and final points of 1.083 is facing. The results also showed that the existence of different climates at the provincial level and diversity in agricultural production are the most important strengths, lack of support from public institutions, and adequate access to government facilities. The most important weaknesses are the existence of natural capacities and potentials for investment in agriculture. Highlights of high opportunity and high risk investment in agricultural sector by the private sector are the most important threat point in the development of agricultural entrepreneurship in Khuzestan province.

    Keywords: : Entrepreneurship, Agricultural, Development strategies, Khuzestan, AHP-SWOT
  • Gholamhossein Hosseininia*, Shahram Moghaddas Farimani, Hoda Safdari Pages 10-21

    Agricultural infrastructured included the entire body of basic services needed for the growth of an economy and for the improvement of the efficiency of the markets related to food and dietary fiber. Investment in agricultural infrastructure calls for a wide- spread collaboration among the various organization involved in the sector. The main purpose of the present research was to identify and prioritize the opportunities available for infrastructural investment with an emphasis on the public- private partnership approach so as to develop agricultural businesses. This research is a qualitative type study in which 16 top experts and entrepreneurs versed in agricultural practice were selected as research samples through a purposive sampling method. Then, the infrastructural of different sections and sub- sections were identified to be prioritized through the hierarchical analysis technique, using Expert Choice 11 software. The research findings well revealed that the opportunities for infrastructural investment and the pertinent priorities fall into two categories: a) public infrastructure (consisting of transportation, gas supply, and farming and greenhouse estates, respectively) and b) agricultural specialized infrastructure (consisting of soil/ land, water, and services, respectively). Also, the research findings well proposed the following suggestions as the points of focus and of investment by the public sector and the private sector, respectively: Rural transportation, and making farmers familiar with cadaster projects and livestock- breeding projects.

    Keywords: Infrastructural Investment Opportunities, Public-Private Partnership, Agricultural Business
  • Taher Azizi Khalkheili*, Meysam Menatizadeh Pages 22-34

    The growth and development of any society requires the optimal utilization of its educated human resources. Agricultural students and graduates as specialists in agricultural sector are the main stimulus of agricultural development in the country. The occupation of agricultural graduates is one of the most important concerns of society and plicymakers. The increasing unemployment rate of the university graduates has raised many concerns for agricultural students and their families. Therefore, present research was conducted with the aim of assessing students' attitudes toward the future of occupation in agricultural sector, in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. Present research is a descriptive- correlational study and survey method with questionnaire was used to collect data. The statistical population of the study was all students of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (2770 students). A sample of 321 students were selected using stratified random sampling. The validity of the questionnaire was confirmed by the experts in agricultural extension and education and the Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the questionnaire scales (ranged 0.723 – 0.881). The study results revealed that students' attitude toward the future of occupation in agricultural sector was in average. Moreover, the results of mean comparison tests showed that there was no significant difference between male and female students, students of different faculties and students with different job situation regarding their attitudes toward the future of occupation in agriculture. But students who had at least an acquaintance with the agriculture filed before entering the university had a more favorable attitude toward the future of the agricultural sector. The results of regression analysis showed that students' attitudes towards future of occupation in agriculture are affected by the degree of the related people agreement with their choice of the field of agriculture, the degree of facing with problems at the university, the amount of studying and the duration of attending the university.

    Keywords: Future of Occupation, Agricultural Sector, Students' Attitudes, SANRU
  • Marjan Golkar Fard, Kurosh Rezaei Moghaddam*, Mahsa Fatemi Pages 35-47

    Women play a crucial role in agricultural and rural development especially in developing countries due to the economic development level. Paying attention to the development of entrepreneurial activities in rural areas is one of the ways towards development. Carried out through survey and classification random sampling methods, the present research is aimed to analyze the individual and supportive variables of entrepreneurial activities among rural women in Fars province. All of the members Fars Province Agricultural Development Specialized Holding Companies (3033 individuales) which are activated in three companies in Marvdasht, Shiraz and Estahban counties were the research population. The sample was consist of 393 rural women according to the Krejcie and Morgan table. Results indicated that the improvement of entrepreneurial spirit and motivation of rural women as well as providing other necessary factors including suitable business environment with facilitating policies of the compony in order to development of rural women entrepreneurial activities. “Gaining income and profit” and “high-quality production increasement” were considered as the two main items for improvement of rural women` motivation in entrepreneurial activities. Based on findings, women entrepreneurs of Marvdasht have depicted a more desirable performance in comparison with Estahban and Shiraz rural entrepreneur women in the following fields: the effectiveness of information sources, creativity, the skills of compiling commercial plan, entrepreneurial spirit, entrepreneurial knowledge, entrepreneurial motivation, information effectiveness, company conducted education, governmental supportive policies, company facilitating policies, business environment and managerial power of the Funds' directors. Thus, women entrepreneurs of Marvdasht could be a good model for entrepreneurisl activities improvement of the women in the two other studied sounties; Thus, it is suggested to provide monthly meetings for the rural women entrepreneurs od three counties in order to communicate and negotiate continouosly for transferring their valueable experiences.

    Keywords: Entrepreneurship Knowledge, Supportive Policies, Motivation, Rural Women, Business, Fars
  • Nasim Izadi, Ahmad Yaghoubi, Pouria Ataei* Pages 48-58

    Entrepreneurship is an important issue that has been raised in all aspects of economic and social development. Now the most important question in the communities, especially in developing countries is how people can be entrepreneurs and how can they create entrepreneurial opportunities. Nowadays because of technological development people can communicate with each other in many different ways, that virtual social network is one of them. Therefore, the aim of this study was to explain the Determinants for entrepreneurial behavior of members of agricultural social networks. This study was among members of social networks "entrepreneurial knowledge exchange". The population was included 180 members and study sample was calculated 126 members using simple random sampling. The assessment tool in this study was a questionnaire which its validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed through pilot testing and Cranach's alpha was between 0.76 - 0.93. The analysis of regression showed that virtual social networking features, some entrepreneurial characteristics such as risk, identify and evaluate opportunities and incentives can predict 76.6 percent of the variation in entrepreneurial behavior as a dependent variable. It recommends identifying and evaluating entrepreneurial opportunities by identifying the types of opportunities and familiarizing them with possible conditions and opportunities and how to identify them.

    Keywords: Entrepreneurship, Virtual Social Networks, Entrepreneurial Behavior, Agricultural Entrepreneurship, Entrepreneurial Experiences
  • Mohammad Amin Amirbayk, Mahmoud Ahmadpour Borazjani*, Mashallah Salarpour, Hamid Karimi Pages 59-68

    Creating full employment is one of the macroeconomic goals of politicians in all countries. Unemployment is one of the major problems facing the Iranian economy, which its reduction, requires investment in various sectors of the economy and production boom. Improving the marketing situation of agricultural products can boost production, increase income and employment in agriculture. An agricultural commodity exchange boom is one way to improve the marketing position of agricultural products. The agricultural commodity exchange is an organized marketplace and a speculative example of the hypothetical of the markets. Traditional Iranian markets are not efficient for reasons not competitive, smallness, the existence of multiple marketing layers, the lack of transparency of market information and the existence of price fluctuations. Hence, the purpose of this study was to identify barriers to entry of selected agricultural products in Khorasan Razavi province to the Commodity Exchange. For this purpose, the most important barriers to supplying agricultural products were first identified by the Fuzzy Delphi method and then, using the fuzzy DEMTEL technique, the effect of each indicator on the supply of goods was investigated. The statistical population of this research includes agricultural Jihad experts, university professors and brokerage experts in Khorasan Razavi province in 2018. The results indicated that the most important obstacles to the supply of agricultural products to the stock exchange were the lack of educational systems to increase the skills and knowledge of farmers with the stock exchange, the lack of integrated agricultural organizations, commodity corruption, non-uniformity of goods (non-homogeneity of products), the absence of contracts proportional to the conditions for agricultural producers and buyers, and the existence of parallel markets such as Fruit and vegetable squares. Investigating the Interactions of factors illustrate that the lack of educational systems to increase the skills and knowledge of farmers and the lack of familiarity of agricultural producers with agricultural commodity stock are the most effective factor and the lack of appropriate contracts to the conditions of the producers and buyers of agricultural products, the corruption of goods, non-uniformity of goods, and the lack of coherent agricultural associations are the most influential or most perceptible factors. Finally, it is recommended to familiarize producers with the agricultural commodity exchange and to provide the necessary background for the commodity producers to supply the commodity exchange.

    Keywords: Marketing, Commodity Exchange, Fuzzy Delphi Method, Fuzzy DEMTEL Methodmethod
  • Roghayeh Zahedian Tejeneki*, Mojtaba Mojaverian, Seyed Ali Hosseini Yekani Pages 69-85

    Improving business environment is one of the factors affecting on the economic development of rural areas. In this study, 75 questionnaires from the owners of agricultural businesses was used to evaluated and ranked business environment. Factor analysis showed that 5 factors effect on the rural economic activists, which explain 72% of the changes. Among the extracted factors, the first factor with 33.97% of total changes was named as business environment. Based on the components of this factor, the share of each of the measurable items was calculated and according to these shares, the cities of Mazandaran province were ranked. results of TOPSIS method showed that Babol, Sari and Amol cities are in the ranks of the first to third respectively in rural areas. The scores of these three cities are 59.35, 53.68 and 50.68, respectively. The score of each city show that the cities of Mazandaran province are different in terms of business environment index and all of cities are far from the ideal point, so it is necessary to do appropriate actions for Improvement the states of cities of Mazandaran province. The most important priorities for improving the business environment in rural areas are security and social capital, accessing to electricity, roads and markets, respectively.

    Keywords: Agriculture, Mazandaran Province, Rural Business Environment, Topsis, Factor Analysis
  • Mohammadreza Mahboobi*, Soheyla Shirkhani, Mohammadsharif Sharifzade Pages 86-97

    It is important to pay attention to the quality and applicability of entrepreneurship courses for self-employment of students of agricultural sciences and natural resources in universities. The purpose of this study was to evaluate the quality of entrepreneurship education services provided by students of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. The statistical population of the study consisted of 168 students who had completed entrepreneurship course in 98 and were selected as the sample of the study. Using Cochran formula and stratified random sampling, the sample size was 120 persons. The research tool was a standard SERVQUAL questionnaire whose validity was confirmed by faculty members of Agricultural Extension and Education Department of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. SPSS software was used for data analysis. The results showed that there was a negative gap between students' perception and expectation in all five dimensions of SERVQUAL questionnaire, with the highest gap in guarantee dimension (- 0/241) and the lowest gap in responsiveness (- 0/158). According to the research findings, it is suggested to create an attractive and dynamic classroom environment for students 'understanding and expectations of students' moods and expectations. Teachers to exchange ideas, introduce students to the future workplace and employment, empathy and flexibility in the classroom, easy access to professors, allocate hours for student counseling, and provide regular and interconnected lessons, and student participation in classroom discussions. They can increase perceptions as expected, in which case the higher education system will improve the quality of education.

    Keywords: Quality Evaluation, Service Quality, Entrepreneurship Education
  • Seyedemaryam Soleymanitaklimi*, Gholamhossein Abdollahzadeh, Mohammad Sharif Sharifzadeh Pages 98-111

    Current applied research through strategic planning approach was implemented in two phase in 2019, and was aimed to analyze the situation analyze and formulate strategies for development of olive supply chain in Roudbar county, Guilan province. The first phase was based on qualitatively interviews and the second phase was done through quantitatively method. The findings of the first phase were used to describe the issue and generalities of the research design as well as the development of research tools in the second phase. In this regard 44 external factors (26 opportunities and 17 threats) and 66 internal factors (25 strengths and 41 weaknesses) were identified. In second phase, finding of first phase was used to formulate a questionnaire to assess and develop strategies based on SWOT technique and strategic planning matrix. Content and face validity of the researcher-made questionnaire as research tool was confirmed by an expert panel (including a group of faculty members and local extension agents). Some items have been removed or merged to increase the validity of the questionnaire. Its reliability was confirmed by calculated Cronbach’s alpha coefficient (between 0.79 and 0.91). The target population of this research included all olive producers in Roudbar County (N=16000). According to Krejcie and Morgan's sample size table, sample size was determined (n=375). The respondents were selected by simple random sampling technique. The results of the items ranking showed that "The reputation of the olive of Roudbar County (place brand)" as strength “lack of recognition the capacity of international markets by olive producers in the county", as weakness, "possibility of entering pests (Olive flies, olive branch) from the boundaries to the province" as a threat and, "possibility to increase the value of the olive product by improving the planting, rearing and post harvesting methods" as the opportunity have the highest priority. The results of SWOT technique showed that total score of internal factors are 2.857 and 3.479 respectively and total score of external factors are 3.224 and 3.058 respectively. According to the results, supply chain development strategies are close to competitive strategies. Among the competitive strategies, these items are more important: "promote the planting of high-yielding and customer-friendly varieties", "promote modern irrigation practices such as drip irrigation", "construction of seedling nursery for ease of access to seedlings of high yielding varieties", "the assignment of public land with supportive facilities to increase the area of under cultivation", "encouraging agricultural university graduates to build mechanized orchard through especial support schemes", "organizing olive festivals to promote regional brand and increase sales".

    Keywords: Supply Chain, Olive Production, SWOT Analysis, Roudbar County
  • Hadi Moumenihelali*, Hassan Sadighi, Mohammad Chizari, Enayat Abbasi Pages 112-124

    Rural entrepreneurship is a new way in development theories for empowerment and capacity building in rural areas to change the current pattern of human living to a desirable and merit pattern. One of the manifestations of entrepreneurship is pluriactivity. Therefore, the purpose of this study was conducted on analyzing and pondering in the farmers' pluriactivity. Pluriactivity is defined as a combination of agricultural and non-agricultural activities that run by the farmer's household. In other words, pluriactivity refers to the fact that one person (farmer) or group of people (farmers) are involved in different activities (agricultural and non-agricultural). These types of farmers are called pluriactive farmers. In general, the types of businesses alongside agriculture are classified into three categories: industry, agriculture (outside the main activity of the farmer) and services. Pluriactive farmers include 1- Farmer as Farmer; 2- Farmer as Entrepreneur; 3- Farmer as Contractor and 4- Rural Entrepreneur. Developing smallholder farmers' pluriactivity is crucial to promotion living standards, reducing urban and rural income disparities, controlling the urbanization process, and reducing the cost of social reproduction. Therefore, paying attention to the farmers' pluriactivity is a step forward towards sustainable rural development.

    Keywords: Pluriactivity, Entrepreneurship, Smallholder Farmers
  • Bijan Abadi* Pages 125-138

    This contribution was conducted to take a grab at the expectations of agricultural students from entrepreneurship and self-employment lesson (the University of Maragheh). Most of the research has taken use of quantitative methodologies to address the research problem, and therefore, a qualitative methodology gap was recognized. Using exploratory case study, initially, the research objectives and the respective protocols were determined and verbal data were collected from 38 agricultural students via convenient sampling method. The method triangulation was also used to increase the credibility of the data, which included notes, group discussions, and non-structured interviews. The heuristic units were derived from Atlas.ti (version 6.0.15), thematic analysis, code formation, classes, and communication structures –– a semantic between the inferred concepts were developed. The approaches of peer-checking and member-checking were used to confirm the accuracy of the data. The findings indicate that students’ expectations from entrepreneurial and self-employment lesson are reduced in the derived concepts, such as priority-centered, creativity, skill/pragmatism, extra-planning, communication-centered, compulsive, designing-centered, and continuous support. For future research, it is suggested that these concepts to be studied quantitatively. It is also recommended to the scholars and professors at the entrepreneurship centers of universities and higher education institutions to take into account and use the implications of the study in formulating the syllabus content of the lesson and in designing and establishing the orientation and in-service training of teaching for entrepreneurial novice professors.

    Keywords: Schematic Analysis, Expectations, Students, Agriculture, University of Maragheh
  • Somayeh Shirzadi Laskookalayeh*, Sahar Manzouri Pages 139-148

    Today, entrepreneurship has become the most strategic and important economic tool for advanced societies. Economic growth and development are due to entrepreneurs and entrepreneurial activities. Therefore, entrepreneurial development is essential to achieving economic growth and development. The agricultural sector, which is known as the core of development, can be helpful and effective in promoting entrepreneurship. The main purpose of this study is to investigate the factors affecting entrepreneurship development in developing and developed countries. For this purpose, information and data of 11 developed and 11 developing countries were used during the period 2004 to 2016 and the panel approach and fixed effects were applied to estimate the model. The results of the model estimation showed that human development and Heritage Foundation's economic freedom index variables have a negative effect on developing countries and positive effect on entrepreneurship development in developed countries. Therefore, economic freedom plays an important role in the development of entrepreneurship, and free economic zone improves business space and entrepreneurship development. Therefore, the implementation of the 44 Policies of the constitution and privatization in the country should focus on reducing government involvement and promoting indicators of economic freedom and confidence in market forces in the country's development plans. The government can also promote entrepreneurship by investing in agricultural infrastructure, creating specialized agricultural complexes, applying incentive policies such as tax deductions or eliminating taxes for agricultural investors.

    Keywords: Economic Freedom, GEM Global Entrepreneurship Monitor, Agricultural Entrepreneurship