فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صابر افراسیابی، غفور خوئینی*، ابوالحسن مجتهد سلیمانی صفحات 1-6
    زمینه

    قانون کیفری، قواعد محدود کننده حقوق و آزادی های فرد در جهت تضمین همزیستی مسالمت آمیز است. این که چه رفتاری را باید ممنوع  اعلام کرد و کدام یک را می توان از دایره اعمال قانونی خارج کرد به نحوه ای می توان ورود اخلاقیات در عالم حقوق نام برد. رعایت اخلاق و ادب از دیر باز نبز بوده است و تحت عنوان اداب و رسوم و به معنای ضوابط اخلاقی است بر این اساس  تعداد اعمالی که نظم عمومی را خدشه دار می کند، متنوع بوده و ابزارهایی  که برای نظم عمومی به کار گرفته می شوند، در کمیت و کیفیت متفاوت است و طیف وسیعی از راهکارها را شامل می شود نظام های حقوقی مختلف راه کارهای متفاوتی را انتخاب نموداند. نظام جمهور اسلامی ایران با توجه به شرعی بودن بر اخلاقیات تکیه دارد. اما هر گونه جرم انگاری بدون توجه به  محدودیت ها و مبانی حقوق کیفری میتواند زمینه ساز چالش های متعددی باشد، اخلاق نیز یکی از اصول نخستین در جرم انگاری ایران است و این مهم در نظام کیفری جمهوری در حدود مقرر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است.

    نتیجه گیری

    در جمهوری اسلامی ایران مثل همه کشورها جرم انگاری تابع محدودیت هایی است در ایران نیز جرم انگاری تابع محدودیت های مقرر در قانون اساسی می باشد. همچنین براساس اصل چهارم قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی باید در حدود اصول و موازین اسلامی اقدام به جرم انگاری نماید. جرم انگاری باید با توجه به اصول شرعی و اخلاقی و قانون اساسی انجام شود.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، قانون اساسی، موازین شرعی، معیارهای اخلاقی
  • افسانه ملک حسینی*، علی اصغر میرک زاده، سیروس سلمان زاده، سید مصطفی محقق داماد صفحات 7-13
    زمینه

    علی رغم آنکه چندین دهه از مطرح شدن مباحث پایداری می گذرد، اما همچنان شاهد استفاده نادرست کشاورزان از منابع تولید، و سیاست های کشاورزی نامتوازن با توان محیطی و درخشان بودن واژه خودکفایی در میان سیاست های توسعه کشاورزی هستیم. به نظر می رسد تمام اهرم هایی که تاکنون برای رسیدن به پایداری به کار گرفته شده است، آنچنان که باید و شاید موفق نبوده اند. لذا امروزه دانشمندان به راهبردهای اخلاقی بیش از سایر راهبردها در رسیدن به پایداری و حل چالش های زیست محیطی امیدوار هستند. نظر به اینکه انسان و بعد اخلاقی آن مهمترین سازه در فرایند توسعه است، و لزوم توجه به موضوع اخلاق کشاورزی، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و نقد مهمترین جهان بینی های اخلاق کشاورزی براساس دیدگاه وندل بری انجام شده است. تحلیل انتقادی جهان بینی ها در چارچوب دیدگاه وندل بری انجام شده که به نحو در خور توجهی مرز اخلاقی و غیراخلاقی را نشان می دهد و هنجارهای اخلاقی مناسب را به عنوان معیار مقایسه جهان بینی ها داراست.

    نتیجه گیری

    بر اساس تحلیل های صورت گرفته جهان بینی تولیدگرائی و اقتصاد جریان اصلی به ساختار کشاورزی استثماری بسیار نزدیک هستند و جهان بینی نظارت و هولیسم به ساختار کشاورزی پرورشی گرایش دارند. همچنین این مطالعه نشان داد که هولیسم بهترین معیار برای اخذ تصمیمات در حوزه ی کشاورزی و محیط زیست است. نتایج این مطالعه می تواند راهگشای حل مشکلات برنامه ریزان و سیاست مداران در راستای رسیدن به پایداری باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق کشاورزی، جهان بینی، تولید، توسعه پایدار
  • رابعه سادات قاسم زاده، احمد خامسان*، میترا راستگومقدم صفحات 14-22
    زمینه

    یکی از معضلاتی که دانشگاه ها با آن مواجه هستند و اخلاق دانشگاهی را تهدید می کند، تقلب تحصیلی است. در میان عوامل موثر بر تقلب، اساتید نقش مهمی دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ادراک شده استاد در رعایت اخلاق دانشگاهی بر کاهش تقلب تحصیلی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه بیرجند انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه بیرجند بود که از میان آنها 24 نفر از در سه حوزه علوم انسانی و رفتاری، علوم پایه و کشاورزی و فنی مهندسی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش بنیادبخشی نظریه تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نقش استاد در جلوگیری از تقلب در 10 مقوله محوری «ارزشیابی استاد»، «مهارت های تدریس استاد»، «رابطه استاد با دانشجو»، «اخلاق و رفتار استاد»، «مدیریت و کنترل کلاس استاد»، «تعهد و وجدان کاری استاد»، «انتظارات استاد از دانشجویان»، «توانمندی علمی استاد»، «ویژگی های شخصی استاد» و «نوع تکالیف استاد» شناسایی و مقوله بندی شد. مقوله «ادراک دانشجویان از منش استاد» به عنوان مقوله مرکزی انتخاب شد. همچنین، مدلی در زمینه نقش استاد در جلوگیری از تقلب تحصیلی شامل موجبات علی نقش استاد در تقلب تحصیلی و پیامدهای آن طراحی و ارائه گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند در صورتی که اساتید وظایف خود را در فرآیند آموزش و تعامل با دانشجویان به درستی انجام دهند، می توانند به کاهش تقلب تحصیلی در بین دانشجویان کمک کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق دانشگاهی، بنیادبخشی نظریه، تقلب تحصیلی، نقش استاد
  • محمد علی نادی*، نزهت الزمان مشفقی، علی قاسمی صفحات 23-30
    زمینه

    رفتار سازمانی مناسب و پرهیز از بد رفتاری سازمانی، ایدئولوژی اخلاقی مدیران در جهت هدایت درونی برای تصمیم گیری های درست و به جا، اولویت دادن به اخلاقیات در سازمان و وجود عدالت سازمانی در محل کار که باعث افزایش اثربخشی سازمان می شود، لزوم اجرای این پژوهش با هدف بررسی نقش تعدیل کنندگی ایدئولوژی اخلاقی در رابطه رهبری اخلاقی و عدالت سازمانی با بدرفتاری سازمانی را نمایان می کند.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی مدیران مدارس منطقه جنوب غربی شهر اصفهان تشکیل می دادند. به دلیل کوچک بودن حجم جامعه، کل جامعه به عنوان نمونه (263 نفر) در نظر گرفته شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استفاده شد که شامل73 گویه و 7 زیر مقیاس بود. در تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین و انحراف استاندارد ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی با کمک نرم افزار مادپراب و بسته آماری در علوم اجتماعی نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

      یافته ها نشان داد بین متغیرهای پژوهش رابطه معنادار وجود دارد. در رابطه رهبری اخلاقی و عدالت سازمانی با بد رفتاری سازمانی متغیر ایده آل گرایی اخلاقی مدیران نقش تعدیل کنندگی ایفا می کند(05/0>P).

    نتیجه گیری

    هرچه فلسفه اخلاقی ایده آل گرایی در افراد بیشتر باشد اثر رهبری اخلاقی بر عدالت سازمانی و در نهایت بر بدرفتاری سازمانی نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی اخلاقی، رهبری اخلاقی، عدالت سازمانی، بد رفتاری سازمانی
  • علیرضا عقیقی* صفحات 31-38
    زمینه

    رهبری فروتنانه یکی از سبک‎های رهبری پرکاربرد توسط مدیران و رهبران شرکت‎ها و سازمان‎های موفق جهان امروزست که مبتنی بر فلسفه اخلاق فضیلت‎محور است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط هوش اخلاقی بر مولفه‎های رهبری فروتنانه در مدیران شعب بانک‎ سپه استان همدان انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق مدیران و معاونین شعب بانک سپه استان همدان مشتمل بر 92 نفر بوده است. و براساس جدول مورگان تعداد 76 نفر به روش نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه استفاده شد، که روایی آن بر اساس روایی همگرا و پایایی ابزار سنجش با محاسبه آلفای کرونباخ تایید گردیده است. و الگوی ارائه شده با استفاده از مدل‏سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمامی روابط مستقیم میان مولفه های پژوهش معنادار بودند، نتایج نشان داد؛ هوش اخلاقی 83 درصد رهبری فروتنانه، هوش اخلاقی 68 درصد خود آگاهی، 48 درصد مربی‎گری، 25 درصد مرشدیت و 26 درصد آموزش‎پذیری را پیش‎بینی می‎کند.

    نتیجه گیری

    وجود هوش اخلاقی بالا در رهبران باعث می‎شود تا آنها نقاط قوت، ضعف‏ها و محدودیت های خود را درک کنند و تشخیص دهند که  چقدر نیازمند به توانایی‎های دیگران هستند. بر اساس یافته‏های پژوهش حاضر، مدیران باید با تقویت توانایی خود در بخشش اشتباهات خویش و دیگران، اقرار به اشتباهات و شکست‎ها، اهمیت دادن به دیگران و عمل کردن مبتنی بر اصول و ارزش‎های اخلاقی زمینه را برای بهبود اثربخشی افراد و همچنین مشارکت کارکنان در فرآیندهای سازمانی را تسریع بخشند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، رهبری فروتنانه، خودآگاهی، مربی‎گری
  • سید مهدی الوانی، حمیده غریبی پیامچی، آزاده رسولی پرشکوه* صفحات 39-46
    زمینه

    فرهنگ سازمانی اخلاقی زیرمجموعه ای از فرهنگ وسیع تر سازمان است که شامل ارزش های مشترک اخلاقی میان کارکنان یک سازمان می باشد و از طریق سیستم های رسمی و غیر رسمی سازمان حفظ می شود، درنتیجه ایجاد فرهنگ سازمانی اخلاقی و حفظ و تقویت آن امری مهم و ضروری برای سازمان ها محسوب می شود. هدف این پژوهش بررسی ابعاد مدل هشت عاملی پرهیزگاری اخلاقی کاپتین در سازمان های خدماتی دولتی و خصوصی در ایران و تناسب این مدل با داده های جمع آوری شده می باشد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. این مطالعه در نمونه ای 200 نفری از کارکنان سازمان های خدماتی (دولتی و خصوصی) در ایران، با روش نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. جهت جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده و تجزیه و تحلیل آن ها نیز با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و در نرم افزار  pls انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که از میان هشت عامل مدل پرهیزگاری اخلاقی، عامل های وضوح، همگرایی سرپرست، همگرایی مدیریت، قابلیت حمایت، شفافیت، قابلیت بحث و قابلیت تایید و تنبیه مورد تایید قرار گرفت و عامل امکان پذیری تایید نشد. بنابراین فرضیه اصلی مبنی بر مدل هشت عاملی مورد تایید قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که گرایش های اخلاقی در جامعه ای نسبت به جامعه دیگر متفاوت است و این موضوع، لزوم تفاوت در مدل های فرهنگ سازمانی اخلاقی را در جوامع مختلف توجیه می کند. از طرفی مدیران با اتکا به این مولفه ها می توانند این فرهنگ را در سازمان ها نهادینه سازند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی اخلاقی، مدل هشت عاملی پرهیزگاری اخلاقی، سازمان های خدماتی ایران
  • سمیه حسن نیا، راضیه شیخ الاسلامی*، فریده یوسفی، فرهاد خرمایی صفحات 47-55
    زمینه

    اخلاق و بروز رفتارهای اخلاقی، از جنبه های مهم سلامت فرد و جامعه است. بنابراین شناخت عوامل موثر بر بروز رفتارهای اخلاقی می تواند گامی در جهت افزایش رفتارهای اخلاقی و کاهش رفتارهای غیر اخلاقی باشد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی ابعاد شخصیت با رفتارهای اخلاقی از طریق واسطه گری فراشناخت اخلاقی انجام شد. 

    روش

    روش پژوهش حاضر به صورت توصیفی- همبستگی است که به این منظور، 524 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های یاسوج با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات ازسه پرسشنامه شامل پرسشنامه پنج عامل شخصیت، مقیاس فراشناخت اخلاقی و سیاهه رفتار اخلاقی، استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد که، روان رنجوری و وظیفه گرایی و گشودگی به تجربه پیش بینی کننده معنادار فراشناخت اخلاقی و برون گرایی، توافق پذیری، روان رنجوری و وظیفه گرایی پیش بینی کننده معنادار رفتار اخلاقی بودند. مسیرهای غیرمستقیم از سه بعد شخصیت شامل گشودگی به تجربه، روان رنجوری و وظیفه گرایی به رفتارهای اخلاقی به واسطه فراشناخت اخلاقی، معنادار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که ابعاد شخصیت با تاثیر بر فراشناخت اخلاقی می توانند منجر به بروز رفتارهای اخلاقی شوند

    کلیدواژگان: رفتارهای اخلاقی، شخصیت، فراشناخت اخلاقی
  • فاطمه دهقان، جهانگیر کرمی*، کامران یزدانبخش، صادق صالحی صفحات 56-60
    زمینه

    اشتهای سیری ناپذیر انسان ها و بهره وری از منابع طبیعی و حس سودجویی و افزون طلبی سرمایه داران و تولیدکنندگان بزرگ تهدیدی روزافزون برای منابع طبیعی محسوب می گردد. بنابراین مساله محیط زیست مورد توجه بسیاری از اندیشمندان قرار گرفته است.  به منظور حل این مشکلات از سوی صاحب نظران، ایجاد اخلاق زیست محیطی مطرح گردیده است. از این رو، مقاله حاضر با هدف برسسی رابطه ارزش ها، هنجارها و اخلاق زیست محیطی و همچنین پیش بینی اخلاق زیست محیطی براساس ارزش ها و هنجارهای زیست محیطی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه شهروندان شهر کرمانشاه در سال 1397 بود که از بین آنان 736 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های ارزش زیست محیطی، هنجارهای زیست محیطی و اخلاق زیست محیطی انجام گرفت. اطلاعات بدست آمده با نرم افزار SPSS-23 در دو بخش آماره های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار، همبستگی) و استنباطی (رگرسیون) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد بین متغیرهای ارزش و هنجارهای زیست محیطی با اخلاق زیست محیطی در سطح 01/0 رابطه ی معناداری وجود دارد. همچنین ارزش های زیست محیطی 50 درصد و هنجارهای زیست محیطی 11 درصد توانایی پیش بینی اخلاق زیست محیطی را دارند.

    نتیجه گیری

    ارزش ها و هنجارهای زیست محیطی رابطه ی مستقیمی با اخلاق زیست محیطی شهروندان دارد. بنابراین، تغییر در ارزش ها و هنجارهای زیست محیطی افراد موجب افزایش یا کاهش اخلاق زیست محیطی شهروندان می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، ارزش، محیط زیست، هنجار
  • بهزاد رسولزاده، عیسی ثمری* صفحات 61-67
    زمینه

    در دنیای امروز، سازمانها در محیط های پویا فعالیت می کنند. چنین محیطی تحولات ساختاری و رفتاری را به چالش می کشد و ایجاد این تحولات مستلزم توجه به نقش عدالت سازمانی و رهبری خاص خود و توجه به مدیریت استعداد است. این پژوهش با هدف بررسی نقش عدالت سازمانی در مدیریت استعداد با میانجیگری رهبری اخلاقی انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی- همبستگی بوده است.جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان آموزش و پرورش شهر اردبیل به تعداد 211 نفر می باشد که به روش تصادفی طبقه ای و بر اساس فرمول کوکران تعداد 162نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه استاندارد عدالت سازمانی، مدیریت استعداد و رهبری اخلاقی استفاده گردید. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر عدالت سازمانی بر مدیریت استعداد (46/0) مثبت و معنی دار بود. این متغیر اثر علی قوی تری بر رهبری اخلاقی (73/0) داشت. اثر رهبری اخلاقی بر مدیریت استعداد نیز (68/0) مثبت و معنی دار بود. اثر غیر مستقیم عدالت سازمانی بر مدیریت استعداد با میانجی گری رهبری اخلاقی به میزان (43/0) مثبت و معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    یافته های بدست آمده نشان داد بین عدالت سازمانی و مدیریت استعداد در سازمان با متغیر میانجی رهبری اخلاقی رابطه وجود دارد و بنابراین می توان گفت که نقش رهبری اخلاقی درسازمان برای توسعه و بهسازی و نگهداشت منابع انسانی درای اهمیت ویژه ای است.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، مدیریت استعداد، رهبری اخلاقی
  • تقی زواره، پیمان یارمحمدزاده*، مریم آرامی صفحات 68-77
    زمینه

    از عوامل مهم کاهش سوءاخلاق سازمانی، مدیریت دانش سازمانی در تمام زمینه ها و یادگیری سازمانی است که پژوهشات مختلف  به نوعی به این عوامل اشاره کرده اند. هدف این مقاله تبیین نقش مدیریت دانش و یادگیری سازمانی بر سوء اخلاق سازمانی کارکنان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن کارکنان اداری نواحی پنج گانه آموزش و پرورش شهر تبریز بود. حجم نمونه آماری پژوهش 207 کارمند تعیین و با استفاده از روش تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب گردیدند . ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده . برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه با روش گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دادند که بین مولفه های مدیریت دانش و سوء اخلاق سازمانی کارکنان رابطه منفی و معناداری وجود دارد. رابطه بین یادگیری سازمانی و سوء اخلاق سازمانی به غیر از مولفه های فرهنگ سازمانی و رهبری و مشارکت کارکنان منفی و معنادار به دست آمد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که مولفه های برونی سازی دانش و توسعه و شایستگی، رهبری مشارکتی و ساختار سازمانی توانستند سوء اخلاق سازمانی را پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد متغیرهای سوء اخلاق سازمانی، مدیریت دانش، یادگیری سازمانی ضمن داشتن رابطه معنی دار با همدیگر، پیش بینی های خوبی نیز از همدیگر دارند که توجه به این زمینه ها می توانند در کاهش سوء اخلاق سازمانی به عنوان یکی از مشکلات و معضلات سازمانهای کشور موثر واقع گردند.

    کلیدواژگان: سوء اخلاق سازمانی، مدیریت دانش، یادگیری سازمانی
  • بزرگمهر خاندوزی، علی خوزین* صفحات 76-83
    زمینه

    هدف این پژوهش بررسی اثر عاطفه منفی ترس و منبع کنترل بر ایجاد الگوهای مختلف تصمیم گیری اخلاقی در حوزه حسابداری و مالی است. مطالعه حاضر در حوزه پژوهش های رفتاری و روانشناختی و الگوهای مورد بررسی شامل الگوی رفتاری شیب لغزنده یا سازگاری اخلاقی، رفتار جبرانی و مجوزدهی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی، کاربردی و میدانی بوده است. جامعه پژوهش دانشجویان دکتری رشته حسابداری و ترم آخر کارشناسی ارشد رشته های حسابداری، حسابرسی و مدیریت مالی دارای تجربه حرفه ای مشخص و قابل قبول بوده اند و نمونه به تعداد شصت نفر به صورت تصادفی انتخاب شده است. داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه استاندارد جمع آوری شده است. منبع کنترل با استفاده از مقیاس استاندارد منبع کنترل روتر و عاطفه منفی به وسیله مقیاس عاطفه مثبت تا عاطفه منفی با مقیاس پنج درجه ای صعودی، اندازه گیری شده است. همچنین سناریوهای مختلفی برای اندازه گیری متغیر پذیرش درخواست یا رفتار غیراخلاقی بکار گرفته شده است. فرضیه ها با استفاده از روش تجزیه و تحلیل واریانس آزمون شده اند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داده افراد با ترس پایین و کنترل منبع درونی رفتارها و تصمیم گیری های اخلاقی بیشتری داشته و کمتر تسلیم درخواست های غیراخلاقی مدیران مافوق می شوند. همچنین خلق و خوی یا عاطفه منفی ترس بالا منجر به الگوی رفتاری «شیب لغزنده» یا «سازگاری اخلاقی» شده و عاطفه منفی ترس پایین منجر به الگوی رفتاری «مجوزدهی» یا «جبرانی » می گردد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش به درک بهتر ویژگی های فردی که منجر به تصمیم گیری غیراخلاقی در شرایط فشار مدیران مافوق می شود کمک می کند. در سازمان ها می توان با کاهش عوامل ایجاد ترس و یا ایجاد اطمینان بیشتر در کارکنان به توسعه سطح رفتارها و جلوگیری از تصمیم های غیراخلاقی کمک نمود.

    کلیدواژگان: عاطفه منفی ترس، منبع کنترل، تصمیم گیری اخلاقی، شیب لغزنده، رفتار جبرانی
  • ارسلان محقق، فرهاد شفیع پور مطلق*، محمد آتشک صفحات 84-90
    زمینه

    امروزه سازمانها علاوه بر کسب منفعت، مسئولیت های اخلاقی متعددی در قبال کارکنان و ذی نفعان دارند که یکی از راه های تحقق این امر، استفاده از سبک رهبری اخلاقی جان نثارانه است. بر مبنای این ضرورت، هدف این تحقیق  بررسی رابطه تعهد سازمانی و کمال گرایی با رهبری  اخلاقی جان نثارانه با  میانجیگری خود کارآمدی است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر نوع داده، کمی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، کارکنان جمعیت هلال احمر استان اصفهان به تعداد 480 نفر بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای و بر اساس فرمول کوکران تعداد 220 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها، چهار پرسشنامه استاندارد بوده و برای تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی (فراوانی، میانگین و درصد) و استنباطی (آزمون کایزر، مایر، اولکین، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون مدل معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS  و LISREL استفاده شده است.

    یافته ها

    بین تعهد سازمانی و کمال گرایی با رهبری اخلاقی جان نثارانه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و خودکارآمدی، رابطه بین تعهد سازمانی و کمال گرایی با رهبری اخلاقی جان نثارانه را میانجیگری می کند، همچنین مدل ارایه شده از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    تقویت رهبری جان نثارانه در سازمان ها، مستلزم تقویت تعهد سازمانی، کمال گرایی و خودکارآمدی است.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، خودکارآمدی، رهبری اخلاقی جان نثارانه، کمال گرایی
  • مهدی ابراهیمی نژاد*، محبوبه عسکری صفحات 91-95
    زمینه

    امروزه با توجه به جنبه های اخلاقی در بازاریابی، اهمیت روزافزون اخلاق در این زمینه آشکار شده است. هدف این تحقیق، بررسی نقش اخلاقیات در حوزه های مختلف بازاریابی می باشد. 

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد .جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی کارکنان پست مرکزی شهر کرمان می باشد. نمونه تحقیق160 نفر است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها: پرسشنامه اخلاقیات و بازاریابی اجتماعی می باشد. برای تحلیل داده ها  از ضریب همبستگی کندال و اسپیرمن با استفاده از نرم افزارspss24  استفاده شد. 

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین صداقت، اعتمادسازی، وفای به عهد، فضایل اخلاقی، خدمت به جامعه و روحیه عدالت خواهی و عدالت گرایی با بازاریابی اجتماعی رابطه ی معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

      اخلاقیات از جمله صداقت، اعتمادسازی، وفای به عهد، فضایل اخلاقی، خدمت به جامعه و روحیه عدالت خواهی تاثیرات قابل توجهی بر بازاریابی داشته و موجب افزایش بازاریابی اجتماعی می شود که به بهره وری بالای سازمان می انجامد. بنابراین لازم است در بازاریابی، به این ویژگی ها توجه خاص شود.

    کلیدواژگان: صداقت، عدالت، وفای به عهد، خدمت به جامعه، بازاریابی اجتماعی
  • حسینعلی خدیر، امیر غفوریان شاگردی*، علی مهدوی پور صفحات 96-103
    زمینه

    در شرایط کنونی رعایت نشدن برخی معیارهای اخلاقی، نگرانی های زیادی را در بخش های دولتی و غیردولتی به وجود آورده است و با توجه به اینکه رفتار حسابرسان شاغل در یک موسسه حسابرسی یکی از معیارهای کیفیت حسابرسی است و همچنین رفتار آن ها تحت تاثیر فرهنگ سازمانی آن موسسه قرار می گیرد  از اینرو این پژوهش سعی دارد تا رابطه بین فرهنگ اخلاقی در موسسات حسابرسی با بی طرفی و استقلال حسابرسان  را بررسی نماید .

    روش

    تحقیق حاضر، تحقیقی کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی- همبستگی است. جامعه مورد مطالعه شرکا، مدیران و سرپرستان در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی در مشهد بودند که از میان آنها 145 نفر به شیوه در دسترس انتخاب  شد (از این میان تعداد 118 پرسشنامه دریافت و مبنای تحلیل آماری قرار گرفت). ابزار تحلیل پرسشنامه بود. جهت آزمون فرضیه ها از آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد.

    یافته ها

      نتایج در سطح خطای پنج درصد نشان داد که بین فرهنگ اخلاقی در موسسات حسابرسی  و بی طرفی حسابرسان و استقلال حسابرسان رابطه مثبت و  معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

      با توجه به یافته های تحقیق ، مدیران موسسات حسابرسی باید نسبت به ایجاد و یا گسترش فرهنگ اخلاقی در موسسات حسابرسی اهتمام ورزیده تا از این طریق کیفیت حسابرسی را ارتقاء بخشیده و شانس موفقیت و رقابت پذیری  بیشتری  در بازار بدست آورند.

    کلیدواژگان: فرهنگ اخلاقی در موسسات حسابرسی، بی طرفی حسابرس، استقلال حسابرس
  • امل شریفی فرد*، آزاده حربی، مصطفی بهارلو، محمد منتخب یگانه صفحات 104-111
    زمینه

    یکی از عمده ترین دغدغه های مدیران کارآمد، چگونگی ایجاد بسترهای مناسب برای عوامل انسانی شاغل در تمام حرفه ها است تا آن ها با حس مسئولیت و تعهد کامل به مسایل در جامعه و حرفه خود به کار بپردازند و اصول اخلاقی حاکم بر شغل و حرفه خود را رعایت کنند. هدف پژوهش حاضر طراحی و آزمودن الگویی از پیشایندهای رفتارهای اخلاقی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، طرح همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان شرکت ملی حفاری ایران بود که تعداد 238 نفر از آن ها از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه های رفتار اخلاقی، مقیاس زمینه اخلاقی، مقیاس انگیزش شغلی، پرسشنامه عدالت سازمانی و پرسشنامه معنویت در محیط کار را تکمیل نمودند. داده ها از طریق الگویابی معادلات ساختاری و تحلیل واسطه ای تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را با داده ها مورد حمایت قرار دادند. نتایج حاکی از اثر مثبت زمینه اخلاقی بر انگیزش شغلی، عدالت سازمانی و معنویت در محیط کار، اثر مثبت انگیزش شغلی، عدالت سازمانی و معنویت در محیط کار بر تعهد سازمانی و اثر مثبت غیرمستقیم زمینه اخلاقی از طریق انگیزش شغلی، عدالت سازمانی و معنویت در محیط کار بر رفتار اخلاقی بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که زمینه اخلاقی در سازمان می تواند پیامدهای زیادی همچون رفتار اخلاقی کارکنان را در پی داشته باشد. بنابراین، سازمان ها می توانند از طریق اشاعه ی زمینه اخلاقی در محیط کار باعث بروز پیامدهای فردی و سازمانی و در نتیجه افزایش بهره وری در سازمان شوند.

    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، زمینه اخلاقی، انگیزش شغلی، عدالت سازمانی، معنویت در محیط کار
  • سید محمد باقر جعفری*، علی اصغر رشید، نیما سلطانی نژاد، رضا سراجی صفحات 112-120
    زمینه

    در سال های اخیر با توجه به رقابتی شدن بازارها، استفاده از استراتژی های مختلف برای رقابت در بازار از اهمیت به سزایی برخوردار است.یکی از این روش ها که امروزه مورد توجه بنگاه ها قرار گرفته است، حمایت از فعالیت های مختلف و بازاریابی خیرخواهانه است. هدف از پژوهش حاضر تحلیل رابطه بازاریابی خیرخواهانه و قصد خرید، با در نظر گرفتن اثر میانجی گری لذت اخلاقی و بدبینی مصرف کننده است.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی - همبستگی بوده است. جامعه آماری مشتریان تک ماکارون استان کرمان بوده که از بین آنها 410 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیده اند. در جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد: بازاریابی خیرخواهانه، لذت اخلاقی، بدبینی مصرف کننده و قصد خرید، با روایی و پایایی مورد تایید استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای AMOS24 و SPSS19 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از وجود روابط مثبت و معنی دار بین بازاریابی خیرخواهانه و قصدخرید و بازاریابی خیرخواهانه و لذت اخلاقی بوده است. وجود رابطه مثبت بین بازاریابی خیرخواهانه و قصدخرید از یک سو و روابط منفی بین بازاریابی خیرخواهانه و بدبینی مصرف کننده و بین بدبینی مصرف کننده و قصد خرید از دیگر مهم ترین یافته های این پژوهش است.

    نتیجه گیری

    بکارگیری بازاریابی خیرخواهانه در سازمان احساسات اخلاقی و ارزش های مصرف کنندگان را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به افزایش قصد خرید در سازمان خواهد شد.

    کلیدواژگان: بازاریابی خیرخواهانه، لذت اخلاقی، بدبینی مصرف کننده، قصد خرید مصرف کننده
  • مصطفی باقریان پور* صفحات 121-130
    زمینه

    اخلاق در آموزش عالی مشخص کننده حدود و ثغور رفتار اعضای هیئت علمی و تضمین کننده سلامت آموزش عالی است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان رعایت مولفه های اخلاق حرفه ای در اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان است.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی- پس رویدادی بوده و جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر سنندج تشکیل می دادند که تعداد آن ها بر اساس آمار 1452 نفر بود. با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 264 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن از دید اساتید مورد تایید قرارگرفته و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 80/0 تعیین گردیده است. در تحلیل داده های حاصل از ابزار پژوهش از آزمون های آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای، آزمون مانوا و تحلیل واریانس یک راهه) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که: 1) میانگین مولفه های اخلاق حرفه ای آموزش اعضای هیئت علمی از نظر دانشجویان از نمره ملاک پژوهش بالاتر بوده است. از بین مولفه های اخلاق حرفه ای، مولفه حفظ اسرار دانشجویان توسط اعضای هیئت علمی دارای بالاترین ضریب تغییرات (87/4) و مولفه مسئولیت پذیری در قبال آموزش صحیح دارای کمترین ضریب تغییرات (37/2) است.2) بین دیدگاه دانشجویان بر اساس جنس، ترم و رشته در مورد بعضی از مولفه های اخلاق حرفه ای آموزش تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین با نهادینه کردن اخلاق حرفه ای آموزش در دانشگاه فرهنگیان، علاوه بر بهبود باورها و رفتارهای اخلاقی دانشجویان، آن ها یاد خواهند گرفت که خودشان در هنگام تدریس در مدارس، اخلاق حرفه ای آموزش را رعایت کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، آموزش عالی
  • فرشید ایمر، منصور گرکز* صفحات 131-138
    زمینه

    در کشف نمونه های تقلب در صورتهای مالی، بطورکلی تمرکز اصلی روی مدیر عامل و نقش وی در انجام تقلب می باشد، در حالی که این تقلب ها بطور معمول شامل همکاری میان پیروان و مدیران مخرب می باشد. از این رو هدف این پژوهش بررسی نقش خصوصیات شخصیتی پیروان از جمله پویایی و نوعی ازخودشیفتگی با عنوان ارتقاء خود با از خودگذشتگی در تمایل به موافقت پیروان با درخواست غیر اخلاقی رهبران شرکت، در فرآیند تقلب می باشد.

    روش

    این پژوهش، نیمه تجربی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری آن، دانشجویان دکتری حسابداری کلیه دانشگاه های شهر تهران در سال 1396 می باشند. تعداد نمونه با روش تصادفی 79 نفر و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری رگرسیون چندگانه استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان می دهد ارتباط مثبت و معنی داری بین خودشیفتگی از نوع ارتقاء خود با ازخودگذشتگی و شاخص تقلب (موافقت با درخواست تقلب) در حسابداری وجود دارد. همچنین ارتباط منفی و معنی داری بین پویایی و شاخص تقلب در حسابداری مشاهده گردید. اما بر اساس یافته ها، بین تعامل خودشیفتگی و پویایی با شاخص تقلب در حسابداری ارتباط معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    ویژگی های فردی زیردستان در میزان مقاومت در مقابل فشارهای مدیران برای تقلب در حسابداری تاثیرگذار می باشد. لذا اداره کنندگان شرکت ها می توانند با شناسایی نوع شخصیت و تقویت شخصیت های مثبت از بسیاری از تخلفات مالی در شرکت ها جلوگیری نمایند.

    کلیدواژگان: ارتقاء خود با ازخودگذشتگی، پویایی، تقلب در حسابداری، خصوصیات شخصیتی، خودشیفتگی
  • سوران مولائی*، منصور ایراندوست، جمیله احمدیان، کامیار بهرامی صفحات 139-147
    زمینه

    رهبری اخلاقی، یکی از رویکردهایی است که در دهه های پایانی قرن بیستم میلادی، به طورجدی در ادبیات رهبری و مدیریت واردشده است. در سازمان های نوین، ضرورت توجه به فعالیت های سازمانی در چارچوب کدهای اخلاقی با رفتار رهبری اخلاقی آغاز می شود. هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط رهبری اخلاقی با حکمرانی خوب در سازمان های دولتی شهر سنندج است.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری متشکل از مدیران شاغل در بخش های دولتی شهر سنندج هستند که از بین آن ها 169 نفر به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی - طبقه ای انتخاب گردیده اند. در جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد رهبری اخلاقی و حکمرانی خوب با روایی و پایایی مورد تائید استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS20 و AMOS23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از وجود روابط مثبت و معنی دار بین رهبری اخلاقی و مولفه های آن (اخلاق مداری و انصاف، شفافیت در نقش و تسهیم قدرت) با حکمرانی خوب در سازمان های دولتی است که دراین بین بعد تسهیم قدرت بیشترین ارتباط را با حکمرانی خوب داشت که می تواند ناشی از آن باشد زمانی که مدیران به کارکنان در تصمیم گیری ها اجازه اظهارنظر می دهند و به ایده ها و نگرانی آن ها گوش می دهند، باعث می شود که کارکنان احساس تعلق و یکی شدن با سازمان نمایند.

    نتیجه گیری

    در رهبری اخلاقی بیشتر بر این نکته تاکید می شود که رهبران اخلاقی پیروان را به طور مرتب به پایبندی و رعایت معیارهای اخلاقی توصیه می کنند و به نتایج مثبت حکمرانی خوب در سازمان هایی که از رهبران اخلاقی سود می برند، اشاره نمود.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، حکمرانی خوب، سازمان های دولتی
  • محمد منتظری*، عباس شول صفحات 148-154
    زمینه

    شواهد و تحقیقات متعددی حاکی از وجود فساد اداری در سازمانهای دولتی می باشد. از بعد اخلاقی، مبارزه با همه انواع فساد و به ویژه فساد اداری یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین جهت گیری معنوی با فساد اداری با نقش میانجی تعهد سازمانی انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی و از شاخه همبستگی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان ادارات دولتی شهر سیرجان می باشد که نمونه ای به حجم 274 نفر از آنان به شیوه طبقه ای تصادفی انتخاب و پرسشنامه تحقیق در میان آنان توزیع گردید. ابزار اندازه گیری شامل سه پرسشنامه استاندارد بود. پایایی تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی تایید شد. برای تایید روایی نیز از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که جهت گیری معنوی با نقش میانجی تعهد سازمانی با  فساد اداری در ادارات دولتی شهر سیرجان رابطه معنی داری دارد. همچنین جهت گیری معنوی به طور مستقیم با فساد اداری و تعهد سازمانی و نیز تعهد سازمانی با فساد اداری در ادارات دولتی شهر سیرجان رابطه معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    ارتقای جهت گیری معنوی می تواند فساد اداری را کاهش دهد. این رابطه به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق رابطه با تعهد سازمانی کارکنان اتفاق می افتد. نتایج این تحقیق موید نقش مهم پایبندی به اخلاق و اصول اخلاقی در کاهش فساد اداری می باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق، تعهد سازمانی، جهت گیری معنوی، فساد اداری
|
  • Pages 1-6
    Background

    The criminal code is the rules that restrict the rights and freedoms of a person to ensure peaceful coexistence. What behavior should be prohibited and which one can be removed from the circle of legal acts. How can the word ethics in the world of law refer to ethical and literary means from the past, and is called the tradition of morality, in the sense of moral standards? On the basis of the number of acts that the public order Disturbing, varied, and tools used for general order Quantity and quality are different and a wide range of strategies are included. Different legal systems have chosen different ways. Contrary to the Islamic Republic of Iran, Attention to religious law relies on ethics. But any crime, regardless of the limits and principles of criminal law, can be the basis of many challenges. Ethics is also one of the first principles in the criminalization of Iran and is important in the penal system of the Republic within the limits prescribed in the Constitution of the Islamic Republic of Iran is coming.

    Conclusion

    In the Islamic Republic of Iran, like all countries, crime is subject to restrictions. In Iran, criminalization is also subject to the constraints set forth in the constitution. Also, according to the fourth principle of the constitution, the Islamic Consultative Assembly should act on the basis of Islamic principles and principles. Given the religious and ethical principles and the constitution, criminalization must be done.

    Keywords: Crime, Constitution, Religious standards, Ethical standards
  • Pages 7-13
    Background

    Despite that has passed decades from sustainability issues, but we are still seeing that farmers misuse the sources of production, and agricultural policies do not fit with the environmental capacity of regions and being brilliant of the term self-sufficiency in among agricultural development policies. It seems all the levers so far have been used to achieve sustainability so should and maybe have not been successful. So, today scientists are hoping to ethical strategies more than other strategies to achieve sustainability and solving environmental challenges. Therefore, in this study, various worldviews of agricultural ethics have reviewed and criticized. As regards today there are the sustainability stress in all fields especially environment and agriculture, and on the other hand human and its ethical dimension are the most important structures in the development process and the necessity to pay attention to the subject of agricultural ethics, the present study aims to identify and critique the most important theoretical worldviews about agricultural ethics and providing solutions for sustainability in the agriculture sector and the environment. Critical analysis of worldviews has been done within the framework of Wendell Berry perspective, which shows moral and immoral boundary and identifies appropriate ethical norms.

    Conclusion

    Based on the analysis, holism worldviews is the best criteria for choosing and taking decisions in the field of agriculture and environment. The results of this study could be the solution to the problems of planners and politicians in the field of agriculture and environment in order to achieve sustainability.

    Keywords: Agricultural ethics, Worldview, Production, Sustainable development
  • Pages 14-22
    Background

    One of the problems that universities are facing and endangers academic morality, is academic cheating. Among the decisive factors of cheating, university teachers have a critical role. The present study aimed at assessing the perceived role of university teachers regarding academic morality and decreasing cheating from students’ points of views in Birjand University.

    Method

    The current study was a qualitative research. Population of study includes all students of Birjand University. 24 students in the three domains of Humanities and Behavioral Science, Basic Science and Agriculture, and Engineering; were selected through in access sampling. Then, the data obtained applying semi-structured interview, were analyzed on the basis of grounded theory.

    Results

    The roles of a university teacher in preventing cheating were identified, and, then categorized as 10 axial category of “teacher’s evaluation”, “a teacher’s teaching skills” , “a teacher’s relationship with students”, “a teacher’s morality and manner”, “a teacher’s class control and management”, “a teacher’s commitment and working consciousness”, “a teacher’s expectations from students”, “a teacher’s scientific knowledge”, “a teacher’s personal characteristics”, and “a teacher’s type of assignments”. The category of “students’ perception of a teacher’s manner” was taken as the core category, besides; a model regarding the role of a teacher in preventing educational cheating and its outcomes was designed and presented.

    Conclusion

    Results showed in case of university teachers’ do their job properly in teaching process and interactions with their students, these teachers can help reduce educational cheating on the part of their students.

    Keywords: Academic morality, Grounded theory, Academic cheating, University teacher’s role
  • Pages 23-30
    Background

    The proper organizational behavior and the avoidance of organizational misbehavior, the ethical ideology of managers in order to direct internal decision making for the right decisions, to prioritize ethics in the organization, and the existence of organizational justice at the workplace, which increase the effectiveness of the organization, illustrates the necessity of  this research with the aim of investigate the role of moderating ethical ideology in relation to ethical leadership, organizational justice, and organizational misbehavior.

    Method

    This research was a correlation survey. Population of the study includes all managers of the schools in Isfahan province. The statistical population of the study were 263 people. A questionnaire was used to measure the variables of the research, which included 73 items and 7 sub-scales. The data were analyzed by frequency, percentage, mean and standard deviation of Pearson correlation coefficient and modulatory hierarchical regression analysis with the help of Statistical Package in Social Sciences, version 22, and MODPROBE software based on Andrew F. Hayes's method.

    Results

    Findings showed that there is a significant relationship between the variables of research. In the relationship between ethical leadership and organizational justice with organizational misbehavior, ethical idealism plays a moderating role (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    The greater the moral philosophy of idealism in individuals, the greater the impact of ethical leadership on organizational justice and ultimately on organizational misconduct.

    Keywords: Ethical ideology, Ethical leadership, Organizational justice, Organizational misbehavior
  • Pages 31-38
    Background

    Humility Leadership is a most used leadership style of managers and leaders of successful firms and organizations in today’s world, which is based on virtue-centered morality philosophy. The current study aims to investigate the relationship between moral intelligence and Humility Leadership components among managers of Bank Sepah branches in Hamedan, Iran.

    Method

    The present study was descriptive survey. The statistical population consisted of 92 managers and deputies of Bank Sepah branches in Hamedan province, Iran. The sample size was 76 people based on Morgan table using simple random sampling method. For collecting data, four questionnaires were used. Their validity was tested by convergent validity, while their reliability was confirmed by calculating Cronbach’s alpha. and the proposed model was analyzed using structural equations modeling.

    Results

    The results showed that all relationships were significant. Modeling of structural equations indicated that moral intelligence predicted 83% of Humility Leadership. Moreover, the effects of moral intelligence on the Humility Leadership components are as follows: it predicted 68 of self-awareness, 48% of mentorship, 25% of mastership, and 26% of educability.

    Conclusion

    humble leaders with high ethical intelligence, understand their strengths, weaknesses, and limitations, and recognize how dependent they are on forces outside of themselves. Such individuals appreciate that they do not have all the answers and, as a result, actively seek out the contributions of others as a means of overcoming their individual limitations. Based on the results of this study, managers should lay the ground for the improvement of effectiveness, social power and employee’s participation in organizational processes by improving their abilities to forgive their and others’ mistakes, admitting mistakes and failures, considering others important, and behaving according to moral values.

    Keywords: Moral intelligence, Humility leadership, Self-awareness, Mentorship
  • Pages 39-46
    Background

    Ethical organizational culture is a subset of the broader organizational culture that incorporates shared ethical values among the employees of an organization and is maintained through formal and informal organizational systems, thereby creating and maintaining ethical organizational culture. And strengthening it is important for organizations. The purpose of this study was to investigate the dimensions of the eight-factor model of Captain's moral virtue in public and private service organizations in Iran and to fit this model with the collected data.

    Method

     The research method is descriptive and correlational. This study was performed on a sample of 200 employees of public service organizations (public and private) in Iran, using available sampling method. Questionnaires were used for data collection and their analysis was performed using structural equation modeling in pls software.

    Results

    The research findings show that among the eight factors of the model of moral virtue, clarity factors, supervisor convergence, management convergence, support capability, transparency, arguability, and punish ability were confirmed and verifiability was confirmed. Could not. Therefore, the main hypothesis of the eight-factor model was not confirmed.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, it can be concluded that ethical attitudes in one society are different from another and this justifies the necessity of differences in models of ethical organizational culture in different societies. On the other hand, managers relying on these components can institutionalize this culture in organizations.

    Keywords: Ethical organizational culture, Eight factor model of ethical righteousness, Iranian service organizations
  • Pages 47-55
    Background

    morality and moral behavior are important aspects of individual and community health. Therefore, understanding the factors that influence the conduct of moral behaviors can be a step towards increasing moral behaviors and reducing immoral behaviors. Accordingly, the present study aimed to investigate the causal relationship between personality dimensions and moral behaviors through mediating moral metacognition.

    Method

    The present research is a descriptive-correlational study. For this purpose, 524 undergraduate students of Yasuj Universities were selected by multi-stage random sampling method. In this study, three questionnaires including Big Five Personality Inventory, Moral Metacognition Scale and Moral Behavior Inventory were used. The data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    The results showed that neuroticism, conscientiousness, and openness to experience were predictors of moral metacognition and extroversion, agreeableness, neuroticism and conscientiousness were predictors of moral behavior. Indirect paths were significant from three dimensions of personality including openness to experience, neuroticism, and conscientiousness to moral behaviors through moral metacognition.

    Conclusion

    The results of this study indicate that personality dimensions through ethical metacognition can result to moral behaviors.

    Keywords: Ethical behaviors, Personality, Ethical metacognition
  • Pages 56-60
    Background

    The humans’ greed, the productivity of natural resources, the sense of jobbery, and capitalists and producers’ avarice, are some threats to the natural resources. Therefore, the environmental issue has been considered by many scholars. The issue of environmental ethics has been raised in order to solve these problems by the experts. Hence, the present article aimed to highlight the relationship between values, norms and environmental ethics, as well as predict the environmental ethics based on environmental values and norms.

    Method

    The method of this study was descriptive correlational. The population of this study was citizens of Kermanshah City in 2018; 736 people were selected by cluster sampling method. Data collection was carried out using the environmental value, environmental norms and environmental ethics questionnaires. Data were analyzed by SPSS-23 software in two sections of the descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation, and correlation) and inferential statistics (regression).

    Results

    Data analysis indicated that there was a significant relationship between the value variables and environmental norms with environmental ethics at the level 0.01. Environmental values had 50% and environmental norms had 11% ability to predict the environmental ethics.

    Conclusion

    Environmental values and norms had a direct relationship with the environmental ethics of citizens. Therefore, changes in the individuals ‘values and environmental norms would increase or decrease the citizens' environmental ethics.

    Keywords: Ethics, Values, Environment, Norm
  • Pages 61-67
    Background

    In the world today, organizations operate in dynamic environments. Such an environment challenges structural and behavioral changes; and creation of these developments requires paying attention to the role of organizational justice and their own special leaderships and also taking the talent management into account. The present research has been done aiming the studying the role of organizational justice in talent management together with the mediation of moral leadership.

    Method

    The research methodology used was descriptive-correlative. Statistical community of the research includes 211 educational staff of Ardabil city that 162 people were selected from among them as statistical sample on the basis of Cochran formula and using the randomly stratified method. For data collection the three questions of organizational justice, talent management and moral leadership were used. The research data were analyzed using structural equations modeling.

    Results

    The Results showed that the effect of organizational justice on the management talent (0.46) was positive and significant. This variable had a stronger effect (0.73) on moral leadership. The effect of moral leadership on talent management (0.68) was also positive and significant. Indirect effect of organizational justice on the management talent with the mediation of moral leadership was positive and significant amounting (0.43).

    Conclusion

    The obtained results showed that there is a relationship between organizational justices and talent management in the organization with the meditation variable of moral leadership; and therefore, it can be said that the role of moral leadership in the organization bears special importance in development, improvement and protection of human resources.

    Keywords: Organizational justice, Talent management, Ethical leadership
  • Pages 68-77
    Background

    An important factor in reducing institutional immorality within organizations, is knowledge management and organizational learning that various studies have pointed to these factors somehow. This article aims to explain the role of organizational learning and knowledge management in Staff immorality.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The population of the research was administrative staff of five education in the city of Tabriz. According to Morgan sample size table 207 male and female employees were selected through stratified random sampling ratio of 139 males and 68 females. Questionnaire was used to collect the data from sample, to verify the validity of three questionnaires were used to assess the reliability of the first-order factor analysis Cronbach's alpha coefficient was used for data analysis, descriptive and inferential statistics (correlation and regression analysis) was used.

    Results

    The results showed that among the components of knowledge management and organizational behavior, and there is a significant negative relationship. The relationship between organizational learning and organizational behavior and leadership culture and employee involvement except the components were negative. Analyses showed that the components and the development of externalizing knowledge and competence, collaborative leadership and organizational structure could predict the organizational misconduct.

    Conclusion

    The results showed that these three areas have a mutual relationship, so pay attention to this field can be effective in reducing corporate immorality.

    Keywords: Corporate immorality, Knowledge management, Organizational learning
  • Pages 76-83
    Background

    The aim of this study is to investigate the effects of negative affect (fear) and locus of control to create different patterns of ethical decision-making in the field of accounting and finance.

    Method

    This study was semi experimental, applied and field research. The research community was the Ph.D. candidate and M.A. senior student in accounting, auditing and financial management who have enough professional experience. A sample of sixty participator has been randomly selected. Data was collected using the standard questionnaires. Locus of Control was measured using the standard Rotter's Locus of Control scale; negative affect employed the Positive Affect Negative Affect Scale in which participants indicated on a five-point ascending scale how they felt at that moment. Various scenarios have also been used to measure the acceptance of an application or an immoral behavior. Hypotheses have been tested using analysis of variance.

    Results

    The findings show that participators with low fear and high locus of control make the decision more ethically and less accept the unethically senior manager's request. Also, a high negative affective fear state/mood will associate with a slippery slope or ethically consistent pattern of behavior and a low negative affective fear state/mood will associate with a licensing or compensatory pattern of behavior.

    Conclusion

    This research help to better understanding individual characteristics that lead to unethical decision making under pressure of senior managers. Organizations can reduce the fear and create more confidence in the staff to develop the moral behaviors and stop unethical decision making.

    Keywords: Negative affect of fear, Locus of control, Ethical decision making, Slippery slope, Compensatory behavior
  • Pages 84-90
    Background

    Today, the organizations have ethical responsibilities for employees and stakeholders in addition to achieving the benefits that sacrifice leadership influencing it. Based on this necessarily, the purpose of this research is study of the factors influencing on sacrifice leadership.

    Method

    The present research is applying by the object, quantitative by data and way of collecting, descriptive correlation. The statistical community including all of the Red Crescents' employees in Isfahan. The way of sampling is one cluster sampling randomly that selected 220 persons based on Cochran formula. The instruments of this research is four questionnaires and analyzed data by descriptive and inferential statistical

    Results

    They are significance and positive relationship between commitment, perfectionism, and organizational self-efficacy with sacrifice leadership. Organizational self-efficacy mediates the Relationship between organizational Commitment and Perfectionism with Sacrifice Leadership and totally the experimental model has good fitness.

    Conclusion

    Improving sacrifice leadership of organizations requires to development of organizational commitment and perfectionism and self-efficacy.

    Keywords: Organizational commitment, Self-Efficacy, Sacrifice leadership, Perfectionism
  • Pages 91-95
    Background

    Today, due to the new attitude towards ethical aspects in marketing, the increasing importance of ethics has become evident in this regard. The purpose of the research is to examine the role of ethics in different aspects of the field of marketing.

    Method

    This study is an applied one in terms of purpose and descriptive-correlational one in terms of the nature and method of research. The statistical population of this research is all the employees of the central post office in Kerman. A sample of 160 persons were selected through simple random sampling. The data gathering tool was Morality and Social Marketing Questionnaire. Data analysis were done through Kendall and Spearman correlation coefficient using SPSS24 software.

    Results

    Research findings indicate that there was a meaningful relationship between social marketing and honesty, confidence building, devotion, ethical virtues, community service, and the spirit of justice and justice orientation.

    Conclusion

    Ethics such as honesty and confidence building, devotion, ethical virtues, community service, and the spirit of justice and justice orientation will have a significant impact on marketing, and will increase social marketing, which will result in organizational productivity. Therefore, it is suggested that the organization should provide the necessary ethics characteristics of marketing.

    Keywords: Honesty, Justice, Devotion, Community service, Social marketing
  • Pages 96-103
    Background

    In the present situation, some ethical standards have not been complied with, causing great concern in the governmental and non-governmental sectors, and since the behavior of auditors employed in an audit firm is one of the criteria for audit quality and their behavior is influenced by organizational culture. It will be located. This study examines the relationship between ethical culture in audit firms, objectivity and independence of the auditors.

    Method

    The present study is an applied one and descriptive-correlational in terms of data collection. The study population consisted of partners, managers and supervisors of audit firms in Mashhad, of which 145 were selected through available sampling (of which 118 questionnaires were received and the basis of statistical analysis). Questionnaire was used for analysis. To test the hypotheses, Structural Equation Test was used using PLS software.

    Results

    The results at 5% error level showed that there is a positive and significant relationship between ethical culture in audit firms and auditors 'neutrality and auditors' independence.

    Conclusion

    According to the findings of the study, managers of audit firms should strive to create or develop ethical culture in audit firms in order to improve audit quality and increase their chances of success and competitiveness in the market

    Keywords: Ethical culture in audit firms, Auditor objectivity, Auditor independence
  • Pages 104-111
    Background

    One of the major concerns of efficient managers is how to create the right context for human agents working in all professions to apply them with a sense of responsibility and a full commitment to the issues in their community and profession and the ethical principles that govern them. Observe their profession. The purpose of this study was to design and test a model of antecedents of moral behavior.

    Method

    The research is correlation pattern through structural equation modeling. The statistical community was all the employees of national Iranian drilling company which 238 of them were selected through random sampling method. All participants were to complete ethical behaviors questionnaire, ethical context scale, job motivation scale, organizational justice questionnaire and spirituality questionnaire. Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and mediation analysis.

    Results

    Structural equation modeling analyses indicated that the proposed model fit the data properly. The results also supported the positive effect of ethical context on ethical behavior, job motivation, organizational justice and spirituality, positive effect of job motivation, organizational justice and spirituality on ethical behavior, and indirect positive effect of ethical context on ethical behavior through Job motivation, Organizational justice, Spirituality.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the ethical climate in the organizations lead to many implications such as ethical behavior of employees. So, organizations can through the dissemination the field of ethics in the workplace leads to consequences of individual and organizational and thus increase productivity in organizations.

    Keywords: Ethical behavior, Ethical context, Job motivation, Organizational justice, Spirituality
  • Pages 112-120
    Background

    Given the competitiveness of markets in the past years, it is inevitable to use different strategies for surviving in the current increasingly competitive environments. In this regard, the companies use different methods for increasing their market share. Supporting different activities and charity marketing are the main methods that can be used in such conditions.The purpose of this study is to analyze the relationship between charity marketing and purchase intention, taking into account the effect of mediation of moral pleasure and consumer skepticism.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population consisted of Tak makaron customers in Kerman province, among which 410 people were selected as sample and selected by simple sampling method. Data was collected using standard questionnaires: charity marketing, moral pleasure, consumer skepticism and purchase intention, with validation and reliability. Structural equation modeling and AMOS24 and SPSS19 software were used to analyze the data.

    Results

    The results indicated a positive and significant relationship between charity marketing and purchase intention and cause-related marketing and moral pleasure. The existence of a positive relationship between charity marketing and purchase intention on the one hand and the negative relationship between cause-related marketing and consumer Skepticism and between consumer skepticism.and purchases intentions are among the most important findings of this research.

    Conclusion

    The use of charity marketing in the organization affects the moral sentiment and consumer values, and will increase the purchasing intention in the organization.

    Keywords: Charity marketing, Moral pleasure, Consumer skepticism, Consumer purchase intention
  • Pages 121-130
    Background

    Ethics in the higher education highlights the extent to which faculty behaves and ensures the health of higher education. Therefore, the purpose of this study was to investigate the observance of the vocational ethics components of faculty members at Farhangian University.

    Method

    The research method is descriptive-post hoc survey. The statistical population consisted of all students of the University of farhangian in Sanandaj (1452), 264 were selected according to statistic. Using the Cochran formula and stratified random sampling, 264 were selected as samples. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire that its validity was confirmed by the professors and its reliability was determined using the Cronbach's alpha coefficient of 0.80. Descriptive statistics and inferential statistics (one-sample t-test, Manu's test and one-way analysis of variance) were used to analyze the data.

    Results

    The findings of this study indicate that: 1) the average of the components of ethics of faculty members' training was higher than the criterion of the research. Among the components of professional ethics, the component of student secrecy by faculty members is the highest coefficient of change (4.87) and the component of accountability for the correct education with the lowest coefficient of change (2.37). 2) There is a significant difference between students' viewpoints on gender, term, and discipline regarding some of the components of professional ethics education.

    Conclusion

    Therefore, by institutionalizing the professional ethics of education at Farhangian University, in addition to improving students' ethical beliefs and behaviors, they will learn that they will adhere to professional ethics when teaching in schools.

    Keywords: Ethics, Professional ethics, Higher education
  • Pages 131-138
    Background

    In discovering instances of fraud in financial statements, in general, the main focus is on the CEO and his role in committing fraud. While these cheating usually involves collaboration between followers and malicious managers. Therefore, the purpose of this research is to investigate the role of personality traits of followers including proactivity and a kind of narcissism called self-sacrificing self-enhancement (SSSE) in the tendency to agree with the followers of the unethical request of the company's leaders, In the process of fraud, it was investigated.

    Method

    This research is semi-experimental survey. The statistical population of this study is Ph.D. students of all universities of Tehran in 2017. The sample size was 79 with a random sampling method and the data gathering tool was a questionnaire. For data analysis, multiple regression analysis was used.

    Results

    The results show that there is a positive and significant correlation between kind of narcissism called self-sacrificing self enhancement and fraud index (agreeing to fraudulent) requirements on accounting. There was also a negative and significant relationship between proactivity and accounting fraud index. But, based on the research findings, no significant relationship was found between the narcissism interaction and the proactivity with the index of accounting fraud.

    Conclusion

    Individual characteristics of subordinates are effective in controlling the pressure of leaders on accounting fraud. Therefore, corporate executives can prevent many corporate financial violations by identifying a personality type and reinforcing positive personality.

    Keywords: Self-sacrificing with self enhancement, Proactivity, Fraud in accounting, Personality traits, Narcissism
  • Pages 139-147
    Background

    Ethical leadership is one of the approaches that has been introduced in the leadership and management literature in the decades of the 20th century. In modern organizations, the importance of paying attention to organizational activities in the framework of moral codes of ethical leadership begins. The purpose of this research is to investigate the relationship between ethical leadership and good governance in government organizations in Sanandaj.

    Method

    The research method is descriptive and correlational. The statistical population consisted of managers working in government departments of Sanandaj city, of which 169 were selected as sample and selected by random stratified sampling method. Data were collected using standard questionnaires of ethical leadership and good governance with validity and reliability confirmed. For data analysis Structural equation modeling and SPSS20 and AMOS23 software were used.

    Results

    The results indicate that there is a positive and significant relationship between ethical leadership and its components (Morality and Fairness, Role Clarification and Power Sharing) with good governance in governmental organizations, in which the power sharing dimension It has the greatest relationship with good governance that can be caused when managers give their employees permission to comment and listen to their ideas and worries. That the employees feel that they belong to the organization.

    Conclusion

    In ethical leadership, it is further emphasized that ethical leaders regularly follow adherence to ethical standards and point to positive results of good governance in organizations that benefit from ethical leaders.

    Keywords: Ethical leadership, Good governance, Public organizations
  • Pages 148-154
    Background

    Several researches demonstrate administrative corruption in public organizations. Ethically, fighting with kinds of corruption and especially administrative corruption is an inevitable necessity. The purpose of this research is examining the relationship between religiousness and administrative corruption with the mediating role of organizational commitment.

    Method

    Methodology is descriptive and correlative. Statistical population includes all employees of governmental offices in Sirjan city that 274 persons of them was selected as a sample. We have three standard questionnaires. Reliability confirmed by Cronbach coefficient and CR index. For validity also we used CFA. Data were analyzed by using structural equationin Liserel.

    Results

    Findings showed that religiousness has a significant relationship with administrative corruption through organizational commitment as a mediator. Also, religiousness directly has a significant relationship with organizational commitment and organizational commitment has a significant relationship with administrative corruption in public organizations.

    Conclusion

    Promoting religiousness can reduce administrative corruption. This influencing occurs directly and indirectly through relationship with organizational commitment. The result confirm an important role of obligation to ethics and ethical principles on reducing administrative corruption.

    Keywords: Ethics, Organizational commitment, Spiritual orientation, Administrative corruption