فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 81 (پاییز 1398)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 81 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد تمیم داری*، شیوا دولت آبادی، شهناز عبادتی صفحات 7-38
    تئوری انتخاب به تبیین رفتارهای انسان با تاکید بر مسئولیت پذیری در برآوردن نیازهای اساسی می پردازد. هدف مقاله حاضر، کاربست این رویکرد روانشناسی، در بررسی تطبیقی داستان های رمزی است. جاناتان، مرغ دریایی، نوشته ریچارد باخ (1936) و نیز منطق الطیر عطار، بازگوکننده یکی از والاترین دغدغه های بشری، یعنی «حقیقت جویی» است. مقاله حاضر، به شیوه توصیفی- تحلیلی نشان می دهد که این آثار از نظر کاربرد مفاهیم نمادین، وجوه اشتراک دارند. درون مایه آن ها به رغم تمایز در ساختار، تعارض میان داشته ها و خواسته های آدمی را بازمی نمایاند. میل به کشف گوهر وجودی در سایه هدایتگری راهنما بیانگر تلاش آدمی برای برآوردن نیاز به آزادی و حق ارزشمندی است. عطار در وادی دوم، به ضرورت عشق در سلوک می پردازد؛ ولی ریچارد باخ، در آخرین آموزه ها اهمیت این نیاز اساسی را بازگو می کند. تفاوت دیگر در میزان بازنمایی انگیزه های درونی شخصیت هاست. داستان ریچارد باخ، به دلیل بهره گیری بیشتر از توصیف و طرح گفت وگوهای درونی قابلیت بیشتری برای خوانش گلسری دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، تئوری انتخاب، منطق الطیر، جاناتان مرغ دریایی
  • ملیحه شریلو*، عبدالحسین فرزاد، شهین اوجاق علیزاده صفحات 39-68
    یکی از مضامین مهم ادبیات داستانی معاصر، انعکاس فرهنگ مردم است و از آن جا که انسان و زندگی و اندیشه او جزء لاینفک داستان است، بنابراین پیوستگی فرهنگ مردم با انسان هم به این قالب ادبی راه یافته است . بخشی از این فرهنگ مثل آداب و رسوم اجتماعی، مذهبی، پزشکی و خرافی است و بخشی دیگر شامل زبان محاوره و گویش های محلی، اشعار و ترانه ها، ضرب المثل ها و بازی ها است . شهلا پروین روح و منصوره شریف زاده نویسندگانی هستند که به فرهنگ مردم توجه خاصی داشته اند، آثار آن ها از سویی عرصه به تصویر کشیدن رابطه انسان ها با این فرهنگ است که نشان می دهد استفاده به جا یا نا به جا از این فرهنگ در پرورش و زندگی انسان ها در جامعه داستانی تا حدودی ریشه در جامعه واقعی دارد و از سوی دیگر آشکار می شود که گاهی این مضامین، نقابی است بر اندیشه و نیت پنهانی و درونی نویسنده که به او کمک می کند که شیوه هنرمندانه تر و گاهی پیچیده تری در خلق اثر داشته باشد . البته با توجه به جنسیت و بینش نویسنده و زمان و مکان وقوع حادثه نحوه انعکاس این مضامین گاهی متفاوت و یا همانند می شود و از این منظر هم قابل بررسی است . ملاک انتخاب نویسندگان جنسیت مشترک، دوره مشترک و برگزیده شدن آثار انتخابی آن ها در جشنواره های متعدد ادبی است.
    کلیدواژگان: اصطلاحات و امثال، باورها و آداب و رسوم، پروین روح، شریف زاده
  • مرجان فولادوند*، مهبود فاضلی، مریم حسینی، علی عباسی صفحات 69-100
    تاثیر کهن الگوها بر ناخودآگاه فردی و جمعی ما قدرتمند اما ناپیداست و می تواند شیوه ی تفکر و کنش ما را شکل دهد؛ اما بعضی از کهن الگوها تاثیر عمیق‎تر و گسترده‎تری بر روان جمعی یک ملت دارند این پژوهش بر آن است تا نخست نشان دهد این کهن الگو چگونه شکل گرفته است و دوم چگونگی باز تولید آن را با کمک نظام منظومه‎ های روزانه و شبانه ژیلبر دوران در چهار رمان طلسم شهر تاریکی، دلیران قلعه آخولقه و راهزن‎ها بررسی کند و نشان دهد بازتولید این کهن الگو در داستان چگونه می تواند با ساده سازی پیچیدگی‎های دنیای واقعی و مناسبات انسانی و تقسیم همه چیز به دو قطب دارای مرزبندی‎های ازلی ابدی غیرقابل تغییر، نوعی از مواجهه با جهان را به مخاطب القاء کند که می‎تواند متضمن قضاوت‎های نادرست، افراطی‎گری و عدم تحمل نظرات متفاوت و در نتیجه خشونت توجیه شده باشد.
    کلیدواژگان: اسطوره غالب، بازتولید کهن الگو، تقابل خیر و شر، رمان نوجوان
  • محمدعلی خزانه دارلو، محمد اصغرزاده* صفحات 101-134
    متون کلاسیک ادب پارسی برخوردار از غنای داستانی فراوانی است. در آثار بعضی از نگارندگان این متون نظم و نثر، فراتر از داستان‎گویی صرف، نوعی روایت دراماتیک به چشم می‎خورد. با این حال با توجه به نبود نمایش در سده‎های آغازین شعر پارسی در ایران، این آثار ظاهر نمایشی ندارند و صرفا برای خواندن نوشته شده‎اند. بعد از ورود نمایش از غرب به ایران در قرون متاخر، باز هم کمتر نمایشنامه‎نویسان به سراغ گنجینه غنی ادب گذشته رفته‎اند. این امر در حالی است که خوانش این آثار از منظر نمایشی نمایانگر ظرفیت‎های آن ها برای اقتباس‎های تئاتری است. از میان آثار شعرا شاهنامه فردوسی و منظومه‎های میانی نظامی و از میان کتب منثور تاریخ بیهقی از بهترین نمونه‎ها برای ارزیابی غنای دراماتیک متون مذکورند. در این پژوهش می‎کوشیم بعد از شرح عناصر تئاتر دراماتیک (ارسطویی) و تئاتر برشتی به تطبیق سنجه‎های آن ها با داستان‎های دراماتیک تاریخ بیهقی پرداخته و از این رهگذر ظرفیت‎های نمایشی این اثر را به نمایش گذاریم.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، تئاتر، درام، ارسطو، برشت
  • رقیه صدرایی* صفحات 135-164
    دین و شعر در سنت یونانی واجد تنش خاصی هستند که سنت تمدن اسلامی هم‎اگرچه در پایه‎نظری از آن بهره‎گرفته، اما کوشش داشته تا در تمامی قلمروها سبک و سیاق خود را دنبال کند. در این میان، می توان ناصرخسرو را نمونه عالی تعامل با یونانیان دانست، در عین حال که تمایزات جدی با دیگر میراث داران فلسفه یونان دارد. بدین معنا که او توانسته اعتقادات خود را با بنیادهای فلسفی و کلامی مستحکم مستدل کند؛ با آموزه های حدیث و قرآنی درآمیزد؛ و درست برخلاف یونانی ها، به ویژه ارسطو، شعر را در مسیر گسترش باورهای دینی خود سوق‎دهد. ناصرخسرو از طلایه داران تعهد ادبی است که تاکید بر دین مداری و ترویج اندیشه های دینی اسلامی داشته است. او به عنوان متکلمی باطنی که خداشناسی خود را با تاویل آیات و احادیث در جهت اشاعه مذهب اسماعیلی مورد بهره برداری قرار داده، دین را محور طبقه بندی علوم می داند و عقل و علم را هم ذیل دین سامان‎می دهد که تمایز اساسی او با یونانی‎گری و سنت فیلسوفان یونانی مآب ایرانی است. از این منظر، این پژوهش بر آن است که نشان‎دهد ناصرخسرو اندیشه خود را بر مبنای «حکمت نبوی» استوار ساخته که نمی توان با فلسفه نوافلاطونی این همان یافت؛ موضوعی که در تفاسیر اهل ادب از شعر تعلیمی ناصرخسرو مغفول‎مانده و این پژوهش با تکیه بر کار فلسفی هانری‎کربن می کوشد تا آن را مورد بررسی دقیق تر قرار دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، عقل، باطنی گرایی، تاویل، شعر عرفانی
  • نوید فیروزی*، مهدی فیروزیان حاجی صفحات 165-196
    جستار پیشرو کوششی است برای به دست دادن سنجه هایی علمی در شناخت جزئیاتی که ناگزیر در پی منظوم شدن روایت فردوسی، به متن او افزوده شده یا در متن او دگرگون شده اند. در این پژوهش با این پیش‎فرض که فردوسی جز در مواردی که وزن عروضی تغییراتی را در زبان روایت، الزامی می‎کرده، تصرف دیگری در روایت منثور منبع/منابع خود نکرده است، در پی یافتن چندی و چونی این تصرفات به بررسی هزار بیت از داستان سیاوش، پرداخته ایم و در آن، ابیات متاثرشده از وزن عروضی را مشخص و تغییرات آن ها (فقط در سطح جمله) را بررسی کرده ایم. در بررسی ابیات، موارد افزوده شده یا دگرگون شده را در دو محور هم نشینی و جانشینی جای داده ایم. بر پایه این پژوهش می‎توان گفت که مهم ترین و آشکارترین عارضه وزن عروضی در روایت فردوسی «گسترش زبان» در محور هم نشینی و «کنایی شدن زبان» در نتیجه گزینش های ادبی در محور جانشینی، بوده است. در برخی نمونه ها برای گزارش دگرگونی های روایت منظوم فردوسی، بخش‎هایی از آن را با روایت منثور ثعالبی مقایسه کرده ایم.
    کلیدواژگان: شاهنامه، داستان سیاوش، وزن عروضی، روایت منظوم، ثعالبی
  • نجمه حسینیان فر، مجید صالح بک* صفحات 197-226
    رنگ از عناصر مهم زیبایی شناسی در شعر است. در روان شناسی نوین، رنگ یکی از معیارهای سنجش شخصیت به شمار می آید. آزمون رنگ لوشر یکی از مشهورترین نظریه ها در این زمینه است که بر پایه آن می توان با خوانش رنگ های دلخواه افراد، به ویژگی های شخصیتی آنان دست یافت. احمد شاملو (1304_ 1379) و محمد ماغوط (2006-1934) - از سردمداران شعر سپید و قصیده نثر- از جمله شاعرانی هستند که رنگ های بسیاری را در شعر خود به کاربرده اند. این مقاله قصد دارد بر پایه آزمون رنگ لوشر به واکاوی شخصیت این دو شاعر بپردازد و از این رهگذر تصویر دقیق تری از شخصیت آن ها را در اختیار خواننده قرار دهد. با اجرای آزمون لوشر و مشاهده تفسیر زوج های به دست آمده از آزمون به نتایجی می رسیم که نشان می دهد این دو شاعر، شعر را پناهگاهی برای تجربه های تلخ خود قرار داده اند و رنگ ها به خدمت آن ها درآمده اند تا دنیای مطلوب آن ها را به تصویر بکشند.
    کلیدواژگان: رنگ، آزمون رنگ، ماکس لوشر، احمد شاملو، محمد ماغوط
  • سهیلا فرهنگی*، اشرف سادات رشت بهشت صفحات 227-254

    رمان خواب زمستانی نوشته گلی ترقی از داستان های معاصر فارسی محسوب می شود که در آن نویسنده از نماد، اسطوره و کهن الگو بهره برده است. در خوانش هر داستانی ازجمله این داستان چرایی انتخاب نام برای شخصیت ها یا علت استفاده از صفت، ضمیر و... به جای نام ها و یا دلیل بدون نام بودن شخصیت ها ذهن هر خواننده ای را درگیر می کند. هدف از این پژوهش نیز بررسی و تحلیل نام شخصیت ها در داستان خواب زمستانی است. در پژوهش حاضر نخست نام ها بر اساس نوع آن ها ازجمله اسم خاص، اسم عام و صفت تقسیم بندی شده، سپس هر کدام از نام ها از منظر معنایی، شخصیت پردازی، زاویه دید و... بررسی شده اند و در پایان بسامد نام ها نشان داده شده تا آشکار شود که در این داستان چه نام هایی کاربرد بیشتری داشته اند. این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، نشان می دهد که در رمان خواب زمستانی شیوه گزینش نام زنان و مردان متفاوت است. همچنین نام شناسی این داستان بیانگر آن است که انتخاب نام ها تصادفی و اتفاقی نیست و در ورای گزینش هر نام دلایل متعددی می تواند وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: شخصیت، نام، نام گزینی، خواب زمستانی، گلی ترقی
|
  • Ahmad Tamimdari *, Shiva Dolatabadi, Shahnaz Ebadati Pages 7-38
    Choice theory addresses human behavior by emphasizing accountability in meeting basic needs. The purpose of this paper is to apply this psychological approach to the comparative study of symbolic stories. “Jonathan Livingston Seagull” by Richard Bach (1936) and Manteq-Al-Tair by Attar reveal one of the highest humanitarian concerns, the truth. The present paper, using a descriptive-analytical method, shows that these works share the same aspects of symbolic concepts. Their theme, in spite of the distinction in structure, is the conflict between humans’ possessions and demands. The desire to discover the existential essence under the guidance of guide is an attempt to satisfy the need for freedom and a sense of value. Attar, in the second valley, deals with the necessity of love in conduct, but Bach, in his last words, recounts the importance of this essential need. Another difference in the rate of representation is the intrinsic motives of characters. The narrative of Richard Bach, due to the greater use of the description and the design of the internal dialogue, has a greater ability to be read based on Glaser’s theory.
    Keywords: Comparative Literature, Choice theory, Manteq-Al-Tair, Jonathan Livingston Seagull
  • Malihea Sherilo *, Abdolhossein Farzad, Shajin Oujaq Alizadeh Pages 39-68
    One of the most important themes of contemporary fiction is the reflection of people's culture, and since human beings and their lives and ideas are integral to the story, so the connection of people's culture with human beings has come to this literary form. Part of this culture is social, religious, medical, and superstitious customs, and part includes conversational language and local dialects, poems and songs, proverbs and games. Shahla Parvin Rouh and Mansooreh Sharifzadeh are writers who have paid special attention to people's culture, their work reflecting the relationship of human beings with this culture. The inappropriate or inappropriate use of this culture in developing and living human beings in fictional societies is partly rooted in real society, and on the other hand it is sometimes apparent that these themes are a cover for the author's innermost thoughts and intentions that help him It makes for a more artistic and sometimes more sophisticated way of creating work. Of course, due to the author’s gender and insight, and the setting of the event, the manner of reflecting these themes differs and resembles ocassionally, and it can be analyzed via this perspective. The criteria of selecting the authors are common sex, period of time, and their works of art chosen in different literary festivals.
    Keywords: Idioms, adage, beliefs, customs, Parvin Rouh, SHARIFZADEH
  • Marjan Foladvand *, Mahbod Fazeli, Maryam Hosseini, Ali Abbasi Pages 69-100
    The impact of archetypes on our individual and collective subconscious is powerful but invisible, and can shape our thinking and action. However, some of the archetypes have a deeper and wider impact on the collective psychology of a nation. This study aimed at indicating the ancient roots of this archetype and its transformations using Le Régime Diurne and Le Régime Nocturne by Gilbert Durand in three novels, namely Spell of the Dark City, Fortresses of the Akhulgheh Castle, and The Bandits. Finally, it was indicated that reproduction of this archetype in tales offers some ways of dealing with the world to the audience by over-simplifying the complexities of real world and human relations, and dividing everything into a dipole with irreplaceable immutable-eternal boundaries which involves incorrect judgments, extremism and intolerance towards different opinions and as a result of justified violence.
    Keywords: Governing Myth, Good, Evil Conflict, Myth Reproduction, Young Adult Novel
  • Mohammad Ali Khazanehdarlu, Mohammad Asgharzadeh * Pages 101-134
    The classic Persian literature enjoys plenty of story enrichment. In some authors’ works, these prose and poetry texts provide beyond the pure storytelling, somehow dramatic tale. However, with regard to lack of play in early centuries of Persian poems in Iran, the works do not hare play from appearance and are written only for reading. After the arrival of play from the West to Iran in the late century, play writers referred less to old literature treasure. While the reading of these works from the perspective of the play demonstrates their capacity for theatrical adaptations. Among the works of poets, Shahnameh Ferdousi and Nezami Middle poetry, and among prose books, Beyhaghi’s History are the best samples for evaluating the mentioned dramatic works. We attempt in this paper that after describing dramatic theater elements (Aristotle) and epic theater, pay to adjust their measurements with Beyhaghi’s dramatic stories and offer play (dramatic) capacity for the works.
    Keywords: Beyhaghi’s History, Theater, Drama, Aristotle, Brecht
  • Roghayeh Sadraei * Pages 135-164
    Religion and poem are not in challenge with each other in Greek tradition. Although the Islamic tradition has theoretically taken advantages from it, it has always been trying to pursue its own style. Meantime, Naser Khosrow is a perfect example who contemplated the Greeks’ philosophy, whereas there are profound distinctions between him and other heirs of Greek philosophy. It means that he has been able to stabilize his attitudes with philosophical principles and mixed them with Hadis and Quran doctrines. In contrast to Greeks, particularly Aristotle, he has directed poem toward his religious beliefs. Naser Khosrow’s has been also identified as the pioneers of literal commitment who has emphasized religion and expanded Islamic concepts. As he is considered as an innate speaker who has used his theology to ponder verses and expand Ismael religion, he believed that science is categorized based on religion. In consequent, he improves wisdom and religion. This mainly distinguishes him from Greekism and the Iranian philosophers tending to Greek tradition. From this point of view, the present research is going to indicate that Naser Khosrow has tried to stabilize his thought based on Nabavi wisdom which is different from the new- Platonic philosophy. Since this issue has been scrutinized by the experts of rhetorical poem, this study has been conducted based on the philosophical work of Henry Kren to contemplate this subject.
    Keywords: Morality, wisdom, Esotericism, Gloss, Mystical poetry
  • Navid Firouzi *, Mehdi Firouzian Haji Pages 165-196
    This paper attempts to suggest some scientific criteria for investigating what details have been added to his classic text because of some irresistible metric forces. In this research, we assumed that Ferdowsi had not changed the content of his source except for metrics. Hence, for finding how and why these changes have occurred, we have selected 1000 stanzas from one of his stories called Siavash. Then, we have specified the stanzas affected by metrics, and their sentence changes (not lexical) are analyzed. We have analyzed what Ferdowsi had added both from the syntagmatic point of view and paradigmatic point of view. Consequently, the most significant effects of metrics on Ferdowsi’s narration are “Langauge Extension” in the syntagmatic axis and “Ironical Language” in the paradigmatic axis. In order to explain the changes that are observed in Ferdowsi’s version of the story, it is compared with the version written by a famous writer, Sa’alabi.
    Keywords: Shahnameh, Myth of Siavash, Metrics, Poetic Narration, Sa’alabi
  • Najmeh Hoseinianfar, Majid Salehbek * Pages 197-226
    Colour is one of the important elements of aesthetics in poetry. In modern psychology, colour is a criterion for personality identification. The Lüscher Colour Test is one of the famous theories in this area according to this theory, personality traits could be identified based on one’s choice of colour. Ahmad Shamloo (1304_1379) SH and Muhammad Al-Maghut, the contemporary Syrian writer and poet (1934-2006) - the leaders of blank verse-  are the poets who use colours in these poems a lot. This article aims to analyse Shamloo & Al-Maghut’s personality based on the Lüscher Colour Test, and to give the readers more accurate image of their personality. The test results and interpretation of the couples obtained from the test are expected to match the personality which we know of them. The results show that our intended poets have been trying to escape from their living experiences and poetry has been a shelter for their bitter experiences and colours support to help them to picture their ideal world.
    Keywords: Colour, Psychological analysis Lüscher, Ahmad Shamloo, Muhammad Al-Maghut
  • Soheila Farhangi *, Ashrafossadat Rasht Behesht Pages 227-254

    The novel of “hibernation” written by Goli Taraghi is one of the contemporary Persian stories in which the writer has used symbol, myth and old pattern. While reading stories such as this one, reader involves in reasons of choosing characters’ names, or using adjective, pronouns and … instead of names or why some characters are anonymous. The aim of this research is to study and analyze characters’ names in the novel “hibernation”. In this research, first of all, names are divided based on their types such as proper noun, common noun, adjective and compound names, then they were studied from other points of view such as meaning, characterization, perspective and …., finally frequency of each name is mentioned to see which are used more. The research method is correlative–analytical, and show that in the novel “hibernation” men and women names are chosen based on different method. Also name morphology indicates that choosing names is not random, and there are various reasons for each one.

    Keywords: character, name, name selection, hibernation, Goli Taraghi