فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 50 (پاییز 1398)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 50 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علیرضا ادیانی* صفحات 9-39

    هدف از پژوهش حاضر تبیین ابعاد و مولفه های پلیس در تراز انقلاب اسلامی در نیروی انتظامی ج.ا.ایران است. وجود توانایی های علمی و تخصصی، برخورد مقتدرانه با مردم و دلسوزی برای انقلاب و اسلام در نیروی انتظامی موجب گردیده تا نوع نگاه و انتظارات مقام معظم رهبری از نیروی انتظامی، علاوه بر تامین نظم و امنیت و مدیریت حوادث جامعه، توانایی شناخت، دفاع و مقابله با دسیسه ها و تبلیغات رسانه ای دشمن را قبل از هرگونه اقدامی داشته باشد. چرا که نیروی انتظامی با برخورداری از جوانانی بصیر و توانمند، توانایی شناخت توطئه و نقشه های شوم دشمن را دارد و قادر است از ارزش های نظام و انقلاب دفاع نماید.  به همین منظور، با مطالعه مبانی نظری پژوهش و بررسی کتب دینی و مذهبی از جمله قرآن کریم و نهج البلاغه و همچنین، بر اساس تدابیر و فرایمن مقام معظم رهبری مولفه های پلیس در تراز انقلاب اسلامی به روش تحلیل مضمون استخراج گردید. مقوله های اصلی استخراج شده شامل هفت مقوله اصلی (روحیه جهادی و انقلابی، معرفت و بصیرت دینی و سیاسی،اخلاق مداری، خدامحوری و و معنویت گرایی، پیشتازی در ترویج فرهنگ قرآنی، تقید و تعبد به شریعت، روحیه خدمتگزاری، الزامات پیشرفت و تحول سازمانی) و 34 مقوله فرعی که هر مقوله فرعی خود دارای شاخص های متعددی می باشد.  الگوی استخراج شده بیشتر مفهومی بوده و جهت اعتباریابی آن نیاز به پژوهش های کمی و کیفی و اجرای الگو به صورت تجربی در نیروی انتظامی ج.ا.ایران می باشد.

    کلیدواژگان: الگو، پلیس، تراز اسلامی، انقلاب اسلامی
  • ناهید حسینی*، فریبا شایگان صفحات 41-68
    زمینه و هدف

    تربیت فرایندی است که طی آن افراد در ابعاد مختلف فردی و اجتماعی، رسم و راه زندگی، افکار و عقاید، هنجارها و آداب و رسوم، الگوها و قوانین و معیارهای دینی و فرهنگی جامعه را می آموزند و به کار می بندند. در نیروی انتظامی دو بعد تربیت دینی و اجتماعی از ارکان مهم تربیتی و دارای بیشترین نمود بیرونی است و نیاز به اهتمام بیشتر دارد. 

    روش تحیق

    این مقاله با هدف تبیین و واکاوی فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی در خصوص ابعاد تربیت و به ویژه در دو بعد اجتماعی و دینی، با روش کیفی و تکنیک تحلیل محتوا برگرفته از مطالعات اسنادی پایگاه های مرتبط و سخنان مقام معظم رهبری در مناسبت های مختلف انجام گرفته است.

     یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که چهار راهبرد اساسی در این خصوص برای پلیس متصور است: 1- مردم داری 2-  قانون مندی 3- دین مداری 4- پیوستگی صفات اخلاقی و حرفه ای. بدیهی است موفقیت نیروی انتظامی به عنوان پلیس خدمتگزار در جمهوری اسلامی بدون اتصاف به صفات مذکور محقق نخواهد شد. لازم است بخش های مرتبط در سازمان نیروی انتظامی در جهت نهادینه سازی صفات تربیتی در دو وجه دینی و اجتماعی ، ضمن مداومت در یادآوری و تذکر ، برنامه ریزی های مستمر ، پویا و نوآورانه داشته باشند.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، تربیت اجتماعی، راهبرد، نیروی انتظامی، رهبر
  • هادی رجبی*، خداکرم عبدی صفحات 69-93
    زمینه و هدف

    امنیت موضوعی است که با حیات انسان همراه بوده و از نیاز های اساسی او محسوب می‏شود، امید به زندگی، پیشرفت و ترقی در بسیاری از زمینه ها اعم از پیشرفت فرهنگی، اقتصادی و دستیابی به قله های صنعت و تکنولوژی در پرتوی امنیت میسر و ممکن است. از اهداف مهم این پژوهش شناخت شاخص های امنیت اجتماعی در اسلام می باشد. در این پژوهش به تشریح واژه امنیت از نظر لغوی و مفهومی و تبیین جایگاه امنیت از دیدگاه اسلام پرداخته شده و شاخص های ایجاد امنیت اجتماعی از منظر قرآن کریم بیان شده است.

    روش تحقیق

    روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. در ابزار گردآوری اطلاعات نیز از روش کتابخانه ای و تکنیک فیش برداری استفاده شده است.

    نتیجه گیری و یافته ها

    از مباحث مطرح شده در این تحقیق مشخص گردید که به بعد امنیت اجتماعی و شاخص های آن، در قرآن کریم توجه خاص گردیده و بدون رعایت شاخص های آن، فعالیت های فکری، فرهنگی و حتی سیاسی و اقتصادی و نیز ترویج احکام الهی و هدایت فرد و جامعه مختل خواهد شد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، عبادت، امر به معروف و نهی از منکر، حدود اسلامی، حجاب، عدالت، اخلاق
  • عابدین دارابی عمارتی، رحمت الله مرزوقی* صفحات 95-120
    زمینه و هدف

    هر انسانی اگر بخواهد به کمال وجودی اش برسد، باید حرکت کند، ریاضت و رنج بکشد، تمرین کند و تقوا پیشه کند؛ در غیر این صورت انسان به هیچ مقامی از مقامات معنوی نخواهد رسید. تهذیب نفس و خودسازی باعث سعادتمندی دنیا و آخرت می شود. اگر در حالات علمای ربانی و بزرگان دین مراقب نفس خویش هستند و اهمیت فوق العاده ای برای تهذیب نفس و دقت کنیم، متوجه می شویم که دائما خودسازی قائل هستند و بهترین و شایسته ترین اعمال آن ها تهذیب نفس است. هرچه عمل تزکیه در انسان تشدید شود، راه های تازه ای پیش روی وی گشوده می شود و به مقامات جدیدی دست می یابد.

    روش

    روش این پژوهش، تحلیلی اسنادی است. اسناد مورداستفاده، انواع متون اسلامی شامل کتب و مقالات، آیات و روایات درباره موضوع تحقیق است. در این پژوهش تمام اسناد و مدارک که در متون اسلامی ذکر شده است و مرتبط با موضوع پژوهش است گردآوری و در راستای اهداف پژوهش موردبررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    تزکیه نفس مفهوم وسیع و جامعی دارد که از لوازم آن رعایت خط قرمزهای عقلی و شرعی است و به اندازه ای اهمیت دارد که موردتوجه تمام ملت ها و ادیان الهی بوده است. شناخت نفس، معرفتی نیست که یک شبه به دست آید بلکه مراتب گوناگونی دارد و در این مسیر باید گام به گام حرکت کرد و با راهنمایی و ارشاد یک استاد آگاه و وارسته، این مسیر را طی نمود؛ زیرا عوامل، موانع و اسباب متعددی در عالم خارج یا درون انسان در آن نقش دارند و نیازمند شرایط و مقتضیات است. بهترین دوران برای تهذیب و مبارزه با نفس، دوران نوجوانی، جوانی و حتی کودکی است که بهترین و سهل ترین مرحله رعایت بهداشت روانی است. نتیجه کلی اینکه کارکرد تربیتی نفس اماره ریزشی- پالایشی، نفس لوامه پردازشیپالایشی و نفس مطمئنه رویشی-پرورشی است و عمده ترین مشکل انسان ها در تزکیه نفس فقدان صداقت و بی تقوایی است.

    کلیدواژگان: تزکیه، تهذیب، تصفیه، نفس، تقوا، خودسازی، معرفت
  • سید حسن خلیلی حسین آبادی*، بتول ترکی نیسیانی، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 121-138
    زمینه و هدف

    نگاه مقدس اسلام به بنیان خانواده و اهتمام ویژه به تحکیم بنیان آن ناشی از اهمیتی است که خانواده در تربیت و تعالی فرد و به تبع آن جامعه دارد. رسیدن به خانواده ای متعالی و مستحکم جز با آراستگی به فضایل اخلاقی و مشارکت تمام اعضای خانواده امکان پذیر نیست.

    روش تحقیق

    در پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی آراستگی اعضای خانواده به گذشت و ایثار و نقش آن در تحکیم بنیان خانواده از دیدگاه اسلامی مورد بررسی قرار گرفت. در این باب از آیات قرآن کریم، تفاسیر،احادیث و روایات ائمه به عنوان منابع اصیل اسلامی استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است که گذشت و آراستگی اعضای خانواده به آن برای تحکیم بنیان خانواده از جایگاه ویژه ای برخوردار است و افراد خانواده باید از گذشت به عنوان ابزاری برای تعالی شخصی، آگاه سازی و اصلاح فردی و خانوادگی بهره جویند.

    کلیدواژگان: خانواده، اسلام، گذشت، تحکیم
  • علی اکبر آقاجانی افروزی*، محمد جعفری، عباس عرب، سید غفار نبوی صفحات 139-161

    زندگی اجتماعی انسان بدون نظم، آرامش و امنیت ممکن نیست. نظم، آرامش و امنیت به دست انسان به وجود می آید و این مهم توسط نیروی انتظامی در کشور صورت می پذیرد. برای اشتغال به کار انتظامی، حکم عمومی صادر گردیده و اگر عده ای به کار انتظامی مشغول گردیدند، بر دیگران واجب است که با آنان همکاری نمایند، به گونه ای که موجب تقویت و قدرت نیروی انتظامی شود و رفتار مردم باید موجب ارتقای منزلت نیروی انتظامی شود. همچنین افرادی که به کار انتظامی اشتغال دارند باید کارکردی مناسب داشته باشند. به گونه ای که کارکرد آنها باعث امنیت در جامعه شود. بر این اساس محققین با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و شیوه اسنادی به بررسی کارکردهای اجتماعی ناجا بر تحقق دولت اسلامی مبتنی بر منظومه فکری مقام معظم رهبری پرداخته اند و ضمن مرور مستند بر ادبیات نظری به ارائه مستند تعاریف هر یک از متغیرهای تحقیق، تنظیم ضرورت و اهمیت تحقیق و تشریح مساله تحقیق پرداخته اند. نتایج تحقیق اثبات می کنند که کارکردهای اجتماعی ناجا که مهمترین آن امنیت کشور می باشد، با توجه به ویژگی های خاص کشور و وجود رهبر معظم انقلاب به عنوان ولی امر مسلمین جهان، با سایر کشورها متفاوت تر و بهتر می باشد و در این راستا برای توسعه و پیشرفت امور و همچنین افزایش کارکردهای اجتماعی ناجا، می بایست فرماندهان، کارکنان و خانواده آنها به شیوه های گوناگون با دیدگاه و تفکرات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) آشنایی بیشتری پیدا نمایند.

    کلیدواژگان: دولت اسلامی، کارکرد اجتماعی ناجا، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، امنیت
|
  • Seyyed Ali Reza Adiyani* Pages 9-39
    Background and objectives

    The existence of scientific and specialized capabilities, the ability to authoritatively deal with the people and the compassion for the revolution and Islam in the police force have led to a kind of vision and expectations of the supreme leader from the police force, in addition to ensuring order and security and managing community events, the ability to recognize, defend and prevent the enemy's media conspiracies and propaganda before taking any action; because the police forces are capable of recognizing the malicious conspiracies and malicious plans of the enemy, capable of defending the values ​​of the regime and the revolution. The purpose of the present study is to explain the dimensions and components of the police at the level of the Islamic Revolution in the Iranian police force.

    Methodology

    By thematic analysis and studying the theoretical foundations of research and study of religious books such as the Holy Quran and Nahj al-Balagha, as well as, based on the measures and commands of the supreme leader of the police the components of police at the level of the Islamic Revolution were extracted.

    Findings and results

    The extracted categories include seven main categories (jihadist and revolutionary spirit, religious and political knowledge, ethics, Godliness and spirituality, pioneering in the promotion of Quranic culture, adherence to Shari'a, service spirit, evolutionary requirements and organizational developments and 34 subcategories, each of which has its own set of indicators.

    Keywords: Model, Police at the level of Islamic Revolution, Ethics, Spirituality, Serving
  • Nahid Hosseini *, Fariba Shaygan Pages 41-68
    Background and objectives

    Education is a process through which individuals learn and apply the various social and personal dimensions of the way of life, thoughts, beliefs, norms and customs, patterns and laws, and religious and cultural standards of society. In the police force, two dimensions of religious education and social education are the most important educational elements and have the most external appearance and need more attention. This article aims to explain and analyze the teachings of the leader of the Islamic Revolution regarding the dimensions of education, especially in the social and religious aspects of the armed forces, especially law enforcement personnel.

    Methodology

    This research has been conducted using qualitative method and theme analysis through content analysis and documentary studies of related databases and remarks of Supreme Leader on various occasions.

    Findings and results

    The findings suggest that the police have four basic strategies in this regard: 1. Democracy; 2. Lawfulness; 3. Religiosity; 4- Consistency of ethical and professional traits. It is clear that the success of the police as a police officer in the Islamic Republic will not be achieved without reference to these characteristics. It is necessary for law enforcement agencies to institutionalize educational traits in both religious and social contexts, while maintaining continuous, dynamic, and innovative planning.

    Keywords: religious education, Social education, Strategy, Law Enforcement, Leadership
  • Hadi Rajabi *, Khodakaram Abdi Pages 69-93
    Background and objectives

    Security is one of the basic needs of man. Life expectancy, prosperity and promotion in many areas, including cultural, economic, and technological and industrial advancements are possible in the light of security. One of the important goals of this study is to identify social security indicators in Islam. In this study, the word security has been described in terms of both the conceptual and the literal meaning of security from the Islamic point of view and the indicators of social security have been expressed from the perspective of the Holy Quran.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical. A library method and note-taking tool were also used for data collection.

    Findings and results

    The study revealed that the Holy Qur'an has focused on the social security dimension and its characteristics, and without respecting its indicators the intellectual, cultural, and even political and economic activities, as well as promoting divine commandments and guiding the individual and society can be disrupted.

    Keywords: social security, worship, Enjoining the good, forbidding evil doing, Islamic punishments, Hijab, Justice
  • Abedin Darabi Emarati, Rahmatollah Marzooghi * Pages 95-120
    Background and objectives

    Every human being, if he wishes to attain his perfection, must move, suffer, practice and practice piety; otherwise, no human being will attain any position of spiritual authority. Self-purification and self-cultivation lead to the prosperity of the world and the hereafter. If we look closely at the sayings of the Rabbi and the elders of the religion, we find that they are constantly watching over their souls and are of the utmost importance for self-purification and self-cultivation, and their best and most appropriate actions are self-purification. As the cultivation process intensifies in man, new ways are opened before him and new authorities are reached.

    Methodology

    This research is an analytic-documentary study. Documents used consisted of a variety of Islamic texts including books and articles, verses and narratives on the subject of the research. In this research all the documents mentioned in Islamic literature related to the subject of research were collected and reviewed for the purpose of research.

    Findings and results

    The cultivation of the soul has a broad and comprehensive meaning, the remedies of which are the intellectual and religious red line, and it is of great importance to all nations and religions. Self-knowledge is not the knowledge gained overnight, but rather a variety of steps and this path must be taken step by step with the guidance of a knowledgeable leader, as there are many factors, obstacles, and tools are involved outside the world or inside human and needs conditions and necessities. The best time for self-care, self-purification and self-combat is adolescence, youth, and even childhood, which is the best and easiest phase of mental health. The overall result is that the educational function of concupiscence is reduction-refinement, the reprimanding self is processing-refinement, and the assured self is growing-reassuring and the most important human problem in cultivating self-purification is the lack of honesty, and dishonesty.

    Keywords: cultivation, purification, refinement, Ego, Piety, Self-cultivation, Knowledge
  • Seyyed Hassan Khalili Hosseinabadi *, Batool Torki Neyestani, Seyyed Ebrahim Mirshah Jafari Pages 121-138
    Background and objectives

    The sacred view of Islam on the foundation of the family, and the special emphasis on strengthening it, is due to the importance that the family has in the upbringing and excellence of the individual and its community. Reaching transcendent and strong families is not possible except by adhering to the moral virtues and participation of all family members.

    Methodology

    The present study, through a descriptive-analytical method, examined the fitness of family members and their sacrifice and forgiveness and its role in strengthening the family foundation from an Islamic perspective. In this regard, the Holy Quran verses, commentaries, hadiths and sayings of the Imams have been used as authentic Islamic sources.

    Findings and results

    Research findings show that forgiveness and family's fitness to it has a special place in strengthening the family foundation and that family members should use forgiveness as a tool for personal excellence, personal and family awareness and reformation.

    Keywords: family, Islam, Forgiveness, Consolidation
  • Ali Akbar Ahgajani Afroozi *, Mohammad Jafari, Abbas Arab Arab, Seyyed Hgaffar Nabavi Pages 139-161
    Background and objectives

    Human social life is not possible without order, peace and security. Order, tranquility and security are created by human beings and this is done by the law enforcement forces in the country. A public order has been issued for law enforcement, and if some are engaged in law enforcement, it is imperative for others to work with them in a way that strengthens the police force and that people's behavior must enhance the status of the police force. Law enforcement officials also need to have a proper function so that they can provide security in the community.

    Methodology

    Using a descriptive-analytic and documentary approach, the researchers have examined the social functions of I. R. I. Police in the realization of the Islamic State based on the Supreme Leader's intellectual system, and in addition to reviewing the documents on the theoretical literature, the researchers made an attempt to provide definitions of each research variable, the necessity and importance of research and the explanation of research problem.

    Findings and results

    The findings of the study prove that the social functions of I. R. I. Police, most important of which is the security of the country, are different and better than other countries with regard to the specific characteristics of the country and the presence of the supreme leader of the revolution, as the ruler of the Muslim world, and in this regard, for the development and improvement of affairs, as well as enhancing the social functions of I. R. I. Police, commanders, employees, and their families need to become more familiar with the views and thoughts of the Supreme Leader in various ways.

    Keywords: Islamic State, Social function of I. R. I. Police, social capital, human capital, Security