فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/26
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمدرضا فرزین *، مصطفی محمودی، مهدی کروبی، اکبر پورفرج صفحات 1-24

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه مزیت رقابتی پایدار با توجه به شایستگی های مورد نیاز کارکنان هتل ها می باشد تا رقابت پذیری هتل ها را به طور مداوم تضمین کند. دیدگاه منبع محوری بر این نکته تاکید دارد که سازمان ها باید توجه خود را معطوف منابع داخلی خصوصا منابع انسانی کنند و رویکرد عاملیت گرائی نیز بر نقش آفرینی کارکنان و تعاملات آنان درون چارچوب کنش دارد. نوع پژوهش توسعه ای/کاربردی و توصیفی/پیمایشی بوده و جمع آوری داده ها، بر اساس پرسشنامه ای متشکل از 73 سوال و انتخاب نمونه تصادفی 260 نفری از میان مدیران و کارکنان هتل های پنج ستاره تهران انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری - در دو بخش الگوی اندازه گیری – جهت بررسی ویژگی فنی پرسشنامه و بخش ساختاری، جهت بررسی فرضیه های پژوهش انجام پذیرفت. یافته های پژوهش، حاکی از تاثیر مثبت و معنادار متغیر چارچوب کنش بر کنشگر شایسته و کنشگر شایسته بر ایجاد مزیت رقابتی پایدار در اشکال نوآوری تولیدی، فرآیندی و اداری دارد. بر مبنای نتایج تحقیق، میان عوامل چارچوب کنش یعنی رفاه ذهنی، اعطای آزادی مثبت، تسهیم دانش، رهبری تحول آفرین، برابری سازمانی و تامین قراردادهای روانشناختی با مهارت های فردی، بین فردی و مدیریتی و نیز شایستگی سازمانی کارکنان ارتباط وجود دارد. ایجاد شرایط لازم برای نقش آفرینی کارکنان و تدوین آزمون های استخدامی و استانداردهای ارزیابی عملکرد براساس مهارت ها و شایستگی های شناسایی شده در این پژوهش به مدیران هتل های ایران پیشنهاد می شود.
     

    کلیدواژگان: هتل، مزیت رقابتی پایدار، رویکرد عاملیت گرایی، رویکرد منبع محوری، شایستگی کارکنان
  • احمدرضا شاهپوری، حمید امیرنژاد *، محمد قربانی صفحات 25-46

    با توجه به پتانسیل بالقوه سواحل جنوبی دریای مازندران، هدف مطالعه حاضر، ارائه الگوی گردشگری به کمک سنجش مطلوبیت گردشگران برای بهبود ویژگی های این صنعت به صورت موردی در شهر رامسر به کمک روش الگوی آزمون انتخاب و رگرسیون پیشرفته لاجیت شرطی است. به همین سبب با 640 نفر از گردشگران به عنوان نمونه در سواحل رامسر که تعداد آنان به روش مختص به نمونه گیری در آزمون انتخاب حاصل شد، در بهار و تابستان 1397 مصاحبه میدانی انجام و از اطلاعات استخراج شده، مدل های مد نظر برآورد گردید. نتایج حاصل از برآورد رگرسیون لاجیت شرطی در مدل آزمون انتخاب نشان داد، به ترتیب ویژگی های بهبود امکانات بهداشتی-رفاهی و امکانات خدماتی-تفریحی و چشم انداز ساحل، تاثیر مثبت بر مطلوبیت نهایی گردشگران دارند و آنان حاضرند به ازای بهبود 50 درصدی هر یک، 40 درصد نسبت به وضع کنونی بیشتر هزینه کنند. در انتها بهبود چشم انداز ساحل و دریا با 25 درصد، امکانات بهداشتی و رفاهی با 50 درصد و امکانات خدماتی و تفریحی نیز با 50 درصد بهبود نسبت به وضعیت فعلی به عنوان الگوی گردشگری مطلوب برای گردشگران و قابل دسترس برای سرمایه گذاران پیشنهاد شد.
     

    کلیدواژگان: اشتغالزایی، لاجیت شرطی، آزمون انتخاب، گردشگری ساحلی، دریای مازندران
  • فرزاد ویسی *، رسول صفیاری، سوران منوچهری صفحات 47-72

    توسعه پایدار گردشگری به دلیل ماهیت پایداری و پیچیدگی سیستم باز گردشگری و اثرپذیری بالای آن، از روندها، اتفاق ها و تغییرات محیط پیرامون، که از آنها به عنوان پیشران ها یاد می شود، نیازمند اتخاذ روش مطالعه مبتنی بر آینده پژوهی است تا بتواند این پیچیدگی‎ها و نحوه عملکرد پیشران‎ها را شناسایی، درک و تحلیل نماید. در این راستا، پژوهش کاربردی حاضر با روشی توصیفی- تحلیلی و با رویکرد اکتشافی آینده پژوهی در پی شناسایی مهمترین پیشران هایی است که در آینده بر توسعه پایدار گردشگری روستایی منطقه اورامان استان کردستان اثرگذار خواهند بود. بدین منظور، ابتدا با بهره گیری از تکنیک دلفی و با حضور 38 نفر از متخصصان و کارشناسان که به صورت هدفمند انتخاب شدند؛ پیشران ها شناسایی و سپس با بهره گیری از نرم افزار میک-مک ، روابط و نحوه اثرگذاری و اثرپذیری آنها مشخص گردید. نتایج نشان داد که سیستم گردشگری منطقه در آینده در مسیر توسعه ناپایدار قرار دارد و در شکل گیری این وضعیت به ترتیب، پیشران های تجمع یافته در شاخص های اقتصادی، مدیریتی-نهادی و محیطی–کالبدی، اثرگذارتر از پیشران های اجتماعی، عمل خواهند کرد. همچنین پیشران نامناسب بودن فضای کسب و کار روستایی، به عنوان اثرگذارترین و پیشران ایجاد فرهنگ خوداشتغالی و کارآفرینی به عنوان اثرپذیرترین پیشران ها در توسعه پایدار آینده گردشگری منطقه شناخته شدند.
     

    کلیدواژگان: توسعه پایدار گردشگری، آینده پژوهی، پیشران ها، منطقه اورامان سروآباد
  • مهنا نیک بین، حمید ضرغام بروجنی *، سید رضا صالحی امیری، کامران محمدخانی، فرهاد غفاری صفحات 73-102

    گردشگری به طور خاص یک وسیله قدرتمند برای مبادلات فرهنگی میان جوامع است. بر اساس پیش بینی های سازمان جهانی گردشگری تا سال 2030؛ دو دهه آینده را زمان رشد پایدار گردشگری می دانند. در این میان توسعه گردشگری فرهنگی اگر بدرستی انجام شود می‏تواند به حفظ گنجینه‏های فرهنگی و طبیعی مقصد کمک کند و کیفیت زندگی جامعه بومی را ارتقا داده و هم موجب خوشنودی گردشگران شود. در این مطالعه تلاش شده تا با استفاده از رویکرد تفسیری و روش نظام مند فراترکیب، یافته های مطالعات انجام شده توسط سایر محققین را در حوزه مطالعات توسعه پایدار گردشگری فرهنگی به صورت سیستماتیک بررسی کند و سپس براساس استراتژی تحلیل محتوی پنهان، کدهای استخراج شده را شناسایی و در قالب مقولات دسته بندی و در نهایت مدل مفهومی آن را ارائه نماید. در این تحقیق پایگاه های علمی فارسی و انگلیسی معتبر تا اواخر سال 2018 میلادی (آذرماه 1397) بررسی و مقالات منتخب با استفاده از معیار CASPشناسایی شدند. کدهای شناسایی شده با استفاده از نرم افزار Maxqda2018.1 طبقه‎بندی، تحلیل و تفسیر شدند. که بر این اساس 104کد اولیه در قالب29دسته مقولات اصلی و فرعی و 4 کد محوری عبارتند از؛ مولفه ها، عوامل موثر، پیامدها و چالش های توسعه پایدار گردشگری فرهنگی دسته بندی شدند. همچنین مدل مفهومی توسعه پایدار گردشگری فرهنگی مقصدهای گردشگری نیز ارائه گردید. در نهایت روایی نتایج تحقیق انجام شده با شاخص کاپای کوهن در نرم افزار Spss بر اساس نظرات خبرگان خارج از نویسندگان تحقیق با اندازه712/. مورد تایید قرار گرفت.
     

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه پایدار، گردشگری فرهنگی، مدل مفهومی و فراترکیب
  • ساره نعمتیان، آرش قهرمان * صفحات 103-126

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی وضعیت اختلال در روابط اجتماعی گردشگران با جامعه میزبان و عوامل اجتماعی موثر بر آن است. جامعه آماری شامل شهروندان و گردشگران داخلی است و حجم نمونه، بر اساس فرمول کوکران 676 نفر در نظر گرفته شد از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم برای انتخاب گردشگران و از نمونه گیری خوشه ای برای انتخاب شهروندان استفاده گردید. در این پژوهش ابزار سنجش، پرسشنامه بود و اعتبار آن از طریق اعتبار صوری و پایایی آن با آلفای کرونباخ تایید گردید. برای تبیین متغیر اصلی از تحلیل رگرسیون استفاده و در نهایت تحلیل مسیر مدل نهایی ترسیم شد. همچنین به منظور بررسی مدل و نیز روابط بین متغیرهای پیش بینی کننده و سازه های پژوهش و تعیین سهم وزنی ابعاد تشکیل دهنده آن، از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج نشان داد که در روابط بین گردشگران با شهروندان، در سازه رابطه اجتماعی، بیشترین میانگین مربوط به بعد شدت 17/44 (100-0) و کمترین به بعد قرینگی 37/35 (100-0) است. در روابط بین شهروندان با گردشگران بیشترین میانگین مربوط به بعد قرینگی رابطه و کمترین مربوط به بعد چگالی بود. در روابط گردشگران با شهروندان اختلال زیاد و بسیار زیاد 8/58 درصد، اختلال بینابین 4/23 درصد و اختلال کم و بسیار کم 7/17 درصد حاصل گردید. در روابط شهروندان با گردشگران اختلال زیاد و بسیار زیاد 7/86 درصد، اختلال بینابین 3/8 درصد و اختلال کم و بسیار کم 5 درصد بود و پیشنهاد به ارتقای اعتماد اجتماعی در مناسبات گردشگر میزبان شده است.
     

    کلیدواژگان: گردشگر، میزبان، رابطه اجتماعی، اختلال رابطه ای
  • عباسعلی رستگار، مهدی سبک رو، مرتضی ملکی مین باش رزگاه، هوشمند باقری قره بلاغ * صفحات 127-148

    موضوع مدیریت منابع انسانی در مدیریت سازگار با محیط زیست هتل ها هنوز نسبتا ناشناخته باقی مانده است. از سوی دیگر، صنعت هتل داری یکی از بخش هایی است که بار بیشتری بر دوش محیط زیست می گذارد. بنابراین به دلیل افزایش مسائل زیست-محیطی در صنعت هتل داری باید اقدامات مرتبط با توسعه پایدار نظیر بکارگیری شیوه های مدیریت منابع انسانی سبز را اجرا کرد. در این راستا؛ این مطالعه به بررسی چگونگی بهبود رفتار سازگار با محیط زسیت کارکنان و عملکرد زیست محیطی هتل ها از طریق مدیریت منابع انسانی سبز می پردازد. روش پژوهش از نظر هدف در دسته پژوهش‎های کاربردی قرار می‎گیرد و از لحاظ روش گردآوری داده‎ها توصیفی پیمایشی، از نوع همبستگی است. برای این منظور نمونه ای به تعداد 236 نفر از کارکنان هتل هایی در شهرهای تبریز، تهران و مشهد که دغدغه حفاظت از محیط زیست را دارند، بصورت غیر احتمالی در دسترس انتخاب شدند. بررسی پایایی پرسشنامه به‎کمک آلفای کرونباخ و پایایی مرکب انجام گرفت. برای روایی آن نیز از روایی همگرا و واگرا استفاده شد. فرضیه های پژوهش نیز با بهره مندی از معادلات ساختاری بررسی شدند. یافته های پژوهش نشان داد مدیریت منابع انسانی سبز، بر تعهد سازمانی کارکنان، رفتار حامی زیست محیطی و عملکرد زیست محیطی هتل ها تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار حامی زیست محیطی کارکنان دارد.
     

    کلیدواژگان: منابع انسانی سبز، رفتار حامی زیست، محیطی کارکنان، عملکرد زیست محیطی، هتل
  • مسلم باقری *، پیام شجاعی، سمانه اصغری جهرمی صفحات 149-174

    امروزه گردشگری در عرصه جهانی به یکی از مهمترین صنایع پیشرو بدل گشته و نقشی مهم و تعیین کننده در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و محیطی جوامع گوناگون ایفا می کند. هدف از نگارش پژوهش حاضر بررسی پیامدهای جامعه شناختی گردشگری و ارائه الگویی جامع در این حوزه است. در این راستا از روش تحقیق آمیخته اکتشافی استفاده شده که در بخش کیفی با بهره گیری از روش فراترکیب مدل پیامدهای روانشناختی با دو بعد، شش مولفه و 39 شاخص ارائه شده است. سپس در بخش کمی پژوهش از روش تحلیل عملکرد – اهمیت، وضعیت فعلی و اهمیت شاخص های این الگو در شهر شیراز، با نظرسنجی از خبرگان حوزه جامعه شناسی گردشگری شهر شیراز، تعیین گردیده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بهبود اشتغال، رونق فعالیت های فرهنگی و بهبود در زندگی اجتماعی فرهنگی جامعه محلی، مهمترین پیامدهای مثبت و کلاه برداری و اخاذی مهمترین پیامدهای منفی جامعه شناختی گردشگری در شهر شیراز بوده اند.
     

    کلیدواژگان: گردشگری، پیامدهای جامعه شناختی، شیراز، فراترکیب، تحلیل عملکرد - اهمیت
  • حامد بخشی *، مریم هاشمیان صفحات 175-200

    روابط گردشگر و میزبان در طول سفر غیرقابل اجتناب است. فرض گردشگران بر این است که تعاملات شان با جامعه میزبان با تجربیات مثبتی همراه است، اما زمانی که با تجارب منفی مواجه می شوند، نگرش های متضادی به جامعه محلی و به طور بالقوه به مقصد گردشگری در آنان رشد می یابد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تجربه تعاملی گردشگران بر نگرش آنان به مردم شهر مشهد انجام شده است. در این رابطه، تجربه تعاملی و نگرش گردشگران به چهار گروه رانندگان، خادمین حرم امام رضا (ع)، فروشندگان و شهروندان مشهدی بررسی شده است. اطلاعات مربوط به تجربیات گردشگران از تعامل با جامعه میزبان با سوالات باز در پرسشنامه استخراج شده و سپس این تجربیات کیفی با تکنیک تحلیل مضمونی طبقه بندی و به شکل دو مقوله تجربیات مثبت و منفی کدگذاری شده و به داده های کمی تبدیل شده اند. نگرش زائران و گردشگران نیز با استفاده از گویه هایی در قالب طیف لیکرت سنجیده شده است. یافته ها نشان می دهد در مجموع میانگین نمره نگرش گردشگران به مردم مشهد 3.33 (5-1) است که حاکی از نگرش خنثای زائران و گردشگران به آنان می باشد. همچنین از بین ویژگی های جمعیت شناختی، تنها دو متغیر سن و تحصیلات با نگرش رابطه معناداری دارند؛ به طوری که سن رابطه مثبت و تحصیلات رابطه منفی با نگرش گردشگران داشته است. به علاوه، نگرش زائران و گردشگران تحت تاثیر تجربه تعاملی آنان نیز می باشد. نتیجه تجربیات تعاملی خوشایند و مثبت زائران و گردشگران با جامعه محلی، نگرش مثبت بوده است، اما تجربیات تعاملی ناخوشایند آنان ، نگرش منفی شان را به دنبال داشته است.
     

    کلیدواژگان: روابط گردشگر- میزبان، نگرش به گردشگری، گردشگر و جامعه محلی، تصویرذهنی از مقصد
  • نرجس دیرگندم، محمد نجارزاده *، سید عباس ابراهیمی صفحات 201-226

    زندگی روزمره افراد در پی گسترش استفاده از شبکه های اجتماعی آنلاین تحت تاثیر قرار گرفته است. تعامل بین افراد تا حد زیادی در شبکه های اجتماعی آنلاین صورت می پذیرد، ازاین رو ارتباطات بین افراد از دایره دوستان و آشنایان و خانواده فراتر رفته و شامل برقراری ارتباط با افراد غریبه نیز می شود. از طرفی با تعاملی شدن اینترنت، شبکه های اجتماعی فرصت ها و ابزار نوینی را در اختیار مدیران بازاریابی محصولات و خدمات گردشگری قرار داده است. یکی از این ابزارها، بازاریابی توصیه های شفاهی آنلاین می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کیفیت اطلاعات توصیه های شفاهی آنلاین بر رفتار گردشگر در شبکه های اجتماعی انجام گرفت. بدین منظور 332 پرسشنامه از گردشگران داخلی دریافت شد که از این میان 310 پرسشنامه از گردشگرانی که تجربه استفاده از توصیه های شفاهی آنلاین را برای سفر خود داشتند، در تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. داده های به دست آمده توسط آزمون معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزئی مورد سنجش قرار گرفت. یافته های حاصل از تجزیه و-تحلیل اطلاعات نشان داد منابع توصیه های شفاهی آنلاین، کیفیت اطلاعات و اعتبار منابع تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار گردشگر دارد؛ همچنین توصیه های شفاهی آنلاین و کیفیت اطلاعات بر اعتبار منبع اثر مثبت و معناداری دارد. با وجود اهمیت اثر توصیه های شفاهی آنلاین بر رفتار گردشگران، تاکنون تحقیقی در ارتباط با عواملی هم چون اعتبار منبع و کیفیت اطلاعات توصیه های شفاهی آنلاین انجام نگرفته بود. نتیجه این تحقیق تاثیر مستقیم و معنادار این متغیرها بر رفتار گردشگر را تایید نمود.
     

    کلیدواژگان: اعتبار، توصیه های شفاهی آنلاین، رفتار گردشگر، کیفیت اطلاعات
  • پروانه پرچکانی *، سید سعید هاشمی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 227-258

    در حال حاضر که برندسازی برای مقصدهای گردشگری از اهمیتی حیاتی برخوردار شده است، این مقصدها تلاش دارند حمایت های گسترده تری در زمینه های اجتماعی، محیط زیست، مدیریت و... جلب کنند و شیوه های مدیریت برندسازی مقصدها را برای توسعه گردشگری منطقه خود تعیین نمایند. این مهم نیازمند شناسایی عوامل موثر در تعیین رویکرد مطلوب مدیریتی است. پژوهش حاضر، با هدف تعیین رویکرد مدیریت برندسازی پایدار مقصدهای گردشگری ساحلی از طریق شناسایی عوامل موثر بر این رویکرد تلاش داشته تا با نظریه مبتنی بر منابع این مهم را با تکنیک متاسوات در منطقه ساحلی چابهار انجام دهد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و ترکیبی در جامعه آماری 84 نفری خبرگان و گردشگران انجام شده و در آن از شاخص های آزمون شده برند پایدار بهره گیری شده است. رویکرد مبتنی بر منابع در برندسازی پایدار مقصد ساحلی چابهار، به عنوان مجموعه سرمایه ها و قابلیت هایی تعریف شدند که به منظور شناسایی و واکنش به تهدیدها و فرصت های موجود در دسترس و مفید هستند و بر مبنای «ارزشمندی»، «کمیابی»، «تقلیدناپذیری»، «جانشین ناپذیری منابع» و «قابلیت های داخلی» در نظر گرفته شدند و به منظور شناسایی ابعاد رقابتی نیز منطقه ساحلی چابهار با عمان، کیش و قشم مقایسه شده است. با توجه به گرایش مردم محلی ودولت برای توسعه اقتصادی منطقه ساحلی چابهار و پژوهش های کمی و کیفی انجام شده در منطقه، به نظر می رسد منطقه ساحلی چابهار از ظرفیت های لازم برای مدیریت مشارکتی و اجتماع محور برخوردار است و از این رو بر اساس نتایج این پژوهش، رویکرد مدیریتی مطلوب برای این منطقه مبتنی بر منابع، مشارکتی و اجتماع محور تشخیص داده شده است.
     

    کلیدواژگان: رویکرد مدیریتی، برندسازی پایدار، مقصدگردشگری ساحلی، چابهار
  • رضا مینایی، فرشید نمامیان *، فخرالدین معروفی، علیرضا مرادی صفحات 259-284

    گردشگری با به کارگیری فناوری اطلاعات بزودی به بزرگترین صنعت خدماتی جهان تبدیل می شود. پلتفرم های شبکه های اجتماعی که استفاده از آن با دسترسی به اینترنت موبایل فراگیر شده، از ارزشمندترین ابزار فناوری اطلاعات و ارتباطات است و با امکان تعامل کاربران و تبادل انواع محتوا، سبک جدیدی از زندگی و رفتار گردشگران را ایجاد نموده است. بازاریابان باید از مزایای شبکه های اجتماعی اینترنتی و گردشگری الکترونیک برای افزایش توان رقابتی، سهم بازار وکسب سود با ارایه خدمات مطابق با خواست گردشگران اقدام نمایند. این پژوهش با استفاده از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری و پس از بررسی حدودا یک صد پژوهش مرتبط دارای نتایج کیفی و منتشر شده در مجلات معتبر، الگویی جامع، شامل 5 تم اصلی (محیط کلان، عوامل مدیریتی، فردی، گروه و بازاریابی) که شبکه های اجتماعی از طریق آنها بر رفتار گردشگران تاثیر می گذارند را بر اساس اولویت ارایه می نماید. همچنین مطابقت مدل با رفتار گردشگران ایرانی نیز با استفاده از روش های کمی و آماری بررسی شد. نتایج این پژوهش می تواند توسط کلیه بازاریابان و فعالان گردشگری مورد استفاده عملیاتی قرار گیرد.
     

    کلیدواژگان: گردشگری الکترونیک، شبکه اجتماعی، رفتار گردشگر، بازاریابی، مدلسازی ساختاری-تفسیری
  • مهدی رمضان زاده لسبوئی، فرشته دوستی * صفحات 285-308

    در جوامع سنتی به نقش و جایگاه جنسیت توجه نمی شود درحالی که این مقوله در فرایند توسعه و برنامه ریزی گردشگری نقش اساسی را ایفا می کند. روابط جنسیتی حاکم در جامعه به افراد هویت بخشیده و میزان قدرت و مشارکت آن ها را در روند اجرای امور اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی مشخص می سازد. تمامی انواع گردشگری از جمله گردشگری دوچرخه سواری ، بر میزان توزیع عادلانه قدرت و منابع مالی و مشارکت و حمایت قشرهای جامعه به خصوص زنان و جوانان نقش موثری دارد. شهرستان بابلسر با دارا بودن 27 کیلومتر نوار ساحلی بیشترین طول نوار ساحلی شنا را در استان مازندران داراست که در اغلب فصول سال پذیرای انواع گردشگران است. نوار ساحلی این شهر با ارتقای استانداردهای مخصوص، قابلیت جذب گردشگران دوچرخه سوار و حتی برگزاری مسابقات دوچرخه رانی در کشور را داراست. در این پژوهش به مقایسه ی الگوی نگرشی مردان و زنان به توسعه گردشگری دوچرخه سواری و عوامل انگیزشی موثر بر زنان پرداخته شده است. دویست پرسشنامه به صورت تصادفی در بین گردشگران ساحل بابلسر توزیع و جمع آوری گردیده است. داده ها در نرم افزار SPSS با استفاده از روش آماره تی و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. براساس نتایج می توان ذکر کرد که بیشتر زنان همانند مردان تمایل بالایی به استفاده از این وسیله در صورت فراهم نمودن شرایط محیطی داشته و خواهان ایجاد زیرساخت های استاندارد هستند تا بتوانند مهارت خود را ارتقا بخشند. از بین مولفه های انگیزشی از نقطه نظر زنان، مولفه ی نگرش های طرفدار و ادراک مثبت دارای بیشترین میزان تاثیرگذاری در توسعه گردشگری دوچرخه سواری در شهر بابلسر هستند.
     

    کلیدواژگان: الگوی نگرشی، برنامه ریزی و توسعه، گردشگری دوچرخه سواری، بابلسر
  • محسن اکبری *، سید حسن آل طه، محمد حاتمی نژاد صفحات 309-338

    از آنجا که خدمات حوزه گردشگری را نمی توان قبل از بازدید مورد ارزیابی قرار داد، توجه به ارتباطات شفاهی در جذب و حفظ گردشگران نقش بسزایی دارد. با توجه به حساسیت این صنعت و اهمیت گردشگری و ویژگی های رفتاری گردشگران، مسئولان حوزه گردشگری بهتر است بیشتر به بررسی نحوه رفتار گردشگران بپردازند و با افزایش همخوانی تصویر خود واقعی و ایده آل فرد به ایجاد تجربه و تصویر مثبت نسبت به مناطق گردشگری مبادرت ورزند. به دلیل اهمیت این موضوع پژوهش حاضر ابتدا تاثیر همخوانی تصویر خود واقعی با خود ایده آل را بر تجربه و رضایت گردشگران منطقه تفریخی-تجاری کیش بررسی می کند و سپس به تاثیر تجربه و رضایت گردشگران بر ارتباط دهان به دهان می پردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را گردشگران منطقه تفریحی-تجاری کیش که در تابستان و پاییز سال 1397 از این منطقه بازدید کردند در بر می گیرد. پس از حذف 24 داده پرت، نمونه ای مشتمل بر 388 گردشگر مورد بررسی قرار گرفت. داده ها به کمک پرسشنامه ای گردآوری شدند که روایی و پایایی آن به تایید رسید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل سازی معادلات ساختاری و تکنیک حداقل مربعات استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد در صورتی که میان تصویر واقعی و ایده آل فرد از خود؛ با تصویر واقعی و ایده آل از مقصدگردشگری، تناسب و همخوانی وجود داشته باشد، فرد از تجربه سفر به مقصد گردشگری رضایت خواهد داشت و این امر موجب ارتباط دهان به دهان بین گردشگران خواهد شد.
     

    کلیدواژگان: رضایت گردشگر، تجربه گردشگر، ارتباط دهان به دهان، همخوانی با تصویر خود واقعی، همخوانی با تصویر خود ایده آل
  • علی جهانی *، ریحانه خالق پناه، حمید گشتاسب، نعمت الله خراسانی صفحات 339-362

    مزایای فضای سبز عمومی امروزه بخوبی روشن است؛ اما هنوز به سختی می توان گفت که کدام یک از پارک ها پتانسیل بالاتری جهت تامین تقاضای تفرجی کاربران (گردشگران و شهروندان) دارند. هدف از این مقاله مدل سازی ارزیابی تقاضای تفرجی در پارک های شهری با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی به منظور کشف روابط حاکم در رضایت مندی و تقاضای تفرجی کاربران از پارک شهری است. 104 پارک شهری محلی، ناحیه ای و منطقه ای در مناطق 22گانه شهر تهران با تنوع بالا در کیفیت خدمات رفاهی و شیوه طراحی انتخاب گردید. ارزیابی میزان تقاضای تفرجی در پارک های شهری با استفاده از دیدگاه درک کاربر محور صورت گرفته و نقش متغیرهای منطقه ای و خدماتی در افزایش تقاضای استفاده از پارک های شهری به روش اندازه گیری میدانی در سال 1395 تا 1396 بررسی شد. با توجه به نتایج شبکه های آموزش داده شده، مدل شبکه عصبی مصنوعی با توجه به بیشترین مقدار ضریب تبیین در سه دسته داده آموزش، اعتبارسنجی و آزمون، بهترین عملکرد بهینه سازی ساختار را نشان می دهد. بر اساس نتایج آنالیز حساسیت تعداد پارک های منطقه، مساحت امکانات ورزشی، مساحت امکانات فرهنگی و کیفیت منظر به ترتیب با ضریب اثرگذاری 5/183، 1/58، 7/52 و 4/30 بیشترین تاثیر را در میزان تقاضای تفرجی کاربران در پارک های شهری از خود نشان دادند. مدل ارائه شده به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری در طراحی مهندسی پارک های شهری شناخته می شود. چنین رویکردی موجب توسعه شهرها بر اساس افزایش جاذبه های گردشگری و در نتیجه توسعه گردشگری شهری در سطح کلان می شود.
     

    کلیدواژگان: تقاضای تفرجی، پارک شهری، شبکه عصبی مصنوعی، کیفیت منظر، گردشگری شهری
  • مهدی حسام *، حسن اروجی، مهدی چراغی صفحات 363-382

    بوم گردی به عنوان یکی از اشکال گردشگری در سالهای اخیر مورد توجه بسیار زیادی قرار گرفته است. یکی از موضوعات مهم در بوم گردی، شناخت و تبیین وضعیت تقاضا است. در این رابطه، تقاضای گردشگری معمولا در ارتباط با بازار گردشگری سنجیده می شود و بازار گردشگری عمدتا مرتبط با منطقه گردشگرفرست و خصوصیات و ترجیحات نمایندگان آن ها است. با توجه به اهمیت این موضوع در توسعه بوم گردی، در این تحقیق به بررسی وضعیت تقاضای بوم گردی استان گیلان پرداخته شده است. مطالعه -حاضر از نوع تحلیلی است و گردآوری داده ها به روش پیمایشی از طریق فرایند پرسشنامه تقاضای بوم گردی و انجام مصاحبه ها و گفتگو و مشاهدات میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری، کلیه گردشگران ورودی به استان گیلان می باشند که تعداد 384 نفر نمونه آماری از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری در دسترس، جهت بررسی انتخاب شدند. جهت تحلیل داده های به دست آمده حاصل از پرسشنامه، از آزمونهای آماری ویلکاکسون، دوجمله ای و تی و روش اولویت بندی کوپراس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که نقش جاذبه های زمین گردشگری مانند سواحل و مناطق جنگلی در انگیزه برای سفر حال حاضر و آینده گردشگران به استان گیلان بسیار مهم است. اما هدف تعداد زیادی از گردشگران از سفر به چنین جاذبه هایی، صرفا برای تفریح و آرامش بوده و کمتر انگیزه های بوم گردی در آنها دیده می شود. همچنین خدمات بوم گردی و اسکان در اقامتگاه های بوم گردی، چندان در مسافرت گردشگران تاثیرگذار نبوده و انگیزه زیادی برای آنها ایجاد نکرده است.
     

  • میر محمد اسعدی *، مهدی باصولی، یاسمین برومندزاد صفحات 383-404

    سفر همواره حس زندگی دوباره، امید و رها شدن از مشغله های روزانه را با خود به همراه دارد. بنابراین اغلب متخصصان، سفر را به همه افراد به ویژه سالمندان، معلولان و جانبازان توصیه می کنند؛ لیکن موضوع اصلی این است که برای معلولان و افرادی که به لحاظ جسمی مشکلاتی دارند، در شبکه گردشگری ایران جایگاهی تعریف نشده است. بسیاری از فضاهای شهری و عمومی فاقد امکانات مناسب بوده و استفاده از آن ها برای معلولان دشوار است و افراد معلول با شرایط فعلی فرصت های کمتر و یا بسیار محدودی برای لذت بردن از فعالیت های گردشگری دارند؛ بنابراین در حال حاضر این نوع از گردشگری نیازمند توجه بیشتری است. با توجه به ثبت جهانی شهر یزد توسط یونسکو این امر، اهمیت بیشتری یافته است. از این روی هدف از این پژوهش طراحی و مدل سازی عوامل موثر بر توسعه گردشگری معلولین در شهر یزد می باشد. در ابتدا با مرور پیشینه پژوهش های انجام شده، 15 عامل به عنوان عوامل موثر در توسعه گردشگری معلولین شناسایی شد که پس از مصاحبه با خبرگان به 13 عامل رسید. سپس با استفاده از تکنیک های نگاشت شناختی و مدل سازی ساختاری تفسیری مدلی از عوامل موثر طراحی شد. در این پژوهش مشخص شد که نقش دولت در ترویج گردشگری معلولین، سیستم حمل و نقل مناسب و طراحی شده ویژه معلولین و امنیت مهم ترین عوامل در توسعه گردشگری معلولین می باشند.
     

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری معلولین، نگاشت شناختی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • حمدالله سجاسی قیداری *، حمیده محمودی، عاطفه جمعه ای صفحات 405-430

    توسعه ناشی از گردشگری زمانی امکان پذیر است که آورده های اقتصادی از سوی گردشگران برای جامعه محلی فراهم شده و آن ها مایل به پرداخت حق الزحمه خدمات گردشگری در روستاها باشند. هدف از این پژوهش تحلیل و بررسی میزان تمایل گردشگران به پرداخت دستمزد خدمات گردشگری در روستاهای بخش شاندیز، شهرستان بینالود است. بر این اساس روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و میزان تمایل به پرداخت با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و مدل لاجیت محاسبه شده است. همچنین برای شناخت فضایی تفاوت تمایل گردشگران به پرداخت هزینه ها، از مدل وایکور استفاده شده است. تعداد روستاهای نمونه برابر با 11 روستای گردشگری، در مقطع زمانی سال 1397 انجام شده و نمونه ها با توجه به فرمول کوکران و با خطای 1/0 معادل 96 گردشگر تعیین گردید. نتایج نشان می دهد هر گردشگر به طور متوسط تمایل دارد مبلغی معادل 776540 ریال در روستا هزینه نماید. همچنین با توجه به مجموع میزان تمایل گردشگران به پرداخت هزینه ها در یک شبانه روز، بیشترین تمایل به پرداخت در زمینه استفاده از امکانات تجاری، پذیرایی و تفریحی، و در مرتبه بعد بیشترین تمایل به پرداخت در بخش امکانات اقامتی است. همچنین بر اساس مدل وایکور، گردشگران تمایل دارند در روستای ویرانی هزینه های بیشتری پرداخت نمایند که دلیل آن وجود امکانات و خدمات بیشتر این روستا در زمینه پذیرایی و رستوران است.
     

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، تمایل به پرداخت، مقصدهای گردشگری روستایی، روش ارزش گذاری مشروط
|
  • mostafa mahmoudi, mehdi karoubi, akbar pourfaraj Pages 1-24

    This paper studied sustainable competitive advantage in competencies required by the hotel staff to ensure the permanent competitiveness of the hotels. The Resource-based View emphasizes the organizations need to attend internal resources, especially human resources. The agency approach emphasizes on staff role-play and their interaction within the framework. This research was a developmental-applied and descriptive-quantitative survey. For data collection, we distributed a questionnaire of 73 questions among a random selection of 260 individuals, including the managers and the staff of five-star hotels in Tehran. Using the structural equation modeling, we analyzed the data in both the measuring model section and the structural section to examine the technical features and the research hypothesis, respectively. Findings showed positive and meaningful impacts of the action-framework variable on the competent actor, and the competent actor showed the same impacts on creating a sustainable competitive advantage in the forms of productive, process, and administrative innovations. Based on the results, there was a relationship between the factors of action framework (i.e., mental welfare, affirmative freedom grant, knowledge sharing, revolutionary leadership, organizational equality, providing psychological conventions) and inter-personal, intra-personal skills and managerial skills and organizational competence of the staff. Finally, the hotel managers in Iran were recommended to provide the groundwork for staff role-play and to design job-tests and performance-appraisal standards, based on the skills and competencies identified in this study.
     

    Keywords: hotel, sustainable competitive advantage, agency approach, resource-based approach, staff competency
  • Hamid Amirnejad * Pages 25-46

    The profits of the coastal tourism industry are such that many people would invest in it. Considering the potential of the southern shores of the Caspian Sea, this study measured the views of tourists to improve the factors of the coastal industry. With a random sample in the city of Ramsar, this study used a choice experiment model and advanced econometric regressions such as conditional Logit. The aim was to improve the utility of tourists and to suggest a functional model for the development of Ramsar coastal tourism by creating sustainable employment. To develop models, we conducted field interviews on Ramsar beaches in the spring and summer of 2018. The results showed that improving the sanitation facilities and the recreational facilities plus beach prospects had a positive impact on the ultimate utility of the tourists. The tourists would spend forty percent more if the current situation improved by fifty percent. To develop a desirable model for tourists, our recommendations to the investors were to improve: a) the beach and sea landscape 25 percent; b) the health and wellness facilities 50 percent; c) the recreational facilities 50 percent.
     

    Keywords: job creation, conditional logit, choice experiment, coastal tourism, the Caspian Sea
  • soran manoochehri Pages 47-72

    Sustainable development of tourism requires a future studies approach. Given the nature of sustainability and the complexity of the open tourism system and its impact from trends, events, and changes (known as drivers), such an approach can identify, understand, and analyze the complexities and the operating drivers. This applied research with a descriptive-analytical method and a prospective exploratory approach identified the most important drivers that would affect the sustainable development of Awraman (Kurdistan, Iran) rural tourism. To identify the drivers, we used the Delphi technique and selected 38 experts. The MicMac software was used to find the relationships and their impacts and effectiveness. The results showed that the tourism system of the region would follow an unstable development. In such a situation, the aggregated drivers of economic, institutional, and environmental indicators would be more effective than social drivers. The most effective driver would be an inappropriate business environment, while a culture of self-employment and entrepreneurship would be the most influential driver in the sustainable development tourism for the region.
     

    Keywords: sustainable tourism development, future studies, drivers, Awraman district of Sarvabad city
  • Mohanna Nikbin, hamid Reza Zargham Broujeni *, sayed reza salehi amiri, kamran mohamadkhani, farhad ghaffari Pages 73-102

    Tourism is a powerful means of cultural transactions among societies. UNWTO predicted the following two decades (to 2030) to be the tourism sustainable growth period. Cultural tourism development could preserve the cultural and natural assets of destinations, enhance the host communities’ quality of life, and delight the tourists. Following an interpretive approach and a systematic meta-synthesis technique, this paper systematically studied the scholarship in cultural tourism sustainable development. This study identified and categorized the extracted codes using a latent content analysis strategy. Based on the CASP criterion, the papers published in authentic Persian and English scientific databases by 2019 (Azar 1397) were selected. Maxqda 2018.1 was used to identify, group, analyze, and interpret the codes. One hundred four primary codes were grouped into 29 major and minor categories, and four main codes: i.e., dimensions, influential factors, impacts and challenges of cultural tourism sustainable development. We presented a conceptual model for cultural tourism sustainable development. Finally, by Cohen’s kappa index using SPSS, the validity of the results was measured 0.712, also verified by the experts excluding the authors.
     

    Keywords: tourism, sustainable development, cultural tourism, conceptual model, meta-synthesis
  • Arash Ghahreman *, Sareh Nematian Pages 103-126

    This study investigated the disruptions of social relations among the tourists and the host. The statistical population included 676 citizens and domestic tourists, each a group of 338. A sample method, proportionate with the volume, was used to select the tourists. Cluster sampling was used to select citizens. To explain the main variable, we used regression and path analysis. To study the model based on the relationship between predictive variables and research structures and to determine the share of the weight of its construct dimensions, the study used structural equation modeling. SEM was also used to test the model, which had some variables with different influences. The results showed that in tourist-host social relations, the maximum was the intensity dimension, 44.17 (100-0), and the minimum was the symmetry dimension, 35.37 (100-0). In host-tourist relations, the highest mean was the dimensional relationship, and the lowest was the density dimension. In tourist-host relations, the results showed that 58.8% were very disturbed, 23.4% were in average disorder, and 17.7% were in a low and a very low disability. In the host-tourist relations, 86.7% were very disturbed, 8.3% were in average disorder, and 5% were in a low and a very low disability. Based on the results, a comprehensive program needed to develop for social trust and to promote its strategies.
     

    Keywords: tourist, host, social relation, relational disruptions
  • Abbas Ali Rastegar, Mehdi Sabokro, morteza Maleki Minbash Razgah, hooshmand bagheri garbollagh * Pages 127-148

    Managing human resources in eco-friendly management of the hotels remains a relatively unexplored subject. The hotel industry is a sector that largely burdens the environment. Given the many environmental issues that the hotel industry created, sustainable business practices such as green human resource management is essential. This study examined the ways to improve employees’ eco-friendly behavior and hotels’ environmental performance through green human resource management. The paper followed an applied method with a descriptive-exploratory correlation approach. Exemplary samples of 236 hotel employees (concerned with environmental issues) were randomly selected in the cities of Tabriz, Tehran, and Mashhad. Cronbach’s alpha and composite reliability were used to determine the reliability of the questionnaire. To determine validity, we used convergent and divergent validity. The hypotheses of the research were tested using structural equation modeling. The findings showed that green human resource management had a positive and significant effect on the employees’ organizational commitment, eco-friendly behavior, and the hotels’ environmental performance. The organizational commitment, too, had a positive and significant effect on the employees’ eco-friendly behavior.
     

    Keywords: green human resource, employees’, eco-friendly behavior, environmental performance, hotel
  • moslem bagheri *, payam shojaei, samaneh asghari jahromi Pages 149-174

    Nowadays, tourism is a leading industry and plays a pivotal role in the economic, social, and environmental issues of many societies. This study considered the sociological impacts of tourism and provided a comprehensive model. The paper used an exploratory research method. In the qualitative section, using meta-synthesis, we presented a model of psychological consequences with two concepts, six dimensions, and thirty-nine indicators. In the quantitative part, we determined the significance of the indicators of this model using the Importance-Performance Analysis (IPA) and a survey of experts in tourism sociology in Shiraz. The results showed that improving employment, cultural activities, and the social and cultural life of the local community were the most significant positive consequences. In contrast, fraud and extortion were the most negative sociological impacts of tourism in Shiraz.
     

    Keywords: tourism, sociological impact, Shiraz, Importance-Performance Analysis (IPA), meta-synthesis
  • hamed bakhshi *, Maryam Hashemian Pages 175-200

    Tourist-host relations are inevitable in the destination. The tourists expect to have a good experience in their interactions with the host. However, when they encounter unpleasant actions, they get contradictory attitudes towards the destination. This paper studied the effects of tourist-host interactional experience on tourists’ attitudes towards the local people. Four groups of service providers were selected: vehicle drivers, the staff of the Holy Shrine, resellers, and citizens of Mashhad. Data about the tourists’ experiences were extracted from open questions in the questionnaire. Participants’ qualitative experiences were then categorized and codified by thematic analysis in two categories of positive and negative experiences. After counting the thematic codes, attitudes of pilgrims and tourists were measured using a Likert scale. The results showed that the average score of tourists’ attitudes towards the people of Mashhad was 3.33 (1-5), which showed a neutral attitude to the hosts. Among the demographic characteristics, only age and education had significant relations with the pilgrims’ attitude. Age had a positive relation, while education had a negative relation. Besides, interactional experiences influenced the pilgrims’ and tourists’ attitudes. When they had pleasant and positive experiences with the hosts, their attitudes increased positively, while their negative and unpleasant experiences with the host, led to their negative attitudes.
     

    Keywords: tourist-host relations, attitudes towards tourism, tourists, the local people, notion of destination
  • narjes deyrgandom, mohammad najjarzadeh *, Seyed Abbas Ebrahimi Pages 201-226

    Social networks have changed users’ lifestyles over a short period. People use online social networks. Communications between individuals go beyond the circles of friends and family members and involve communicating with strangers. Social networks have thus provided the marketers with the brand new, yet unlimited opportunities, including online word-of-mouth marketing. This study investigated the effect of information quality of online word of mouth on the tourist behavior. We received 332 questionnaires from domestic tourists who had the experience of using an online word of mouth. Valid questionnaires were 310. The data were analyzed by structural equations and the partial least squares method. The results showed that online word of mouth, information quality, and source credibility had a positive and significant impact on tourist behavior. Also, online word of mouth and information quality had a positive and significant effect on source credibility. Few studies had so far investigated source credibility and quality of information. The results confirmed the direct and significant impact of the two variables on tourist behavior.
     

    Keywords: online word of mouth, information quality, source credibility, tourist behavior
  • seyed saeed hashemi, abdolreza roknedin eftekhari Pages 227-258

    Given the critical importance of branding, tourism destinations seek to attract broader support in social, environmental, and managerial dimensions and set their management methods. To accomplish such goals and to establish an optimal management approach, one needs to identify the influential factors. This paper aimed to establish a sustainable branding management strategy for coastal tourism destinations by identifying influential factors. The resource-based theory was used besides the METASWOT technique to establish a sustainable branding management strategy in Chabahar coastal zone. This mixed descriptive-analytical study was conducted on a statistical population of 84 experts and tourists. It used tested indices of a sustainable brand. The resource-based approach in sustainable branding included a set of assets and abilities that were available and useful in identifying threats and opportunities while reacting to them. This set was considered based on the “valuability,” “scarcity,” “non-imitability,” “non-replaceability of resources,” and “internal capabilities.” Besides, Chabahar coastal zone was compared to Oman, Kish, and Qeshm to identify the competitive dimensions. Given the tendency of local people and government towards economic development in Chabahar and the results from other qualitative and quantitative studies, it can be suggested that Chabahar coastal zone had the capacities required for collaborative and community-centered management. Based on the results, the optimal management strategy for this zone was resource-based, collaborative, and community-centered.
     

    Keywords: management approach, sustainable branding, coastal tourism destination, Chabahar
  • Reza Minaee, Farshid Namamian*, Fakhrodin Maroofi, Alireza Moradi Pages 259-284

    Tourism will soon become the largest service industry in the world with the help of IT. Social networking platforms, which have become prevalent via mobile data, are valuable tools that contribute to the information and telecommunication technology (ICT). These platforms, which provide interactions and exchanges of various contents among the users, have developed new lifestyles and behavioral models among the tourists. Marketers must enjoy the online social networks and e-tourism to increase their competitiveness, market share, and the generated profit by providing the tourists with some services tailored to their demands. Upon reviewing 100 relevant qualitative and quantitative studies, we used an interpretive structural modeling (ISM) approach to present a model with five primary themes, in order of priority: a major environment, managerial factors, individual factors, group factors, and marketing factors. Through these factors, social networks affected tourists’ behaviors. The model was then tested on Iranian tourists’ behaviors using qualitative and quantitative statistical methods. Results could be used by virtually all marketers and activists in the tourism industry.
     

    Keywords: e-tourism, social networks, tourist behavior, marketing, ISM method
  • Mehdi Ramezanzadeh Lasbuie Pages 285-308

    In traditional societies, gender roles are not notable, whereas gender relations play a significant role in planning and developing tourism. Gender relations give identity to people and set their power and participation in environmental and socio-cultural affairs. All types of tourism, including cycling tourism, play roles in distributing power, resources, participation, and support among the members of society, particularly women and youths. Babolsar city has a coastline of 27 km, which makes it the lengthiest swimming beach in Mazandaran province, visited by various tourists. Should the standards improve, the city’s coastline could attract bicycle tourists and even hold cycling races on a national level. This study compared the attitude patterns of men and women to develop cycling tourism. It also discussed the motivational factors affecting women. Two hundred questionnaires were randomly distributed among tourists on the beaches of Babolsar city. Data were analyzed by T-test and linear regression in SPSS. The results showed that women, similar to men, had a high tendency to use bicycles in a suitable environment. They also asked to establish standard infrastructures to improve their skills. Among the motivational factors in women’s views, the pro-cycling attitudes and perceived cycling ease had the highest impact on developing cycling tourism in Babolsar.
     

    Keywords: attitude pattern, planning, development, cycling tourism, Babolsar
  • Mohesn Akbari *, Sayed Hassan Ale Taha, Mohammad Hataminejad Pages 309-338

    Since tourism services cannot be evaluated before the visit, it is essential to note the word-of-mouth communication in attracting tourists. The sensitivity of the tourism industry and the significance of tourists’ behaviors urge decision-makers to pay more attention to how social congruity with the brand image can create a positive image of a region. This paper studied the effect of self and ideal self-congruence on the experience and satisfaction of tourists in Kish. It also investigated the impact of tourists’ experience and satisfaction on their word-of-mouth communications. As a descriptive survey, the statistical population was the tourists in Kish, who visited the place during the summer and fall of 1397. With a sample size of 388 tourists, a questionnaire was used to collect the data. Both validity and reliability were confirmed. Structural equation modeling and partial least squares technique (Smart-PLS 2) were used to analyze the data. Findings showed that when the real and ideal self of tourists were congruent with the real and ideal image of the destination, it led to their satisfaction. Also, the experience and satisfaction of tourists would lead to word-of-mouth communications among tourists.
     

    Keywords: tourst satisfaction, tourist experience, word of mouth (WOM), real self congruity, social self congruity
  • Pages 339-362

    The advantages of public green spaces are clear. However, it is hard to estimate which parks provide higher standards for users’ (both tourists and citizens) recreational demands. This study provided a model to assess recreational demands in urban parks with the help of the artificial neural network. The aim was to clarify the rules of satisfaction among the users’ recreational demands in urban parks. In 22 districts of the city of Tehran, 104 local urban parks (with a high diversity of the quality of welfare services and design) were selected. Using the user-centered viewpoint, we assessed the recreational demand. A field study from 1395 to 1396 helped to investigate the role of the urban district and park service variables in increasing the demand for urban parks. Results of trained networks showed that the artificial neural network created the best function of topology optimization with a higher coefficient of determination in three categorists of training, validation, and test data. Sensitivity analysis showed that the number of urban district parks, sports areas, cultural areas, and the quality of landscape with a sensitivity coefficient of 183.5, 58.1, 52.7, and 30.4, respectively, had the highest effect on the users’ recreational demand in urban parks. The suggested model would be a decision support system in designing urban parks. Such an approach would help improve urban development based on tourism attractions and would develop urban tourism on a broader scale.
     

    Keywords: recreational demand, urban park, artificial neural network, quality of landscape, urban tourism
  • mehdi hesam *, hasan oroji, mahdi cheraghi Pages 363-382

    Ecotourism has attracted much attention in recent years. A critical issue in ecotourism is to understand the state of demands. Demand is typically measured in terms of the tourism market. The tourism market is linked to the region of tourism products, and the characteristics and preferences of their representatives. Noting ecotourism, this study analyzed the demand situation of ecotourism in Gilan province. The statistical population of all tourists entering Gilan province was 384 individuals. Wilcoxon, Binomial, and T-test were used to analyze the data. The results showed that the role of geo-touristic attractions such as coasts and forest areas was essential for the present and future travel of tourists to Gilan. However, the goal of many tourists to these attractions was mere fun. Thus, they suggested little ecotourism motives. The services of the indigenous people and lodging in indigenous resorts did not have high effects on the travel of tourists and did not create much incentive for them.
     

    Keywords: demand, motivation, tourism, ecotourism, Gilan province
  • Mir Mohhammad Asadi*, Mehdi Bassouli, Yasamin Boroumandzad Pages 383-404

    Traveling always brings with itself a sense of rejuvenation, hope, and abandonment from daily activities. Most experts recommend traveling to the elderly, the disabled, and the veterans. The main issue for disabled people is their being ignored in the Iranian tourism network. Many urban and public spaces lack the proper facilities and are hard to use. People with disabilities have less or limited opportunities to enjoy tourism activities. Disabled tourism needs particular attention since Yazd was named a World Heritage by UNESCO. This research designed a model of the factors that influenced developing disabled tourism in Yazd. Reviewing the literature, we identified 15 essential factors, which were revised and modified into 13 after interviews with some experts. Using cognitive mapping technique and interpretive structural modeling, we designed a model for essential factors. The results showed that the most critical factors in developing disabled tourism included the role of the government in promoting such tourism, a customized transportation system for the disabled, and security.
     

    Keywords: tourism development, disabled tourism, cognitive mapping, structural modeling interpretation
  • Hamdollah Sojasi Qeidari *, Atefe jomeei Pages 405-430

    Tourism-baed development would only takes place if local communities are provided with the revenues earned from visiting tourists who are willingly pay for tourism services offered. This study, therefore, sought to investigate the willingness of toursits visiting the villages of Shandiz city in Binalood town to pay for tourism services offered there. Being a descriptive-analytic research, the study used conditional evaluation method and logit model to measure the pay willingness rate. Vikor model was also employed to identify the spatial differences among the tourists in terms of their willingness to pay for the services they received. The population of the study comprised of eleven villages which were visited throughout 2018 by 96 visitors who were selected as the participants of the study according to Cochran formula with 0.1 error rate. The results of the stusy indicate that tourists tends to spend an average of 776540 Rials (equal to 6 USD) in the villages they visit. Taking the the total willingness of the visiting tourists to pay for the services for a full day into account, commercial facilities, catering, recreation, and residential facilities were the most willingly paid services respectively. Moreover, based on the Vikor model, tourists spend more money in Virani village as more services are offered there in terms of restaurant, catering, and residential facilities.
     

    Keywords: tourism development, willingness to pay, rural tourism destinations, conditional evaluation method