فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 58 (پاییز 1398)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 58 (پاییز 1398)

  • 154 صفحه، بهای روی جلد: 290,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم دهقان* صفحات 7-16

    امروزه جریانی نواندیش در جهان عرب، در پی فروکاهی دین به معنویت است. این جریان به صورت نرم از سنت و شریعت دینی گذر کرده و دین منهای احکام اجتماعی سیاسی را بر دین برخوردار از این احکام ترجیح داده است. محمد سعید العشماوی (1932 2013م) از جمله نمایندگان این رهیافت است. او با اتخاذ رهیافت تاریخمندانه به قرآن، بشری دانستن الفاظ قرآن، و محدود کردن اعتبار سنت نبوی و قوانین فقهی به زمان حضور پیامبر(ص)، تقریری دنیوی از دین در جهان اسلام ارائه داده است. این مقاله با روشی تحلیلی و استنادی، در پی سنجش و نقد مداخل ورود وی به این رهیافت عرفی است. یافته های تحقیق نشان می دهد ناسازواری هایی درونی در اندیشه های وی وجود دارد که نقض غرض از سوی خدای حکیم، نفی جاودانگی دین، بی نیازی کامل انسان از دین، نفی نزول دفعی قرآن، و انکار عصمت پیامبر در دریافت و ابلاغ وحی، از جمله آن هاست. این موارد، رهیافت العشماوی در حوزه دین شناسی را با چالش مواجه ساخته است.

    کلیدواژگان: تاریخمندی، عرفی گرایی، دین، معنویت، شریعت، العشماوی
  • محمدتقی شاکر*، مهدی یارمحمدی صفحات 17-28

    پرسش اصلی نگاشته حاضر چیستی نگاه قرآن به ویژگی های فرابشری پیامبران الهی است. چرایی طرح این مسئله به اندیشه برخی مستشرقان و دگراندیشان در نفی ویژگی ها و توانایی های فرابشری و ماورایی انبیاء و ارجاع این ویژگی ها به غلو غالیان بازگشت دارد. بر این اساس، پژوهش نظری و بنیادی پیش رو می کوشد با روش تحلیل متن و رویکرد تحلیل داده ها و یافته های قرآنی، به واکاوی دیدگاه های راجع به ابعاد فرابشری پیامبران پرداخته و ضمن تاکید بر جوهر بشری پیامبران، امتیاز ایشان از سایر افراد بشر را در جنبه معنوی جست وجو کند. تبیین و نقد قرائت های مطرح شده از چیستی ابعاد فرابشری انبیاء در قرآن محور مقاله پیش رو را شکل می دهد. با اثبات ژرفای اندیشه فرابشری انبیاء در نگاه اصیل قرآنی، خوانش مقابل ناموجه می شود. برآیند این تحلیل نشان دهنده بهره مندی انبیا از اوصاف فرابشری همساز در منطق وحی دارد.

    کلیدواژگان: پیامبران، ابعاد بشری، قرآن، فرا بشری، وحی
  • یدالله حاجی زاده*، مجید احمدی کچایی صفحات 29-42

    یکی از جریان هایی که اندیشه اصیل اسلامی را به مخاطره انداخته، جریان شریعت گریز اهل اباحه است. گمانه های این جریان که بعضا در میان برخی از مسلمانان خود را نشان داده و به ترک ظواهر شریعت توسط ایشان منجر شده، با اصول و مبانی اندیشه های شریعت گرای ائمه اثنی عشر(ع) همخوان نیست. پژوهش حاضر که با بهره گیری از شیوه توصیفی- تحلیلی سامان یافته، به این نتیجه رسیده که اباحی گری های مدعیان تصوف و عرفان، عمدتا ناشی از گمانه های انحرافی ازجمله تصور  برداشته شدن تکلیف در صورت رسیدن به یقین، تاویل واجبات و محرمات، گمانه حلول و اتحاد و گمانه های ملامتیه بوده است. با استناد به سیره پیشوایان و آموزه های دینی از جمله: تاکید دائمی بر انجام عبادات، احکام شرعی و ترک گناهان، تاکید بر نادرستی تاویلات اباحی گونه، برخورد با گمانه های ملامتیه و نفی اتحاد بدن عارفان با خداوند می توان نادرستی گمانه های شریعت گریز مدعیان تصوف را به اثبات رساند.

    کلیدواژگان: ائمه(ع)، اباحی گری، شریعت گریز، صوفیان، گمانه سقوط تکلیف
  • مسلم محمدی* صفحات 43-54

    انسان پژوهی دینی در عین توان محاجه با رویکرد فراگیر اومانیسم، می تواند الگویی از انسان محوری الهی با هویت معرفتی حی متاله را عرضه نماید. این تحقیق به نقش انسان پژوهی در گسترش کلام کاربردی پرداخته و با روش توصیفی - تحلیلی و با رصد میدانی آن را در حکم یکی از اصول اساسی دین نگریسته است. این ایده در فرآیند نیازمحورانه یعنی ناظر به شبهات رایج در جامعه اسلامی در کنار حقایقی مانند بومی سازی، به روز بودن و کارآمدی از ایده به واقعیت پیوست. تحلیل انواع روش انسان پژوهی از جمله مباحث اساسی است که این پژوهش به تبیین، ارزیابی مزایا و کاستی ها و پیشینه ای از پژوهش در هرکدام از آن ها پرداخته و خود رویکرد پنجمی به نام انسان شناسی تلفیقی را به آنها افزوده است و زمینه را برای یک پژوهش فراگیر و کاربردی در رسیدن به یک روش شناسی مناسب در تبیین ماهیت، ابعاد و مبانی هویت معرفتی انسان زمینه سازی نماید.

    کلیدواژگان: انسان، انسان پژوهی، کلام کاربردی، روش شناسی، کلام اسلامی
  • محمدحسین دانش کیا* صفحات 55-70
    شناخت بستر وقوع حوادث و رویداد های تاریخی و محدوده و وسعت آن، که جهان تاریخی را سامان می دهد در  مطالعات تاریخی و زندگی بشری از اهمیت بسزایی برخوردار است، توجه به دامنه تاثیر رفتارهای تاریخی انسان در عوالم مختلف علاوه بر اثر تربیتی بر فرد و جامعه، به نوبه خود در ساخت فرهنگ و تمدن الهی موثر است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در بررسی گزاره های تاریخی، تفسیری و با رویکرد کلام تاریخی بر آن است تا وسعت جهان تاریخی و روابط حاکم بر آن را از منظر قرآن مشخص نماید. یافته ها نشان می دهد که جهان تاریخی قرآن علاوه بر عالم مادی که بستر اعمال و رخداد های انسانی است، عالم غیب را نیز در بر می گیرد، عالم غیبی که دارای اضلاعی همچون عالم آخرت، عالم ملکوت و عالم امر است را. بنابراین هر رخدادی درعالم مادی، بازتابی درعالم غیب دارد و بالعکس هر رخداد مربوط به انسان در عالم غیب، در عالم مادی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: جهان تاریخی، قرآن، روابط رخداد ها، عالم غیب، عالم مادی، کلام تاریخی
  • سید امیر سید جعفری*، علی محمد فرهادزاده صفحات 71-82

    مدخلیت تغییرات فرهنگی و اجتماعی در پویایی افهام و استفهام معناشناختی واژگان و گزاره های شرعی و کلامی، پرسشی را فرا می آورد که این پژوهش در صدد پاسخ به آن است. از این روی، با رویکردی تطبیقی و مقایسه ای به بررسی اشتراکات و افتراقات دو نظریه مرتبط با موضوع پژوهش یعنی تئوری صورت حیات ویتگنشتاین و عرف خاص فقاهتی پرداخته ایم. توضیح اینکه مقاله حاضر با تلفیق روش های کتابخانه ای و تحلیل محتوای متن، به واکاوی متون اجتهادی و فقاهتی شیعی و سنی در مورد مصطلح عرف خاص پرداخته است و پس از ایضاح مصطلح مزبور، آن را با تفسیری از تئوری صورت حیات مورد تطبیق قرار داده است. در نتیجه گیری پژوهش، وجوه اشتراکی که عبارتند از زمانبندی، جمعی بودن، آگاهانه بودن و وجه افتراقی «نسبیت» بدست آمده است. در نهایت با تحلیل ثانوی وجه افتراقی، امکان نادیده گرفتن آن _ بر اساس تدریجی بودن تغییر و تحولات عرفی در پویایی معانی شرعی و اعتقادی و تجویز پویایی مزبور از سوی شرع _ مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: صورت حیات، عرف خاص، زمانبندی، جمعی بودن، آگاهانه بودن، نسبیت
  • علیرضا میرزایی* صفحات 83-98

    رجعت از اعتقادات اختصاصی شیعه امامیه است. در این بازگشت اولیای بزرگ الهی همانند پیامبر اسلام(ص)، امیرالمومنین(ع) و سیدالشهدا(ع) حضور دارند. آیاتی از قرآن و روایات شریف به عنوان مستندات این نظریه مطرح شده است که به بررسی آنها در مقاله پیش رو پرداخته شده است و نظرات دانشمندان فرق اسلامی مورد استشهاد و نقد قرار گرفته است. اصل رجعت مورد قبول اکثر علمای شیعه است ولی در جزئیات آن اختلاف نظر وجود دارد و تاویلهایی نیز برای انصراف از معنای متبادر مطرح شده که در متن مقاله واکاوی شده است. فرضیه معهود مشیر به بازگشت عده ای از وفات یافتگان صالح و طالح است و دارای خدشه دلالتی است و نظریه تاویلی مبنی بر بازگشت دولت و گفتمان اهل بیت(ع) در حکومت حضرت حجت(عج) با ظواهر و مفاد روایتهای انبوه ناسازگار است. یافته های این پژوهش نظریه معهود رجعت را به عنوان اخبار غیبی و ملاحم بدون دلایل توجیهی، تایید می کند.

    کلیدواژگان: رجعت، بازگشت مردگان، علمای شیعه، قیامت، حشر، ظهور
  • مهدیه علوی فر*، فاطمه عرب گورچوئی صفحات 99-112

    فرضیه تکامل داروین(فرگشت) همواره مورد تضارب آراء صاحب نظران عرصه علم ودین بوده است. در این میان آیت الله جوادی آملی با تکیه بر مبانی عقلی اصالت وجود، تشکیک وجود و حرکت جوهری و مبانی تفسیری چون آفرینش انسان نخستین از عناصر ارضی  و تدریجی بودن خلقت انسان به ارزیابی  این فرضیه می پردازد. مساله مقاله تحلیل نظریه ی داروین با تکیه بر انتقادات آیت الله جوادی آملی در سه حوزه هستی شناسی، معرفت شناسی و زبان شناسی با روش توصیفی است . مهم ترین رهیافت های این مقاله عبارتند از: در حوزه هستی شناسی عبارتند از امتناع  علیت تضاد برای حرکت  ، عدم فاعلیت شی برای حرکت ، عدم غایت مندی حرکت تکاملی   ، امتناع عقلی و تجربی انقلاب در ذات انسان، عدم انحصار ابزار معرفت به حس ، عدم سرایت نامحدود دستاوردهای تجربی به  معارف غیر تجربی و عدم تساوی ارزش گزاره های تجربی با عقلی. از نتایج زبان شناسی می توان به خلط فرضیه  غیر یقیینی با نظریه ثابت عقلی و عدم تصرف فرضیه تکامل داروین در ظاهر متون دینی در رابطه با کیفیت پیدایش انسان اشاره نمود .

    کلیدواژگان: انسان، جوادی آملی، فرضیه تکامل، داروین
  • علی تقی خاکی*، حسین عشاقی صفحات 113-126

    یکی از قواعد مهمی که که از دیرباز مورد توجه فلاسفه بوده است قاعده «واجب الوجود بالذات واجب من جمیع الجهات» است؛ حکمت متعالیه به این قاعده توجه ویژه دارد و با نگاهی متفاوت از پیشینیان بدان پرداخته است. این مقاله با روش تحلیلی توصیفی به بررسی این مسئله پرداخته است که معنا، ادله و لوازم فلسفی این قاعده در حکمت متعالیه چیست؟ و در پی این بررسی، اثبات شده است که ملاصدرا علاوه بر توجه به لوازم الهیاتی این قاعده که تا پیش از او، از آنها غفلت شده بود با استدلالی نو و متفاوت از استدلال پیشینیان به اثبات مفاد قاعده پرداخته است و علاوه بر ثمراتی که حکمای گذشته برای آن برشمرده-اند عینیت ذات و صفات کمالی را از این قاعده استفاده کرده است. همچنین در این مقاله به برهان های جدیدی که شارحان حکمت متعالیه بر قاعده اقامه کرده اند و پاسخ های آنان از اشکالات براهین قاعده، توجه شده است.

    .

    کلیدواژگان: واجب الوجود، صفات کمالی، عینیت، بساطت، امکان، ترکیب
  • محمد حسین زاده (یزدی)* صفحات 127-140

    مسئله اصلی این مقاله، ارائه شیوه ای ویژه در اثبات امامت است. امامت حضرت علی (ع) با ادله نقلی، اعم از آیات و روایات متواتر و امامت دیگر ائمه (ع) از راه ادله نقلی اثبات می شود. اما از نظر نگارنده، اثبات امامت هر یک از امامان معصوم(ع)، راه ها و شیوه هایی غیر از ادله نقلی نیز دارد. این ادله بسیار است و می توان به روش های گوناگونی برای اثبات امامت آن حضرات استدلال کرد. مجموع استدلال های اقامه شده یا استدلال هایی که قابل ارائه است یا نقلی اند یا عقلی. می توان از راه دلیل عقلی به شیوه عقلی مستقل و شیوه عقلی غیرمستقل استدلال هایی پرشماری اقامه کرد. در این نوشتار با استفاده  از آسان ترین استدلال های عقلی، به واکاوی و اثبات مسئله اصلی می پردازیم. آشکار است که بحث درباره ولایت، به دلیل نقش ویژه آن در حیات انسانی و علوم اسلامی، ضروری و البته کاربردی است.

    کلیدواژگان: امامت، ولایت تشریعی، دلیل عقلی، دلیل نقلی، دلیل ویژه
|
  • Rahim Dehqan* Pages 7-16

    Today, in the Arab world a current of modern thought has intended to limit religion to spirituality. This current has softly passed the religious tradition and law, and has preferred the religion without socio-political precepts to the religion of them. Mohammad Saeed al-Ashmawi (1932-2013) is one representative of this approach. He has presented a secular interpretation of religion in the Islamic world by adopting a historical approach to the Qur'an, humanizing the Qur'anic rhetoric, and limiting the validity of prophetic traditions and jurisprudential laws to the time of the Prophet. This paper, in an analytical and document-base method, seeks to evaluate and critique his premises of this secular approach. The findings of the study show that there are intrinsic inconsistencies in his thought including defeating the purpose of the Wise God, denial of the immortality of religion, human completely being needless to religion, denial of the daf`i revelation of the Qur'an , and the denial of the Prophet's infallibility. These issues have challenged al-Ashmawi's approach to religious studies.

    Keywords: Historicism, secularism, Religion, Spirituality, Shari`at, al-Ashmawi
  • Mohammadtaqi Shaker*, Mahdi Yarmohammadi Pages 17-28

    The main question in the present writing is the what of the Qur'anic view on the post-humanist state of the Divine prophets. The why of this issue returns to the thought of some orientalists and their followers in rejecting the prophets' supernatural attributes and abilities and returning these attributes as being exaggerated. Accordingly, the present theoretical and fundamental research, using analytical method, tries to analyze views on the post-humanist dimensions of the prophets by emphasizing their humanist essence and seeks their adventage in the spiritual aspect.  of view, by analyzing the text and analyzing the Qur'anic data and findings. Seek out other human beings in the spiritual aspect. Explaining and criticizing the readings of the prophetic dimensions of prophecy in the Qur'an forms the basis of this article. By profoundly proving the prophets' supernatural thought in an original Qur'anic view, the opposite reading becomes  would appear to be unjustified. The result of this analysis demonstrates the prophets' benefit from the harmonious transcendental attributes in the logic of revelation.

    Keywords: Prophets, human dimensions, Quran, superhuman, revelation
  • Yadollah Hajizadeh*, Majid Ahmadi Kachaee Pages 29-42

    One of the currents that has endangered the original Islamic thought is the irreligious current of those of  licentiousness. The speculations of this current, which have sometimes been expressed among some Muslims and led to the abandonment of the Shari'ah by them, are inconsistent with the principles and foundations of the twelve Imams (a). Organized by a descriptive-analytic approach, the present study concluded that the licentiousnesses of those claiming Sufism and mysticism predominantly stemmed from such misleading beliefs as falling religious duty when having been attained certainty, taking the necessities and illegals deeds only as symbols and Divine embodiment in human being. Relying on the Imas manner of life and religious teachings such as constant emphasis on worship, Sharia rules and leaving sins, emphasis on the falsity of licentious hermeneutics, opposing the false speculations of Malamatiyah and rejecting the unification of God with the body of mystics, one may prove the falsity of those claiming Sufism and mysticism.

    Keywords: Imams (a), Licentiousness, Shari'ah-Scape, Sufis, Assumption of Falling Duty
  • Moslem Mohammadi* Pages 43-54

    Religious anthropology, while capable of contending with the overarching approach of humanism, can provide a model of divine humanism with the epistemic identity of  being divine. This research has focused on the role of anthropology in the development of applied theology and has viewed it as one of the fundamental tenets of religion by descriptive-analytical method and field observation. The idea came true in the process of need-oriented, observing the uncertainties prevalent in Islamic society alongside facts such as localization, being up-to-date and efficient. Analysis of different types of anthropological research is one of the main topics of the study that their advantages and disadvantages and backgrounds of research have been surveyed and a fifth approach called integrated anthropology has been added by the study to prepare the ground for a comprehensive and applied research in achieving a suitable methodology in explaining the nature, dimensions and foundations of human epistemic identity.

    Keywords: Human, Anthropology, Practical Theology, Methodology, Islamic Theology
  • Seyyed Amir Seyyed Ja`Fari*, Ali Mohammad Farhadzadeh Pages 71-82

    The effect of social and cultural changes in the dynamics of semantic teaching and learning of the words and propositions of religious law and theology rises an issue this study has been intended to answer it. Therefore, the paper has studied the likenesses and differences of Wittgenstein and feqhi theories, namely the theory of the form of life and that of particular common sense. In the paper, Sunni and Shiite sources have been studied for the meaning of the feqhi particular common sense at first and, then, it has been compared with an exegesis of the form of life. As explained in the paper, the cases of likeness include the states of temporality, collectiveness, awareness and the case of difference include relativity. And, finally, with a secondary analysis of the case of difference, the posibility of its being neglcted has been studied.

    Keywords: Form of Life, Particular Common Sense, Temporality, Collectiveness, Awareness, Relativity
  • Alireza Mirzaie* Pages 83-98

    Raj`at, return, is a special religious belief of the Shia Imamiyyah. In this return, the great divine authorities, such as the Prophet of Islam, Amir al-Mu'minin and Sayyid al-Shohada, are present. The verses of the Qur'an and the noble traditions supporting the theory are discussed in this article, and the views of Muslim scholars have been taken as document and studied critically. The principle of raj`at has been accepted by most Shia scholars but there are disagreements in its details; and, as described in the paper, some interpretations have been put forward in order to abandon its common meaning. The common hypothesis refers to the return of some deads of Salih and Talih, it failes to be accepted and the theory claiming the return of Imams state during the rule of the last Imam is incompatible with the appearance and contents of the mass narratives. The findings of this study supported the original theory of return as being mysterious without justifying proofs.

    Keywords: Return, Return of the Dead, Shia Scholars, Resurrection, Hashar, Zuhur
  • Mahdiyah Alawifar*, Fatemeh Arab Gurchuei Pages 99-112

    The Darwinian evolution hypothesis has always been contested by experts in the field of science and religion. In the meantime, Ayatollah Javadi Amoli assesses this hypothesis, relying on the rational foundations including essentiality of existence, gradationality of existence, substantial movement along with exegetic foundations such as the creation of the first human being from earthly elements and gradual state of human creation. The problem of this article is to analyze Darwin's theory based on Ayatollah Javadi Amoli's criticism in three fields of ontology, epistemology and linguistics by descriptive method. The most important approaches of this paper are: (in the field of ontology) impossibility of the causality of contradiction for movement, impossibility of an object as being the cause of movement, lack of a goal in perfectual movement, rational and empirical refusal of any revolution in human nature, epistemology`s state of not being limited to sensation, emperical findings` invalidity in the case of non emperical cases of knowledge and non equality between the value of emperical statements and rational ones. And finally, in the field of linguistics, a confusion of the cases of non-certainty with those of certainty and the Quranic refusal of Darwinian theory in the case of the first human being`s creation.

    Keywords: Human, Javad Amoli, Theory of Evolution, Darwin
  • Ali Taqi Khaki*, Hosein Oshshaqi Pages 113-126

    One of the important rules that has long been considered by philosophers is that of " wajib ul-wujud wajibun min jami`i l-jihat"; transcendent philosophy pays special attention to this principle and treats it differently from predecessors. This paper with a descriptive-analytical approach, examines the meaning, proofs and philosophical implications of this rule as may be found in the transcendent philosophy. And following this study, it has been proven that Mulla Sadra, in addition to the theological consequences of this rule which had been neglected before him, has substantiated the contents of the rule with a new and different reasoning from the predecessors, and in addition to the fruits counted by predecessor scholars, has based the sameness of the Divne essence and attributes on it.  have It has been mentioned in the past that it has used this principle of the essence of perfection. This article also focuses on the new arguments put forward by the commentators of transcendent philosophy in the field and their responses to the drawbacks of the rule arguments.

    Keywords: Necessity, perfectionism, objectivity, simplicity, possibility, combination
  • Mohammad Hoseinzadeh Yazdi* Pages 127-140

    The main issue of this article is to present a special way of proving Imamate. The Imamate of Imam Ali (AS) is proved by narrative proofs, both successive verses and traditions and other Imams (AS) by means of narrative proofs. But for the author, the proof of the Imamate of each of the infallible Imams also has ways other than narrative proofs. These proofs are of considerable number and one can argue for the Imamate of all Imams in various ways. The sum of the arguments put forward or the arguments that can be presented are either traditional or rational. Numerous arguments can be given through rational reason in an independent and non-independent rational way. In this article, using the simplest rational arguments, we analyze and prove the main problem. Obviously, the discussion of the guardianship is essential and, of course, practical because of its specific role in human life and Islamic sciences.

    Keywords: Imamate, Wilayati Tashri`i, Rational Proof, Narrative Proof, Special Proof