فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و هفتم شماره 9 (پیاپی 157، آذر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد توکلی بزاز، اعظم راستی، رضا بهنام فر* صفحات 1853-1858
    مقدمه

    از سبک زندگی به عنوان یکی از عوامل مهم سلامت عمومی و بهداشت باروری یاد می شود که حاصل تاثیر متقابل ویژگی های فردی، شرایط محیطی و طبقه اجتماعی می باشد. طبقه اجتماعی برایندی از ویژگی ها و بضاعت های اجتماعی و اقتصادی می باشد. طبقه از طریق ترکیب انواع سرمایه ایجاد می شود و سرمایه به منابع با ارزش و در دسترس یک فرد اشاره دارد.

    کلیدواژگان: پایش، آموزش، فرهنگی
  • دانیال عزتی یزدانی، ریحانه وردیان، عباس شاهدی* صفحات 1859-1863
    مقدمه

    شریان آگزیلاری (Axillary) ادامه شریان ساب کلاوین  Subclavian می باشد که ناحیه آگزیلاری را خون رسانی می کند. این شریان از کنار خارجی دنده اول شروع شده و در کنارتحتانی عضله terse major ترس ماژور خاتمه می یابد و بعد از آن به نام شریان بازویی در بازو طی مسیر می کند، واریاسیون  Variationشریان آگزیلاری امری شایع است و با توجه به این که اندام فوقانی را مشروب می کند از لحاظ پزشکی دانستن این واریاسیون ها امر مهمی به نظر می رسد که یک مورد نادر آن را در هنگام تشریح به روش کلاسیک آناتومی در حفره زیربغل سمت راست یک جسد مذکر با سن تقریبی 65-60 سال در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد مشاهده گردید که بدین شرح می باشد: شریان توراسیک خارجی  lateral thoracic artery که به طور معمول از قسمت دوم شریان آگزیلاری جدا می شود در این مورد از شاخه Thoracodorsal artery توراکو دورسال بخش سوم جدا شده است. از آن جا که شریان آگزیلاری در معرض آسیب وپارگی می باشد، به خصوص در موارد جا انداختن درفتگی های شانه و یا برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل و هم چنین استفاده از شریان های اندام فوقانی برای اعمال جراحی bypass عروق کرونر، بنابراین آگاهی از آناتومی طبیعی و واریاسیون های شریان آگزیلاری برای متخصصین علوم پزشکی به خصوص جراحان و آناتومیست ها مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: شریان آگزیلاری، واریاسیون، شریان توراکودورسال، شریان توراسیک خارجی
  • زهرا اسفندیاری، محمد امین عدالت منش* صفحات 1864-1876
    مقدمه

    نارسایی رحمی-جفتی (Uteroplacental Insufficiency; UPI) سبب اختلالات تکاملی عصبی در نوزادان دچار محدودیت رشد درون رحمی (Intra Uterine Growth Restriction; IUGR) می شود. هدف از این پژوهش، بررسی اثر گالیک اسید (Gallic Acid; GA) بر آسیب حافظه و سطح فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (Brain Derived Neurotrophic Factor; BDNF) در قشر انتورینال مغز موش های صحرایی مدل UPI می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق تجربی، 40 سر موش صحرایی باردار نژاد ویستار در 5 گروه شامل کنترل، UPI، UPI+GA100، UPI+GA200 و UPI+GA400 به صورت تصادفی قرار گرفتند. در روز 18 بارداری جراحی انسداد کامل شریان های رحمی قدامی جهت القاء UPI انجام شد. از روز 15 بارداری تا زمان تولد نوزادان، گالیگ اسید با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلو گرم وزن بدن گاواژ شد. ارزیابی حافظه فضایی و کاری در یک ماهگی به ترتیب با ماز آبی موریس و ماز  Yانجام شد. سپس، محتوای BDNF در قشر انتورینال مغز به روش الایزا سنجیده شد. داده ها با آزمون ANOVA و تست تعقیبی توکی توسط نرم افزار SPSS Inc., Chicago, IL; Version 16 تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    کاهش معنی دار حافظه فضایی و کاری و نیز محتوای BDNF در قشرانتورینال گروه UPI نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید (05/0˂p). از طرفی، گروه های تحت تیمار با GA نسبت به گروه UPI، افزایش معنی داری در سطح  BDNFو بهبود حافظه فضایی و کاری را نشان دادند (05/0˂p).

    نتیجه گیری

    محدود سازی رشد جنینی متعاقب UPI با کاهش سطحBDNF در قشر انتورینال سبب نقص حافظه در موش های صحرایی مدل گردید. با این حال، اثرات حفاظت عصبی GA منجر به افزایش سطح BDNF و بهبود آسیب شناختی در مدل UPI می گردد.

    کلیدواژگان: جریان خون جفتی، فاکتورنوروتروفیک مشتق از مغز، گالیک اسید، قشر انتورینال، موش صحرایی
  • شکوه تقی پور ظهیر، محمد شفیعی*، محمدحسین میرعربشاهی صفحات 1877-1885
    مقدمه

    لنفوم بدخیم به دو زیر گروه هوچکین و غیرهوچکین تقسیم می شود و 40% آن ها در مناطقی غیر از گره لنفاوی به وجود می آیند که شایع ترین محل آن دستگاه گوارش است. بر اساس مطالعات، در سال های اخیر شیوع لنفوم های غیرهوچکینی نسبت به قبل افزایش داشته است. لذا ما در این مطالعه بر آن شدیم تا لنفوم های دستگاه گوارش و میزان بقای بیماران مبتلا به آن ها را بر اساس خصوصیات کلینیکوپاتولوژیکال بررسی کنیم.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی- مقطعی بود. جامعه مورد بررسی، تعداد 97 بیمار مبتلا به انواع لنفوم دستگاه گوارش، مراجعه کننده به سه بیمارستان شهر یزد، طی سال های 1395-1390 بودند و نمونه گیری به صورت سرشماری بود. با مراجعه به بخش پاتولوژی بیمارستان ها،تمام موارد مربوط به لنفوم های دستگاه گوارش استخراج و اطلاعات مورد نظر (سن، جنس، سال تشخیص بیماری، نوع لنفوم، محل لنفوم، نوع درمان و میزان بقا) با استفاده از چک لیستی که از قبل تهیه شده بود، ثبت گردید. سپس اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS Inc.,Chicago, IL; Version 18 تحت آنالیز آماری قرار گرفت و با استفاده از نمودارهای کاپلان-مایر و آزمون لگ-رنک به بررسی بقا بیماران پرداخته شد.

    نتایج

    نتایج نشان دادکه از 97 بیمار، 69 نفر (1/71%) مرد و 28 نفر (9/28%) زن بودند. میانگین سنی بیماران مورد بررسی، 5/21±28/49 بود. شایع ترین محل لنفوم، معده (4/45%)، شایع ترین شیوه درمان، جراحی+کموتراپی (6/53%) و شایع ترین نوع لنفوم، لنفوم سلول B (50%) بوده است. میانگین مدت بقا بیماران، 48 ماه و بین میانگین مدت بقا برحسب نوع درمان رابطه آماری معناداری یافت شد (0.000=p).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج، می توان نتیجه گیری کرد که درمان مناسب برای بیماران مبتلا به لنفوم های دستگاه گوارش، درمان توام جراحی+کموتراپی است.

    کلیدواژگان: لنفوم، دستگاه گوارش، کلینیکوپاتولوژیکال، بقا
  • محمدرضا سبحان، سیدحسین سعید بنادکی، محمد شفیعی، محمد قیصری* صفحات 1886-1892
    مقدمه

    محدودیت حرکت زانو یکی از عوارض نسبتا شایع به دنبال تروما و جراحی می باشد. با تشخیص زودرس و انتخاب درمان مناسب، بازگرداندن حرکت زانو و بهبود عملکرد خیلی از بیماران مورد انتظار می باشد. در هر حال، محدودیت حرکات زانو، ناخوشایند بوده و باید در اسرع وقت اصلاح شود. در این مطالعه ما بر آن شدیم تا نتایج آزاد سازی به روش آرتروسکوپی در محدودیت حرکت زانو را بررسی کنیم.

    روش بررسی

    نوع مطالعه توصیفی- مقطعی بود. 14 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان شهید صدوقی یزد از سال 1393 تا 1395 با تشخیص محدودیت حرکت زانو (محدودیت فلکسیون یا اکستانسیون بیش از 10 درجه) انتخاب شدند. بیماران تحت آزاد سازی آرتروسکوپی قرار گرفتند و تا 6 ماه پیگیری شدند. Lysholm Knee Score، درجه فلکسیون و اکستانسیون و میزان رضایت مندی بیماران بررسی شد. نتایج حاصل، با نرم افزار SPSS Inc., Chicago, IL; Version 18 و آزمون های آماری Paired T-test و Spearman correlation مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین سنی بیماران 99/10± 92/28 بود. شایع ترین نوع تروما در بیماران، شکستگی دیستال فمور با 7/46 % بود. در مورد فراوانی رضایت بیماران از آرتروسکوپی،50% (7نفر) رضایت متوسط، 6/28% (4 نفر) رضایت زیاد و 4/21% (3 نفر) رضایت کم داشتند. اختلاف میانگین Lysholm Knee Score، بهبودی درجه اکستانسیون، بهبودی درجه فلکسیون و نمره درد، قبل و بعد از آرتروسکوپی به ترتیب 11/14±21/26، 13/26±78/64 ،92/2±57/3و 65/1±13/4 بود. بین اختلاف میانگین فاکتورهای مذکور، قبل و بعد از آرتروسکوپی تفاوت آماری معناداری یافت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که آزاد سازی آرتروسکوپیک یک روش موثر و کم عارضه در درمان محدودیت حرکات زانو می باشد.

    کلیدواژگان: آرتروسکوپی، محدودیت حرکت، زانو
  • مهرناز نیکویه، محمدعلی جعفری ندوشن، محمود وکیلی، مجید حاجی مقصودی، مهدی باقر آبادی، علی سعادت یار* صفحات 1893-1900
    مقدمه

    کولیک کلیوی به یک یا چند حمله حاد و دردناک کوتاه مدت ناشی از حرکت و دفع سنگ کلیه اطلاق می شود. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر مورفین وریدی و مورفین استنشاقی در میزان کاهش درد بیماران رنال کولیک می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه کار آزمایی بالینی روی50 بیمار بخش اورژانس بیمارستان شهید صدوقی و شهید رهنمون یزد با علایم رنال کولیک که به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند، انجام شد. به گروه اول 5 میلی گرم مورفین وریدی و 5 سی سی نرمال سالین نبولایز (دارو نما) و به گروه دوم 10 میلی گرم مورفین استنشاقی و 5 سی سی نرمال سالین وریدی تجویز شد. شدت درد در بدو ورود به اورژانس و شروع درمان با معیار (Visual Analog Scale) سنجیده و سپس در فواصل 10، 20 و30 دقیقه ،پرسش نامه تکمیل گردید. اطلاعات با نرم افزار  SPSS Inc., Chicago, IL; Version 16و آزمون های فرید من، من ویتنی و کای اسکوار آنالیز شد.

    نتایج

    میانگین شدت درد در بدو ورود در دو گروه دریافت کننده مورفین استنشاقی و مورفین تزریقی به ترتیب 12/1 ± 52/9 و 51/1±24/9 بدون اختلاف معنی دار (46/0 = (p، بعد از 10 دقیقه به ترتیب 3/1±76/7 و 03/2±68/6 با تفاوت معنی دار (03/0 (P=، پس از 20 دقیقه به ترتیب 72/1±68/5 و 17/2 ± 32/4 با تفاوت معنی دار و بعد از 30 دقیقه به ترتیب 14/3± 88/3 و 34/3 ± 36/3 بدون اختلاف معنی دار (57/0 (p= بین دوگروه بود. میانگین شدت درد در روش تزریقی کمتر از استنشاقی بود ولی روش استنشاقی نیز روند کاهشی داشت.

    نتیجه گیری

     استفاده از مورفین استنشاقی باعث تسکین درد دربیماران با رنال کولیک گردید ولی تسکین درد در دریافت کنندگان مورفین تزریقی سریع تر بود.

    کلیدواژگان: رنال کولیک، مورفین، معیار vas، مورفین استنشاقی
  • اقدس سهیلی جباره ناصرو، لادن رضایی* صفحات 1901-1914
    مقدمه

    اخیرا، استفاده از حساس کننده های مختلف، برای افزایش دز ناشی از فوتون در براکی تراپی، مرسوم شده است. یکی از این موارد، اضافه نمودن نانوذرات عناصر سنگین مانند طلا، در ناحیه هدف است که به دلیل افزایش احتمال اثر فوتوالکتریک، تولید الکترون های یونیزه کننده محیط، افزایش یافته و بازدهی درمان را بالا می برد. در این پژوهش، شبیه سازی تابش فوتون به سلول های اندوتلیال در دیواره مویرگ های خونی واقع در بافت داخل تومور، انجام می گیرد که در صورت تخریب آن ها، خون رسانی به سلول های تومور، دچاراختلال شده و مرگ سلول تومور را در پی خواهد داشت.

    روش بررسی

    اثر استفاده از نانو ذرات طلا، نقره، بیسموت و مس، با محاسبه نسبت افزایش دز، به کمک ابزار Geant4 ارزیابی گردیده است که بر اساس روش محاسباتی مونت کارلو انجام می گیرد. این محاسبات، در دو مقیاس میکروسکوپی (ابعاد سلولی) و مقیاس ماکروسکوپی (ابعاد تومور) انجام گرفته است و اثر این نانوذرات، با یکدیگر مقایسه شده است. هم چنین، نسبت افزایش دز، برای تعیین مناسب ترین بازه انرژی فوتونی ارزیابی گردیده است.

    نتایج

    با افزایش غلظت نانوذرات، مقدار نسبت افزایش دز برحسب انرژی فوتون، افزایش می یابد. هم چنین برای انرژی های کمتر از keV70، با افزایش انرژی، نسبت افزایش دز بیشتر می شود و برای انرژی های بالاتر از keV80، این کمیت، با افزایش انرژی کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

     از نظر مقدار دز، طلا بهترین گزینه، و از نظر نسبت افزایش دز برحسب انرژی فوتون، نقره و بیسموت گزینه مناسب تری از بین چهار عنصر مورد بررسی می باشند. هم چنین، مناسب ترین بازه انرژی فوتونی، keV70 تا keV80 می باشد.

    کلیدواژگان: نانو ذره، نسبت افزایش دز، کد Geant4، براکی تراپی
  • مهری اسفندیار، مریم سادات صیدایی، مهدی تبریزی زاده، حسین عقیلی، نرجس هوشیاری* صفحات 1915-1923
    مقدمه

    تحلیل اپیکال ریشه یک پدیده رایج طی درمان های ارتودنسی ثابت می باشد. از این رو هدف این مطالعه استفاده از کلیشه های پانورامیک برای مقایسه میزان تحلیل ریشه در دندان های درمان ریشه شده و درمان ریشه نشده بود.

    روش بررسی

    جهت انجام این مطالعه توصیفی_تحلیلی, کلیشه های رادیوگرافی پانورامیک 20 بیمار 11 تا 18 ساله با مال اکلوژن های مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد mild skeletal cl II‚clIcrowding،که دارای یک یا بیش از یک دندان قدامی بالا درمان ریشه شده در یک سمت و دندان درمان ریشه نشده مشابه در سمت دیگر فک بودند انتخاب شدند. همه فیلم های پانورامیک پیش و پس از درمان دندان های سانترال و لترال ماگزیلا، اسکن شده و تصویرهای آن ها بر روی یک نمایشگر بزرگ با بزرگ نمایی 2x نمایش داده شد. به این ترتیب، با مقایسه بلندی ریشه در دو عکس پیش و پس از درمان، اندازه واقعی تحلیل ریشه محاسبه شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افرار SPSS Inc., Chicago, IL; Version 16 و آزمون آماری Ttest تحلیل شد.

    نتایج

    طبق نتایج به دست آمده، بیشترین میزان تحلیل مشاهده شده در گروه دندان های درمان ریشه شده در دندان لترال و به میزان یک میلی متر و در گروه دندان های درمان ریشه نشده در دندان لترال به میزان یک و نیم میلی متر بود. میانگین تحلیل ریشه در گروه درمان ریشه شده 325/0 و در گروه درمان ریشه نشده 025/1میلی متر می باشد. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود. (001/0 > ValueP-).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که میزان تحلیل ریشه پس از درمان ارتودنسی دردندان های درمان ریشه شده کمتر از دندان های درمان ریشه نشده است.

    کلیدواژگان: تحلیل ریشه، درمان ریشه، پانورامیک، ارتودنسی
|
  • Javad Tavakoli Bazzaz, Azam Rasti, Reza Behnamfar* Pages 1853-1858
    Introduction

    Lifestyle is one of the important factors of public health and reproductive health that is considered as the result of interaction between individual characteristics, environmental conditions and social class. The social class is a characteristic of socio-economic characteristics and conditions. Class is created by combining different types of capital, and capital refers to one's valuable and available resources.

    Keywords: Monitoring, Education, Culture
  • Daniyal Ezatiyazdani, Reyhane Vardiyan, Abbas Shahedi* Pages 1859-1863
    Introduction

    The axillary artery extends to the subclavian artery, which gives blood the axillary region. This artery is starting from the outset of the first ribAnd ends near the inferior terse major muscle, and then goes on with the name of the Brachial artery,the axillary artery variation is common and given the blood supply to the upper limb Clinically important .These variations seem to be an important finding that a rare case of anatomical presentation in an underground cavity to the right of a male body with an age of approximately 60-65 years was found in ShahidSadoughi University of Medical Sciences in Yazd, which was as followed:, external thoracic artery that is normally separated from the second part of the axillary artery;In this case, the third branch of the Thoracodorsal artery is separated. Since the axillary artery was exposed to damage, especially in cases of abdominal tenderness or removal of the axillary lymph nodes, the use of upper limb arches for coronary artery bypass surgery, Therefore, knowledge of natural anatomy and axillary artery changes will be useful for medical professionals, especially surgeons and anatomists.

    Keywords: Axillary artery, Variation, Thoracodorsal artery, External thoracic artery
  • Zahra Esfandiari, Mohammad Amin Edalatmanesh* Pages 1864-1876
    Introduction

    Uteroplacental insufficiency (UPI) causes neurodevelopmental deficits affecting the intrauterine growth restricted (IUGR) offspring. This study aimed to analyze the effects of Gallic acid (GA) on memory deficit and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) content in entorhinal cortex of UPI rat models.

    Methods

    In this experimental study, 40 pregnant Wistar rats were randomly divided into 5 groups, including: control, UPI, UPI+GA100, UPI+GA200and UPI+GA400. For IUGR induction, anterior uterine artery occlusion surgery was carried out on gestation day (GD) 18. From GD15, GA was administrated orally, in 100, 200 and 400 mg/kg BW doses until the birth of their neonates. Spatial and working memories are analyzed by Morris water maze and Y maze at postnatal day (PND) 30, respectively. Then, BDNF cerebral cortex level was estimated using ELISA technique.The data were analyzed through ANOVA and Tukey Post hoc in SPSS software version 16.

    Results

    A significant decrease was observed in spatial and working memories and BDNF content in entorhinal cortex of UPI group in comparison with the control group (p˂0.05). On the other hand, GA-treated groups showed a significant increase in BDNF content and amelioration of spatial and working memories (p˂0.05).

    Conclusion

    Fetal growth restrictionafter UPI by decreasingBDNFlevel in entorhinal cortex caused memory deficits in rat’s model. Moreover, neuroprotective effects of GA lead to increased BDNF content and ameliorate cognitive deficits in UPI model.

    Keywords: Placental Circulation, Brain Derived Neurotrophic Factor, Gallic acid, Entorhinal Cortex, Rat
  • Shokouh Taghipour Zahir, Mohammad Shafiee*, Mohammad Hossein Mirarabshahi Pages 1877-1885
    Introduction

    Malignant lymphoma is divided into two subgroups of Hodgkin's and non-Hodgkin's, and 40% of them occur in areas other than the lymph node, the most common being the digestive tract. According to studies, in recent years the prevalence of non-Hodgkin's lymphomas has increased over the past. Therefore, in this study, we investigated the gastrointestinal lymphoma and the survival rate of the patients with this disease based on clinicopathologic characteristics.

    Methods

    This study was an analytic-cross sectional study. The study population included 97 patients with various types of gastrointestinal lymphoma referring to 3 hospitals in Yazd during 2011-2011. Sampling was done by census. Referring to pathology department of hospitals, all cases related to gastrointestinal tract lymphoma extracted and the information (age, sex, year of diagnosis, type of lymphoma, location of lymphoma, treatment method and survival rate) using the checklist was recorded. The data were analyzed by SPSS18 software and patients' survival was assessed using Kaplan-Meier curves and Log-Rank test.

    Results

    The results of the study showed that out of 97 patients, 69 patients (71.1%) were male and 28 (28.9%) were female. The mean age of the patients was 49.28±21.5. The most common site of lymphoma was stomach (45.4%), the most common type of treatment, surgical+ chemotherapy (53.6%), and the most common type of lymphoma, B cell lymphoma (50%). The mean survival time was 48 months and there was a significant relationship between mean survival time according to type of treatment.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that the appropriate treatment for patients with gastrointestinal lymphomas is surgical+chemotherapy combination therapy.

    Keywords: Lymphoma, gastrointestinal system, Clinicopathological, survival
  • Mohammad Reza Sobhan, Seyed Hossein Saeed Banadaky, Mohammad Shafiee, Mohammad Gheisari* Pages 1886-1892
    Introduction

    Limits of movement in knees is one of the most common complications following trauma and surgery. With early diagnosis and appropriate treatment choices, knee replacement and performance improvement are expected in many patients. However, limits of movement in knees is unpleasant and should be corrected as soon as possible. In this study, we decided to evaluate the results of arthroscopic release in motion limits of knees.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional study.14 patients who referred to the Shahid Sadoughi Hospital of Yazd from 2014 to 2016 and diagnosed with knee limitation (flexion or extension restriction of more than 10 degrees) were selected.Patients were undergone arthroscopic release and followed-up for 6 months. Lysholm knee score, degrees of flexion and extension, and patient satisfaction were evaluated. The results were analyzed by SPSS-18 and statistical tests Paired T-test as well as Spearman correlation.

    Results

    The mean age of the patients was 28.92±10.99 years.The most common type of trauma in the patients was femoral distal fracture (46.7%). The frequency of the patients' satisfaction with arthroscopy was as followed: 50% (7 patients), had moderate satisfaction, 28.6% (4 ones), high satisfaction, and 21.4% (3 ones) had low satisfaction.The mean difference in Lysholm Knee Score, improvement in degree of extension, improvement in degree of flexion and pain score before and after arthroscopy were 26.21±14.11,64.78±26.13,3.57±2.92 and 4.13±1.65,respectively.There was a significant difference between the mean values of these factors before and after arthroscopy.

    Conclusion

    According to the results obtained, we can conclude that arthroscopic release is an effective and low-complication method in motion limits of knees.

    Keywords: Arthroscopic, Movement limitation, Knee
  • Mehrnaz Nikouyeh, Mohammad Ali Jafari Nedoushan, Mahmood Vakili, Majid Hajimaghsoudi, Mehdi Bagherabadi, Ali Saadatyar* Pages 1893-1900
    Introduction

    Renal colic refers to one or more acute and painful short-term attacks due to the movement and excretion of kidney stones. The aim of this study was to determine the effect of intravenous morphine and inhaled morphine on pain relief in renal colic patients.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 50 patients of Shahid Sadoghi Hospital and Shahid Rahnemoon Hospital with renal colic symptoms who were randomly divided into two groups. The first group received 5 mg intravenous morphine and 5 cc normal saline (placebo) and the second group received 10 mg inhaled morphine and 5 cc normal saline. Severity of pain was assessed at the time of emergency and onset of Visual Analog Scale and then questionnaires were completed at 10, 20 and 30 minutes intervals.  The data through SPSS Inc., Chicago, IL; Version 16 and the Friedman, Mann-Whitney, and Chi-square tests were analyzed.

    Results

    Our study showed the mean intensity of pain was 9.52±1.12 (nebulized) and 9.24±1.51 (intravenous) on admission without significant difference (p=0.46). After 10 minutes, mean pain intensity in both nebulized and intravenous groups was 7.76±1.3 and 6.68±2.03, respectively. There was a significant difference between the two groups (p=0.03). After 20 minutes, the mean pain intensity was 5.68±1.72 and 4.32±2.17, respectively, and the difference between the two groups was significant. After 30 minutes, the mean intensity of pain in two groups of nebulized and intravenous was 3.88±3.14 and 3.36±3.34, respectively. The difference between the two groups was not significant (p = 0.57).The mean pain intensity in the intravenous method was lower than the nebulized, but in the nebulized method it was showed a decreasing trend.

    Conclusion

    Nebulized morphine relieves pain in the patients with renal colic, but pain relief is faster by intravenous morphine. Accordingly, this method is more preferred in renal colic patients.

    Keywords: Renal colic, Morphine, Vas Criterion (Visual Analog Scale for Pain), Nebulized Morphine
  • Aghdas Sohayli Jabbareh Naseroo, Ladan Rezaee* Pages 1901-1914
    Introduction

    Recently, the use of various sensitizers has been used to increase photon-induced doses in brachytherapy. One of these cases is the addition of heavy metal nanoparticles such as gold in the target area, which increases the production of ionizing electrons by increasing the possibility of photoelectric effects, and increases the efficacy of the treatment. In this study, the target of the irradiation was the endothelial cell in the wall of blood capillaries located inside the tumor, which, if destroyed, would result in abnormal blood cell counts and tumor cell death.

    Methods

    The effect of using nanoparticles of gold, silver, bismuth and copper has been evaluated by calculating the dose increase ratio using Geant4 tool that was based on Monte Carlo method. These calculations were performed on two microscopic (cellular) and macroscopic (tumor dimensions) scale and the effects of different concentrations of these nanoparticles were compared. Also, the dose increase ratio has been evaluated to determine the most appropriate photon energy range.

    Results

    As the concentration of nanoparticles increases, the dose enhancement factor increased in photon energy. In addition, for energies less than 70 keV, with increasing energy, dose enhancement factor increased and for energies above 80 keV, this quantity decreased with increasing energy.

    Conclusion

    In terms of dose, gold is the best option, and in terms of the dose enhancement factor, silver and bismuth are better alternative among the four elements studied. Also, the most suitable photon energy range is 70 keV to 80 keV.

    Keywords: Nano particle, Dose enhancement factor, Geant4 code, Brachytherapy
  • Mehri Esfandiar, Maryam Sadat Seidaie, Mahdi Tabrizizade, Hossein Aghili, Narjes Hoshyari* Pages 1915-1923
    Introduction

    Apical root Resorption is a common occurrence during fixed orthodontic treatment. This study used panoramic radiographs to compare the rate of root resorption in endodontically-treated and non-endodontically-treated roots.

    Methods

    In this descriptive-analytic study, panoramic radiographs of 20 patients aged 11-18 years with Class I Crowding and Class II Mild Skeletal malocclusions and with one or more endodontically-treated maxillary anterior teeth in one side and corresponding non-endodontically-treated teeth on the other side of the jaw were selected. They had presented to Dental School of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and private dental offices in Yazd. All panoramic radiographs of central and lateral maxillary incisors obtained before and after treatment were scanned and displayed on a large monitor with X2 magnification. In this way, the real magnitude of root degeneration was estimated by comparing the root heights in the pre- and post-treatment radiographs. The data were analyzed by SPSS 22 and T-test.

    Results

    The findings showed that the greatest rate of root resorption was observed in the upper maxillary lateral incisors of endodontically-treated teeth by 1 mm and in maxillary lateral incisors of the non-endodontically-treated teeth by 1.5 mm. The mean root resorption was 0.325 mm in the endodontically-treated teeth and 1.025 mm in the non-endodontically treated teeth with a statistically significant difference (P>0.001).

    Conclusion

    The results demonstrated that root resorption was smaller after treatment in endodontically-treated teeth than non-endodontically-treated teeth.

    Keywords: Root resorption, Root canal therapy, Panoramic, Orthodontics