فهرست مطالب

آب و توسعه پایدار - سال ششم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز 1398)

نشریه آب و توسعه پایدار
سال ششم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز 1398)

  • همبست آب، انرژی و غذا
  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • انوش نوری اسفندیاری، مهدی ضرغامی صفحه 0

    سرمقاله: پیوند آب، انرژی و غذا 

    یادداشت کوتاه: لزوم تعادل در خوداتکایی محصولات کشاورزی و پایداری منابع آب

    کلیدواژگان: پیوند آب، انرژی و غذا، لزوم تعادل در خوداتکایی محصولات کشاورزی و پایداری منابع آب، حکمرانی پایین به بالا
  • زینب اسلامی، سمیه جنت رستمی*، افشین اشرف زاده صفحات 1-8

    سه منبع حیاتی مهم آب، انرژی و غذا با یکدیگر در ارتباط هستند که ممکن است در فرآیند تولید و توزیع این منابع، اثرات زیست ‏ محیطی مانند انتشار گازهای گلخانه ای نیز ایجاد شود. بنابراین در مدیریت ارتباط بین این سه منبع، کنترل انتشار گازهای گلخانه ای از اهمیت ویژه ‏‏ای برخوردار است. برنامه ‏‏ریزی و مدیریت مناسب منابع محدود آب، انرژی و غذا برای تامین نیازهای اقتصادی و اجتماعی جامعه در راستای توسعه پایدار، همواره مسئله ‏‏ای چالش برانگیز است. روش مدیریت رابطه پیوندی در راستای برقراری امنیت آب، انرژی و غذا، یک روش جامع‏‏ نگرانه است که می‏تواند در تصمیم ‏‏گیری‏ ه‏ای سیاسی و اقتصادی یک منطقه مفید باشد. بنابراین برای شناسایی و بررسی تعاملات و برهم‏ کنش‏‏ های بین بخش‏‏های آب، انرژی و مواد غذایی لازم است از ابزارهای یکپارچه و جامع نگرانه ای استفاده شود. در این مقاله، دیدگاه رابطه پیوندی در مدیریت یکپارچه منابع با رویکرد بهینه‏‏ سازی معرفی می‏شود. در این راستا، یک مدل مدیریتی بهینه‏‏ سازی پیوند آب، انرژی و غذا به‏‏ صورت فرضی بررسی شد. در این مدل، تعاملات و برهم ‏کنش‏‏ های بین اجزای سیستم مانند تامین انرژی، تولید برق، تقاضای تامین آب، تولید مواد غذایی و همچنین کاهش اثرات زیست‏‏محیطی ارزیابی شد. نتایج بررسی‏‏ها در مدل‏ سازی نشان داد که چگونه این نوع آنالیزها می‏‏تواند به تصمیم‏‏ گیرندگان و ذی‏نفعان یک منطقه کمک کند تا تصمیمات مقرون به صرف ه‏‏ای در مدیریت بهینه منابع آب، انرژی و غذا بگیرند.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، توسعه پایدار، نیازهای اقتصادی و اجتماعی، اثرات زیست محیطی
  • وحیده صفایی، کامران داوری*، یاور پورمحمد صفحات 9-14

    تامین آب، غذا و انرژی یکی از اصلی ترین مسائل پیش رو برای جمعیت رو به رشد جهان است که اکثر کشورهای جهان از جمله ایران را با آن مواجه کرده است. به دنبال تعیین اهداف هزاره سوم سازمان ملل متحد، پژوهشگران رویکردهای میان رشته ای متنوعی را برای دستیابی به نوعی تعادل پویا در تولید و مصرف منابع ارائه داده اند که از مهم ترین آن ها رویکرد هم بست آب، انرژی و غذا است. با توجه به محدودیت های منابع موجود که روزبه روز تشدید می گردد، باید از هر فرصتی به منظور برقراری تعادل و تناسب بین جریان مصرف و بهره برداری از منابع بهره مند شد. رویکرد هم بست، سبب افزایش بهره‏وری به کمک یکپارچه‏سازی چرخه آب، غذا و انرژی می گردد. در این مقاله با توجه به ضرورت پیوند آب، انرژی و غذا به ارتباط استراتژیک توسعه پایدار اشاره شده است و ضمن بررسی سیاست های این سه بخش، به حصول اطمینان نسبت به هدفمندسازی در جهت استفاده بهتر از منابع پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: رویکرد بهم ‏پیوسته، امنیت، تعادل پویا، چرخه آب، انرژی و غذا
  • حسین مختاری هشی*، مراد کاویانی راد صفحات 15-26

    مصرف آب به واسطه رشد فزاینده جمعیت، گسترش شهرنشینی، توسعه بخش های کشاورزی و صنعت، دگرگونی های اقلیمی، تغییر الگوی بارش، ناکارآمدی سامانه توزیع و الگوی مصرف آب، موجب پیشی گرفتن مصرف آب بر حجم موجودی (رو و زیرزمینی) در بسیاری از بخش های جهان شده است. این وضعیت موجب بروز طیفی از مناسبات قدرت از همکاری تا رقابت میان کشورها و ذی نفعان واقع در حوضه های آبی مشترک و در مقیاس های فراملی و فروملی شده است. در این میان، کشورهای واقع بر نوار خشک جهان، وضعیت نگران‏ کننده ‏تری دارند. یافته ها گویای آن هستند که بحران آب دیرگاهی است که آغاز شده و در آینده نیز فزایندگی و گستردگی بیشتری خواهد داشت. در این میان، دانش جغرافیای سیاسی در قالب گرایش هیدروپلیتیک این وضعیت را در طیفی از مناسبات قدرت واحدهای سیاسی- فضایی از مقیاس فروملی تا جهانی (از همکاری تا هماوردی) واکاوی می کند. آب به مرور زمان، هرچه بیشتر به عنوان موضوعی ژئوپلیتیک در حوزه مسائل سیاسی و امنیتی در کانون مناسبات قدرت و سیاستگذاری ها قرار می گیرد و جستار بحران آب، از این پس، یکی از مسائل مهم در همه رویکردهای توسعه ای، امنیتی و رفاهی بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای واقع بر کمربند خشک جهان خواهد بود. بر بنیاد رویکرد هیدروپلیتیک، در آینده قلمروسازی واحدهای سیاسی- فضایی سرشتی آب پایه خواهد داشت که این مهم نیز از راه همزیستی و تعامل ممکن است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، هیدروپلیتیک، بحران آب، تغییر اقلیم، رودخانه های بین المللی
  • پریسا نجفلو*، جعفر یعقوبی، جعفر نیکبخت صفحات 27-38

    محدودیت آب در سرزمین ایران در طول تاریخ موجب شده است که ایرانیان از دیرباز تدابیر هوشمندانه ای را برای مدیریت آب بیاندیشند و روش های دقیق و کارآمد را برای تقسیم و توزیع آب ابداع کنند؛ به گونه ای که از هدررفت آب جلوگیری شده و عدالت رعایت شود. دانش بومی ایرانیان برای مدیریت آب کشاورزی در نوع و زمان خود از پیشرفته ترین نظام های بهره برداری از آب کشاورزی بوده است که کنکاش در آن می تواند زمینه را برای حل بسیاری از مشکلات امروزی مدیریت آب در کشاورزی فراهم کند. هدف این مقاله بررسی مدیریت بهره برداری سنتی از منابع آب در روستاهای ایران است. مرور و بررسی ابعاد مدیریت منابع آب در میان کشاورزان ایران نشان داده است که مدیریت آب در کشاورزی این کشور یک امر تاریخی، اجتماعی و فرهنگی است. در این مقاله بررسی جزءبه جزء نظام مدیریت آب در میان روستاییان ایران در سه بخش مدیریت تامین آب، مدیریت توزیع و تقسیم و مدیریت بهره برداری از آب انجام شد. در موقعیت کنونی که کشور با کمبود آب و بیشترین میزان مصرف آب در کشاورزی مواجه است، نتایج این بررسی می تواند نکاتی ارزشمند برای انتقال مدیریت منابع آب به روستاییان، در تمام بخش های مدیریت آب کشاورزی، ارائه نماید.

    کلیدواژگان: آب، آبیاری سنتی، دانش بومی، کشاورزی سنتی، مدیریت آب
  • محسن مغربی*، رسول دخیلی، عباسعلی قزل سوفلو صفحات 39-46

    در این مقاله یک مدل تحلیل مکانی توسعه داده شده که بر مبنای آن، شناسایی نقاط موردنیاز عملیات ساماندهی سازه ای در سطح حوضه های آبریز بزرگ، امکان پذیر می باشد. برای این منظور در ابتدا ماهیت عملیات ساماندهی در بخش های مختلف سازه ای بر اساس قیود مختلف مکانی تعریف شده، سپس در محیط نرم افزار Arcmap، لایه های موردنیاز پایه، شامل لایه توپوگرافی، لایه کاربری اراضی، زمین شناسی و جاده های ارتباطی را دریافت و خروجی های پیشنهادی شامل موقعیت موردنیاز جهت ساماندهی را ارائه می نماید. از مزایای این مدل می توان به امکان تعریف قیود جدید، سرعت پردازش مناسب و ارائه راهنمای گام به گام در محیط نرم افزار اشاره نمود. برای بررسی دقت مدل در پیش بینی نقاط نیازمند ساماندهی، تطبیق مکانی به صورت تصادفی با بازدیدهای میدانی و بانک اطلاعات مطالعات طرح های ساماندهی رودخانه در سطح استان گلستان انجام پذیرفته است. نتایج این بخش نشان می دهد که مدل ارائه شده با دقت مناسبی توانایی پیش بینی نقاط موردنیاز ساماندهی سازه ای را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: ساماندهی رودخانه ها، مدل سازی Python، پردازش مکانی، مدیریت سیل
  • زهرا اسدالهی*، مصطفی کشتکار صفحات 47-54

    مدل‏سازی "خدمات اکوسیستم" (Ecosystem Services) به‏‏ عنوان راهکاری در جهت کاهش مسائل ناشی از مدیریت ناپایدار منابع طبیعی، طی دو دهه گذشته مورد توجه بوده است و خدمات اکوسیستم مرتبط با آب در میان بیشترین مطالعات قرار دارند. ابزارهای مدل ‏سازی خدمات هیدرولوژیک اکوسیستم در دو طبقه نرم ‏افزارهای سنتی هیدرولوژیک و نرم‏افزارهای تخصصی خدمات اکوسیستم قرار دارند. پژوهش حاضر به معرفی و مقایسه برخی نرم ‏افزارها باتوجه‏ به داده ‏های مورد نیاز برای اجرای مدل، سهولت استفاده، قابلیت پاسخ به سوالات و تفسیر نتایج می‏ پردازد. SWAT و VIC نمونه ‏ای از نرم ‏افزارهای سنتی با تاکید بر فرآیندهای سازنده خدمات اکوسیستم هستند در حالی‏که InVEST و ARIES، نرم ‏افزارهای تخصصی خدمات اکوسیستم با تاکید بر تجسم مکانی این خدمات در سطح سیمای سرزمین هستند. مطالعه حاظر نشان می‏دهد، درصورتی‏که داده ‏های مناسب و تخصص مورد نیاز برای اجرای مدل در دسترس باشد، بررسی خدمات هیدرولوژیک با نرم‏ افزارهای SWAT و VIC توصیه می‏شود. این نرم ‏افزارها می ‏توانند اطلاعات و جزئیات بیشتری مانند تبخیر و تعرق، رواناب سطحی، جریان زیرسطحی، بار رسوب، نیترات و فسفر کل در اختیار کاربر قرار دهند. درحالی‏که نرم‏افزارهای InVEST و ARIES برای افرادغیرمتخصص مناسب ‏تر بوده و قادر هستند تصویری کلی از خدمات اکوسیستم با وجود داده‏ های کم‏تر ارائه نمایند.

    کلیدواژگان: تولید آب، کنترل سیلاب، نگهداشت خاک، SWAT، InVEST، ARIES
  • مجتبی مصفا* صفحات 55-60

    از دیرباز معدن کاری یکی از فعالیت های مورد نیاز زندگی بشر بوده است که با افزایش روزافزون سهم صنایع مختلف در زندگی انسان، وابستگی به منابع معدنی بیش از پیش شده است. معدن کاری در سراسر جهان، منابع آب های سطحی و زیرزمینی را متاثر می سازد. بخشی از این خطرات اختصاص به فضای کارگاهی درون معدن و کارخانه دارد. بخش عمده دیگر کنش ها و واکنش هایی است که در خارج از محیط معدنی در طبیعت اتفاق می افتد و منجر به آلودگی آب، خاک و هوا می گردد. این تاثیرات می تواند ناشی از روش استخراج نامناسب، طراحی غیراصولی، عدم کنترل نشت آب در معادن، دپوی غیراستاندارد باطله، رهاسازی پساب کارخانه فرآوری و عدم بازسازی معدن باشد. با انجام اقدامات اصلاحی می توان از شدت این تاثیرات کاست و به میزان قابل توجهی آن ها را کنترل نمود. با تغییر روش استخراج، به کارگیری مناسب، بازیابی و شیوه های حفاظت آب، مقادیر آب مصرفی می تواند به حداقل برسد. با استفاده از کنترل رواناب، مدیریت باطله و نظارت بر خروجی های معدن می توان تاثیر منفی بر کیفیت آب های سطحی را کاهش داد. تزریق در حفرات، طراحی مناسب و بازسازی معدن می تواند از اثرات منفی بر آب های زیرزمینی جلوگیری کند. در تمام سطوح کارکنان معدن نباید نقش آموزش و توجیه پذیری الزامات تدوین شده را فراموش کرد که بدون آن قوانین و مقررات اثربخش نخواهد بود.

    کلیدواژگان: معدن کاری، آب های سطحی و زیرزمینی، تحت تاثیر قرار دادن، ارائه راهکار
  • زهرا افتخاری فر*، محمد عبدالحسینی، محمدرضا فرزانه، فرامرز مومنی صفحات 61-68

    تغییر نوع نظام فکری در مدیریت منابع آب از نگرش مهندسی به نگرش جامع، اجتناب ناپذیر خواهد بود. چنین نگرشی که با مفهوم مدیریت یکپارچه منابع آب شناخته می شود، بر مبنای مفاهیم زیر شکل گرفته است: یکپارچگی بین سیستم های اکولوژیکی و اجتماعی، توجه به سیستم حکمرانی آب و مشارکت ذی مدخلان، ظرفیت نهادی سیستم منابع آب، انطباق با تغییرات محیطی و فرآیندهای یادگیری. نهاد آب از طریق سه جزء نهادی آن که شامل قانون آب، سیاست آب و ساختار اجرایی آب است، تحلیل می شود. در این مقاله به طور ویژه به تعیین مولفه های ساختار اجرایی مدیریت منابع آب در محدوده مطالعاتی جزیره قشم، با تمرکز بر مطالعه قوانین و اسناد مکتوب پرداخته شده است. جمع بندی یافته ها حاکی از آن است که جایگاه رسمی سازمان های درگیر با موضوع منابع آب در قوانین یکسان نبوده و ابهاماتی را در تفسیر وظایف و ارتباطات سازمانی ایجاد نموده است، که در صورت مدیریت نادرست می تواند منجر به برداشت های سلیقه ای از روابط بین سازمانی و تکالیف قانونی شود. مهم ترین موضوعی که از نظر سازمانی در جزیره قشم دیده می شود، حضور چند متولی در حوضه مدیریت منابع آب است. حضور چند متولی با سطوح مختلف قدرت، نیازمند برنامه ریزی و هماهنگی بین سازمان های مربوطه برای رسیدن به اهداف در زمینه مدیریت یکپارچه آب می باشد.

    کلیدواژگان: جزیره ی قشم، حکمرانی آب، ساختار سازمانی، مدیریت یکپارچه آب، مناطق آزاد
  • مهسا رحمانی* صفحات 69-76

    مسائلی چندگانه بر پایداری آب حوضه آبریز تاثیر می گذارند و در میان آنها، جنبه های اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی وجود دارند. با این حال، آنها اغلب به طور جداگانه و نه به عنوان یک فرآیند یکپارچه و پویا بررسی می شوند. به منظور ادغام مسائل هیدرولوژیکی، محیط زیستی، معیشت و سیاست گذاری و همچنین فشارهای موجود و پاسخ های سیاستی به صورت کمی، پویا و جامع، یک شاخص پایداری حوضه آبریز (WSI)، بر اساس مدل فشار- وضعیت- واکنش، توسعه یافته و در این مقاله پیشنهاد شده است. با به کارگیری شاخصUnesco-HELP برای حوضه 2200 کیلومتری در برزیل (SF Verdadeiro)، مقدار عددی به دست آمده برای شاخص WSI برابر 0/65 بوده که نشان دهنده یک سطح متوسط از پایداری در حوضه می باشد.

    کلیدواژگان: هیدرولوژی، محیط زیست، معیشت، سیاست گذاری، حوضه آبریز، شاخص پایداری، SF Verdadeiro، حوضه HELP
  • اردلان ذوالفقاران*، فریبرز عباسی، محمد جلینی، محمد کریمی صفحات 77-80

    با هدف بررسی علل کاهش آبدهی قنوات و ارائه راهکارهای فنی و مدیریتی، 15 رشته قنات در استان خراسان رضوی برای مطالعه انتخاب شدند. علاوه بر تکمیل پرسشنامه ها، آبدهی قنوات در دو سال آبی 1386 و 1396 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که متوسط آبدهی قنوات 21 درصد کاهش داشته است. عللی که سبب کاهش آبدهی قنوات شده شامل: مسائل فنی (عدم توجه به ماهیت فنی قنوات) و مدیریتی (عدم توجه به بهره برداری صحیح از قنوات و کمبود اعتبار) است. در این تحقیق، راهکارهایی برای سازگاری با کاهش آبدهی قنوات ارائه شده که مهم ترین آن ها شامل: کشت محصولات با نیاز آبی کمتر، استفاده از ارقام مقاوم به خشکی، بهبود مدیریت مزرعه با تغییر الگوی کشت، استفاده از فناوری های مدرن جهت مرمت و بازسازی قنوات، برنامه ریزی برای استفاده صحیح از آب قنات در فصل زمستان و یکپارچگی اراضی پایین دست است.

    کلیدواژگان: آبدهی، قنات، راهکار فنی، راهکار مدیریتی
  • صفحات 81-82
  • مجتبی شفیعی، میثم مجیدی، عطاءالله جودوی، سعید سلیمانیها، حمید پشتوان صفحات 83-86

    از مهم ترین ورودی های مدیریت آب در حوضه های آبریز، شناخت پیچیدگی ها و مولفه های بیلان آب است. این مسئله در مناطق خشک و نیمه خشک که مصارف آن عمدتا متکی بر آب زیرزمینی است، از اهمیت دو چندانی برخوردار است. با توجه به وجود متولیان و ذی نفعان چندگانه در بیلان منابع و مصارف آب حوضه ها، دیدگاه های متفاوتی در چگونگی ارائه آن، تدقیق مولفه های آن و همچنین توافق و اجماع در پذیریش نتایج آن، در طرح های توسعه و حفاظت منابع آب، در کشور وجود دارد. در حال حاضر در ایران، علی رغم تلاش های در حال انجام در زمینه فنی محاسبات و ارائه بیلان، هنوز با نسخه مورد توافق همگان و متناسب با نیازهای مدیریتی کشور، فاصله بسیار است. از سوی دیگر ساختارها و ضوابط موجود نیز به گونه ای عمل می نماید که خود منجر به زمان بر بودن فرآیند تهیه بیلان آب و البته عدم امکان بهره برداری متناسب از نتایج آن می گردد. بنابراین با توجه به اینکه مسائل منابع آب با سرعت و نوسان شدید رشد می کند و اطلاعات ارزشمندی چون بیلان، منطبق با شرایط روز نیست؛ لذا موضوعات اساسی در خصوص بیلان مطرح است که آنها را می توان در «سه گانه تدقیق، تسریع و تسهیل» فرآیند محاسبات و کسب خروجی های بیلان خلاصه کرد. یادداشت حاضر در گزاره های مختصر به بیان و معرفی مسائل حوزه تهیه گزارش های بهنگام سازی بیلان آب کشور پرداخته است و در انتها، پیشنهادات راهبردی جهت ورود به شناسایی و حل مسائل بیلان آب کشور، ارائه شده است.

    کلیدواژگان: بیلان آب، حکمرانی، سمپوزیوم ملی
  • صفحه 87

    در جشنواره پژوهش و فناوری وزارت نیرو اعلام شد:به گزارش گروه تحقیقات و فناوری، شرکت آب و فاضلاب مشهد درارزیابی عملکرد سال 1397 موفق به کسب عنوان شرکت برتر پژوهشی در حوزه پژوهش و فناوری و همچنین غرفه برتر نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری شد و مورد تقدیر قرار گرفت.جشنواره پژوهش و فناوری با حضور رضا اردکانیان وزیر نیرو، مهاجری معاون تحقیقات و منابع انسانی وزیر نیرو، حمیدرضا جانباز مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، جمعی از مدیران ارشد شرکت های تابعه وزارت نیرو و صدها تن از اساتید، صاحب نظران و پژوهشگران حوزه صنعت آب و فاضلاب در پژوهشگاه نیرو برگزار شد

    کلیدواژگان: جشنواره پژوهش و فناوری وزارت نیرو، آبفا مشهد، شرکت برتر در حوزه پژوهش و فناوری، غرفه برتر نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری
|
  • Zeynab Eslami, Somaye Janatrostami*, Afshin Ashrafzadeh Pages 1-8

    Three vital sources of Water-Energy-Food (WEF) are inextricably interrelated so that may also produce environmental impacts such as greenhouse gas emissions in production/delivery process. Therefore, green-house-gas emission control plays a key role in WEF nexus management. Effective planning and management of limited WEF resources to meet current and future socioeconomic demands for sustainable development is challenging. Nexus management for WEF security necessitates integrated tools that are useful for effective planning and management strategies and policies. Hence, the comprehensive tools should be used for identifying the trade-offs and interactions among various sectors of water, energy, and food. In this study, the nexus in the integrated management of the sources by optimisation method is investigated. Also, a hypothetical optimisation model of the water, energy, and food nexus is examined. This model is applied to quantitatively analyse the interrelationships and trade-offs among system components including energy supply, electricity generation, water supply-demand, food production, and mitigation of environmental impacts. The results demonstrated how these types of analyses could be helpful for decision makers and stakeholders to make cost-effective decisions for optimal WEF management.

    Keywords: Optimization, Sustainable development, Social, economic demands, Environmental impacts
  • vahide safaee, kamran davari*, yavar puormohammad Pages 9-14

    Water, food, and energy supply is one of the main issues that the growing world population has been faced, and Iran is not excepted. Following the UN Millennium Development Goals, researchers have presented a variety of interdisciplinary approaches to achieve a dynamic balance between the resource production and consumption. The most important approach is the Water, Energy, and Food (WEF) Nexus. Due to the available resources scarcity which are intensifying on a daily basis, every opportunity should be exploited to balance the current consumption and resources. The Nexus approach enhances productivity by integrating water, energy, and their recycles. This article refers to the strategic relationship between sustainable development with respect to the Nexus of water, food, and energy, as well as identifying the policies of these three sectors, to ensure that they are targeted for optimal use of resources.

    Keywords: Nexus approach, WEF security, Dynamic balance, WEF cycle
  • H. Mokhtari Hashi*, M. Kaviani Rad Pages 15-26

    Water consumption is rapidly increasing due to population growth, urbanisation, development of agriculture and industry, etc. Also, factors such as climate change, changes in rainfall patterns, inefficient water distribution systems, and changes in water consumption pattern have led to the increase in water consumption compared to the volume of water (both surface and subsurface water resources). This has led to a spectrum of power relationships from cooperation to competition and tension between upstream and downstream communities as well as countries in shared water basins. This situation, especially in arid areas of the world will increase various tensions on local, national, and transnational scales. Findings indicate that the water crisis started a long time ago and will intensify in the future and water will be considered as a geopolitical issue. Political geography in the form of Hydropolitics, studies the cooperation and competition of interest groups on water resources at local, national, regional, and global levels to identify the interest groups’ behaviour in various areas of the world. It appears that water crisis plays an important role in relations between communities, especially in arid regions. Therefore, water will be the major concern of all developmental, security, and welfare approaches in many countries. According to the hydropolitics, in the future, the territorialisation of political-spatial units will be based on the water which is possible through coexistence and interaction.

    Keywords: Geopolitics, Hydropolitics, Water crisis, Climate Change, International rivers
  • jafar yaghoubi, JAFAR nikbakht Pages 27-38

    Water restriction in Iran through history has led Iranians to think for a long time about smart measures for water management and they devise accurate and efficient methods for water distribution and division in such a way as to prevent water loss and to maintain justice. Iranians indigenous knowledge for agricultural water management was one of the most advanced agricultural systems in its time, which can be used to problems solving of water management in modern agriculture. The purpose of this paper is to study the traditional utilization management of water resources in the villages of Iran. Reviewing and analyzing the dimensions of water resources management among Iranian farmers has shown that water management in this country is a historical, social and cultural issue. This article investigates the component of water management system among villagers of Iran in three sections: water supply management, distribution and division management and water utilization management. In the current situation where the country is facing water scarcity and high water consumption in agriculture. The results of this study can provide valuable tips for transferring water resources management to villagers in all sectors of agricultural water management.

    Keywords: Water, Traditional Irrigation, Indigenous Knowledge, Traditional Agriculture, Water Management
  • mohsen maghrebi*, rasoul dakhili, Abbas ali ghezelsofloo Pages 39-46

    In this paper, a spatial analysis model is developed that identifies the required points for structural organizing operations at the level of large catchments. For this purpose, initially the nature of the organizing operation in the different structural sections is defined by different spatial constraints, Then the Arcmap software receives required base layers including topographic layer, land use layer, geology and communication routes and presents suggested outputs including the required position to organizing. The advantages of this model areincluding the possibility of defining the new constraints, appropriate processing speed, and providing a step-by-step guide in the software environment. To check the accuracy of the model in predicting the required points for organizing, location matching has been done randomly with field visits and database of studies of river organizing plans in Golestan province. The results of this section show that the proposed model is capable of predicting the required structural organizing points with proper accuracy.

    Keywords: Organizing the Rivers, Python Modeling, Spatial Processing, Flood Management
  • Mostafa Keshtkar Pages 47-54

    Ecosystem services modeling has been the focus over the past two decades as a solution to reduce the problems caused by unstable management of natural resources and water-related ecosystem services are among the most studied. There are two types of ecosystem hydrological services modeling include traditional hydrological softwares and specialized softwares of ecosystem services. The present study introduces and compares some softwares according to required data for run the model, ease of use, ability to answer the questions and interpretation the results. SWAT and VIC are examples of traditional softwares with an emphasis on constructive processes of ecosystem services, while InVEST and ARIES are specialized ecosystem services softwares with an emphasis on spatial visualization of these services at the landscape level. If the appropriate data and required expertise are available to implement the model, SWAT and VIC softwares are suggested that can provide more information and details to the user such as evapotranspiration, surface runoff, subsurface flow, sediment load, nitrate and total phosphorus. While InVEST and ARIES softwares are more suitable for non-specialists and they are able to provide a general picture of ecosystem services with less data.

    Keywords: Water Production, Flood Control, Soil Retention, SWAT, InVEST, ARIES
  • M. Mosaffa* Pages 55-60

    Mining has been one of the long-standing activities required for human life. With increase in the share of various industries in human civilisation, the dependency on mineral resources has become more pronounced. Mining around the world affects surface and ground waters resources. Part of these risks is allocated to the workshop space inside the mine and the factory. Much of the other actions and reactions that occur outside the mineral environment in nature, become leading to contamination of water, soil, and air. These impacts could be due to inappropriate extraction, unstructured design, lack of control over water leakage in mines, non-standard waste deposit, wastewater emancipation of processing factory, and non-reclamation of the mine. Corrective actions can reduce the severity of these effects and significantly control them. The level of water usage can be minimised by changing the extraction method, proper reuse and water conservation practices. The negative impacts of mining on water quality can be reduced through runoff control, waste management, and monitoring of mine outputs. Injection into caverns, suitable design, and mine reclamation can prevent groundwater exposure. At all mine personnel levels, the role of education and the justification of the developed requirements should not be forgotten since, without it, laws and regulations will not be effective.

    Keywords: Mining, Surface, ground waters, Exposing, Solution offering
  • Z. Eftekharifar*, M. Abdolhosseini, M. Farzane, F. Momeni Pages 61-68

    It is inevitable to change the mindset in water resource management from an engineering perspective to a holistic one. Such an approach, which is identified with the concept of integrated water resource management, is formed based on the following concepts: integration between ecological and social systems, attention to water governance system and stakeholder participation, institutional capacity of water resource system, adaptation to environmental changes, and learning procedures. Water institution is analyzed through its three institutional components including water law, water policy, and water administrative structure. In this article, in particular, the components of water resource management administrative structure within the study area of Qeshm Island were defined focusing on the study of written rules and documents. It was indicated from the findings of this study that the official position of the organizations involved in the water resources issue is not uniform in the rules, which has created ambiguities in the interpretation of organizational tasks and communications, and may lead to subjective notions on inter-organizational relationships and legal responsibilities due to mismanagement. The most important organizational issue in Qeshm Island is the presence of several trustees in the water resource management. The presence of several trustees with different levels of power requires planning and coordination between relevant organizations to achieve the goals of integrated water management.

    Keywords: Qeshm Island, Water Governance, Organizational Structure, Integrated Water Management, Free Zones
  • MAHSA RAHMANI* Pages 69-76

    Several issues impact the water sustainability of a river basin. Among them are the social, economic, and environmental aspects. However, they are often treated separately, and not as an integrated, dynamic process. In order to integrate the hydrologic, environmental, life and policy issues, as well as the existing pressures and policy responses in one quantitative, dynamic, and aggregated indicator, a watershed sustainability index (WSI), which uses a pressure–state–response function, was developed and is proposed in this paper. Applied to a 2,200 km2 Unesco–HELP demonstration basin in Brazil (SF Verdadeiro), the value obtained for WSI was 0.65, which represents an intermediate level of basin sustainability.

    Keywords: Hydrology, Environment, Life, Policy, Watershed, Sustainability index, SF Verdadeiro, HELP basin
  • Ardalan zolfagharan*, Fariborz Abbasi, Mohammad Joleini, Mohammad Karimi Pages 77-80

    To investigate the reason for decreasing Qanat’s discharge and providing technical and agricultural solutions, 15 limes of Qanats were selected in the Khorasan Razavi province. The discharge of Qanats in the years of 1386 and 1396 was measured together with filling of the questionnaires. The results show that the mean discharge of Qanats decreased by 21%. The reasons for this reduction include: technical issues (disregard for the technical nature of the Qanats), and management issues (disregard for proper utilisation of the Qanats and lack of credit). This research recommends some solutions in order to adapt to the decrease in Qanats’ discharge. The most important solutions include: cultivating products with less water requirements and improving drought tolerance, improving farm management by changing the pattern of crops, using modern technology, planning for proper use of Qanat water, and the integrity of the lower land of Qanats.

    Keywords: Discharge, Qanat, Technical solutions, Management solutions
  • Pages 83-86

    Due to increasing imbalance between water supply and water demand, sustainability of water resources has become as a key issue in national and international water policy making. The development of water quantity assessment focusing on water balances have been identified as a main tool for guiding water policy and management at different decision-making scales, such as quantitative management and efficient allocation of water resources. In Iran, the WBA is being conducted every five years for about 609 watersheds. Although the water authorities are provided different guidelines and frameworks to improve the WBA, yet there are many obstacles which lead to high uncertainty in water balance assessment. On the other hands, there are some institutional issues which is associated to the process of conducting WBA and effect on proper policy making including problems related to data and measurements, time consuming process of studying WBA which itself takes another five years and some stakeholders do not accept the final results i.e. the renewable water or some water consumptions estimates. It is planned to identify the UPWB through online questionnaire forms and holding different expert meetings which will be finalized in a coming national symposium. It should be noted that the national symposium has two parts in which the second part is planned in a strategic way to address some practical resolutions. This investigation will provide the results of unsolved problems in WBA in Iran. This note explains the challenges of water balance assessment in Iran and the neccesity of a shared vision to understand the current situation.

    Keywords: water balance, Governance, Syposium