فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 50 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین هاشمی* صفحات 301-324

    با توجه به اهمیت اسلام به رعایت حقوق زندانی و نظر به اینکه حقوق ایران متاثر از فقه شیعه می باشد، و نیز لزوم رعایت کنوانسیون های بین المللی در زمینه جبران خسارت ناشی از حبس یا بازداشت غیرقانونی، بررسی این موضوع از منظر فقهی ضروری می نماید. برای پرداختن به این موضوع باید به مسئله‎ای که در فقه با عنوان  ضمان «منافع فائته» حر معروف است بپردازیم زیرا بر اساس یک نظریه در فقه، منافعی که از انسان حر تلف می شود ضمان ندارد و بر اساس دیدگاه دیگر اتلاف منافع و عمل حر در شرایطی موجب ضمان است. بنابراین پس از پرداختن به این موضوع، بر اساس قواعد فقهی مرتبط با آن از جلمه قاعده احترام، قاعده اتلاف و قاعده لاضرر، حکم مسئله جبران خسارت های ناشی از حبس یا بازداشت غیرقانونی نیز روشن خواهد شد. بنابراین، هر یک از قواعد حاکم بر این مسئله را در این تحقیق مورد بررسی قرار داده ایم تا انطباق هر یک از این قواعد را در راستای ضمان منافع فائته حر مشخص نموده و از این طریق، خسارات ناشی از حبس یا بازداشت غیرقانونی را به اثبات رسانیم.

    کلیدواژگان: حق جبران خسارت، حبس یا بازداشت غیرقانونی، مبانی فقهی
  • حسن بادینی، سید حسین اسعدی* صفحات 325-352
    در روابط کار، کارگر به عنوان طرف ضعیف قرارداد همواره نیازمند حمایت حداکثری قانونگذار است. زمانی این حمایت کامل است که وی در وصول مزد خود دچار زحمت و مشقت نشده و بتواند حق خویش را تمام و کمال مطالبه کند. منتها، پرسش آنست که آیا ابزارهای قانونی عام به منظور تحقق این مهم مفید فایده بوده است؟ در غیر این صورت، با توسل به چه راهکارهایی می توان از کارگر حمایت کرد؟ آنچه از تحقیق حاضر بدست آمد این است که، هر چند جهت نیل به این منظور، سازوکارهای عمومی قابل اعمال است منتها به جهت فقد کارایی موثر ابزارهای عام، قانونگذار به درستی در صدد استفاده از اهرم های حمایتی ویژه ای است که به جهت اختصاص آن به مباحث حقوق کار و شخص کارگر، می توان با عنوان «تضمینات خاص» از آن ها یاد کرد. همچنین، با مقایسه حقوق انگلیس، مصر، ایران و اسناد سازمان بین المللی کار معلوم شد کشورها در این زمینه از مطلوبیت یکسانی برخوردار نیستند و حتی سازمان بین المللی کار به عنوان متولی اصلی وضع استاندارهای بین المللی در زمینه حقوق کار، بعضا از حقوق انگلیس و مصر عقب مانده است؛ به گونه ای که می توان گفت از این جهت راهکارهای این دو کشور الگوی تقنینی مناسب تری برای ایجاد اصلاح و نوآوری در قانون کار ایران است.
    کلیدواژگان: قرارداد کار، حمایت از مزد، طلب ممتاز، مصونیت مزد از توقیف، حقوق کارگر
  • حامد نجفی*، محمود صادقی، مرتضی شهبازی نیا صفحات 353-398
    شرکت در خطا به مفهوم عام آن یعنی مداخله بیش از یک شخص در ارتکاب خطا. در این مفهوم، شرکت، شامل معاونت در خطا و مشارکت در آن می شود. شرکت در معنای خاص منصرف به مداخله بیش از دو شخص در ارتکاب عملیات اجرایی و رکن مادی خطا می باشد. در نظام حقوقی آمریکا، علاوه بر مواردی که دو یا چند نفر حقیقتا رکن مادی خطا را مرتکب می شوند، مصادیقی وجود دارد که با استفاده از عناوینی چون «انتساب»، به طور مجازی، ارتکاب رکن مادی به بیش از یک نفر اسناد داده می شود. در حقوق ایران، متاثر از نظر مشهور در فقه امامیه، شرکت در خطا، منوط به ارتکاب رکن مادی خطا از سوی دو یا چند شخص به نحو اجتماع عرضی است و ظاهرا در برخی موارد خاص نیز همانند حقوق آمریکا، با استفاده ضمنی از عنوان «انتساب»، حکم به تحقق شرکت در خطا شده که این امر صحیح به نظر نمی رسد چرا که بر خلاف نظام حقوقی آمریکا و برخی آراء فقه عامه، وقتی قانون گذار در قسمت اخیر ماده 535 قانون مجازات اسلامی 1392 عمد و قصد را واجد تاثیر در تحقق واقعیت مادی شرکت می پندارد، به تمام آثار و لوازم آن پایبند نمانده و در فرض مسئولیت کیفری قائل به تحمیل مجازات اخف بر معاون جرم شده و در فرض مسئولیت مدنی، تسهیم و توزیع خسارت را بر اسباب متعدد مورد پذیرش قرار داده است. در تحقیق حاضر با روشی توصیفی تحلیلی، اثبات شده است که بر خلاف نظام حقوقی آمریکا که به سبب ماهیت ابزار گرای آن، شرکت در خطا واجد قلمرو موسعی است، در حقوق ایران، به دلیل مبنای اخلاق گرای آن، شرکت در خطا از دامنه مضیقی برخوردار بوده و بر این اساس، اصلاح یا حذف قسمت اخیر ماده 535 قانون مجازات اسلامی 1392 پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: خطا، جرم، خطای مشترک، انتساب، انتساب مادی، اشتراک، حقوق ایران، حقوق آمریکا
  • هدیه غلامرضایی آزاد*، نسرین مهرا، غلامحسن کوشکی صفحات 399-420
    اصل آزادی متهمان موضوع دادرسی کیفری در برابر کاربرد استثنائی بازداشت موقت آنان، الهام بخش جهت گیری های قابل توجهی در سیاست کیفری است. توجه به این اصل در ملاحظات فقهی با شرح مصادیق استثنایی بازداشت متهمان نیز مورد تاکید می باشد. اهمیت این دو بعد زمانی افزایش می یابد که قانون گذار در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 قرارهای نظارت محور نوینی را در مقام حمایت از آزادی متهمان به رسمیت می شناسد. تحول در این قانون با نظر به فقه اسلامی در جنبه های مختلفی از پیش بینی قرار بازداشت موقت و امکان سنجی انطباق نظارت قضایی با ملاحظات فقهی، جهت گیری سوالات اساسی این مقاله می باشند. به علاوه اختیار حقوق کیفری انگلستان، به عنوان شاهد مثال مصادیق مختلف قرارهای تامین بویژه در قرار بازداشت موقت جنبه های مختلف موضوع را دقیق تر می شناساند. با نظر به بررسی معیارمدار می توان جنین دریافت که این قرارهای تامین نظارتی گاه با قرائت امنیتی و گاه افتراقی سازی در مرحله تحقیق مجال گسترده ای از مصلحت سنجی مقام های قضایی ذیصلاح در دادرسی کیفری را به همراه خواهد داشت که اگرچه این اختیارمحوری با نگاه فقهی و حاکمیت عملی اصل تناسب تامین در حقوق انگلستان هم سو است اما جهت گیری ویژه سیاست کیفری ایران در توسل به بازداشت موقت رویکرد قانونی و عملی قضایی را نشان می دهد. با این وجود توسل به قرار نظارت، عدم اعتماد و توسل ابتدایی به نظارت قضایی در حقوق کیفری ایران و هم سو با ملاحظات فقهی مبتنی بر استثنا بودن بازداشت موقت جز در موارد مصرح مانند اتهام به قتل، نظارت بر متهمان را نه به عنوان قرار تامین، بلکه تضمین کننده دیگر قرارهای تامین و متفاوت از حقوق انگلستان نشان می دهد؛ امری که ریشه در نگاه امنیتی به قرارهای تامین دارد. از این رو، به نظر می رسد که انطباق پاسخ های تامینی نظارت محور با خواستگاه فقهی انطباق دارد و در قالب آن می توان برای افزایش توسل به آن از چالش های ساختاری و اجرایی در رویه قضایی را تاکید نمود و صرفا بر بازداشت موقت که ماهیتی مجازات گونه دارد استفاده ننمود.
    کلیدواژگان: بازداشت موقت، نظارت، قرار تامین کیفری، متهم، حقوق ایران و انگلستان، فقه اسلامی
  • هادی طحان نظیف*، محمدسعید ممتازنیا صفحات 421-448
    یکی از مهم ترین و قدیمی ترین ابزارهای دموکراسی مستقیم در نظام های سیاسی دموکراتیک برگزاری همه پرسی است. پیرامون همه پرسی تقنینی که رایج ترین این ابزارهاست و در اصل 59 قانون اساسی ایران نیز به رسمیت شناخته شده است ابهاماتی وجود دارد؛ از جمله مفهوم واژگان مندرج در این اصل، نقش نهادهای حاکمیتی مثل شورای نگهبان در برگزاری آن و جایگاه نتیجه همه پرسی در سلسله هنجارهای حقوقی کشور است. این تحقیق که به صورت توصیفی تحلیلی انجام شده است بیان می دارد که امکان برگزاری همه پرسی تقنینی تصویبی و تقنینی مشورتی در نظام حقوقی ایران وجود دارد، نظارت شورای نگهبان بر آن قبل از برگزاری است و شورای مذکور صلاحیت اظهارنظر در مورد نتیجه همه پرسی را ندارد، همچنین می بایست در قانون عادی نوع همه پرسی بر اساس شرایط آن، ابتکار مردمی، نحوه تشخیص مسائل بسیار مهم توسط مردم تعیین شود و حد نصاب مناسب برای تصویب نتیجه همه پرسی و جایگاه آن در سلسله مراتب هنجارهای حقوقی معین گردد.
    کلیدواژگان: دموکراسی نیمه مستقیم، اصل 59، ابتکار مردمی، همه پرسی تقنینی، شورای نگهبان، نظام حقوقی ایران
  • سید مجتبی عزیزی، حسین احمدی* صفحات 449-472

    الزام به خدمت وظیفه عمومی از موضوعات مهم و بحث برانگیز حقوق عمومی است که از ابتدای ورود خدمت وظیفه عمومی به ایران دارای موافقان و مخالفانی بوده است. یکی از استناداتی که از سوی گروهی از فقیهان امامیه جهت مشروعیت الزام به خدمت وظیفه عمومی صورت گرفته است؛ مبتنی بر مفهوم جهاد در فقه امامیه است. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای با تبیین ارتباط میان خدمت وظیفه عمومی و مفهوم جهاد و با بررسی آیات قرآن و سیره معصومین در برخورد با افرادی که بدون عذر موجه از شرکت در جهاد سر باز زده اند؛ به این نتیجه رسید که می توان نوعی الزام و اجبار با درجات مختلف برای این گروه از افراد قائل شد. الزام های مذکور اغلب از نوع فشار اجتماعی و وعده به عذاب آخرت بوده و کمتر به صورت اجبار مستقیم و مجبور کردن افراد به شرکت در میدان جنگ صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: خدمت وظیفه عمومی، الزام به جهاد، آیات قرآن، سیره معصومین، فقه امامیه، سربازی
  • حمید اسدی*، اعظم مهدوی پور، سودابه رضوانی صفحات 473-498
    پاسخ دهی به جرایم و تخلفات بورسی تابعی از روابط بین دولت و اقتصاد است؛ در این خصوص با توجه به تغییر نظریه دخالت دولت در اقتصاد از دولت رفاه به دولت های تنظیم گر و تفاوت سطح و شیوه مداخله دولت در اقتصاد، دو الگو می توان تبیین نمود؛ الگوی نخست؛ مدل پاسخ دهی سنتی و سرکوب گری با مداخله کامل حاکمیت است. این الگو از آن جهت مورد نقد است که با در نظر گرفتن جرایم پیچیده بازار بورس، مداخله حاکمیت و اعمال عدالت کیفری کارساز نیست و اعمال این روش با ابزارها و ضمانت اجراهای کیفری نه تنها سودمند نیست، بلکه منجر به آسیب رساندن به اقتصاد جامعه و تعطیلی بخش هایی از آن نیز می شود. همچنین، در مدل عدالت کیفری سنتی، پاسخ دهی محدود به مجازات های خاص و معینی است که با توجه به پیچیدگی جرایم و تخلفات بورسی کارایی نداشته و همچنین منجر به جبران خسارت های وارد بر بزه دیدگان جرایم بورسی که عموما سرمایه گذاران و سهامدارن هستند نخواهد شد. الگوی دوم؛ مدل تنظیم گری اقتصادی است که اساس و بنیان پاسخ را حفظ نظم اقتصادی؛ همراه با نظارت و کنترل مجرمین جهت بازیابی و ترمیم خسارت های وارده بر پیکره اقتصاد جامعه می داند و نقش و سهم بیشتری در پیشگیری از زیان ها و خسارات جرایم و تخلفات بورسی دارد؛ زیرا، این نظام به جای واکنش از طریق ضمانت اجراهای کیفری بر پیشگیری از صدمات و زیان ها تاکید دارد؛ به این ترتیب با روش توصیفی تحلیلی این نتیجه برآمده که ورود حقوق کیفری در پاسخگویی به جرایم بورس و اوراق بهادار به عنوان سازوکار تنظیمی باید به عنوان آخرین مرحله و آخرین راهکار استفاده شود. از این رو؛ در این مقاله با شناخت اصول حاکم بر نظام تنظیم گری اقتصادی و ابزارهای آن؛ به ارزیابی روش های عدالت کیفری سنتی و تنظیم گری اقتصادی در پاسخ دهی به جرایم و تخلفات بورسی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: جرایم و تخلفات بورسی، حقوق تنظیمی، عدالت تنظیم گر، سازوکارهای غیرکیفری
  • آیت مولایی*، فردین مرادخانی صفحات 499-526
    تجربه چهار دهه ای حکومت جمهوری اسلامی، در ایران از سال 1357، گویای فرایندی است که در اثر آن، شان رئیس جمهور، موضوع گفتگوی حقوقی و سیاسی میان متفکران ایرانی بوده است. برخی از شان نخستین رئیس جمهور سخن به میان آورده و در نظر بعضی، رئیس جمهور در جایگاه دوم حکومت فرض شده است. در این بین، به نظر می رسد بررسی قانون اساسی، قوانین عادی و نظریات شورای نگهبان، بتواند راهگشا در حل و فصل چنین اختلاف نظرهایی باشد. نوشتار حاضر با درک چنین اهمیتی، در صدد واکاوی نظرات و اسناد مذکور بوده است. بر این مبنا، این تحقیق به این سوال پاسخ می دهد: در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، رئیس جمهور از چه جایگاهی برخوردار است؟ پاسخ به این سوال، می تواند در برطرف کردن بخشی از اختلاف نظرهای بالا مفید باشد. در پاسخ به این سوال با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، چنین نتیجه گرفته شده است: اولا در هیچ یک از قوانین عادی، قانون اساسی و آرای شورای نگهبان، رئیس جمهور به عنوان «شخص اول کشور» مورد خطاب قرار نگرفته است. این وضعیت تداعی کننده فرض شان «نخست وزیری» برای رئیس جمهور است. ثانیا شان رئیس جمهور میان حقوقدانان مورد اختلاف بوده است. ثالثا برخی از مواد قوانین عادی از عبارت پردازی هایی استفاده کرده است که شائبه رئیس کشور بودن رئیس جمهور را به ذهن تداعی می کند.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، شان رئیس جمهور، رویکرد تفسیری شورای نگهبان، رئیس حکومت، حقوق اساسی، ایران
  • سیدسجاد محمدی*، سیدابوالفضل موسویان، احمد مرتاضی صفحات 527-550
    فقهای امامیه و عامه اتفاق نظر دارند اگر مادری که حق حضانت فرزند خود را بر عهده دارد، با شخص دیگری غیر از پدر فرزندش، ازدواج کند، حق حضانت مادر ساقط می شود. در صورتی که ازدواج مجدد مادر منحل شود، در بازگشت یا عدم بازگشت حق حضانت مادر اختلاف نظر وجود دارد. بسیاری از فقهای امامیه و عامه و حقوق دانان معتقدند که با جدایی مادر از مرد اجنبی، حق حضانت وی برمی گردد. به نظر آنها ازدواج مجدد مادر، مانع اعمال حق حضانت است و با زوال مانع، ممنوع برمی گردد. در مقابل فقهای مالکی و برخی از فقهای امامیه عقیده دارند که با ازدواج مجدد مادر با مرد اجنبی، حق حضانت از بین می رود و با جدایی او برنمی گردد. قانون گذار جمهوری اسلامی ایران نیز ازدواج مادر با مرد اجنبی را از موجب سقوط حق حضانت مادر دانسته است اما نسبت به برگشت پذیری یا ناپذیری این حق با جدایی مادر از همسر دوم خود ساکت است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی درصدد بررسی مبانی هر دو نظریه است. به نظر می رسد که ظهور روایات، قاعده برگشت ناپذیری حق ساقط شده و استصحاب سقوط، بر عدم بازگشت حق حضانت مادر با جدایی از همسر جدید، دلالت دارد.
    کلیدواژگان: حضانت، حق، حکم، برگشت ناپذیری امر ساقط، زوال مانع
  • علیرضا عالی پناه، علی جوادیه* صفحات 551-578

    در کنوانسیون های ژنو درباره برات، سفته و چک و کنوانسیون آنسیترال، صدور و تکمیل مفاد سند تجاری به نمایندگی از دیگری مورد پذیرش واقع شده است؛ بدین نحو که موکل، سند ناقصی را که تمام یا بخشی از مندرجات آن تکمیل نشده به وکیل تسلیم می کند و وی با تکمیل مفاد سند تجاری آن را از طرف موکل صادر می نماید. لذا، پیش از آنکه مفاد سند توسط وکیل کامل گردد، سند هنوز صادر نشده است. این در حالی است که در حقوق ایران و در ماده 227 قانون تجارت، تنها به امکان توکیل در صدور برات اشاره شده و موضع قانون گذار داخلی در مورد اعطای چنین وکالتی در چک مبهم است. اثر مهم پذیرش این نوع از توکیل در چک، تسهیل تبیین آثار حقوقی مترتب بر چک های بدون تاریخ یا دارای دو تاریخ مقدم و موخر است.این مقاله ضمن بررسی امکان توکیل در صدور و تکمیل مفاد چک، از نظریه امکان توکیل در حقوق ایران دفاع می کند و بر خلاف نظر رایج در خصوص تاریخ صدور چک های بدون تاریخ یا دارای دو تاریخ که تاریخ مقدم را بر تاریخ صدور حمل می کند، با تمسک به نظریه نمایندگی، تاریخ مقدم را فقط تاریخ تسلیم چک به گیرنده می داند و معتقد است تاریخ صدور سند زمانی است که مفاد سند توسط وکیل تکمیل و صادر گردد. علاوه بر این، مقاله حاضر به تفصیل، آثار پذیرش این نظریه و عدم آن را بررسی نموده است.

    کلیدواژگان: چک، کنوانسیون های ژنو درباره چک، تاریخ صدور چک، تاریخ تسلیم چک، نمایندگی در صدور یا تکمیل سند تجارتی
  • غلامرضا مولابیگی، ولی الله حیدرنژاد*، حسین محمدی صفحات 579-610
    با تصویب قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 و متعاقب آن حذف شعب تشخیص، رسیدگی دو مرحله ای در شعب دیوان عدالت اداری مجددا پیش بینی شد که از جمله صلاحیت های مهم و تاثیرگذار شعب تجدیدنظر رسیدگی به آراء مغایر یا شرع یا قانون است؛ که در راستای اعمال ماده 79 قانون تشکیلات دیوان صورت می پذیرد. مطابق ماده مزبور، صورت استثنایی اختیار ویژه ای در رسیدگی فوق العاده برای ریاست قوه قضاییه و رئیس دیوان عدالت اداری پیش بینی شده است تا آراء قطعی شعب دیوان عدالت اداری را که مغایر قانون یا شرع تشخیص می دهند جهت رسیدگی مجدد به شعب تجدیدنظر دیوان، ارجاع نمایند. شعبه مرجوع الیه در رسیدگی به پرونده ارجاعی، مکلف به تبعیت از نظر ریاست قوه قضاییه و یا رئیس دیوان عدالت اداری نبوده و ضمن بررسی مجدد پرونده، مطابق نظر قضایی خود نسبت به انشاء رای اقدام می نماید. در راستای جلوگیری از تزلزل آراء، اعمال ماده 79 نسبت به رای قطعی، به هر جهت و از سوی کلیه طرفین دعوا صرفا برای یک مرتبه قابل رسیدگی است. در این پژوهش با مطالعه پیشینه رسیدگی به آراء خلاف بین شرع و قانون در قوانین و مقررات بعد از انقلاب اسلامی به تحلیل رویه قضایی و آراء هیئت عمومی دیوان عدالت اداری و بررسی چالش ها، ابهامات و گستره رسیدگی در قالب اعمال ماده 79 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، آراء خلاف بین، مغایر شرع یا قانون، ماده 79، اعتبار امر مختومه
  • محمد آرین*، محمد علی بهمئی صفحات 611-632
    یکی از موضوعات چالش انگیز در صنعت نفت ایران طی چندین دهه گذشته، چالش استفاده از روش قراردادی مشارکت در تولید برای توسعه میادین هیدروکربوری بوده است. فی الواقع تفسیر شماری از مدیران و سیاست گذاران نفتی مبنی بر اینکه استفاده از مدل مشارکت در تولید در صنعت نفت به دلیل تعارض با اصل 45 قانون اساسی فاقد مشروعیت می باشد، به مانعی در مسیر تحول نظام قراردادهای نفتی ایران تبدیل گشته به گونه ای که حتی پس از تصویب قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت در سال 1391 و تجویز استفاده از روش مشارکتی در حوزه بالادستی، عملا تاکنون تغییری در این باره رخ نداده است. در اصل 45 قانون اساسی منابع نفتی در زمره انفال ذکر نشده است لکن از دیدگاه فقهی منابع نفتی در جرگه معادن (انفال) قرار می گیرند. نکته حائز اهمیت این است که قانون اصلاح قانون معادن برای بهره برداری از معادن مدل امتیازی را تجویز نموده است به همین خاطر این سوال مطرح می شود که وقتی از منظر قانون اساسی معادن و منابع نفتی هر دو در زمره انفال قلمداد شده اند پس چرا قانون گذار برای بهره برداری از معادن مدل امتیازی را تجویز نموده حال آنکه استفاده از روش مشارکت در تولید در صنعت نفت که به مراتب از منظر مصالح عمومی بهتر از روش امتیازی است، مغایر با مفاد اصل 45 قانون اساسی قلمداد می شود؟ بررسی دقیق مبانی نظری و قانونی بهره برداری از منابع نفتی و معادن بیانگر این امر است که برخلاف آنچه تفسیر می شود، وجه مشترک قانونی بین منابع معدنی و منابع نفتی یعنی انفال بودن آنها متضمن این نتیجه منطقی است که وقتی از نظر مقنن استفاده از روش امتیازی برای بهره برداری از معادن بلامانع است، توسل به روش مشارکت در تولید به طریق اولی جائز و بلااشکال می باشد.
    کلیدواژگان: انفال، قرارداد مشارکت در تولید، قانون اصلاح قانون معادن، منابع نفتی، الگوی امتیازی
|
  • Seyyed Hossein Hashemi * Pages 301-324

    Regarding to the importance of prisoner's right in islam and that the Iranian Law has been under influence of shia jurisprudence and also regarding to international conventions related to right to compensation for unlawful arrest or detention, the study of this issue is necessary. To have a discussion of this issue we should pay attention to the important subject which referred in jurisprudence as "lost benefits" of human being, by the reason that according to a theory in jurisprudence, the lost benefits of human being are no under the guarantee but according to other theory, they are under the guarantee in some circumstances. So we have discussed this issue and then the issue related rules such as the rule of Ehteram, Etlaf, and the rule of Lazarar as the basis of the issue of right to compensation for unlawful arrest or detention. Thus we examined the related rules in the present research.

    Keywords: Right to Compensation, Unlawful Arrest or Detention, Jurisprudential Principles
  • Hassan Badini, Seyyed Hossein Asadi * Pages 325-352
    In labor relations, the worker as the weak side of the contract always requires the maximum protection of the legislature. Once this is complete support, he does not have to worry about earning his wages and can claim his full right. However, the question is, have public utility tools been useful in achieving this important goal? Otherwise, how can be supported by the worker? What is gained from this research is that, However, in order to achieve this, public mechanisms are applicable but Due to the lack of effectiveness of public tools, the legislator rightly seeks to use special support leverage, referred to as "special guarantees". also, by comparing the laws of England, Egypt, Iran and the documents of the International Labor Organization, it became clear that Countries do not have the same utility in this regard and even the International Labor Organization has lagged behind the laws of England and Egypt as the main custodian of establishing international labor law standards. In such a way, it can be said that the strategies of these two countries are a more appropriate legislative model for reforming the labor law of Iran.
    Keywords: Labor Contract, protection of wage, preferential debt, immunity from seizure, rights of laboror
  • Hamed Najafi *, Mahmoud Sadeghi, Morteza Shahbazinia Pages 353-398
    Joint tortship in its general sense is the intervention of more than one personin committing tort. In this sense, the jointness acompanicity and participatesin it. The jointness, in a special sense, is limited to interfere more than twopersons in the commission of the operation and the material element of thetort. In the US legal system, in addition to cases where two or more peoplereally commit actus reus of tort, there are instances where with use of titlessuch as "attribaution", commition of actus reus is attributed to more than oneperson, Virtually. In this legal system, this is based on goals such as redressand deterrence. In Iranian law, according to the well-known Opinion, thejointness in tort, is subject to the commission of actus reus by two or morepersons and apparently in some cases, like the American law, with implicitusing of the title "attribution", realization of jointness in tort is ruled thatdoes not look right. Because, contrary to the US law and some veiws inpopular jurisprudence, when the legislator in the latter part of Article 535 ofthe Islamic Penal Code of 2013 considers intent to have an impact on thematerial reality of the jointness, he does not abide by all its effects andassumption. In the case of criminal responsibility, it imposes the lesspunishment on the accomplice and in the case of civil liability, he assumesthe distribution of damages on multiple causes. In the present study, it hasbeen proved by a descriptive-analytical method that, unlike the US lawwhich because of its instrumentalist nature, jointness in wrongs has widescope, in Iranian law, because of its ethical basis, jointness in wrongs, hasnarrow scope and Accordingly, it is proposed to amend or delete the last partof Article 535 of the Islamic Penal Code of 2013
    Keywords: Tort, Crime, Joint Tort, Attribution, Objective Attribution, Jointness, Iranian law, US Law
  • Hedye GHOLAMREZAEI *, Nasrin Mehra, Gholamhasan Kooshki Pages 399-420
    The principle of the release of defendants in criminal proceedings against theexceptional use of their temporary detention inspires significant orientations incriminal policy. This principle is also emphasized in jurisprudentialconsiderations, with exemplary cases of detention of defendants. Theimportance of these two dimensions is heightened when the legislatorrecognizes new supervisory mandates in support of defendants' release underthe 2013 Criminal Procedure Code. The developments in this law with respectto Islamic jurisprudence are in the various aspects of the provision oftemporary detention and the feasibility of adapting judicial supervision tojurisprudential considerations. In addition, the UK Criminal Law Authority, asan example of different instances of security clearances, especially in thecontext of temporary detention, makes the various aspects of the case moreprecise. According to the benchmark review, it can be seen that theseoversight arrangements sometimes with security readings and sometimesduring the investigative phase will have wide scope for expediency ofcompetent judicial authorities in criminal justice, although this jurisdictionaland jurisprudential discretion. Practical Ruling The principle of proportionalityin English law is consistent, but the particular orientation of Iranian penalpolicy to temporary detention reflects a legal and practical judicial approach.Nonetheless, resorting to surveillance, mistrust and early resort to judicialoversight in Iranian criminal law, and in line with jurisprudentialconsiderations based on the exception of temporary detention, except in casessuch as the charge of murder, do not supervise the defendants as security,Rather, it provides another guarantee of securities arrangements different fromEnglish law, rooted in security terms in securities. Therefore, it seems thatcompliance with supervisory-based security responses is in line with thejurisprudential demand and that it can be emphasized in order to increase itsuse of structural and enforcement challenges in the judicial process and merelyto temporary detention which is of a nature Punishment is not used.
    Keywords: Temporary Arrest, Surveillance, criminal procedure, Defendant, Iranian, British Law, Islamic jurisprudence
  • Hadi Tahan Nazif *, Mohammad Saeed Momtaznia Pages 421-448
    One of the essential tools of direct democracy in democratic systems is thereferendum .There are ambiguities around the legislative referendum whichis the most commonly used means, also recognized in Article 59 of theConstitution of Iran, including the meaning of the terms of this article, therole of sovereign institutions such as the Guardian Council, and the status ofthe outcome of the referendum in the country's norm hierarchy.This descriptive-analytic research highlights that the constitutionalcontrol by the Guardian Council places before the referendum, and it has noright to control the outcome of the referendum. Also, in the statutory law, thetype of referendum based on its condition's, the citizen's initiative, as well ashow to identify the most critical issues and the appropriate quorum for theratification of the outcome shall be recognized.
    Keywords: Semi-indirect Democracy, Article 59, Citizen's initiative, Legislative Referendum, Guardian Council
  • Seyed Mojtaba Azizi, Hossein Ahmadi * Pages 449-472

    The requirement to conscription is one of the important issues of public law. This topic from Beginning to enter Iran has been supporters and opponents. One of the citations that mentioned by a group of shias' jurists about the legitimacy of obligation to conscription is based on The concept of Jihad in shias' jurisprudence. Current research via descriptive-analytical method and library studies, by reviewing the Quranic verses and lifestyle of the Imams in reacting toward those people who have no acceptable reasons for dont participating in jihad, Concluded that use of some kind of Coercion toward those people is legitimate. Most of that requirement were of social pressure type and Threat to the retribution of the hereafter and less of theme were direct obligation and forcing people to participate in the battlefield. Anyway killing people for dont participating in jihad isn’t legitimate. Keyword: conscription, Obligation to Jihad, Quranic verses, lifestyle of the Imams, Imamiye jurisprudence, conscription, obligation to conscription

    Keywords: conscription, Obligation to Jihad, Quranic verses, lifestyle of the Imams, Imamiye jurisprudence, obligation to conscription
  • Hamid Asadi *, Aezam Mahdavipoor, Soodabeh Rezvani Pages 473-498
    Response to stock exchange crimes is a function of the relationship betweenthe government and the economy; In this regard, with a view to changing thetheory of government intervention in the economy from welfare state toregulator governments and the difference between the level and the mode ofgovernment intervention in the economy, two models can be explained; Themodel of traditional response and repression is with the full intervention ofthe government. This model is criticized because it does not work in light ofthe complex stock market crimes, sovereignty intervention and criminaljustice practice and not only is it not beneficial to apply this tool with thetools and guarantees of criminal enforcement, it also damages the economyof the community and closes parts of it.Also, in the traditional criminal justice model, the response is limited tospecific penalties due to the complexity of the crimes and the violations ofthe stock exchange, it will not result in compensation for the losses of thestock exchange victims, who are generally investors and shareholders. Thesecond model is the economic adjustment model that maintains the basis ofthe response to maintaining the economic order;Along with monitoring and controlling crimers in order to recover andrepair the damages inflicted on the body of the economy of the community,it knows and has a greater role to play in preventing losses and losses ofstock exchange crimes; Along with monitoring and controlling offenders inorder to recover and repair the damages inflicted on the body of the economyof the community, it knows and has a greater role to play in preventinglosses and losses of stock exchange offenses; It follows from the descriptiveanalyticalapproach that the entry of criminal rights in response to stock andsecurities crimes as a regulatory mechanism should be used as the last stepand the last resort. In this article, by understanding the principles governingthe economic regulatory system and its tools, we will evaluate traditionalcriminal justice methods and economic regulatory to responding to stockexchange crimes.
    Keywords: Exchange Offenses, Regulatory Rights, Regulatory Justice, Noncriminal Mechanisms
  • Ayat Mulaee *, Fardin Moradkhani Pages 499-526
    The experience of the four decades of the Islamic Republic's in Iran since1979 has been a process in which the status of the president has been thesubject of legal and political dialogue between Iranian thinkers. In theopinion of some, the president is in the first place in government, in theopinion of some, the president is assumed in the second position of thegovernment. It seems that the review of the constitution, the ordinary laws,and the Guardian Council's decisions could be the resolve suchdisagreements. This article, having understood this importance, sought toanalyze the views and documents. This research answers this question. Whatis the position of the President in the context of the Islamic Republic ofIran's constitution? Answering this question can be helpful in resolving someof the above disagreements. In response to this question using thedescriptive-analytic research method, it is concluded that: Firstly, in none ofthe ordinary laws, constitutions and decision of the Guardian Council, thepresident has been addressed as "the first person of the country". Secondly,the status of the president was disputed among the lawyers. Third, some ofthe articles of ordinary laws have used phrases that raise the doubt that thepresident is the head of state
    Keywords: The Constitution, The Position of The President, The Interpretive Approach of the Guardian Council, The Head of Government
  • Seyyed Sajjad Mohammadi *, Seyyed Abolfazl Mousavian, Ahmad Mortazi Pages 527-550
    The jurists agree if the mother who has the custody of her child is married toa person other than her father's father, the custody of the mother will becanceled. If the mother divorces her from her remarriage, there isdisagreement over the return or non-return of the custody of the mother.Many Imams and Sunni jurisprudents believe that the divorce of a motherfrom a barbarian man comes back to her custody. In their view, the mother'sremarriage is a barrier to the exercise of custody, and it is prohibited bydeterioration. In contrast to Maliki's jurisprudents and some of the Imami'sjurists, it is believed that the remarriage of a mother with a felonious manwill be lost to the custody and will not be divorced. It seems that theemergence of narratives, the rule of irreversibility of the right ofimpoverishment, and the fall of the will of the fall, implies that the right ofcustody of the mother does not return to separation from the new wife.
    Keywords: Custody, right, Judgment, irreversibility of the void, deterioration
  • Alireza Alipanah, Ali Javadieh * Pages 551-578

    In Geneva Conventions 1930 and 1931, on bill of exchange, Promissory note and check, issuing and completing content of commercial documents by agency has been accepted. So that the client submits an incomplete document and the agent complete and issue it. So the document has not been issued unless the agent completes the content of document. Nevertheless, in Iran law, has been referred to issuing bill of exchange, Under Article 227 of the commerce code, and the domestic legislator's view about such an agency, regarding the check is ambiguous. Facilitating the Explaining Legal effects is an important effect of accepting this kind of agency as regards the check without date and the check with Prior and late date. This article study the theory of agency in issuing and completing content of the check and Defends from this theory in Iran law. Contrary to prevailing opinion as regards the issue date about the checks without date and the checks with prior and late date that consider the Post Date as an Issue date and in the case of agency, the Post Date consider as a delivery date to the agent. On the other side, the document is issued when the agent complete the incomplete document. In addition this article examines the effects of Acceptance and Rejection about this theory.

    Keywords: Check, The Geneva Conventions about check, Issue date of check, Delivery date of check, Agency in Issuing or completing commercial document
  • Gholamreza Mowlabeigi, Valiyollah Heidarnezhad *, Hossein Mohammadi Ahmadabadi Pages 579-610
    With the ratification of the Law on the Establishment and Procedure of the Court of Administrative Justice, adopted in 1392, the Expediency Council, and subsequently the removal of the Branches of Detection, a two-stage hearing in the Administrative Court, it was again foreseen that among the most important and influential powers of the reviewing branches, Or law, which is applicable to the application of Article 79 of the Law on the Organization of the Court. In accordance with the aforementioned provision, the exceptional nature of the special authority in the extraordinary hearing is for the head of the judiciary and the chairman of the Administrative Justice Court to refer the definitive opinions of the Divisions of the Administrative Justice Tribunal, which are contrary to law or the Sharia, for referral to the Tribunal's Appeal Courts. In this study, by studying the history of dealing with the opposing opinions in the post-revolutionary laws, and in particular the laws and regulations after the Islamic Revolution, the judicial analysis and the opinions of the General Board of the Administrative Justice Court in response to the challenges, ambiguities and scope of the proceedings in the form of the application of the article Article 79 of the Code of Administrative Justice has been reviewed
    Keywords: The Court of Administrative Justice, the Shari'a or the law, Article 79, the validity of the case is closed
  • Mohammad Arian *, Mohammad Ali Bahmaei Pages 611-632
    Legitimacy of Application of Production Sharing Contracts in Iran's Oil Industry Utilizing the Capacity of the Mines Act One of the challenging issues in the Iranian petroleum industry over the past decades has been the issue of applying contractual method of production sharing for the development of hydrocarbon fields. In fact, the interpretation made by a number of directors and policymakers in the field of oil industry that application of production sharing contract is unlawful due to conflict with Article 45 of the constitution, has become an obstacle to the evolution of oil contracts in Iran, which even after approval of Petroleum Ministry Act in 2012 authorizing the application of participatory contractual methods in the upstream sector, virtually no change has occurred so far. In article 45 of the Constitution, oil resources are not mentioned in the category of Anfal, but from the jurisprudential and constitutional point of views, oil resources are considered as mines (Anfal). It is important to note that the Mines Act has authorized concessionary model for the exploitation of mines. Therefore, it is argued that when, from the perspective of the Constitution, mines and oil resources both are considered as Anfal, why the legislator has allowed the use of concessionary method for exploitation of mines while application of the production sharing method in the oil industry, which is far better than the concessionary model in terms of public interest, is in contradiction with Article 45? A careful examination of the theoretical and legal bases for the exploitation of oil and mineral resources suggests that, contrary to what is being interpreted, the common legal basis between mineral resources and oil resources, that is to say, both being regarded as Anfal, implies the logical consequence that when using the concessionary method for exploitation of mines is permissible, the use of the production sharing method in oil industry is legally much more permissible. It is noteworthy that the analytical approach adopted in this research is based on library studies.
    Keywords: Anfal, Production Sharing Contract, Mines Act, Oil Resources, Concession Contract