فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی ایران - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1398)

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن ابراهیم پور* صفحات 4-30

    کارکرد و نقش تاریخی جامعه روستایی ژرف تر و گسترده تر از فرهنگ کشاورزی و عرضه مازاد تولید و نیروی انسانی به بخشهای شهری، صنعتی، هنری و تجاری است. در حوزه کشاورزی، فرآیندهای عمقیشدن کشت و اکتشافات و اختراعات مربوط به آن معلول سرشت ارزشمند جامعه روستایی است. این پژوهش با استفاده از روش های اسنادی و پیمایشی اجرا شد. از میان حدود 3000 کتاب و گزارش علمی و پژوهشی، سیصد منبع با همکاری دانشجویان ارشد توسعه روستایی مرور و مقوله بندی شد. نگارنده با استفاده از داده های پیمایشی و آمارهای نمونهای، به تحلیل شاخص های روستایی و کشاورزی پرداخته است. یافته ها نشان میدهد که در طول دهه اول انقلاب و در پی توسعه مشارکتی، استانداردهای زیستی بسیاری از روستاها و مناطق محروم افزایش یافته، میزان مرگ و میر اطفال کاهش پیدا کرده و سطح برخورداری و آگاهی روستاییان بالا رفته است، اما در پی بخشیشدن ساختار توسعه روستایی، که دیرزمانی تا سطح وزارتخانه ارتقا یافته بود، بسیاری از شاخصهای توسعه در دو دهه اخیر سیر نزولی داشته است. باوجوداین، جوامع روستاییای که 38/5 درصد اراضی زراعی دارند، بیش از 50 درصد محصولات غذایی و 70 درصد محصولات کاربردی را تولید میکنند. ازآنجاکه توسعه روستایی و رشد کشاورزی دو روی یک سکه اند، پیشرفت همزمان وتوامان جوامع روستایی و کشاورزی و کاهش حاشیه نشینی شهری در گرو تحقق اصول راهبردی حمایت گرایی نوین قرین موفقیت خواهد بود. ازطرف دیگر، نسبت متوسط درآمد خانوار روستایی، از 60 درصد در سال 1391، به 56 درصد در سالهای اخیر تنزل یافته است. افزایش ضریب انگل و روند فزاینده نابرابری بین جوامع روستایی و شهری هم در افزایش سوءتغذیه و بیماری و شتاب حاشیه گزینی موثر است. درنتیجه، ضروری ترین راه کار جهت تعدیل طغیان حاشیه علیه متن، بازگشت به اجتماعات محلی و ایجاد نهاد هماهنگی و مدیریت توسعه روستایی است. این مقاله به شرح چگونگی و فرآیند چنین کوششی میپردازد.

    کلیدواژگان: روستا، نهاد، توسعه، تعادل
  • ولی بهرامی*، محسن نیازی، سیدمحسن موسوی، مهران سهراب زاده صفحات 31-59

    هدف این پژوهش، تحلیل فرهنگ شهروندی افراد 18 تا 65 سال در استان لرستان و عوامل موثر بر آن است. پرسش اصلی این است که وضعیت فرهنگ شهروندی در استان لرستان چگونه است و عوامل موثر بر آن کدام اند. پژوهش حاضر از  نظر روش کمی و از دیدگاه جهت پژوهش کاربردی است که با ابزار پرسش نامه جمع آوری شده است. حجم نمونه 852 نفر برآورد شده و شیوه نمونه گیری چندمرحله ای بوده است، به طوری که پس از رعایت مراحل نمونه گیری از شش شهرستان خرم آباد، بروجرد، الیگودرز، کوهدشت، الشتر و پلدختر، از هر شهرستان یک شهر و دو روستا متناسب با حجم جمعیت، انتخاب شدند. در پژوهش حاضر، از رویکرد جمهوری گرایی (مدنی و جدید) و تلفیقی از نظریه های مارشال، ترنر، جانوسکی و روثستاین استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که میانگین نمره شاخص فرهنگ شهروندی برابر با 07/108 از 141 است که مقدار آن نسبتا بالاست. نتایج پژوهش نشان داد که هرچند برحسب خاستگاه زندگی شهروندان (روستا، عشیره و شهر)، تفاوت معناداری در فرهنگ شهروندی وجود دارد، مردان تفاوت معناداری نشان نداد. بین متغیرهای پایگاه اقتصادی-اجتماعی و استفاده از رسانه های جمعی با فرهنگ شهروندی نیز رابطه معناداری وجود نداشت. نتایج اجرای آزمون هم بستگی پیرسون، وجود رابطه مثبت و قوی متغیر هویت اجتماعی، رابطه مثبت و متوسط متغیرهای احساس امنیت اقتصادی، اعتماد اجتماعی و گرایش به تعلقات قومی طایفه ای و رابطه مثبت و ضعیف متغیر پنداشت از عملکرد نظام سیاسی را با فرهنگ شهروندی تایید کرد. نتایج الگوی معادلات ساختاری نیز نشان می دهد که در مجموع متغیرهای پیش گفته می توانند 53 درصد از واریانس کلی متغیر وابسته فرهنگ شهروندی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: فرهنگ شهروندی، هویت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، گرایش به تعلقات قومی طایفهای
  • مریم رفعت جاه، اعظم فلاح سفیدکوه* صفحات 60-84

    فرهنگ پوشش و نوع پوشاک مردم ارزش ها و نگرش ها و فرهنگ جامعه را نمایان می کند. جوانان قشر نوجو و فعال جامعه و ترسیم کننده فردای آن هستند. ازاین رو، در پژوهش حاضر، فرهنگ پوشش جوانان شهر تهران و عوامل موثر بر آن مطالعه شده است. این پژوهش با روش پیمایشی، دختران و پسران 18 تا 35 ساله را در دو منطقه بالا (منطقه 2) و پایین (منطقه 16) شهر تهران تحت بررسی قرار داده است. شیوه نمونه گیری خوشه ای و تکنیک گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. مطابق یافته های توصیفی، سبک لباس پوشیدن پسران و دختران در مناطق بررسی شده تفاوت معناداری نداشته است. سبک پوشش پاسخگویان زن نیز در مهمانی های زنانه در دو منطقه تفاوت معناداری نداشت، اما استفاده از لباس های یقه باز در مهمانی های زنانه در منطقه 2 چهاربرابر زنان منطقه 16 بوده است. به لحاظ رنگ لباس، میان مردان و زنان تفاوت معناداری مشاهده نشد، اما میزان استفاده از رنگ های روشن در منطقه 2 و میزان استفاده از رنگ های تیره در منطقه 16 بیشتر بوده است. با توجه به یافته های تبیینی، سبک پوشش مردان با سن، تحصیلات، سرمایه فرهنگی، معیارهای خرید پوشاک و ارزش ها و نگرش های آنان هم بستگی مستقیم و معنادار دارد. پای بندی دینی مناسکی نیز با سبک پوشش هم بستگی قوی معکوس و معنادار نشان می دهد؛ به این معنا که هرچه پای بندی دینی مردان در بعد مناسکی بیشتر باشد، مدگرایی در پوشش آنان کمتر و تمایل آنان به سبک پوششی سنتی و رسمی بیشتر می شود. مطابق یافته های پژوهش، سبک پوشش با متغیر ارزش ها و نگرش های پاسخگویان هم بستگی معناداری دارد، اما برای دختران و پسران نتیجه متفاوتی را نشان می دهد: این رابطه در میان پسران مستقیم و در میان دختران معکوس است؛ یعنی هرچه ارزش ها و نگرش های دختران سنتی تر باشد، گرایش آنها به سبک پوشش مدرن بیشتر است. این الگو در مهمانی ها با سبک پوشش زنانه و لباس های با پوشانندگی کمتر و در فضاهای عمومی با پوشش غیراسلامی (جلوه گرانه) خود را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سبک پوشش، معیارهای انتخاب و خرید پوشاک، مدگرایی، ارزش ها و نگرش ها، پای بندی دینی
  • سید احمد فیروزآبادی*، حسین راغفر، هیوا احمدی صفحات 85-107

    در یک دهه اخیر بازار و تجارت مرزی در شهرستان بانه پیامدهای مختلفی داشته که در طول تاریخ این شهرستان بی سایقه بوده است. هدف پژوهش حاضر، معنا کاوی دیدگاه و ذهنیات افراد وتفسیر آنان از تحولات ارزشی در جامعه بانه می باشد. از روش نظریه زمینه ای برای رسیدن به اهداف تحقیق استفاده شده است. به اقتضای روش تحقیق اطلاعات با استفاده از فن مصاحبه عمیق  و اسناد و مدارک جمع آوری شده است و همچنین با روش نمونه گیری هدفمند، دو گروه متفاوت از افراد یعنی بازاریان (تعداد: 13 نفر) و فرهنگیان (تعداد: 14) انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفته اند. سه مرحله اصلی کدگذاری برای هر دو گروه به طور جداگانه اجرا و در اخر کلیه مقولات هر دو گروه در سطحی انتزاعی بالاتر و تحت 18 مقوله نهایی ادغام شدند. این مقولات عباتند از: فقر تاریخی و سختی معیشت- بهبود زندگی بازاریان- بازدهی بالای مشارکت اقتصادی- ضعف بخش صنعت- بازدهی نامناسب کشاورزی و باغبانی- رونق بازار و تجارت مرزی- ارزش زادیی از تحصیلات عالی- کنشگری اقتصادی- بازاری شدن- کنش فرادستی شدن- کنش ترک تحصیل- سیطره پول- راحت طلبی- خودانگارگی- ارزش یافتن هویت مادی- ارزش یافتن منزلت مادی- افت کیفی تحصیل و دلزدگی از آن- تضعیف منزلت روحانیون و فرهنگیان. مقولات مذکور در مدل پارادایمی/ نظریه زمینه ای درک تحولات ارزشی صورت بندی شدند.

    کلیدواژگان: هژمونی، تحولات ارزشی- بازار- منطقه مرزی بانه- دهستان شوی
  • محمدصدیق محمدی، محمد گنجی*، یعقوب احمدی صفحات 108-132
    اصطلاح خشونت ساختاری شیوه ای برای توصیف وضعیتی اجتماعی است که در آن به انسان ها صدمه وارد می شود. اندیشمندان این حوزه، خشونت ساختاری را تنزلی اجتناب پذیر در رفع نیازهای انسانی می دانند. در پژوهش حاضر، با تاکید بر تنزل در برخی شاخص های اساسی اقتصادی و اجتماعی، به منزله مصادیق و نمودهای خشونت ساختاری، به این پرسش ها پاسخ داده می شود که وضعیت خشونت ساختاری در شهر سنندج چگونه است و نشانه ها و شاخص های خشونت ساختاری چه دلایل و عوارضی ممکن است داشته باشند. بدین منظور، با تحلیل ثانویه داده های موسسات ارائه اطلاعات و پژوهش های انجام شده، مقوله خشونت ساختاری در شهر سنندج تبیین شده است. یافته ها حاکی از آن است که از نظر شاخص های اقتصادی خشونت ساختاری، شهر سنندج رتبه دوم را در میان مراکز استان های دارای بیشترین آمار بیکاری به خود اختصاص داده و جایگاه نامطلوبی در میان مراکز استان ها از نظر رقابت پذیری اقتصادی دارد و جزء فقیرترین مراکز استان های کشور است. از لحاظ شاخص های اجتماعی خشونت ساختاری نیز این شهر از نظر توسعه یافتگی در شاخص های بهداشت و درمان در جایگاه بیست وپنجم است و از نظر کیفیت زندگی در جایگاه متوسط رو به پایین قرار دارد. نتایج پژوهش نشان دهنده وجود خشونت ساختاری در شهر سنندج است. مسئله ای که پیامدهای آن را می توان در مسائلی نظیر خشونت های بین فردی، افت سرمایه اجتماعی و کاهش مشارکت سیاسی جست وجو کرد.
    کلیدواژگان: خشونت ساختاری، آمار بیکاری، رقابت پذیری اقتصادی، کیفیت زندگی، کردستان و سنندج
  • زهرا میرحسینی*، مرضیه ابراهیمی صفحات 133-153
    مقاله ی حاضر مبتنی بر پژوهشی کیفی و پدیدارشناسانه است که با هدف مطالعه تجربه ی زیسته کودکان و نوجوانان خانواده های والد زندانی انجام شده است. محققان کوشیده اند پیامدهای زندانی شدن والدین را در زندگی کودکان دریابند و شرح روایت های کودکان را در این باره مطالعه کنند. به این منظور، با 20 کودک و نوجوان 10 تا  18 ساله ساکن شهر تهران، که دست کم یکی از والدین آنها در زندان به سر می برد، مصاحبه های عمیق کیفی صورت گرفته است. طبق یافته های تحقیق، پیامدهای حبس والدین در چهار مقوله اصلی دسته بندی می شود: ازهم گسیختگی و آشفتگی خانواده، تغییر جریان عادی زندگی، طردشدگی، سرخوردگی و ناامیدی، و نیز ننگ ها و انگ ها. علاوه براین، یافته ها نشان داد ویژگی های زمینه ای این کودکان و نوجوانان، نظیر سن و جنسیت آنها، و در کنار آن جنسیت والد زندانی و نوع جرم او، در تجربه زیسته مصاحبه شوندگان و نیز در پیامدهای به وجودآمده در زندگی آنها نقش موثری دارد. بااین حال، با توجه به کیفی بودن پژوهش، نویسندگان به هیچ وجه قصد تعمیم یافته ها را ندارند.
    کلیدواژگان: خانواده، والد زندانی، کودکان و نوجوانان، مطالعه کیفی
|
  • Mohsen Ebrahimpour* Pages 4-30

    The function and historical role of the rural community is more extensive than agricultural culture and the supplying surplus production and manpower to urban, industrial, artistic and commercial sectors.  In the field of agriculture, the processes of Intensification cultivation and discoveries and inventions associated with them have an effect on the valuable nature of the rural community.  This research was carried out using documentary and survey sources. Of the nearly 3,000 books and scientific and research reports, three hundred sources have been reviewed and categorized with the help of M.A students of rural development. The author used survey data and sample statistics for analysis of rural and agricultural indicators. The results indicate that during the first decade after the victory of the Islamic Revolution and due to participatory development, the living standards of many villages increased, child mortality rates went down, and the level of welfare and awareness of the villagers rose, but the sectorization of rural development, has led many development indicators to decline over the past two decades. However, rural communities, have 38.5% of agricultural land, produce more than fifty percent of food products and seventy percent of agricultural products.  Since rural development and agricultural growth are two side of a coin, the simultaneous development of rural and agricultural communities and the reduction of urban marginalization following the realization of the strategic principles of modern protectionism will be a success. Decrease of income and welfare levels among rural communities, which is decrease from 60% in 2012 to 56% in recent years, has led to increase of parasitic situation and deepening of inequalities between rural and urban communities, both led to rise of malnutrition, disease and rapid marginalization. The best way to moderate the marginalization of the text is to return to local communities and create a rural development ministry.

    Keywords: Village, Institution, development, Local Community
  • Vali Bahrami *, Mohsen Niazi, Mohsen Mousavi, Mehran Sohrabzade Pages 31-59

    The aim of this study is to analyze the citizenship culture and its influential factors among residents of Lorestan province aged 18 to 65. The main questions of study are related to the status of citizenship culture in Lorestan province and the factors affecting it. The method of study is quantitative based on sample survey. Sample size of 852 were selected via Probability multi-stage sampling. The sample includes residents of Khoramabad, Broujerd, Alighodarz, Kouhdasht, Alashtar and Poldokhtar. From each city one town and two villages were selected based on their population .In the present study the Civil and New Republicanism approach and a combination of theories of Marshal, Turner, Janoski, Rothstein were utilized. The results of the data analysis show that the average score of Citizenship Culture Index is 108.07 out 140, which is relatively high. The results show that although there is a significant difference in citizenship culture based on the origin of citizenship (rural, tribal and urban), the mean scores of citizenship culture did not show a significant difference between men and women. There was also no significant relationship between the variables of socioeconomic status and the use of mass media with citizenship culture. The results of Pearson correlation test confirmed the positive and strong relationship between social identity, feeling of economic security, social trust and tendency to ethnic and tribal affiliation and perception of political system performance with citizenship culture. The results of the structural equation modeling with AMOS also show that the above variables can explain 53% of the total variance of the dependent variable of citizenship culture.

    Keywords: citizenship culture, Social Identity, Social Confidence, Tribal sense of belonging
  • Maryam Rafatjah, Azam Fallah Cefidkooh * Pages 60-84

    The culture of clothing and dress style represents the values, attitudes and the culture of that community and people, specialy youths. The study aims at investigating the clothing culture of youth and its correlates in Tehran. This study was conducted on youth of 18-35 in two districts of 2 (high SES) and 16 (low SES). The sample was selected via cluster sampling method. The findings of study show no significant difference between the boys and girls'' dressing style in the studied districts(2 &16) generally. .At the feminine parties of district 2, wearing the low cut dresses were fourfold of district 16. Although there was no significant difference in the colors of clothes between boys and girls, but overally the use of bright colors in district 2 and the use of dark colors in district 16 were more prevalence.Based on the inferential analysis, boys''s style of clothing has a direct and significant correlation with their age, education, cultural capital, purchasing criteria, and their values ​​and attitudes.Religiosity had a strong inverse correlation with boy''s style of clothing, meaning that religious boys tend to wear more traditional and conventional style.According to the findings, the style of clothing has a significant correlation with the respondants'' values and attitudes. But this relation is somehow different among boys and girls. The relation is direct among boys and reverse among girls. This means that among girls more traditional attitued and values cause to their more tendency toward modern styl of clothing. This pattern in parties appears with feminine clothing style and less cover dresses and in the public spaces appears with non Islamic cloths and appearance.

    Keywords: Clothing style, Clothing selection, Purchasing criteria, Modernity
  • S. Ahmad Firuzabadi *, Hossein Raghfar, Hiva Ahmadi Pages 85-107

    In the last decade, border trade in the Baneh has had different consequences which has been unprecedented in the history of this city. The purpose of the present research is to understand the meaning system of individuals and their interpretation of value development in Baneh. The grounded theory approach has been used to achieve the research objectives. The information was collected using a deep interview technique. Through purposive sampling, two different groups of people, namely, marketers and educators, were selected. The three main coding stages were implemented separately for both groups, reaching to 18 categories. These categories include: historical poverty and difficulty of subsistence, improvement of the lives of marketers, the high efficiency of economic participation, the weakness of the industry sector, the inefficiency of agriculture and horticulture, the prosperity of the market and the border trade, the devaluation of high education, economic activism, marketization, leaving formal education, the dominance of money, comfort-seeking, autonomy, the value of material identity, material dignity, low quality of education and its frustration, and the degradation of the status of clergies and teachers. The aforementioned categories were formulated in the paradigmatic model/ grounded theory of perceived value developments.

    Keywords: Hegemony_Value Transformations - Market - Baneh - Boundary Zone – Shoy rural district
  • Mohammad Sedigh Mohammadi, Mohammad Ganji *, Yaghub Ahmadi Pages 108-132
  • Zahra Mirhosseini *, Marzieh Ebrahimi Pages 133-153
    The present paper is based on a qualitative and phenomenological research aimed at studying the life experience of children and adolescents with incarcerated parent and attempts to identify understanding the consequences of incarcerated parents in the lives of these children. Therefore, in-depth interviews have been conducted with 20 children and adolescents aged 10 to 18 living in Tehran where at least one of their parents was in prison. Research findings indicate that the consequences of parental imprisonment have been identified and categorized in four main categories: family disruption and disturbances, change of normal life, rejection, frustration and despair, as well as stigma. In addition, the findings of this study show that the underlying characteristics of these children and adolescents, such as their age and gender, along with the gender of the imprisoned parents, and the type of crime they committed have an effective role in the life experience of the respondents.
    Keywords: Family, Imprisoned parent, Children, Adolescents, qualitative study