فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 62، زمستان 1397)

مجله جامعه شناسی ایران
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 62، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوتراب طالبی، سجاد علیزاده* صفحات 1-25
    وضعیت کردها در ایران از نظرگاه تبعیض و نابرابری دهه هاست که موضوع دغدغه ها و مباحثات عمومی در داخل و خارج از ایران بوده است، اما تجربه قومیتی کردها درون میدان های اجتماعی ایران ازجمله دانشگاه به ندرت موضوع بررسی های تجربی بوده است؛ براین اساس، در این مقاله، تجربه زیسته دانشجویان کرد در دانشگاه با رویکردی اکتشافی، با تمرکز بر تجربه های تبعیض و نابرابری قومی در چهار دانشگاه تبریز، تهران، علامه و کردستان بررسی شده است. به این منظور، مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای با دانشجویان کرد انجام شده است. داده ها با تکنیک تحلیل مضمون تجزیه وتحلیل شده که برآیند آن، 11 مضمون اصلی و 11 مضمون فرعی بوده است. یافته ها نشان می دهند که تجربه دانشگاه برای دانشجویان کرد دربردارنده وجوه قابل توجهی از حس تبعیض، نابرابری و طرد قومی در هر دو ساحت رسمی و غیررسمی دانشگاه است.
    کلیدواژگان: تبعیض و نابرابری قومی، تبعیض مذهبی، دانشگاه، دانشجویان کرد، نابرابری زبانی
  • کرامت الله راسخ* صفحات 26-57

    هدف مقاله توضیح فرآیند شکل گیری «شخصیت سنت گرای بازتابی» در ارتباط با سه گفتمان ضد استعماری، ضد امپریالیستی و ضد استکباری است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی انجام گرفته است. نماینده اجتماعی «شخصیت سنت گرای بازتابی» طبقه متوسط جدید است. طبقه متوسط جدید گروه اجتماعی است که از اوایل قرن نوزدهم به تدریج در بستر جامعه ایرانی با این هدف شکل گرفت که نماینده اجتماعی تغییرات جدید با الهام از جوامع غربی باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که این گروه برخلاف انتظار نماینده اجتماعی تحولات جدید نشد، بلکه با تغییر ذهنیت و پذیرش الگوی رفتار اجتماعی و سیاسی متمایز به شخصیت اجتماعی فرهنگی خاصی تحول یافت که در اینجا با عنوان «شخصیت سنت گرای بازتابی» معرفی می شود. مبارزات ضد استعماری، ضد امپریالیستی و ضد استکباری در ارتباط با سه روند گفتمان سازی، ایدئولوژیک شدن تفکر سیاسی و استقرار نظام سرمایه داری در بخش عمده ای از جهان در محیط سیاسی «ملی گرایی»، «انقلابی گری چپ» و «اسلام گرایی سیاسی» بر پیدایش این شخصیت تاثیر بنیادی گذاشت. نتیجه کلی حاصل از این پژوهشی برفرض اصلی آن دلالت دارد: ساختار اجتماعی جوامع خاورمیانه ای از آن میانه ایران در مسیر متمایز تغییر کرد و به پیدایش «جامعه سنت گرایی بازتابی» منجر شد.

    کلیدواژگان: ایران، شخصیت سنت گرای بازتابی، مبارزه ضد استعماری، مبارزه ضد امپریالیستی، مبارزه ضد استکباری
  • میثم نقشی، نادر امیری*، کمال خالق پناه صفحات 58-82

    هدف از این پژوهش، تحلیل گفتمان ایرانشهری به مثابه گفتمان هویتی نوین ایرانیان در کلیت اقتصادی- سیاسی معاصر است. از آن جا که صورت بندی نوین این گفتمان در آثار جوادطباطبابی ظهور یافته، مفصل بندی این گفتمان و چرایی هژمونیک شدن آن بر مبنای متون نویسنده نام برده مورد پرسش قرار می گیرد. در ادامه مفهوم خلا ایجاد شده به وسیله نئولیبرالیسم را واسطه قرار داده و به صورت بندی این خلا در گفتمان ایرانشهری بر مبنای روش شناسی لاکلائو پرداخته ایم. ایده نظری پژوهش حاضر این است که گفتمان ایرانشهری درصدد تفسیر شکاف برآمده از نئولیبرالیسم به واسطه فلسفه سیاسی خاص خود است. بدین ترتیب با بهره گیری از مفاهیم رانسیری مولفه هایی مانند: دیگری تهی از دیگریت، حذف مردم و برساخت ملت، جمع تهی افراد و تحمیل اجماع بر اختلاف را در تحلیل فلسفه سیاسی آن بر شمرده ایم. براساس مولفه های فوق چنین استنباط می شود که گفتمان ایرانشهری و فلسفه سیاسی آن درصددند با عطف توجه توده ها به جایی غیر از بحران های نئولیبرالیسم، سیاست هویت ایرانی را بنیان نهاده و وضعیت موجود را توجیه کند.

    کلیدواژگان: گفتمان ایرانشهری، سیاست هویت، شکاف، خلا سیاسی، فلسفه سیاسی، نئولیبرالیسم، راست جدید
  • زهرا برادران کاشانی، مهدی کرمانی*، مجید فولادیان صفحات 83-112

    این پژوهش در نظر دارد با تحلیل نشانه شناختی اجتماعی صف، به عنوان یکی از منابع نشانه ای حاضر در تجربه تحصیلی دختران جوان، به بازنمایی نظام معنایی شکل گرفته در فضای بین الاذهانی عاملان اجتماعی مذکور بپردازد. در این راستا روایت‎های سیزده تن از دختران جوان مشهدی از صف، مبتنی بر رویکرد نشانه شناسی اجتماعی ون لیوون تجزیه و تحلیل شده است. نتایج این تحقیق نشان داد صف به منزله عرصه ای برای اعمال قدرت انضباطی، دانش آموزان را در فرایندی تربیتی وارد می سازد که مشتمل بر مجموعه ای از تعاملات نابرابر و عمدتا کلیشه ای، و با تمرکز بالا بر تداوم نشانه‎های صوری وابسته به آن است. به عبارت دیگر صف که ظاهرا، ابزار تربیت و آموزش قانون در مدرسه، به حساب می آید در عمل دانش آموزان را به سمت فرایندی انفعالی و قدرت زدا می کشاند، به گونه ای که آنان تحصیل را جدا از خود می بینند و نهایتا به عاملانی فرمانبردار مبدل می شوند

    کلیدواژگان: تجربه تحصیلی، صف، قدرت انضباطی، مدرسه، نشانه شناسی اجتماعی
  • اسماعیل بلالی*، فاطمه اسکندرزاده صفحات 113-138

    این مقاله به بررسی عوامل موثر بر میزان سلامت جسمانی قومیت های ترک و کرد ساکن در شهرهای تبریز و مهاباد با تاکید بر سبک زندگی (بعد رفتاری) می پردازد. روش پژوهش پیمایش و شیوه نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای بوده که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 500 نفر برآورد شده است. چارچوب نظری پژوهش براساس مدل های درسلر و نظریه های مرتبط با آن می باشد. طبق یافته های پژوهش، مشخص شد که وضعیت اقتصادی- اجتماعی، مجموع سرمایه های فرهنگی، اجتماعی ، اقتصادی و سبک زندگی بر سلامت جسمانی اثر مثبت و معناداری دارند به این مفهوم که با افزایش هر یک از این متغیرها، میزان سلامت جسمانی در بین اعضاء قومیت ها نیز افزایش می یابد. همچنین میزان سلامت جسمانی اعضای قومیت ترک بیشتر از اعضای قومیت کرد است. سبک زندگی مرتبط با سلامت ترکها نیز بهتر از کردهاست.

    کلیدواژگان: سلامت جسمانی، سبک زندگی مرتبط با سلامت، سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، قومیت
  • عباس گرگی*، سعید گودرزی صفحات 139-158
    به طورکلی، تحقیقات به دودسته کمی و کیفی تقسیم می شوند. تحقیقات کیفی انواع متعددی دارند که مهم ترین آن مردم نگاری، نظریه مبنایی، پدیدارشناختی، تحلیل گفتمان، تاویل شناسی یا هرمنوتیک و نشانه شناسی هستند. مردم نگاری انتقادی نوعی ازمردم نگاری است که ریشه در مکتب شیکاگو دارد و توسط مرکز مطالعات بیرمنگام در انگلستان توسعه یافت. هدف اصلی مردم نگاری انتقادی، نقد و تفسیر فرهنگ و تغییر آن به نفع برابری قدرت در روابط اجتماعی و توانمندسازی سوژه های موردمطالعه است. بنابراین مردم نگاری انتقادی همواره با مسئله قدرت مرتبط است و تغییرگرایی، ارزش گرایی و رابطه عاملیت/ ساختار ازجمله مشخصه های این روش هستند. یکی از روش ها در مردم نگاری انتقادی، روش کارسپیکن است که بر تجربه ارتباطی تاکید می نماید و از پراگماتیسم، نئومارکسیسم و پدیدارشناسی تاثیر گرفته است. کارسپیکن با قرار دادن مفهوم اعتبار در درون نظریه معنا، بر ارتباط درونی بین معنا و اعتبار تاکید می کند. او دارای یک رویکرد پنج مرحله ای در انجام مردم نگاری انتقادی است که عبارتند از: جمع آوری اسناد و مدارک اولیه؛ تحلیل داده های مشاهده ای جمع آوری شده؛ تولید داده های گفت وگویی (رویکرد امیک) با هدف جمع آوری داده هایی که دیدگاه ها و نقطه نظرات مشارکت کنندگان در تحقیق را انعکاس می دهد؛ کشف و شناسایی روابط سیستمی بین آنچه که درزمینه تحقیق کشف گردیده، با زمینه های گسترده تر و در آخر مرتبط ساختن یافته های به دست آمده از مراحل پیشین به سازه ها و نظریه های جامعه شناختی کلان تر، به منظور نشان دادن فرایندهای تولید و بازتولید اجتماعی.
    کلیدواژگان: مردم نگاری انتقادی، کارسپیکن، تحلیل افق، میدان معنا، رویکرد امیک و اتیک
|
  • Abotorab Talebi, Sajjad Alizade * Pages 1-25
    Discrimination and ethnic inequality against the Kurds have been the subject of concerns and public debate both inside and outside of Iran for decades, but the ethnic experiences of the Kurds within the social fields of Iran including universities have rarely been the subject of empirical studies. So, we applied the exploratory approach to the study of the ethnic lived experience of Kurdish students in  the Iranian universities, focusing on the experiences of discrimination and inequality in four universities including Tabriz, Tehran, Allamah, and Kurdistan. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with 25 Kurdish students. Interviews data were analyzed by thematic analysis, which resulted in 11 main themes and 11 sub-themes. The findings showed that university's experiences for Kurdish students include significant aspects of discrimination, inequality and ethnic exclusion in both formal and informal spheres of university.
    Keywords: ethnic discrimination, inequality, Kurdish students, University, linguistic inequality, religious discrimination
  • Keramatollah Rasekh* Pages 26-57

    The purpose of the research is to explain the process of forming a “reflective traditional personality” concerning the three anti-colonialism, anti-imperialism and anti-arrogance discourses. This research was done through applying the analytical method. The social representative of the “reflective traditional personality” is a new middle class. The new middle class is a social group that has been gradually formed in Iranian society since the early nineteenth century, to introduce new social changes inspired by Western societies. The results showed that, contrary to expectations, this group has not become a social carrier of such changes. They adopted different social and political patterns of behavior and a special sociocultural personality, referred to here as a “reflexive traditional personality”. Anti-colonialism, anti-imperialism, and anti-arrogance processes are related to three processes of discourse making, the ideologization of political thought in Iran and the establishment of the capitalist. These discourses have significantly influenced the emergence of this personality. The results also showed that the social structures in Middle Eastern societies including Iran have changed differently and led to  “reflexive traditional societies”.

    Keywords: reflexive traditionalism, anti-colonialism struggle, anti-imperialism struggle, anti-arrogance struggle, Iran
  • Meisam Naghshi, Nader Amiri *, Kamal Khaleghpanah Pages 58-82

    This research aims to analyze Iranshahri discourse as a modern identity discourse of Iranians in terms of contemporary economy and politics. Since the modern formation of this discourse has appeared in Javad Tabatabaei’s works, the articulation of this discourse and the reason for its hegemony are examined according to his writings. Then, we examined the formation of the concept of emptiness in Iranshahri discourse using Laclau's methodology. The theoretical concept of this research suggested that Iranshahri discourse aims to interpret the emptiness created by neoliberalism through his particular political philosophy. Thus, we recognized the following parameters in Tabatabaei's political philosophy: the emptiness of otherness, eliminating people and building nations, alienated people, and imposing consensus in his political philosophy analysis. The above concepts showed that Iranshahri discourse and his political philosophy attempt to construct Iranian identity and justify the status quo by drawing the masses’ attention to something other than neoliberalism crises.

    Keywords: Iranshahri discource, politics of identity, Political Philosophy, Neoliberalism, new right
  • Zahra Baradarankashani, Mahdi Kermani *, Majid Foladian Pages 83-112

    This study intends to focus on the queue, as one of the semiotic resources in the young girls' educational experiences, to represent the semantic system formed in the intersubjectivity space of the social actors. In this regard, the narratives of thirteen young Mashhadi girls from the queue have been analyzed based on the social semiotic approach of Van Leeuwen. The results of this study showed that the queue as an arena for disciplinary power introduces students to the educational process, which consists of a set of unequal and mainly stereotypical interactions, and with a high concentration on the continuity of its formal symbols. This process ultimately leads students to a kind of subjugation and alienation. In other words, the queue, which appears to be a means of teaching law in the school, in practice, draws students to passive and disempowering processes. As a result, they see their education separate from themselves and ultimately become subordinate actors.

    Keywords: queue, Social Semiotics, educational experience, disciplinary powe
  • Esmaeil Balali *, Fateme Skandarzade Pages 113-138

    This paper examines the factors affecting the physical health of Turkish and Kurdish ethnicities living in Tabriz and Mahabad with an emphasis on lifestyle (behavioral dimension). The study was conducted in the form of a survey and 500 people were selected using a multi-stage cluster sampling method. The theoretical framework of the research is based on Dressler's models and other related theories. The research findings showed that socioeconomic status, the sum of cultural, social and economic capitals as well as lifestyle have a positive and significant effect on physical health. In other words, when these variables increase, the levels of physical health among ethnic groups increase too. Also, the physical health of the members of the Turkish ethnic group is greater than that of the Kurdish people. Moreover, the lifestyle-related health of Turks is also better than Kurdish.

    Keywords: Physical Health, Ethnicity, health-related life-style, Social Capital, Cultural Capital, Economic Capital
  • Abbas Gorghi *, Saeed Goodarzi Pages 139-158
    In general, research is divided into quantitative and qualitative categories. Qualitative research has several types, most notably ethnography, grounded theory, phenomenology, discourse analysis, hermeneutics, and semiotics. Critical ethnography is a kind of ethnography rooted in the Chicago School and developed by the Birmingham Center for Contemporary Cultural Studies in England. The main purpose of critical ethnography is to critique and interpret culture and change it in favor of equality of power in social relations and the empowerment of subjects under study. Therefore, critical ethnography is always related to the problem of power, and change, value-orientation and the relationship between agency and structure are among the characteristics of this method. One of the methods in critical ethnography is the method of  Carspecken that emphasizes the communication experience and has been influenced by pragmatism, neo-marxism, and phenomenology. By placing the concept of validity within the theory of meaning, Carspecken emphasizes the inner relationship between meaning and validity. He has a five-step approach to critical ethnography. These are: collecting original documents; analyzing collected observational data; generating conversational data (emic approach); the discovery of relationships between what is discovered and the fields broader and, finally, linking the findings from the earlier stages to macro-sociological theories and constructions, to illustrate the processes of production and social reproduction.
    Keywords: Critical Ethnography, Carspecken, Horizon Analysis, Meaning Field, Emic, Etic Approach