فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 55 (بهار 1399)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 55 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد قربانی، ابوالحسن فقیهی*، شهریار عزیزی صفحات 1-26

    با توجه به اینکه هدف این پژوهش ارائه تصویری مشروح از وضعیت موجود محورها و مولفه ‏های مسئولیت اجتماعی در شرکت های پالایش نفت کشور است، پژوهشی «ارزیابی» از نوع ارزیابی نیازهاست که از نظر هدف توصیفی به شمار می رود. همچنین پژوهشی آمیخته است که در مرحله اول پژوهشی کیفی اکتشافی با استفاده از تحلیل مضمون انجام شد. در این مرحله شبکه مضامین مسئولیت اجتماعی شرکت های پالایش نفت مبتنی بر مصاحبه با 16 خبره عضو شبکه ذی نفعان کلیدی شرکت، که دارای تجربه یا دانش مرتبط با مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت بودند و بر اساس روش گلوله برفی انتخاب شدند، انجام و با استفاده از روش آتراید استیرلینگ کدگذاری، تحلیل، و ترسیم شبکه صورت گرفت. مصاحبه تا مرز رسیدن به اشباع ادامه پیدا کرد. اعتبارسنجی مدل استخراج شده مبتنی بر پرسشنامه به روش دلفی (در سه مرحله) و با مشارکت 42 نفر از خبرگان انجام شد. نتایج نشان داد اگرچه در مرحله اول و با استفاده از تحلیل مضمون 6 مضمون فراگیر و 23 مضمون سازمان‏دهنده استخراج شدند، در مرحله اعتبارسنجی 4 مضمون فراگیر مسائل مرتبط با مشتریان، حفظ محیط زیست، مسائل مرتبط با کارکنان، و توسعه جوامع محلی و 18 مضمون سازمان‏ دهنده و 109 مضمون پایه، به منزله ابعاد مسئولیت اجتماعی شرکت های پالایش نفت، تایید شدند.

    کلیدواژگان: پژوهش آمیخته، تحلیل مضمون، روش گلوله برفی، شرکت پالایش نفت، مسئولیت اجتماعی شرکت ها (CSR)
  • حسین خنیفر، علی رضا کاملی، روح الله نیک خواه کیارمش* صفحات 27-46

    امروزه سازمان ها برای اینکه سکون و کم‏تحرکی و حتی سکوت کارکنان را بشکنند و آن‏ها را به مشارکت دعوت کنند باید بسترهای مناسب را برای آن‏ ها فراهم آورند که یکی از این بسترها اعتمادسازی بین اعضای تیم است. هدف این پژوهش، ضمن بررسی تاثیرگذاری اعتماد تیم بر فرهنگ مشارکتی، نقش میانجی انتقال دانش در تاثیرگذاری اعتماد تیم بر فرهنگ مشارکتی بررسی شده بود. این‏ مطالعه در نمونه ‏ای 185 نفری از کارکنان شعب درجه یک بانک ملی استان اصفهان با نمونه‏ گیری تصادفی ساده طبق جدول کرجسی و مورگان صورت پذیرفت. روش تحقیق همبستگی و ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار LISREL8.8 استفاده شد. پایایی و روایی سوالات مناسب تشخیص داده شد. یافته‏ های پژوهش نشان داد اعتماد تیم بر انتقال دانش تاثیر مثبت و مستقیم و بر فرهنگ مشارکتی به صورت مستقیم و غیرمستقیم تاثیر مثبت و معنادار می گذارد.

    کلیدواژگان: اعتماد تیمی، انتقال دانش، فرهنگ مشارکتی
  • امیر هوشنگ نظرپوری*، راضیه باقرزاده خداشهری، محمد حسین آزادی صفحات 47-67

    پژوهش پیش رو، با هدف بررسی نقش رهبری تحول آفرین در رابطه بین ذهن‏آگاهی و بهزیستی ذهنی انجام گرفت. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ‏ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری همه کارکنان مجتمع فولاد گیلان (419 نفر) بودند که با روش نمونه‏ گیری تصادفی ساده نمونه ‏ای به حجم 200 نفر با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد. برای گردآوری داده‏ ها، پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی‏یز و ماگیارمو (2003)، پرسش نامه ذهن‏ آگاهی بایر و همکارانش (2006)، و پرسشنامه رهبری تحول‏آفرین بس و آولیو (1997) به کارگرفته شد. روش تجزیه و تحلیل داده ‏ها شامل دو روش توصیفی و استنباطی بود که با استفاده از روش مدل‏ سازی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار‏های Spss 20 و Smart Pls 2 انجام گرفت. طبق نتایج این پژوهش، رهبری تحول‏ آفرین ادراک شده نقش میانجی کامل در تاثیرگذاری ذهن‏ آگاهی بر بهزیستی ذهنی دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، بهزیستی هیجانی، ذهن‏ آگاهی، رهبری تحول‏ آفرین ادراک شده، مجتمع فولاد گیلان
  • الهام ساعی*، کیومرث بشلیده، سید علی مرعشی، نسرین ارشدی صفحات 69-90

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و آزمون الگویی از برخی پیشایندها (رهبری اخلاقی، سبک رهبری تبدیلی، سبک رهبری تبادلی، تمرکزگرایی سازمانی) و پیامدهای سیاسی‏ کاری (ناکامی سازمانی، اضطراب شغلی، رفتار انحرافی کار، سکوت کارکن) در کارکنان شرکت پالایش نفت آبادان بود. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. جامعه آماری همه کارکنان شرکت پالایشگاه نفت آبادان در سال 1397 بودند. از این جامعه تعداد 459 نفر با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ‏ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس ‏های سیاسی‏ کاری ادراک‏ شده، رهبری اخلاقی، سبک رهبری، ترجیح ساختار سازمانی، ناکامی شغلی، اضطراب شغلی، رفتار انحرافی محیط کاری و سکوت کارکن بود. برای بررسی آثار غیرمستقیم در الگوی پژوهش، روش بوت استروپ به کار گرفته شد. نتایج نشان داد، با انجام دادن اصلاحات، شاخص‏ های برازش الگوی پیشنهادی پژوهش در دامنه قابل قبولی قرار می گیرد. با اصلاحات بیشتر الگو برازش مطلوب ‏تری حاصل می شود. نیز همه مسیرهای مستقیم در الگوی پیشنهادی (به جز مسیر رهبری تبادلی و تمرکزگرایی سازمانی به سیاسی‏کاری ادراک‏ شده و مسیر ناکامی شغلی به انحراف کاری و سکوت کارکن) معنادار است. بر اساس یافته‏ های پژوهش حاضر ادراکات سیاسی‏ کاری می‏تواند موجب رفتارهای سکوت و انحراف کاری کارکنان شود. ازین رو، توجه به این موضوع در سازمان‏ها ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب شغلی، رفتار ‏انحرافی، سکوت کارکن، سیاسی‏ کاری، ناکامی‏ شغلی
  • رضا سپهوند*، ندا شاه سیاه، مهدیه سپهوند صفحات 91-111
    در فرهنگ های غنی، همچون فرهنگ پارسی، طعنه ها و کنایه ها نقش بسیار زیادی در ارتباطات بین فردی دارد و کاربرد مناسب آن ها می تواند ابزار انگیزشی ارزشمندی برای مدیران سازمان ها باشد. ازین رو هدف از این پژوهش بررسی تاثیر رفتار طعنه آمیز مدیران بر خلاقیت کارکنان با توجه به نقش میانجی تعارض سازنده بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر روش جمع آوری داده کمی، با رویکرد توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش همه مهندسان شاغل در پروژه های شرکت ارتباطات سیار استان لرستان به تعداد 900 نفر بود که از بین آن‏ها، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای به حجم 270 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آلفای کرونباخ تایید شد. فرضیات این پژوهش با استفاده از تکنیک مدل‏سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد رفتار طعنه آمیز به صورت مستقیم بر خلاقیت کارکنان و تعارض سازنده تاثیر مثبت و معنادار می گذارد. به علاوه نتایج نشان دهنده آن است که رفتار طعنه آمیز مدیران، با توجه به تعارض سازنده، تاثیر مثبت و معنادار بر خلاقیت کارکنان می گذارد.
    کلیدواژگان: تعارض سازنده، خلاقیت کارکنان، رفتار طعنه آمیز مدیران
  • رضا نوروزی، سامره شجاعی*، روح الله سمیعی، پرویز سعیدی صفحات 113-140
    یکی از روش های آینده پژوهی سناریونویسی است. در این تحقیق تلاش شد عوامل اساسی شکل گیری آینده نظام استاندارد شناسایی و تجزیه وتحلیل و سناریوهای پیش روی نظام استانداردسازی استخراج شود. بدین منظور ابتدا بر اساس مطالعات و پژوهش های کتابخانه ای فهرستی از مهم ترین عوامل و متغیرهایی که در تعیین وضعیت سیستم موثرند شناسایی شد و سپس بر اساس نظر خبرگان عواملی که کمتر از میانگین نمرات را به دست آورده بودند حذف و عوامل منتخب برای مرحله بعدی تحقیق و طراحی پرسشنامه تاثیر متقابل استخراج شد. سپس با تهیه پرسشنامه و به کارگیری روش تحلیل تاثیر متقابل با استفاده از نرم افزار میک مک نتایج نظر خبرگان تحلیل شد و 9 عامل از 24 عامل شناسایی شده به منزله عوامل کلیدی نهایی (ریسک) تعیین شد. نتایج این بخش در قالب پرسشنامه دیگری در اختیار خبرگان قرار گرفت تا عدم قطعیت ها و اهمیت های هر متغیر را تعیین کنند. در نهایت، بر اساس محاسبات انجام شده بر نتایج پرسشنامه عدم قطعیت، سناریوهای آینده نظام استانداردسازی در حوزه فناوری تولید مشخص شد. نتایج نشان داد دو عدم قطعیت «سیاست های تولید در جهت ایجاد بستر رقابتی در صنایع» و «امکان تهیه تجهیزات و ماشین آلات مدرن تولید» بالاترین ضرایب را دارند و ازین رو محورهای سناریوهای این مطالعه را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، استانداردسازی، تولید، سناریونویسی، فناوری
  • محرم عباسی*، فاطمه خنیفر، احمد عباسی، کمیل نوری صفحات 141-163

    در دو دهه اخیر، عملکرد سازمانی به یکی از موضوعات مورد توجه و جذاب در زمینه های تحقیقاتی و کاربردی تبدیل شده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه روان شناختی و سرمایه اجتماعی بر عملکرد سازمانی بود. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری مد نظر همه کارکنان کسب وکارهای کوچک شهر تبریز بودند. در مرحله اول با روش نمونه گیری خوشه ای 18 کسب وکار و در مرحله دوم از بین همه کارکنان (750 نفر) طبق فرمول کوکران 255 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. گردآوری داده ‏ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد (فلشیو و همکاران، لوتانز و همکاران) و تحلیل داده‏ها با استفاده از دو نرم افزار SPSS18 و AMOS22 انجام شد. نتایج نشان داد بین سرمایه روان شناختی و سرمایه اجتماعی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی نیز تاثیر مثبت و معنادار بر عملکرد سازمانی می گذارند و تاثیر سرمایه اجتماعی معنادارتر و قوی ‏تر است. سرمایه روان شناختی از طریق متغیر سرمایه اجتماعی به طور غیر مستقیم بر عملکرد سازمانی موثر است و سرمایه اجتماعی بین سرمایه روان شناختی و عملکرد سازمانی نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی، عملکرد سازمان، کسب وکارهای کوچک شهر تبریز
  • مونا اسماعیل زاده، مهدی سبک رو*، اکبر اعتباریان خوراسگانی صفحات 165-185

    آنچه می‏تواند تصویر واقعی از بهره وری دانشگاه ‏ها ارائه کند آگاهی از میزان دانش موجود و پیش ‏بینی رشد دانش است. دانشگاه‏ ها به دانش گران وابست ه‏اند. بنابراین، آگاهی از میزان دانش آن‏ها از اهمیت ویژه‏ ای برخوردار است. برای تعیین میزان رشد دانشگاه‏ ها، درک عمیق از وضعیت سرمایه انسانی موضوعی حیاتی است. بنابراین، هدف تحقیق حاضر طراحی مدل سنجش دانش اعضای هیئت ‏علمی تعریف شد. این تحقیق بنیادی است و از روش کتابخانه ‏ای و پرسش نامه برای گردآوری داده ‏ها استفاده شد. جامعه آماری اعضای هیئت ‏علمی رشته مدیریت آموزشی و مدیریت منابع انسانی دانشگاه‏ های دولتی به تعداد 137 نفر و حجم نمونه 101 نفر و روش نمونه‏ گیری خوشه ‏ای‏ چند‏مرحله‏ ای بود. جهت تجزیه  ‏و ‏تحلیل داده ‏ها از تکنیک‏های دلفی ‏فازی، تحلیل‏ عاملی اکتشافی، دیمتل، و مدل‏سازی معادلات ساختاری استفاده شد. در نهایت، 59 شاخص‏ موثر سنجش دانش اعضای هیئت‏ علمی استخراج شد که به عوامل توانایی مدیریتی، توانایی علمی (بنیادی)، توانایی علمی (کاربردی)، مهارت در تعامل‏ و ‏ارتباطات، و مهارت تخصصی گروه بندی شدند. مدل مفهومی طراحی و پس از اصلاح برازش آن در حد مطلوب به دست آمد. نتایج نشان داد برتری عوامل به ترتیب عبارت اند از مهارت تخصصی، مهارت در تعامل و ارتباطات، توانایی مدیریتی، توانایی علمی کاربردی، و توانایی علمی بنیادی که مهارت تخصصی بالاترین تاثیرگذاری و توانایی علمی بنیادی بالاترین تاثیرپذیری را دارد.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، دانش، دانشگاه، سنجش دانش، منابع انسانی
|
  • Mohammad Javad Ghorbani, Abolhasan Faghihih *, Shahriar Azizi Pages 1-26

    Since the purpose of this study was to provide a comprehensive picture of the status qua of the social responsibility directions and factors in the Iranian oil refining companies, the study at hand is a descriptive needs analysis research. Moreover, it was a mixed method study in which first an exploratory qualitative sub-study was carried out using thematic analysis method. At this stage, the Corporate Social Responsibility (CSR) thematic network of Iranian oil companies was researched based on the interviews with 16 experts who were members of the key stakeholders of the companies with the experience or knowledge related to social responsibility in the oil industry selected based on the snowball sampling method. The obtained data was analyzed and drawn using Attride-Stirling coding method. The interviews were continued up to the point data saturation was achieved. The validation of the extracted model was done with the cooperation of 42 experts using a questionnaire and the three-stage Delphi method. The results show that although at the first stage of the thematic analysis, six comprehensive themes and 23 organizing themes were extracted, at the validation stage, the four comprehensive themes of “issues related to customers, environment maintenance, issues related to the staff, and the development of local communities”, 18 organizing themes, and 109 basic themes were confirmed as the CSR dimensions of oil refining companies.

    Keywords: Corporate Social Responsibility (CSR), Mix method, Theme Analysis, Oil refining companies
  • Hossein Khanifar, Ali Reza Kameli, Rohollah Nikkhah Keyarmash * Pages 27-46

    Today, if organizations want to deal with the inactivity and break the silence of employees and invite them to participate, they must provide the appropriate grounds for them. Team trust is one of the infrastructures in this regard. The purpose of this study is to investigate the impact of team trust on the collaborative culture and the mediatory role of knowledge sharing in the collaborative culture. This study was conducted with the cooperation of a sample of 185 employees of the Isfahan branches of Melli Bank selected through simple random sampling based on the Krejcie & Morgan model. The research method was correlational, and standard questionnaires were used to gather data. For data analysis, structural equation modeling was done using LISREL8.8 software. The reliability and validity of the questionnaire was found to be appropriate. The results showed that trust has a direct, positive effect on knowledge sharing and has direct and indirect significant positive impacts on collaborative culture.

    Keywords: Team trust, collaborative culture, knowledge sharing
  • Amir Hoshang Nazarpouri *, Razieh Bagherzadeh Khodashahri, Mohammad Hossein Azadi Pages 47-67

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of perceived transformational Leadership in the relationship between mindfulness and subjective well-being in the Ferro Gilan Complex. The study was descriptive in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection method. The statistical population was comprised of all Ferro Gilan Complex employees (N=419), out of which a sample of 200 people were selected via simple random sampling based on Cocran formula. Data collection tools were subjective well-being questionnaire of Keyes and Magyar-Moe (2003), mindfulness questionnaire of Baer et al. (2006), and transformational leadership questionnaire of Bass and Avolio (1997). The obtained data was analyzed descriptively and inferentially using structural equation modeling in SMART PLS2 and SPSS 20. The findings indicated that perceived transformational leadership has a full mediating role in the impact of mindfulness on subjective well-being.

    Keywords: Subjective Well-Being, Affective Well-Being, Mindfulness, Perceived Transformational Leadership, Ferro Gilan Complex
  • Elham Saei *, Kioumars Beshlideh, Seyed Ali Marashi, Nasrin Arshadi Pages 69-90

    The purpose of this study was designing and testing a model of antecedents (including ethical leadership, transformational leadership, transactional leadership, and organizational centralization) and consequences (including job frustration, job anxiety, workplace deviance, and employee silence) of perceived organizational politics in the employees of Abadan oil Refinery Company. The research design of this study was correlational, done through structural equation modeling (SEM). The statistical population included all employees in Abadan oil Refinery Company in the year 2018, out of which a sample of 459 employees was selected using multistage random sampling method. The data collection instruments included perceived organizational politics (Zho & Ferris, 1996), ethical leadership (Brown et al., 2005), leadership styles (Ismail et al., 2010), organizational structure preference (McShane & Von Gilnow, 2013), job frustration (Peters et al., 1980), job anxiety (Parker, & De Cotiis, 1983), workplace deviance (Aquino et al., 1999) and employee silence (Brinsfield, 2013) scales. The structural equation modeling was used to test the proposed model. Also, bootstrapping method was used to evaluate indirect effects in the model. Results showed that the fitness indices for the proposed model were in the acceptable range; however, by imposing some modifications, the model achieved a better fitness. The results also showed that all direct paths (except for the paths of transactional leadership and centralization to perceived organizational politics, and the paths of job frustration to workplace deviance and employee silence) were significant. Based on the findings of the present research, political perceptions can bring about employee silence and workplace deviance. Therefore, it is essential to pay attention in this regards.

    Keywords: politics, Job frustration, Job anxiety, Workplace deviance, silence
  • Reza Sepahvand *, Neda Shahsiah, Mahdieh Sepahvand Pages 91-111
    In rich cultures such as Persian culture, sarcasm has a great role in interpersonal communication, and its proper use can be a valuable motivational tool for corporate executives. The purpose of this study was to investigate the effect of managers’ sarcastic behaviors on the employees’ creativity with the mediating role of constructive conflict. The present study was applied in terms of purpose, quantitative in terms of data collection, and descriptive-survey in terms of approach. The statistical population of this research was comprised of all the 900 engineers working on the projects of Telecommunication Company in Lorestan province, out of which 270 people were selected using convenience sampling. The data gathering instrument in this study was a standard questionnaire whose validity and reliability were confirmed using Content Validation and Cronbach's alpha. The hypotheses of this research were tested using the structural equation modeling technique. The results showed that sarcastic behavior has a direct, positive, and significant effect on creativity and constructive conflict. In addition, the results indicated that managers’ sarcastic behavior, combined with constructive conflict, has a positive and significant effect on employee creativity.
    Keywords: Managers’ sarcastic behavior, Employees’ creativity, Constructive conflic
  • Reza Norozy, Samereh Shojaei *, Roohalla Samiee, Parviz Saeedi Pages 113-140
    One of the methods of futurology is scenario writing. In this study, the main factors of the future formation of the standardization system have been identified and analyzed, and the scenarios for the standardization system have been extracted. To this end, based on library studies, a list of the most important factors and variables effective in determining the status of the system was first identified and then, based on expert opinions, the factors that were below the mean scores were eliminated. This way, the selected factors for the next stage of the research on and the designing of the cross-impact questionnaire were extracted. Then, using the questionnaire and applying the cross-impact analysis method using MicMac software, the opinions of the experts were analyzed and 9 factors were identified out of the 24 previously extracted factors as the final key (risk) factors. The results of this section were presented to experts in the form of another questionnaire to determine the uncertainties and significance of each variable. Finally, based on the results and calculations performed on the results of the uncertainty questionnaire, the future scenarios of the standardization system in the field of production technology were identified. According to the results, the two uncertainties of “production policies in order to develop a competitive ground in industries”, and “the possibility of producing modern equipment and machinery” were found to have the highest coefficients and therefore constitute the axes of the scenario of this study.
    Keywords: Futurology, Standardization, Production, scenario planning, technology
  • Moharram Abbasi *, Fatemeh Khanifar, Ahmad Abbasi, Komeil Noori Pages 141-163

    In the last two decades, organizational performance has become one of the interesting topics in the theoretical and applied research domains. The purpose of this study is to investigate the effect of psychological and social capital on organizational performance. This study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method, in which structural equation modeling was used. The statistical population was comprised of all the employees working in the small businesses of Tabriz. In the first phase, 18 businesses were selected through cluster sampling and in the second phase, of the total 750 employees, 255 people were selected randomly using Cochran formula. Data collection was done using a standard questionnaire   and the obtained data was analyzed using SPSS18 and AMOS22 software.  The findings showed that there is a significant positive relationship between psychological capital and social capital. Also, social capital and psychological capital have positive and significant effects on organizational performance, where the effect of social capital was more significant and stronger. The psychological capital was indirectly effective on the organizational performance through social capital variable, and social capital was a mediator variable between the psychological capital and organizational performance.

    Keywords: Psychological capital, Social capital, organizational performance, Small businesses of Tabriz
  • Mona Esmailzadeh, Mehdi Sabokro *, Akbar Etebarian Khorasgani Pages 165-185

    The awareness of current knowledge and the estimation of its future growth can provide a real picture of the efficiency of universities. Since universities depend on scientists, it is highly important to be aware of their knowledge level.  A deeper understanding of the human capital conditions is crucial in determining the rate of university growth. Accordingly, the present study set out to design a knowledge measurement model for the faculty members of the Iranian universities. This study was a fundamental research, and relied upon the library research and a questionnaire to collect data. Statistical population was comprised of 137 faculty members of the human resources major and education management major in the Iranian state universities . The statistical sample was made up of 101 faculty members, selected by the multi-stage cluster sampling. Data analysis was done using Fuzzy Delphi method, Exploratory Factor Analysis, Decision Making Trail and Evaluation (DEMATEL), and Structural Equation Modeling (SEM). Fifty nine factors were extracted for the measurement of the faculty members’ knowledge.  These were classified into 5 groups, including management ability, scientific ability (fundamental), scientific ability (practical), interaction and communication skills, and specialized skills. The conceptual model was then designed and – after modification – was confirmed to have a desirable fitness.  With regard to the effectiveness rank, the specialized skills were found to be at the top of the list, followed by interaction and communication skills, management ability, scientific ability (practical), and scientific ability (fundamental).

    Keywords: Knowledge, Knowledge Measurement, human resources, Faculty Members, University