فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1398)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر صالحی*، یاسر اصلانی صفحات 5-24
    تعیین و اجرای اصول و روش های تربیتی متاثر از جهان بینی و ایدئولوژی حاکم بر نظام تربیتی است. قرآن کریم با ترسیم حیات طیبه و نشان دادن راه وصول به آن، از اصول و روش های گوناگونی به منظور ایجاد انگیزه برای وصول به هدف بهره برده است. پژوهش حاضر با هدف برشماری این مولفه ها از قرآن کریم، بر سوره لقمان تاکید دارد. بدین منظور نخست تفاسیر و ترجمه های موجود و معتبر این سوره مورد مداقه قرار گرفته است. سپس به بررسی مفاهیمی همچون «مبانی»، «اصول» و «روش های تربیتی» پرداخته و ارتباط بین آنها روشن شده است. در ادامه با توجه به ارتباط منطقی بین این عناصر، به استنباط گزاره های انشایی راهنمای عمل و روش های تربیتی کمال جویانه متناظر با آنها پرداخته شده است. و در نهایت، مقاله با روش تحلیل مفهومی و قیاس عملی و با استفاده از الگوی بازسازی شده فرانکنا، به بررسی پنج اصل و هفت روش تربیتی سامان می یابد که عبارت اند از: آموزش تفکر منطقی و تعلیم حمکت «مبتنی بر اصل تبیین عقلانی»، میانه روی در گفتار و کردار «مبتنی بر اصل اعتدال»، تبشیر و انذار «مبتنی بر اصل بشارت»، امر به معروف و نهی از منکر و موعظه «مبتنی بر اصل تذکر»، مشاهده طبیعت و تفکر در آن «مبتنی بر اصل شناخت شریعت با طبیعت».
    کلیدواژگان: اصول تربیتی، مبانی تعلیم و تربیت، روش های تربیتی، قرآن، سوره لقمان
  • جواد محمدزاده، صلاح الدین عبدی* صفحات 25-48

    تناوب و تضمین نحوی دو اصطلاح هنجارگریز در نحو زبان معیار به شمار می روند. مقصود از تناوب یعنی خارج شدن حرفی از معنای اصلی خود به معنای حرف دیگر، اما تضمین نحوی یعنی یک فعل، دو معنا را در خود می آمیزد؛ یک معنا از طریق لفظ و معنای دیگر از طریق قراینی که در جمله وجود دارد، حاصل می گردد و فایده اصلی آن، ایجاز در لفظ و شمولیت در معناست. از میان روش های مختلف ترجمه، ترجمه معنایی مناسب ترین روش برای ترجمه چنین واژگانی است. این جستار، با شیوه توصیفی - تحلیلی، در صدد بررسی معنای دقیق تناوب و تضمین نحوی و مسائل مربوط به آنها و نیز بررسی آن در شاخص ترین ترجمه های معاصر و بایسته های ترجمه آن در قرآن کریم است. بررسی ها نشان می دهد که در بسیاری از موارد، معادلی دقیق با ذکر همه مولفه های معنایی برای واژه های «متناوب» در ترجمه های فارسی انتخاب نشده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تناوب، تضمین نحوی، معنای وضعی، ترجمه معنایی
  • الهه هادیان رسنانی* صفحات 49-72

    مشروعیت مساله تعدد زوجات برگرفته از آیات قرآن کریم است، اما در باب فلسفه و حکمت آن و نیز نوع مشروط شدن آن به شرط عدالت، میان برخی علمای اسلامی اختلاف است. در این مقاله نوع نگاه شهید مطهری به حکمت و فلسفه این حکم و نیز شرط عدالت واکاوی و با دیدگاه های علامه طباطبایی مقایسه شده است.  اختلاف موجود میان آرای علامه طباطبایی و شهید مطهری در حکمت و فلسفه این حکم در آن است که از دیدگاه علامه، علت تشریع حکم تعدد زوجات بر اساس طبیعت چندهمسری مرد بوده و حق مرد است، اما از دیدگاه شهید مطهری، علت اصلی تشریع حکم تعدد زوجات، مشکلات اجتماعی ناشی از فزونی تعداد زنان آماده ازدواج بر مردان در اثر مسائل و رخدادهای طبیعی است و لذا حق زن می باشد و نگاه به این مساله به عنوان یک حق و تکلیف است؛ حقی برای زنان بازمانده از ازدواج و تکلیفی برای مردانی که باوجود داشتن یک همسر دائم، با دارا بودن شرایط خاص (احراز علم به اجرای عدالت پیش از اقدام به تعدد زوجات و نه سعی در احراز آن بعد از تعدد زوجات-آن گونه که از کلام علامه طباطبایی برمی آید-)، مسوولیت تشکیل دو تا سه خانواده دیگر را نیز بپذیرند.

    کلیدواژگان: تعدد زوجات، شهید مطهری، علامه طباطبایی، فلسفه تعدد زوجات، شرایط تعدد زوجات
  • ناصر عابدینی*، علی رضا دل افکار، اکبر توحیدلو صفحات 73-94
    عصری بودن فهم قرآن به عنوان یکی از لوازم جاودانگی و جهان شمولی قرآن کریم، به این معناست که می توان با نگاه جدید به پاسخگویی نیازهای مخاطبان پرداخت و اقتضائات و شرایط فرهنگی اجتماعی هر عصری را در نظر گرفت؛ چیزی که در فهم جدید قرآن تاثیر داشته و مفاهیم این کتاب آسمانی را در هر زمان و مکان و نزد هر قومی با تفسیر جدیدی که این کتاب ظرفیت آن را دارد، تازه ساخته است. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی، عصری بودن فهم قرآن را در دو تفسیر مهم از فریقین (تفسیر الکاشف و تفسیرالقرآن الکریم)، به شکل تطبیقی کاویده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مغنیه با نگرش اقناعی و شلتوت با رویکرد تقریبی، تفسیر خود را عصری ساخته، یعنی نیازها و اقتضائات زمان و مکان موجب شده که این دو مفسر با دو رویکرد متفاوت در فهم آیات قرآن، هم عصریت را به عنوان یک مبنا پذیرفته، و هم قائل به تاثیر عصریت شده و مواردی نظیر آیات علوم در قرآن، تعیین مصادیق جدید و لزوم پاسخگویی به شبهات پیرامون قرآن را به عنوان عوامل عصری بودن فهم قرآن ذکر کرده اند. در این میان مغنیه توسعه پذیری معنا در فهم و تفسیر قرآن را به عنوان یکی از عوامل عصری بودن فهم قرآن می پذیرد و شلتوت آن را مخالف با فصاحت و بلاغت و اهداف تربیتی و هدایتی قرآن می داند.
    کلیدواژگان: عصری بودن تفسیر، فهم قرآن، مغنیه، شلتوت
  • ملیکا بایگانیان*، محمدحسن رستمی، محمد جمال الدین خوش خاضع صفحات 95-122

    نام های قرآن از دیرباز محلی برای تبادل آرای قرآن‎پژوهان بوده است، اما از منظری نو و با رویکردی تاریخی می توان پرسش هایی جدید پیش روی این بحث قرار داد. پرسش از چرایی تعدد نام های قرآن، دلیل کاربرد نام‎هایی خاص در هر یک از علوم اسلامی و عدم کاربرد این نام ها به جای یکدیگر، همچنین چرایی تفاوت برداشت از نام‎های قرآن توسط مخاطبان اولیه آن و دانشمندان سده‎های بعد، از پرسش‎هایی هستند که در مطالعات سنتی پاسخ درخوری برای آنها نمی توان یافت. در این مقاله به عنوان نخستین گام در جهت پاسخ به این سوالات و زمینه‎سازی برای کاربست روش های جدید مطالعه تحولات مفهومی، پژوهش های نام شناختی قرآن در کتب مختلف تفسیری و علوم قرآنی با روشی توصیفی تحلیلی و با نگاهی آسیب شناسانه بازخوانی شده است. بر اساس این پژوهش، عمده آسیب های این حوزه، روش‎شناختی و حاصل رویکرد جمع محور و نبود رویکرد تاریخی، تطبیقی و علت یاب ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: نام های قرآن، پژوهش های نام شناختی، آسیب شناسی، رویکرد تاریخی
  • رحمان عشریه، علیرضا کاوند*، ابوذر خیر اندیش صفحات 123-148
    تاریخ گذاری یا تعیین زمان نزول سوره ها هرچند عنوانی جدید در تحقیقات قرآنی است، اما علوم زیربنایی آن، همچون ترتیب نزول، اسباب نزول و... از صدر اسلام مطرح بوده است. اهمیت تعیین مکی یا مدنی بودن سوره ها باعث تصحیح برداشت، شناخت مصادیق صحیح از غیرصحیح و مانع از حمل معانی و مصادیق نامربوط بر سوره های قرآن است. در مکان و زمان نزول تعداد اندکی از سوره ها اختلاف نظر وجود دارد که سوره قدر از جمله آنهاست. با گردآوری و تحلیل گزارش های ترتیب نزول، سبب نزول، بررسی اطلاعات سوره هایی که به همراه این سوره نازل شده، می توان به زمان و مکان تقریبی نزول این سوره دست یافت. در خصوص سوره قدر تاریخ گذاری صحیح، مانع از خلط شان نزول با تطبیق سوره بر رخدادهایی چند است. این تحقیق با رویکرد توصیفی تحلیلی، در پی اثبات مکی بودن سوره قدر در سال چهارم یا پنجم بعثت پیامبر (ص) است.
    کلیدواژگان: دعوت پیامبر، ترتیب نزول، سبب نزول، بنی امیه، جری و تطبیق، سوره قدر
  • محمود قربانلو*، سید محمدباقر حجتی، سید محمدعلی ایازی صفحات 149-170

    صبحی منصور از قرآنیون معروف مصری است که معتقد به قرآن بسندگی هستند. وی در دو کتاب «الصلاه بین القرآن الکریم و المسلمین» و «القرآن و کفی مصدرا للتشریع الاسلامی» می کوشد تا  برای مبنای خود، یعنی قرآن بسندگی و نیز مسائلی که بر آن بنا کرده است، به خصوص نماز، استدلال هایی ارائه کند. مبانی ایشان عبارت اند از:  1- قرآن تنها منبع اسلامی است. 2- تفاوت عنوان نبی و رسول به لحاظ شخصیت حقیقی و حقوقی است. 3- پیامبر دستور به منع کتابت حدیث داده است. وی در مورد نماز بر این باور است که نماز پیامبر همان نماز حضرت ابراهیم است که میان مسلمانان و حتی مشرکان معروف و شناخته شده بوده، ازاین رو خداوند از ذکر جزئیات و تعداد رکعات نماز در قرآن خودداری می کند؛ زیرا ذکر آن لغو و بیهوده بوده است. ایشان در توجیه ذکر نشدن کیفیت تعداد رکعات نماز در قرآن و نیز جزئیات دیگر موضوعات احکام، مانند حج و... استدلال هایی آورده که منجر به رد سنت می گردد. نگارندگان در این گفتار، دیدگاه های او را در دو مورد (مبنا و بنا) بررسی و بر اساس قرآن به آنها پاسخ می دهند. در این مقاله روشن شده که بناهای ساخته شده منصور (به ویژه نماز) با مبناهای او ناسازگار است.

    کلیدواژگان: صبحی منصور، قرآنیون، کفایت قرآن، شوون پیامبر، کیفیت نماز
|
  • Akbar Salehi *, Yaser Aslani Pages 5-24
    Determination and execution of the educational principles and methods is affected by the world-view and ideology governing the educational system. By delineating the “goodly pure life” and showing the way to achieve it, the Holy Qur’an has made use of various principles and methods to create motivation for achieving this goal. Aiming at enumerating these components of the Holy Qur'an, the present research has emphasized on Sūrat al-Luqmān. To this end, first the existing valid interpretations and translations of this Sūra have been scrutinized. Then, such Concepts as "fundamentals", "principles", and "educational methods" have been dealt with and the relation between them has been clarified. Further on, given the logical relation between these elements, the initiative proposition of the guidelines for perfectionist educational methods corresponding to them are elicited. Finally, the article is organized into five principles and seven educational methods with a conceptual-analysis method and practical syllogism and by employing Frankena’s reconstructed pattern, including: teaching logical thinking and instructing wisdom “based on rational elucidation principle”, moderation in speech and manner “based on moderation principle”, giving glad tidings and warning “based on glad tidings principle”, enjoining good and forbidding wrong “based on admonition principle”, observance of nature and pondering about it “based on the principle of recognizing the religious law (sharī‘a) with nature”.
    Keywords: educational principle, principles of education, educational methods, the Qur’an, Sūrat al-Luqmān
  • Javad Mohammadzadeh, Salah AlDin Abdi * Pages 25-48

    Tanāwub and syntactic taḍmīn are regarded as two norm-evading terms in the standard language syntactic. Tanāwub means a word leaving its main meaning for another meaning, but syntactic taḍmīn means a single verb intermixing two meanings in itself; one meaning is obtained through wording and the other through the evidences existing in the sentence and its main benefit is brevity in wording and inclusiveness in meaning. Among various translation methods, the semantic translation is the most suitable method for translating such terms. Using a descriptive-analytical method, this research is intended to examine the exact meaning of tanāwub and syntactic taḍmīnand the relevant problems as well as studying them in the most eminent contemporary translations and the requisites of their translation in the Holy Qur’an. Surveys show that in most cases no accurate equivalent mentioning all semantic components has been designated for the term mutināwib (alternative) in the Persian translations.

    Keywords: Holy Qur’an, tanāwub, syntactic taḍmīn, conventional meaning, semantic translation
  • Elahe Hadiyan Rasanani * Pages 49-72

    Legitimacy of polygamy is adopted from the verses of the Holy Qur’an; however, there is controversy among the Islamic scholars concerning its philosophy and rationale as well as the way it is being preconditioned upon justice. In this article, Shahid Mutahari’s viewpoint about the philosophy and rationale of this ruling as well as the stipulation of justice has been delved into and compared to Allama Tabataba’i’s viewpoints. The controversy existing between the viewpoints of Allama Tabataba’i and Shaid Mutahari in the philosophy and rationale of this ruling is because from the viewpoint of Allama the reason for legislation of polygamy ruling has been due to the man’s polygamous nature and is the man’s right; but from Shaid Mutahari’s viewpoint the main reason for the legislation of this ruling has been the social problems arising from the surplus of the number of marriageable women over men due to natural problems and incidents, hence the women’s right and viewing this issue as a right and obligation; a right for the women deprived of marriage and an obligation for men who are to accept the responsibility of forming two or three more families despite having a permanent wife, provided that they meet certain qualifications (attaining knowledge of execution of justice before getting involved in polygamy rather than trying to obtain it after polygamy – as implied from Allama Tabataba’i’s words).

    Keywords: polygamy, Shahid Mutahari, Allama Tabataba’i, the philosophy of polygamy, qualification for polygamy
  • Naser Abedini *, Alireza Delafkar, Akbar Towhidlou Pages 73-94
    The epochality of understanding the Qur’an as one of the requirements for the eternality and universality of the Holy Qur’an means that with a new outlook one can respond to the addressees’ needs and take into consideration the socio-cultural conditions and exigencies of any epoch; what has been influential in new understanding of the Qur’an and refreshed the concepts of this Revealed scripture in any time and place with any folk by means of any new interpretation that this book has the capacity for. With a descriptive-analytical method, this research has in a comparative way delved into the epochality of understanding the Qur’an in two significant Sunni interpretations (Tafsīr al-Kāshif, and Tafsīr al-Qur’an al-Karīm). The findings of this research show that Mughniya, with a convincing approach, and Shaltut, with a reconciliatory approach, have made their interpretations epochal; that is to say, the requirements and exigencies of time and place have caused these two interpreters with two different approaches in understanding the Qur’an both to accept epocality as a basis and believe in the impact of epocality and have mentioned such instances as the verses of science in the Qur’an, determining new referents, and the necessity for responding to the misconceptions concerning the elements of epochality of understanding the Qur’an. In the meantime, Mughniya has accepted the expandability of meaning in understanding and interpreting the Qur’an as one of the elements of epocality of understanding the Qur’an and Shaltut considers it as opposing the rhetoric and the educational and guiding objectives of the Qur’an.
    Keywords: epochality of interpretation, understanding the Qur’an, Mughniya, Shaltut
  • Melika Bayganiyan *, Mohammad Hassan Rostami, Mohammad Jamal AlDin Khoshkhaze’ Pages 95-122

    The Qur’an’s names have since early times been subject to debate among Qur’an researchers; however, from a new perspective and with a historical approach one can raise new questions to this debate. Questions concerning the whyness of the multiplicity of Qur’an’s names, the reason for application of specific names in each of the Islamic sciences and the absence of applying these names interchangeably, as well as questioning the reason for different implication of the Qur’an’s names by its early addressees and the scientists of the latter centuries, are among the questions to which no befitting answer can be found in traditional studies. As the first step toward answering these questions and preparing the ground for application of new methods for studying conceptual development, this paper is undertaking to reappraise the onomastic researches in various exegetical books and books on Qur’anic sciences with a descriptive-analytical method and from a pathological perspective. Based on this research, most pathologies of this field are rated as methodological and a result of a collective approach and lack of a historical, comparative, and diagnostic approach.

    Keywords: Qur’an’s names, onomastic researches, pathology, historical approach
  • Rahman Oshriya, Alireza Kavand *, Abudhar Khayrandish Pages 123-148
    Dating or determining the Revelation time of Sūras, although a new heading in Qur’anic researches, its underlying sciences such as the Revelation order, Revelation occasion, etc. have been under consideration since early Islam. The importance of determining whether the Sūras are Meccan or Medinan would cause correction of impression, distinction of the sound from the unsound, and prevention from inferring irrelevant meanings and referents from the Sūras of the Qur’an. There is disagreement concerning the place and time of the Revelation of a few Sūras, including Sūrat al-Qadr. By compiling and analyzing the reports on the Revelation order, Revelation occasion, study of the information of the Sūras revealed along with this Sūra, the approximate time and place of this Sūra can be achieved. As for Sūrat al-Qadr, a sound dating would prevent mingling of Revelation occasion with the application of the Sūra to several events. With a descriptive-analytical approach, this research is intended to prove Sūrat al-Qadr as Medinan in the fourth or fifth year of the Prophetic Mission (bi‘tha) before the Prophet’s (S.A.W.) migration.
    Keywords: the Prophet’s call to Islam, revelation order, Revelation occasion, the Umayyad, applicability, comparison, Sūrat al-Qadr
  • Mahmoud Qorbanlou *, Sayyid Muhammad Baqer Hujjati, Sayyid Muhammad Ali Ayazi Pages 149-170

    Subhi Mansour is among the renowned Egyptian Qur’an scholars, who believe in the sufficiency of the Qur’an. In his two books, “Al-Ṣalāt bayn al-Qur’an al-Karīm wa al-Muslimīn” and Al-Qur’an wa kafā Masdaran li al-Tashrī‘ al-Islām”, he tries to present some argumentations for his principle, i.e. the sufficiency of the Qur’an and the issues based on it, especially ṣalāt. His basics are: 1. The Qur’an is the only Islamic source. 2. The difference between nabi (Prophet) and rasūl (Messenger) is in terms of real and legal personality. 3. The Prophet has ordered prohibition of writing hadiths. Concerning ṣalāt, he believes the Prophet’s ṣalāt is the same as the Prophet Abraham’s, which has been popular and known among the Muslims and even the polytheists; therefore God has avoided mentioning the details and the number of rak‘as of ṣalāt in the Qur’an because mentioning it has been futile and vain. In justification of the non-mentioning of the number of rak‘as of ṣalāt in the Qur’an as well as the details of other rulings’ topics such as Ḥajj, etc. he has given certain argumentations that lead to rejection of sunna. In this article, the writer examines his viewpoints on two issues (principle and basis) and responds to them according to the Qur’an. It is clarified in this article that the bases set up by Mansour (especially ṣalāt) are incompatible with his principles.

    Keywords: Subhi Mansour, Qur’an scholars, the sufficiency of the Qur’an, the Prophets status, the quality of ṣalāt