فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 48 (زمستان 1398)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 48 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افسانه سرگزی، رضوان حسینقلی زاده* صفحات 7-36
    یکی از چالش های اساسی حوزه آموزش عالی، «چگونگی پیوند آموزش و پژوهش» است. هدف اصلی در این نوشتار، مرور پیشینه پژوهشی درباره پیوند آموزش و پژوهش به عنوان کارکردهای اصلی دانشگاه است. برای دستیابی به این هدف از روش مرور نظام مند بهره گرفته شد. پس از جستجو، غربالگری و ارزیابی مطالعات انجام گرفته، 39 مطالعه به عنوان نمونه پژوهش بررسی شد. بدین ترتیب، شواهد پژوهشی مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی معتبر (امرالد، سیج، اسپرینگر، ساینس دایرکت، مگیران، اس ای دی و نورمگز) در بازه زمانی 2018-2013 شناسایی و استخراج شدند. ضمن تحلیل محتوای آنها، نتایج پژوهش در پاسخ به این پرسش اساسی که چه عواملی بر پیوند آموزش و پژوهش موثرند، ترکیب شدند. تحلیل نتایج به دست آمده، نشان دهنده آن بود که پیوند آموزش و پژوهش در دانشگاه از فعالیت های جاری در کلاس، فرایندهای جاری در ساختار نظام آموزش عالی، زیرساخت های موجود در نظام آموزش عالی و تعامل دانشگاه با محیط متاثر است. از این رو، چنین به نظر می رسد که برقراری این پیوند در دانشگاه به سه عامل اساسی از جمله برنامه درسی، اعضای هییت علمی و دانشجویان معطوف است که توجه به آن از سوی سیاست گذاران آموزشی، ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، پژوهش، دانشگاه
  • زهرا قموشی، میترا عزتی*، زهرا محسنی مهر صفحات 37-64

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اخلاق حرفه ای و شفافیت سازمانی اعضای هییت علمی اجرا شده است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی (از نوع رگرسیون) بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه امام خمینی(ره) (4332 نفر) بود که به شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب، 353 نفر از آنان به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه شفافیت سازمانی با پایایی (85/0α=) و پرسشنامه اخلاق حرفه ای با پایایی (92/0α=) استفاده شد. روایی ابزار نیز با استفاده از روایی محتوایی و روایی سازه مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد، وضعیت اخلاق حرفه ای استادان از دیدگاه دانشجویان در سطح متوسط قرار دارد در حالی که وضعیت شفافیت سازمانی در سطح پایین تر از متوسط قرار دارد. همبستگی به دست آمده نیز نشان دهنده رابطه مثبت (38/0r=) و معنی دار (0009/0sig:) اخلاق حرفه ای و شفافیت سازمانی است. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد، از میان مولفه های اخلاق حرفه ای، مولفه های صداقت(124/0=)، همدردی (122/0=) و عدالت (129/0=) قابلیت پیش بینی (با تاثیر مثبت) شفافیت سازمانی را داشته است. نتایج ANOVAنشان داد که تفاوت معنی داری بین وضعیت اخلاق حرفه ای و شفافیت سازمانی در دانشکده های دانشگاه امام خمینی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شفافیت سازمانی، اخلاق حرفه ای، دانشگاه امام خمینی(ره)، اعضای هیئت علمی
  • حسن قلاوندی*، زکریا احمدیان صفحات 65-89
    هدف از اجرای این پژوهش، سنجش شکاف وضعیت موجود و مطلوب کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه ارومیه بر اساس مدل EDUQUAL از دیدگاه دانشجویان است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل همه دانشجویان دانشگاه ارومیه شامل 18000 نفر بود. حجم نمونه با روش تصادفی طبقه ای نسبتی و با استفاده از جدول مورگان 376 نفر تعیین شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه کیفیت خدمات براساس مدل EDUQUAL  بود و روایی آن با روش اعتبار محتوا تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 89/0 محاسبه شد. نتایج مرتبط با فرضیه های پژوهش گویای این بود که در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی شکاف منفی وجود دارد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد بیشترین شکاف مربوط به بعد تسهیلات فیزیکی و کمترین شکاف مربوط به بعد پاسخگویی است. همچنین نتایج نشان داد که بین جنسیت و مقطع تحصیلی با ادراک از کیفیت خدمات آموزشی در دو وضعیت موجود و مطلوب هیچ تفاوتی وجود ندارد. بر اساس نتایج، یشنهاد می شود که از نظرات دانشجویان در تصمیم گیری های مرتبط با خدمات دانشگاه، بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، دانشگاه ارومیه، خدمات آموزشی، EDUQUAL
  • محدثه معینی فر*، مریم معینی فر صفحات 91-110

    در سال های اخیر، برخی دانشجویان رشته فقه و حقوق اسلامی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) حین تحصیل در مقطع کارشناسی، خواستار تغییر رشته خود به حقوق هستند. آن گروه از دانشجویانی که امکان تغییر رشته بر اساس قوانین را ندارند نیز در آزمون کارشناسی ارشد به تغییر رشته اقدام می کنند. به همین منظور، با رویکردی کیفی و بر اساس روش داده بنیاد، مصاحبه نیمه ساختار یافته ای با 15 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته فقه و حقوق اسلامی صورت گرفت تا علت ها، پیامدها و راهبردهای این پدیده مشخص شود. براساس نتایج پژوهش، پذیرفته نشدن در رشته حقوق و انتخاب نادرست رشته تحصیلی در هنگام شرکت در کنکور، علت های اصلی تغییر رشته دانشجویان رشته فقه و حقوق اسلامی است. کیفیت نظام آموزشی، عوامل اقتصادی، محیط آموزشی و موقعیت اجتماعی رشته حقوق به عنوان مقوله زمینه و مشاوره نادرست، بوروکراسی و تغییر رشته برخی دانشجویان رشته فقه و حقوق اسلامی به حقوق نیز به عنوان مقوله مداخله گر شناسایی شدند. در نهایت، راهکارهایی در جهت ارتقای کیفیت و جایگاه رشته فقه و حقوق اسلامی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: تغییر رشته، روش داده بنیاد، فقه و حقوق، حقوق
  • طاهر عزیزی خالخیلی*، حمید کریمی صفحات 111-135

    این پژوهش با هدف بررسی مسایل و مشکلات دانشجویان در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و ارایه راهکارهایی برای کاهش این مشکلات، طراحی و اجرا شد. روش پژوهش، توصیفی - همبستگی بود و از فن پیمایشبرای گردآوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان مقاطع مختلف (2770 دانشجو) دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال تحصیلی 97-1396 بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن را متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تایید کردند. برای سنجش پایایی مقیاس‏های پرسشنامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ (دامنه 881/0 - 723/0) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مهم‏ترین مشکلات دانشجویان، مشکل مالی و نداشتن تفریح و سرگرمی مناسب بود. از بین متغیرهای مورد مطالعه، میزان استفاده از اینترنت، میزان مطالعه درسی، میزان درآمد خانوار و درآمد شخصی، نگرش اطرافیان به رشته‏ تحصیلی و دیدگاه نسبت به آینده شغلی با میزان درک مشکلات به وسیله دانشجویان رابطه معنی دار داشتند.نتایج رگرسیون ترتیبی نشان داد سه متغیر میزان مطالعه درسی، میزان درآمد خانوار و دیدگاه نسبت به آینده شغلی در مجموع می توانند 4/17 تا 1/40 درصد تغییرات در متغیر وابسته میزان مشکلات دانشجویان را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: مشکلات دانشجویان، آموزش عالی، آموزش کشاورزی
  • فاطمه میرسعیدی، احمدرضا غلامی ارجنکی، محمد قدوسی* صفحات 137-155

    ارزیابی کیفیت آموزشی دانشگاه ها از مهم ترین موضوعات پژوهشی به شمار می رود. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه تربت حیدریه از نگاه دانشجویان است. پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است و برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه سروکوال استفاده شد که بر اساس مقیاس پنج درجه لیکرت طراحی شده است. پایایی این پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برابر 0.921 به دست آمد. برای توصیف اطلاعات از آماره های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) بهره گرفته شد. نرمال بودن داده‎ ها با روش کولموگوروف-اسمیرنوف و همچنین روش شاپیرو-ویلک بررسی شد که سطح معنی داری به دست آمد. شکاف بین مرد و زن با استفاده از آزمون تی مستقل انجام گرفت که مشخص شد تفاوت معنی داری وجود ندارد. شکاف بین رشته ها با آنالیز واریانس تفاوت معنی داری را نشان داد. براساس آزمون تعقیبی توکی تفاوت معنی داری بین رشته های برق و باستان شناسی کشف شد. نتایج نشان داد در تمامی ابعاد کیفیت خدمات، شکاف منفی جود دارد که بیانگر نیاز اساسی به بررسی و رفع مشکلات موجود است. در آخر نیز پیشنهادهایی مانند در اولویت قرار دادن کارگاه های آموزشی مرتبط با مشاغل به عنوان نتایج نهایی کار معرفی شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، خدمات آموزشی، سروکوال، دانشگاه
  • ریحانه رامشگر*، سعید رجایی پور، سیدعلی سیادت صفحات 157-187

    هدف اصلی از اجرای این پژوهش، بررسی میزان کاربست مولفه های مدیریت استراتژیک در دانشگاه های دولتی شهر اصفهان بود که به روش توصیفی - پیماشی انجام گرفت. جامعه آماری شامل340  نفر از مدیران بودند که از این تعداد 181 تن با نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. 151 نفر به پرسشنامه محقق ساخته مدیریت استراتژیک بر اساس نظریه هیل و جونز (2007)، در پنج مولفه هدف گذاری، تحلیل محیطی، تنظیم استراتژی، اجرای استراتژی و ارزیابی استراتژی با 33 گویه پاسخ دادند. روایی پرسشنامه، از طریق روایی محتوایی و سازه و پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ به میزان 83/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (توزیع فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و در سطح آمار استنباطی (آزمون های t تک متغیره، t مستقل، t2 هتلینگ، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی) صورت گرفت. نتایج نشان داد که میزان کاربست مولفه ها، به جز مولفه هدف گذاری، کمتر از حد متوسط بود. نتایج حاصل از t2هتلینگ نیز نشان داد که میزان کاربست مولفه ها یکسان نیست، به طوری که بیشترین توجه به مولفه هدف گذاری و کمترین توجه به مولفه های تحلیل محیطی و تنظیم استراتژی بوده است. (05/0P<).

    کلیدواژگان: آموزش عالی، مدیریت دانشگاه، مدیریت استراتژیک
|
  • Afsaneh Sargazi, Rezvan Hosseingholizadeh * Pages 7-36
    One of the key challenges in higher education is how to link teaching to research. The main purpose of this study is to review the literature on the relation between teaching and research as the main functions of academia. To this end, systematic review was employed. After searching, screening and evaluating the papers published, 39 studies were selected as the sample of the study. The relevant studies in valid databases (Emerald, Sage, Springer, Science Direct, Magiran, SID and Noormags) in 2013-2018 timespan were thus identified and extracted. After analyzing their content, the research results were combined to answer the fundamental question of what factors would influence the link between teaching and research. According to the results obtained, the link between teaching and research in university is informed by current classroom activities, current processes in the structure of higher education system, existing infrastructure in higher education system, and university interaction with the environment. Therefore, it seems that establishing this link in the university focuses on three essential factors including curriculum, faculties and students that need to be addressed by educational policy makers.
    Keywords: teaching, learning, Research, University
  • Zahra Ghamooshi, Mitra Ezati *, Zahra Mohsenimehr Pages 37-64

    The purpose of this study was to investigate the relation between professional ethics and organizational transparency among faculty members. The research method was descriptive-correlation (regression analysis). The population of the study was all students of Imam Khomeini University. The sample was 353 of them that proportional stratified sampling was selected randomly. Massoudi's organizational transparency questionnaire (α = 0.85), Hosseini's professional ethics with reliability (α = 0.92) was used for data collection. For Validity of the instrument, content validity and construct validity were used. The results showed that the professional ethics from the viewpoint of students is moderate, while the organizational transparency is below the average level. The correlation obtained also indicates a positive correlation (r = 0.38) and a significant (sig: 0.0009) between professional ethics and organizational transparency. Also The results of multiple regression showed, that among the components of organizational transparency, honesty components (β = 0.124), compassion (β = 0.122), and justice (β = 0.129) had predictive capacity (with positive effect) on organizational transparency. ANOVA results showed that there is no significant difference between the status of professional ethics and organizational transparency in the faculties of Imam Khomeini University.

    Keywords: Organizational Transparency, Professional Ethics, Imam Khomeini University, faculty members
  • Hassan Ghalavandi *, Zakarya Ahmadyan Pages 65-89
    The purpose of this study is to assess the gap of the existing and desirable status of educational services quality of Urmia university using EDUQUAL model. The method of this study is descriptive-correlation. The statistical population consisted of all of the students of Urmia University (N=18000). Through Morgan table, 376 samples were selected via random sampling method. Data were collected through standard EDUQUAL questionnaire. Validity of the scale was confirmed by experts and reliability of the scales was confirmed by Cronbach’s Alfa (0.89). The results related to research hypotheses indicated that there was a gap in all aspects of educational services quality. Friedman test results also showed the greatest gap is related to the dimension of physical facilities and the smallest gap related to the accountability dimension. In the following, the results showed that there was no difference between gender and educational level with the perception of the quality of educational services in the two existing and desirable situations. Based on the results obtained, it is suggested that students’ comments on decisions related to university services to be used.
    Keywords: Quality Assessment, Urmia University, Educational service, EDUQUAL
  • Mohaddeseh Moeinifar *, Maryam Moeinifar Pages 91-110

    In the recent years, some students of Islamic jurisprudence and law at Imam Khomeini International University have been demanding to change their major to law major while undergoing undergraduate studies, and the group of students who do not have the possibility to change their major to law, in the master's degree test changing their field. Reaching to this end, a qualitative and semi-structured interview was conducted with 15 undergraduate students in the field of Islamic jurisprudence and law to determine the causes, consequences and strategies of this phenomenon. According to the results of the research, non-admission in the major of law and the lack of correct choices about the major, are the causal conditions for changing the major of students' Islamic jurisprudence and law. The quality of educational system, economic factors, educational environment and social status of the major of law as context and false counseling, bureaucracy, changing major by some students of Islamic jurisprudence and law to law major have also been identified as intervening conditions. Finally, there are solutions in line with promotion of the quality and position of Islamic jurisprudence and law was proposed.

    Keywords: Changing major, grounded theory, Islamic Jurisprudence, law, Law
  • Taher Azizi, Khalkheili *, Hamid Karimi Pages 111-135

    This research was conducted to investigate the students' problems at SANRU and suggests solutions to reduce these problems. This research was a descriptive-correlational study, and survey technique was used for collecting data. The statistical population of this study were all students of SANRU (2770 students) in the academic year 2017-2018. The data collection tool was a questionnaire. Its validity was approved by the agricultural extension and education specialists and the Cronbach's alpha coefficients of the scales (ranged from 0.723 to 0.881), indicating the reliability of the measurement tool. The research results revealed that the most important problems of students were financial problem and lack of suitable entertainment. Among the variables studied, the rate of internet usage, the amount of study, the amount of household income and personal income, the relatives' attitude toward the field of study and the perspective about the job's future had a significant relationship with the level of the problems understood by the students. The result of ordinal regression showed that three variables including the amount of study, the amount of household income and the perspective about the job's future, can predict 17.4 to 40.1 percent of the variation in the dependent variable of students' problems.

    Keywords: Students' problems, Higher Education, Agriculture education
  • Fatemeh Mirsaeedi, Ahmadreza Gholami Arjanki, Mohammad Ghodoosi * Pages 137-155

    Evaluation of university education quality is one of the most important research topics. The purpose of this study was to evaluate the quality of educational services at University of Torbat Heydariyeh. This is a cross-sectional descriptive study. In order to collect data, a SERVQUAL questionnaire was designed based on a five-point Likert scale. The reliability of this questionnaire was 0.921, using Cronbach's alpha. Descriptive statistics (mean and standard deviation) were used to describe the data. Normality of data was investigated by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk's methods, which achieved a significant level. The gap between male and female was measured using independent t-test, which showed that there was no significant difference. The gap between the fields showed a significant difference with analysis of variance. According to Tukey's post-hoc test, a significant difference was found between electrical engineering and archeology majors. In all aspects of service quality, there is a negative gap that indicates a fundamental need to investigate and resolve existing problems. Finally, suggestions have been made to prioritize job-related workshop.

    Keywords: Quality, education, SERVQUAL, University
  • Reyhane Rameshgar *, Saeed Rajaeepour, Seyed Ali Siadat Pages 157-187

    This research aimed at investigating the application of strategic management components in public universities in Isfahan, and the research method was descriptive survey study. The population consisted of 340 managers, out of which 181 managers were selected by stratified random sampling in proportion to the size, and 151 were selected by strategic management researcher-made questionnaire based on the theory of Hill and Jones (2007), in five components goal & mission determination, environmental analysis, strategy formulation, strategy implementation, and strategy evaluation responded with 33 items.Validity of the questionnaire was confirmed by content and construct validity and using Cronbach’s Alpha the reliability of the questionnaire was estimated 0.83. Data analysis was performed at two levels of descriptive statistics (frequency distribution, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics level (One-sample t-Test, Independent-Samples t-Test, Hotteling t2, one-way ANOVA and Tukey post-hoc test). The results showed that the application rate of the components, except the goal & mission determination component, was below average. The results of Hotelling's t2 showed that the components of application were not the same, so that the most attention was paid to the goal & mission determination component and the least attention to the environmental analysis and strategy formulation components. (P <0.05).

    Keywords: Higher Education, university management, Strategic Management