فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال هجدهم شماره 6 (پیاپی 88، امرداد و شهریور 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدشریف باقری، وحید ولی پور ده نو*، احمد همت فر صفحات 282-291
    مقدمه

    افزایش بیان هیستون داستیلاز 5 (HDAC5) موجب کاهش بیان انتقال دهنده ی شماره 4 گلوکز (GLUT4) در عضله ی کند انقباض می شود و این سازوکار در دیابت بررسی نشده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر شش هفته تمرین استقامتی بر سطوح پروتئین های GLUT4 و  HDAC5 در عضله ی نعلی موش های صحرایی دیابتی  بود.

    روش ها:

     به این منظور تعداد 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن: 4/9±245 گرم) به طور تصادفی به چهار گروه کنترل (8 سر)، تمرین (8 سر)، دیابت (8 سر) و دیابت تمرین (8 سر) تقسیم شدند. در سن 8 هفتگی، دیابت به وسیله ی تزریق استرپتوزوتوسین (50 میلی گرم/کیلوگرم) ایجاد شد. پروتکل تمرین استقامتی با شدت متوسط و پیشرونده به مدت 6 هفته و 5 جلسه در هفته انجام شد. 24 ساعت پس از اتمام پروتکل تمرینی، موش ها تشریح و بافت عضله ی نعلی آنها استخراج گردید. سپس محتوی GLUT4 و HDAC5 به روش الایزا اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک راهه در سطح معناداری 05/0>P استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین گروه های کنترل و تمرین (008/0=P)، تمرین و دیابت تمرین (004/0=P) و تمرین و دیابت (0005/0=P) تفاوت معناداری در سطوح GLUT4 وجود دارد. اما، در مورد متغیر HDAC5، نتایج نشان داد که تنها بین دو گروه کنترل و تمرین تفاوت معناداری وجود ندارد (99/0=P) و بین بقیه ی گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین، رابطه ی معکوس معناداری بین سطوح پروتئین های GLUT4 و HDAC5 وجود دارد (012/0=P و 439/0-=r).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد شش هفته تمرین استقامتی با شدت متوسط سطوح پروتئین GLUT4 را افزایش می دهد اما تمرین استقامتی، تنها می تواند سطوح پروتئین HDAC5 را در بیماری دیابت کاهش دهد.

    کلیدواژگان: دیابت، گلوکز، تمرین استقامتی، GLUT4، HDAC5
  • مسعود جوکار، محمد شرافتی مقدم* صفحات 292-299
    مقدمه

    کاردیومیوپاتی دیابتی عارضه ای از دیابت نوع دو است که می تواند منجر به اتوفاژی سلولی عضله ی قلب از طریق پروتئین های FOXO3a و Beclin-1 شود؛ بنابراین، هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر محتوای پروتئین های FOXO3a و Beclin-1 در بافت عضله ی قلب موش های صحرایی نر نژاد اسپراگوداولی مبتلا به دیابت نوع دو است.

    روش ها:

     در این مطالعه تجربی، 12 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد اسپراگوداولی با میانگین وزن 20±270 گرم انتخاب و پس از دیابتی شدن از طریق القاء STZ و نیکوتین آمید به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین دیابتی (6 سر) و کنترل دیابتی (6 سر) تقسیم ‏شدند؛ گروه تمرینی 4 روز در هفته مطابق با برنامه ی تمرینی (هر جلسه 42 دقیقه، سرعت بین 10 تا 30 متر بر دقیقه) به مدت 8 هفته به تمرین HIIT پرداختند؛ در حالی که گروه کنترل هیچ گونه برنامه ی تمرینی نداشتند. همچنین موش های صحرایی هیچ گونه درمانی با انسولین را در طول دوره ی پژوهش نداشتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون t-مستقل استفاده‏ شد. سطح معنی داری 05/0P≤ در نظر گرفته شده است.

    یافته ها:

     هشت هفته تمرین HIIT منجر به کاهش معنی داری در محتوای پروتئین های FOXO3a (008/0P=) و Beclin-1 (002/0P=) گروه تمرین دیابتی نسبت به گروه کنترل دیابتی شد.

    نتیجه گیری: 

    می توان گفت که هشت هفته تمرین HIIT با کاهش محتوای پروتئین های FOXO3a و Beclin-1 منجر به مهار مسیر اتوفاژی FOXO3a/Beclin-1 شده است؛ بنابراین استفاده از تمرینات HIIT می تواند برای آزمودنی های دیابتی که مستعد کاردیومیوپاتی دیابتی هستند، مفید باشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، عضله ی قلبی، پروتئین FOXO3a، پروتئین Beclin-1، دیابت نوع دو
  • سیمین غلامرضایی*، فیروزه غضنفری، لیدا سعیدی صفحات 300-310
    مقدمه

    دیابت نوع دو به گروهی از بیماری های سوخت و سازی اطلاق می گردد که ویژگی مشترک آن ها افزایش سطح قند خون به علت نقص در ترشح انسولین، عملکرد آن و یا هر دو است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش رفتارهای خوردن آشفته، درماندگی روانشناختی و ارزشمندی بدن در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است.

    روش ها:

     پژوهش حاضر یک مطالعه ی نیمه تجربی است که بر روی مبتلایان به دیابت نوع دو شهر کرمانشاه انجام گرفت. پس از اخذ رضایت کتبی، نمونه های پژوهش از میان افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع 2 به روش در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند و در خصوص آن ها مقیاس های ارزشمندی بدن (مندلسون و همکاران ،2001)، رفتارهای خوردن آشفته (گارنر و همکاران، 1982) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (لاویبوند و لاویبوند  DASS-21) اجرا گردید. افراد گروه آزمایش به مدت دو ماه  هفته ای دو جلسه تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام جلسات، افراد هر دو گروه مجددا ابزار پژوهش را تکمیل کردند. روش  تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی و آمار استنباطی (کوواریانس) بود و یافته ها با استفاده از نرم افزار Spss24 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر رفتارهای خوردن آشفته، درماندگی روان شناختی و ارزشمندی بدن موثر است (05/0> P، 74/35=F).

    نتیجه گیری: 

    درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش رفتارهای خوردن آشفته، درماندگی روانشناختی و افزایش ارزشمندی بدن در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی ذهن آگاهی، رفتارهای خوردن آشفته، درماندگی روانشناختی، ارزشمندی بدن، دیابت نوع دو
  • بهنام مولوی، ایدین یعقوبی نوتاش، فضه الیاسی نیا، لاله امیرسلیمانی* صفحات 311-321
    مقدمه

    خوش بینی سرشتی، به عنوان انتظار پیامدهای خوب در آینده است و می تواند نقش محافظتی در تعدیل تغییرات نورواندوکرینی ناشی از استرس در افراد مبتلا به دیابت نوع دو داشته باشد.  BPSنمونه ای از مداخلات روان شناسی مثبت نگر است که از طریق نوشتن و تصور کردن به روش بهترین خود ممکن، موجب افزایش خوش بینی به صورت انتظار پیامدهای مطلوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر خوش بینی بر روی کنترل قند خون در مبتلایان به دیابت نوع دو است.

    روش ها: 

    نمونه ی مورد پژوهش شامل 60 نفر از مبتلایان به دیابت (30 نفرگروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل) مراجعه کننده به کلینیک دیابت پژوهشگاه غدد دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. ابزارهای پژوهش شامل: مقیاس جهت گیری زندگی (R-LOT) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANS)، که قبل از آموزش BPS و دو هفته بعد از آموزش BPS توسط آزمودنی ها پر گردیده است.

    یافته ها: 

    تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل کواریانس نشان داد، آموزش BPS (بهترین خود ممکن) منجر افزایش خوش بینی بیماران دیابت نوع دو در گروه آزمایش شده است. آموزش یا مداخله  BPS در این تحقیق، میانگین نمرات پس آزمون را به طور معناداری نسبت به میانگین نمرات پیش آزمون گروه آزمایش و نسبت به میانگین پس آزمون گروه کنترل افزایش داده است

    نتیجه گیری: 

    یافته ها نشانگر تاثیر آموزش روش BPS در افزایش خوش بینی آزمودنی ها است.

    کلیدواژگان: بهترین خود ممکن، خوش بینی، دیابت نوع دو
  • بابک هوشمند مقدم، محمد علی آذربایجانی، سحابه مهدیان، علی بختیاری*، مژگان اسکندری صفحات 322-333
    مقدمه

    دیابت و چاقی به واسطه تغییرات هورمون های جنسی با کاهش عملکرد و فعالیت جنسی همراه است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر مستقل و تعاملی مکمل سازی خارخاسک و تمرین مقاومتی دایره ای بر مقادیر تستوسترون، هورمون محرک فولیکول (FSH)، هورمون لوتئینی (LH) و نعوظ در مردان چاق دیابتی بود.

    روش ها:

    در این مطالعه ی نیمه تجربی، 40 مرد چاق مبتلابه دیابت نوع دو (سن01/8±97/41سال، نمایه ی توده ی بدنی 87/1±97/31کیلوگرم بر مترمربع) در چهار گروه همگن: 1) تمرین مقاومتی+دارونما 2) خارخاسک 3) تمرین مقاومتی+خارخاسک 4) کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه اول و سوم به مدت 8 هفته به اجرای پروتکل تمرین مقاومتی دایره ای پرداختند. همچنین آزمودنی های گروه دوم و سوم روزانه 1000 میلی گرم (دو کپسول500 میلی گرمی) خارخاسک و گروه اول به همین مقدار دارونما دریافت کردند. نمونه های خونی و پرسش نامه ی مربوطه در دو مرحله ی پیش و پس آزمون جهت سنجش مقادیر بیوشیمیایی و عملکرد نعوظ جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون های تی همبسته، واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد مقادیر نعوظ، تستوسترون،  FSHو LH در سه گروه تمرین مقاومتی، خارخاسک و تمرین مقاومتی+ خارخاسک به طور معناداری افزایش یافت (05/0≥P). همچنین اخلاف معناداری در تمامی متغیرها بین گروه تمرین مقاومتی+ خارخاسک با گروه  تمرین مقاومتی و خارخاسک مشاهده شد (05/0≥P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد مصرف هشت هفته خارخاسک و اجرای تمرین مقاومتی به طور مستقل موجب افزایش عملکرد جنسی و نعوظ می شود. اما به نظر می رسد ترکیب این دو، باعث هم افزایی بیشتر عملکرد جنسی و نعوظ در مردان چاق مبتلابه دیابت نوع دو می شود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، خارخاسک، عملکرد جنسی، دیابت نوع دو
  • زهرا شفیعی پور، عبدالرسول دانشجو*، معصومه حسینی صفحات 334-341
    هدف

    نسفاتین-1 آدیپوکاینی است که از بافت چربی ترشح شده و در سازوکار تنظیم عملکرد انسولین و متابولیسم گلوکز شرکت دارد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی و مصرف گردو بر نسفاتین-1 و شاخص مقاومت به انسولین زنان دیابتی نوع دو بود.

    روش ها: 

    40 نفر از زنان چاق40 تا 50 ساله دیابتی نوع دو پس ازهمگن سازی براساس تست بروس به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه تمرین، گردو، تمرین+گردو و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 10 نفر). تمرین هوازی 8 هفته، سه جلسه در هفته به مدت 16 دقیقه با 65 درصد ضربان قلب بیشینه در هفته ی اول بود که در هفته ی هشتم به 30 دقیقه با 80 درصد ضربان قلب بیشینه رسید. گروه های مصرف گردو روزانه 25 تا 27 گرم گردو را به عنوان بخشی از اسیدهای چرب PUFA در رژیم غذایی، جایگزین یک سوم کل چربی رژیم غذایی کردند. 24 ساعت قبل از اولین جلسه و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه پروتکل تحقیق، از همه آزمودنی ها نمونه ی خونی اخذ شد. از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته بین-درون آزمودنی ها استفاده شد. سطح معناداری 05/0P< در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    در گروه های تمرین مقادیر وزن، نمایه ی توده ی بدن ، گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین به طور معناداری کاهش یافته و حداکثر اکسیژن مصرفی و نسفاتین-1 افزایش معناداری یافت (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     تمرین هوازی با این شدت و مقدار می تواند به عنوان درمان کمکی زنان دیابتی نوع دو توصیه شود. مصرف گردو با این مقدار بر سطح گلوکز خون، شاخص مقاومت به انسولین و نسفاتین-1 زنان دیابتی نوع دو تاثیر معناداری نداشت. پیشنهاد می شود برای بهره برداری موثر، گردو با دوز بالاتری مصرف شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، گردو، نسفاتین 1، دیابت نوع دو
|
  • Mohammad Sharif Bagheri, Vahid Valipour Dehnou*, Ahmad Hematfar Pages 282-291
    Background

    Increased expression of HDAC5 reduces the expression of GLUT4 in slow-twitch fibers, and this mechanism has not been studied in diabetes. Therefore, the purpose of study was to investigate the effect of six weeks endurance training on protein levels of GLUT4 and HDAC5 in soleus muscle in diabetic rats.

    Methods

    For this purpose, 32 male Wistar rats (weight: 245±9.4 g) were randomly divided into 4 groups: diabetic, diabetic and training, training, and control. At 8 weeks of age, diabetes was induced by streptozotocin. The endurance training was carried out five times per week for 6 weeks. 24 hours after the completion of the protocol, the mice were sacrificed and their soleus muscle was extracted. Then, the protein levels of GLUT4 and HDAC5 were measured using ELISA method. One-way ANOVA was used to analyze the data at a significant level of P<0.05.

    Results

    Results showed significant differences between control and training (P=0.008), training and diabetic training (P=0.004), and training and diabetic (P=0.0005) groups in GLUT4 levels. But, in HDAC5, results showed that there is not significant differences only between control and training groups (P=0.99), and there are significant differences among other groups (P<0.05). Also, there is a significant inverse relationship between the protein levels of GLUT4 and HDAC5 (P=0.012, r =-0.439).

    Conclusion

    It seems that six weeks moderate intensity endurance training increases protein levels of GLUT4. But endurance training only can decreases protein levels of HDAC5 in diabetes.

    Keywords: Diabetes, Glucose, Endurance Training, GLUT4, HDAC5
  • Masoud Jokar, Mohammad Sherafati Moghadam* Pages 292-299
    Background

    Diabetic cardiomyopathy is a complication type 2 diabetes mellitus that can lead to cardiac muscle autophagy through the proteins FOXO3a and Beclin-1. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of 8 weeks High intensity interval training (HIIT) on the content of FOXO3a and Beclin-1 proteins in heart muscle tissue of Sprague-Dawley rats with type 2 diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 12 two-month-old Sprague-Dawley rats with a mean weight of 270±20 g were selected. After diabetic induction with STZ and Nicotinamide, rats were randomly assigned to two groups, diabetic training (6 heads) and diabetic control (6 heads). The training group trained for 4 days a week in accordance with the training program (each session 42 minutes, 10-30 m/m) for 8 weeks, while the control group did not have any training program. Also, rats did not receive any insulin treatment during the study period. The independent t-test was used to analyze the data. Significance level is considered p≤0.05.

    Results

    Eight weeks of HIIT training resulted in a significant decrease in FOXO3a (P=0.008) and Beclin-1 (P=0.002) proteins content in diabetic training group compared to diabetic control group.

    Conclusion

    It can be said that eight weeks of HIIT training decreased the FOXO3a/Beclin-1 autophagy pathway by decreasing FOXO3a and Beclin-1 protein content. Therefore, the use of HIIT exercises may be useful for diabetic subjects who are prone to diabetic cardiomyopathy.

    Keywords: High Intensity Interval Training_Heart Muscle_Protein FOXO3a_Protein Beclin-1_Type 2 Diabetes
  • Simin Gholamrezaei*, Firoozeh Ghazanfari, Lida Saeidi Pages 300-310
    Background

    Type 2 diabete is a group of metabolic diseases whose common feature is elevated blood glucose levels due to defective insulin secretion, functional impairment, or both. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of Mindfulness Based Cognitive Therapy on reducing the disturbed eating behaviors, psychological distress and body worthiness in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This is a quasi-experimental study that was performed on type 2 diabetic patients of Kermanshah. The samples were randomly divided into two experimental and control groups and Body Worthiness Scale, Disturbed Eating Behaviors Scale, DASS-21 Scale, and the Mindfulness Questionnaire were used. Patients in the experimental group received sessions of Mindfulness Based -Cognitive Therapy each week two months. While the control group did not receive an intervention during this period. After completing the intervention sessions, again, both groups were asked to complete the research tool. Data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics (covariance). The findings were analyzed using Spss24 software.

    Results

    The results showed is effective in eating behaviors, psychological distress and the body worthiness.

    Conclusion

    Mindfulness- Based Cognitive Therapy on can decrease eating behaviors, psychological distress and enhance the body worthiness in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy_Eating Disorders_Psychological Disorder_Body Worthiness_Type 2 Diabetes
  • Behnam Molavi, Aidin Yaghoobi Notash, Fezeh Elyasi Nia, Laleh Amirsoleimany* Pages 311-321
    Background

    Dispositional optimism is the expectation of positive outcomes in the future, and it can have a moderating effect on the neuroendocrinal changes resulting from stress in patients with type-2 diabetes. Best Possible Self (BPS) is a Positive-Psychology intervention which attempts to increase optimism by encouraging the patient to imagine and write about desirable outcomes.The purpose of this study is to investigate the effect of optimism on glycemic control in type 2 diabetic patients.  

    Methods

    The study sample included 60 individuals (30 in the control group and 30 in the experimental group). Every participant was a patient of Endocrinology Clinic of Tehran University of Medical Sciences. The participants were chosen through simple random sampling. Study materials included the Revised Life Orientation Test (R-LOT) and the Positive and Negative Affect Scale (PANAS). These questionnaires were administered before the intervention and then again two weeks later.

    Results

    The Analysis of Covariance (ANCOVA) method was used to determine the effectiveness of intervention.

    Conclusion

    Results suggest that BPS intervention increases optimism in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Best Possible Self, Optimism, Type-2 Diabetes
  • Babak Hooshmand Moghadam, Mohammad Ali Azarbayjani, Sahabeh Mahdian, Ali Bakhtiyari*, Mozhgan Eskandari Pages 322-333
    Background

    Diabetes and obesity are associated with a decrease in sexual function and sexual activity due to changes in sex hormones. The purpose of this study was to investigate the Independent and interactive effect of Tribulus terrestris supplementation and resistance training on testosterone, FSH, LH and erectile function in obese men with type 2 diabetes.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 40 obese men with type II diabetes (41.97±8.01 years old, BMI 31.97±1.87 kg/m2) were divided into four groups: 1) Resistance training+ placebo  2) Tribulus terrestris 3) Resistance training+Tribulus terrestris 4) Control. Subjects in the first and third groups performed a Resistance training protocol for 8 weeks. Also, the subjects in the second and third groups received Tribulus terrestris 1000 mg daily (two 500 mg capsules) and the first group received the same amount of placebo. Blood samples and questionnaires were collected in two stages before and after the test to assess the biochemical values and erectile function. Statistical analysis of data was performed using t-test, one way ANOVA and Tukey post hoc test at a significance level of 0.05.

    Results

    Results showed that erectile, testosterone, FSH and LH values increased significantly in the three groups of resistance training, tribulus terrestris and resistance training+tribulus terrestris (P≤0.05). Also, were observed significant difference in all variables between resistance training+tribulus terrestris group whit resistance training and tribulus terrestris groups (P≤0.05).

    Conclusion

    It seams that eight weeks of independent Tribulus terrestris Consumption and performing Resistance training increases sexual and erectile function. But it seams, combining these two, causes more sexual and erectile dysfunction in obese men with type 2 diabetes.

    Keywords: Resistance Training_Tribulus Terrestris_Sexual Function_Type 2 Diabetes
  • Zahra Shafipour, Abdolrasoul Daneshjoo*, Masoumeh Hoseini Pages 334-341
    Background

    Nesfatin-1 is an adipokine that released by adipose tissue and participated in the regulation of insulin activity and glucose metabolism. The aim of this research is the investigation the effect of aerobic training and walnut consumption on nesfatin-1 and insulin resistance index of women Type 2 diabetes.

    Methods

    40 women aged 40 to 50  years old with type 2 diabetes after homogenization based on Bruce test were selected through targeted sampling and they were randomly assigned to four groups of training, walnut, training + walnut and control (each group was 10). The 8-week aerobic training was three sessions per week for 16 minutes with 65% of maximal heart rate in the first week, while in the eighth week it reached 30 minutes with 80% of maximal heart rate. The walnut groups each day replaced 25 to 27 grams of walnuts as part of a diet rich in PUFA fatty acids, replacing one third of total dietary fat. 24 hours before the first session and 48 hours after the last session of the protocol, all subjects received blood samples. The inter-subject inter-analysis variance analysis was used. The significance level was considered as P <0.05.

    Results

    In the training groups, weight, body mass index, glucose, insulin and insulin resistance decreased significantly and the maximum oxygen consumption and nesfatin -1 increased significantly(P<0.05).

    Conclusion

    Aerobic training with this intensity and amount can be recommended as auxiliary treatment for type 2 diabetic women. Walnut consumption with this value did not affect the level of blood glucose, insulin resistance index and nesfatin-1 in type 2 diabetic women. It is recommended that high-dose walnuts be used for effective operation.

    Keywords: Nesfatin-1_Walnut_Aerobic Training_Type 2 Diabetes