فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره غلامی صفحات 9-29
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابط کاربر صفحات وب شبکه اجتماعی علمی به منظور تعیین میزان انطباق آنها با معیارها و مولفه های عمومی و اختصاصی رابط کاربری بوده است. 

    روش شناسی:

     پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش از نوع تحقیقات ارزیابی تطبیقی بوده و رابط های کاربر(شامل 12 معیار و 93 مولفه) با استفاده از سیاهه وارسی ارزیابی شده است. جامعه پژوهش را نیز 13 شبکه اجتماعی علمی تشکیل می دهد. 

    یافته ها:

     با بررسی میانگین امتیازات حاصل از معیارهای عمومی رابط کاربری به نظر می رسد که شبکه اجتماعی علمی Eaglei  از مجموع معیارهای عمومی رابط کاربری، بیشترین امتیاز را کسب کرده است و شبکه Sciencv  رتبه دوم و PubMed رتبه سوم را به خود اختصاص داده اند. در تطبیق شبکه های اجتماعی علمی با معیارهای تخصصی،Research gate موفق به کسب بیشترین امتیاز شده و شبکه های اجتماعی علمی Citeulike و  Growkudos  به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.

     نتیجه گیری: 

    شبکه های اجتماعی علمی از وضعیت بسیار مناسبی در  انطباق با معیارها ومولفه های عمومی برخوردارند، اما در انطباق با معیارها و مولفه های تخصصی رابط کاربری، می توان وضعیت مناسبی را برای شبکه های اجتماعی علمی تصور کرد.

    کلیدواژگان: رابط کاربر، شبکه اجتماعی علمی، گروه های اجتماعی علمی
  • علی شرفی*، علی شقاقی، محمدرضا پاشنگ صفحات 33-65
    هدف

    هدف این پژوهش تحلیل علم سنجی تولیدات علمی حوزه تمدن اسلامی در پایگاه وب آو ساینس است. 

    روش شناسی:

    این پژوهش از نوع کاربردی و با رویکرد علم سنجی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی تولیدات علمی نمایه شده (337 عنوان) در پایگاه وب آو ساینس از سال 1986-2018 است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز یاداشت برداری و ابزار تجزیه و تحلیل اطلاعات نرم‏ افزارهای وس ویوور، هیس‏ سایت و اکسل می باشد.

    یافته ها:

    رون انتشار مقاله ها با کمی نوسان در سال های مختلف صعودی بوده و بیشترین موضوع های مقاله ها به ترتیب در حوزه‏ های موضوعی علوم سیاسی، مذهب و جامعه شناسی است. همچنین کشورهای آمریکا، ترکیه، انگلیس و مالزی و دانشگاه‏ های باریلان، کلمبیا و آنکارا و مجله پژوهش صلح بیشترین انتشار و استناد تولیدات علمی را داشته اند. علاوه بر این یافته ها نشان داد که جاناتان فاکس بیشترین انتشار مقاله را در میان نویسندگان داشته ولی همکاری استنادی نویسندگان کشورها و سازمان ها درکل کمتر است و شبکه هم‏ رخدادی کلیدواژه ها نیز پراکندگی بیشتری داشته و کلیدواژه های اسلام و تمدن اسلامی بیشترین هم‏رخدادی را به خود اختصاص داده اند.

     نتیجه گیری:

     استنادهای محلی به تولیدات علمی بسیار پایین تر از استنادهای جهانی بوده و همکاری علمی کشورها، سازمان ها و نویسندگان نیز پایین است. لذا، سیاست گذاران تمدن اسلامی در کشورهای مختلف بویژه کشورهای مسلمان باید به تقویت و بهبود همکاری های علمی در سطح محلی و بین‏ المللی پرداخته و انگیزه های لازم برای افزایش تولیدات علمی و همکاری های علمی را در بین نویسندگان، کشورها و سازمان ها ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: اسلام، تمدن اسلامی، علم سنجی، استناد، هم استنادی، هم تالیفی، هم رخدادی
  • احمدرضا ورناصری*، سپیده فهیمی فر صفحات 69-85
    هدف

    آگاهی از میزان نیاز و تاثیر کتابخانه های دیجیتالی در امر آموزش و پژوهش دانشجویان مجازی. 

    روش پژوهش:

     روش پژوهش پیمایشی بوده و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری نیز دانشجویان مجازی علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تهران (رشته های مدیریت اطلاعات و مدیریت کتابخانه های دیجیتال) بود. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS انجام شد.

     یافته ها:

     نیاز دانشجویان مجازی به کتابخانه دیجیتالی در آموزش مجازی زیاد و بسیار زیاد (74درصد) بوده و 1/84 درصد از دانشجویان نبود کتابخانه دیجیتال در یادگیری دانشجویان مجازی را تاثیرگذار می دانند. همچنین 5/63 درصد دانشجویان تاثیر کتابخانه دیجیتال در ارائه های مجازی کلاسی را زیاد و بسیار زیاد دانسته اند. در اهمیت نوع منبع اطلاعاتی، دانشجویان به ترتیب مجلات تخصصی (7/84درصد)، کتاب های الکترونیکی (7/74)، چندرسانه ای (2/72 درصد)، منابع صوتی (1/47 درصد)، کتاب های عمومی (3/43 درصد) و مجلات عمومی (6/34 درصد) را انتخاب کرده اند. در بخش اهمیت مولفه های بازیابی منابع در کتابخانه دیجیتالی به ترتیب بازیابی موضوعی(6/83 درصد)، عنوان (7/80 درصد)، نویسنده (6/58 درصد)، نوع (7/57 درصد)، فرمت (9/52 درصد) و حجم (7/30 درصد) را به خود اختصاص داده اند.

     نتیجه گیری:

    دانشجویان مجازی به ایجاد کتابخانه دیجیتالی نیاز اساسی داشته و به ترتیب به مجلات تخصصی، کتاب های الکترونیکی، چندرسانه ای، منابع صوتی، کتاب های عمومی و مجلات عمومی نیاز بیشتری دارند و به بازیابی منابع به ترتیب موضوعی، عنوان، نویسنده، نوع، فرمت، حجم، بیشتر علاقه نشان داده اند.

    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشجویان مجازی، دانشگاه تهران
  • سعید فرحبخش، مریم زندکریمی*، مهدی صحرایی بیرانوند صفحات 89-127
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نقش میانجی سرمایه روانشناختی در رابطه بین رهبری موثق و تسهیم دانش در میان کارکنان دانشگاه لرستان انجام شد.

     روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی  1397- 1396به تعداد 421 نفر تشکیل می دهد. نمونه آماری 201 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران و به روش طبقه ای با حجم متناسب انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری موثق والمبوا، آوولیو، گاردنر، ورنسینگ و پترسون(2008)، تسهیم دانش بوک، زمود، کیم و لی(2005) و سرمایه روانشناختی لوتانز و آوولیو استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئیpls استفاده شد. 

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که رهبری موثق به صورت مستقیم (322/0=β) بر تسهیم دانش تاثیرگذار بوده و به صورت مستقیم (832/0=β) بر سرمایه روانشناختی اثرگذار است. سرمایه روانشناختی به صورت مستقیم (389/0=β) بر تسهیم دانش تاثیر می گذارد. همچنین تاثیر رهبری موثق بر تسهیم دانش به صورت مستقیم و غیرمستقیم توسط متغیر میانجی، سرمایه روانشناختی با (65/0=β)تبیین شد. 

    نتیجه گیری:

    دراین رابطه زمانی که سرمایه روانشناختی به عنوان متغیر میانجی وارد معادله می شود، دارای قدرت بیشتری است. به عبارت دیگر، رهبری موثق با نقش میانجی سرمایه روانشناختی موجب افزایش تسهیم دانش در میان کارکنان می شود. بنابراین، پیشنهاد می شود، مدیران دانشگاهی دیدگاه و نگرش رهبری موثق را در دانشگاه خود پرورش و تقویت کرده و بر تسهیم دانش و ارتقاء آن در کارکنان خود تاکید نموده و کارکنان خود را به عنوان مهم ترین سرمایه سازمان درک کنند.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، رهبری موثق، سرمایه روانشناختی، مدیریت دانش، اشتراک گذاری دانش، دانشگاه لرستان
  • محسن زین العابدینی، منصور کوهی رستمی*، نگار موری بختیاری صفحات 131-154
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی موانع ساختاری و تکنولوژیکی استقرار مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی استان خوزستان است. 

    روش شناسی:

    در پژوهش حاضر از روش پیمایشی- توصیفی استفاده شده است. جامعه آماری شامل 230 نفر از مسئولین کتابخانه های عمومی، روسای شهرستان ها و کارشناسان ستادی کتابخانه های عمومی استان خوزستان بودند. نمونه آماری براساس جدول کرجسی مورگان تعداد 140 نفر محاسبه شد. جهت توزیع پرسشنامه از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بررسی موانع تکنولوژیکی و ساختاری مدیریت دانش بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش های تحلیل عامل اکتشافی، آزمون تی تک نمونه ای و فریدمن استفاده شد. 

    یافته ها:

    براساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی، 5 عامل تکنولوژیکی، ساختار سازمانی، تخصیص منابع، سنجش و ارزیابی و اشتراک گذاری دانش از مهم ترین موانع تکنولوژیکی و ساختاری استقرار مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی استان خوزستان شناسایی شدند. وضعیت این عامل ها در کتابخانه های عمومی استان خوزستان در وضعیت نامناسبی قرار دارند. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که موانع تکنولوژیکی مهم ترین مانع استقرار مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی استان خوزستان هستند.

     نتیجه گیری:

    تمام شاخص های مورد بررسی در این تحقیق، نقش تاثیرگذاری در عدم توفیق مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی استان خوزستان دارند. برای استقرار موفقیت آمیز مدیریت دانش، مدیران این سازمان بایستی نسبت به رفع این موانع اقدام کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کتابخانه های عمومی، خوزستان، تکنولوژی
  • رضا کریمی*، زهرا حیدرنیا صفحات 157-185
    هدف

    ترسیم و تحلیل نقشه علم نگاشتی برون دادهای حوزه جامعه اطلاعاتی از طریق هم رخدادی واژگان در پایگاه استنادی وب آو ساینس 2001 تا 2018 و آی اس سی 1370 تا 1396است.

    روش

    روش این پژوهش تحلیل همایندی واژگان بوده که از فنون علم سنجی است.

    یافته ها:

    حوزه های موضوعی جامعه اطلاعاتی، اینترنت و شکاف دیجیتالی در پایگاه وب آو ساینس و جامعه اطلاعاتی، اشتغال و اجلاس جهانی سران در پایگاه آی اس سی بیشترین سهم تولید را داشتند. نرخ رشد حوزه جامعه اطلاعاتی در پایگاه وب آو ساینس 4 درصد و در آی اس سی در سال های 1370 تا 1384 نرخ رشد 67 درصدی و از سال 1384 تا 1396 نرخ رشد منفی 23 درصد بوده است. خوشه های جامعه اطلاعاتی اعتماد، شکاف دیجیتالی، جهانی سازی، سیاست اطلاعاتی، جامعه اطلاعاتی، فن آوری، سیاست، آموزش و پرورش، کپی رایت و مالکیت معنوی است. واژگان جامعه اطلاعاتی، اینترنت و فن آوری در سه سنجه مرکزیت دارای بالاترین پیوند است و در سنجه های نزدیکی و بینابینی در پایگاه وب آو ساینس بالاترین میزان را به خود اختصاص داده اند. شبکه حوزه جامعه اطلاعاتی از ساختار پیوست ه ای برخوردار است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان به سیاست گذاری علمی حوزه جامعه اطلاعاتی کمک کرد. با مشخص شدن خلاءهای پژوهشی حوزه جامعه اطلاعاتی در داخل کشور در مقایسه با  موضوعات مرتبط این حوزه در خارج از کشور، متخصصان علم اطلاعات می توانند برای برطرف کردن این خلاء ها تلاش کنند.

    کلیدواژگان: تولید علم، برون دادهای علمی، علم سنجی، جامعه اطلاعاتی، وب آو ساینس، تحلیل هم رخدادی واژگان، آی اس سی، نقشه علم نگاشتی
|
  • Tahereh gholam* Pages 9-29
    Aim

    This study aims to examine the UI of 13 web-based Scientific social Networks in
    order to determine their conformity with the general and specific User interface criteria.

    Methodology

    The user interface has been evaluated by using a checklist (including 12
    criteria and 93 components). The research community consists of thirteen social Science
    networks.

    Findings

    Based on the mean scores obtained from the general user interface criteria,
    it seems that the scientific social network of Eaglei has the highest score, and the Sciencv and
    PubMed are respectively ranked the second and third place among these scientific social
    networks. Research gate has gained the highest score in matching Scientific social networks
    with specialized criteria, and Citeulike and Growkudos are respectively ranked the second
    and third.

    Conclusion

    The results of the research show that scientific social networks have a
    very much proper status in terms of adherence to the general criteria and components.
    However, in accordance with the specialized User interface criteria and components, it is
    possible to imagine a good situation for scientific social networks.

    Keywords: User Interface, scientific social networks, scientific social communities
  • Ali sharafi*, Ali shaghaghi, Mohammadreza pashang Pages 33-65
    Aim

    This study is a scientometric analysis of scientific products of the Islamic civilization.

    Methodology

    This is an applied research and done by scientometric approach. The statistical population of the study includes 337 indexed scientific outputs in the field of the Islamic civilization in the Web of Science database during 1986-2018. The data gathering tool is a checklist and information analysis tools are HisCite, VOSviewer, and Excel softwares.

    Findings

    The findings showed that the process of scientific outputs publishing was ascending with a slight fluctuation in different years, and most of the subjects of the scientific outputs are respectively in the areas of political science, religion, and sociology. Morever, the United States, Turkey, England and Malaysia, as well as Barilan, Colombia and Ankara universities, and the Journal of Peace Research had the largest publication and citation of scientific outputs. In addition, findings showed that Jonathan Fox had the most article publication among the authors, but the citation collaboration of the authors from countries and organizations is generally lower, and the co-occurrences network of keywords was also more dispersed and the keywords of Islam and Islamic civilization have the most cooccurrences.

    Conclusion

    The results showed that local citations to scientific outputs are much lower than global citations, and scientific collaboration among countries, organizations, and authors is also lower. Therefore, Islamic civilization policy-makers in different countries, especially Muslim countries, should strengthen and improve scientific cooperation locally and internationally and create the necessary incentives to increase scientific collaboration among authors, countries and organizations.

    Keywords: Islam, Islamic civilization, scientometric, citation, co-citation, coauthorship, co-occurrence
  • Ahmadreza varnaseri*, Sepideh Fahimi Far Pages 69-85
    Aim

    The purpose of this research is to investigate the need and impact of digital libraries in virtual students' education and research.

    Methodology

    The research method was survey and done by a questionnaire. The statistical population was virtual students of information science and knowledge studies of Tehran University included information management and digital libraries management fields. Data analysis was done in two levels of descriptive and inferential statistics by SPSS software.

    Findings

    Virtual students' need for digital library in virtual education was high and very high at 74%. 84.1% of students found that lack of digital library was effective in virtual students' learning. 63.5% percent of students consider the digital library's impact on classroom virtual presentations very high. Regarding The importance of the type of information source, students have chosen specialized journals (84.7%), e-books (74.7%), multimedia (72.2%), audio sources (47.1%), public books (43.3%) and public journals (34.6%). In terms of importance of resource retrieval components in digital library are respectively thematic retrieval (83.6%), (80.7%), author (58.6%), type (57.7%), format (52.9%) and volume (30.7%).

    Conclusion

    Virtual students basically need to have a digital library and need more specialized journals, e-books, multimedia, audio resources, public books and public journals. To retrieve resources, they have shown interest respectively to subject, title, author, type, format, and volume.

    Keywords: Digital Library, Information Science, Knowledge studies, VirtualStudents, Tehran University
  • Saeed farahbakhsh, Maryam zandkarimi *, Mehdi Sahraei byranvand Pages 89-127
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the mediating effect of psychological capital on the relationship between authentic leadership and knowledge sharing among the staff of Lorestan University.

    Methodology

    This is a descriptive-correlational study. The statistical population is 421 staff of Lorestan University in 1397-96. The sample group is consisted of 201 people selected by using Cochran formula and proportional stratified method. Walumbwa, Avolio, Gardner, Wernsing & Peterson (2008), Knowledge sharing Bock, Zmud, Kim & Lee (2005) and Luthans and Avolio's psychological capital (2007) authentic Leadership questionnaires were used for data collection. Structural equation modeling with partial least squares approach PLS was used for data analysis.

    Findings

    The results indicate that authentic Leadership has direct effect (β = 0.322) on knowledge sharing and (β=0.832) on psychological capital. Psychological capital directly affects knowledge sharing (β = 0.389), as well as the impact of authentic Leadership on knowledge sharing directly and indirectly was explained by the mediator variable, psychological capital (β = 0.65).

    Conclusion

    In this regard, psychological capital is more powerful when it enters the equation as a mediating variable. In other words, authentic leadership with the mediating role of psychological capital enhances knowledge sharing among employees. Therefore, it is suggested that university administrators develop and strengthen the attitude of authentic Leadership in the organization and emphasize the knowledge sharing and promotion among their employees and perceive their employees as the most important asset of the organization

    Keywords: knowledge sharing, authentic Leadership, Psychological Capital, Lorestanuniversity
  • Mohsen Haji Zeinolabedini, Mansoor Koohi Rostami*, Negar Moori Bakhtiari Pages 131-154
    Aim

    The aim of this study was to identify structural and technological barriers to implementing knowledge management in public libraries in Khuzestan province.

    Methodology

    In the present study, a descriptive survey method was used. The population consisted of 230 public library authorities, heads of cities and experts working in public libraries in Khuzestan province. The statistical sample of 140 people was calculated based on Morgan table. A simple random sampling method was used to distribute the questionnaire. The data collection tool was a questionnaire examining the technological and structural barriers in knowledge management. Exploratory factor analysis, single-sample ttest and Friedman have been used for data analysis.

    Results

    Based on the results of exploratory factor analysis, 5 factors of technological, organizational structure, resource allocation, evaluation and sharing of knowledge were identified as the most important technological and institutional barriers to implementing knowledge management in public libraries in Khuzestan province. The situation of these agents in the Khuzestan Public Libraries is in poor condition. The results of the Friedman test showed that technological barriers are the most important obstacles to implementing knowledge management in public libraries in Khuzestan province.

    Conclusion

    The results show that all indices studied in this research have an impact on the failure of knowledge management in the public libraries of the province. To successfully deploy knowledge management, the organization's managers must take actions to address these barriers.

    Keywords: Knowledge management, structural barriers, technical barriers, publiclibraries, Khuzestan Province
  • Reza Karimi *, Zahra Heidarnia Pages 157-185
    Aim

    It aims to draw and analyze the Mapping Outputs of the Information Society Domain through the Co-occurrence of the Vocabulary in the Citation Databases of Web of Science during 2001-2018 and ISC during 1991-2018.

    Methodology

    This study is a syntactic analysis of words which is one of the scientific techniques.

    Findings

    The thematic areas of the Information Society, Internet and the digital gap between the Web of Science database and information society, Employment, and the World Summit on the ISC database had the highest share of production. The growth rate of the information society domain in the Web of Science was 4%. In the ISC, the growth rate was 67% during 1991 to 2015 and from 2005 to 2018 the negative growth rate was 23%. The clusters of the information society included trust, digital gap, globalization, information policy, information society, technology, politics, education, copyright, and intellectual property. Internet and technology have the highest link in the three centrality measures and the highest rate in the proximity and middle measures at the Web of Science. The results show that the network of information society domain has a continuous structure.

    Conclusion

    According to the results of this study, scientific policy making in the field of information society can be aided. By identifying research gaps in the field of information society domestically and in relation to related issues abroad, information science professionals can work to address these gaps.

    Keywords: science production, scientific outputs, information society, scientometric, Co-occurrence