فهرست مطالب
مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 37 (پاییز 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/09/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 5-20
در اقتصاد شبکه ای، توان رقابتی یک کسب وکار نه تنها وابسته به شایستگی های داخلی خود است، بلکه به توانایی آن در تعامل با محیط خود نیز وابسته است. ظهور پلتفرم های چندوجهی و شبکه های ایجاد ارزش و پیچیدگی های مربوطه و ضعف موجود در مدل های کسب وکار در این زمینه، سبب شد تا توجه محققان به مفهوم زیست بوم کسب وکار جلب شود. در این پژوهش با هدف بررسی مدل های طراحی زیست بوم کسب وکار، در ابتدا ادبیات و مفهوم زیست بوم کسب وکار و سپس انواع مدل های طراحی زیست بوم کسب وکار معرفی می شود و در نهایت اصول طراحی زیست بوم های کسب وکار استخراج و در طراحی زیست بوم کسب وکارهای نوظهور به کار گرفته می شود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده و به منظور گردآوری اطلاعات در این زمینه علاوه بر مطالعات کتابخانه ای از خبرگان در دسترس و مطلع نیز استفاده شده است. خروجی نهایی پژوهش استخراج مولفه های اصلی طراحی زیست بوم کسب کارهای نوظهور از جمله جویشگر بومی، رایانش ابری، اینترنت اشیا و کلان داده است که در آینده نزدیک فراگیر خواهند شد. لازم به ذکراست که به مراحل توسعه زیست بوم کسب وکار جویشگر به صورت گام به گام و در مورد سایر کسب وکارها به صورت اجمالی پرداخته شده است.
کلیدواژگان: طراحی زیست بوم کسب وکار، جویشگر بومی، رایانش ابری، اینترنت اشیا، کلان داده -
صفحات 21-30هوشمندی فناوری مهم ترین فعالیت مدیریتی است که در افزایش کارکرد تحقیق وتوسعه نقش بسزایی دارد. هدف پژوهش حاضر که با رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوای قیاسی انجام شده است، شناسایی و ارزیابی ارزش پیشنهادی در مدل های کسب وکار هوشمندی فناوری در شرکت های منتخب می باشد. با توجه به پیشینه پژوهش، مدل کسب وکار استروالدر به عنوان مدل مفهومی انتخاب و مهم ترین جزء آن یعنی ارزش پیشنهادی مبنای سوالات مصاحبه قرار گرفت و سپس با صاحبان کسب وکارهای هوشمندی فناوری مصاحبه شد. تحلیل هر مصاحبه از طریق بررسی خط به خط و با بهره گیری از نرم افزار کیفی Maxqda انجام شد. این نرم افزار جهت تحلیل محتوای کیفی بوده و صرفا به ساماندهی یافته ها کمک می کند. براساس نتایج تحلیل محتوای کیفی، ارزش های پیشنهادی هر کسب وکار شناسایی شدند. سپس به منظور ارزیابی ارزش پیشنهادی مدل های کسب وکار از معیار استروالدرکه مورد تایید خبرگان هوشمندی فناوری است، استفاده شد. براساس نظرات مصاحبه شوندگان، معیارهای ارزیابی "نرخ افزایش ارزش برای مشتریان"، "پاسخگویی به نیاز مشتری"، "رضایت مشتری"،"مشارکت مشتری در فرایند خلق ارزش" و "سفارشی سازی" امتیازهای کم یا متوسط را دریافت کرده اند که بیانگر کم اهمیت بودن تحقیق وتوسعه در کشور، عدم درک مفهوم و ضرورت خدمات هوشمندی فناوری توسط بنگاه ها، عدم تحلیل درست و مناسب نتایج هوشمندی فناوری توسط ارائه دهندگان خدمات، توجه کمتر بنگاه ها به آینده، ناشناخته و نوپا بودن خدمات هوشمندی فناوری است.کلیدواژگان: مدل کسب وکار، مدل کسب وکار استروالدر، ارزش پیشنهادی، هوشمندی فناوری
-
صفحات 31-38
یکی از عوامل اساسی در عدم موفقیت بکارگیری تکنولوژی برای کسب مزیت رقابتی در بنگاه های کشورهای در حال توسعه، عدم آگاهی و شناخت توانمندی های تکنولوژیک بنگاه و استفاده از آنها در جهت مزیت های نسبی می باشد. حفظ بقای سازمان در عرصه رقابت و اهمیت بالای توسعه فناوری و بهره مندی از آن باعث شده است که سازمان ها اقدام به شناسایی و ارزیابی توانمندیهای فناورانه خود نمایند و به موازات آن نسبت به شناسایی تحولات فناورانه دردنیا و پایش تلاش رقبا برای دستیابی به فناوریهای جدید، در جهت ارتقای توانمندی فناوری خود گام بردارند. از طرف دیگر، این ارزیابی یکی از ابزارهای کلیدی در فضای مدیریت فناوری است که با بهره گیری از این ابزار نسبت به شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود با هدف اندازه گیری شکاف فناورانه اقدام می نمایند. این مقاله به ارزیابی توانمندی های فناورانه شرکت مپنا پارس در خصوص توربین بادی و شناسائی شکاف موجود، با استفاده از مدل پاندا و راماناسن می پردازد. این مدل از ابعاد مختلف سطح توانمندی شرکت را مورد ارزیابی قرار داده و در هریک از این ابعاد وضعیت شرکت را مشخص می نماید. این اقدام میتواند مبنایی برای تعریف پروژه های بهبود فناورانه باشد.
کلیدواژگان: فناوری، ارزیابی فناوری، توانمندی های فناوری، صنعت توربین بادی، مدل پاندا و راماناسن -
صفحات 39-46
در کسب وکار پویای امروز، به دلیل ظهور سه روند عمده رقابت شدید بین المللی، بازارهای گسسته و فناوری در حال تغییر، شاهد طرح بیش از پیش موضوع نوآوری هستیم. روندهای مذکور، علاقه صاحب نظران حوزه کسب وکار را به توجه شگرف و جستجو در مفهوم سرمایه اجتماعی به مثابه عامل حیاتی در ارتقای سطح عملکرد سازمان و پیش آیند خلق مزیت رقابتی مبتنی بر نوآوری جلب کرده است. بااین حال، کمتر پژوهشی سرمایه اجتماعی سازمانی و نوآوری سازمانی را به صورت توامان بررسی نموده است؛ ازاین رو، غایت مطالعه حاضر، بررسی میزان تاثیر سرمایه اجتماعی سازمانی و ابعاد آن در گرایش به نوآوری سازمانی در شرکت ایران خودرو است. روش شناسی پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری کارکنان ایران خودرو را در برمی گیرد. در تجزیه وتحلیل داده ها از روش های تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام و همچنین تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج مطالعه، گویای رابطه موثر و معنی دار سرمایه اجتماعی سازمانی در نوآوری سازمانی است. بدین ترتیب ابعاد رابطه ای و ساختاری سرمایه اجتماعی دارای رابطه معنی دار با نوآوری هست، لیکن بعد شناختی سرمایه اجتماعی دارای رابطه معناداری با نوآوری سازمانی در سازمان نبود.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی سازمانی، نوآوری، نوآوری سازمانی -
صفحات 47-60
مدیریت ریسک فرایندی است که طی آن ریسک ها شناسایی، ارزیابی و پاسخ داده می شوند. اجرای نظام مدیریت ریسک در بخش های مختلف سازمان می تواند سازمان را در دستیابی هر چه بهتر به اهدافش یاری نماید. استفاده از روش های مناسب برای مدیریت ریسک های منفی در محصولات می تواند منجر به بالا رفتن کیفیت محصول و افزایش رضایت مشتری گردد. در کشور ما شناسایی ریسک به شکل سنتی و شامل داده های تاریخچه ای، تحلیل نظری و نظرات افراد مطلع و متخصص انجام می شود. درصورتی که آشکار کردن و شناسایی ریسک ها اساسا ریشه در یک عمل خلاقانه دارد و در عین حال باید آن را به طور سیستماتیک، جامع و با سعی و کوشش انجام داد. لذا وجود روشی سیستماتیک و اجرایی که بتوان به وسیله ی آن ریسک ها را شناسایی، تحلیل و ارزیابی کرد امری ضروری به نظر می رسد. تئوری حل ابداعی مسئله یا TRIZ به طور منحصربه فردی دارای این خصوصیات ذکر شده است. به دلیل آنکه یک رویکرد سیستماتیک برای پیدا کردن راه حل های خلاقانه برای مشکلات ابداعی فراهم می کند. هدف از این پژوهش استفاده از روش پیش بینی مقدماتی شکست یا AFP برای بهبود یک یخ ساز اتوماتیک در گروه صنعتی انتخاب است. این یخ ساز متعلق به محصول یخچال-فریز ترکیبی است که حجم مفید یخچال و فریزر آن به ترتیب برابر 348 و 133 لیتر، با شاخص مصرف A+ است. این یخ ساز تماما اتوماتیک بوده و بدون دخالت کاربر یخ ها را تولید و ذخیره سازی می نماید. برای این منظور از متخصصین آزمایشگاه تحقیق و توسعه اسنوا که تخصص و آشنایی عمیقی از نحوه کارکرد و طراحی این یخ ساز دارند استفاده شده است. با استفاده از این روش مراحل کارکرد یخ ساز، منابع موجود در سیستم و محیط آن و درختان سناریوی شکست این فرایند استخراج شد و حالات شکست متعددی کشف گردید. در انتها نتایج نوآورانه و بهینه ای برای بهبود این محصول جهت بالا رفتن کیفیت یخ و جلوگیری از آلودگی آب به دست آمد.
کلیدواژگان: مدیریت ریسک، پیش بینی مقدماتی شکست، AFP، یخ ساز اتوماتیک پیچشی -
صفحات 61-78
این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گرایش به یادگیری بر عملکرد توسعه محصول جدید با تاکید برنوآوری باز" به صورت موردی در صنایع لاستیکی پارمیدا سمنان صورت گرفته است. برای این منظور، پس از مرور ادبیات پژوهش در حوزه گرایش به یادگیری و عملکرد توسعه محصول جدید و نوآوری با ، مدل مفهومی و فرضیه های پژوهش تدوین گردید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ زمان، مقطعی، از لحاظ متغیر، کیفی و از لحاظ طرح تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی علی است. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان واحدهای تحقیق و توسعه، بازاریابی و فروش و تولید کارخانه لاستیک پارمیدا است که تعداد آنها 55 نفر است و از روش سرشماری استفاده شده است. داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر طیف پنج تایی لیکرت جمع آوری شده است. روایی محتوایی و ظاهری و پایایی پرسشنامه، توسط خبرگان دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخگویی به سوالات و بررسی فرضیه های تحقیق از ابزارهای آمار توصیفی و آمار استنباطی، از جمله تحلیل عاملی، تحلیل مسیر و برازش مدل استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده با استفاده از رویکرد حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار Smart PLS انجام گرفته است. یافته ها نشان می دهد، بین گرایش به یادگیری و عملکرد توسعه محصول جدید رابطه معناداری وجود دارد و می توان تایید نمود که نوآوری باز نقش میانجی در رابطه بین گرایش به یادگیری و عملکرد توسعه محصول جدید را ایفا می کند.
کلیدواژگان: گرایش به یادگیری، عملکرد توسعه محصول جدید، نوآوری باز
-
Pages 5-20
In a network economy, the competitive strength of a business depends not only on its own merits, but also on its ability to interact with its environment. The emergence of multidimensional platforms, value creation networks, related complexities, and weaknesses in business models in this field have attracted the attention of researchers to the concept of business ecosystem. In this study, with the aim of examining business ecosystem design models, first the literature and concept of business ecosystem, and then the various types of its design are introduced. Finally, the design principles of business ecosystem are extracted and used in the design of the emerging ones. The present study is descriptive type, and in order to gather the information we have used the experts’ views in addition to library studies. The final output of the emerging business environment design research project, including native search engine, cloud computing, internet of things, and big data will be comprehensive in the near future, based on information provided by stakeholders / actors with related services, communications between actors and their role in creating value flows.
Keywords: Business ecosystem design, native search engine, cloud computing, internet of things, big data -
Pages 21-30Technology intelligence is the most important managerial activity that plays an important role in enhancing the performance of research & development. The purpose of the present study, which has been done with the qualitative approach and deductive content analysis, is to identify and evaluate the proposed value in technology intelligence business models in selected companies. Based on the research background, the business model of Osterwalder was selected as the conceptual model and its most important component, i.e. the value proposition, was taken as a basis for interview questions, and then the technology business owners were interviewed. The analysis of each interview was done by a line-by-line survey using Maxqda qualitative software. This software is for qualitative content analysis and merely helps to organize the findings. According to this analysis, the proposed values of each business were identified. Then, in order to evaluate the value proposition of the business models, the Osterwalder criterion, which is approved by technology intelligence experts, was used. In the light of the interviewees' opinions, the evaluation criteria of “value added for customers”, “response to customer need”, “customer satisfaction”, “customer participation in value creation process” and “customization” scored low or medium. This indicates the insignificance of research & development in the country, lack of understanding of the concept and necessity of technology intelligence services by firms, lack of appropriate and proper analysis of technology intelligence results by service providers, less attention of firms to the future, and the unknown and nascent technology intelligence services in Iran.Keywords: Business Model, Osterwalder business model, value proposition, Technology Intelligence
-
Pages 31-38
One of the fundamental factors in the failure of exploiting technology to achieve competitive advantage in firms of developing countries is the lack of awareness and recognition of their technological capabilities and applying them towards the comparative advantages. Organization survival in the competition field, the high importance of technology development and its use have led organizations to identify and evaluate their technological capabilities. Furthermore, they proceed to identify technological progresses in the world and monitor competitors' efforts to acquire new technologies for improving their technological capabilities. On the other hand, technology evaluation is one of the extremely important tools in the span of technology management which is utilized to detect strengths for measuring technological gap. This article assesses the technological capabilities of Mapna Generator Engineering & Manufacturing Co. (PARS) on wind turbine and detects the available technological gap by using Panda and Ramanathan models. These models evaluate the corporate capability level from different aspects and determine the status of the company in each of them. This approach can be the basis for defining technological improvement projects.
Keywords: technology, Technology evaluation, Technology capabilities, Wind turbine industry, Panda, Ramanathan models -
Pages 39-46
In today's dynamic business, with the emergence of three major trends of fierce international competition, discrete markets, and changing technology, we are witnessing an ever-increasing pattern of innovation. These trends have attracted the attention of business professionals to the widespread attention and search for the concept of social capital as a vital factor in enhancing the performance of the organization and in the process of creating innovation-based competitive advantage. However, less research has examined organizational social capital and organizational innovation together; therefore, the purpose of the present study is to investigate the impact of organizational social capital and its dimensions on the tendency of organizational innovation in Iran Khodro Company. The methodology of the study is descriptive-correlational and the statistical population includes the personnel of Iran Khodro. Correlation analysis and stepwise regression analysis as well as factor analysis were used for data analysis. The results of the study show that there is an effective and meaningful relationship between organizational social capital and organizational innovation. Thus, the relational and structural dimensions of social capital had a significant relationship with innovation, but the cognitive dimension of social capital had no significant relationship with organizational innovation in the organization.
Keywords: Social Capital, Organizational Social Capital, Innovation, Organizational innovation -
Pages 47-60
Risk management is a process whereby risks are identified, evaluated, and responded. Implementation of risk management system at different sectors of an organization facilitates the enterprise's attainment of its objectives. Using appropriate methods to manage negative risks in products can lead to higher product quality and increased customer satisfaction. In our country, risk identification is carried out traditionally, which includes background/history data, subjective analysis, and opinions expressed by the specialists who possess the required expertise. Whereas detecting and identifying risks is basically rooted in creative endeavors to be accomplished through systematic and comprehensive efforts on the part of the undertaker. Hence, the establishment of a systematic and executive procedure means of which risks are identified, analyzed, and evaluated seems to be completely necessary. These attributes are manifested in the uniquely systematized innovative theory of TRIZ. This forecasting tool provides creative solutions to invention-related tasks. This research aims at utilizing AFP method to initiate improvements in twist Automatic Ice-maker in Entekhab Industrial group. The ice-maker in question belongs to a combi-fridge-freezer product where the utility volumes of the fridge and the freezer compartments are respectively 348 and 133 liters. The electricity consumption index of the product is A+. The ice-maker is fully automatic producing and storing ice without user's manipulation. For this purpose, experts from the SNOWA Research and Development Laboratory who have expertise and in-depth knowledge of how this ice maker works and designs are used. Drawing upon the AFP method, the working stage of the ice-maker, the existing resources in the system and its environments, and the failure scenario trees of the latter process were extracted and numerous failure modes detected. Last of all, innovative and optimal results were obtained and presented so as to improve the product leading to ice-quality augmentation and water-pollution prevention.
Keywords: Risk Management, Anticipatory Failure Prediction, AFP, twist Automatic Icemaker -
Pages 61-78
The present study aimed to analyze the effects of learning orientation on new product development performance with an emphasis on open innovation (Case study: Parmida Rubber Industries company, Semnan, Iran). To this aim, after reviewing the literature in the fields of learning orientation, new product development performance, and open innovation, the conceptual model and research hypotheses were developed. The present study is practical in terms of purpose, cross sectional in terms of time, qualitative in terms of variables, descriptive survey in terms of research design, and causal correlational. The statistical population consisted of 55 experts working in research and development, marketing and sales, and production units of Parmida rubber factory selected using census method. Data were collected using a researcher made questionnaire based on the five-point Likert spectrum. Face and content validity of the questionnaire and its reliability were confirmed by academic experts. Descriptive and inferential statistical tools including factor analysis, path analysis and model fit were used to analyze data, respond to questions and examine research hypotheses. Partial least squares method was used to analyze data in SmartPLS software. Findings indicated that there is a significant correlation between learning orientation and new product development performance. One can confirm that open innovation acts as a mediator in the relationship between attitudes toward learning and new product development performance.
Keywords: learning orientation, new product development performance, Open innovation