فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مهدوی مزده*، مصطفی جعفری، عبدالمجید کهریزی، عاطفه حسینی خمسه مطلق صفحات 1-31

    با تغییر چشم انداز اقتصادی جهان به سوی اقتصادی مبتنی بر خدمات، نوآوری خدماتی از اهمیت فراوانی برای کسب و حفظ مزیت رقابتی در محیط کسب وکار روبه خدماتی شدن برخوردار است. در چنین شرایطی، بنگاه های تولیدی نیز ملزم به اتخاذ استراتژی افزودن خدمات به سبد خود و درنظرگرفتن نوآوری خدماتی (علاوه بر نوآوری محصولی) هستند. اصلی ترین چالش در تغییر جهت گیری بنگاه های تولیدی از محصول محوری به محصول-خدمت محوری، مدیریت «توانمندی های پویای» موردنیاز برای نوآوری خدماتی است. توانمندی های پویا، تحول و نوسازی فرآیندهای فعلی بنگاه را تسهیل کرده و انواع نوآوری را برای کسب تناسب بهتر با محیط متغیر ارتقا می دهند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی خردبنیان های توانمندی های پویا در نوآوری خدماتی بنگاه های تولیدی و تببین تعاملات فی مابین این خردبنیان ها در بستر یک بنگاه تولیدی ایرانی (شرکت خودروسازی سایپا) است. بدین منظور، با مرور پیشینه ی موضوع، 14 خردبنیان ذیل سه دسته توانمندی های پویا شناسایی شد. سپس نظر خبرگان دانشگاهی و اجرایی با استفاده از ابزار پرسشنامه درباره ضرورت و میزان اهمیت هر خردبنیان در نوآوری خدماتی، جمع آوری شد. در ادامه با روش دیمتل فازی و مبتنی بر نظرخواهی از خبرگان اجرایی، شدت و جهت ارتباط متقابل میان این خردبنیان ها در بستر شرکت خودروسازی سایپا به عنوان بنگاه تولیدی موردمطالعه بررسی شد.

    کلیدواژگان: خدماتی شدن، نوآوری خدماتی، توانمندهای پویا، خردبنیان ها، بنگاه تولیدی
  • علی محقر*، مهدی محمدی، نیما مختارزاده، روح الله شهیدی پور صفحات 33-60

    موضوع این مقاله، ارائه چارچوب مفهومی برای تبیین نحوه شکل گیری زیست بوم های کارآفرینی دانشگاه پایه در تهران و شاخصها و زیرشاخص های مربوط به آن بوده و روش پژوهش کیفی است. این تحقیق در بازه زمانی سال های 1397 و 1398 انجام شده و قلمرو مکانی آن دانشگاه های شهر تهران بوده است. چارچوب مفهومی توسعه داده شده در این تحقیق شامل یک ماتریس سه درچهار است که محور افقی آن جایگاه زیست بوم در چرخه عمر (مشتمل بر 4 وضعیت: تولد، فعال سازی، یکپارچگی و بلوغ) و محور عمودی آن نحوه شکل گیری اکوسیستم (مشتمل بر 3 وضعیت: ارگانیک و جامعه محور، نظام مند و دانشگاه محور و ترکیب ارگانیک و نظام مند) را نشان می دهد. در ادامه نیز با روش تحلیل مضمون و با بکارگیری شبکه مضامین، شاخصها و زیرشاخص های پیشنهادی تعیین گردید.در بخش بعد با بکارگیری روش دلفی، شاخصها و زیرشاخصهای مربوط به چرخه عمر شامل 4 شاخص: وضعیت زیرساختهای سازمانی کارآفرینی (مشتمل بر 7 زیرشاخص)، وضعیت منابع موجود در اکوسیستم (مشتمل بر 4 زیرشاخص)، وضعیت ارتباطات بین عناصر فعال در زیست بوم (مشتمل بر 5زیرشاخص) و وضعیت زیرساخت های برنامه ای، مدیریتی و فرهنگی زیست بوم (مشتمل بر 3زیرشاخص) تعیین و جمع بندی گردید. شاخصها و زیرشاخصهای مربوط به تعیین الگوی شکل گیری نیز شامل 2 شاخص: سهم دانشجویان و فارغ التحصیلان در زیست بوم کارآفرینی (مشتمل بر 3زیرشاخص) و نقش عوامل غیردانشگاهی در زیست بوم کارآفرینی (مشتمل بر 3زیرشاخص) تعیین و جمع بندی شد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی دانشگاه پایه، چارچوب مفهومی، الگوی شکل گیری، چرخه عمر، تحلیل مضمون، شبکه مضامین، دلفی
  • زهرا نجفی*، مجید صامتی، سمیه جمالی صفحات 61-84

    در طول سال های اخیر اهمیت کارآفرینی در پیشبرد رشد و توسعه اقتصادی کشورها و رفع نابرابری توزیع درآمد سهم بالایی به خود اختصاص داده است. به گونه ای که کارآفرینان در توسعه ی اقتصادی کشورهای توسعه یافته، نقش محوری داشته اند. در حالی که در کشورهای درحال توسعه این اهمیت نادیده گرفته شده است. لذا با توجه به اهمیت نقش کارآفرینی، در این تحقیق به بررسی رابطه بین کارآفرینی و نابرابری تویع درآمد در استان های ایران و در طول سال های 1395-1390 پرداخته شده است. نتایج بدست آمده حاکی از تایید رابطه U معکوس بین این دو متغیر است و همچنین نتایج نشان داد که اکثر کشورهای مورد بررسی در قسمت نزولی این منحنی قرار دارند، یعنی با افزایش سطح کارآفرینی، نابرابری توزیع درآمد کاهش می یابد. دیگر متغیرهای اثرگذار بر نابرابری توزیع درآمد، نرخ شهرنشینی و چگالی جمعیت است که به ترتیب تاثیر منفی و مثبت بر نابرابری داشتند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، نابرابری توزیع درآمد، پنل دیتا
  • امیرحسام بهروز*، علی اصغر پورعزت، فرهاد دژپسند، مجتبی امیری صفحات 85-122

    مطالعه حاضر ، فراترکیبی بر پژوهش های حوزه بودجه پژوهش و فناوری در ایران، با هدف آسیب شناسی جامع و کل نگر آن است. جامعه پژوهش حاضر، مشتمل بر 96 مقاله علمی پژوهشی، علمی -ترویجی، گزارش و طرح پژوهشی است که در بازه سالهای 1381-1398 به زبان فارسی به چاپ رسیده اند. در این پژوهش از روش هفت مرحله سندلوسکی و باروسو برای فراترکیب مقالات بهره گرفته شده است که پس از غربال گری، به کمک فهرست COREQ 32-item، 69 سند به منزله پژوهش با کیفیت بالا و متوسط جهت تحلیل عمیق تر شناسایی شدند و دردو بخش توص یفی و تحلیلی بررسی شده اند. با استفاده از روش تحلیل تم ، به تحلیل و استخراج اطلاعات از مقالات و ارائه یافته های نهایی اقدام شده است. موانع اجرای بودجه ریزی پژوهش و فناوری، در قالب 139 عامل و مانع اصلی در 19 مولفه (تم فرعی) در 5 بعد (تم اصلی) خط مشی گذاری حوزه علم و فناوری، تهیه و تنظیم بودجه، تصویب بودجه، اجرای بودجه و نظارت بر بودجه، دسته بندی شدند. 

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، فراترکیب، بودجه علم و فناوری، بودجه پژوهشی، تامین مالی پژوهش و فناوری
  • خلیل نوروزی*، کریم زاهدی خوزانی، مجتبی علویان صفحات 123-149

    ضرورت پرداختن به نوآوری نظامی برای صنایع دفاعی کشورها امروزه بیش ازپیش احساس می شود. نوآوری نظامی به عنوان حوزه ای نوپا، بنیان های نظری ویژه ای دارد. در این پژوهش به بررسی بنیان ها، اهداف و الزامات تحقق نوآوری نظامی مبتنی بر اندیشه های مقام معظم رهبری مدظله العالی پرداخته شده است. برای نیل به این هدف، بیانات معظم له پیرامون نوآوری نظامی گردآوری گشت و مورد پژوهش و تحلیل قرارگرفت. روش استفاده شده درمقاله، کیفی بوده و از راهبرد تحلیل مضمون برای احصای الگوی مورد نظر استفاده گردید. موج سوم اشاره به نوآوری های نهادی دارد که منجر به تاسیس نهادهای انقلابی درحوزه دفاعی و نظامی شد. موچ چهارم به ترسیم انتظارات ایشان برای سرآمد شدن و مرزشکنی در علوم نظامی و دفاعی در دوران کنونی انقلاب اختصاص یافته است. موج پنجم که به عنوان یکی از یافته های روندپژوهی سیر اندیشه معظم له است،تحت عنوان نوآوری دانش پایه، به طرح مقوله علوم بنیادی که می تواند طرح نو در علوم نظامی در اندازند، می پردازد. پس از آن نظام انتظارات صریح معظم له از سازمان های نظامی، مدیران و فرماندهان حوزه نظامی و دفاع و نهایتا پژوهشگران این حوزه مستند به بیانات ایشان استخراج شده است.

    کلیدواژگان: نوآوری، صنایع نوآور، نوآوری نظامی، نوآوری دفاعی، مقام معظم رهبری
  • بهناز خوش طینت *، ابوالفضل شاه آبادی، مصطفی شجاعی شاد، علی مرادی صفحات 151-171

    توسعه صادرات غیرنفتی می تواند وضعیت اشتغال را سامان بخشیده و به تامین منابع ارزی لازم برای واردات کمک نماید. همچنین، از مجرای قطع وابستگی به درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت می تواند تاب آوری اقتصاد را افزایش دهد. اما، تحقق این مهم در دنیای پر رقابت کنونی، نیازمند حمایت از ایده های خلاق، ساخت کالاها و خدمات جدید، مبتنی بر نیازها و سلایق مشتریان خارجی با استفاده از ابزارها و شیوه های نوین تولید و تجاری سازی آنها است که تحت عنوان نوآوری از آن یاد می شود. بنابراین، تحقیق حاضر سعی نمود تاثیر نهاده ها و ستاده های نوآوری را بر سهم بازار دو گروه از کشورهای منتخب صادرکننده نفت (گروه نمونه) و کشورهای منتخب نوآور محور (گروه کنترل) از صادرات غیرنفتی جهان طی دوره 2017-2007 بررسی نماید. برای این منظور، مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به تفکیک دو گروه از کشورهای یادشده برآورد گردید. نتایج نشان داد، تاثیر نهاده ها و ستاده های نوآوری بر سهم بازار هر دو گروه از کشورهای منتخب از صادرات غیرنفتی جهان مثبت و معنادار است. البته، ضریب تخمینی این متغیرها در کشورهای صادرکننده نفت بزرگتر است.

    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، نوآوری، شاخص جهانی نوآوری، داده های نوآوری، ستاده های نوآوری
|
  • Mohammad Mahdavi Mazdeh *, Mostafa Jafari, Abdolmadjid Kahrizi, Atefeh Hosseini Khamseh Motlagh Pages 1-31

    Along the change of world economic vision to service-based economy, service innovation is considered as a significant factor in achieving and maintaining firm’s competitive advantage. In this situation, manufacturing firms are also required to adopt a strategy to develop services to their portfolio and consider service innovation (in addition to product innovation). The main challenge of manufacturing firms involved in shifting from "product orientation" to "product and service orientation", is management of dynamic capabilities for creating service innovation. Dynamic capabilities facilitate the transformation and renewal of firms’ current processes and enable all types of innovation to create a better fit with the environment. The purpose of this study is to identify microfoundations of dynamic capabilities in service innovation and explanation the interactions between these microfoundations in an Iranian manufacturing firm (SAIPA Automotive Company). Therefore, 14 microfoundations were identified in three dynamic capability categories through deep literature reviewing. Then, the opinion of the academic and executive experts was collected using a questionnaire about the necessity and importance of each microfoundations in service innovation. Based on the opinion of the executives, the intensity and interconnectivity between these microfoundations in the context of SAIPA Automotive Company as a manufacturing firm were studied through FUZZY DEMATEL technique.

    Keywords: Servitization, Service Innovation, Dynamic Capabilities, Microfoundations, Manufacturing Firm
  • Ali Mohaghar *, Mehdi Mohammadi, Nima Mokhtarzadeh, Roohollah Shahidipour Pages 33-60

    This paper presents a Conceptual Framework for formation of university-based Entrepreneurial Ecosystems in Tehran and its indicators using a qualitative method. The conceptual Framework of the research includes a 3×4 matrix whose rows show the position of the ecosystem in life cycle (i.e. the 4 stages of emergence, Activation, Integration andMaturity) and the columns indicate the ecosystem formation model (i.e. the 3 states of organic and community-oriented, systematic and university-based, and a combination of both). Further in the qualitative section, the suggested indicators of the conceptual Framework were determined through thematic analysis and thematic network.In the quantitative section, the conceptual Framework and its dimensions were verified using the Delphi method. The following Four life cycle indicators were then identified: the level of development of entrepreneurship infrastructures, strength of the communication network between ecosystem actors, Culcural & Manegerial Infrastructures and the resources available in the ecosystem.The following six indicators were also identified for the ecosystem formation: the extent of Student and Alumni intervention, andNon Academic Factors.

    Keywords: University-based Entrepreneurial Ecosystems, Conceptual Framework, life cycle, Thematic Analysis, comparative analysis, Thematic Network, Delphi
  • Zahra Najafi *, Majid Sameti, Somayeh Jamali Pages 61-84

    Over the recent years, the importance of entrepreneurship has contributed to the advancement of countries' economic growth and development and the elimination of income distribution inequalities. So that entrepreneurs have played a central role in developing economies in developed countries. While this importance has been neglected in developing countries. Therefore, considering the importance of the role of entrepreneurship, this study examines the relationship between entrepreneurship and income inequality in Iranian provinces during the years 1395-1959. The results confirm the reverse U-relationship between these two variables, and the results also showed that most of the countries surveyed are in the downward curve, that is, with increasing levels of entrepreneurship, income distribution inequality is reduced. Other variables affecting inequality of income distribution, urbanization rate and population density have positive and negative effects on inequality, respectively.

    Keywords: Entrepreneurship, Income distribution inequality, panel- Data
  • Amirhesam Behrooz *, Ali Asghar Pourezzat, Farhad Dezhpasand, Mojtaba Amiri Pages 85-122

    The present paper is a meta-synthesis study on the research and technology budget areas in Iran with the aim of comprehensive and holistic diagnosis. The statistic of the present paper consists of 96 documents, including research papers, review papers, reports and research projects which have been published in Persian during the years 2002-2019. In this study, Sandlowski and Barroso's seven-step method was used, and after screening by helping the COREQ 32-item index, 69 documents were identified as high-quality and medium-quality research for deeper analysis, and they have been reviewed in the two sections of descriptive and qualitative. The themes were analyzed and extracted from the articles and final findings using the theme analysis method. The results showed that the barriers to implementation of research and technology budgeting consisted of 139 main factors and obstacles in 19 components (sub themes) in 5 dimensions (Main theme) includes science and technology policy making, budget planning, budget approval, budget execution and budget monitoring.

    Keywords: Budgeting, Meta-Synthesis, Science, Technology budget, research budget, financing of Research, technology
  • Khalil Noruzi *, Karim Zahedi Khozani, Mojtaba Alavian Pages 123-149

    The need for military innovation for defense industries in countries is increasingly felt today. Military innovation as a nascent field has special theoretical foundations. This study examines the foundations, goals, and requirements of realizing military innovation based on the ideas of the Supreme Leader Supreme Leader. The third wave refers to the institutional innovations that led to the establishment of revolutionary institutions in defense and military. The fourth wave is devoted to outlining their expectations of excellence in military and defense sciences during the current revolution. The Fifth Wave, one of the findings of the great think-tank's research process, is called Fundamental Knowledge Innovation, which addresses the concept of the fundamental sciences that can launch a new design in the military. Since then, the system of explicit expectations has been extracted from military organizations, military and defense commanders and commanders, and ultimately documented scholars in their field.

    Keywords: Innovation, Innovation Industries, Military Innovation, Defense Innovation, Iran's supreme leader
  • Behnaz Khoshtinat *, Abolfazl Shahabadi, Mostafa Shojaei Shad, Ali Moradi Pages 151-171

    The development of non-oil exports can regulate the employment situation and help to the provide of necessary foreign exchange resources for imports. It can also increase the resilience of the economy by cutting off dependence on foreign exchange earnings from oil exports. But to achieve this, in today's competitive world, It needs to support creative ideas, build new products and services, based on the needs and preferences of foreign customers using their new tools and methods of production and commercialization, referred to as innovation. Therefore, the present study attempted to examine the effect of inputs and outputs of innovation on the market share of two oil exporting selected countries (sample group) and Innovation -Driven Stage selected countries (control group) from non-oil global exports during the period 2007-2017. For this purpose, the research model was estimated using panel data and generalized method of moments in two groups of countries. The results showed that the effect of inputs and outputs of innovation on the market share of both groups of selected countries from non-oil world exports was positive and significant. Of course, the estimated coefficient of these variables is higher in oil-exporting countries.

    Keywords: Non-Oil Exports, Innovation, Global Innovation Index, Innovation Input, Innovation output