فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خالد رحمانی، قباد مرادی، محمد باقر خادم عرفان، لیلا فرجی، قاسم زمینی، بهارک محمدیان، محمد کریمی، فارس بهرامی، احمد رئیسی* صفحات 313-322
    مقدمه و اهداف

    ایران از سالیان پیش برنامه های حذف مالاریا را شروع کرده است. هدف از این پژوهش، مروری بر نظام مراقبت مالاریا در ایران بود.

    روش کار

    داده های این مطالعه از نظام مراقبت مرکز مدیریت بیماری های واگیر، بررسی اسناد، مدارک، کتاب ها و مقاله های منتشر شده و مصاحبه با صاحبان فرایند و صاحب نظران نظام مراقبت مالاریا در سال های 98-1396 هجری شمسی اخذ شد.

    یافته ها

    نظام مراقبت مالاریا در ایران یک ساختار منسجم دارد که در آن همه موارد شناسایی شده بیماری از سطوح محیطی تا مرکز به صورت فوری و تلفنی گزارش، بررسی و پیگیری می شوند. با توجه به این که اهداف اصلی برنامه مالاریا شامل حذف آن میسر شده است، مراقبت این بیماری در ایران هم اکنون با هدف استحکام مرحله حذف فعالیت می کند و در این مرحله همه موارد جدید علاوه بر بررسی، درمان و پیگیری، از نظر اپیدمیولوژیک هم با عنوان های عود، انتقال محلی، انتقال از وارده و یا مالاریای ناشی از تلقیح خون طبقه بندی می شود.

    نتیجه گیری

    اجرای موفق مراقبت مالاریا در طی زمان باعث شده که اکنون موارد بومی بیماری تنها محدود به سه استان جنوب شرقی کشور باشد و موارد جدید به زیر 300 مورد در سال برسد. با وجود موفقیت ها، از آن جا که اکنون هدف از مراقبت مالاریا در ایران حذف بیماری است، نظارت مستمر بر اجرای صحیح همه فرایندها و ارزیابی راه کارهای مورد استفاده ضروری است.

    کلیدواژگان: مالاریا، نظام مراقبت، بیماری های واگیر، ایران
  • فائزه نوروزی نژاد، حسین عرفانی، عباس نوروزی نژاد، فرزاد کاوه، فاطمه غفاری* صفحات 323-333
    مقدمه و اهداف

    استان کردستان به دلیل بالا بودن تعداد موارد بیماری یکی از مناطق موردتوجه برای برنامه های کشوری کنترل بروسلوز بوده است. این مطالعه با هدف تعیین برخی شاخص های اپیدمیولوژیک و روند بروز  بروسلوز انسانی در سال های 95-1388  انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به بروسلوز استان کردستان که بیماری آن ها در فاصله سال های 95-1388 تشخیص داده شده است، بود. اطلاعات مربوط به 6918 مورد بیماری در استان کردستان مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که بالاترین میزان بروز بیماری در استان مربوط به سال 1393 با میزان 54/103 در یک صد هزار نفر و پایین ترین میزان بروز مربوط به سال 1389 با میزان 86/23 در یک صد هزار نفر جمعیت بود. بررسی 8 ساله بیماری نشان داد که بیش ترین میزان بروز بیماری مربوط به شهرستان بیجار است. یافته ها هم چنین نشان داد که بیش ترین درصد تجمعی موارد بیماری مربوط به گروه سنی 44-25 سال بود. در این مطالعه زنان خانه دار و شغل کشاورز- دامدار، ساکنان روستا و جنس مذکر بیش ترین موارد بیماری را به خود اختصاص دادند. در تمامی سال های مورد بررسی اغلب بیماران سابقه تماس با دام را مثبت گزارش کرده اند.

    نتیجه گیری

    لازم است تا اقدامات همه جانبه ای برای کنترل مسیر انتقال عفونت از دام های اهلی(گاو و گوسفند و بز) و محصولات آن ها به انسان و ارائه راهکارهای پیشگیرانه توسط مسوولان بهداشتی کشور و ارایه دهندگان خدمات بهداشتی- درمانی به ویژه در فصل تابستان برای ساکنان روستاهای استان، زنان خانه دار و مردان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تب مالت، بروسلوز، بیماری های عفونی، اپیدمیولوژی، استان کردستان، ایران
  • بهزاد دماری، مریم چگینی، ایرج اسماعیلی، حمید صرامی، حسین المدنی، هومن نارنجی ها، فریما مینایی، مهین احمدی پیشکوهی* صفحات 334-342
    مقدمه و اهداف

    مصرف الکل در میان کارکنان مشاغل مختلف منجر به بروز مشکلات متعددی می شود لذا به سبب اهمیت موضوع، این مطالعه باهدف بررسی جامع شیوع مصرف الکل در میان کارکنان مشاغل صنعتی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی مقطعی است. داده ها از طریق مصاحبه پرسشگر آموزش دیده بر مبنای پرسشنامه ساختارمند و بر اساس خوداظهاری شرکت کنندگان گردآوری شدند. شرکت کنندگان مطالعه شامل 13128 نفر از کارکنان سراسر کشور بوده که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و بر اساس جمعیت شاغلین کارگری و مراکز صنعتی هر استان انتخاب شدند. داده ها پس از تجزیه وتحلیل به تفکیک شیوع مصرف در 31 استان کشور گزارش گردید.

    یافته ها

    در وضعیت خوش بینانه، کارکنان استان های اردبیل (%7/10)، کرمانشاه (%6/10) و گیلان (%1/7) بالاترین فراوانی مصرف الکل را گزارش داده بودند. میانگین کشوری شیوع مصرف فعلی در کارکنان 3/2% بوده و فراوانی شیوع مصرف الکل در طول عمر کارکنان تا 4/12% می رسد.

    نتیجه گیری

    داده های این مطالعه با تکیه بر خوداظهاری شرکت کنندگان گرداوری شده لذا نرخ شیوع برآورد شده به صورت خوش بینانه و پایین تر از وضعیت واقع بینانه تلقی می گردد. بر اساس یافته ها، در محیط های کاری کشور به ویژه در استان های اردبیل، کرمانشاه و گیلان نیاز به سیاست گذاری و مداخله جهت کاهش شیوع مصرف الکل و به حداقل رساندن صدمات ناشی از آن احساس می شود.

    کلیدواژگان: شیوع، مراکز صنعتی، مصرف الکل
  • ملیحه صفری، محمد عباسی، فاطمه گوهری انصاف، زینب برنگی، قدرت الله روشنایی* صفحات 343-351
    مقدمه و اهداف

    در تحلیل بقا استفاده از مدل کاکس برای تعیین عوامل موثر، نیازمند برقراری پیش فرض هایی است که عدم برقراری آن ها منجر به نتایج اریب می شود. هدف این مقاله تعیین عوامل موثر بر بقای بیماران مبتلا به سرطان معده دارای متاستاز با استفاده از روش ناپارامتری جنگل تصادفی بقا (RSF) و مقایسه آن با مدل کاکس است.

    روش کار

    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر 201 بیمار مبتلا به سرطان معده دارای متاستاز مراجعه کننده به کلینیک امام خمینی استان همدان موردبررسی قرار گرفت. بقای بیماران از زمان تشخیص تا مرگ یا پایان مطالعه محاسبه شد. ویژگی های جمعیت شناختی (شامل سن و جنس) و متغیرهای مربوط به بیماری (شامل مرحله بیماری، گرید تومور، نوع درمان و...) از پرونده بیماران استخراج شد. عوامل موثر با استفاده از مدل کاکس و جنگل تصادفی بقا تعیین و مقایسه شد. تحلیل داده ها با نرم افزار R3.4.3 و بسته های survival و RandomForestSRC انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن تشخیص بیماران (9/12) 5/61 سال بود. بر اساس مدل کاکس تنها متغیر شیمی‏درمانی (P=0.033) بر بقا موثر بود. نتایج برازش مدل RSF نشان داد که متغیرهای موثر بر بقا به ترتیب نوع جراحی، محل متاستاز، شیمی‏درمانی، سن، گرید تومور، جراحی، تعداد لنفوم های درگیر، جنس و رادیوتراپی بود. همچنین مدلRSF  باقاعده تقسیم لگ-رتبه بر اساس شاخص های مناسبت مدل نسبت به مدل کاکس عملکرد بهتری داشت.

    نتیجه گیری

    درصورتی که تعداد متغیرها زیاد و بین متغیرها رابطه وجود داشته باشد روش RSF متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر بقا را بدون نیاز به پیش فرض های محدودکننده با دقت بالا نسبت به مدل کاکس شناسایی می کند.

    کلیدواژگان: سرطان معده، جنگل تصادفی بقا(RSF)، متاستاز، مدل کاکس، بقا
  • شیلا حسن زاده، همایون صادقی بازرگانی، مینا هاشمی پرست، محمد اصغری جعفرآبادی* صفحات 352-361
    مقدمه و اهداف

    مدل سازی رابطه پیامد با عوامل خطر، به صورت بهینه ای با رویکرد PLS-SEM انجام می شود. در این مدل سازی، خطای اندازه گیری و متغیرهای پنهان را می توان حتی در حجم نمونه کم لحاظ کرد. هدف مطالعه حاضر، تعیین پیشگویی کننده های مصدومیت منجر به بستری موتورسواران با در نظر گرفتن نقش میانجیگری متغیر رفتار حرکتی موتورسواری در یک مطالعه مورد- شاهدی با استفاده از PLS-SEM بود.

    روش کار

    در مطالعه مورد- شاهدی حاضر، تعداد 300 مورد و 156 شاهد بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه، متغیرهای رفتار حرکتی موتورسواران، بیش فعالی بزرگسالان غربالگری کانرز و زیرمقیاس های آن و همچنین متغیرهای مرتبط با راندن موتورسیکلت (نظیر داشتن کلاه ایمنی) ارزیابی شد.

    یافته ها

    بین متغیر پیامد مصدومیت با بیش فعالی بزرگسالان(B= 0.20, P < 0.001) و رفتار موتورسواران(B= 0.33, P<0.001)، رابطه مستقیم و معنی داری مشاهده شد ولی بین پیامد مصدومیت با متغیرهای مشخصات جمعیت شناختی و رفتارهای حرکتی موتورسواران رابطه معنی داری مشاهده نشد (P> 0.05). همچنین بین بیش فعالی با رفتار حرکتی موتورسواران (B= 0.51, P< 0.001) و رفتار موتورسواران با رفتارهای حرکتی موتورسواران(B= 0.52, P< 0.001) و نیز بیش فعالی با رفتار موتورسواران
    (B= 0.39, P< 0.001) رابطه مستقیم و معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج به دست آمده از PLS-SEM،  برنامه های مداخله ای جهت کاهش مصدومیت بر اساس متغیرهای بیش فعالی، رفتار موتورسواران و رفتارهای حرکتی موتورسواران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: PLS-SEM، ترافیک، مصدومیت، رفتار موتورسواران، بیش فعالی بزرگسالان
  • منصور رضایی، نگین فخری*، سوده شهسواری، فاطمه رجعتی صفحات 362-371
    مقدمه و اهداف

    دیابت بارداری شایع ترین اختلال متابولیک دوران بارداری است. در صورت تشخیص زودرس این بیماری می توان از برخی عوارض آن جلوگیری کرد. هدف این پژوهش پیش بینی زودرس ابتلا به دیابت بارداری بوسیله مدل های رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی، درخت تصمیم و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون و مقایسه این مدل ها بود.

    روش کار

    پرونده 420 خانم باردار (1391-1389) دارای پرونده در مراکز بهداشتی کرمانشاه، با روش نمونه گیری در دسترس بررسی شد. اطلاعات جمعیت شناختی، متغیرهای مربوط به دوره بارداری و نتایج آزمایش ها و ابتلا به دیابت بارداری با معیار قند خون ناشتا بزرگ تر یا مساوی 92 از پرونده آنان گردآوری شد. پس از برازش چهار مدل فوق به داده ها، عملکرد مدل ها باهم مقایسه گردید و با توجه به معیارهای صحت، حساسیت و ویژگی بر اساس منحنی ROC، مدل برتر معرفی شد.

    یافته ها

    پس از برازش مدل های رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی، درخت تصمیم و شبکه عصبی مصنوعی به مجموعه داده ها، معیار صحت برای مدل های مذکور به ترتیب برابر 81/0، 83/0، 78/0 و 83/0 ، حساسیت 50/0، 63/0، 58/0و 58/0، ویژگی 96/0، 93/0، 87/0 و 94/0 و سطح زیر منحنی ROC به ترتیب برابر 86/0، 78/0، 73/0 و 87/0 محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    در پیش بینی و رده بندی ابتلا و عدم ابتلا به دیابت بارداری، مدل شبکه عصبی مصنوعی دارای نرخ دسته بندی اشتباه کمتر و سطح زیر منحنی ROC بیشتری نسبت به سایر مدل ها بود. می توان نتیجه گرفت که این مدل دارای پیش بینی های صحیح تر و نزدیک به واقعیت نسبت به سایر مدل ها است.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، صحت، حساسیت، ویژگی، منحنی ROC
  • محمد اصغری جعفرآبادی، لیلا کریمی، فرشید رحیمی بشر، امیر واحدیان عظیمی* صفحات 371-386
    مقدمه و اهداف

    آموزش آرام سازی پیشرونده عضلانی برای بیماران درگیر با رویدادهای پاتولوژیک و فیزیولوژیک منافع فیزیولوژیک و روان شناختی مهمی داشته و بر ابعاد مختلف زندگی آن ها مانند کیفیت زندگی موثر است. هدف این مطالعه  ارزیابی تاثیر اجرای آرام سازی پیشرونده عضلانی بر کیفیت زندگی بیماران درگیر با رویدادهای پاتولوژیک و فیزیولوژیک است.

    روش کار

    با جست وجوی عبارت «آرام سازی پیشرونده عضلانی» و «کیفیت زندگی» در پایگاه های فارسی SID، MagIran، IranMedex، IranDoc و Googlescholar و انگلیسی Scopus، Medline، Web of science، ProQuest و Sciencedirect تمامی مطالعه های چاپ شده اجرای آرام سازی پیشرونده عضلانی بر کیفیت زندگی بیماران استخراج شد. کیفیت روش شناسی مقاله ها با استفاده از ابزار Cochrane risk of bias بررسی شد. برای تحلیل از مدل اثرات تصادفی استفاده و ناهمگنی مطالعه ها با شاخص I2 تحلیل شد. داده ها با نرم افزار STATA نسخه 14 تحلیل شد.

    یافته ها

    از 495 مطالعه اولیه تنها 10 مطالعه به تاثیر اجرای تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی بر کیفیت زندگی بیماران پرداخته بودند. اختلاف میانگین استاندارد شده کیفیت زندگی و ابعاد آن در تمام موارد معنی دار بود (0.001>P) و عبارت اند از: عملکرد فیزیکی (339/0SMD=)، محدودیت نقش فیزیکی (378/0SMD=)، درد جسمانی (341/0SMD=)، سلامت عمومی (598/0SMD=)، عملکرد اجتماعی (873/0SMD=)، سلامت روانی (736/0SMD=)، محدودیت نقش عاطفی (791/0SMD=)، شادابی (706/0SMD=)، مجموع ابعاد جسمی (652/0SMD=)، مجموع ابعاد روانی (316/1SMD=) و نمره کل کیفیت زندگی (480/0SMD=). تنها یک مطالعه خطر پایین تورش داشت.

    نتیجه گیری

    اجرای تکنیک آرا م سازی پیشرونده عضلانی بر کیفیت زندگی بیماران درگیر با رویدادهای پاتولوژیک و فیزیولوژیک تاثیر معنی داری داشت؛ به منظور ارتقای کیفیت زندگی این بیماران اجرای تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: متاآنالیز، رویداد فیزیولوژیک و پاتولوژیک، آرام سازی پیشرونده عضلانی، کیفیت زندگی، مرور سیستماتیک
  • ابراهیم قادری، قباد مرادی، سعید شرفی، خالد رحمانی، شهناز احمدی، بهزاد محسن پور، مهشید ناصحی* صفحات 387-396
    مقدمه و اهداف

    در طی دهه های قبل، برنامه مبارزه با سل در کشور بسیار ساختارمند شده و موفقیت های زیادی حاصل شده است. هدف این مقاله، توصیف مشخصات برنامه مراقبت سل و اجزای آن در کشور جمهوری اسلامی ایران است.

    روش کار

    داده های این مطالعه از نظام مراقبت مرکز مدیریت بیماری های واگیر، بررسی اسناد، مدارک، کتاب ها و مقاله های منتشر شده و مصاحبه با صاحبان فرایند و صاحب نظران نظام مراقبت سل در سال های 98-1396 هجری شمسی اخذ شد.

    یافته ها

    در نظام مراقبت سل، شناسایی و درمان و پیگیری اطرافیان بیماران انجام می شود. اجرای راهکار DOTS یا به عبارتی درمان کوتاه مدت تحت نظارت مستقیم یک جزء اصلی برنامه محسوب می شود. ثبت بیماران در نرم افزار آنلاین انجام می شود و امکان گزارش گیری شاخص های مهم برنامه در این نرم افزار وجود دارد. در این نظام مراقبت، حساسیت ویژه ای روی درمان بیماران وجود دارد، بنابراین بروز سل مقاوم به درمان در کشور به نسبت همسایگان کم تر است. وجود آزمایشگاه های منطقه ای که به صورت گسترده ای همه مناطق کشور را پوشش می دهند، از نقاط قوت دیگر برنامه مبارزه با سل است.

    نتیجه گیری

    برنامه مبارزه با سل در ایران با وجود مشکلات بودجه ای، موفقیت های زیادی را به همراه داشته است. هرچند این برنامه نیازمند درنظر گرفتن راهکارهای جدید برای کاهش هرچه بیشتر میزان بروز سل است.

    کلیدواژگان: سل، نظام مراقبت، بیماری های واگیر، ایران
|
  • KH Rahmani, GH Moradi, MB Khadem Erfan, L Faraji, GH Zamini, B Mohammadian, M Karimi, F Bahrami, A Raeisi* Pages 313-322
    Background and Objectives

    Iran started malaria elimination campaigns many years ago. The purpose of this study was to review the malaria surveillance system in Iran.
     

    Methods

    The data of this study were obtained from the surveillance system of the Center for Communicable Disease Control, a review of records, documents, books and published articles, and also interviews with process owners and experts of malaria surveillance in 2017-2019.
     

    Results

    The surveillance system of malaria in Iran has a coherent structure, in which all identified cases are reported and monitored from the environmental levels to the center by telephone instantly. Considering that the main goals of the malaria program including disease elimination have been obtained, the surveillance system in Iran is currently aiming at strengthening the elimination phase. In this stage, all new cases are also epidemiologically investigated in addition to examination, treatment and follow-up for categorization of the cases in categories of relapse, indigenous, introduced, and induced.
     

    Conclusion

    The successful implementation of the surveillance system for malaria over time has caused indigenous cases of disease to be limited to three southeastern provinces of the country and there are fewer than 300 new cases a year. Despite success, since the goal of malaria surveillance in Iran is now disease elimination, continuous monitoring of  correct implementation of all processes and evaluation of the applied strategies are necessary.

    Keywords: Malaria, Surveillance system, Communicable diseases, Iran
  • F Norouzinezhad, H Erfani, A Norouzinejad, F Kaveh, F Ghaffari* Pages 323-333
    Background and Objectives

    Kurdistan Province has always been one of the areas of interest in national disease control programs due to a high number of human brucellosis cases. This study was conducted to explore some of the epidemiological indexes and the trend of the incidence of human brucellosis in this area from 2009 to 2016.
     

    Methods

    The target population of this cross-sectional study included the human brucellosis patients living in Kurdistan Province whose disease was diagnosed between 2009 and 2016. The data of 6918 patients were analyzed. The incidence was calculated in 100,000 at-risk population.
     

    Results

    The highest incidence was 103.54 in 100,000 in 2014 and the lowest was 23.86 in 100000 in 2010. According to 8-year analysis, the highest incidence rate was seen in Bijar. Male gender, rural dwellers, farmers, ranchers, housewives, and those aged 24-25 years were at a higher risk of the disease based on the results. Most of the patients reported contact with livestock.
     

    Conclusion

    Comprehensive measures should be taken to control the infection transmission from domestic animals and their products to humans; moreover, preventing measures should be devised by health policy-makers, especially for villagers, housewives, and men.

    Keywords: Malta fever, Brucellosis, Infectious diseases, Epidemiology, Kurdistan province, Iran
  • B Damari, M Chegeni, I Esmaili, H Sarrami, H Almadani, H Narenjiha, F Minaee, M Ahmadi Pishkuhi* Pages 334-342
    Background and Objectives

    Alcohol consumption among various occupations' staff leads to many problems. Therefore, due to the importance of the issue, this comprehensive study was conducted to determine the prevalence of alcohol consumption among industrial workers.
     

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the data were collected using a structured questionnaire through interview based on the workers’ self-reports. The participants included 13,128 workers across the country selected by multi-stage cluster sampling according to the population of labor workers and industrial centers in each province. The data were reported according to the consumption prevalence in the 10 spatial planning zones.
     

    Results

    In the optimistic situation, wokers in Ardebil (10.7%), Kermanshah (10.6%) and Guilan (7.1%) reported the highest frequency of alcohol consumption. The country’s mean prevalence of current consumption was 3.2% and the prevalence of alcohol consumption in life was up to 12.4% in the workers.
     

    Conclusion

    The data are based on the self-report of the participants. Therefore, the estimated prevalence rate is considered optimistic and below the actual prevalence. In the work environments of the country, especially in provinces with the highest frequency, special policies and interventions are needed to reduce the prevalence of alcohol consumption and minimize the harms caused by it.

    Keywords: Prevalence, Industrial workers, Alcohol consumption
  • M Safari, M Abbasi, F Gohari Ensaf, Z Berangi, GH Roshanaei* Pages 343-351
    Background and Objectives

    In survival analysis, using the Cox model to determine the effective factors requires the assumptions whose failure of leads to biased results. The aim of this paper was to determine the factors affecting the survival of metastatic gastric cancer patients using the non-parametric method of Randomized Survival Forest (RSF) model and to compare its result with the Cox model.
     

    Methods

    In this retrospective cohort study, 201 patients with metastatic gastric cancer were evaluated in Hamadan Province. Patient survival was calculated from diagnosis to death or end of study. Demographic characteristics (such as gender and age) and clinical variables (including stage, tumor size, etc.) were extracted from the patient records. Factors affecting survival were determined using the Cox model and RSF. Data analysis was performed using the R3.4.3 software and RandomForestSRC and survival packages.
     

    Results

    The mean (SD) age of patients was 61.5 (12.9) years old. The Cox model showed that chemotherapy (p=0.033) was effective in survival, and the results of fitting the RSF model showed that the most important variables affecting survival were type of surgery, location of metastasis, chemotherapy, age, tumor grade, surgery, number of involved lymph nodes, sex and radiotherapy. Based on the model appropriateness, the RSF model with log-rank split rule had a better performance compared to the Cox model.
     

    Conclusion

    If the number of variables is high and there is a relationship between the variables, the RSF method identifies the important and effective variables on survival with high accuracy without requiring restrictive assumptions compared to the Cox model.

    Keywords: Gastric cancer, Random survival forest (RSF), Metastasis, Cox model, Survival
  • SH Hasanzadeh, H Sadeghi Bazargani, M Hashemiparast, M Asghari Jafarabadi* Pages 352-361
    Background and Objectives

    The aim of this study was to determine the predictability of the PLS-SEM model for injuries resulting in hospitalization in motorcyclists using a mediator variable in a case-control study.
     

    Methods

    In this case-control study, 300 cases and 156 controls were randomly selected from 150 clusters using random cluster sampling. The data were collected using the motorcycle riding behavior (MRB) questionnaire, adult attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) questionnaire (subscales) and a checklist containing motorcycle related variables.
     

    Results

    The motorcycle riding behavior, adult ADHD, motorcycling related variables and some demographic variables were found to be the predictors of injury. There were significant positive relationships between injury and motorcycling related variables (B=0.20, P=0.001) and ADHD (B=0.33, P=0.001), between MRB and motorcycling related variables (B=0.51, P=0.001) and ADHD (B=0.52, P=0.001), and between ADHD and motorcycling related variables (B=0.39, P=0.001).
     

    Conclusion

    Considering the more accurate results of PLS-SEM, the intervention programs should especially address those who have hyperactive children, those who use the cellphone while riding, and those who ride in dark hours of the night.

    Keywords: Partial least squares, Traffic, Injury, Motorcycle riding behavior, Adult hyperactivity disorder
  • M Rezaei, N Fakhri*, S Shahsavari, F Rajati Pages 362-371
    Background and Objectives

    Gestational Diabetes Mellitus (GDM) is the most common metabolic disorder in pregnancy. In case of early detection, some of its complications can be prevented. The aim of this study was to investigate early prediction of GDM by logistic regression (LR), discriminant analysis (DA), decision tree (DT) and perceptron artificial neural network (ANN) and to compare these models.
     

    Methods

    The medical files of 420 pregnant women (2010-12) in Kermanshah health centers were evaluated using convenience sampling. Demographic data, pregnancy-related variables, lab tests results, and a diagnosis of GDM according to a fasting blood sugar level of 92 or more were collected from their files. After fitting the four models, the performance of the models was compared and according to the criteria of accuracy, sensitivity and specificity (based on the ROC curve), the superior model was introduced.
     

    Results

    Following the fitting of LR, DA, DT and perceptron ANN models, the following results were obtained. The accuracy of the above models was 0.81, 0.83, 0.78 and 0.83, respectively, the sensitivity of the models was 0.50, 0.63, 0.58 and 0.58, the specificity of the models was 0.96, 0.93, 0.87 and 0.94, and the area under the ROC curve was 0.86, 0.78, 0.73 and 0.87, respectively.
     

    Conclusion

    In predicting and categorizing the presence of GDM, the ANN model had a lower error rate and a higher area under the ROC curve compared to other models. It can be concluded that this model offers better predictions and is closer to reality than other models.

    Keywords: GDM, Accuracy, Sensitivity, Specificity, ROC curve
  • M Asghari Jafarabadi, L Karimi, F Rahimi Bashar, A Vahedian Azimi* Pages 371-386
    Background and Objectives

    Progressive muscle relaxation (PMR) training as part of an educational program for patients involved in pathologic and physiological events (PPE) can have important physiological and psychological benefits for the patients, and can affect various dimensions of their lives including the quality of life. This systematic review and meta-analysis was conducted to determine the effect of PMR on the quality of life of patients involved in PPE.
     

    Methods

    Through searching the words “PMR” and “quality of life (QOL)” in Persian databases including SID, MagIran, IranMedex, and IranDoc and international databases including Google Scholar, Scopus, PubMed, Web of Science, ProQuest, and ScienceDirect, all studies published on the effect of PMR on the QOL were extracted. The methodological quality of the papers was examined using Cochrane risk of bias. Data analysis was carried out using a random-effects model and heterogeneity was assessed by I2. The data were analyzed using the STATA software version 14.0.
     

    Results

    Of 495 studies, only 10 explored the effect of PMR on the QOL of patients. The pooled mean of the QOL and all dimensions were statistically significant, including physical functioning (0.339), physical role limitation (0.378), bodily pain (0.341), general health (0.598), social functioning (0.873), mental health (0.736), emotional role limitation (0.791), vitality (0.706), total physical dimensions (0.652), total mental dimensions (1.316), and total QOF score (0.480). Only one study had a low risk of bias.
     

    Conclusion

    Implementation of PMR has a significant effect on the quality of life of patients involved in PPE. PMR is recommended to improve the QOL of the patients.

    Keywords: Meta-analysis, Physiologic, pathologic event, Progressive muscle relaxation, Quality of life, Systematic review
  • E Ghaderi, GH Moradi, S Sharafi, KH Rahmani, SH Ahmadi, B Mohsenpour, M Nasehi* Pages 387-396
    Background and Objectives

    Over the past decades, the Iran’s anti-tuberculosis campaign has become highly structured and many achievements have been made. The purpose of this study was to describe the characteristics of the TB surveillance system and its components in the Islamic Republic of Iran.
     

    Methods

    The data of this study were obtained from the surveillance system of the Center for Communicable Disease Control, a review of the records, documents, books and published articles, and also interviews with process owners and experts of TB surveillance during 2017-2019.
     

    Results

    Case finding and treatment and follow-up of TB patients and their household contacts are done In the TB surveillance system. The implementation of the DOTS, (DIRECTLY OBSERVED TREATMENT SHORT-Course) is a major component of the TB surveillance system. Patient registration is done in an online application, which allows extracting and reporting the important indicators of the program. In this surveillance system, there is a special sensitivity to the treatment of patients, so the incidence of multi drug-resistant TB in the country is lower than that of the neighbors. The presence of regional laboratories that cover the entire region of the country is one of the strengths of the TB surveillance program in Iran.
     

    Conclusion

    Despite budget problems, the anti-TB program in Iran has many achievements. However, new strategies need to be considered to reduce the incidence of TB.

    Keywords: Tuberculosis, Surveillance system, Communicable diseases, Iran