فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 26 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدجواد سیدی فرد، مریم رحمانی صفحات 5-22

    یکی از مهم ترین نیازهای بشر، نیاز به امنیت است که همواره عوامل متعدد و مفاهیم خاص در تعیین آن نقش دارند. مفهومی که در عصر حاضر، با رشد فناوری و فضای مجازی، شاهد تغییر و تحول بنیادین در آن هستیم. به عبارتی گفتمان امنیتی در عصر جدید وارد مرحله تازه ای شده و پرداختن به امنیت در فضای مجازی امری گریزناپذیر بوده و تلاش برای پایه ریزی بنیان های پژوهشی در این حوزه که جای خالی آن در آثار فعلی به چشم می خورد، از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از راه های تحقق این امر، تدوین و بهره گیری از تمهیدات امنیتی است که بتواند فضای مجازی را ساماندهی و کنترل کند. سوال اصلی این است که چه چشم اندازی برای این تمهیدات متصور است و در چه جهتی باید تدوین شوند. در راستای پاسخگویی بدین سوال، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از مدل ارگون، سازمان دهی سیاسی فضای مجازی به عنوان چشم انداز تمهیدات امنیتی در این ارتباط، معرفی می گردد

    کلیدواژگان: چشم انداز تمهیدات امنیتی، سازمان دهی سیاسی، فضای مجازی، مدل ارگون
  • سید یحیی علوی، هاشم گلستانی، محسن جودکی صفحات 23-41

    امروزه جذب سرمایه گذاری خارجی یکی از ضروریات توسعه اقتصادی کشورها محسوب می شود. سرمایه گذاری مستقیم خارجی پیامدهای مثبت و منفی متعددی در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی کشورها به همراه دارد. در برخی کشورها ابعاد مثبت نظیر افزایش رشد اقتصادی و در برخی، پیامدهای منفی آن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در اقتصاد ایران موضوع جذب سرمایه گذاری خارجی همواره از سوی مدیران و مسئولان به عنوان ابزاری مهم برای رسیدن به رشد اقتصادی مطرح شده است. با این وجود تاکنون پیامدهای سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر حوزه امنیت اقتصادی مورد توجه پژوهشگران نبوده است. این تحقیق با روش کیفی «نظریه پردازی داده بنیاد» و با استفاده از دانش ضمنی خبرگان تلاش دارد تا مدل مفهومی اثرگذاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر امنیت اقتصادی ایران را استخراج نماید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی می تواند از طریق مقوله های محوری (1) تقویت تولید داخلی، (2) ارتقای سرمایه انسانی، (3) افزایش تراز تجاری و (4) تقویت توان اقتصادی کشور تاثیر مثبت و از طریق افزایش بستر تهدیداتی نظیر نفوذ، جاسوسی و خرابکاری اقتصادی تاثیر منفی بر امنیت اقتصادی بگذارد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، امنیت اقتصادی، ایران، نظریه پردازی داده بنیاد
  • حمید درج*، محمدعلی بصیری صفحات 43-66

    تحولات سیاسی که از سال 2011 میلادی در کشورهای عربی به وقوع پیوست، نه تنها به استقرار حکومت های دموکراتیک در منطقه ختم نشد؛ بلکه به پیدایش و گسترش گروه های سلفی- تکفیری منجر گردید. این گروه ها، از شمال و شاخ آفریقا تا آسیای مرکزی در کشورهای منطقه پدیدار گشتند و دست به اقدامات تروریستی زدند. با توجه به اینکه سوریه و عراق در کانون این بحران های تروریستی قرار گرفتند، تهدیدهای گروه های سلفی- تکفیری بیش از پیش برای جمهوری اسلامی ایران نمایان گشت. لذا جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ تدابیر و خط مشی های سیاسی و نظامی در تلاش برای دفع این تهدیدات برآمد تا از این طریق از فروپاشی حلقه های مقاومت در منطقه ممانعت به عمل آورد. این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که داعش چگونه شکل گرفت و نقش ایران در تقابل با آن چه بود؟ در ادامه این فرضیه مطرح می شود که داعش به دلیل اینکه یک جریان ساخته عربی- عبری- وهابی بود، با واقعیات میدانی و افکار عمومی منطقه از جمله ایران منطبق نبود و باعث شکل گیری ائتلاف مقاومت به رهبری ایران در برابر خود گردید که در نهایت این مبارزه متقابل به نابودی داعش در منطقه منجر شد. این مقاله سعی دارد با استفاده از چارچوب نظری رئالیسم تدافعی به بررسی ظهور پدیده داعش در سوریه و عراق و همچنین نقش ایران در شکست این گروه تروریستی بپردازد.

    کلیدواژگان: داعش، پساداعش، امنیت ملی، تروریسم، رئالیسم تدافعی
  • نعمت طرهانی* صفحات 71-92

    در کلیه ابعاد شناخته شده بحران های اجتماعی مولفه عدم مدیریت داخلی نسبت به سایر مولفه های دیگر مهم تر و حائز اهمیت تر می باشد. مولفه عدم مدیریت داخلی پاشنه آشیل بحران های اجتماعی است. این مهم همچنین در مدیریت بحران های اجتماعی نیز - قبل، حین و بعد از وقوع بحران- مانع از اقدام به موقع-غیرنظامی و غیرامنیتی- می شود. با این وجود به نظر می رسد انگشت مسئولین غالبا به سمت خارج از کشور نشانه می رود. حال آنکه بیش تر در نتیجه عدم مدیریت داخلی ایشان، حمایت و دخالت خارجی مجالی برای موج سواری پیدا می کند. در نهایت با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، نتایج کلی پژوهش حاکی از آن است که بحران های اجتماعی دارای سه بعد و هفت مولفه و 42 شاخص که در قالب یک مدل مفهومی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: بحران اجتماعی، ابعاد بحران اجتماعی، مولفه بحران اجتماعی، شاخص بحران اجتماعی
  • امیر شاطری* صفحات 89-102

    با توجه به شواهد موجود معدن کاری و استفاده از مواد معدنی قدمت هزاران ساله دارد یعنی از زمانی که بشر طلا را در معادن روباز و یا رودخانه ها کشف و با وسایل ابتدایی استخراج کرد به معدنکاری پرداخت. اما امروزه معدنکاری حرفه ای بسیار پیچیده و پر هزینه است چرا که اکنون معادن عمیق تر لایه های غنی تهی تر و عیار فلز کانه ها کمتر شده است. معدن کاری، صنعت پیچیده ای است که بر مبنای بسیاری از رشته های صنعتی دیگر بنا شده است و بنابراین مطالعه در مورد چنین صنعتی، مشکلات خاص خود را دارد. (قنبری و همکاران، 1393:7) ما در این پژوهش به این سوال می پردازیم که ملاحظات اساسی در تسهیل مدیریت بحران در معادن زیر زمینی چیست؟ و مسئله این پژوهش بررسی نقش ملاحظات (پیش بینی، پیشگیری) در تسهیل مدیریت بحران در معادن زیرزمینی است. با توجه بهسوزی و انفجار می باشد بررسی این محقق که از روش تحقیق توصیفی و با ابزار گردآوری اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته عمده سناریوهایی که پتانسیل ایجاد بحران در معادن زیر زمینی را داشته شامل چهار موضوع ریزش، سقوط کیج، خفگی و آتش سوزی و انفجار می باشد.

     

    کلیدواژگان: بحران، معدن زیرزمینی، کیج، مدیریت بحران
  • علی ترابی*، محسن مرادیان، کیوان کریم لو صفحات 103-129

    یکی از مهم ترین اقدامات مهم پس از بروز سوانح بزرگ، اسکان اضطراری می باشد. بدیهی است عدم توجه به این امر فاجعه دیگری حتی به مراتب وخیم تر از سانحه اولیه به دنبال خواهد داشت. نظر به این که کلان شهر تهران همواره در معرض تهدیدات طبیعی و غیر طبیعی قرار دارد و یکی از پیامد های ناگوار سوانح بزرگ طبیعی و جنگ، آوارشدن شهروندان می باشد از این رو یکی از مسائل مورد توجه، تراکم بالای جمعیتی و کمبود فضاهای مناسب برای اسکان اضطراری و ساخت پناهگاه در زمان بحران های طبیعی و غیر طبیعی است. در این پژوهش با سعی شده است با تعیین ملاحظات پدافند غیرعامل درطراحی مراکز اسکان اضطراری در زمان بحران های طبیعی و غیر طبیعی این مراکز را به مکان هایی امن و ایمن تر تبدیل نماید و از بروز سوانح ثانویه، افزایش هزینه های احداث و موازی کاری در زمینه احداث مراکز اسکان جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: ملاحظات پدافندغیرعامل، اسکان اضطراری، مکانیابی، طراحی داخلی، تجهیز
|
  • Seyed Mohammad Javad Seyedi Fard, Maryam Rahmani Pages 5-22

    One of the most essential needs of human is security in which various factors are determinent. It is a concept,in which at the present, we witness a fundamental change with the growth of technology and cyberspace. In other words, the security discourse has entered a new era and it is in close relation to the cyberspace. Given the influence and the relation between the cyber and geographic spaces, it is impossible to study the cyberspace without taking environmental condition into consideration and its adjustment with geographic space. To study this adjustment, which is in direct relation to the lives of human, requires the inevitable study of the cyberspace. By the same token, it is essential to underpin the research fundamentals in this sphere the gap of which is seen in the present studies. One of the most essential acts for security in the present era is to control and manage the cyberspace. In the same vein, the current paper deals with the political organization of the cyberspace through descriptive-analytic method and it develops a security model by means of Argon Model.

    Keywords: political organization of space, cyberspace, Argon model, security model
  • Seyed Yahia Alavi, Hashem Golestani, Mohsen Jodaki Pages 23-41

    To attract foreign investment is nowadays one of the requirements in the economic development of countries. The direct foreign investment bears both varied positive and negative consequences in the different economic, political, cultural and security dimensions of countries. In some countries, it brings about positive impacts like economic growth and in some, it mostly spurs negative consequences. In Iran’s economy, the attraction of foreign investment has been discussed by managers and officials as a significant tool for economic growth. Nonetheless, the impacts of foreign investment on economic security has not yet been studied by researchers. This study, by means of Grounded Theory and the tacit knowledge of experts, seeks to explore the conceptual model of direct foreign investment impact on Iran’s economic security. The outcome of the study suggests that the direct foreign investment could bear positive impacts through invigoration of domestic production, promotion of human capital, increase of commercial balance and invigoration of the national economic power, and it may spur negative consequences by threats like infiltration, espionage and economic sabotage.

    Keywords: Foreign Direct Investment, Economic Security, Iran, Grounded Theory
  • Hamid Dorj*, Mohammad Ali Basiri Pages 43-66

    The political developments that took place in the Arab world from 2011 did not end with the establishment of democratic regimes in the region, but led to the emergence and expansion of Salafist-Takfiri groups. These groups emerged from the north and the Horn of Africa to Central Asia in the region and committed terrorist acts. Given the fact that Syria and Iraq were at the center of these terrorist crises, the threats of the Salafist-Takfirist groups became more visible to the Islamic Republic of Iran. Therefore, the Islamic Republic of Iran, by taking measures and political and military policies, tried to eliminate these threats, thus preventing the collapse of the resistance rings in the region. This research seeks to answer the main question of how ISIS was formed and what was Iran›s role as opposed to it? Further, it is suggested that ISIS did not conform to the facts of the field and the public opinion of the region, including Iran, due to the fact that it was an Arab-Hebrew-Wahhabi process, which created a coalition of resistance to Iran›s leadership. Ultimately, this mutual struggle led to the destruction of ISIL in the region. The article tries to explore the emergence of the ISIS phenomenon in Syria and Iraq as well as Iran›s role in defeating this terrorist group using the theoretical framework of defense realism

    Keywords: Isis, His pussy, National Security, terrorism, Defensive Realism
  • Nemaat Tarhani* Pages 71-92

    The current paper is conducted to recognize the dimensions, elements and criteria of social crisis. This research is a descriptive-analytic study in type which conducts exploratory studies on desk and by means of documents. After developing the literature of the study, it selects the population out of the academic-security experts, polls the dimensions, elements and criteria of social crisis by means of Paired Comparison Matrix, and it analyses the specialized viewpoints of experts by means of analytical hierarchy process (AHP). The outcome of the study, by means of AHP, suggests that the issue of the study consists of 3 dimensions, 7 constituents, and 42 criteria (the conceptual model in table 23).

    Keywords: social crisis, social crisis dimensions, social crisis elements, social crisis criteria
  • Amir Shateri* Pages 89-102

    Given the evidence, mining and exploration of mines possesses thousands of years of history, i.e. since the time human discovered gold in open mines or rivers and took up mining with primary tools. The work was possible with primary tools and low costs in that time and needed no particualr know-how. However, mining is nowadays a very sophisticated profession as mines are deeper, layers are richer and the metal alloys are minor. Mining is a sophisticated industry underpinned on many other industrial fields the study of which faces its own difficulties. Incidents in underground mines are severely consequential the outcomes of which are sometimes much widespread. In such conditions, it requires that the reasons behind the incidents are predicted and a plan be adopted to prevent them and mitigate the consequences (Qanbari, Ataie & Safari: 7, 2014). In this study, we deal with the consequential considerations in easing crisis management in underground mines as a question and the part of the considerations (prediction, prevention) in easing crisis management. Given the study, which exploits the research-description and gathers data on desk, the main scenarios which bear the potential to provoke crisis in underground mines include: fall, collapse of cage, suffocation, blaze and explosion.

    Keywords: crisis, underground mine, cage, crisis management
  • Ali Torabi*, Mohsen Moradian, Keywan Karimlou Pages 103-129

    Urgent settlement is one of the utmost significant acts after the rise of adversity. Needless to say, not attending this issue could provoke another adversity more catasrophic than the first one. As the metropolis of Tehran faces natural and unnatural threats and one of the severe consequences of adversity and war is wandering citizens, one of the most important issues is the intense crowd and the shortage of suitable spaces for urgent settlemet and building of shelter in natural and unnatural adversities. In the same vein, this study seeks to determine the considerations of passive defense in the design of urgent settlements in natural and unnatural crises in such a way that they turn into safer palces, and the events, added costs and balanced works be impeded.

    Keywords: passive defense considerations, urgent settlement, locationing, domestic design, equipping