فهرست مطالب

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال یازدهم شماره 49 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسرین رحمتی، ارسلان ایرجی راد*، محمود منسوب بصیری صفحات 3-16

    از آنجاکه زنان روستایی به واسطه محدودیت های موجود از فرصت های کمتری در رشد و توسعه کارآفرینی برخوردار هستند، این تحقیق به بررسی اثربخشی برنامه های آموزش کشاورزی زنان روستایی سال های 96-95 در ایجاد کارآفرینی در بین زنان روستایی پرداخته است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ روش جمع آوری اطلاعات میدانی و از لحاظ کنترل متغیرها شبه آزمایشی با استفاده از ابزار پرسش نامه می باشد. جامعه آماری 970 تن از زنان روستایی عضو تعاونی زنان روستایی ساکن استان البرز است که سابقه شرکت در دوره های آموزشی و ترویجی مرتبط با اشتغال و کسب و کار کشاورزی را داشتند. با استفاده از فرمول کوکران 135 تن از آنان تعیین و برای افزایش دقت داده ها 140 تن، به روش نمونه گیری سهمیه ای جمع آوری شد. به منظور ایجاد امکان مقایسه یک گروه 140 تن از زنان روستایی بدون سابقه شرکت در دوره های آموزشی نیز استفاده گردید. روایی ابزار تحقیق با استفاده از نظر متخصصین و پایایی با استفاده از ضریب تتای ترتیبی (91/0 - 79/0 = θ) مورد تایید قرار گرفت. نتایج آزمون فراسنجه ای من ویتنی حاکی از تفاوت معنی دار آماری از لحاظ ویژگی های کارآفرینانگی بین دو گروه آزمایش و کنترل بود. هم چنین افرادی که در دوره های کارآفرینانگی شرکت کرده بودند در دو مولفه موفقیت طلبی و تحمل ابهام نسبت به گروه کنترل نمره بالاتری کسب نمودند. تحلیل رگرسیون ترتیبی نیز نشان داد که 6 متغیر نگرش به کار، سن، وضعیت اقتصادی، میزان درآمد، شرکت در دوره ها و رفتار اطلاع یابی در مجموع 33 درصد از احتمال تغییر سطح متغیر وابسته ویژگی های کارآفرینانگی را تبیین می کنند (33/0=R2).

    کلیدواژگان: زنان روستایی، اثربخشی آموزشی، آموزش کسب و کار، کارآفرینی
  • نصیبه پورفاتح*، علی رضا سید اسحقی صفحات 17-28
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مولفه های ساختار برنامه سازی بر عملکرد شبکه های تلویزیونی کشاورزی از دیدگاه بهره برداران استان های خراسان رضوی، مرکزی و کرمان انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل بهره برداران از سه روستای سه استان خراسان رضوی (برخودار)، مرکزی (کم برخوردار) و کرمان (نابرخوردار) شامل 280 نفر می باشد که بر اساس جدول مورگان221 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد. روش نمونه گیری در تحقیق، روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و گردآوری داده با پرسش نامه انجام گرفته است. روایی پرسش نامه مورد استفاده از سوی گروهی از متخصصان موضوعی بررسی و تائید شد. و پایایی متغیرها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (77/0 = α) تائید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss21 و ضریب هم بستگی اسپیرمن و رگرسیون استفاده شد. تجزیه و تحلیل بخش توصیفی نشان داد که در استان مرکزی و خراسان رضوی ساختار و محتوا و در استان کرمان رعایت آداب، فرهنگ و سنن دارای بالاترین اولویت است. هم چنین نتایج نشان دادند که بین همه ی مولفه های ساختار برنامه سازی و عملکرد شبکه تلویزیونی رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد و سه مولفه زمان پخش برنامه، عامل های برنامه ساز، ساختار و محتوا 41 درصد از واریانس متغیر وابسته عملکرد شبکه های تلویزیونی را تبیین می کنند. نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون نشان داد، سه مولفه زمان پخش برنامه، عامل های برنامه ساز، ساختار و محتوا قادربه تبیین 41 درصد از واریانس متغیر وابسته عملکرد شبکه های تلویزیونی می باشند. و هم چنین متغیر" زمان بخش برنامه"با مقدار 394/0 بیش از دیگر متغیرها بر عملکرد شبکه های تلویزینی تاثیرگذار می‏باشد.
    کلیدواژگان: ساختار برنامه سازی، تلویزیون کشاورزی، شبکه تلویزیونی، عامل های برنامه سازی
  • آمنه سواری ممبنی، بهمن خسروی پور، مسعود برادران*، مسعود یزدان پناه صفحات 29-45
    کشاورزی از جمله مهم ترین بخش های اقتصادی کشور است و نقش آن در توسعه و ثبات اقتصادی و سیاسی انکار ناشدنی است. هدف از این پژوهش بررسی گرایش جوانان روستایی شهرستان باغملک نسبت به اشتغال در بخش کشاورزی می باشد. برای دستیابی به هدف این پژوهش از نظریه توسعه یافته رفتار برنامه ریزی شده، به عنوان چارچوب پژوهش استفاده شد. پژوهش از نظر ماهیت کمی، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها میدانی بود. جامعه آماری این پژوهش جوانان روستایی 15 تا 29 سال این شهرستان بوده که در مرحله اول با نمونه گیری تصادفی سه دهستان میداوود، منگشت و هپرو از توابع شهرستان باغملک انتخاب شدند. در مرحله دوم از میان این سه دهستان با جمعیت 900 نفر جوان روستایی، نمونه مورد نظر به حجم 270 نفر بر مبنای جدول مورگان انتخاب شد. بنابراین، روش نمونه گیری چند مرحله ای خوشه ای بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای بود که روایی شکلی آن توسط شش نفر از اعضای هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان تایید شد. افزون بر این، برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف پرسش نامه، از پیش آزمون و محاسبه ضریب تتا ترتیبی استفاده شد که بین 73/0 و 91/0 بود. نتایج به دست آمده از مدل معادله های ساختاری تحلیل مسیر نشان داد، دو متغیر هویت خود و هنجار توصیفی نظریه توسعه یافته رفتار برنامه ریزی شده به صورت مستقیم و مثبت گرایش جوانان را برای اشتغال در بخش کشاورزی تحت تاثیر قرار داده اند. هم چنین نتایج گویای افزایش توان پیش بیینی کنندگی نظریه توسعه یافته رفتار برنامه ریزی شده نسبت به نظریه اصلی رفتار برنامه ریزی شده می باشد.
    کلیدواژگان: اشتغال کشاورزی، گرایش به اشتغال، نظریه توسعه یافته رفتار برنامه ریزی شده، جوانان روستایی
  • مهدیه ساعی* صفحات 46-58
    نهادهای ترویج از راه های گوناگون از جمله رسانه های ارتباط جمعی، فناوری های جدید را در بین کشاورزان منتشر می کنند. در این پژوهش، اثربخشی رسانه های رادیو، تلویزیون، اینترنت و نشریه های ترویجی در انتشار اطلاعات کشاورزی بین کشاورزان بررسی شد. این تحقیق از نوع علی- ارتباطی و به لحاظ هدف کاربردی می باشد که با استفاده از روش میدانی اجرا شد. جامعه ی آماری تحقیق، 1433 نفر از کشاورزان شهرستان کرمان در سال زراعی 96-1395 بود که 109 نفر از آنان، با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب برگزیده شدند. ابزار سنجش، پرسش نامه ای بود که روایی آن توسط گروه متخصصان تایید شد. پایایی آن نیز با استفاده از آزمون تتای ترتیبی 85/0 به دست آمد. بنا بر یافته ها، از نظر میزان استفاده؛ تلویزیون، رادیو، نشریه های ترویجی و اینترنت به ترتیب رتبه ی اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند. با وجود این که نشریه های ترویجی از نظر میزان استفاده در جایگاه سوم قرار گرفتند؛ اما، از سوی کشاورزان به عنوان اثربخش ترین رسانه شناخته شدند. رابطه ی بین سن، تحصیلات، پیشینه ی کار و اثربخشی رسانه ها از نظر آماری معنی دار نبود. رابطه ی بین سطح تحصیلات و استفاده از نشریه های ترویجی، رابطه ی بین پیشینه ی کار و استفاده از رادیو و رابطه ی بین سن و استفاده از رادیو مثبت و در سطح پنج درصد خطا و رابطه ی بین تحصیلات و استفاده از اینترنت مثبت و در سطح یک درصد خطا معنی دار بود. در پایان به منظور ارتقای اثربخشی این رسانه ها، توصیه های کاربردی ارائه شد.
    کلیدواژگان: انتشار اطلاعات، رسانه های ارتباط جمعی، کشاورزان، استان کرمان
  • مونا بابایی، حمید موحد محمدی*، امیر علم بیگی، احمد رضوانفر صفحات 59-70
    در سال های اخیر شمار چندی از گونه های زیستی در ایران منقرض شده اند و شمار زیادی از آن ها نیز در معرض انقراض هستند این در حالی است که تنوع زیستی نقش مهمی در حیات و سلامت محیط زیست دارد. این موضوع شامل شمار زیادی از گونه های زراعی و باغی نیز می شود. دانشگاه ها می توانند نقش مهم و اساسی در حفظ و بهبود تنوع زیستی ایفا کنند. براین مبنا، موسسه های آموزش عالی در سراسر جهان تغییر ماموریت ها، هدف ها و چشم اندازهای خود برای توجه و تلفیق چالش های مربوط به حفظ تنوع زیستی را در کارکردهای خود آغازکرده اند. ایجاد چنین ساختار آموزشی به سادگی رخ نخواهد داد و نیازمند تحقیق، تفکر دوباره و باز بینی مولفه های دانشگاه است. مولفه انسانی نظام آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی یکی از ارکان این نظام به شمار می رود که درپیوندی پویا و هماهنگ با دیگر مولفه ها نقش محوری را در پیشبرد هدف های نظام ایفا می کند. لذا این تحقیق به منظور شناسایی مولفه های شایستگی های حرفه ای اعضای هیئت علمی برای آموزش تنوع زیستی انجام گرفت. این پژوهش با دیدمان کیفی و با روش تحلیل محتوای استقرایی انجام پذیرفت. داده های مورد نیاز با انجام مصاحبه نیمه ساختارمند با 24 تن از متخصصان حوزه آموزش محیط زیست و تنوع زیستی که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، گردآوری شد. تحلیل محتوای استقرایی را با مشخص کردن جنبه های معنا دار بودن و آن گاه نمادگذاری آن ها در قالب شناسه های کیفی آغاز کرده و با مقوله بندی شناسه ها و ایجاد ارتباط بین مقوله ها ادامه یافت. این فرآیند به کمک نرم افزار MAXQDA اجرا شد. برای اعتبار بخشی یافته های کیفی، از راهبردهای بازبینی مشارکت کنندگان و بازبینی متخصصان استفاده شده است. یافته ها نشان دادند که شایستگی های حرفه ای اعضای هیئت علمی برای آموزش تنوع زیستی شامل شایستگی های مهارتی، شایستگی های دانشی، شایستگی های ارزشی و اخلاقی بود که هر کدام دارای نشانگرهایی هستند.
    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، اعضای هیئت علمی، آموزش تنوع زیستی
  • شهرام مقدس فریمانی*، مهدیه سادات میرترابی صفحات 71-90
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر دوره های آموزشی ترویجی بر توانمندی اقتصادی زنان روستایی استان سمنان بود. جامعه آماری پژوهش شامل 1646 تن زنان روستایی عضو صندوق اعتبارات خرد استان سمنان (نفر) بود که 112 تن از آنان با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسش نامه توسط نظرخواهی از متخصصان و پایایی پرسش نامه پس از بررسی اولیه با محاسبه آلفای ترتیبی (برابر با 932/0) تایید شد. نتایج رتبه بندی نشانگرهای توانمندی اقتصادی زنان روستایی نشان داد که "استفاده ی مناسب از اوقات فراغت برای فعالیت های درآمدزا"، "علاقه و پی گیری فعالانه در امور شغلی و تولیدی" و"کسب مستمر دانش و مهارت های فنی و شغلی" در رتبه های اول تا سوم قرار داشتند. بنا بر یافته های تحلیل عاملی اکتشافی، مهم ترین نشانگرهای توانمندی اقتصادی زنان روستایی در استان سمنان در پنج عامل اشتغال مستقل و پایدار، مشارکت و دسترسی به تسهیلات مالی و اعتباری، مشارکت در امور تولیدی و حرفه ای، گسترش ارتباطات در خرید، بازاریابی و فروش، و رهبری و مدیریت کسب و کار گروهی خلاصه شدند که در مجموع توانستند 29/73 درصد از واریانس کل متغیر های توانمندی اقتصادی را تبیین کنند. بنا بر یافته های هم بستگی متغیرها بین مشارکت در دوره های آموزشی ترویجی و توانمندی اقتصادی زنان روستایی رابطه مثبت معنی داری وجود داشت. تحلیل رگرسیونی نشان داد که شمار دوره های آموزشی ترویجی گذرانده شده مهم ترین عامل موثر بر توانمندی اقتصادی زنان بود که در مجموع 32 درصد متغیر وابسته را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی اقتصادی، صندوق اعتبارات خرد، زنان روستایی، مشارکت اقتصادی، دوره آموزش ترویجی
  • محمدرضا شیرزادی، محمد صادق ضیایی*، هادی رزقی شیرسوار، سودابه جلیلی صفحات 91-111
    این پژوهش با هدف رتبه بندی مولفه های وضعیت موجود شایسته سالاری مدیران مرکزهای آموزشی وزارت جهاد کشاورزی اجرا شد. پژوهش از نوع کمی، کاربردی، میدانی و غیرتجربی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه 69 گویه ای 11 مولفه ای استاندارد با آلفای کرونباخ 808/0، پایایی 846/0 که روایی آن با تائید 19 نفر ازخبرگان در مرحله اول کیفی منتج از پژوهش اصلی بود که با روش نمونه گیری در دسترس، در اختیار 35 نفر از خبرگان موسسه آموزش و ترویج کشاورزی قرار گرفت که با استفاده از نرم افزار PLS، نسبت به رتبه بندی مولفه ها در وضعیت موجود اقدام شد. رتبه ها عبارت بودند از: مدیریت بحران رتبه 4، توانمندسازی رتبه 9، رهبری و کارتیمی رتبه 6، علم و دانش مدیریتی رتبه 7، تفکر کارآفرینی و توسعه ای رتبه 11، اخلاق رتبه 1، تفکر انتقادی و خلاق رتبه 10، سیاست مداری رتبه 5، تفکر موج چهارمی رتبه 8، تفکر ساختارمند (سیستمی) رتبه 2، تفکر سازمان یادگیرنده رتبه 3. در انتها رتبه مولفه های سیاست مداری و تفکر موج چهارم در وضعیت موجود با رتبه این مفهوم ها در مدل شایسته سالاری مقایسه شدند، که مشخص شد دارای وضعیت مناسبی نبودند. بنابراین می بایست برنامه های توانمندسازی و تعالی سازمانی را تنظیم کرد، در آن صورت با رتبه بندی مولفه ها نیز به ارتقاء مولفه های موثرتر و دانش محور، البته با توجه به اولویت های آمایشی، به تربیت مدیران آینده دستگاه های ذی ربط همت گمارد. با توجه به رتبه بندی و نیازهای پیامدهای اجتماعی، نیازسنجی برحسب اولویت های اجتماعی، تبدیل منابع انسانی به سرمایه انسانی، تدوین محتوا و آموزش های فراخور مناطق کشور، توانمندسازی، بالندگی و البته توجه به مفهوم های هم چون شایسته سالاری، تفکر موج چهارمی و رفتار سیاست مدارنه می توانیم مدیران آینده نگرتر و دانش ورزتری داشته باشیم. اتخاذ چنین سیاست هایی مستلزم آن است که ضمن برخورداری از شیوه ها و الگوی مناسب خط مشی گذاری در سطح های عالی تصمیم گیری، هم به استانداردهای علمی و هم اوضاع سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه توجه شود.
    کلیدواژگان: مراکز آموزشی، شایسته سالاری، سیاست مداری، تفکر موج چهارم
  • روناک عالیپور، اردشیر شیری*، همایون مرادنژادی صفحات 112-127

    این پژوهش با هدف تدوین چارچوبی برای کاربست آموزش کارآفرینی کشاورزی در منطقه های روستایی استان ایلام انجام شد. دیدمان پژوهش به گونه آمیخته کمی و کیفی انجام گرفته است. در مرحله اول بر مبنای دیدگاه 9 نفر مشارکت کننده گروه کانونی از اعضای هیات علمی دانشگاه ایلام، چارچوب مولفه های آموزش کارآفرینی شناسایی شد. در مرحله دوم با مشارکت 15 نفر از کارشناسان و متخصصان صاحب نظر و آگاه در حوزه آموزش و کارآفرینی کشاورزی و با بهره گیری از روش دلفی، مولفه ها و زیر مولفه های نظام آموزش کارآفرینی در سه دور شناسایی و تدوین شد. در مرحله سوم، با به کارگیری روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP1) مولفه ها و زیر مولفه های نظام آموزش کارآفرینی رتبه بندی شد. در این مرحله نمونه آماری پژوهش، 8 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه ایلام و 7 نفر از کارشناسان سازمان های اجرایی بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.نتایج محاسبه کلی مقایسه های زوجی در خصوص 11 مولفه نشان داد که بیش ترین اهمیت مربوط به مولفه محتوای آموزش کارآفرینی و کمترین اهمیت نیز مربوط به مولفه محیط زیرساختی بود. هم چنین مشخص شد که زیرمولفه های اصول تشخیص فرصت های کارآفرینی روستایی، آموزش چگونگی انتخاب بازار متناسب با محصولات تولیدی در روستا، تدریس دوره ها توسط مربیانی که خود تجربه کار کارآفرینانه و یا دست کم پیشینه کار کردن با کارآفرینان را داشته باشند، بیش ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، تحلیل سلسله مراتبی
  • سید داود حاجی میررحیمی*، عبدالله مخبر، سید رضا پورنقی، جمشید اقبالی، رحمت یحیی نژاد عزیزی صفحات 128-144
    اصل حفاظت و بهره برداری اثربخش از منابع و نهاده های موجود، از اصول اولیه توسعه پایدار کشاورزی است و برای این منظور آموزش و توانمندسازی دست اندرکاران توسعه کشاورزی اولویت اصلی کشورها به شمار می رود. «پدافند غیرعامل» یکی از بخش های مهم دفاع غیرنظامی بوده و حوزه موضوعی آن تهدیدات عمدی خارجی است. این موضوع در بخش کشاورزی به واسطه گستره اثرگذاری تهدیدات عمدی خارجی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در این میان نقش منبع های انسانی برای تحقق اصل ها و پیاده سازی هدف های پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی بیش از سایر مولفه های تاثیرگذار است. این تحقیق با هدف تعیین عوامل و راهکارهای افزایش دانش عمومی و مدیریتی پدافند غیرعامل کشاورزی کارشناسان ستادی وزارت جهادکشاورزی انجام شد. روش تحقیق پیمایشی و جامعه آماری، کارشناسان ستادی وزارت جهادکشاورزی بودند (261=N). با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی نظام مند اعضای نمونه برگزیده شدند (145=n). روایی پرسش نامه از طریق اعتبار شکلی و پایایی آن با محاسبه ضریب تتای ترتیبی، مورد تایید قرار گرفت(932/ 0 -56/0θ=). از نرم افزارهای  SMARTPLSو Stata برای پردازش داده ها استفاده شد. یافته های آزمون تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که برنامه ریزی و تهیه منابع، آموزش مناسب، محرک ها و امتیازها، تنظیم ساختار اداری و بازدیدهای میدانی از مهم ترین راهکارهای ارتقای سطح دانش پدافند غیرعامل کارشناسان مورد بررسی بودند. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون توام موید آن بود که سن و آشنایی با هدف های پدافند غیرعامل تاثیر معنی داری بر ارتقای دانش کارشناسان داشتند.
    کلیدواژگان: دانش پدافند غیرعامل، ستاد برنامه ریزی، وزارت جهادکشاورزی
  • مسعود رضایی* صفحات 145-160

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بین خوش بینی و شور کارآفرینی با قصد کارآفرینی دانشجویان کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس بود. این پژوهش از نوع کاربردی است و جامعه ی آماری آن را 420 تن از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده ی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تشکیل دادند که 124 تن از آنان با استفاده از نرم افزار SPSS Sample Power و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و داده ها از طریق پرسش نامه گردآوری شد. روایی شکلی پرسش نامه با نظرسنجی از متخصصان و پایایی آن با محاسبه آلفای ترتیبی (91/0-80/0=α) تایید شد. بر پایه آمار توصیفی، خوش بینی و شور کارآفرینی بیش تر دانشجویان در حد متوسط به بالا بود. نتیجه ی تحلیل هم بستگی اسپیرمن نشان داد بین خوش بینی، شور کارآفرینی و سویگان آن با قصد کارآفرینی دانشجویان در سطح یک درصد رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد سه سازه شور توسعه ای، شور تاسیسی و عواطف مثبت 49 درصد از واریانس قصد کارآفرینی را تبیین کردند. در پایان با توجه به نتایج تحقیق، پیشنهادهایی در جهت ارتقای قصد کارآفرینی دانشجویان ارائه شده است.

    کلیدواژگان: شورکارآفرینی، قصدکارآفرینی، دانشجویان کشاورزی
|
  • Nasrin Rahmati, Arsalan Irajirad *, Mahmoud Mansoub Basiri Pages 3-16

    Since rural women have fewer opportunities to grow and develop entrepreneurship due to existing constraints, this study investigated the effectiveness of agricultural education programs for rural women in creating entrepreneurship among rural women in 1996-95. The purpose of this study is applied, in terms of field data collection method and in terms of quasi-experimental variables control using questionnaire. The population of the study was 970 rural women members of rural women cooperatives in Alborz province who had previous training and extension courses related to employment and agricultural business. Using Cochran formula, 135 of them were identified and 140 individuals were selected by quota sampling to increase the accuracy of the data. Rural women with no background in training were also used to compare a group of 140 people. The validity of the research instrument was confirmed by expert opinion and the reliability was confirmed by ordinal theta coefficient (θ = 0.79 - 0.91). Results of Mann-Whitney nonparametric test indicated a statistically significant difference in entrepreneurial characteristics between the experimental and control groups. Individuals who participated in entrepreneurship courses also scored higher on the two components of success and ambiguity than the control group. Sequential regression analysis also showed that 6 variables of attitude, work, age, economic status, income, participation in courses and information seeking behavior explained 33% of the probability of changes in the level of dependent variable of entrepreneurial characteristics (R2=0.33).

    Keywords: rural women, Educational effectiveness, business education, entrepreneurship
  • Nasibeh Pourfateh *, Alireza Syed Ashaghi Pages 17-28
    The research aimed to analyze the impact of structural components on the performance of agricultural television networks’ programming from the views of beneficiaries of Khorasan Razavi, Kerman, and Markazi. The statistical community of this study consisted of farmers from three villages in three provinces of Khorasan Razavi (privileged), Markazi (less privileged) and Kerman (underprivileged) including 280 individuals of which 221 were identified as sample size according to Morgan Stanely Matrix used. Survey sampling methodology employed was simple random sampling and data was gathered through questionnaires. validity confirmed by a panel of experts and its reliability was approved using Cronbach's alpha (α=0/77) coefficient. The SPSS21 software and the Spearman correlation coefficient and regression were used for data analysis. The results showed that in Markazi and KhorasanRazavi provinces, the structure, content, and in Kerman province compliance with customs, culture and traditions were the highest priority. It also showed that there is a positive and meaningful relation at one percent level among all the components, including programming structure and television network performance and three components of broadcast time, programming structure and content, define 41% of the variance of television network performance.
    Keywords: Programming structure, agricultural TV, Satisfaction, Farmers
  • Ameneh Savarimombeni, Bahman Khosravipour, Masuod Baradaran *, Masuod Yazdanpanah Pages 29-45
    Agriculture is one of the most important economic sectors of the country and its role in economic and political development and stability is undeniable. The purpose of this study was investigating rural youth’ intention toward agriculture jobs in Baghmalek Township. To achieve the purpose of the present study, the developed theory of planned behavior was used as the research framework. Research method in terms of purpose and in terms of data collection, it is survey. The population of interest was rural youth between 15 to 29 years old three rural districts of Meidawood, Mongasht and Haparo in baghmalek township. In the second phase, out of these three districts with a population of about 900 young rural people, the sample was selected as 270 rural youth based on Morgan table. Thus, the method was multi-stage cluster sampling. Data gathering tool was a questionnaire whose face validity was confirmed by several experts. In addition, to determine the reliability of different sections of the questionnaire, Pre-test and ordinal theta coefficient were used (θ= 0.73- 0.91). The results of the structural equation modeling of path analysis showed, that both self-identity variables and descriptive norms of developed theory of planned behavior have directly and positively influenced youth's willingness to work in agriculture. The results also show an increase in the predictive power of the developed theory of planned behavior over the main theory of planned behavior
    Keywords: employment agriculture, tendency employment, Developed theory of planned behavior, rural youth
  • Mahdiyeh Saei * Pages 46-58
    Promotion institutions disseminate new technologies among farmers in various ways, including mass media. In the present study, the effectiveness of radio, television, internet and extension publications in the dissemination of agricultural information among farmers was investigated. This research was a descriptive-applied study and has been implemented using descriptive-correlational method. The statistical population was 1433 farmers in Kerman province in 2016-17 which 100 of them were selected using Cochran formula and proportional stratified random sampling. The instrument was a questionnaire that its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability for different parts of the questionnaire was obtained from 0.83 to 0.89 by using Cronbach's alpha coefficient. Based on the results, TV, radio, extension publications and the internet ranked first to fourth according to their usage. Despite the fact that extension publications were ranked third in terms of usage, they were recognized as the most effective media. The relationship between age, education, experience, and media effectiveness were not statistically significant. The relationship between education level and the use of extension publications, the relationship between experience and use of radio, and the relationship between age and the use of radio were positive at the level of 5%, and the relationship between education and internet use were positive and significant at the level of 1%. In the end, recommendations were presented to enhance the effectiveness of these media.
    Keywords: Agricultural Information Dissemination, Effectiveness, Mass Media
  • Mona Babaee, Hamid Movahed Mohammadi *, Amir Alambegi, Ahmad Rezvanfar Pages 59-70
    In recent years, a number of biodiversity in Iran have become extinct and many of them are on the verge of extinction, while biodiversity plays an important role in environmental life and health. This includes a large number of cultivated and horticultural species. Universities can play an important role in preserving and improving biodiversity. On this basis, Higher education institutions around the world have begun to change their missions, goals, and perspectives to address and integrate the challenges of biodiversity conservation. Creating such an educational structure will not simply happen and will require research, re-thinking and revising the components of the university. The human component of the system of higher education in agriculture and natural resources is one of the pillars of the system that plays a central role in advancing the system's objectives in a dynamic and harmonious connection with other components. Therefore, this study was conducted to identify the components of faculty members' professional competencies for biodiversity education. This study was conducted with qualitative approach and inductive content analysis method. Required data were collected by semi-structured interviews with 24 experts in the field of environmental education and biodiversity selected by snowball sampling. He began the inductive content analysis by identifying the meaningful aspects and then labeling them in the form of qualitative identities and continued by categorizing the identities and linking them to categories. This process was implemented with the help of MAXQDA software. To validate qualitative findings, participant review and expert review strategies have been used. The findings showed that faculty members' professional competencies for biodiversity education included skills competencies, knowledge competencies, value competencies, and ethical competencies that each had indicators
    Keywords: professional qualification, faculty, biodiversity education
  • SHAHRAM MOGHADDAS FARIMANI *, Mahdieh Sadat Mirtorabi Pages 71-90
    The purpose of this research was to analysis the Impact of Extension Training Courses on economic empowerment of rural women in the Semnan province in Iran. The statistical population of the study consisted of all members of rural women's microfinance funds in the province of Semnan that 112 of them were selected according to Cochran formula as sample and stratified random sampling method. This research was a survey and a researcher-made questionnaire was used to data collection. Reliability of the questionnaire by calculating Cranach's alpha (α= 0932) and validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The results of ranking the determinants of economic empowerment of rural women showed, suitable use of leisure for income-generating activities, Interesting and active pursuit of job and production affairs and continuous acquisition of knowledge, technical and professional skills in the first to third ranks and there are the most important factors of the economic empowerment of rural women in the Semnan province. Also, according to the results of exploratory factor analysis the most important explanations for the economic empowerment of rural women in the Semnan province submitted in 5 factors included: Independent and sustainable employment, access to financial and credit facilities, participation in social and professional affairs, expansion of communication in the purchase, marketing and sales, and leadership and management of business group. These factors, in total, were able to explain 73.29% of the total variance. There is a meaningful positive correlation between participation in educational extensions and four factors explaining the economic empowerment of rural women. The results of regression analysis also showed that the number of extension education courses is the most important factor affecting the economic empowerment of women, which in total explains 32 percent of dependent variable.
    Keywords: economic empowerment, microfinance funds, rural women, Extension education courses
  • Mohammad Reza Shirzadi, Mohamad Ziyaii *, Hadi Rezghi Shirsavar, Sodabeh Jalili Pages 91-111
    The aim of the this paper is to examine ranking of the current situation of the meritocracy model components for managers of the research and training centers of Ministry of Agriculture Jahad. The type of present study was quantitative, application, Field, non-descriptive. The questionnaire consists of 69 type and 11 Components with the Cronbach's alpha 0/808, reliability 0/846. validity that, it is confirm by 19 experts in the first level of main research and assigned to 35 experts of the research and training agriculture institute. It is surveyed based on component ranking in current situation by using PLS software. The current mode ranking was included crisis management 4, empowerment 9, leadership and teamwork 6, science and knowledge management 7, entrepreneurship and development thought 11, ethics 1, critical and creative thinking 10, statesmanship 5, forth wave management thinking 8, system thinking 2, learning organization thinking 3. Finally, the statesmanship and forth wave management thinking components compared with definition in meritocracy model and determined that it has not proper situation. Therefore, the empowerment and excellence programs need to be set up, then promote more effective and knowledge-based components by ranking components, but it is done with a view of training priorities, to train future managers of relevant devices. According to ratings and needs of social outcomes, we will have more forward-looking and knowledgeable managers based on needs assessment in terms of social priorities, converting human resources to human capital, content formulation and outreach training in areas of the country, and the other hand meritocracy, fourth wave thinking, and politicized behavior. Adopting such policies requires that the higher education system, while adopting appropriate policy practices and patterns at the highest levels of decision-making, consider both the scientific standards and the political, social, economic, and cultural conditions of society.
    Keywords: educational centers, meritocracy, statesmanship thinking, forth wave management thinking
  • Ronak Alipour, Ardashir Shiri *, Homayoon Moradnezhadi Pages 112-127

    This study aimed to develop a framework for applying agricultural entrepreneurship education system in rural areas of Ilam province. The methodology of the study was quantitative and qualitative. In the first phase, based on the viewpoint of 9 participants in the focus group, the framework of entrepreneurship education components was identified. In the second phase, with the participation of 15 experts and experts, using the Delphi method, the components and sub-components of the entrepreneurship education system were extracted and formulated in three rounds. In the third step, the components and sub-components of the entrepreneurial education system were ranked using the AHP method. The statistical sample comprises 15 of the knowledgeable experts and specialists in the field of training and entrepreneurship in the rural areas of Ilam Province who were selected by purposeful sampling. In this study and during the three stages, the Delphi of 11 components and 76 subcomponents in the development of the entrepreneurial training management information system process in the rural areas of Ilam Province were confirmed. The general calculation results of the paired comparisons regarding the 11 components show that the highest significance is related to the component of training information system content and the lowest significance is related to the component of infrastructural environment. It was also found that the subcomponents of recognition principles for the rural entrepreneurship opportunities, teaching market selection methods tailored for the products produced in the village, courses taught by trainers who have the experience of entrepreneurial work or at least the experience of working with entrepreneurs have the highest rankings.

    Keywords: Entrepreneurship education, eural Entrepreneurship, Rural development
  • Davood Ajimirrahimi *, Abdollah Mokhber, Seyed Reza Poornaghi, Jamshid Eghbali, Rahmat Yahya Nejad Azizi Pages 128-144
    The principle of effective protection and exploitation of existing resources and inputs, is the one of the basic principles of sustainable development agriculture. For this purpose, education and empowerment of agricultural development stakeholders is a top priority for countries. Passive defense has been an important part of civilian defense and its subject area is deliberate external threats. This issue is of great importance in the agricultural sector due to the wide range of intentional external threats. In the meantime, the role of human resources in achieving the principles and implementation of passive defense objectives in the agricultural sector is more than other influential factors. The purpose of this study was to determine the strategies for increasing the knowledge of the Ministry of agriculture- Jahad staff. The research method was survey and the instrument was questionnaire. The statistical population was the experts of the Ministry of Agriculture - Jahad (N=261). They were selected by systematic random sampling method (n=145). The validity of the questionnaire was confirmed by its external validity and reliability by calculating Ordinal Theta coefficient. SmartPLS and Stata software were used for data processing. The results of Confirmatory Factor Analysis (CFA) test showed that planning and provision of resources, appropriate training, incentives and points, administrative structure adjustment and field visits were among the most important strategies to enhance the level of passive defense knowledge of the Ministry of Agriculture Jahad experts. The results of enter regression analysis also showed that age and familiarity with passive defense goals had significant effect on increasing knowledge of experts.
    Keywords: Passive Defense Knowledge, planning staff, ministry of agriculture-Jahad
  • *M. Rezaei Pages 145-160

    The aim of this research was to investigate the relationship of optimism and entrepreneurial passion with entrepreneurial intention of agricultural students at University of Tarbiiat Modarres. Quasi-experimental method was applied in this research. The statistical population contained of 420 M. Sc. agricultural students, from which 124 students were determined by using SPSS Sample Power software as the research sample and were selected by applying simple random sampling technique. A questionnaire was developed to gather data. Validity and reliability of the research instrument were confirmed based on the evaluation of a panel of experts and ordinal alpha coefficient (α=0.80-0.91), respectively. The descriptive statistics analysis indicated that the optimism and entrepreneurial passion of students in most cases was either intermediate or high. The findings of Spearman correlation coefficient analysis revealed that there was a positive significant relationship between optimism, entrepreneurial passion and its components and students' entrepreneurial intention. Multiple regression analysis revealed that 49% of variation in the entrepreneurial intention of students was explained by three constructs namely: passion for developing, passion for founding and positive feelings. At the end, according to the survey results recommendations are provided to promote the entrepreneurial intention of students.

    Keywords: Agricultural students, entrepreneurial intention, Entrepreneurial Passion