فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحات 6-7
  • ناصر رفیعی محمدی* صفحات 9-22

    معاد یکی از اصول ادیان توحیدی است و اعتقاد به آن ما به الامتیاز تفکر دینی از تفکر غیردینی می باشد. از سوی دیگر، اعتقادها و باورهای آدمی نقش مهمی در حیات آدمی دارد. یکی از راه های نشان دادن تاثیر اعتقادها در حیات آدمی، مراجعه به متون دینی است. نهج البلاغه به عنوان یک متن دینی که مشتمل بر برخی فرمایشات امیرالمومنین(ع) است، به صورت مستقیم و غیر مستقیم آثار مختلف اعتقاد به معاد را در حیات انسانی بیان کرده است. این باور موجب می شود که آدمی در همه حالات خودش را در محضر الهی بداند. از اینرو پیوسته مراقب گفتار و کردار خویش می باشد. استخراج این آثار علاوه بر تبیین آثار معاد در حیات دنیوی آدمی، می تواند نقش مهمی در تقویت مبانی اعتقادی و همچنین تعیین الگوی رفتاری مناسبی برای افراد جامعه ایفا کند. در واقع توجه به این آثار نقش سازنده ای در زیست مومنانه افراد جامعه داشته و زمینه ساز تشکیل جامعه ای مومنانه خواهد بود.

    کلیدواژگان: معاد، نهج البلاغه، دنیا، معادباوری، امام علی (ع)
  • فاطمه مرادی کهنکی*، علی مطوری، امان الله ناصری کریموند صفحات 23-42

    اصطلاح طهارت اقتصادی برای اولین بار توسط رهبر معظم انقلاب در بیانیه ی گام دوم انقلاب مطرح گردید. معظم له شرط مشروعیت مسئولین حکومتی را منوط به طهارت اقتصادی آنان دانستند. توجه به طهارت اقتصادی در زندگی در حوزه ی فردی مقدمه ای برای حفظ طهارت اقتصادی در هنگام تصدی مناصب حکومتی است. تحکیم مبانی اعتقادی، نقش مهمی در این مساله دارد. تاثیر این مبانی و مفاهیم در سالم سازی نظام اقتصادی در بعد فردی و اجتماعی، بیشتر از تاثیر قضایا و روابط علت و معلولی اقتصادی است. یکی از این مبانی، اعتقاد به معاد است که از مهمترین عوامل سازنده ی اخلاق و رفتار انسان هاست به گونه ای که در تشویق انسان به انجام رفتارهای صحیح و دوری از رفتارهای ناپسند در همه ی زمینه ها به ویژه اقتصادی نقش موثری ایفا می کند. پژوهش حاضر با استفاده از ابزار کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نقش معادباوری در طهارت اقتصادی از دیدگاه امام علی (ع) در نهج البلاغه می پردازد و صورت دقیقی از بایدها و نبایدها را برای تحقق طهارت اقتصادی ترسیم می کند. نتایج به دست آمده حاکی از این است که معادباوری نقش بنیادین، مبنایی و اساسی در سالم سازی و طهارت اقتصادی انسان دارد؛ به گونه ای که موجب می شود در کسب رزق و روزی، پرداخت حقوق شرعی و انسانی و در زمان تصدی مناصب و مشاغل، امیال مخربی نظیر طمع ورزی، بخل ورزی، مال اندوزی و گرایش به آرزوهای طولانی با یاد سفر مهم، دشوار و ابدی آخرت فروکش کرده و در بعد اقتصادی شاهد طهارت و پاکی باشیم

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، طهارت اقتصادی، معادباوری، نهج البلاغه
  • رامین محرمی*، ثریا کریمی صفحات 43-64
    ژرار ژنت از محققان برجسته ی عرصه ی بینامتنیت، ارتباط و تعامل یک متن با متون یکدیگر را مطرح کرده است. یکی از گسترده ترین مفاهیم بینامتنی، تاثیرپذیری صریح و غیر صریح و ضمنی متون ادبی از منابع دینی از جمله نهج البلاغه است. در این پژوهش با رویکردی تحلیلی- توصیفی، روابط بینامتنی اشعار خاقانی با نهج البلاغه بر اساس نظریه ی بینامتنیت ژنت بررسی شده است. بین اشعار خاقانی و نهج البلاغه در سه سطح واژگان، تصویر و مضمون تعامل و گفتگومندی وجود دارد. خاقانی اغلب از تعبیرات دنیاستیزانه ی نهج البلاغه همانند فریبندگی دنیای پرنقش و نگار، ناپایداری و زودگذری دنیا، ملازمت دنیا با فقر، پوچی دنیا، عدم دلبستگی به دنیا و امثال اینها به صورت ترفندهای ادبی تصویرپردازی کرده است. او با توجه به رویکرد بینامتنی در تشبیه دنیا به مار، مادر، خشک آخر، جیحون آفت و تعبیرات دیگر به نهج البلاغه توجه داشته است. در سطح بینامتنیت ضمنی نیز مفاهیمی همچون بی عدالتی، بی وفایی و منافات عافیت با دنیا حاکی از ارتباط بینامتنی دو اثر است.
    کلیدواژگان: حضرت علی(ع)، نهج البلاغه، بینامتنیت، خاقانی، دنیا
  • راضیه فرهانیان*، حامد پوررستمی صفحات 65-80

    موضوع مشترک در آیه 7 سوره آل عمران و خطبه اشباح سخن در مورد راسخان در علم است. ظاهر آموزه های روایی حکایت از آن دارد که مصداق راسخان در علم، تنها معصومین علیهم السلام باشند که نشان می دهد نظر برخی از دانشمندان اسلامی مبنی بر وسعت مصداقی راسخان در علم چندان دقیق نباشد. همچنین علم به تاویل موضوع دیگری است که از ظواهر آموزه های دینی نوعی تعارض ظاهری برمی آید. به عنوان مثال در حالی که ظاهر خطبه اشباح موید این نظر است که راسخان در علم از تاویل آگاهی ندارند، اما قرائنی وجود دارد که با این دیدگاه در تعارض است. در این نوشتار با تفسیر صحیح آیه و آوردن نظرات مخالف و نقد آنها، نظری مناسب ارائه می شود بدین بیان که اگرچه حسب آیه مذکور و خطبه اشباح راسخان، مشرف به علم تاویل نیستند اما خداوند بر معصومین علیهم السلام این علم را افاضه کرده است. چگونگی این موضوع در مقاله فراروی مورد تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: راسخان در علم، خطبه اشباح، آیه 7 سوره آل عمران، تاویل
  • موسی عربی* صفحات 81-106

    در نگاه زبانشناسی شناختی، استعاره صرفا یک مقوله زبانی نیست، بلکه مرتبط با تفکر و اندیشه انسان است و از گذر آن می توان به نوع و چگونه اندیشیدن صاحب سخن پی برد؛ بر همین اساس در این جستار سعی شده است تا چگونه اندیشدن امام علی (ع) در خصوص مفهوم گناه که یکی از انتزاعی ترین مفاهیم پرکاربرد متون دینی است، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. قطعا این چگونه اندیشیدن به شناخت و درک عمیقی از مفهوم گناه منجر می شود که علاوه بر اینکه بر حوزه رفتاری وکنشی صاحب سخن در برابر گناه، تاثیر گذار است، بر رفتار ونحوه تعامل مخاطب با گناه نیز موثر واقع می شود. این جستار با روشی تحلیلی توصیفی و با رویکرد استعاره مفهومی از نگاه زبانشناسان شناختی به تحلیل سخنان امام علی (ع) پرداخته که به دنبال پاسخ به این سوال است که مفهوم گناه در نگاه امام علی (ع) چگونه تصویرسازی و از چه مدلهای شناختی برای مفهوم سازی گناه استفاده شده است؟ در سامان یافتگی و نظام های تطابق این مدل های شناختی چه ویژگی هایی از حوزه مقصد بوسیله حوزه مبدا برجسته سازی شده است؟ نتایج آن نشان می دهد مفهوم گناه در سخنان امام علی (ع) در سه سطح وجودی، ساختاری و حرکتی با استعاره هایی چون گناه انسان است، گناه حیوان است، گناه بیماری است، گناه گیاه است ، گناه بار است و گناه پایین است به حوزه تجسمی وتعینی راه یافته است و سطح حرکتی از دو سطح دیگر از کمترین بسامد برخوردار است.

    کلیدواژگان: زبانشاسی شناختی، استعاره مفهومی، امام علی علیه السلام، گناه
  • محمدعلی کوثری*، حسن طارمی راد، منصور پهلوان صفحات 107-128
    همواره جامعه انسانی متاثر از پدیده جنگ بوده و از این ناحیه آسیب های جبران ناپذیری در بعد مادی ومعنوی به بشریت رسیده است .از طرفی صلح از دیرباز به عنوان آرزو و آرمانی مقدس در میان جوامع بشری مطرح بوده و مصلحان و خیر اندیشان در جهت تحقق این آرمان تلاش نمودهاند . دین مقدس اسلام همواره پیوسته ندای صلح، برادری و برابری سرداده است، اما با وجود این جوامع اسلامی بیشترین صدمات را در جنگهای تحمیلی دیدهاند از جمله در جنگهای صلیبی که مسحیان به مسلمانان تحمیل کردند؛ یا جنگ در عراق و افغانستان و دیگر کشورهای اسلامی در زمان ما که خسارات جبران ناپذیری به بارآورده است. روش برخورد امام علی (ع)با مخالفان بر محوریت صلح بوده، و صلحگرایی در تعالیم و سیره امام علی(ع) از جایگاه برجستهای برخوردار است .ایشان در تمام دوران حکومتش اصل را بر صلح قرارداده بود و از هیچ تلاشی برای حفظ آن کوتاهی نکرد. وی نشان داد که مسالمت بر جنگ و خون ریزی ترجیح دارد، مگر اینکه دشمن تمامی راه های منتهی به صلح را ببندد و فتنه انگیزی نماید. در این پژوهش این موضوع بررسی می شود که از سیره امام علی(ع) چه الگویی برای ایجاد صلح می توان دریافت کرد.در این مقاله با مراجعه به کتب تاریخ و سیره، همچنین بهره از تعالیم نهج البلاغه به روش کتابخانه ای برخورد صلح طلبانه امام علی(ع) با مخالفان تبیین می گردد تا چراغ راه بشریت برای ایجاد صلح جهانی باشد.
    کلیدواژگان: امام علی، صلح، جنگ، مخالفان
  • زهره منصوری*، ناصر محمدی صفحات 129-148

    چکیده زنان به مثابه نیمی از پیکره اجتماع انسانی، می توانند با عطف توجه به ظرفیت ها و ظرافت های وجودی ای که دارند، در جامعه انسانی تاثیرگذار باشند و به تناسب توانائی های خویش، همپای مردان در فعالیت های اجتماعی سهیم گردند. این رویکرد مبنی بر یک پیش فرض است و آن اینکه زن مانند مرد، موجود درجه اول، دارای کرامت خاص انسانی و مخاطب آموزه های ادیان است و با آنکه در کانون خانواده، تحت قیمومیت مردان است، از استقلال وجودی برخوردار بوده و به همین جهت، در برابر رفتارهای خویش شخصا مسئول و پاسخگوست. از زبان قرآن، زنان با مردان همتراز خوانده شدند و پیامبر هم به آنان حرمت نهاد. هر چند در عصر خلافت، وقفه ای در این منزلت بخشی به زنان پدید آمد، اما باتصدی امام علی(علیه السلام)، مجددا زنان منزلت خویش را إحیاء شده یافتند و به صلاحدید حضرت، در عرصه های اجتماعی، مشارکت و فعالیت داشتند. گزارش تاریخ از فعالیت ها نشان می دهد، نگاه حضرت به زنان همان نگاه قرآنی و انسانی و در امتداد سیره رسول الله بوده است و برجسته سازی این گزارش ها، می تواند خوانش ها را در پاره ای از روایات از زبان امام و درباره زنان، با درک و درنگ تازه ای همراه سازد. این مقاله به روش کتابخانه ای و به شکل توصیف و تحلیل می کوشد با برجسته کردن فعالیت جهادی زنان در سنت علوی، نشان دهد، حضرت پایگاه اجتماعی زنان را محترم شمرده و منزلت و موقعیت آنان را هیچگاه مخدوش نساخته است.

    کلیدواژگان: زنان، سنت علوی، جهاد، فعالیت اجتماعی
  • علی محمد میرجلیلی*، مریم عمویی صفحات 149-170

    استحمار یکی از مهم ترین ابزارهای برخی از حاکمان ناصالح در جهت کسب و حفظ قدرت سیاسی با فریب مردم است و یکی از آسیب های فرهنگی است که سبب کاهش خودآگاهی سیاسی و استضعاف مردم می گردد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با بهره جویی از منابع کتابخانه ای، به بررسی استحمار سیاسی، عوامل، آثار و راهکارهای مقابله با آن از دیدگاه امام علی (ع) در نهج البلاغه پرداخته است. یافته-های پژوهش نشان می دهدکه از نگاه امیرالمومنین (ع)، عواملی چون سوءاستفاده از جهل و نادانی مردم، استکبار، فریب، روزمرگی، نژاد پرستی، فراموشی رهنمودهای هدایتی قرآن و اهل بیت، در شکل گیری استحمار نقش دارند و سرکوب انتقاد مردم و گمراهی مردم با شبهه افکنی و استعمار، از آسیب های آن محسوب می شود. همچنین، این مقاله، به راهکارهایی اشاره می کندکه استحمار و آسیب های ناشی از آن را از بین می برد ، نظیر: پرهیز از اختلاط با منافقین، بصیرت و آگاهی سیاسی، خودآگاهی از طریق تاریخ و عقل گرایی

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، استحمار، قدرت سیاسی، آسیب شناسی
  • مصطفی آذرخشی*، مهدیه رجایی صفحات 171-182
    "خالی نماندن زمین از حجت خداوند" از جمله اساسی ترین مباحث شیعه در حوزه اعتقاد امامت است. آیاتی از قرآن کریم و احادیثی از معصومان علیهم السلام و نیز آثار مهمی از بزرگان شیعه ، در اثبات این عقیده مطرح شده است.از این قاعده ی مهم با عنوان "اتصال الوصیه" یاد می شود. آیه هایی که در آنها سخن از قرار دادن خلیفه خداوند بر روی زمین شده، یا از وجود گواهان و انذاردهندگان الهی در میان تمام امتها سخن به میان آمده است، به همین موضوع اشاره دارد. همچنین روایات فراوانی از اهل بیت علیهم السلام که از مرز تواتر معنوی می گذرد پشتوانه ی آن است. نکته قابل توجه اینکه درعبارات نهج البلاغه نیز در کنار سایر منابع روایی، شواهد روشنی در اثبات این عقیده مهم به چشم می خورد.با توجه به اعتبار و مقبولیت نهج البلاغه در میان بسیاری از فرق اسلامی،تبیین این موضوع در نهج البلاغه اهمیتی دو چندان می یابد. با بررسی عبارات نهج البلاغه،معلوم می شود که در عباراتی از خطبه اول، و خطبه های 87 و 88 و97 و 237 ونیز حکمت 147 به این موضوع اشاره شده است.
    کلیدواژگان: حجت، خلیفه، نهج البلاغه
  • صفحات 183-193
|
  • Naser Rafei * Pages 9-22

    Resurrection is one of the principles of monotheistic religions and its belief is the difference between religious and non-religious thought. On the other hand, human beliefs play an important role in human life. One way to illustrate the effect of beliefs on human life is to refer to religious texts. Nahj al-Balagha, as a religious text, contains some of the Amir al-Mu'minin's teachings, which has, directly and indirectly, expressed the various effects of the resurrection belief in human life. This belief causes the human being to imagine himself, in all situations, in the presence of God. Therefore, he is constantly watching over his speech and deeds. Extraction of these works, in addition to explaining the effects of the resurrection on human worldly life, can play an important role in reinforcing the doctrinal foundations as well as determining the appropriate behavioral patterns for individuals in society. In fact, paying attention to these works has a constructive role in the believing life of individuals in the community and will pave the way for the formation of a believing society.

    Keywords: resurrection, Nahj al-Balagha, world, Resurrection-Believing, Imam Ali (AS)
  • Fatemeh Moradi Kohnaki *, Ali Matouri, Amanollah Naseri Karimvand Pages 23-42

    The term economic purity was first introduced by the Supreme Leader of Revolution in the statement of the second step of the revolution. The supreme leader stated that the legitimacy of government officials is dependent on their economic purity. Paying attention to the economic purity in life in the individual domain is a prelude to maintaining economic purity when it comes to governmental affairs. Consolidation of belief foundations has an important role in this issue. The effect of these principles and concepts on the health of the economic system in the individual and social dimension is more than the effect of theories and causal relationships. One of these foundations is believing in resurrection that is one of the most important factors in the morality and behavior of humans as it plays an effective role in encouraging human beings to do what is right and to avoid wrongdoing in all areas, especially economics. The present study, using a library-based descriptive-analytical method, examines the role of resurrection in economic purity from the viewpoint of Imam Ali (AS) in Nahj al-Balagha and draws a detailed statement of the pros and cons of achieving economic purity. The results indicate that resurrection-believing plays a fundamental role in the human health and economic purity; so that it leads to earning halal living and observing religious and human rights while occupying positions which will diminish the destructive desires such as greediness, jealousness, amassing money by the remembrance of the important, difficult and eternal journey of the Hereafter and will result in economic purity.

    Keywords: Imam Ali (AS), Economic purity, Resurrection-Believing, Nahj al-Balagheh
  • Ramin Moharrami *, Soraya Karimi Pages 43-64
    Nahj Gérard Genette, one of the leading scholars in the field of intertextuality, has proposed the relationship and interaction of one text with other texts. One of the broadest intertextual concepts is the implicit and explicit influence of religious sources, including Nahj al-Balagha on literary texts. In this descriptive-analytic study, the intertextual relationships of Khaghani's poems with Nahj al-Balagha have been investigated based on Genette Intertextuality Theory. According to the finding of the present study interaction between Khaghani's poems and Nahj al-Balagha's is available at three levels of vocabulary, image, and content. Khaghani has often portrayed Nahjul Balag's worldly interpretations as the glamor of the vibrant world, the instability of the world, the poverty of the world, the futility of the world, the lack of attachment to the world through literary figures. He has considered Nahj al-Balagah’s interpretations as he is resembling the world to a snake, mother, last drought, a sea full of pest and so on. At the level of implicit intertextuality, concepts such as injustice, apathy, and disagreement with the world also imply an intertextual relationship between the two works.
    Keywords: Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, intertextuality, Khaghani, world
  • Razieh Farhanian *, Hamed Purrostami Pages 65-80

    The common theme in 7 verse of Surat al-Imran and sermon of skeletons (Khutbatul-Ashbah) is the ones who are wellgrounded in knowledge (Rasikhan). The appearance of narrative doctrines suggests that Rasikhan are only infallibles (AS) which indicates that the opinion of some Islamic scholars regarding the extent of Rasikhan's invention is not very accurate in knowledge. The knowledge regarding the taʾwīl is also another matter that emerges from the appearance of religious teachings. For example, while the appearance of the sermon of skeletons suggests that Rasikhan are not aware of taʾwīl, there is some evidence that contradicts this opinion. In this article, by correctly interpreting the verse and bringing opposing views and criticizing them, an appropriate opinion is stated. Therefore, although based on the aforementioned verse and the sermon Rasikhan are not skilled enough regarding taʾwīl but God has imparted this knowledge to the infallibles (AS), this is what we are going to discuss in the present article.

    Keywords: Rasikhan in knowledge_Khutbatul-Ashbah_verse 7 of Surat al-Imran_taʾwīl
  • Mosa Arabi * Pages 81-106

    According to cognitive linguistics, metaphor is not merely a linguistic category but is related to human thought, through which one can understand the type and the way in which the thinker speaks. Therefore, this article by analyzing the concept of sin (one of the most abstract concepts of religious texts) aims to explain the way of thinking of Imam Ali (AS). Certainly analyzing the way of thinking leads to a deeper understanding of the concept of sin that affects not only the behavioral domain of sin but also the behavior and interaction of the audience with sin. This paper analyzes the words of Imam Ali (AS) through a descriptive-analytical method based on the conceptual metaphor approach of cognitive linguistics. It seeks to answer the question that how the concept of sin has been portrayed in Imam Ali's view and which cognitive models have been used for conceptualizing the sin? What features of the destination domain are highlighted by the source domain in the arrangement and matching systems of these cognitive models? The results indicate that the concept of sin in Imam Ali's words is visualized at three levels of existential, structural and kinetic with metaphors such as sin is human, sin is animal, sin is a disease, sin is a plant, sin is load and sin is low. Also, the kinetic level had lower frequency than the other levels.

    Keywords: Cognitive Linguistics, Conceptual Metaphor, Imam Ali (AS), sin
  • Mohammad Ali Kowsari *, Hasan Taromi Rad, Mansoor Pahlevan Pages 107-128
    Human society has always been affected by the phenomenon of war and has suffered its irreparable damages to material and spiritual dimensions. These aspirations have worked. On the other hand, peace has long been regarded as a sacred aspiration among human societies. Therefore, peacemakers and thinkers have been working to realize it. The sacred religion of Islam has always been a call for peace, brotherhood, and equality, but nevertheless the Islamic societies have suffered most in the imposed wars, including the crusades imposed by Christians on Muslims; or the wars in Iraq and Afghanistan and other Islamic countries. Imam Ali's (AS) approach to the opponents was centered on peace, and peacemaking had a prominent place in Imam Ali's teachings and Seerah. Throughout the era of his governance, he had maintained the principle of peace and continued it. He showed that peace is preferred to war and bloodshed unless the enemy closes all the paths to peace and provokes sedition. This study aims to answer the question that what kind of model can be obtained for making peace from Imam Ali's Seerah. In this article, the author referred to the history and Seerah books as well as Nahj al-Balagha's teachings regarding Imam Ali's peaceful approach toward his opponents to the light of the way for humanity and create a peaceful world.
    Keywords: Imam Ali (AS), Peace, war, Opponents
  • Zohreh Mansouri *, Naser Mohamadi Pages 129-148

    As half of the body of human society, women can be influential in human society through their existential capacities and delicacies. In this regard, they can participate in social activities according to their abilities. This approach is based on the premise that women, like men, are primarily human. They have special human dignity and are the addresses of religions’ teachings. Although in the family they are under male tutelage, they have existential autonomy and therefore are personally responsible and accountable for their behavior. According to Qur'an, both men and women are equal and Prophet (peace be upon him) has honored them. Although in the time of the caliphate, there was a break in honoring women, with the power of Imam Ali (As), women regained their dignity and participated in social activities. Historical records of these social activities show that Imam Ali’s (As) approach toward women was the same as the Qur'anic, humanistic approach and in line with the Seerah of the Prophet (peace be upon him). Highlighting these records can provide new readings of the narrations of Imam Ali (As) about women. One of the major achievements of this research is to correct the obloquious approaches towards Imam Ali’s (As) words regarding women, since the Imam Ali’s (As) seerah, which is also derived from his beliefs, offers a comprehensive model of women's integrity in this school. Using a library-based descriptive-analytical method, the paper by highlighting the jihadist activity of women in the Alawite tradition seeks to indicate that Imam Ali (As) respected the social status of women and never compromised their status.

    Keywords: Women, alawite tradition, Jihad, social activities
  • Ali Mohammad Mirjalili *, Maryam Amouei Pages 149-170

    Istihmar is one of the most important tools of some rulers to acquire and maintain power by deceiving the public. It is one of the cultural harms that diminish political self-awareness. The present study, using a descriptive-analytical method and using library resources, studies the political Istihmar, its factors, ways of dealing with it, and its consequences according to Nahj al-Balagha. The findings indicated that factors such as abuse of ignorance of people, arrogance, deception, day-to-day, racism, forgetfulness of the Quran and Ahl al-Bayt guidance guidelines play a significant role in shaping istihmar. Suppressing people's criticism and misleading people with misinformation and colonialism are among its harms. The present paper also points to strategies that eliminate istihmar and its negative consequences such as avoiding interference with the hypocrites, political insight, self-awareness through history, and rationalism.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Istihmar, Political Power, Pathology
  • Mostafa Azarakhshi *, Mahdieh Rajaee Pages 171-182
    One of the most fundamental issues of the Shiites' beliefs in the field of Imamate is that "the earth will not remain empty from hujja". Verses of the Holy Quran and hadiths of the infallible (AS) as well as important works of the Shiite leaders have been put forward to prove this belief. This important rule is referred to as "commandment connection”. The verses referring to the placement of the Caliph of God on earth, or the presence of divine witnesses and warnings among the nations, refer to this rule. It is also backed by numerous narrations from the Ahl al-Bayt (AS), which crosses the spiritual boundary. Given the credibility and acceptability of Nahj al-Balagha among many Islamic sects, the explanation of this issue in Nahj al-Balagha becomes doubly important. By examining the words of Nahj al-Balagha, it is revealed that in the phrases of the first sermon, sermons 87, 88, 97, 237, and utterance 147, this matter has been mentioned.
    Keywords: Hujja, Nahj al-Balagha, Amir al-Mu'minin, Imamate