فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 59 (زمستان 1398)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 59 (زمستان 1398)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 290,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسلم زمانیان*، عبدالحسین خسروپناه صفحات 7-20

    استیون هاوکینگ و ریچارد داوکینز از دانشمندان خداناباور معاصر هستند که با مشی تجربی یکی در حیطه فیزیک، و دیگری در حیطه زیست شناسی به مباحث الاهیات ورود نموده اند که این ورود به الحاد و خداناباوری ختم شده است. مهمترین عاملی که موجب چنین نتیجه ای در مشی علمی این دو شخصیت شده تصورات نادرست از موضوع و مفاهیم فلسفی است. تحقیق پیش رو با استخراج این مبانی به روش کتابخانه ای از لابلای آثار این دو شخصیت، آنها را به بوته نقد گذاشته است. تصور نادرست از فلسفه و قلمرو آن، و نیز درک نادرست از مفاهیم فلسفی چون درک نادرست از مجردات، تصور غلط از واجب الوجود و اوصاف آن، تشخیص نادرست نسبت به ملاک نیازمندی به واجب، و همچنین درک نادرست از مفاهیم «علیت»، «زمان»، و «عدم»را می توان به عنوان مصادیقی از این فهم نادرست برشمرد.

    کلیدواژگان: استیون هاوکینگ، ریچارد داوکینز، مبادی تصوری، الاهیات فلسفی، مبانی الحاد
  • فاطمه قاسمپور* صفحات 21-34

    پژوهش حاضر به بررسی دیدگاه جان هیک درباره مرگ و بررسی آن با تفسیر علامه از آیات قرآن پرداخته است. روش پژوهش حاضر کتابخانه ای و تطبیقی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هیک نظریه خویش را نظریه بازآفرینی مطرح می کند و اعتقاد به وجود روح را رد می کند و اصالت انسان را  به بدن می داند، به همین دلیل هیک می گوید: مرگ نابودی کامل انسان است و پس از مرگ خداوند با قدرت لایتناهی خود در دنیای دیگر مجددا انسان را خلق می کند. هیک در ایده بازآفرینی، چون بدن فرد اخروی را عین بدن فرد دنیوی می داند و به نفس نیز قایل نیست، هیج معیار منطقی برای اینهمانی نمی یابد، لذا به مفهوم عرفی «همان شخص» رجوع می کند که این امر نیز مسئله اینهمانی را حل نمی کند. طبق آیات قرآن چون حقیقت وجود انسان، مجموعه نفس و بدن است ، پس اگر نفس عین آن نفس باشد، ولی بدن مثل آن نباشد مضر وحدت شخصیت نخواهد بود.

    کلیدواژگان: روح، بازآفرینی، جسمی- روانی، جان هیک، معاد جسمانی، علامه طباطبایی
  • سید مجتبی احمدپناه*، حسن پناهی آزاد صفحات 35-46

    استطاعت کلامی به معنای توانایی فاعل بر انجام یا ترک یک کار، توسط ایمه اطهار(ع) به عنوان مقدمه بحث جبر و اختیار مورد بررسی قرار می گرفت اما رواج دو گرایش جبر و تفویض در جامعه و تقسیم استطاعت به پیش از فعل به معنای قدرت انسان بر انجام فعل، مستقل از قدرت الهی و مقارن با فعل به معنای صفتی که خداوند هنگام اکتساب فعل خلق می کند، باعث راه یافتن این تقسیم بندی میان متفکران امامیه شد. استطاعت از دیدگاه اهل بیت (ع) نیازی به تقسیم مذکور ندارد و طبق نظریه امر بین الامرین، انسان با توانایی خدادادی که هم قبل از فعل وجود دارد و هم مقارن با فعل، موفق به انجام عمل می شود. بنابراین استطاعت چه از نظر ایمه اطهار(ع) و چه از نظر متکلمین امامیه در هندسه فکری امر بین الامرین تعریف می شود و اگر در برخی موارد به استطاعت پیش از فعل یا مع الفعل نزدیک شده ناظر به نفی جبر و تفویض رایج بوده است.

    کلیدواژگان: استطاعت، امر بین الامرین، اشاعره، معتزله، متکلمین امامیه، اهل بیت (ع)
  • محمد باقر فخرزاد*، آفرین اخوان، محمد کارگر صفحات 47-52

    یکی از مسایل مهم ادیان، بحث فرقه گرایی است. از یک طرف زمینه های پیدایش و گسترش فرقه ها چند بعدی و پیچیده بوده و از طرف دیگر دستگاه هایی که به نحوی در حل مسئله دخالت دارند نیز متعدد می باشند. بررسی ها نشان داده است اکثر پژوهش های انجام شده به صورت موردی و مصداقی به جریان های انحرافی پرداخته و کمتر وجه اشتراک این فرقه ها مورد کنکاش واقع شده است. لذا در این پژوهش، ابتدا علل مشترک رویش فرقه ها تشریح و سپس برای تحلیل آن از روش سیستم پویا یا تفکر سیستمی استفاده گردیده است. هدف از این پژوهش بکارگیری تکنیک سیستم پویا و تجمیع علل گسترش این فرقه ها در یک نمودار و مشخص ساختن، تاثیر هریک از عوامل و تصمیمات مختلف می باشد. بر این اساس علل رویش فرقه ها شبیه سازی شده و با ایجاد سه سناریو، نتایج هریک در یک افق زمانی ده ساله، مورد بررسی قرار گرفته شده است. مقدار اولیه جمعیت فرقه گرایان برای انجام شبیه سازی 300 هزار نفر تخمین زده شده است. بیشترین میزان رشد مربوط به زمانی است که برخورد قهری در دستور کار قرار گرفته و بهترین وضعیت زمانی است که تمرکز مسیولین بر رفع خلاءها صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: فرقه، سیستم پویا، تفکر سیستمی، ادیان، شبیه سازی
  • محسن شیخ حسینی*، مصطفی منعمی زاده، احمد اولیایی صفحات 63-76

    مساله پژوهش حاضر معطوف به بررسی و معادل سازی انواع مختلف ارتباطات انسانی شامل ارتباطات انسان با انسان و انسان با خداوند متعال از منظر نظریه مخابرات با روش توصیفی تحلیلی می باشد. لذا در ابتدا معروف ترین مدل های ارتباطاتی در مخابرات بهمراه مدل سیگنال آن ها معرفی شده است و راهکارهای مهندسی مخابرات برای غلبه بر عوامل محدودیت آفرین تبیین گردیده است. سپس انواع مختلف ارتباطات انسانی بر مبنای این مدل ها با رویکردهای تمثیلی و اکتشافی معادل سازی و ارزیابی شده است و راهکارهایی برای بهبود کیفیت آن ها ارایه می شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که اولا بسیاری از مدل های مخابراتی و راهکارهای بهبود ارتباط در مخابرات ریشه های دینی دارند و ثانیا مشخص می کند که اعمال و مناسک مذهبی همچون ارجح بودن انجام فرایضی نظیر نماز و دعا به صورت جماعت و یا استمداد از انسان های کامل در قالب توسل ریشه های علمی دقیقی دارد و کارآیی آن ها در علوم تجربی اثبات شده است.

    کلیدواژگان: ارتباطات وحیانی، ارتباطات انسانی، سیستم های مخابراتی، دعا، توسل
  • سید محمود موسوی*، زهرا حدادی صفحات 77-88

    در نظام معرفت شناسی صدرا ارتباط معرفت فطری با سایر ادراکات انسان از اهمیت ویژه ای برخوردار است به طوری که وی از آن به عنوان سرمایه آغازین و "راس العلم" یاد کرده است. صدرالمتالهین معرفت فطری را در قلمرو علم حصولی و حضوری با دو معنای نزدیک به هم به کار برده است. در این نظام، علم از سنخ وجود است و احکام وجود بر آن ساری و جاری است. لذا هر معرفتی که از مرتبه وجودی متقدمی برخوردار باشد تقدم وجودی و معرفتی نسبت به سایر ادراکات انسان دارد. معرفت های غیر فطری، به لحاظ معرفت شناختی و  وجود شناختی وابستگی حقیقی و عینی با معرفت های فطری دارند. از طرفی بنا بر اتحاد عاقل و معقول، نفس در حرکت جوهری خویش با مدرکات خود اتحاد یافته و استکمال می یابد. بنابراین بر اساس اصول حکمت صدرایی و با بکارگیری روش توصیفی تحلیلی، می توان یافته های پژوهش را در این دانست که نسبت معرفت فطری در هر دو حوزه علم حضوری و حصولی با سایر ادراکات انسان در حرکت اشتدادی نفس تفسیر شده و نسبت آنها به تفاوت مراتب نفس باز می گردد.

    کلیدواژگان: معرفت فطری حضوری، معرفت فطری حصولی، معرفت شناسی صدرا، معرفت فطری
  • محمد جواد فلاح* صفحات 89-102

    قرآن کریم با روش های مختلفی به سوالات و شبهات دینی پاسخ می دهد . یکی از این روش ها که فراوانی زیادی در قرآن دارد، روش پرسش و پاسخ است که به  گونه های مختلفی در قرآن ارایه شده است. در این روش که گاه به شکل مستقیم وگاه غیر مستقیم،  سوالات و شبهات را پاسخ می گوید؛ مبتنی بر اهداف مختلف قرآن ازجمله برهان آوری، مراجعه به درون و تذکر،  اقناع و تاثیر وجدانی و فطری سامان یافته است. در این روش پاسخ دهی می توان گونه هایی را منظور کرد. این مقاله به پاسخ گویی به سوالات اعتقادی براساس «روش پرسش و پاسخ» تمرکز دارد. نتایج این روش پاسخگویی در قالب ها  وگونه های مختلف زمینه تاثیر گذاری شناختی و عاطفی را در مخاطب فراهم می کند و سبب آماده سازی و پذیرش افراد در مسایل اعتقادی می گردد. ما به روش توصیفی تحلیلی و با تمرکز بر برخی از مهم ترین آیات قرآن در این حوزه این روش ها را تبیین خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: روش پرسش و پاسخ، پرسش و پاسخ قرآنی، پاسخگویی، قرآن کریم، شبهات و سوالات دینی
  • محمد پورعباس* صفحات 103-116

    مسئله ما در این پژوهش بررسی و تحلیل انتقادی دیدگاه دکتر شریعتی در باب "توحیداجتماعی" است. از این رو برای رهیافت به این مهم تلاش نموده ایم، با روشی توصیفی تحلیلی و رویکردی انتقادی، ضمن تبیین اندیشه توحیدی شریعتی و فهم او از "توحیداجتماعی"، نقص ها و نقدهای وارد بر آن را شمارش نماییم. شریعتی، هرچند با محوریت بخشی به توحید در ترسیم منظومه فکری خود، و توجه به ابعاد عینی و عملی آن در ساحت اجتماع، با طرح صورت ترکیبی جدید "توحیداجتماعی" برای این بعد از توحید، جلوه ای از حسن، بر اندیشه توحیدی خود کشیده؛ لیکن تفسیر آن به جامعه بی طبقه توحیدی، با نقص ها و نقدهایی هم چون: کم توجهی به ابعاد ذهنی و نظری توحید، عبور اندیشه های توحیدی وی از صافی نحله هایی چون مارکسیسم، فهم جدید و غیرصایب از توحید و شمارش توحیداجتماعی به معنای جامعه بی طبقه توحیدی در عداد توحید اعتقادی، پیش داوری و تفسیر به رای، قیاس نادرست میان توحید اجتماعی و امت واحده قرآنی و جامعه عادله مهدوی، و درنهایت سمبلیک و نمادین دانستن مفاهیم قرآنی در داستان خلقت مواجه می باشد.

    کلیدواژگان: توحید، توحید اجتماعی، شریعتی، مکتب فکری، جامعه بی طبقه
  • زهرا جمشیدی*، مرضیه اخلاقی، ناصر محمدی، علیرضا دل افکار صفحات 117-130

    یکی از مسایل مورد بحث در میان اکثر مکاتب، مسئله تناسخ است. شیخ اشراق و ملاصدرا  نیز به بسط آن پرداخته اند. مسئله این تحقیق تحلیل تناسخ از نظر شیخ اشراق در عرضه بر مبانی و استدلال های ملاصدرا است. هر چند شیخ اشراق نظر خود را در زمینه تناسخ صریحا اعلام نکرده است ولی با توجه به ادله ای چون اعتقاد ایشان به تناسخ ملکوتی، اعتقاد به  عالم صور معلقه و حدوث نفس همزمان با بدن، بطلان دو نوع تناسخ صعودی و متشابه از دیدگاه او مستدل است گرچه نمی توان به راحتی تناسخ نزولی را از نظر او منتفی دانست. ملاصدرا نیز با برهان قوه و فعل و همچنین برهان حرکت اشتدادی، تناسخ اصطلاحی را به طور مطلق باطل می داند در حالی که تناسخ ملکوتی را قبول دارد. با عرضه نظرات شیخ اشراق بر مبانی و استدلال های ملاصدرا، دیدگاه های شیخ اشراق به چالش کشیده می شود. هر چند باید گفته شود این نتیجه با تامل دقیق در آثار شیخ اشراق نیز قابل دستیابی است. روش تحقیق در نوشتار حاضر، توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: تناسخ صعودی، تناسخ نزولی، تناسخ ملکوتی، شیخ اشراق، ملاصدرا
  • محمدجواد قره خانی*، سید محمداسماعیل سید هاشمی، اسماعیل دارابکلاهی صفحات 131-142

    امام صادق (ع) در استدلال وجود خدا با زندیق مصری از برهان انی استفاده نموده است و از طریق معلول به سمت اثبات علت گام برداشته است. در واقع امام(ع) از دو برهان حرکت و نظم، که در فلسفه نیز مطرح است، برای اثبات خدا درمحاجه با زندیق مصری بهره جسته است. ایشان از براهین و استدلال های منطقی نیز به عنوان یک ابزار، در گفتگو و احتجاج خود استفاده کرده است. در همین راستا در کلام رییس مذهب تشییع ، برهان «ان» البته با رعایت پیش نیازهای متعارف در مفاهمه قابل مشاهده می باشد. زندیق مصری با اینکه اعتقادی به وجود خدا نداشت پس از بحث و گفتگوی با امام(ع) به وجود خدا معتقد و در مقابل استدلال وی تسلیم شده است. در این مقاله ضمن صحه گذاشتن بر بکارگیری برهان «ان» برخی از نکات برجسته این مناظره از نگاه آیت جوادی آملی طرح و بازخوانی شده  تا از این طریق، رویکرد امام صادق (ع) در این مناظره به عنوان الگویی برجسته در مباحث اعتقادی، عقلانی و منطقی مطرح و مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استدلال، برهان ان، امام صادق (ع)، زندیق مصری، اثبات خدا
|
  • Moslem Zamanian *, Abdolhossein Khosropanah Pages 7-20

    Steven Hawking and Richard Dawkins are contemporary theologians who have come up with empirical approaches in the field of theology, one in the field of physics and the other in the field of biology. The most important factor that has led to such a conclusion in the scientific approach of these two scholars is their wrong definitions of subject and philosophical conceptions. The current research has critiqued their views by extracting their definitional elements from their works with a library-based approach. Their Misconceptions of philosophy and its realm, as well as their misconceptions of philosophical concepts such as misunderstanding the immaterial, the necessary Being and Its Attributes, the criterion for the need to necessary Being, and the principle of causality, time, and nothingness may be cited as some examples of these deficiencies.

    Keywords: Steven Hawking, Richard Dawkins, Definitional Foundations, PhilosophicalTheology, Principles of Atheism
  • Fatemeh Qasempour* Pages 21-34

    The present study examines John Hick’s view of death and examines it with regard to Allama’s comment of the Quranic verses. The research method is library-based and comparative. Research findings show that Hick puts forward his theory as recreative theory, and rejects the belief in human Immaterial soul and ascribe humanity to the body. And, therefore, Hick says: Death is complete destruction of man and after the death, God with His infinite power create man again. As Hick in his theory of recreation views the hereafter body of man to be just the same as the earthly body and rejects human immaterial soul, may not be able to explain the problem of this is just the same as that, so he refers to the customary concept of "the same person" which does not solve the problem of identity. According to the verses of the Qur’an, as the truth of human existence is the set of the soul and the body, then if the soul is the same as the soul, but the body is not like it, the harmony of personality would not be established.

    Keywords: Spirit, Recreation, Physical-Psychological, John Hick, CorporealResurrection, Allameh Tabatabai
  • Seyed Mojtaba Ahmadpanah*, Hasan Panahi Azad Pages 35-46

    Theological ability to act, which means the agent‘s ability to do or leave an action, was examined by the pure Imams as a prelude to the discussion of freewill and determinism. Appearance of the two tendencies of freewill and determinism in society and the division of human ability to pre-action, namely one‘s power to act, independent of divine power and concurrent with the act in the sense of the attribute that God creates when he acquired the act, made this division current among the Imamite thinkers. From the viewpoint of the Ahlul-Bayt (AS), however, it is not necessary to divide the ability, and on the basis of the doctrine of “an Affair Between the Two Ones,” amri baina ‘l-amrain, man, with regard to his/her God given ability the exists beofore the action and with the action both, is able to do the action. Therefore, human ability of doing an action is defined with regard to the theory of “an Affair Between the Two Ones,” amri baina ‘lamrain both by the Imams (as) and by the Imami’s theologians in the intellectual geometry of inter-religious affairs, and if in some cases approached pre-action or with it, it has been with regard to the rejection of common determinism and tafviz.

    Keywords: Ability, Amri bain al-Amrain, Ash’arites, Mu’tazilites, Imamiyah, Ahl al-Bayt
  • Mohammad Baqer Fakhrzad*, Afarin Akhavan, Mohammad Kargar Pages 47-52

    One of the important issues of religions is the issue of sectarianism. On the one hand, the fields of the emergence and expansion of sects are multidimensional and complex, and on the other hand, there are numerous systems involved in problem solving. The Studies in the field have shown that most studies have deviated to some cases of the diverted sects the and left the common teachings of these sects. Therefore, in this study, we first describe the common causes of the emergence of sects and, then, use dynamic system and gather the causes of their extention in a diagram and describe the effect of each cause. Accordingly, the causes of the growth of the sects are simulated and the results of each of the ten-year time horizons are investigated by creating three scenarios. The original amount of sectarianists is estimated at 300,000 people. The highest growth rate is when coercive dealing is on the agenda and the best situation is when authorities focus on vacuuming.

    Keywords: Sect, Dynamic System, Systemic Thinking, Religions, Simulation
  • Mohsen Sheikh Hosseini*, Mostafa Mon'emizadeh, Ahmad Oliyayi Pages 63-76

    The problem of this research is to investigate and equalize different types of human communications including human-human and human-God communication from the view of telecommunication theory by descriptive-analytic method. Therefore, at first, the most popular communication models in telecommunication with their signal model have been introduced and telecommunication engineering solutions to overcome limiting factors have been explained. Then different types of human communications based on these models have been equalized and evaluated with allegorical and heuristic approaches and strategies for improving their quality are presented. The research findings show that firstly many telecommunication models and communication improvement strategies have religious roots and secondly they indicate that religious practices and customs such as preference praying in community an relying on Complete mens have exact scientific roots and have been proven effective in empirical sciences.

    Keywords: Revelation Communications, Human Communications, TelecommunicationSystems, Prayer, Appeal
  • Seyed Mahmud Musavi*, Zahra Haddadi Pages 77-88

    In Sadra’s epistemological system, the relation of innate knowledge to other human perceptions is of such a particular importance as he refers to it as the starting point and the head of knowledge. Sadr al-Mutallahi has applied innate knowledge to the realm of the knowledge by correspondence and the knowledge by presence in two closely related meanings. In this system, knowledge is of the nature of existence, and ruled by the laws of existence. Therefore, any epistemic knowledge with a primordial grade of existence is known to be prior to other human perceptions. Non-naturalistic epistemological and ontological epistemologies are based on natural knowledge really and objectively. On the one hand, according to unity of the knowing and the known, human soul becomes united and perfected in its substantial movement is united with perceptions and grows. Therefore, based on the principles of Sadrian wisdom and using a descriptive-analytic method, it can be concluded that the relation of innate knowledge in both domains of correspondence knowledge and presence knowledge is interpreted in relation to the upward movement of the soul and their relation is based on the grades of the soul.

    Keywords: Presence Inner Knowledge, Correspondence Inner Knowledge, SadraEpistemology, Inner Knowledge
  • Mohammad Javad Fallah* Pages 89-102

    The Holy Quran answers religious questions and demurs in various ways. One of the methods frequently used in the Quran is the Q&A method that has been presented in various ways in the Quran. In this way, sometimes answering questions and doubts, directly and indirectly, it is arranged based on different purposes of the Qur’an, such as reflection, inner reference, persuasion, and conscience. This way of responding may include various types. This article focuses on answering belief questions based on the Q&A method. The results of this method of responding in various forms and types provide the audience with a cognitive and emotional impact and prepare and accept individuals in matters of belief. We will explain these methods in a descriptive-analytic way, focusing on some of the most important verses of the Qur’an in this area.

    Keywords: Question - Answer Method_Quranic Questions - Answers_Accountability_The Holy Quran_Religious Demurs - Questions
  • Mohammad Purabbas* Pages 103-116

    Our problem in this study is to study and analyze Dr. Shariati’s views on "social monopoly" critically. We have, therefore, attempted to approach this important issue with a descriptive-analytical and critical approach, while explaining Shariati’s monotheistic thought and his understanding of "social monotheism", and counting the deficiencies and criticisms that have been brought about. Shariati, though focusing on monotheism in drawing up his intellectual system, and paying attention to its objective and practical dimensions in the field of society, has drawn upon his monotheistic thought by designing a new hybrid form of "social monotheism" for this dimension of monotheism. He interpreats it in a nonmonotheistic society, with defects and criticisms such as: disregarding the subjective and theoretical dimensions of monotheism, passing his monotheistic ideas from such schools as Marxism. One, therefore, meets with the new and unreasonable understanding of monotheism, and counting social monotheism as a society of no classes to be among belief monotheism, prejudice and interpretation of no logical base, a false comparison between social monotheism and the Quranic united Ummah and Mahdavi just society, and ultimately viewing the Quranic concepts in the creation story as symbols.

    Keywords: Monotheism, Social Monotheism, Shari’ati, School of Thought, Classless Society
  • Zahra Jamshidi*, Marzieh Akhlaqi, Naser Mohammadi, Alireza Delafkar Pages 117-130

    One of the issues discussed in most schools is that of reincarnation. Sheikh Ishraq and Mulla Sadra have also studied it in details. The purpose of this study is to analyze the reincarnation of Sheikh Eshraq with regard to the foundations and arguments of Mulla Sadra. Although Sheikh Eshraq did not express his opinion on reincarnation clearly, but based on arguments such as his belief in celestial reincarnation, belief in suspended souls, and appearance of human soul in the same time as human body, the rejection of two types of ascending and similar reincarnation is established in his view, though it is not easy to dismiss the downward reincarnation on his view. Mulla Sadra, in his argument of receptivity and activity, as well as the argument of upward movement, holds that the commonly termed reincarnation is absolutely invalid, while accepting the reincarnation of heaven. When studying Sheikh Eshraq’s views with regard to Mulla Sadra’s foundations and arguments, Sheikh Eshraq’s views would be exposed to challange. It must be said, however, that this conclusion can be attained by careful reflection on the works of Sheikh Eshraq. The research method in this paper is descriptive-analytical.

    Keywords: Ascending Reincarnation, Descending Reincarnation, Celestial Reincarnation, Sheikh Eshraq, Mulla Sadra
  • Mohammad Javad Gharahkhani*, Seyed Mohammadisma`Il Seyyed Hashemi, Isma`Il Darabkolahi Pages 131-142

    Imam Sadiq (as) has used inni proof, relying on the effect to prove the cause, to prove the existence of God in his public debate with the Egyptian atheist. In fact, Imam (as) has used the two arguments of movement and order, which is also current in philosophy, to prove God in argueing against the Egyptian. He has also used logical arguments and reasonss as an instrument in his dialogue and debate. In this way, we find inni proof, of course, observable in the context of its usual prerequisites. Although the Egyptain had not believed in the existence of God, after discussing with Imam (AS), believed in the existence of God and submitted to his argument. In this article, after showing the use of inni proof, some considerable points of the debate with regard to the view of Ayatollah Javadi Amoli, have been studied; in this way, it has been made remarkable that Imam Sadeq‘s (as) approach may be regarde as a prominent model in the theological and rational debate.

    Keywords: Reasoning, Inni Proof, Imam Sadeq (as), Egyptian Atheist, the Existenceof God