فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال نهم شماره 33 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر قائدان* صفحات 5-28

    گزارش نبردهای اعراب از نگارشهای مورد توجه در تاریخ نگاری اسلامی بود. در منابع اسلامی حدود 1400 درگیری بین قبایل عرب جاهلی ثبت شده است. در دوره اسلامی نیز گزارش دقیق جنگ های پیامبر6 و فتوحات دوره خلفا از مهمترین مباحث مورد توجه مورخان اسلامی بوده است؛ تا جایی که به تدریج دسته ای از مورخان نظامی ظهور یافتند که بطور تخصصی به مباحث نظامی از جمله سازمان و سازماندهی، تسلیحات و فن آوری نظامی، شیوه های جنگی، طرح ریزی نظامی و انواع جنگ ها پرداختند و به این ترتیب شکل جدیدی از تاریخ نگاری یعنی «تاریخ نگاری نظامی» به وجود آمد. این تحقیق بر آن است تا با معرفی آثار مطرح در حوزه تاریخ نگاری نظامی و اشکال گوناگون آن در دوره اسلامی تا پایان عصر ممالیک، عوامل تاثیرگذار بر این نوع تاریخ نگاری را مطرح سازد. داده های تاریخی نشان می دهد به سبب اهمیت جهاد در اسلام، پیچیدگی جنگ ها و انتقال میدان های جنگ از صحرا به شهرها و سپس به دریاها، تحول در فن آوری تسلیحات، سازماندهی و روش های جنگی، تخصصی شدن حوزه جنگ و شکل گیری رسته های نظامی باعث توجه ویژه به تاریخ نگاری نظامی و نهایتا ظهور مورخان جنگ و تدوین آثار تخصصی در این حوزه شده است.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری نظامی، جنگ در اسلام، جهادیه نگاری، فتوح نگاری، مغازی نگاری
  • زهره صفائی محمدآبادی، فریناز هوشیار*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 29-49

    انصار از عناصر اصلی مسلمین و اهرم های قدرت در صدر اسلام بودند. آنان در وقایع بعد از سقیفه کنار امام علی ع قرار گرفته و در حوادث مهم آن زمان ایشان را یاری دادند، با این حال برخی از انصار از جمله بشیر بن سعد خزرجی و فرزندش نعمان بن بشیر والی کوفه در آستانه قیام امام حسین7، موضع متفاوتی در پیش گرفتند. این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی به بررسی عملکرد نعمان بن بشیر در مواجهه با کوفیان و حامیان امام حسین7 پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد نعمان بن بشیر رفتاری دوگانه، مبهم و گاه متضاد دربرخورد با حوادث مختلف دوران حیات سیاسی اش داشته است. وی در جریان ورود مسلم بن عقیل به کوفه نیز با وجود عدم تمایل به خاندان علی7، در مقابل کوفیان موضع قاطعی اتخاذ نکرد و برای آرام کردن جو سیاسی تنها به ایراد خطبه اکتفا کرد. محتوای این خطبه نشان می دهد تساهل یا تعلل رفتاری او از یک سو ریشه در وضعیت انصار پس از پیامبر6 و تعصبات قبیله ای و از سوی دیگر ریشه در منفعت طلبی شخصی و تمایل او به کسب قدرت داشت.

    کلیدواژگان: انصار، بشیر بن سعد، قیام عاشورا، مسلم بن عقیل، نعمان بن بشیر
  • فاطمه معتمد لنگرودی، محمدرضا بارانی* صفحات 51-75

    جنبش ضداموی و ضدزبیری مختار، یک جنبش اجتماعی- انقلابی بود که با هدف خونخواهی امام حسین (ع) و برپایی حکومت عدل شکل گرفته بود. از این رو بررسی جامعه شناختی این جنبش می تواند در ارزیابی آن کمک زیادی کند. این پژوهش پس از گردآوری داده های تاریخی با رویکرد جامعه شناختی بر پایه چهار محور بنیادی: فرآیند، ساختار و ارتباط با کنش گران جنبش و باورها و نقش نیروهای کنش زا به تحلیل جامعه شناختی این جنبش پرداخته است. دستاورد پژوهش نشان دهنده آن است که در پی دست یابی موالی به حقوق خویش، مختار به عنوان رهبر کاریزماتیک توانست موالی و شیعیان را همراه نماید؛ اما به دلیل ناسازگاری باورها با برنامه ها و اهداف، نهادی نشدن جنبش در عراق و هم چنین قدرت طلبی مختار، این جنبش دچار بحران شد و به سبب نداشتن تایید امام سجاد (ع) به شکست کشیده شد.

    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، مختار ثقفی، موالی، امام سجاد (ع)
  • امید بهرامی نیا*، احمدرضا خضری صفحات 77-96

    اندیشه سیاسی ایرانیان در دوره سلجوقیان دچار تحول و دگرگونی شد. در این دگرگونی، قدرت سیاسی و اداره امور اجتماع، سلطنت را به عنوان مفهومی بدون رقیب، بر سپهر سیاست نشاند. در تعدد علتها و تکثر مشارکت های دخیل در طی این فرایند، سیاستنامه نویسان به جز اندیشه ورزی، در عمل نیز در تثبیت این الگو مشارکت و نقش مهمی داشتند. الزامات زمان، سیاستنامه نویسان را به بازتعریف اندیشه ایرانشهری با رعایت الزامات دوره چیرگی ترکان واداشت و بر این اساس در این مسیر، چشم بر آموزه های شریعت دال بر پایبندی به عدالت در عرصه اختلاف و نیز لزوم رعایت حقوق مخالفان بستند و آن آموزه های مهم را در پای مصلحت حکومت و پاسداشت امنیت مردم قربانی کردند. این پژوهش، مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، معطوف به بررسی رویکرد نظام الملک طوسی و ابوحامد غزالی درخصوص چگونگی تعامل با مخالفان مذهبی، بویژه اسماعیلیان نزاری و تحلیل چرایی آن است.

    کلیدواژگان: ابوحامد غزالی، اسماعیلیه، اندیشه سیاسی، سیاستنامه، نظام الملک
  • طاهره عظیم زاده تهرانی*، غلامحسین بشکنی، شهربانو دلبری صفحات 97-115

    امور مالیاتی دوره ممالیک (حک. 648-923) به سبب نبود نظام منظم و ثابت و نیز دشواری در مدیریت بودجه، همواره در حال تغییر و دگرگونی بود. با توجه به اینکه بخشی از درآمدهای ممالیک مانند دولت های پیشین بر گرفتن مالیات از غیرمسلمانان قبطی استوار بود؛ منابع این دوره نشان می دهد ممالیک به سبب عوامل گوناگون مجبور شده اند تا در شیوه دریافت مالیات و انواع آن از غیر مسلمانان تغییراتی ایجاد کنند. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که مالیات قبطی ها در دوره مالیک چه تغییراتی کرده و این تغییرات چه تاثیری در نظام مالی و درآمدهای ممالیک داشته است؟ بنابر یافته های این پژوهش، قبطیان با پرداخت مالیات های جزیه، ساحل الغله، حقوق سلطانیه، مظالم، مکوس، مواریث، جریمه و مالیات تجهیز سپاه، تاثیر بسیاری بر افزایش درآمد ممالیک داشته و در نهایت در رفع تنگناهای مالی و اقتصادی دولت ممالیک و بهبود وضع اقتصادی آنان نیز موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: تاریخ اقتصادی مصر، جزیه، قبطی ها، نظام مالیاتی ممالیک، مالیات های قبطی ها
  • بهروز شورچه، معصومعلی پنجه* صفحات 117-139

    پزشکان غیرمسلمان (ذمی) در دوره میانه بیش از دیگر ذمیان، با مسلمانان در تماس بودند و در شهرها و روستاها، دربارها، بیمارستان ها و حتی خانه ها با هم ارتباط داشتند. از این رو در ذهن و زبان و تجربه زیسته مسلمانان بیش از دیگران از آنان یاد شده است. این مقاله در پی واکاوی نگرش های مسلمانان به این پزشکان و بررسی رابطه مسلمانان با این دسته از اهل ذمه است. نگرش مسلمانان نسبت به پزشکان ذمی هم ریشه در منابع (آیات و روایات) و باورهای دینی داشت، هم متاثر از عرف و تجربه های زیسته آنان با این گروه از غیرمسلمانان در سده های متمادی بود. در این مقاله نشان داده شد دانش و توان حرفه ای، کاردانی و مهارت های درمانی پزشکان غیر مسلمان عامل اصلی حضور چشمگیر آنان در جامعه اسلامی بوده است. پزشکان ذمی افزون بر کنش های حرفه ای، در رواج بعضی عادات و رفتارهای هنجارشکنانه در میان مسلمانان موثر بودند. اگرچه گزارش هایی از تعاملات منفی و گاه واکنش های خصمانه مسلمانان نسبت به پزشکان غیرمسلمان در دست است، اما در ارزیابی کلان مناسبات نخبگان و توده های مسلمان با این پزشکان در بیشتر زمان ها مسالمت آمیز و سازگارانه بود.

    کلیدواژگان: اهل ذمه، پزشکان غیرمسلمان، تاریخ پزشکی، زندگی اجتماعی پزشکان
|
  • Asghar Qaedan* Pages 5-28

    Reporting of Arab’s battles was an object of consideration in Islamic historiography. About 1400 conflicts between benighted Arab tribes have been recorded in Islamic sources. Accurate reporting of the wars of the Prophet and conquests of the caliphs was also one of the most important topics of interests to Islamic historians in the Islamic era until the gradual emergence of a bunch of military historians who were specialized in military topics including military organization, military armaments and technology, war tactics, military planning and various types of wars. Consequently, a new form of historiography called “military historiography” was created. This research aims to clarify influential factors on this type of historiography by introducing well-known works in the military historiography domain. Historical data reveal that the significance of jihad in Islam, the complexity of wars, the transmission of battlefields from dessert to cities and then to seas, the transformation of weapons technology, the organization and war tactics, the specialization of the war zone and the formation of military ranks has led to a special attention toward military historiography and finally the emergence of war historians and compilation of specialized works in this domain.

    Keywords: military historiography, war in Islam, Jihad-Literature, Futuh-Literature, Maghazi-Literature
  • Zohre Safaei Mohammad Abadi, Farinaz Hooshyar*, Feyzolah Boshasbgosheh Pages 29-49

    Ansar was of the main elements of Muslims and the power levers in the early days of Islam. They joined Imam Ali (AS) in the aftermath of Saqifa and assisted him in the major events of that time. However; some of the Ansars, including Bashir bin Saad Khazraji and his son Nouman bin Bashir, governor of Kufa on the eve of Imam Hussein’s uprising, took a different position. This study investigates the approach of Nouman bin Bashir in confrontation with Kufis and supporters of Imam Hussein (AS) by using the descriptive-analytical method. Findings of the present study indicate that Nouman bin Bashir had a dual, ambiguous and sometimes antithetical attitude encountering various events of his political life. He also despite the unwillingness to Imam Ali’s family did not take a decisive stance against the Kufis during the arrival of Muslim bin Aqil to Kufa, and he only gave a sermon to calm down the political atmosphere. The content of this sermon signifies that his lenient or procrastinating behavior on one hand rooted in the condition of Ansar after the Prophet and tribal prejudices and on the other hand rooted in personal benefits and his desire to gain power.

    Keywords: Ansar, Bashir bin Saad, Ashura uprising, Moslem ibn Aqil, Nouman ibn Bashir
  • Fatemeh Motamed Langrudi, Mohammad Reza Barani* Pages 51-75

    Mukhtar’s anti Umayyad and anti Zubayri movement was a social-revolutionary movement to seek Imam Hussein's (AS) revenge and establishing a justice government. Therefore, a sociological study of this movement can greatly help in evaluating the movement. This research after collecting historical data analyzes the sociology of this movement based on four fundamental axes: the process, structure, and relationship with the actors of the movement, beliefs and the role of active forces. The result of this research indicates that after Mawalis achieved their rights, Mukhtar, as a charismatic leader, could accompany Mawals and the Shiites, but due to the incompatibility of the beliefs with plans and goals, Non-institutionalization of the movement in Iraq, and also Mukhtar’s desire to gain power, this movement was led to crisis and due to the lack of confirmation of Imam Sajjad (AS) eventually failed

    Keywords: Social Movement, Mukhtar al-Thaqafi, Mawali, Imam Sajjad (AS)
  • Omid Bahraminia*, Ahmadreza Khezri Pages 77-96

    Iranian political thought was transformed in the Seljuq period. In this transformation, political power and administration of social affairs promoted the monarchy as a non – rival concept to the sphere of politics. In the plurality of causes and multiplication of contributions involved in this process, political writers, who rather than thinking, were also involved in stabilization of this pattern in practice, played a significant role. The setting requirements at the time, made political writers redefine the Iranshahri thought with regarding of the requirements of the Turkish domination period and as a result in this way, ignored the sharia instructions of justice commitment in the realm of discrepancy as well as the necessity of respecting the rights of dissidents and sacrificed those important instructions to the interests of the government and the security protection of the people. This study is based on the descriptive-analytical method and by using library sources, investigates the approaches of Nizam al-Mulk and Ghazali with regarding the ways of interaction with religious opponents, especially the Nizari Ismailia, and analysis of the reasons behind this way of interaction.

    Keywords: Abu Hamed Ghazali. Isma’iliyyah, political thought, Siyasatnama, Nizam al-Mulk
  • Tahereh Azimzadeh Tehrani*, Gholamhossein Beshkani, Shahrbanou Delbari Pages 97-115

    Due to the lack of a regular and stable system and difficulties in budget management, tax affairs during the Mamalik era (648-923) was transforming continuously. Since, part of the Mamalik’s incomes, like previous governments, was based on collecting taxes from non-Muslim Copts, sources of this period indicate that due to various factors, Mamliks have been forced to make changes in the way of tax reception and its types from non-Muslims. The present paper attempts to answer the question of how Copt’s taxation has changed over the Mamalik’s era and how these changes influenced mamalik’s financial system and incomes? According to the findings of this research, the Copts had a huge impact on the increase of Mamalik’s incomes by paying taxes of Jizya, Sahlalghale, Mazalim, Mokus, Mavaris, fines, and army equipment tax. Finally, they also have been effective in removing Mamalik’s financial and economic problems and improving their economic condition

    Keywords: Egypt economic history, Jizya, the Copts, Mamlik’s tax system, the Copts’ taxes
  • Behrooz Shorche, Masoumali Panjeh* Pages 117-139

    Non-Muslim (Dhimmi) physicians were in touch with Muslims more than other non-Muslims, in cities, villages, courts, hospitals, and even houses in the middle ages. Therefore, they have been mentioned in Muslims' minds, languages, and life experiences more than others. This paper seeks to analyze the attitudes of Muslims towards these physicians and to investigate the relationship between Muslims and this group of non-Muslim physicians. Muslims' attitudes toward non-Muslim physicians were either rooted in sources (Verses and Narratives) and religious beliefs or influenced by their traditions and life experiences with this group of non-Muslims for long centuries. This research reveals that the main causes of their significant presence in Islamic society have been knowledge and professional ability and therapeutic skills of non-Muslim physicians. In addition to professional actions, Non-Muslim physicians were also effective in promoting some of the norm-breaking habits and behaviors among Muslims. Although there are some reports of negative interactions and sometimes hostile reactions of Muslims to non-Muslim physicians, in the huge assessment of elite and Muslim masse’s relation with these physicians were peaceful and agreeable most of the time.

    Keywords: Dhimmi, Non-Muslim physicians, medical history, physician’s social life