فهرست مطالب

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و سوم شماره 3 (پیاپی 131، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدکاظم سجادپور*، علی اکبر ملکی صفحات 3-28
    شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در 15 مارس سال 2006 با قطعنامه مجمع عمومی، جایگزین کمیسیون حقوق بشر شد. ابتکار جدیدی که شورا را از کمیسیون پیشین متمایز می کند، سازوکار بررسی دور ه ای جهانی است. یکی از وظایف عمده شورا، نظارت بر اجرای الزامات حقوقی در راستای ارتقا و حمایت از حقوق بشر است. شورا برای نیل به این هدف، وضعیت پایبندی دولت ها به حقوق بشر را مورد بازبینی قرار داده و تصمیماتی را اتخاذ می نماید. یکی از دستورکارهای اصلی شورا این است کهوضعیت هایی که در طول سال نیازمند توجه فوری هستند را مورد ارزیابی قرار دهد. برگزاری نشست های ویژه با موضوع سوریه و هشدار نسبت به نقض های حقوق بشری و حقوق بشردوستانه نیز از اصلی ترین اقدمات شورا بین سالهای 2011 تا 2018 بود. در این راستا، شورا از آغاز بحران سوریه و ناآرامی های این کشور نسبت به ارتکاب  جنایات بین المللی شامل جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی هشدار داد. در این میان، اعلام نگرانی عمیق شورا، صدور قطعنامه ها در نشست  های ویژه و تاسیس کمیسیون تحقیق برای اثبات ارتکاب جنایات بین المللی، نقش شورا را در برانگیختن حساسیت بین المللی نسبت به سوریه و توقف این جنایات پررنگ کرد. علاوه بر این، رویکرد شورا در قبال تحولات جنگ داخلی سوریه ارزیابی شده و نقاط قوت و ضعف شورا نسبت به جنایات بین المللی نشان داده شد. روش این مطالعه، توصیفی تحلیلی بودکه به شکل کتابخانه ای انجام شد. اضافه بر این، بررسی قطعنامه ها، گزارش ها و اسناد حقوقی بر اساس تحلیل متنی صورت گرفت. همچنین، منابع مهم و مرتبط با موضوع جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. شورا با وجود دسته بندی جنایات بین المللی، اعلام مرتکبین و لزوم مجازات آن ها در دیوان بین المللی کیفری، ناقض اصلی ارتکاب این جنایات را دولت سوریه معرفی کرده است و اشاره ای به حامیان تروریست ها و معارضان مسلح نکرده است.
    کلیدواژگان: شورای حقوق بشر، بحران سوریه، جنایات بین المللی، جنایت علیه بشریت، جنایات جنگی و کمیسیون تحقیق
  • سیدجواد امینی*، مجتبی دمیرچی لو صفحات 31-60

    توسعه روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات، موجب تحولات چشمگیری در زندگی بشر شده و پیوند فضای فیزیکی و فضای مجازی، "جهان دو فضایی" را خلق کرده است. روابط خارجی کشورها نیز به تبع آن متاثر شده و "دیپلماسی مجازی" به مفهوم اعمال سیاست خارجی در فضای مجازی، در دستور کار قرارگرفته است. کنشگری فعال به منظور تامین منافع ملی در این عرصه جدید، نیازمند شناخت ماهیت، کارکرد، فرصت ها، تهدیدها و قواعد حاکم بر فضای مجازی و کسب آمادگی لازم است. این مقاله درصدد تبیین فرصت ها و تهدیدهای دیپلماسی مجازی ایران می باشد و از نظر هدف، کاربردی بوده و روش پژوهش آن آمیخته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که عمده فرصت ها شامل تسهیل تعامل با طیف وسیع مخاطبین، تسریع در انجام امور دیپلماتیک، تسهیل و تسریع در ارائه خدمات کنسولی و ارتباط با ایرانیان خارج از کشور، افزایش قدرت نرم، کاهش هزینه ها، تسهیل رصد و گزارش دهی تحولات بین المللی، مقابله با ایران هراسی و شیعه هراسی، طرح ایده ها و آرمان ها در گستره ای جهانی و نقش آفرینی در شکل دهی به هنجارها و نهادهای ذیربط بین المللی است. متناظر با فرصت ها، عمده چالش ها و تهدیدهای دیپلماسی عصر دو فضایی مشتمل بر اقدامات مخرب گروه های افراطی، تروریست و مجرمان بین المللی؛ کاهش هزینه های رقبا؛ تهدید زیرساخت ها، تاسیسات و اطلاعات حیاتی کشور؛ هجمه به مشروعیت و کارآمدی نظام؛ تفوق نظام سلطه بر مدیریت زیرساخت، فناوری و محتوای فضای مجازی در سطح بین المللی است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی مجازی، عصر دو فضایی، مدیریت راهبردی، فرصت ها، تهدیدها
  • قدرت احمدیان*، ندا کهریزی صفحات 61-86
    ایالات متحده بجز در یک مدت کوتاه که بر سیاق انزواطلبی پیش رفت؛همواره سیاست خارجی خود را بر اصول و نگرشی چندجانبه گرایانه بنا نموده است. دولت اوباما در راستای لیبرالیسم اقتصادی و اصول تجارت آزاد جهت پیشبرد عناصر فراصنعتی شدن آمریکا گام برداشت.  با روی کار آمدن دولت ترامپ این اصول ملغی و نگرشی نوین مبنی بر ملی گرایی اقتصادی و واپس گرایی از فرآیند فراصنعتی شدن و حمایت از صنایع داخلی بدور از هرگونه امتیازدهی در عرصه تجارت خارجی اتخاذ شد.جنگ تجاری چین وایالات متحده برآیند این نگرش و رهیافت اتخاذی است. تاثیر و تاثر از جنگ تجاری میان دو قطب برتر اقتصاد جهانی بر سایر نقاط سیستم بین الملل بسیار قابل تامل است.پرسش اصلی مقاله این است که "رویکرد اقتصاد سیاسی ترامپیسم در قبال چین چه برآیند و پیامدی بر اقتصاد تجاری چین و آسیا خواهد گذاشت؟" در پاسخ با اتخاذ روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از ابزار کتابخانه ای می توان فرض گرفت که"رویکرد ملی گرایانه اقتصادی ترامپیستی، موجب ایجاد و گسترش مبادلات اقتصادی چین با آسیا خواهد شد." هدف این مقاله با استفاده از چارچوب اقتصادسیاسی در قالب نظریه نئومرکانتیلیسم، بررسی بعدی نوین از رویکرد ایالات متحده که در قالب جنگ تجاری با چین بروز یافته و موجب راهیابی چین به بازارهای نوین و گسترش مبادلات با آسیا (آسیای مرکزی، شرق، خاورمیانه) شده است، می باشد.
    کلیدواژگان: ترامپیسم اقتصادی، نئومرکانتیلیسم، حمایت گرایی، جنگ تجاری، اقتصاد تجاری آسیا
  • سیدمصطفی مشکات*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 87-106

    با وجود مزایای صلح آمیز فناوری هسته ای در ابعاد گوناگون زندگی بشر، سوء استفاده از انرژی مذکور در راستای فعالیت های ناقض صلح و امنیت بین المللی، یکی از مهمترین دغدغه ها و نگرانی های جامعه جهانی را از زمان کشف انرژی هسته ای تاکنون تشکیل می دهد؛ یکی از این نگرانی ها مربوط به اخاذی هسته ای است که طی آن تهدید به استفاده از سلاح هسته ای یا سایر وسایل انفجاری هسته ای و یا تهدید به انتشار مواد هسته ای به منظور اجرا و پیشبرد مطالبات اشخاص در دستور کار قرار می گیرد. در این باره، کنشگران سامانه حقوق بین الملل تا قبل از سال 2017، اقدامی متناسب و سنجیده در راستای مقابله با چنین اعمالی انجام ندادند؛ بدین سان، هیچ کدام از منابع حقوق بین الملل از جمله اسنادی چون منشور ملل متحد و معاهدات موجد مناطق عاری از سلاح هسته ای، به ممنوعیت صریح تهدید و اخاذی هسته ای رای ندادند. با این وجود، انشای کنوانسیون منع سلاح هسته ای در سال مرقوم و در پی آن، ممنوع انگاری مطلق تهدید به استفاده از سلاح هسته ای و یا سایر وسایل انفجاری هسته ای به عنوان نقطه عطفی در راستای مقابله با اخاذی هسته ای به شمار می آید. با این اوصاف، در مقاله حاضر تلاش بر آن است تا با بررسی حکم اخاذی هسته ای در نظام حقوق بین الملل، تحولات اخیر نیز کنکاش و ارزیابی شوند تا سرانجام مشخص گردد که واکنش جامعه جهانی در قبال اخاذی هسته ای از چه نارسایی هایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تهدید هسته ای، سلاح هسته ای، وسایل انفجاری هسته ای، انتشار مواد هسته ای و اخاذی هسته ای
  • محمد محمودی کیا* صفحات 107-134
    این مقاله در پی بررسی سیاست خارجی یکی از سه بازیگر عمده نظم جهانی در حال شکل گیری، یعنی چین، در قبال تحولات نوین ژئوپلتیک خاورمیانه است. بر این اساس، این مقاله در دو سطح تحلیل سازماندهی شده است؛ سطح نخست به جایگاه چین در ساختار قدرت سیاسی و اقتصادی نظام بین الملل جدید اشاره دارد و سطح دوم، به بررسی پیامدهای آن بر سمت گیری سیاست خارجی چین در قبال تحولات ژئوپلتیک نوین خاورمیانه می پردازد. این مقاله مدعی است چین با اتخاذ سیاست خارجی میانجی گرایانه در قبال بحرانها و مناقشات خاورمیانه سعی دارد تا به عنوان یک نیروی توازن بخش و ایده آل برای برون رفت از بحران های منطقه ای ایفای نقش نماید و از طریق تعمیق روابط اقتصادی با کشورهای منطقه، حضور سیاسی، اقتصادی و نظامی بلند مدت خود را در خاورمیانه و به ویژه خلیج فارس تضمین نماید و از این طریق، از جایگاه مسلط آمریکا در منطقه کاسته و توازن هرچه بیشتر قدرت در عرصه بین المللی را به سود خویش تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، خاورمیانه، چین، میانجی گری، نظم نوین بین الملل
  • شاهین جوزانی کهن*، شایان جوزانی کهن صفحات 135-152
    چین به عنوان یک ابر قدرت اقتصادی با مولفه هایی نظیر رشد اقتصادی پایدار، ذخیره ارزی قابل توجه، تولید ناخالص داخلی عظیم، حجم بالای تجارت با سایر کشورها و سرمایه گذاری های سنگین خارجی در چین از زمینه های لازم برای ایفای نقش جهانی برخوردار است. سوال مقاله حاضر آن است که چگونه چین در دهه های آینده به استفاده از ظرفیت های خود برای ایفای بازیگری جهانی اقدام خواهد کرد؟ در پاسخ به این پرسش، نگارندگان معتقدند که چین با اتخاذ رویکرد چندجانبه گرایی و ایجاد شبکه ای از تعاملات تجاری با کشورهای جهان، حضور و شکل دهی نهادهای تجاری و سرمایه گذاری های هنگفت در زیرساخت های سایر کشورها به دنبال تاثیرگذاری مستقیم بر شمار قابل توجهی از کشورهای منطقه آسیای شرقی و جهان است تا از طریق وابستگی متقابل اقتصادی که در آن کفه ترازو به نفع چین سنگینی می کند، در مناسبات جهانی نقشی بسزا ایفا نماید.
    کلیدواژگان: چندجانبه گرایی، چین، آسیای شرقی، ایالات متحده، منطقه گرایی نیمه باز
|
  • Seyed Mohammad Kazem Sajadpour *, Aliakbar Maleki Pages 3-28
    The United Nations Human Rights Council, by UN General Assembly resolution, substituted the Human Rights Commission on March 15, 2006. A new initiative that distinguishes Council from the former Commission is the mechanism of Universal Periodic Review to assess the human rights situation all over the world. One of the main tasks of the Council is to monitor the implementation of human rights requirements in order to promote and protect human rights. To this end, the Council reviews the state's bounding to human rights and makes decisions. One of the main agendas of the council is to assess situations that require immediate attention throughout the year. Holding special sessions on Syria and warning of human rights violations and humanitarian rights violations was also one of the main actions of the Council between 2011 and 2018. In this regard, the Council warned of the start of the Syrian crisis and its unrest in committing atrocity crimes including crimes against humanity and war crimes. In the meantime, the Council's deep concern, the issuance of resolutions at special sessions, and the establishment of the Commission of Inquiry to prosecute the commission of atrocity crimes, highlighted the role of the Council in raising international notice towards Syria and putting and end to these crimes. Accordingly, this study aimed to examine the content of special sessions of the Council and the reports of the Commission of Inquiry into atrocity crimes in Syria. In addition, the Council's assessment of developments in the Syrian civil war was evaluated and the strengths and weaknesses of the Council in relation to atrocity crimes were demonstrated. The method of this study was descriptive-analytical which was done in the form of library. In addition, Resolutions, reports, and legal documents were reviewed based on contextual analysis .Important and relevant resources were also collected and analyzed. Despite the classification of international crimes, introducing the perpetrators, and the obligation to investigate, prosecute and punish them at the International Criminal Court, the Council has identified the Syrian government as the main violator and did not refer to supporters of terrorists and anti-Government armed groups. It should be noted that by holding special sessions, the Council was able to create a global consensus against the commission of atrocity crimes in Syria, but this consensus turned into a sharp reprimand against the Syrian government. According to the results of this study, Human Rights Council has played an important role in turning international notice to atrocity crimes in Syria ,however, the political framework and intergovernmental nature of the Council hindered to define these crimes clearly and adopt an impartial approach toward these crimes.
    Keywords: Syria, human rights, Criminal Court, war crimes, Genocide
  • Seyed Javad Amini *, Mojtaba Damirchiloo Pages 31-60

    The ever-expanding developments of information and communication technologies have led to significant changes in human life, and the interactions between physical and cyber spaces has created a "two-space world". As a result, international relations has also been affected from this trend and "virtual diplomacy" has come to the fore in the sense of practicing foreign policy in cyberspace. Ensuring National Interests requires understanding the nature, function, opportunities, threats, and rules and norms governing cyberspace and at the same time preparing to respond to its challenges.This article seeks to explain the opportunities and threats of Iran's virtual diplomacy. Research findings indicate that major opportunities as facilitating to engage a broad range of audiences, expediting diplomatic affairs, facilitating consular services and contacts with Iranian  diaspora, increasing soft power, reducing costs, facilitating monitoring and reporting of international developments, confronting Iranophobia and Shi'a phobia, worldwide disemination of ideas and aspirations, and participation in making relevant international norms and institutions.And the major challenges and threats of it could be listed as destructive Acts of extremist, terrorist and International Criminal Groups, reducing competitors’ costs, threats to critical infrastructures, domination of hegemon powers on infrastructure, technology and content of cyberspace and also questioning the legitimacy and efficiency of political system.

    Keywords: Virtual Diplomacy, Two Space Era, Opportunities, Threats
  • Ghodrat Ahmadian *, Neda Kahrizi Pages 61-86
    Except for a brief period of isolationism, the United States has always based its foreign policy on multilateralist principles and attitudes. The overthrow of the Trump administration brought about these abolition of new principles of economic nationalism and retrogression from the process of postindustrialization and protection of the domestic industry without any concessions in foreign trade. Impact and Effect of War d The current tide between the top two poles of the global economy is very reflective of other parts of the international system. The main question of this paper is, "What will be the economic and political approach of Trumpism to China and what will be the consequences for China and Asia's business economy?" Descriptive-analytically, using a library tool, it can be assumed that the "nationalist Trumpist economic approach will create and expand China's economic exchanges with Asia". Trade with China Update Weeks and caused China to reach new markets and expand trade with Asia (Central, East, Middle East(.
    Keywords: Asia, Trump, middle east, Economy, Trade
  • Seyed Mostafa Meshkat *, Abo Mohammad Asgarkhani Pages 87-106

    Along with the various benefits that nuclear technology has had in many aspects of the life of the human community, recruiting that type of energy for activities that violate international peace and security is regarded as one of the major concerns of international community actors from the discovery of nuclear energy to now. One of these concerns is nuclear blackmail, which threatens to use nuclear weapons or other nuclear explosive devices or threatens to release nuclear materials in order to meet the demands of the agenda. In this way, the activists of the International Law System did not, until 2017, take a measurable measure to counteract such acts. The treaty on prohibition of nuclear weapons and the absolute ban on the threat of using nuclear weapons or other nuclear explosive devices as an innovative tool to combat nuclear blackmail. In this regard, the purpose of this essay is to analyze and evaluate its status in the International Law System, in line with what is said in the treaty on prohibition of nuclear weapons. To this end, the failures and of the above-mentioned conduct are clearly outlined.

    Keywords: Nuclear Threat, Nuclear Weapons, Nuclear Explosive Devices, Nuclear Material Release, Nuclear Blackmail
  • Mohammad Mahmoodikia * Pages 107-134
    This article seeks to examine foreign policy of one of the three major actors in the world order, China, in relation to the new geopolitical developments in the Middle East. Accordingly, this paper is organized at two levels of analysis: the first level refers to China's position in the political and economic power structure of the new international system, and the second level focuses on its implications for China's foreign policy orientation towards new geopolitical developments in the Middle East. The article claims that China, by adopting a mediating foreign policy on Middle East crises and conflicts, is attempting to act as an ideal and balanced force for emerging from regional crises. By expanding economic relations with the countries of the region, political, economic and military presence Guaranteeing its long-term prosperity in the Middle East, and in particular the Persian Gulf, thereby reducing the dominant position of the United States in the region and facilitating the balance of power in the international arena.
    Keywords: foreign policy, middle east, China, Mediation, International Order
  • Shahin Jozani Kohan *, Shayan Jozani Kohan Pages 135-152
    China, as an economic superpower with components such as sustained economic growth, significant foreign exchange reserves, massive GDP, high volumes of trade with other countries, heavy foreign investment in China has the potential to play a global role. The question for the present article is how will China use its capacities to play global actor in the coming decades? In response to this question, the authors argue that by adopting a multilateralist approach and making a network of business interactions with countries around the world, the presence and formation of business institutions, huge investments in the infrastructure of other countries seek to directly impact on significant numbers among the countries of the East Asian region and the world to play a significant role in global relations through economic interdependence in which the balance sheet weighs in favor of China. The research method in this article is descriptive and analytical and uses library resources. Using a multilateralist approach and Beijing Consensus Model, this article seeks to chart China's future international involvement by explaining and analyzing China's efforts to establish economic cooperation.
    Keywords: multilateralism, China, East Asia, United States, Semi-open Regionalism