فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر احمدی* صفحات 9-51

    مسئولیت غاصب نسبت به منافع مال مغصوب همواره یکی از مباحث مهم و کاربردی در فقه اسلامی بوده‏ است. تشتت آراء بین فقهای اسلامی و تنوع استدلال‏ها همراه با عدم جامعیت مباحث قبلی، از دلائل نگارش این مقاله است. در این مساله ابوحنیفه و اتباع غیر متاخر او معتقدند غاصب به هیچ وجه ضامن منافع نیست. از نظر مالک بن انس نیز در صورت عدم استفاده از منافع، غاصب ضامن نیست اما در مقابل شافعیه و امامیه و حنابله معتقدند غاصب هم در منافع مستوفات و هم غیر مستوفات ضامن است. عدم صدق غصب بر منافع، مال نبودن منافع، حدیث الخراج بالضمان و قیاس از مهم ترین ادله قائلین به عدم ضمان است و از طرفی تقوم و مالیت عرفی منافع در کنار قاعده حرمت مال مسلمان، جواز تعدی به مثل، صدق غصب نسبت به منافع، سیره عقلاء و ضمان تفویت ناشی از این سیره و قاعده لاضرر در کنار روایات معتبر و اجماع از مهم ترین ادله‏ی ضمان منفعت است مشروط بر اینکه معمولا در برابر آن منفعت، اجرت پرداخت شود.

    کلیدواژگان: غصب، ضمان، منافع، استیفاء شده، غیر مستوفات
  • سلمان احمدی، علیرضا امینی* صفحات 53-82
    «قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی» در سال 1393 لایحه ی جدیدش در مجلس شورای اسلامی مطرح و در سال 1394 به تایید مجمع تشخیص مصلحت رسید. این نوشته ضمن بررسی قانون مزبور و مقابل نهادن مفاد آن با مبانی فقهی به این واقعیت رسیده که مزیت های آن نسبت به قانون های قبلی اغلب در توجه بیشتر به راهکارهای فقهی بوده است، مواردی چون تفکیک قائل شدن میان بدهکاران با امعان نظر به سابقه ی بدهکاری، تقلیل در حبس، نحوه ی ارائه بینه، پیشنهاد ایجاد زمینه ی اشتغال و...، برخی نقائصی هم که از منظر این مقاله در قانون مذکور وجود دارد ناشی از نادیده گرفتن پیش بینی های فقه برای فیصله دادن به دعوای طلبکار و بدهکار می باشد، ضعف هایی چون عدم الزام مدیون به کار کردن و کسب درآمد، لحاظ نکردن سهم مشخص زکات در حمایت از بدهکار نادار. بعلاوه وجود پاره ای ابهامات در برخی عبارت متن به چشم می خورد که در این نوشتار انگشت بر آنها نهاده شده است با این وجود تصویب و جایگزینی این قانون به جای مصوبه ی پیشین سعیی مشکور و تلاشی قابل تقدیر است.
    کلیدواژگان: قانون، محکومیت های مالی، طلبکار، بدهکار، اعسار
  • رضیه افضل زاده*، مهدی رهبر صفحات 83-104

    حفظ جان انسان ها از اهم مصالحی است که شارع و عقلا بدان اهتمام و توجه دارند. هر سلاحی که حفظ جان انسان ها را به خطر اندازد و موجب کشتار جمعی انسان ها شود، خطری برای امنیت جانی و مالی انسان ها محسوب شده و به کارگیری آن منع گردیده است. در این تحقیق با هدف روشن کردن مبانی و ادله حرمت به کارگیری سلاح کشتار جمعی در فقه و قوانین وضع شده در فضای بین المللی، حکم به کارگیری این سلاح در دو منبع مذکور به دست آمده است. مشهور فقها قائل به حرمت به کارگیری سلاح های کشتار جمعی شده اند. عده ای نیز قائل به کراهت استفاده از سم در جنگ گردیده اند. در منابع حقوق بین الملل مانند معاهده NPT، منشور ملل متحد و رای مشورتی دیوان بین المللی دادگستری در سال 1996، دلیلی صریح در منع به کارگیری سلاح کشتار جمعی وجود نداشته و استفاده از این نوع سلاح برای دفاع مشروع از کشور مجاز شمرده شده است.

    کلیدواژگان: سلاح کشتار جمعی، سم، کشتار جمعی، NPT، فساد در زمین، حفظ نفس و قتل نفس
  • پرویز اکبری، اصغر عربیان* صفحات 105-147
    بر پایه مفاد قاعده هشدار، هرکس پیش از انجام هرگونه کار زیان آور، به افراد در معرض خطر، هشدار و آگاهی بایسته جهت گریز از منطقه خطر و جلوگیری از خسارات وارده را بدهد، در صورت بی توجهی هشدار گیرنده و ورود زیان به وی، هشداردهنده معاف از مسئولیت مدنی و کیفری خواهد بود. بی گمان برای معافیت هشداردهنده طبق قاعده هشدار شرایطی نیز ازجمله روا بودن فعالیت انجام شده، رسیدن هشدار به مخاطب، موثر واقع شدن هشدار و غیره نیاز است. نظر به کارکرد بسیار حساس و پیشگیرانه ی آن، در این نوشتار کوشش شده است صرف نظر از منابع و مستندات قاعده، به مبانی و شرایط قاعده هشدار بپردازد و درنهایت در تلاش بازنمایی این امر است که در قاعده هشدار، عدم مسئولیت هشداردهنده (عامل زیان) و بالتبع تحمیل تاوان زیان به مخاطب هشدار بر پایه قطع رابطه استناد است. در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و رویه قضایی همین دست آورد را می توان برداشت کرد.
    کلیدواژگان: اقدام، تقصیر، قطع رابطه استناد، مسئولیت، هشدار
  • ایوب شافعی پور*، حسین نورالدینی صفحات 149-186
    مسائل مربوط به بارورسازی در انسان و حیوان از گذشته تاکنون مورد بحث و مناقشه ی فقها بوده است. یکی از سوالاتی که در این باره مطرح بوده و در پژوهش حاضر نیز بدان پاسخ داده شده این بوده که آیا می توان اسپرم یا منی انسان یا حیوان را برای بارورسازی خرید و فروش کرد یا خیر؟ در مورد بیع اسپرم و منی حیوان جمهور فقهای مذاهب حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی بیع اسپرم حیوانات را در هر حالت و شکلی حرام دانسته اند و دلیل خود را علاوه بر ادله نقلی، نداشتن منفعت، جهل به مقدار مبیع، عدم تسلیم مبیع و عدم منفعت برای صاحب حیوان بیان کرده اند. جمهور فقهای امامیه بیع عسیب الفحل در حیوان را مکروه و بیع اسپرم خارج شده از بدن حیوان را حرام دانسته اند و به ادله ی نقلی استناد کرده اند. همه ی مذاهب اهل سنت بیع، اجاره و اهدای اسپرم توسط مرد به زن بیگانه و هم چنین اهدا یا بیع تخمک به مرد توسط زن بیگانه را حرام دانسته اند. آنان در این مورد به ادله ی نقلی و عقلی استناد جسته اند. در میان فقهای امامیه برخی قائل به کراهت و برخی قائل به جواز بیع اسپرم خارج شده و انتقال آن به بدن زن بیگانه شده اند. از نظر پژوهشگر قول راحج در مورد بیع اسپرم حیوان، جواز آن در تمامی اشکال و در مورد بیع اسپرم انسان حرمت آن است.
    کلیدواژگان: بیع، اسپرم، منی، حیوان، انسان، فقه، مذاهب اسلامی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، سمیه نجفی کشکولی صفحات 187-219

    یکی از مباحث بسیار پر کاربرد و بنیادین در فقه اسلامی و به تبع آن در حقوق اسلام، مساله تعارض اصل و ظاهر و برتری هر کدام بر دیگری می باشد. ظاهر در معنا دلیلی است که ظن بر اساس طبیعت امور را پدید می آورد که از قرینه هایی سرچشمه می گیرد. در برابر، اصل، دلیلی است که برای فصل خصومت و رفع سردرگمی بکار می رود، بدون این که در صدد کشف واقع بوده و ظن به آن را پدید آورد. در حل تعارض این دو نهاد فقهی و حقوقی، بسیاری از اندیشمندان از باب قاعده ی تقدم امارات معتبر بر اصول، ظاهر را مقدم می دانند، برخی نیز اصول را بر امارات مقدم می دارند. حقوق نیز متاثر از فقه در قوانین موضوعه، امارات معتبر را بر اصول مقدم دانسته است که با روند تبعیت حقوق از فقه این امر کاملا طبیعی است. این پژوهش در صدد آن است که ضمن بررسی مفاهیم مرتبط و آشنایی با مباحث اساسی آنها، کلیت این قاعده را با پرسش روبه رو سازد و به این پرسش پاسخ دهد که یک حقوقدان یا قاضی، هنگام مواجهه با ظاهر و اصل متعارض، باید کدام یک را بر دیگری مقدم سازد و اصل، بر برتری کدامیک بر دیگری می باشد.

    کلیدواژگان: اصل، ظاهر، تعارض، استصحاب، اصل عدم، اصل صحت
  • سیدمحمدحسین کاظمی بازاردهی*، عباسعلی سلطانی، حسین ناصری مقدم صفحات 221-244

    بعضی تصور می کنند انسان پس از وفات، دیگر تعهدی ندارد ولی واقع چیز دیگری است. باید دانست که آدمی بعد از حیات خویش نسبت به مسائلی متعهد است که از ویژگی های مهمی برخوردار هستند. مسائلی مانند: قرض، دیه، عاریه و... که هر کدام در جای خود، دارای مباحث متنوع و متعددی است. تعهدات انسان پس از مرگ وی، قابل تقاص و تادیه بوده و این امر، غیرممکن نیست! در حقوق ایران به این مقوله توجه شده و در مواضع مختلف به طور مستقیم و غیرمستقیم پیرامون آن بحث های گوناگونی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: تعهد، میت، حقوق ایران، دیون
|
  • Akbar Ahmadi * Pages 9-51

    The issue of the liability of the usurper in respect of the profits derived from ‎the usurped property has long been a bone of contention among Muslim jurists. Differences of opinion among the Islamic jurists, and the variety and ‎insufficiency of the previous arguments are the reasons for ‎writing this article. On this issue, Abu Hanifa and his early followers believe that the usurper is by no means liable for the profits derived from the usurped property. ‎Malik b. Anas also believes that the usurper shall not be liable in the case of not using. The Shafi'iyya, the Shi'a and the Hanbali, however, believe that the usurper shall be ‎liable whether or not he derives benefit from the property. ‎The inaccuracy of applying usurpation to profits, the opinion that profits are not capable of being owned (property), the tradition of Al-kharaj bial-ziman (profits against ‎liability), and deductive analogy ‎(qiyas) form the basis of the arguments posed by the jurists who believe in the non-liability of the ‎usurper.‎ On the other hand, assessment of profits, profits being customarily considered as capable of being owned (property), the rule of the sanctity of Muslim property, the permission to similar transgression, accuracy of applying usurpation to profits, the conduct of the wise and the ‎liability for the forfeiture resulting therefrom, the rule of “no harm” (la zarar) in addition to ‎authentic traditions and consensus among the jurists are the most important arguments by the jurists who believe in the liability of the usurper for the profits derived from the usurped property provided that profits are capable of being bartered in a rent contract.

    Keywords: usurpation, Liability, profits, used, not being benefited from
  • Salman Ahmadi, Alireza Amini * Pages 53-82
    In the course of studying and reforming, the law of the method of implementing financial condemnation was discussed in parliament in 2014 and it was ratified by the Assembly of Recognizing the Benefit of the state after going through legal process. This thesis studied the mentioned law and contrasted it with juridical foundations and concluded that its benefits related to more attention to juridical foundations; cases such as differentiating debtors with regard to their previous record, reducing imprisonment, the method of offering binet, suggesting the ways of providing the backgrounds for employment, and so on. This study found some shortcomings of this law that relate to ignoring the predictions of jurisprudence for ending the struggle between debtors and creditors. These shortcomings include not forcing the debtor to work and make money, not considering a portion of charity to help poor debtors. Moreover, there were some ambiguities in the sentences of the law that were studied in this thesis. However, it was a very useful effort and attempt in reforming the previous law.
    Keywords: Law, financial condemnations, creditor, debtor, insolvency
  • Razie Afzalzade *, Mahdi Rahbar Pages 83-104

    Human life preservation is of both lawyer and intellectuals' interests. Each weapon which threatens human life and causes collective murder is a danger for the sake of life and property security and its application is banned. The purpose of this research is illuminating the basis and proofs for sanctity of application of this weapon based on jurisprudence and international law.  Jurisprudence proof including Verses relating to corruption in earth and also human life preservation, Narratives related to poisoning the enemy and prohibition of murdering the women and children and environment preservation, intellect reason, Vezr and Elzam principal and finally law proofs including non-proliferation of nuclear weapons, United Nations Charter and the rule of prohibition of excessive pain are discussed. Investigating the above sources, prohibition of nuclear weapon application is proved in normal situation in both jurisprudence and international law. But in especial situation the sentence is different; some jurisconsults decreed the allowance of collective murder weapons application when the victory is subjected to it.  Investigation of international law doesn't provide any explicit reason for the prohibition of this weapon in the legitimate defense condition.

    Keywords: Nuclear Weapons, Human Life, Poison, Collective murder, NPT, corruption in earth
  • Parviz Akbari, Asghar Arabian * Pages 105-147
    On the basis of the provisions of the warning, anyone before giving up any harmful work should give the persons at risk, warnings and awareness to escape from the danger zone and prevent damage to them, in the event of neglecting the alert and receiving damage to He, the Warner, will be exempt from civil and criminal liability. Certain exemptions, in accordance with the rule of warning, also require conditions such as the validity of the activity performed, the warning to the addressee, the effectiveness of the warning, and so on. In view of its highly sensitive and preventive work, this paper attempts to ignore the principles and conditions of the rule, irrespective of the sources and documentation of the rule, and ultimately, in the attempt to represent that, in the guiding principle, the non-responsibility of the Warner (the cause of the loss ) And, consequently, the imposition of a damages loss to the target audience is based on the disconnected citation relationship. In the Islamic Penal Code of 1392 and the judicial procedure, this achievement can be deduced.
    Keywords: Action, fault, disassociate of citation, Responsibility, warning
  • Ayoub Shafeipoor *, Hossein Nooroddini Pages 149-186
    The issues related to fertilization in human and animal from past to now had been discussed and disputed by jurists. One of the questions which had been raised here and also answered in present study is that is it possible to buy and sell the sperm of human or animal for fertilization or not? About selling the sperm and semen of animal, the jurists of Hanafi, Maleki, Shafei and Hanbali religions know unlawful selling sperm of animals in each form and in addition to anecdotal evidence, they expressed lack of benefit, ignorance of the value of sales, lack of submission of the sales and lack of benefit for the owner of animal. Imami jurists mentioned the sale of male sperm in animal is execrable and the sale of sperm exited from the body of animal is unlawful and cited to anecdotal evidence. All Sunni religions know unlawful the sale, hire and donate the sperm by man to foreign woman and also donating or selling ovum to man by foreign woman. In this case, they cited anecdotal and rational evidences. Among Imami jurists, some attached to the abomination and some other attached to the license of exited sperm selling and its transfer to the body of foreign woman. To researcher dominating quote about selling sperm of animal is its license in all forms and about selling sperm of human is its sanctity.
    Keywords: Selling, Sperm, Semen, Animal, Human, Jurisprudence, Islamic religions
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjoughi *, Somayeh Najafi Kashkouli Pages 187-219

    One of the most commonly used fundamental issues in Islamic jurisprudence and therefore in Islamic law is principle-appearance conflict and their relative superiority. Appearance means the reasons that give rise to doubt based the nature of the things, which originates from proof. On the other hand, principle is a means to resolve conflict and confusion, without trying to discover the facts and without giving rise to any doubt about them. Many scholars use the doctrine of priority of valid presumptions over principles to resolve such conflict, based on which they give priority to principle. How some give priority to principles over presumptions. The law, influenced by Islamic jurisprudence, gives priority to valid presumptions over principles in case of applicable law too, which is quite natural given the law, follows the Islamic jurisprudence. Thus, this research sought to study the concept and discuss the relevant basic arguments to question such rule overall and to answer the question whether appearance or principle must be given priority by a lawyer or judge when faced by appearance-principle conflict

    Keywords: principle, appearance, Conflict, legal presumption of continuity of status quo in doubtful case (istishab), principle of non-existence, principle of validity
  • Sayed Mohamad Hosayn Kazemi Bazardehi *, Aabasali Soltani, Hosayn Naseri Moghadam Pages 221-244

    After his human life, committed to issues that are important. Issues such as: money, blood money, borrowed and ... In each place, there is a variety of topics. Human obligations after his death, is acceptable to retribution and utter commitment, and this is impossible. Islamic law and jurisprudence in regard to this issue and in different positions directly and indirectly, various discussions have taken place around it.
    Research accomplishments include: tribute to the dedication and commitment of financial and nonfinancial of dead is acceptable to retribution and utter commitment the neck, it is possible and focus on civil law.

    Keywords: Obligation, Dead, Law of Iran, Debts