فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 79، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • سعدالله زارعی صفحه 5

    «سردار قاسم سلیمانی» پیش از شهادت، در کانون توجهات قرار داشت و نام او «پرتکرارترین» در محافل سیاسی، اجتماعی، امنیتی و رسانه ای بود. در این میان، بسیاری برای درک شخصیت او تلاش می کردند و رفتار و گفتار او را زیر نظر داشتند و بسیاری دیگر برای مقابله و خنثی کردن آثار فعالیت های او تلاش می کردند. این دسته نیز سعی زیادی کردند که او و افکار و رفتار او را دریابند. خیلی از این دو دسته موفق شدند و خیلی هم در درک او و افکار و اهدافش چندان راه به جایی نبردند. پس از شهادت اعجاب انگیزش بسیاری از نزدیک ترین ها به او و آنان که سالیان طولانی با او بودند و خالصانه به او کمک می کردند هم اعتراف کردند که درک اندکی از او داشته اند.
    سردار حاج قاسم سلیمانی به میزانی که در کانون توجه دوست و دشمن قرار داشت، از سوی دوستدارانش به عظیم ترین و استثنایی ترین شکل تشییع گردید و از سوی دشمنانش بارها و بارها مورد بحث و ارزیابی مجدد قرار گرفت و مسلما تا سال ها این ارزیابی و بازیابی ادامه خواهد یافت. اگرچه جایگاه سلیمانی در میان ملت بزرگی که از میان آنان برخاسته و برای آنان بارها به استقبال «مرگ سرخ» رفت، کاملا معلوم بود، اما تشییع ده ها میلیونی پیکر او یک «غافلگیری بزرگ» به حساب آمد. تشییع او در این میان هر مرزی را درنوردید و در واقع او بدون آنکه دنبال آن باشد، احترامش را به همه تحمیل کرد. کم نبودند کسانی که با او در اعتقادات، اقدامات و دلبستگی هایش «اختلاف مبنایی» داشتند اما به احترام او تمام قامت ایستادند و به بزرگی اش اعتراف کردند.

    کلیدواژگان: سردار سلیمانی، مقاومت، نفوذ ایران، مکتب سلیمانی
  • حسین آرمند صفحه 25

    طی چند سال اخیر تحولاتی در منطقه غرب آسیا صورت گرفته که کم وبیش دارای ویژگی هایی مشترک در ماهیت خود هستند. هرچند که رویدادهایی مانند تحولات شمال آفریقا در مصر، لیبی و تونس، با عناوینی همچون انقلاب، جنبش و بهار عربی مورد بررسی قرار گرفته است، اما به نظر نمی رسد ویژگی های لازم را برای دسته بندی شدن در انواع جنبش های سیاسی و اجتماعی داشته باشند. به عبارت دیگر، هر کدام از این تحولات به دیکتاتوری، جنگ داخلی و رقابت های درونی منجر شدند. از سوی دیگر، به تازگی تحولاتی در غرب آسیا از جمله عراق، لبنان و ایران رخ داده که مبنای مشترک آنها اعتراض به مشکلات اقتصادی بوده است. در واقع، در پی مشکلات اقتصادی زنجیروار که برای هر کدام از این کشورها به وجود آمد، در نهایت شاهد اعتراضات خیابانی در شهرهای اصلی این کشورها بودیم، اعتراضاتی که پراکنده، بی هدف یا برنامه مشخص و بدون رهبری هیچ فرد، گروه و تفکر هدایت کننده بودند. با نظر به این تفاسیر، در نوشتار حاضر این مساله بررسی می شود که تا چه اندازه تحولات اخیر غرب آسیا را می توان در قالب جنبش های اجتماعی و سیاسی تحلیل کرد؟

    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، ناجنبش، تحولات جدید، اعتراضات، غرب آسیا
  • دکتر شعیب بهمن صفحه 51

    طی سال های گذشته، سیاست خارجی روسیه نمایانگر استفاده از ابزارهای گوناگون برای دستیابی به اهداف و مقاصد مسکو بوده است. در واقع، سیاست خارجی روسیه بر اساس عملگرایی، کارآمدی اقتصادی و اولویت اهداف ملی پایه گذاری شده است و رهبران کرملین بارها به ضرورت استفاده از منابع و روش های گوناگون قدرت برای دستیابی به مقاصد خود اشاره کرده اند. سیاست های مستقلانه «ولادیمیر پوتین» در عرصه خارجی، از یکسو جایگاه روسیه در نظام بین الملل را به شکل چشمگیری ارتقاء بخشیده و از سوی دیگر باعث افزایش رویارویی میان مسکو و غرب شده است. با این حال، بازگشت روسیه به محیط بین الملل پس از شرایط نابسامان دهه 1370، این کشور را با تهدیدها و محدودیت هایی نیز مواجه کرده است. نتایج ارزیابی های صورت گرفته در این مقاله نشان می دهد که تداوم اختلاف و رقابت با غرب، ضعف های اقتصادی و مساله مدیریت آینده سیاست خارجی پس از پایان حضور پوتین در عرصه قدرت، از جمله مباحثی هستند که می توانند در سال های آینده بر مناسبات خارجی روسیه تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: روسیه، محیط بین الملل، ولادیمیر پوتین، ایده روسی، ژئوپلیتیک گرایی
  • سجاد طایری صفحه 73

    در سال های اخیر از قدرت و اقبال عمومی حزب عدالت و توسعه کاسته شده است، به نحوی که این حزب با اختلاف کمی در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری پیروز شده و انتخابات شهرداری ها در شهرهای بزرگ را به رقبای خود واگذار کرده است. علاوه بر این، انشعاب در داخل حزب هم مساله مهمی است. همانگونه که در نتیجه فشار نظام و نهادهای حامی کمالیست ها شاهد سر برآوردن جریان های انشعابی از احزاب اسلام گرای پیشین ترکیه مانند حزب های فضیلت، رفاه و سعادت بودیم، امکان شکل گیری احزاب انشعابی جدید از میان اعضای ناراضی و حذف شده حزب عدالت و توسعه توسط «رجب طیب اردوغان» نیز دور از انتظار نیست؛ به ویژه که از مدت ها پیش خبرهایی در فضای ترکیه مطرح شده است مبنی بر اینکه «عبدالله گل»، رئیس جمهور سابق ترکیه، به همراه دوستان سابق اردوغان و چند تن از وزرای سابق و اعضای حزب عدالت و توسعه قصد دارند حزب جدیدی راه اندازی کنند. به منظور درک بهتر و شناخت بیشتر روند سیاسی در ترکیه، لازم است عملکرد حزب عدالت و توسعه و چشم انداز آن بررسی شود.

    کلیدواژگان: حزب عدالت و توسعه، ترکیه، رجب طیب اردوغان، انتخابات، انشعابات حزبی
  • توحید محمدزاده صفحه 95

    نظام حقوق بین الملل به عنوان یک نظام حقوقی غیر سازمان یافته، در تضمین اجرای قواعد خود با مشکلات زیادی روبرو است. نظام حقوق بین الملل در نتیجه فقدان سازوکارهای نهادین برای مقابله و مجازات نقض حقوق بین الملل، شناسائی حق هر دولت در توسل به اقدامات متقابل (خودیاری) برای مقابله با نقض تعهدات بین المللی و جبران خسارات وارده از جمله آنهاست. استفاده برخی دولت ها از تحریم اقتصادی، بدون وجود مجوز قبلی شورای امنیت و خارج از سیستم امنیت جمعی منشور سازمان ملل متحد، باعث شده تا مشروعیت این اقدامات از حیث انطباق آنها با موازین حقوق بین المللی با شک و تردید همراه باشد. برخی تحریم کنندگان در توجیه اقدامات خود به اصل آزادی دولت ها در برقراری یا قطع روابط تجاری خود با سایر دولت ها استناد می کنند. در پاره ای از موارد نیز استفاده از تحریم های یک جانبه به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاست ملی دولت های قدرتمند به شمار می رود. با این حال، هدف نهایی از اجرای تحریم های اقتصادی یک جانبه هر چه باشد، باید تعهدات بین المللی دولت ها در چارچوب معاهدات بین المللی حقوق بشری در آن لحاظ شود. عدم توجه به آثار زیان بار تحریم ها بر وضعیت کلی حقوق بشر در کشور هدف، نه تنها مشروعیت این اقدامات را از بین می برد، بلکه به موجب حقوق بین الملل مسئولیت هایی برای دولت یا دولت های تحریم کننده ایجاد می کند. این مقاله عدم مشروعیت تحریم های آمریکا علیه ایران را سنجیده و یک ارزیابی از عدم انطباق آن با قوانین حقوق بین الملل و آثار این تحریم ها ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: حقوق، تحریم، حقوق بین الملل، مشروعیت تحریم
  • علیرضا ثمودی صفحه 121

    بسیاری از رهبران اروپایی به این موضوع اشاره می کنند که در سال های اخیر چندجانبه گرایی، ائتلاف ها و موافقتنامه های بین المللی شکننده شده است. این وضعیت به ویژه پس از ورود «دونالد ترامپ» به کاخ سفید بدتر شده است، زیرا او به سیاست بین الملل از منظر حاصل جمع صفر و اقدام های تلافی جویانه نگاه می کند. هم اکنون اتحادیه اروپا با چالش های مختلفی در محیط همسایگی خود روبه رو است و محیط امنیتی پرمخاطره ای دارد. از سوی دیگر، سیاست های روسیه به ویژه پس از بحران اوکراین در سال 1393 تهاجمی تر شده و با جنگ غیر متقارن روسیه به ویژه در حوزه سایبری همراه شده است. همچنین شمال آفریقا و خاورمیانه به محل رقابت نیابتی کشورهای مختلف تبدیل شده است. مجموعه این عوامل در کنار بی میلی آمریکا در دوره ترامپ و البته سیاست چرخش این کشور به شرق، موجب شده تا اتحادیه اروپا به ویژه در راهبرد جهانی خود تاکید بسیاری بر استقلال راهبردی داشته باشد. از این رو، در دو سه سال اخیر رهبران اروپایی از استقلال راهبردی اروپا سخن می گویند. در این مقاله تلاش شده تا دلایل اساسی تلاش اتحادیه اروپا برای بهره مندی از استقلال راهبردی و مواضع کنشگران مختلف و البته چالش های پیش روی اتحادیه در این زمینه بررسی شود.

    کلیدواژگان: استقلال راهبردی، اتحادیه اروپا، ارتش اروپایی، ناتو، آمریکا، سیاست خارجی و امنیتی مشترک، راهبرد جهانی اروپا
  • جواد مددی صفحه 149

    از 10 آبان 1398، بزرگ ترین و گسترده ترین موج اعتراضات مردمی در شهرهای مرکز و جنوب عراق در سال های بعد از 1381 تاکنون آغاز شده است. حجم اعتراضات و خواسته های وسیع معترضان برای کناره گیری دولت و ایجاد تغییرات به گونه ای است که بررسی زمینه های شکل گیری این اعتراضات را به مساله ای مهم تبدیل کرده است. در پژوهش حاضر، مولفه های ناتوانی و بحران اقتصادی در عراق بعد از 1381 به ویژه در سال های بعد از ظهور داعش (1393) به عنوان مهم ترین مولفه مطرح شده که می توان آن را موتور محرکه اعتراضات معرفی کرد. با این وجود، عامل اقتصادی را نمی توان در مقام یگانه عامل دانست، بلکه در کنار این عامل نرم، باید به عواملی همچون نبود نیروی نظامی یکپارچه و چنددستگی در آرایش نیروهای امنیتی- نظامی، وجود شکاف های فرقه ای و قومی، بحران مشروعیت و کارآمدی دولت و دخالت کشورهای خارجی اشاره کرد. در واقع، می توان «دولت» را در سیر اعتراضات کنونی عراق به عنوان مهم ترین بازیگر معرفی کرد، به این دلیل که اساسا امنیت و ثبات در منطقه غرب آسیا «دولت محور» است. از این رو، مسئولیت اصلی در ایجاد زمینه های بحران و هم در حل و فصل اعتراضات را می توان بر عهده دولت و کارکرد آن در زمینه های مختلف امنیتی، نظامی، کارآمدی اجتماعی- سیاسی، وحدت بخشی، تولید محتوای فرهنگی در مسیر ایجاد وحدت و ناتوانی در مسیر ایجاد توسعه و رفاه اقتصادی دانست و مورد ارزیابی قرار داد. به رغم همه اینها، پس از گذشت مدت زمانی کوتاه از آغاز اعتراضات شاهد دخالت هایی خارجی در راستای تهییج مردم و افزایش موج تظاهرات ها بوده ایم.

    کلیدواژگان: اعتراضات خیابانی، عراق، بحران اقتصادی، توسعه نامتوازن، داعشیسم ذهنی، بحران مشروعیت، بحران کارآمدی
  • چکیده ها
|
  • Sadollah Zarei Page 5

    Before his martyrdom of "Qassem Suleimani”, he was in the spotlight and his name was "the most prolific" in the political, social, security and media circles. In the meantime, many were trying to figure out his personality and monitor his behavior and speech, and many were trying to counteract the effects of his activities. The group also tried hard to understand him and his thoughts and behavior. Many of these two groups succeeded, and many failed to understand much about him and his thoughts and goals.
    After her miraculous martyrdom, many of her closest relatives and those who had been with him for many years and sincerely helped him also confessed that they had little understanding of him. Commander Haj Qasim Suleimani was at the center of the attention of friends and foes, his lovers were entertained most exquisitely and repeatedly re-debated and reassessed by his enemies, and of course, this evaluation and recovery will continue for years. Although the position of Suleiman among the great nation that arose from among them and was often welcomed by the "Red Death" was clear, his tens of millions of funerals were considered a "great surprise". His funeral crossed every boundary, and, he imposed his respect on everyone. They are not less whom he had a "fundamental difference" in his beliefs, actions, and attachments, but stood up in his honor and confessed his greatness.

    Keywords: Qassem Suleimani, Resistance, Iranian influence, Soleimani School of thought
  • Hossein Armand Page 25

    Over the last few years, there have been developments in the West Asian region that have more or less shared features in their nature. Although events of North Africa like developments of Egypt, Libya, and Tunisia have been called with the title of Revolution, Movement, and Arab Spring they do not seem to have the necessary characteristics to categorize them into a political and social movement. In other words, each of these developments led to dictatorship, civil war, and internal rivalries. On the other hand, there have been other developments in West Asia, including Iraq, Lebanon, and Iran, which their common reason has been to protest economic problems. In fact, because of the economic problems in these countries, we witnessed street protests in the major cities of these countries. Protests in these countries were sporadic, unintended, and in some cases with the specific program but without the leadership of any individual, group, or guiding thought. The present paper examines the extent to which recent developments in West Asia can be analyzed in terms of social and political movements.

    Keywords: Social Movements, Non-Movement, New Developments, Protests, West Asia
  • Dr. Shuaib Bahman Page 51

    In recent years, Russian foreign policy has shown the use of various tools to achieve Moscow's goals and objectives. Russian foreign policy is based on pragmatism, economic efficiency and the priority of national goals and the Kremlin leaders have repeatedly pointed to the need to use different sources of power and methods to achieve their goals. Vladimir Putin's independent foreign policies on the one hand greatly have enhanced Russia's position in the international system and on the other hand increased the confrontation between Moscow and the West. However, Russia's return to the international environment after the disordered conditions of the 1990s has also faced threats and restrictions. The results of the assessments of this article show that the persistence of rivalry with the West, the economic weaknesses and the future management of foreign policy after Putin's presence in power are among the issues that could affect Russia's foreign relations in the coming years.

    Keywords: Russia, International Environment, Vladimir Putin, Russian Ideology, Geopoliticalism
  • Sajjad Taieri Page 73

    In recent years, the AKP's public power has declined. The party won the parliamentary and presidential elections by a slight difference and lost the mayoral elections in major cities to its rivals. Besides, split within the party is also an important issue.
    As a result of the pressure of the Kemalist-backed regime and institutions, we saw the emergence of divisions from the former Islamist parties in Turkey such as the parties of Fazilet, Refah, and Sa’adat. There is a possibility of the formation of new splinter parties among the disgruntled and ousted members of the AKP. Specifically, there have long been rumors in Turkey that former Turkish President Abdullah Gul, along with former friends of Erdogan and several former ministers and AKP members, is planning to launch a new party. To better understand the political process in Turkey, it is necessary to examine the performance of the AKP and its prospects.

    Keywords: AKP, Turkey, Recep Tayyip Erdogan, elections, party splits
  • Tohid Mohammadzadeh Page 95

    The international legal system, as an unorganized legal system, faces many difficulties in ensuring it's implementing its rules. Due to the lack of institutional mechanisms to counter and punish violations of international law, the international law system recognizes the right of each state to resort to countermeasures to counter violate international obligations and to compensate for damages.
    The use of economic sanctions by some governments without the prior authorization of the Security Council and outside the United Nations Charter of Collective Security has made their legitimacy in line with international law uncertain. Some boycotters cite the principle of the freedom of governments to establish or sever their business relations with other states in justifying their actions. In some cases, the use of unilateral sanctions is seen as a tool to advance the national policy goals of powerful states. Whatever the ultimate goal of unilateral economic sanctions, the international obligations of governments within the framework of international human rights treaties must be taken into account.
    Ignoring the detrimental effects of sanctions on the human rights situation in the target country not only destroys the legitimacy of these actions but also creates liability for governments or sanctions governments by international law. This article reviews the legitimacy of US sanctions against Iran and provides assessments of its non-compliance with international law and the effects of these sanctions.

    Keywords: Law, Sanctions, international law, the legality of Sanctions
  • Alireza Samoudi Page 121

    Many European leaders point out that in recent years multilateralism, coalitions, and international agreements have become fragile. Since Donald Trump's arrival in the White House, the situation has worsened, as he looks at international politics from the perspective of zero sums and retaliatory measures. Currently, the European Union is facing several challenges in its neighborhood and its security environment is at risk. On the other hand, Russia's policies especially after the Ukraine crisis in 2014 have become more aggressive and have been associated with Russia's asymmetric war, especially in the cyber domain. Besides, North Africa and the Middle East have become the competition field of proxies for various countries. The combination of these factors along with the reluctance of the US during the Trump era, and of rotation its policy toward the east, has made EU, especially in its global strategy to emphasize its strategic independence.
    Therefore, in the last two to three years, European leaders have spoken of Europe's strategic independence. This article attempts to examine the major reasons of the EU to benefit from the strategic independence, positions of the various actors and, the challenges facing the Union in this regard.

    Keywords: Strategic Independence, European Union, European Army, NATO, USA, Common Foreign, Security Policy, European Global Strategy
  • Effective components of recent Iraqi protestsJavad Madadi Page 149

    Since the 10th of November, the biggest and most widespread wave of popular protests since 2003 has started in central and southern cities of Iraq. The size of the protests and the widespread demands of the protesters to the withdrawal of government and make changes in that have made examining the background of the protest an important issue. In the present study, the components of disability and the economic crisis in Iraq after 2002, especially in the years after the emergence of ISIS, have been identified as the most important components that can be described as the engine of protest. Yet the economic factor cannot be considered as the only factor, but along this soft factor, there must be factors such as lack of unified military and divisions in the composition of the security forces, the existence of sectarian and ethnic divisions, the crisis of legitimacy and efficiency of government, and the interference of foreign countries. In fact, the "government" can be identified as the most important player in Iraq's current protests, as security and stability in West Asia are essentially "state-centered". Therefore, the main responsibility for creating crises and resolving the protests can be assumed and evaluated by the government and its function in various security, military and security fields. In spite of all this, after a short period of time since the beginning of the protests, we have witnessed foreign interference in order to stir up the public and increase the wave of demonstrations.

    Keywords: Street protests, Iraq, economic crisis, unbalanced development, mental Da'ishism, the crisis of legitimacy, the crisis of efficiency