فهرست مطالب

فصلنامه شهر پایدار
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریسا بیکی، آزیتا رجبی*، ژیلا سجادی صفحات 1-17
    در حال حاضر، بافت فرسوده شهری و چالش هایی که به دنبال آن شکل گرفته، تبدیل به یکی از مسائل اساسی کشورها شده است. یکی از معضلات جدی بافت های فرسوده شهری، افزایش جرائم شهری در این بافت ها است. احساس ناامنی در جامعه باعث می شود که افراد از حوزه عمومی کناره گیری کرده و زندگی و فعالیت های خود را در انزوا ادامه دهند و درازمدت اثرات نامطلوبی بر کیفیت زندگی، بهره وری اقتصادی و اجتماعی افراد خواهد داشت. زنان نیمی از جمعیت جامعه را به خود اختصاص می دهند و به عنوان مهم ترین و تاثیرگذارترین گروه های اجتماعی، که دارای نقش کلیدی در خانواده و تربیت نسل آینده هستند، می باشند. یکی از عواملی که مانع حضور موثر و فعالانه زنان می باشد موضوع امنیت به ویژه در بافت های فرسوده است. بر همین اساس ضروری است تا به مسائل زنان به عنوان سرمایه های اجتماعی و انسانی پرداخته شود. پژوهش حاضر به دنبال کشف عوامل اصلی موثر در امنیت زنان بافت فرسوده محلات شهری و سپس تحلیل تاثیر و میزان تاثیر هر یک از عوامل بر امنیت زنان بافت فرسوده محله طرشت می باشد. روش تحقیق پژوهش توصیفی - تحلیلی است و برای کشف عوامل اصلی از تحلیل عامل اکتشافی و نرم افزار Spss؛ سپس برای تحلیل میزان تاثیر هرکدام از عوامل کشف شده از نرم افزار Smart pls بهره گرفته شد. در نهایت یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که عوامل کالبدی، نظارتی و اجتماعی به ترتیب بیشترین تاثیر را در زمینه ارتقای امنیت زنان در بافت فرسوده محله طرشت دارا می باشند، نکته حائز اهمیتی که در یافته ها به چشم می خورد جای گیری عامل نظارتی در رتبه دوم و بالاتر از عامل اجتماعی می باشد که خود دلالت بر اهمیت این عامل در بین زنان محله طرشت دارد.
    کلیدواژگان: امنیت زنان، بافت فرسوده، محلات شهری، محله طرشت، تحلیل عامل اکتشافی
  • پریوش اورکی، محمد رضا رضایی*، محمد مبارکی، سعیدرضا اکبریان رونیزی صفحات 19-39

    گسترش شهرنشینی و رشد شتاب زده شهرها در قرن هجدهم و بهدنبال آن تفکرات مدرنیستی و تغییر الگوهای زندگی انسان مدرن، مشکلاتی را برای شهرها به وجود آورده طوری که شهر به مثابه موجودی زنده، شادابی و سرزندگی خود را از دست داده است. هدف اصلی پژوهش، تحلیل فضایی عوامل موثر بر شهر شاد از نگاه شهروندان در شهر یزد میباشد. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته و از نوع پژوهش های کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات موردنیاز، از مطالعات اسنادی چارچوب نظری پژوهش و مطالعات میدانی از قبیل پرسشنامه و مشاهده استفاده شده است. جامعه آماری شهروندان 51 سال به بالای شهر یزد میباشد که تعداد نمونه مورد نظر، جهت بررسی میزان شادی، 483 نفر است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات این پژوهش از نرم افزار SPSS و روش های تصمیمگیری چندمعیاره بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد که میزان شادی شهروندان ساکن شهر یزد متوسط رو به بالا میباشد و بین متغیرهای زمینهای تنها بین تحصیلات و شادی ارتباط معکوس وجود دارد، بین متغیرهای جنس، تاهل و سن با شادی رابطه ای وجود ندارند، همچنین بین نوع فعالیت و میزان استفاده از فضاهای شهری با شادی رابطه ای وجود ندارد. بین نوع دسترسی به فضاهای شهری و ابعاد اجتماعی با شادی ارتباط مستقیم و معناداری و بین ابعاد اقتصادی با شادی ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد برعکس بین ابعاد فضایی و شادی هیچ رابطه ای وجود ندارد. اما مدل آنتروپی شانون نشان میدهد که ابعاد اجتماعی-فضایی به یک اندازه روی شادی تاثیر میگذارند و ابعاد اقتصادی در اولویت بعدی قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، شهر شاد، شهروندان، شهر یزد
  • زهرا سالاری مقدم، کرامت الله زیاری*، حسین حاتمی نژاد صفحات 41-58

    «افزایش جمعیت شهرنشین» در طول چند دهه گذشته، هرچند مزایایی برای ساکنان شهرها به ارمغان داشته، اما این پدیده بسیاری از شهرها و ساکنان را با مسائل و چالش هایی در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیستی و کالبدی روبرو ساخته است. تداوم این وضعیت موجب فاصله گرفتن شهرها از وضعیت پایداری و تنزل کیفیت زیست و زندگی ساکنان شده است.. بر این مبنا، «زیست پذیری شهری» به عنوان یکی از رویکردهای برآمده از مبحث توسعه پایدار، و به منظور حل چالش ها و مسائل شهری مطرح گردید. بر این اساس، تحقیق حاضر به سنجش و ارزیابی زیست پذیری شهری در محلات منطقه 15 شهر تهران پرداخته است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی باهدف کاربردی است و داده های موردنیاز تحقیق از طریق جمع آوری پرسش نامه ساکنان فراهم شده است. نتایج نشان می دهد امتیاز زیست پذیری در منطقه با استفاده از آزمون t تک نمونه ای و با در نظر گرفتن عدد 3 به عنوان حد متوسط، برابر با 46/2 به دست آمده است که در بین ابعاد 5 گانه موردبررسی، بعد مدیریتی با امتیاز 78/1 و بعد اجتماعی - فرهنگی با امتیاز 81/2 به ترتیب دارای بدترین و بهترین وضعیت زیست پذیری در محله بوده اند. همچنین نتایج مدل کوپراس نشان داد در بین محلات منطقه 15، محله ابوذر با امتیاز 0576/0 و محله مینابی با امتیاز 0476/0 به ترتیب بهترین و بدترین محلات منطقه 15 ازنظر شاخص های زیست پذیری بوده است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، کیفیت زندگی، محلات شهری، منطقه 15 کلانشهر تهران
  • مرضیه طالشی انبوهی، اسماعیل آقایی زاده*، مریم جعفری مهرآبادی صفحات 59-78

    ایده شهر زیست پذیر در بافت های فرسوده شهری، خلق مراکز شهری پویا می باشد و عمدتا بر خلق محله های پایدار و زیست پذیری این بافت ها تاکید دارد و هدف آن ارتقا کیفیت فضاهای شهری این بافت ها می باشد. درواقع زیست پذیری بافت های فرسوده شهری به مجموعه ارزیابی هایی اطلاق می گردد که برای بهبود وضع موجود بافت های مسئله دار شهر صورت می گیرد و نتایج آن موجب ارتقای کیفی بافت می گردد و می تواند به صورت موضعی حیات نوینی را به بافت داده و ساختار اقتصادی-اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی را مطلوب برای زیست نماید. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره ویکور و باهدف ارزیابی زیست پذیری بافت فرسوده نواحی یک، دو و سه از منطقه یک شهرداری شهر قزوین صورت گرفته است. بدین منظور ابتدا بامطالعه اسنادی تمامی عوامل دخیل در زیست پذیری بافت های فرسوده در سطح ناحیه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و با بهره گیری از نظرات متخصصین مولفه ها در 5 بعد (اقتصادی، اجتماعی، خدمات و زیرساختی، کالبدی-فضایی و زیست محیطی)، شناسایی و جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از تکنیک های آنتروپی شانون، ویکور و از نرم افزار Arc Gis استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که ناحیه سه در بعد اجتماعی، کالبدی-فضایی و زیست محیطی و ناحیه یک در بعد اقتصادی و خدمات و زیرساخت های شهری در وضعیت نسبتا مطلوب و ناحیه دو درمجموع ابعاد موردمطالعه در وضعیت نسبتا نامطلوبی قرار دارد. درمجموع یافته های پژوهش حاکی از آن می باشد که بافت های فرسوده ناحیه یک ازنظر شرایط اجتماعی، کالبدی-فضایی و زیست محیطی مطلوب بوده و بنابراین ازنظر زیست پذیری در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت فضا، زیست پذیری، بافت فرسوده شهری، شهر قزوین
  • رحیم توسلیان، شهریور روستایی*، رحیم حیدری چیانه، اکبر اصغری زمانی صفحات 79-95

    عرضه زمین مسکونی در شهرهای ایران توسط دولت و نهادهای عمومی با محوریت سیاست آماده سازی زمین به ویژه از دهه 1360 به این سو یعنی تصویب قانون آماده سازی زمین در سال 1365 از عوامل اصلی شکل دهی ساخت شهرهای ایران در چند دهه اخیر است. با اجرای ناکارآمد طرح های آماده سازی زمین مسکونی و عرضه زمین توسعه نیافته باهدف تحقق ارزش مبادلاتی زمین علاوه بر ارزش مصرفی آن، منجر به شکل گیری فضای رانتی و تحت تاثیر قرار گرفتن انسجام ساخت کلان شهری از جنبه های مختلف شده است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، تاثیر سیاست های عرضه زمین شهری در تولید فضای رانتی و انسجام و یکپارچگی ساخت کلان شهری در محدوده شکل گرفته از طریق طرح های آماده سازی زمین مسکونی را تبیین می کند. برای گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و آمارهای عینی طبقه بندی شده سازمان های دخیل در مدیریت شهری استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از روش تحلیلی space syntax، تحلیل همپوشانی وزنی (با ضریب وزنی فازی) و درون یابی IDW در نرم افزارهای Arc Gis و Depthmap بهره گیری شده است. یافته های تحقیق نشان داد که محدوده آماده سازی کوی گلشهر متناسب با تامین سهم بالایی از ارزش مبادلاتی زمین در کنار سهم ضعیف ارزش مصرفی و در نتیجه بروز زمینه فضایی برای استحصال رانت مطلق تاثیر زیادی در نارسایی و کاهش انسجام ساخت شهری زنجان داشته است. این فرآیند منجر به شکل گیری ساخت شهری ناکارآمد و ضریب هم پیوندی ضعیف شده است. در مقابل، کوی کارمندان، پایین کوه، علوم پایه و کوی قائم و آزادگان، به علت رعایت نسبی ضوابط طرح های فرادست توسعه شهری، عرضه زمین برحسب نیاز مسکن یعنی تحقق ارزش مصرفی و جلوگیری از بروز پدیده رانت جویی باز توزیعی از طریق کاهش زمان تبدیل قطعات مسکونی تفکیکی به ساختمان مسکونی در محدوده طرح های آماده سازی مذکور و مکان یابی مناسب در پیوستگی با بافت موجود شهر یک ساخت شهری منسجم با پیوند فضایی مطلوب ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: تولید فضای رانتی، رانت جویی باز توزیعی، آماده سازی زمین مسکونی شهری، شهر زنجان
  • سید علی حسینی سنگ نو، موسی کمانرودی کجوری*، صدرالدین متولی، غلامرضا جانباز قبادی صفحات 97-110
    دانشگاه ها می توانند با اقدامات علمی، فرهنگی و کارآفرینی، نقش موثری در بازآفرینی بافت های قدیمی و تاریخی شهری داشته باشند. این پژوهش به بررسی نقش دانشگاه ها در بازآفرینی فرهنگی بخش تاریخی مرکزی شهر تهران پرداخته است. محدوده مکانی این پژوهش، محدوده داخلی «حصار ناصری» به مساحت حدود 2250 هکتار می باشد که به ثبت سازمان میراث فرهنگی رسیده و در مناطق 11 و 12 شهرداری تهران واقع شده است. جامعه آماری این پژوهش، 289 نفر از اعضاء هیئت علمی رشته های شهرسازی، معماری، جغرافیا و برنامه ریزی شهری، مدیریت شهری و برنامه ریزی گردشگری پنج دانشگاه دولتی مهم واقع در لبه شمالی محدوده مطالعه (دانشگاه خوارزمی، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه هنر، دانشگاه تهران و دانشگاه امام علی (ع) است. حجم نمونه این پژوهش، 35 نفر از اعضای هیئت علمی و متخصصان حوزه شهری این دانشگاه ها بوده که بر مبنای اشباع نظر در خصوص تکراری بودن پاسخ ها تعیین شده است. داده های این پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. گویه های این پرسشنامه با استفاده از مبنای نظری بازآفرینی فرهنگی و وظایف و ماموریت دانشگاه های نسل سوم و چهارم تعیین شده و با محدوده و جامعه موردمطالعه منطبق و بازنویسی شده اند. جهت بررسی روایی متغیرها و پرسشنامه از روش روایی صوری استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و آزمون T-Test) و روش معادلات ساختاری (SEM) انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که دانشگاه های موردمطالعه با تغییر رویه و انجام اقداماتی مرتبط با وظایف و اهداف آموزشی خود، می توانند به بازآفرینی فرهنگی بخش تاریخی مرکزی شهر تهران کمک کنند، اما این دانشگاه ها در این مسیر هنوز در مرحله ابتدایی و اولیه قرار دارند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، بازآفرینی، بازآفرینی فرهنگی، بخش تاریخی مرکزی، شهر تهران
  • هادی سیفی فرزاد، زهرا احمدی پور*، محمد رضا حافظ نیا، محسن مرادیان صفحات 111-125
    حق حیات و امنیت ازجمله حقوق طبیعی و مقدم و اساس برخورداری از دیگر حقوق و آزادی های اساسی انسان است، امنیت به عنوان شرط بنیادین حیات انسانی در همه جای دنیا و اکثر اسناد بین المللی و قوانین اساسی کشورها قابل درک بوده و مورد تاکید قرارگرفته است. امنیت از جنبه های سنتی که بیشتر بر ابعاد فیزیکی و نظامی تاکید داشته فاصله گرفته است و ابعاد بیشتر و کامل تری از زندگی انسان را در برگرفته است. دراین بین امنیت پایدار شهروندی از مفاهیم نوینی است که ضمن در برگرفتن ابعاد قبلی، جنبه های مختلفی را در برمی گیرد و با مرجع قرار دادن انسان مستقیما باکیفیت زندگی و کرامت انسانی در ارتباط است؛ مسئله اصلی شناسایی عوامل و شاخص های شکل گیری امنیت پایدار شهروندی است؛ تا با شناسایی این عوامل به وسیله مدل سازی ساختاری تفسیری ارتباط هم افزایانه بین عوامل مشخص گردد. ازنظر هدف کاربردی و ازنظر گردآوری اطلاعات از نوع پژوهش های کتابخانه ای و توصیفی است. عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری امنیت پایدار شهروندی بر اساس مطالعه ادبیات و اسناد بین المللی و مصاحبه با خبرگان مشخص گردیده و سپس با استفاده از متدولوژی تحلیلی نوین مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین عوامل تعیین و به صورت یکپارچه تحلیل شده است. درنهایت با استفاده از تحلیل MICMAC، عوامل با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر عوامل، تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد که عوامل سیاسی و اقتصادی با بیشترین قدرت نفوذ، زیربنا و محرک اصلی شکل گیری امنیت پایدار شهروندی است و هرگونه اقدام برای ایجاد و ارتقای امنیت پایدار شهروندی، مستلزم اصلاحات در این 2 عامل است. عوامل پیوندی شامل اجتماعی، بهداشتی، غذایی، محیطی نیز با تعدد خود در این سیستم نقش حیاتی را بازی می کنند. عامل شخصی/فردی در این سیستم منفعل بوده و در ارتباط با مفهوم امنیت پایدار شهروندی تحت تاثیر سایر عوامل است.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار شهروندی، مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل MICMAC
  • مریم روستا*، کوثر حسن زاده صفحات 127-142

    کاهش فعالیت بدنی و عوارض ناشی از آن، ازجمله مسائلی است که در سال های اخیر متخصصان حوزه سلامت را به خود مشغول کرده است. یکی از جنبه های موردتوجه در این موضوع، بررسی راهکارهای ارتقاء فعالیت های سلامت محور در کمترین زمان و با حداقل هزینه ممکن، حین زندگی روزمره است. «پیاده راه های سلامت محور» مسیرهای جذاب شهری هستند که ضمن برقراری یک «اتصال فعال» میان مقاصد روزانه شهری، امکان فعالیت بدنی ورزش را به طور رایگان در فضاهای باز و عمومی برای مردم فراهم می آورند. توسعه این گونه فضاها، علاوه بر جنبه «کارکردی» و «زیست محیطی» آن، به ارتقاء سلامت عمومی ساکنان شهر، کمک قابل توجهی می کند.هدف از این مقاله، بررسی تاثیر مولفه های کیفیت محیطی بر استقبال مردم از پیاده راه های سلامت محور شهری است. این مقاله، به لحاظ هدف، کاربردی بوده، رویکرد آن، تحلیلی - تفسیری است و از راهبرد کمی و ابزار «پرسشنامه» به منظور جمع آوری داده ها و از آزمون «رگرسیون خطی» به منظور تحلیل آن ها استفاده نموده است. به این منظور ضمن انتخاب «پیاده راه سلامت شیراز» به عنوان نمونه موردی، پس از مرور ادبیات، شاخص های محیطی موثر بر ارتقاء کیفی پیاده راه های سلامت محور شهری استخراج گردیده و در چهار دسته؛ عملکردی، زیست محیطی، کالبدی- زیبا شناسانه و اجتماعی دسته بندی شده اند. سپس به کمک تدوین پرسشنامه ای در 21 گویه، تاثیر شاخص های محیطی موردنظر به عنوان متغیرهای مستقل بر استقبال از این دسته فضاها توسط 380 نفر از استفاده کنندگان از پیاده راه موردنظر، ارزیابی گردید.. نتایج حاصل از تحلیل داده ها به کمک آزمون رگرسیون خطی چندگانه، نشان می دهد «ایمنی»، «همه شمولی» و «کیفیت های بصری» بیشترین تاثیر را بر استقبال شهروندان از پیاده راه های سلامت محور شهری داراست.

    کلیدواژگان: پیاده راه سلامت محور، فضای شهری، فعالیت بدنی، شهر شیراز
|
  • Parisa Beiki, Azita Rajabi *, Jila Sajadi Pages 1-17
    Nowadays , one of the intense problems of the city, which is strongly emphasized, is the urban Worn-out texture. Urban sustainability depends on the transformation and gradual change of the city's life in various dimensions and towards adaptation to the spatial needs of the times, and the failure to achieve this adaptation will at least weaken the urban texture. One of the serious problems of urban exhausted tissues is the increase of urban crime in these tissues. Women account for half of the population and are considered as the most important and influential social groups, which play a key role in the family and the upbringing of the next generation. One of the factors preventing the effective and active participation of women is security, especially in worn-out tissues. Therefore, it is necessary to be addressed the issues of women as social and human capital. The present study primarily seeks to explore the main factors affecting the security of women in urban texture and then analyze the impact , especially impact of the factors on the security of women in the worn-out tissues of Tarasht district , one by one . In order to discover the main factors, exploratory factor analysis and then to find out about the significance and effect of each of the discovered factors, Smart Pls software was used. Finally, it was concluded that the physical, supervisory and social factors have the most effect on the security of women in the worn-out texture of the Tarasht district . The point that is found in the findings is the placement of the supervisory factor in the second place and higher than social factor in terms of impact that indicate the importance of this factor among women.
    Keywords: Women's Security, Worn-out Texture of Urban Neighborhood, Tarasht Neighborhood, exploratory factor analysis, Smart PLS
  • Parivash Oraki, Mohammad Reza Rezaei *, Mohammad Mobaraki, Saeed Reza Akbarian Pages 19-39

    The expansion of urbanization and the rapid growth of cities in the eighteenth century, followed by modernist thinking and changing the patterns of modern human life, have created problems for the cities in such a way that the city has lost its vitality and happiness. The expansion of urbanization and the rapid growth of cities in the eighteenth century, followed by modernist thinking and changing the patterns of modern human life, have created problems for cities, so that the city as a living creature has lost its own happiness and vitality. The main objective of the research is spatial analysis of the factors affecting the happy city from the viewpoint of citizens in Yazd. In this study, which is a type of applied research, a descriptive-analytical method was used. To collect the required information, documentary studies (theoretical framework of the research) and field studies (such as questionnaire and observation) were used. The population of the study includes citizens in Yazd who are 15 years old or more among which 384 citizens were chosen as the sample. SPSS software and multi-criteria decision-making methods were used to analyze the data. The results showed that there is a reciprocal relationship between the basic variables, education and happiness and there is no relationship between sex, marriage and age variables with happiness, Also, there is no relation between the type of activity and the amount of utilization of urban spaces with happy. There is a direct and significant correlation between the type of access to urban spaces and social dimensions with happiness, and there is a direct and significant correlation between economic dimensions and happiness, conversely, there is no relation between spatial dimensions and happiness. But the Shannon entropy model shows that social-spatial dimensions equally affect happiness, and the economic dimensions are the next priority.

    Keywords: spatial analysis, happy city, Citizens, Yazd city
  • Zahra Salarimoghadam, Keramatolah Ziari *, Hossain Hataminejad Pages 41-58

    Although urban population growth has had  some advantages for city residents  over the past decades, it has brought social, cultural, economic, biological and physical issues and challenges for many cities and their residents The continuation of this situation has led cities to distance themselves from sustainability and degrade the quality of life and lives of residents On this basis, "urban viability" was introduced as one of the sustainable development 's approaches   to address urban challenges and issues. Therefore, the present study has been conducted to evaluate urban viability in neighborhoods of   district  No.15 of Tehran. The descriptive-survey research method is applied and the required data of the research is provided through a questionnaire based on residents. The results show , by using one-sample t-test and considering the number  3 as an average, the livability score in this  district  was 2/46 that   among the five dimensions investigated in the present study, the managerial dimension with a score of 1/78  and the socio-cultural dimension with a score of 2/81, had the worst and best livability conditions in the district, respectively. Also, the results of Copras model showed that among the neighborhoods of district No.15, Abuzar neighborhood with a score of 0/0576 and Minabi neighborhood with a score of 0/0476  were respectively the best and  worst neighborhoods of district No.15 in terms of livability indices.

    Keywords: livability, Quality of Life, Urban Neighborhoods, District 15 of Tehran metropolis
  • Qazvin Taleshi Anbohi, Esmaeil Aghaeizadeh *, Maryam Jafari Mehrabadi Pages 59-78

    The livability of urban deteriorated texture refers to a set of evaluations that are used to improve the status quo of the problematic textures, of the city and its results can promote the quality of the texture and can topically transform the new life into a texture and provide an economical, social, environmental and physical structure for life. The present study was carried out using a multi-criteria decision-making technique called VIKOR, with the aim of evaluating the livability of urban deteriorated texture of areas one, two and three from the district of a municipality of Qazvin. To this end, by documentary study, all the factors involved in the livability of deteriorated texture at the district level were analyzed and utilized by the personal opinions of the components in five dimensions (economic, social, service and infrastructure, physical and biological), and for analyzing the information obtained from the Shannon entropy techniques, the VIKOR and the ArcGis software. The results show that in the economic, social, service and infrastructure of urban, cultural and spatial environment, in the environmental dimension, respectively, the areas of two, three, one, three, and three are at a high level of viability and have been in a relatively favorable position. In general, the findings of the research indicate that the area 3 is relatively desirable in terms of the livability of deteriorated texture, and this position indicates a close relationship with the social, physical, spatial and environmental conditions of this area.

    Keywords: Space Quality, livability, Deteriorated Texture, Qazvin city
  • Rahim Tavassolian, Shahrivar Rostaei *, Rahim Heydari Chiyaneh, Akbar Asgari Zamani Pages 79-95

    The supply of residential land by government and public institutions especially since the 1981A.D, is one of the main factors shaping the construction of Iranian cities. In such a situation, due to the formation of rent space, resulting from the realization of the land exchange value in the city, the urban construction coherence has been affected. This paper, by descriptive-analytical method, investigates the role of residential land development plans on the coherence and integrity of urban construction in Zanjan. Data is collected through library studies and based on objective data. For data analysis, Space syntax method, weight overlap analysis and IDW interpolation with the aid of ARC GIS, Depthmap & Auto CAD software have been used. The findings of the paper showed that the Golshahr land development plan, in proportion to providing a high share of the land exchange value, the low share of use value and the emergence of space field for derivation of absolute rents, had a major impact on the failure and the reduction of urban construction Coherence in Zanjan. In contrast, Karmandan, Payin Kooh, Olum Pyeh, Koye Qaem & Azadegan, due to the relative observance of the regulations of urban master plans, land supply based on the land use value and the absence of redistribution rent-seeking behavior by reducing the time of conversion of residential land plots into residential buildings and proper location in conjunction with the existing fabric of the city Has created a urban construction coherence with favorable spatial links.

    Keywords: Production of rent space, Redistributional rent-seeking, Urban construction, Urban residential land development, Zanjan city
  • Ali Hosini, Moosa Kamanroodi Kojouri *, Sadrodin Motevali, Gholamreza Janbazi Gobadi Pages 97-110
    Universities can play an effective role in regeneration  old and urban historical texture through scientific, cultural and entrepreneurial actions. This research studies the role of universities in cultural rehabilitation of the central historical part of Tehran. The area of ​​study of this research is the internal area of ​​the “Naseri Fence” with an area of ​​2,250 hectares, which has been registered by the Cultural Heritage Organization and is located in Tehran municipality of No.11th and 12th districts. The statistical population of this study consisted of  289 faculty members in the fields of  Urban Planning, Architecture, Geography and Urban Planning, Urban Management and Tourism Planning at five important public universities located on  the northern edge of the study area (Kharazmi, Amirkabir, Art, , Tehran and EMAM-Ali University ). The sample size of this study was  estimated 35 urban faculty members and experts of ​​these universities, that is based on a saturated opinion  of repetition of the responses. Data were collected by using of a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. The items of this questionnaire were determined by using of  the theoretical basis of cultural regeneration and the tasks and missions of the third and fourth generation universities, and were matched and rewritten with the study area and community. Face validity method was used to check validity of the variables and the questionnaire. Descriptive statistics (mean, T-test) and structural equation method (SEM) were used in order to data analysis. Based on the finding of this research, the studied universities can contribute to the cultural regeneration of the central historical part of Tehran through alteration of  their practices and actions related to their educational tasks and goals , but the results also indicate that these  universities are still in their infancy
    Keywords: university, Regeneration, Cultural regeneration, Central Historical District, Tehran City
  • Hadi Seyfi Farzad, Zahra Ahmadypoor *, Mohammad Reza Hafez Niya, Mohsen Moradian Pages 111-125
    Life and security are natural human rights that the basis of other human rights and fundamental freedoms. Security as a fundamental condition of human life is understandable in all places of the world and the constitutions of countries. Security moved away from the traditional aspects such as the physical and military dimensions and it encompasses more features of human life. In the meantime, sustainable citizen security is a new concept that, while having the previous dimensions, encompasses various aspects and is directly related to human quality of life and dignity. Therefore, it is necessary to identify the factors that contribute to sustainable citizen security. The main issue of this research is to identify the factors and indicators which lead to shape sustainable citizen security and then distinguish synergistic relationship between the factors by using of interpretative structural modeling. This research in terms of purpose is an applied one and in order to obtain information, descriptive and library method is used. Factors affecting the formation of sustainable citizen security have been determined based on reviewing previous international literature and documents as well as interviews with experts. Then by using of ISM methodology, the relationships between factors was analyzed. Finally, the factors were analyzed with regard to their effectiveness and impact on other factors via MICMAC analysis. The results show that political and economic factors are the main drivers in the formation of sustainable citizen security and any action to create and improve sustainable citizen security requires to reform in these two factors. Linkage factors including social, health, dietary, and environmental ones also play a vital role in this system. The personal factor in this system is passive and is influenced by other factors in relation to the concept of sustainable citizen security.
    Keywords: sustainable citizen security, Interpretive Structural Modeling (ISM), MICMAC analysis
  • Maryam Roosta *, Kosar Hasanzade Pages 127-142

    In recent years, the low level of physical activity and its complications become to a challenge that are considered by health professionals. One of the aspects that is considered in this regard is to explore ways to promote health-oriented activities in the least time and at the least possible cost, during daily life. Health-oriented walkways are urban attractive pathways that, while creating   an "active connection" between urban daily destinations, also provide free physical activity and exercise in public and open spaces for people. The development of such spaces, in addition to its "functional" and "environmental" aspects, contributes significantly to improve the general health of city inhabitants. The purpose of this article is to investigate the impact of environmental quality components on people's acceptance of urban health-oriented walkways. This paper is an applied research and its approach is analytical-interpretive. In order to collect and analysis data; quantitative strategy, questionnaire and linear regression test were used. For this purpose, "Shiraz Health walkway" has been selected as a case study, after reviewing the literature, environmental indicators affecting the quality improvement of urban health-oriented walkways have been extracted and classified into four functional, environmental, physical-aesthetic and social categories. Then, by codifying a questionnaire in 21 items, the effect of environmental indicators as independent variables on the acceptance of these types of spaces was evaluated by 380 users of the intended walkway. The Results of data analysis by multiple linear regression test, show that "safety," " inclusiveness," and "visual qualities" have the most impact on citizens' acceptance of urban-oriented walkways. Paying attention to these indicators in strategic planning priority to improve the quality of these spaces can have an impact on promoting community health by increasing physical activity.

    Keywords: Health-oriented Walkway, Urban Space, physical activity, Shiraz city