فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید کریم زاده* صفحات 7-34
    حضور زنان در بازار کار بر حسب شرایط محیطی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هر کشور متفاوت است و به عوامل گوناگونی بستگی دارد از جمله این عوامل می توان به مشارکت زنان، اندازه و سیاست های دولت، توزیع درآمد و هزینه ی خانوار، میزان بیکاری، شرایط محیطی خانواده، میزان سواد و سایر عوامل فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد. این پژوهش بر آن است که با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی به رتبه بندی موانع توسعه کارآفرینی زنان بلوچ در شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان بپردازد. پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی است که در سال 1396 انجام گرفته است. نتایج به دست آمده این موضوع را بیان می کند که از بین موانع موثر بر کارآفرینی زنان بلوچ در شهرستان سراوان موانع شخصیتی - فرهنگی، موثرترین موانع فراروی کارآفرینی زنان بوده و موانع اقتصادی، موانع حمایتی، موانع آموزشی و موانع زیرساختی در اولویت های بعدی قرار دارند. نتایج همچنین نشان داد که از بین موانع شخصیتی- فرهنگی به عنوان مهم ترین مانع پیش روی زنان شهرستان، محدودیت های فرهنگی در منطقه از قبیل تعصبات و تبعیضات دارای بالاترین اولویت است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان، شهرستان سراوان، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • حسن دلیری* صفحات 35-62
    در سال های اخیر، طلاق در کشور رشد زیادی داشته است. به گونه ای که با توجه به آمار از هر سه ازداوج در کشور، یک مورد به طلاق می انجامد. باتوجه به اهمیت بالای این مسئله اجتماعی و آثار نابهنجار آن در جامعه، مطالعه حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر بر طلاق با تاکید بر عوامل اقتصادی در استان های ایران بین سال های1395-1385 است. با توجه به نتایج، عوامل اقتصادی مدل سازی شده در این پژوهش توضیح دهنده بخشی از تغییرات طلاق در کشورند. به گونه ای که متغیرهای تورم در بخش مسکن، بیکاری مردان، افزایش سطح تحصیلات دانشگاهی زنان و نابرابری درآمد سبب تشدید طلاق و از سوی دیگر، افزایش رفاه خانوار و اشتغال مردان حتی به صورت ناقص سبب کاهش میزان  طلاق در جامعه می شود. باتوجه به نتایج پژوهش، سیاستگذاری اقتصادی باید سه عامل مهم ذیل را برای کنترل میزان طلاق مدیریت کند: تورم، اشتغال، عدالت اقتصادی و اجتماعی
    کلیدواژگان: طلاق، تورم، بیکاری، توزیع درآمد، استانهای ایران
  • نازنین کریم محمد الجاف*، مجتبی امیری، خدیجه سفیری، فرشته امین صفحات 63-98
    زنان کرد بیش از زنان عرب در صحنه های اجتماعی حضور دارند، هر چند با وجود حضور آزادانه در اجتماع، تعداد زنان درجایگاه های رهبری و مدیریت ارشد در سازمان ها و جامعه، بسیار اندک است. هدف این تحقیق با استفاده از روش نظریه داده بنیاد کلاسیک، طراحی مدل دستیابی زنان به جایگاه های رهبری در اقلیم کردستان عراق بوده است. از نمونه گیری نظری تا رسیدن مقوله ها به اشباع نظری استفاده شده است و شانزده زن مشارکت کننده در این تحقیق، دارای پست های عالی مدیریت و رهبری مانند نمایندگی مجلس در اقلیم کردستان عراق بودند. هفت مقوله اشباع شده تحقیق شامل هنجارهای مردسالاری با روکش مذهبی و فرهنگ عشیره ای کردی، نفت و بیماری هلندی در اقلیم کردستان عراق، خصوصیات منفی زنان در کردستان، داشتن خانواده سرشناس و حامی با نفوذ در قبیله و حزب، تسهیل کننده های دستیابی به رهبری، داشتن الگو و مربی و خصوصیات رهبری می شود. درنهایت براساس این مقوله ها، مدلی ارائه شده است. مهم ترین یافته پژوهش این است که زنان برای دستیابی به جایگاه های رهبری نیازمند داشتن خانواده بانفوذ و قدرتمند هستند، همچنین، آن ها بایستی از برخی خصوصیات رهبری و داشتن الگو و مربی برخوردار باشند عوامل تسهیل کننده ای مانند سهمیه، دستیابی زنان به جایگاه های رهبری را سهولت می بخشد.
    کلیدواژگان: رهبری زنان، روش نظریه داده بنیاد کلاسیک، هنجارهای مردسالاری، خصوصیات رهبری، اقلیم کردستان عراق
  • مرضیه صادق زاده*، زهرا زارعی، فرهاد خرمایی صفحات 99-125
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نارضایتی از تصویر بدنی دانشجویان دختر بر اساس ابعاد شخصیت با واسطه‏گری فعالیت و مقایسه‏های مبتنی بر ظاهر در اینستاگرام انجام شده است. این مطالعه به لحاظ روش، در زمره ی پژوهش های همبستگی قرار می گیرد. نمونه پژوهش شامل 301 دانشجوی دختر از بین دانشجویان سال سوم و چهارم دانشگاه‎های کازرون است که به روش نمونه‎گیری خوشه‎ای چند مرحله‎ای انتخاب شده و به پرسشنامه‏های نگرانی درباره تصویر بدنی، فرم کوتاه پرسشنامه شخصیت، پرسشنامه میزان فعالیت در اینستاگرام و پرسشنامه محقق ساخته ی مقایسه‏های مبتنی بر ظاهر پاسخ دادند. برای تحلیل داده‏ها از مدل‎سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos22 استفاده شده است. یافته‏ها نشان داد که از میان پنج عامل بزرگ شخصیت، تنها روان رنجورخویی است که می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم، با واسطه سطح فعالیت در اینستاگرام و مقایسه های مبتنی بر ظاهر، نارضایتی از تصویر بدنی دانشجویان دختر را پیش بینی کند. بدین ترتیب می توان گفت که روان رنجورخویی دختران دانشجو ضمن افزایش مستقیم نارضایتی آن ها نسبت به تصویر بدنی، با افزایش فعالیتشان در اینستاگرام و در نتیجه، افزایش مقایسه‏های مبتنی بر ظاهر، میزان نارضایتی آن ها از تصویر بدنی  را بالا می برد. این یافته، با توجه به اقبال وسیع جامعه جوان ایرانی به اینستاگرام در سال های گذشته، بایستی مورد توجه خانواده ها، دست اندرکاران آموزش کشور و نیز فعالان حوزه زنان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شخصیت، فعالیت در اینستاگرام، مقایسه‎ مبتنی بر ظاهر، نارضایتی از تصویر بدنی
  • سمیرا حسین پورمقدم، محمد حسین فلاح*، سعید وزیری صفحات 127-150
    شناخت تجربه ی زیسته ی زنان دارای شوهران وابسته می تواند به شناسایی و فراهم نمودن اطلاعات و مداخلات درمانی با هدف کاهش ناسازگاری زناشویی کمک کند. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تبیین تجربه ی زیسته ی زنان دارای شوهران وابسته با مشکلات زناشویی طراحی گردید.مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. مشارکت کنندگان شامل 18 نفر از زنان ساکن شهر اصفهان بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از مصاحبه ی عمیق و برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری کولایزی استفاده گردید. تجربه ی زیسته ی زنان دارای شوهران وابسته در 3 مقوله ی اصلی و 10 مفهوم، تبیین گردید. مقوله ی اول بدرفتاری های روانشناختی (سوءظن و حسادت، عدم کنترل مناسب واکنش های هیجانی، تایید طلبی مکرر، انحصارطلبی، تحمل فشار مسئولیت های همسر، استفاده ی مکرر از راهبردهای ناکارآمد)، مقوله ی دوم، تحمیل فشار بر روابط جنسی (اجبار روانی برای شروع در رابطه جنسی، اغواگری مکرر شوهر برای شروع رابطه جنسی، استرس و فشار در روابط جنسی) و مقوله ی سوم آسیب های فیزیکی (خشونت فیزیکی، جرح خویشتن، بدرفتاری با فرزندان) است. با توجه به نتایج پژوهش، زنان دارای شوهران وابسته در معرض آسیب های روانی- جنسی و جسمی از سوی همسرانشان قرار دارند. این نتایج می تواند در شناسایی و ارزیابی خطرات، تعیین اهداف درمانی و مدیریت آسیب ها در زنان دارای شوهران وابسته مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: وابستگی، ناسازگاری زناشویی، زنان دارای شوهران وابسته
  • مهدی قاسمی، محمد بادسار*، لیلا فلاحتی، اسماعیل کرمی دهکردی صفحات 151-186
    امروزه توانمندی زنان یکی از مهمترین چالش های توسعه پایدار در قرن 21 به شمار می رود، زیرا توانمندی یک مساله ضروری در روند تعالی موقعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی زنان به ویژه زنانی که در جامعه محروم هستند به شمار می-رود. جامعه آماری پژوهش زنان روستایی استان چهارمحال و بختیاری می باشد که با استفاده از جدول کرجیسی و مورگان تعداد 384 نفر از آنها از طریق نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان و کارشناسان قبل از پیش آزمون مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق انجام پیش آزمون بین 30 نفر خارج از نمونه آماری و محاسبه آلفای کرونباخ برای مقیاس-های اصلی پرسشنامه (در دامنه بین 72/0 تا 94/0) ارزیابی و تصحیح گردید. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS24 و AMOS22 انجام گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد بین متغیرهای موقعیت در خانواده، حمایت اجتماعی، مشارکت اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری با توانمندی زنان روستایی و بین موانع فرهنگی با توانمندی زنان روستایی رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ همچنین، براساس نتایج مدل ساختاری میانجی مشخص شد که متغیرهای عزت نفس و خودکارآمدی در رابطه بین متغیرهای فرهنگی و اجتماعی با توانمندی زنان روستایی دارای نقش میانجی می باشند.
    کلیدواژگان: زنان، توانمندی، عزت نفس، خودکارآمدی
|
  • Majid Karimzadeh * Pages 7-34
    The presence of women in the labor market varies according to the environmental, economic, social, cultural and political conditions in each country, and it depends on a variety of factors such as women's participation, government size and policies, distribution of household income and expenditure, unemployment, family living conditions, level of literacy and other cultural and social factors. The present study seeks to rank the barriers of entrepreneurship development of Baluch women in Saravan County in Sistan and Baluchistan province through using Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP). This research is a descriptive-analytic study carried out in 2017. The results show that among the barriers to Baluch women's entrepreneurship in Saravan County, personality-cultural barriers are the most effective obstacles to women's entrepreneurship development, and economic barriers, supportive barriers, educational barriers and infrastructural barriers are in the next priorities respectively. The results also show that among the barriers of personality-cultural as the main obstacle for women in the county; cultural limitations in the region such as prejudices and discrimination have the highest priority.
    Keywords: Entrepreneurship, Women, Saravan, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
  • Hassan Daliri * Pages 35-62
    In recent years, divorce has grown in the IRAN. In such a way, there is a divorce from every three Marriage. Considering the importance of this social problem and its negative effects in society, this study seeks to identify the factors affecting on divorce with emphasis on economic factors in Iranian provinces during the period of 1395-1385. According to the results, the economic factors modeled in this study explain the divorce in IRAN. According to research findings, rising inflation in the housing sector, male unemployment, and female university education rates, and income inequality have led to an increase in divorces. On the other hand, increasing the welfare and men employment, even incompletely, reduce the divorce rate in society. According to the results of the research, economic policy should manage the following three important factors for controlling the divorceKeywords: divorce, inflation, unemployment, income distribution, provinces of Iran rate: inflation, employment, economic and social justice.
    Keywords: divorce, Inflation, Unemployment, Income Distribution, provinces of Iran
  • Nazanin Kareem Mohammed Aljaf *, Mojtaba Amiri, Khadijeh Safiri, Freshteh Amin Pages 63-98
    Kurdish women are more active in social scenes than Arab women, although despite the fact of being freely present in society, the number of Kurdish women in senior management positions in organizations and society are very low. The purpose of this research which used Classic grounded theory was to design a model for women's achievement to leadership positions in the Iraqi Kurdistan region. Theoretical sampling has been used to reach the categories to theoretical saturation. Sixteen women participated in this study have high-level, managerial and leadership positions in Iraqi Kurdistan region. The seven saturated categories of research are; Patriarchal norms with religious cover and Kurdish tribal culture, oil and Dutch disease in the Iraqi Kurdish region, the negative qualities of women in Kurdistan, having the support of prominent families and influential members of the tribe and the party, facilitators for achieving Leadership, having mentor and coach, and leadership traits. Based on these categories, a model is presented. The main finding of this study is that women need a strong and influential family to reach leadership positions. In addition, they must have some leadership traits, role model and mentor. Also, facilitating factors such as the quota, ease women's achievement to leadership.
    Keywords: Women Leadership, Classic Grounded Theory, Patriarchy Norms, Leadership Traits, Iraqi Kurdistan Region
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Zahra Zarei, Farhad Khormaee Pages 99-125
    The purpose of this study was to predict body-image dissatisfaction of female students based on personality factors with mediating role of Instagram activity and appearance-based comparisons on Instagram. The research was a correlational study in terms of the method and research sample consisted of 301 female students selected by multistage-cluster sampling from 3rd and 4th year students of Kazerun universities, who responded to the Body Image Concern Inventory, the short form of the Goldberg Personality Questionnaire, the scale of activity on Instagram and the researcher-made questionnaire for appearance-based comparisons. Data have been analyzed using the Structural Equation Model in AMOS22 software. The findings showed that among five personality factors, only neuroticism predicted body image dissatisfaction directly and indirectly, by mediating the level of activity on Instagram and appearance-based comparisons. Thus, it can be said that the female student's neuroticism, while directly increasing their body image dissatisfaction, increases their activity on the Instagram, and, consequently, the increase in their appearance-based comparisons increases their body image dissatisfaction. Due to the great interest of the young Iranian community to the Instagram in recent years, this finding should be taken into consideration by the families, education officials of the country as well as women's activists.
    Keywords: Personality, Activity on Instagram, Appearance-based comparisons, Body-image dissatisfaction
  • Samira Hoseinpourmoghadam, Mohamad Hosein Fallah *, Saeed Vaziri Pages 127-150
    Understanding Phenomenological experiences of women who have dependent husbands can provide the information for better intervention to reduce marital Maladjustment. In this regards, this study designed to explore Phenomenological experiences of women with dependent husbands focused on marital Maladjustment. This research was a phenomenological study and participants were 18 women from Isfahan that were elected by simple and purposeful sampling. For gathering the data deep interviews and for analyzing the data Colouzi encoding were used. Phenomenological experiences of women were categorized in 3 main themes and 10subthemes included: 1) psychological abuse (jealousy and distrust, uncontrolled emotional reactions, reassurance seeking, restriction and monopolization, role overloaded by husband, continuous use of manipulative strategies) , 2) imposing psychological pressure for initiating sex, repeated husband's seduction for initiating sex, mutual stress in sexual relation), and 3) physical violence (physical maltreatment against wife, self injury, and physical maltreatment against children). According to the results of this research, women with dependent husbands are at the risk of Psychosocial and -physical - sexual abuse by their spouses. The results can be useful for identifying and assessments of dangerous circumstances, determine therapeutic aims, and management of the injuries in women with dependent husbands.
    Keywords: Dependency, Marital Adjustment, women with dependent husbands
  • Mehdi Ghasemi, Mohammad Badsar *, Leila Falahati, Esmail Karamidehkordi Pages 151-186
    Today, women’s empowerment is one of the most important challenges and concerns of the 21st century; because empowerment of women is fundamentally the process of upliftment of cultural, economic, social and political status of women, especially women who are deprived in the society. The study population was consist of rural women in Chaharmahal and Bakhtiari province that according to Krejcie and Morgan sample determination table, 384 of them were selected by stratified random sampling method. A questionnaire was used as research tools. Reliability and validity of survey instrument was evaluated. Face and content validity of the questionnaire had been confirmed by panel of experts and key informant before the pre-test stage. The reliability of instrument was assessed by conducting a pilot study among 30 samples out of the original sample. The reliability of instrument for the all sections based on Cronbach's alpha coefficients value (in the range of 0.72 to 0.94) shows acceptable level of internal consistency. Data analysis was performed by AMOS22 software. The collected data was analyzed using structural equation modeling technique. The results based on direct structural model showed that there is a positive significant relationship between variables such as women position in the family, social participation and social protection with the dependent variable of rural women’s empowerment and there is a negative significant relationship between cultural barriers with the dependent variable of rural women’s empowerment. Also, self-esteem and self-efficacy variables had a mediation role on the relationship between socio-cultural factors with rural women’s empowerment.
    Keywords: Women, empowerment, self-esteem, self-efficacy