فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا افضلی قادی* صفحات 9-32

    یکی از قواعد مهم فقهی که در قانون مجازات اسلامی نیز به آن اشاره شده است قاعده لوث و قسامه می باشد در این مقاله پس از بررسی لغوی این اصطلاحات سعی شده ضمن بیان نظرات علمای فقه ومستندات نظرات ایشان در این خصوص به بررسی مطالب حقوقی و مواد قانون مجازات اسلامی بپردازیم و موارد را بصورت تطبیقی مورد بررسی قرار دهیم تا خلاهای موجود در این خصوص بیشترنمایان گردد. مسئله ای که در این تحقیق بیشتر حائز اهمیت است میزان اهمیت دماء و نفوس استکه آیا از طریق قسامه و 05 بار سوگند براحتی میتوان حکم به قتل کسی صادر نمود؟ که البته پساز بررسی اسناد فقهی و حقوقی میتوان به این نتیجه نائل شد که تنها قسامه برای اثبات این امرکفایت نمیکند و در کنار آن لوث و امارات موجود نیز در ثبوت حکم تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: لوث، قسامه، ادله اثبات جرم، سوگند
  • داریوش بخردیان*، محمدتقی قبولی درافشان، محمدتقی فخلعی صفحات 33-54

    ابن ادریس در دورهای پا به عرصه ظهور گذاشت که فقه و فقاهت به دلیل سیطره علمی شیخ با رکود مواجه شده بود. و به دلیل روح نقاد و اندیشه ی بلندی که داشت با نگارش کتاب سرائر، علیه اینایستایی و رکود، قد علم کرد و تحولی شگرف در فقه ایجاد کرد. این کتاب افزون بر تحول آفرینی،دارای جایگاه رفیع در فقه و اطلاعات جنبی و مفیدی است که در کمتر اثر مشابه میتوان آن رایافت و زمینه را برای ابداع روش های جدید استنباط و افکار جدید فقهی فراهم نمود؛ و راه برای بالندگی فقه و فقهای نواندیش بعدی باز شد.یکی از دلایل و انگیزه های اصلی نگارش کتاب سرائر، خروج فقه و فقاهت از این بن بست وایستایی است که با آن مواجه شده بود. از دیگر علل و انگیزه های تالیف برخی علل، برون شخصیتی و متاثر از سیر تاریخی سلطه حاکمان ظالم و جنگ های صلیبی هستند. برخی دیگر ناشی از علل درونی و جو حاکم بر جامعه علمی و رکود فقه آن روز است؛ که این کتاب را به منظور خروج از بن-بست و رکود به رشته تحریر درآورد، تا راه را برای فقهای بعد از خود بگشاید.

    کلیدواژگان: سرائر، ابن ادریس، اجتهاد، رکود علمی
  • سعید رخشان*، سید محمد مرتضوی لنگرودی صفحات 55-87

    همواره این پرسش از منظر فقهی مطرح است که آیا تغییرجنسیت جایز است یا خیر؟ مسیحیت ومذهب غیرشیعی دین اسلام، عقیده بر حرمت آن دارند. مهمترین و اصلی ترین دلیل خود را نیزاصل « عنوان داشته اند. ایشان معتقدند که تغییرجنسیت، تغییر در » تغییردرما خلق الله « حرمتو کاری شیطانی است؛ بنابراین حرام و غیرمجاز است. در مقابل، مذهب تشیع دین اسلام » خلقت عقیده بر جواز و عدم حرمت تغییرجنسیت دارد. از جمله ادله ای که برای اثبات جواز آن برشمرده اند:اصل اباحه، اصل جواز، قاعده فقهی اضطرار و قاعده ی نفی عسروحرج می باشند.کسی که تغییرجنسیت می دهد؛ شناسنامه اش نیز می بایست متناسب با جنسیت جدید اصلاحگردد. آثار اجتماعی تغییرجنسیت نیز حائز اهمیت است. در ایران اگر رئیس جمهور تغییر جنسیت بدهد و زن شود، بلافاصله سمت و صلاحیت وی ساقط می شود. زیرا براساس اصل 991 قانون اساسی:" رئیس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی، مدیر و مدبر تعیین گردد "همچنین است درمورد قضاوت به معنای "حکمت بذالک" امامت جماعت و... که ویژه ی مردان می باشند و زنان نمی-توانند بد انها دست یابند. تغییر جنسیت، عقد نکاح را منحل منفسخ می کند. زیرا باعث ادامه ی زوجیت بین دو همجنسمی گردد. به طور کلی می توان گفت که تغییر جنسیت تاثیری در مهریه ندارد زیرا به مجرد وقوع عقدنکاح، زن مالک مهر می گردد. عده و احکام دیگر مانند حیض و نفاس از احکام ویژه ی زنان می باشندمی باشند؛ بنابراین، تغییرجنسیت باعث سقوط عده می گردد. همچنین » زن « و دائر مدار وجود تغییرجنسیت باعث سقوط نفقه ی زن در عقددائم می باشد. در عقد متعه نیز اگر نفقه شرط شده باشد نیز تغییرجنسیت باعث سقوط آن می گردد. تغییرجنسیت، هیچ تاثیری بروجوب پرداخت نفقه ی فرزندان ندارد. تغییرجنسیت پدر، سالب حق ولایت و سرپرستی ایشان بر اطفال نیست؛همچنین تغییرجنسیت مادر نیز موجدحق ولایت و سرپرستی بر اطفال نمی باشد. تغییرجنسیت همچنین از بین برنده ی نسبت ها و عناوین خانوادگی نیست؛ بلکه عنوان نسبت را عوض می کند وحکم محرمیت بامحارم نیز همچنان باقی است. درخصوص سهم الارث فرد تغییرجنسیت داده ازوالدین خویش، ملاک، جنسیت فعلی اوست. از لحاظ زمانی، وضعیت وارث حین فوت مورث، ملاکعمل خواهد بود. تغییرجنسیت والدین، هیچ تاثیری در میزان سهم الارث ایشان از فرزندشان ندارد.تغییرجنسیت هیچ تاثیری درمسئولیت های مدنی فرد ندارد. اما در برخی از مسئولیت های کیفری موثر است. تغییرجنسیت، رافع مسئولیت کیفری نیست؛ اما برای اعمال مجازات، جنسیت فعلی (زمان مجازات) در نظر گرفته می شود.شرط معافیت پدر از قصاص نفس به علت قتل فرزند نیز شامل پدرتغییرجنسیت داده نیزمی گردد. در پرداخت تفاضل دیه ی مرد و زن نیز جنسیت مجرم در زمان اعمال مجازات در نظرگرفته می شود. درخصوص اعمال مجازات مرتد نیز تفسیر مضیق و به نفع متهم، ملاک عمل خواهدبود. برای مطالبه دیه، جنسیت خواهان (مجنی علیه) در زمان مطالبه ی دیه ملاک است. در تشخیص عاقله نیز جنسیت جدید فرد ملاک عمل است.

    کلیدواژگان: تغییرجنسیت، مهریه، نفقه، عده، ارث
  • حامد شیرکوند*، سیدمحمدرضا آیتی صفحات 89-102

    قاعده فقهی الزام هم چون سایر قواعد فقهی در نظام حقوقی ایران تاثیر گذاشته است و قانونگذار برمبنای این قاعده در بحث احوال شخصیه فتوای علمای سایر مذاهب اسلامی و ادیان آسمانی راپذیرفته است. قاعده فقهی الزام از بهترین قواعد نظم دهنده میباشد که شارع مقدس آن را به جهت راحتی و تخفیف امت اسلامی تقریر نموده است و بر طبق روایات در فقه شیعه مجرای حضور فتاوای سایر ادیان، بیشتر از موارد ذکر شده در قانون اساسی ایران میباشد، و قانون گذار میتوانست تفسیرخود را از بحث احوالات شخصیه تغییر دهد یا با بکار بردن قاعده الزام به عنوان یک ماده قانونی درمقام تنظیم روابط اقتصادی و اجتماعی میان شیعه و غیر شیعه در ابواب مختلف عقود و ایقاعات وملزم کردن سایر ادیان به اعتقاداتشان، منافع زیادی را نصیب شیعیان گرداند. آسیب شناسی اینمسئله به بسیاری از شبهات در خصوص حقوق ویژه ی اقلیت های دینی در نظام حقوقی ایران پاسخ خواهد داد.

    کلیدواژگان: قاعده الزام، احوال شخصیه، فتوا، نظام حقوقی، عقود و ایقاعات
  • افسانه مهدیان کرانی*، سید محمد موسوی بجنوردی صفحات 103-126

    احتکار عبارتست از حبس و نگهداری طعام به امید و انتظار گرانی نرخ. با این تعریف در صورتی که احتکار کالا، زمینه را برای تضییع حقوق و بی عدالتی در جامعه فراهم نماید؛ حاکم اسلامی موظف است از اجحاف و ستم افراد جامعه نسبت به یکدیگر جلوگیری نماید زیرا هریک از افراد جامعه در زندگی اجتماعی، حق و حقوقی دارند که در وضع و اجرای قوانین لازم است مورد توجه قرار گیرد وهرگز نباید به موجب استیفای حقوق برخی از افراد جامعه حقوق دیگران مورد تجاوز قرار گیرد. ازدیدگاه امام خمینی مالکیت اختصاصی محترم میباشد اما در صورتی که از مصادیق تعارض حقوق فرد و جامعه گردد بنا بر قاعده لاضرر که در مقابل قاعده تسلیط است؛ مالکیتی که موجب اضرار به دیگری گردد آن مالکیت محترم نبوده و به رسمیت شناخته نمیشود. و بنابراین حاکم شرع با اعمال واردی مانند اجبار محتکر بر فروش کالا، نرخ گذاری بر روی اجناس احتکار شده و در مرحله اخر بامجازات محتکر به مقابله با احتکار به ممنوعیت آن در فقه و حقوق میپردازد.

    کلیدواژگان: احتکار، تعزیر، تسعیر، زمان، مکان
  • سیدمسعود نوربخش* صفحات 127-168

    از ابتدای دوره فقهی، سوالی که فقهای شیعه درباره حکومت با آن روبه رو بودند، محدود بود به اینکه آیا عملکرد عادلانه برای مشروعیت یک حکومت کافی است یا ضرورتا نصب یا اذن امام معصوم لازم است؟ با آغاز اصلاحات دینی و پیدایش انقلاب صنعتی در اروپا و به دنبال آن تحولات سیاسی و اجتماعی و پیدایش مفاهیم و ملاک های جدید برای مشروعیت حکومت ها مانند اگزیستانسیالیسم و دموکراسی، دینداران مسلمان با چالشی سخت روبه رو شدند. موضع دین نسبت به این تحولات چیست؟ در گفتمان دینی عده ای این مفاهیم جدید را معارض با نظریه ولایت و نصب از طرف شارع یافتند و حکم به عدم مشروعیت آن ها داده و در نتیجه به نظام های برآمده بر اساس این مبانی همچنان نام حکومت جور نهادند. در طرف مقابل برخی فقها با برداشت های متفاوت از دین سعی کردند تعارض بین این مفاهیم و آموزه های دینی را برطرف کرده و حداقل آن ها را به رسمیت بشناسند. بالاتر آن که گروهی مدعی استنباط همین مبانی از منابع دینی شده و حکم به مشروعیت با  وکالت زمامداران از طرف شهروندان  آن ها دادند. اما نظریه آیت الله مهدی حائری یزدی استدلالی که هم از منبع نقل استفاده می کند و هم قواعد عقلی را به کار می گیرد با تبیین محدوده -دخالت وحی در این باب از ابتدا راه ایجاد تعارض بین علم و دین را می بندد. علامه طباطبایی نیز با  استناد به محکمات قرآنی مانند فطرت، تسلط هر فرد دیگری بر سرنوشت انسان ها را نفی می کند.

    کلیدواژگان: حکومت، مشروعیت، رسمیت، مقبولیت، ولایت، وکالت، بیعت، شورا، دموکراسی، فقه سیاسی
|
  • Fariba Afzali Qadi * Pages 9-32

    One of the most important juristic rules of the Penal Code has also referred to the rule is trying to mislead and Qsamh. This paper estimates the lexical terms, law and literature scholars have tried to speak to him the way of the Penal Code have to check the rights and Islamic criminal law. And comparative basis to examine the gaps in this regard is more pronounced. More research is an important issue in the importance of blood and breath. This is an issue that is important to further investigate the importance and population Dma’ that you can easily swear by Qsamh and 50 times the murder warrant issued for someone? However, after reviewing the jurisprudence and legal documents can be achieved to the conclusion that it is not sufficient to prove Qsamh and besides trying to mislead and influential figures in the evidence warrants.

    Keywords: Perspective of trying to mislead, Qsamh, Oath, Confirm proofs of crime
  • Dariush Bekhradyan *, Mohammad Taghi Ghabooli Dorafshan, Mohammad Taghi Fakhlaee Pages 33-54

    IbneIdris appeared in an era that jurisprudence had stagnated as a result of Sheikh’s dominant science. Because of his critical spirit and being open mind, he fought against this stagnation by writing the book Sarảer and mad a great revolution in the jurisprudence. In addition to revelation, this book is of a very high state in jurisprudence and in periphery and significant information that cannot be found in any similar work. It provided a ground for new methods of jurisprudent deducting and thinking, and paved the way for the jurisprudence improvement and the next new intellectual jurisprudents. One of the major reasons and incentives behind writing the book Sarảer was to help jurisprudence come out from this deadlock. Moreover, manner influenced by historical domination of the oppressors and crusades was another reason for compilation of this book. The other reasons were internal causes and the atmosphere dominating on scientific society and decline of jurisprudence of those days that caused writing this book to exit from deadlock and stagnation in order to pave the way for his jurisprudent followers

    Keywords: Sarảer, IbneIdris, Diligence, Scientific Stagnation
  • Saeed Rakhshan *, Mohammad Mortazavi Langaroudi Pages 55-87

    The issue of sex-change and its acceptability or non-acceptability has always been raised in the Islamic jurisprudence. The Christian religion and the non-Shiite sect of Islam have taken it as inviolable. They have regarded respecting the alternations in the God’s creatures as the main reason for such sanctity. They maintain that sex-change is a sort of alteration in the “law of creation” and a satanic act and consequently it is illegal and unlawful. In contrast, the Shiite sect of Islam believes in the permissibility and non-sanctity of the sex-change. They have considered several reasons for such a permissibility including the principle of Ebahe, the principle of Javaz, and the jurisprudence rules of Ezterar and Nafye osro haraj.Someone who transforms his or her gender should be given a new identification certificate in accordance with his or her new identity. The socio-cultural consequences of the sex-change should also be taken into account. For example, in Iran, if the president changes his sex and becomes a female, he immediately will be deprived of his position since according to the article 114 of the constitution, “the president should be chosen from among the political or religious men and directors and needs to be competent”.It is also true for the judges, the leaders of the prayers, etc. which are especially for men and women cannot obtain such job opportunities.On the other hand, sex-change dissolves (annuls) the marriage contract since it leads to continuation of pairing among two persons of similar gender. The sex-change, roughly speaking, has no influence on the bride’s marriage portion since the wife will possess it as soon as the marriage contract takes place. The other edicts such as Edeh, Heyz, and Nafas are the writs which are especially for the women. Consequently, sex-change results in deprivation from Edeh. Sex change also deprives the women from the alimony in the enduring marriage contract. In the shot-term marriage, if the alimony has been stipulated as a condition, sex-change results in its deprivation. Sex-change has no influence on the payment of children’s’ portion. The sex-change of father does not takes away his guardianship upon the children. In addition, the mother’s sex-change cannot bestow the right of guardianship to the mother. Sex-change, also, does not cut off the family relationships and titles but it merely changes the family relationships titles and the very close kinship among the family members persists. Regarding the share of an inheritance of a sex-changed person, his or her existing gender will be taken into consideration. In other words, the gender of the heir at the time of the heiress death will be taken as a criterion for action. The sex-change of parents has no influence on the extent of their share of inheritance from their children. The sex-change has no effect on a person’s civil authorities. However, it is influential in some of his or her penal authorities. Although the sex-change does not take away a person’s penal authorities, his or her existing gender will be taken into consideration for punishment enforcement.The resumption of father from Ghesas-e-Nafs due to killing his child involves the father who has changed his gender. Regarding the difference between the blood-ransom for men and women, the crime’s gender at the time of enacting punishment will be taken into consideration. Concerning the enforcement of punishment for an apostate, the straitened circumstances and the accused interest will be taken as a criterion for action. The blood ransom will be paid to the plaintiff in terms of his or her gender at the time of demanding for the payment. Regarding the identification of someone’s mental soundness, the person’s new gender will be the criterion for action.

    Keywords: Sex-change, Marriage portion, Alimony, Edeh, Inheritance
  • Hamed Shirkavand *, Sayed Mohammad Reza Ayati Pages 89-102

    The jurisprudential commitment rule as well as the other rules affected on the Iranian legal system, Legislature Legislator based on this rule accepts the fatwas of jurisprudence non-Shia and divine religions in the discussion of personal status law. " jurisprudential commitment rule " Is the best legal obligation of the disciplinary rules that the holy legislator lectures it for convenience and discounts of the Islamic community And, according to the tradition in Shiite jurisprudence the duct attend of fatwas of other religions, most of the items listed in the Iranian Constitution to be fitted, And legislator can by change their interpretation of personal status discuss, Or by applying the " jurisprudential commitment rule " as article By setting up economic and social relationships between Shia and non-Shiite Iran in various contracts and unilateral legal act, And Forcing the other religions to their beliefs, Given the great interest to Shia.The pathology of this issue answers to many of the questions regarding the special rights of the religious minorities in Iran's legal system.

    Keywords: Jurisprudential Commitment Rule, Personal Status, Fatwa, the Legal System, Contracts, Unilateral Legal Act
  • Afsaneh Mahdian Karani *, Sayed Mohammad Moosavi Bojnourdi Pages 103-126

    Hording is the imprisonment and keep the essential goods hoping to the higher price rates. Thereby- hording would lad to provide rights deterioration and injustice in the community therefore Islamic governor is obliged to prevent the abuses and oppress member of society to each other Because all society members have legal rights should be considered. To obtain rights of some individual, the rights of others must never be invaded. According to the Imam Khomeinis point of view private ownership is respected but once it is in contrary. To the individual and society rights, based on lazarar principle which is in opposite to the taslite principle; any ownership deteriorates others ownership is not respected not recognized. So Islamic governor exert Jurisprudential and legal like obligation to sale the hoarded goods pricing the goods and finally punishing the hoarders in order to prevent hording.

    Keywords: Hording, Time, place, Tazir, Extortion, Conversion
  • Sayed Masoud Noorbakhsh * Pages 127-168

    At the beginning of the juridical duration, the question which the Shia jurisprudents had been dealt with it, was limited to “whether a righteous treatment is sufficient for legitimation of a government, or the Immaculate Leader assignment or permission is strictly necessary for it.With the beginning of the religiousness reformation and incoming of the Industrial Revolution in Europe, and following it, political and social evolution and incoming new concepts and criteria for legitimation of the governments, such as existentialism and democracy, Moslems religious were encountered with a hard challenge:“What is the religion attitude with respect to these reformations?”In the religiousness colloquies, some deduced these concepts as opposite to the “Vellayet theory” and Law Giver assignment and sentenced them to be illegitimate and hence, labeled the systems based on these bases as injustice governments.On the other hand, some jurisprudents tried to remove the oppositeness between these concepts and religiousness learning by getting different deductions of the religion, and at least, to recognize them.More of this, some claimed to deduction of just these bases from religiousness literature, and sentenced them to be legal.But the theory of Ayato-Allah Mahdy Haery, “the proxy of governors from the people”, closes the way of existence of oppositeness between knowledge and religion at first, by declaration of a reasoning which uses both citation sources and intellectual rules, (by illumination of the limit of the inspiration influence in this domain).Also Allame Tabatabai denies the dominance of everybody on the people fate, using the Koran Mohkamat reasoning such as nature.

    Keywords: government, Legitimation, Recognition, Acceptance, Proxy, Allegiance, Council, Democracy, Political jurisprudence