فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال دهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • المیرا وزیری، مرضیه ذاکری*، علیرضا رجبی پور میبدی صفحات 1-11
    مقدمه

    پرستاران در مقایسه با سایر مشاغل، استرس شغلی بالاتری را تحمل می کنند، بنابراین رضایت از شغل و ویژگی های آن اهمیت بسیاری برای آن ها دارد. هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های شغلی بر رضایت و استرس شغلی با میانجیگری کار عاطفی بر پرستاران بیمارستان شریعتی شهر اصفهان می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی که سال 1397 بر روی پرستاران بیمارستان شریعتی شهر اصفهان انجام شد، جامعه آماری 180 نفر بوده که با روش مورگان 118 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ویژگی های شغلی، استرش شغلی، رضایت شغلی و کار عاطفی جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss و Smart pls3.2.6 استفاده شد.  

    یافته ها

    مطابق با نتایج پژوهش، ابعاد ویژگی های شغل یعنی اهمیت، هویت، استقلال، بازخورد و تنوع مهارت بر رضایت شغلی و استرس شغلی با میانجیگری کار عاطفی (کار سطحی و کار عمیق)، با مقدار آماره تی 8.589 در تاثیر ویژگی های شغلی بر کار عاطفی و مقدار 6.381 در تاثیر کار عاطفی بر رضایت شغلی و مقدار17.382 در تاثیر کار عاطفی بر استرس شغلی تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    ویژگی های شغل بر رضایت شغلی و استرس شغلی با میانجیگری کار عاطفی تاثیر مثبت و معنادار دارد. بنابراین پیشنهاد می شود که مدیران بیمارستان ها به ویژگی ها و رضایت و استرس شغلی و عاطفی بودن شغل توجه ویژه تری داشته باشند و سیاست های لازم را جهت بهبود استرس و رضایت شغلی از طریق شناخت بیشتر ویژگی های شغلی و کار عاطفی به کار گیرند.

    کلیدواژگان: ویژگیهای شغل، کار عاطفی، رضایت شغلی، استرس شغلی
  • هستی برقعی پور، غزاله منظمی تهرانی، شهریار مددی، ایرج محمدفام* صفحات 12-23
    مقدمه

    جرثقیل ها به عنوان یکی از اصلی ترین تجهیزات در فرآیند جابجایی بار، از عوامل اصلی بروز حوادث در سایت های ساختمانی به شمار می روند. با توجه به آنکه خطای انسانی از مهمترین دلایل حوادث مرتبط با جرثقیل ها می باشد، در این پژوهش به بررسی خطاهای انسانی اپراتور جرثقیل برجی در پروژه های ساخت و ساز شهری، با استفاده از روش های SHERPA وCREAM  پرداخته شده است.

    روش کار

    در این راستا ابتدا با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وظائف اصلی و زیروظائف اپراتور جرثقیل برجی مشخص شدند. سپس با استفاده از روش  SHERPA پس از طبقه بندی انواع وظایف، خطاهای احتمالی در هر وظیفه پیش بینی گردید. با استفاده از روش CREAM نیز نوع کنترل های موجود در هر وظیفه و همچنین احتمال بروز خطا در وظایف و زیر وظایف آن ها تعیین گردید. در ادامه با تعیین ریسک های هر خطا، اقدامات کنترلی جهت کاهش ریسک به حد قابل قبول تعریف گردید.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج روش SHERPA، 148 نوع خطا پیش بینی گردید. در ارزیابی ریسک خطاهای انسانی،زیروظیفه ی بازرسی از عملکرد سیستم ضد برخورد رادیویی با احتمال خطای کل معادل 0.0003 دارای بالاترین ضریب کنترلی و زیروظیفه بازرسی از حفاظ های موجود با میزان احتمال خطای کل 056/0 دارای کمترین ضریب کنترلی بودند. زیروظائف مرتبط با بازدید حفاظ ها با احتمال خطای شناختی 0.07 و زیر وظایف با احتمال خطای شناختی 0.05 از مهم ترین وظائف شناسایی شده با احتمال خطای بالا بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان که استفاده از روش های مکمل کیفی و کمی، امکان شناسایی و اولویت بندی خطاهای شناسایی شده را فراهم می آورد. این امر با کمک به اختصاص صحیح منابع محدود سازمانی به کنترل ریسک های غیر قابل قبول، به افزایش کارآیی و در نهایت بهره وری می انجامد.

    کلیدواژگان: صنعت ساختمان سازی، جرثقیل های برجی، خطای انسانی، CREAM، SHERPA
  • حسن ایروانی، محمد جواد جعفری*، رضوان زنده دل، سهیلا خداکریم، آتنا رفیعی پور صفحات 24-36
    مقدمه

    سولفید هیدروژن (H2S) گازی سمی است که اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان و تجهیزات دارد. یکی از روش های حذف گاز H2S استفاده از بسترهای جاذب است. در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر افزودن نانوذرات اکسیدهای آهن Fe2O3 و Fe3O4 به بستر زئولیتی ZSM-5 بر کارایی حذف H2S از جریان هوا پرداخته شد.

    روش کار

    در این تحقیق نانوذرات  Fe2O3 و Fe3O4 به روش تلقیح مرطوب و با نسبت های وزنی 3% و 5% بر روی بستر زئولیتی ZSM-5 بارگذاری شد و خصوصیات ساختاری بستر با آزمون های XRD، BET و عکس برداری SEM مورد مطالعه قرار گرفت. سپس غلظت های 30ppm، 60، 90 و 120 از گاز H2S در یک سیستم پایلوت و در سه محدوده دمایی 100oC، 200 و 300 تهیه شد و ظرفیت جذب بستر در حذف آلاینده مورد بررسی قرار گرفت.  

    یافته ها

    صحت بارگذاری نانوذرات و ساختار متخلخل بستر با آزمون XRD و SEM مورد تایید قرار گرفت. آزمون BET نشان داد که بارگذاری نانوذرات اکسید آهن بر روی بستر باعث کاهش سطح ویژه آن می شود اما افزایش درصد بارگذاری نانوذرات بر روی بستر و افزایش دما از 100 به 300oC در این مطالعه زمان رسیدن به نقطه شکست را افزایش داد. بیشترین ظرفیت جذب گاز H2S نیز برای بستر ZSM-5/Fe3O4-%5 در تراکم ppm120 و معادل mgH2S/g zeolite 49/44 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بارگذاری نانوذرات اکسید آهن بر روی بستر زئولیتی ZSM-5 توانایی حذف گاز H2S را در دمای بالا بدلیل تاثیر واکنش کاتالیستی افزایش می دهد و بنابراین می تواند بعنوان یک روش مناسب جهت حذف آلاینده های مشابه بکار رود.

    کلیدواژگان: زئولیت ZSM-5، سولفید هیدروژن، نانوذرات، Fe2O3، Fe3O4
  • فریده گلبابائی، رضوان عابدینلو*، نازنین فکری، اشکان شاپسندی، حمزه محمدی صفحات 37-45
    مقدمه

    طی دودهه گذشته صنعت کاشی و سرامیک به طور قابل توجهی در ایران گسترش یافته است.مطالعات متعدد نشان داده اند که استنشاق طولانی مدت گرد و غبار سرامیک و کاشی طی فرآیند تولید با افزایش ریسک ابتلا به پنوموکونیوزیس، برونشیت مزمن وپیشرفت بیماری سیلیکوزیس، سرطان ریه، و بیماری های انسدادی ریوی مزمن (COPD) وبرخی بیماری های ریوی دیگر مرتبط هستند.

    روش کار

    اطلاعات دموگرافیک و شاخص های ویوی مربوط به کارگران شاغل در بخش های مختلف یک شرکت بزرگ کاشی و طی سال های 1389 تا 1393 مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.تعداد 120 نفر از کارمندان و کارگران کارخانه که سابقه ی کاری آنها بیش از 5 سال بود، به مطالعه وارد شدند.شاخص های اسپیرومتری از پرونده پزشکی کارگران برای گروهای مختلف و برای 5 سال پیاپی استخراج گردید. به جهت بررسی روند هر یک از شاخص های اسپیرومتری، به صورت دقیق تر از روش معادلات برآوردی تعمیم یافته(GEE) - (Generalized Estimation Equation) استفاه شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 صورت گرفت.   

    نتیجه گیری

    فاکتور روندتغییرات  تنها برای شاخص های FEV1.FVC و FEF25-75معنی دار بود، برای سایر شاخص ها روند تغییر تنها در بعضی سال ها مشاهده شد.اگرچه داده های پنج ساله  افت قابل توجهی را درتمامی پارامترهای اسپیرومتری طی 5سال نشان نداد اما باتوجه به وجود روند افت در برخی شاخصها و همچنین قطعی بودن  تاثیرسوء گرد و غبار سیلیس و سایر ترکیبات برروی سیستم تنفسی ، لزوم اجرای کنترلهای مدیریتی و مهندسی و حفاظت کارگران درمحیطهای کاری امری ضروری است.

    کلیدواژگان: عملکرد ریوی، کارگران، کاشی و سرامیک
  • زهره قائدشرف، موسی جباری* صفحات 46-57
    مقدمه

    شناسایی خطر، ارزیابی و مدیریت ریسک، نقش مهمی در کاهش خطرات احتمالی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی دارد. این پژوهش با هدف شناسایی خطر و ارزیابی ریسک های HSE و ارائه برنامه مدیریت HSE در واحد اوره مجتمع پتروشیمی شیراز انجام شد.

    روش کار

    ابتدا خطرات واحد مورد مطالعه با استفاده از روش  FMEA شناسایی و آنالیز کیفی ریسک ها انجام گردید و واحدهای پرمخاطره مشخص شد. سپس رویدادهای مهم به عنوان ورودی روش Bow-Tie شناسایی و تجزیه و تحلیل گردید و با شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید، رتبه بندی و وزن دهی آن ها با استفاده از روش ANP و نرم افزار   Super Decisions انجام شد و ماتریس SWOT تهیه و استراتژی های مدیریتی  HSEاستخراج گردید. 

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که رویدادهای اصلی شامل نشت مواد شیمیایی، سقوط از ارتفاع و لیزخوردن می باشد ومهم ترین عوامل وقوع این رویدادها نقص در تجهیزات کنترلی، عدم توجه به دستورالعمل ها، عدم رعایت اصول ایمنی و خطای انسانی است. از طرف دیگر، نقاط ضعف رتبه 0.58، نقاط قوت رتبه0.2، فرصت ها رتبه 0.16 و تهدیدها رتبه 0.05 را دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش فرصت های سازمانی با وزن 0.124 به میزان 4.8 درصد نسبت به تهدیدها با وزن 076/0 برتری داشته که نشان می دهد شرکت در جایگاه مناسبی از لحاظ دستیابی به اهداف اجرایی خود قرار دارد و می تواند با اجرای به موقع سیاست های کنترلی، ریسک های سازمان را خنثی یا کنترل نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، Bow-Tie Analysis، SWOT-ANP، واحد اوره پتروشیمی شیراز
  • وحید غریبی، ابولفضل محمدبیگی، مهدی اسدی قالهری، حمیدرضا حیدری* صفحات 58-71
    مقدمه

    این مطالعه با هدف اصلی بررسی انطباق دو شاخص دمای تر گویسان (WBGT) و استرین گرمایی پیش بینی شده (PHS) در ارزیابی شرایط گرمای محیطی و بار گرمایی تحمیل شده به افراد طراحی و به اجرا درآمد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، 163 کارگر نانوا وارد مطالعه شدند. استرس های حرارتی با استفاده از شاخص دمای ترگویسانWBGT و شاخص استرین گرمایی پیش بینی شده (PHS)، تعیین گردید. همزمان با ارزیابی استرس های حرارتی، پاسخ های فیزیولوژیک افراد شامل دمای تیمپانیک، ضربان قلب و میانگین دمای پوست ثبت گردید. در نهایت استرین های گرمایی پیش بینی شده بر اساس دو خروجی مهم مدل PHS شامل کل آب از دست رفته و دمای عمقی مورد ارزیابی قرار گرفت و ضمن مقایسه شاخص PHS با WBGT، مقادیر واقعی و پیش بینی شده دمای عمقی نیز مورد مقایسه و آنالیز قرار گرفت.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده در مقایسه با دمای گوش، شاخص WBGT  شرایط را کمتر از واقع و PHS شرایط را بیشتر از واقع  برآورد می کند.  همچنین شاخص WBGT با دمای عمقی گوش و نیز مولفه دمای رکتال پیش بینی شده شاخص PHS دارای بیشترین تطابق می باشد (مقدار Kappa به ترتیب برابر 614/0 و 640/0). در حالیکه مقدار Kappa  بین میزان آب از دست رفته و شاخص WBGT، حاکی از عدم تطابق مناسب می باشد (339/0= Kappa).  

    نتیجه گیری

    پیش بینی وضعیت استرین های گرمایی صرفا بر اساس شاخص PHS نمی تواند بازگو کننده بار گرمایی واقعی وارد بر افراد در محیط های حرارتی همچون نانوایی ها باشد و با برآورد بیشتر از واقع همراه است. بعبارتی دیگر، این شاخص بیشتر برای محیط های حرارتی داخلی پایا و با حداقل تغییرات در فاکتور های فردی و محیطی تاثیر گذار در استرس های حرارتی مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: تعریق، دمای گوش، استرس گرمایی، WBGT، PHS
  • سمیه کم گو، خسرو عبدی، منیره خادم، محمود حیدری، امید هروی زاده، علی دانیالی، سید جمال الدین شاه طاهری* صفحات 72-86
    مقدمه

    امروزه افزایش مواجهه زیست محیطی و شغلی با فلزات سنگین نظیر کادمیوم و ترکیبات آن، ضرورت ارزیابی محیطی و بیولوژیکی این دسته از آلاینده ها را ایجاب می کند. کاربرد کادمیوم در صنعت  باطری سازی، آبکاری، در ساخت رنگدانه ها و همچنین صنایع پلاستیک و سرامیک سازی می باشد. سمیت مزمن این فلز سنگین تلاش فزاینده ای در جهت کاهش حد آشکارسازی و بالا بردن حساسیت روش های تجزیه ای جهت ارزیابی کادمیوم در نمونه های بیولوژیکی را باعث شده است.

    روش کار

    محلول استاندارد حاوی غلظت های معین یون  فلزی کادمیوم ساخته شد پس از تنظیم pH  مشخص و اضافه شدن دی تیزون کمپلکس بین فلز و کلیت کننده ایجاد شد. سپس جهت انجام فرایند استخراج از مخلوط حلال های استخراج کننده و پخش کننده استفاده شد. با تکمیل فرایند اختلاط از طریق ورتکس و انجام جداسازی توسط سانتریفوژ ، محلول وارد حمام آب سرد گردید و حلال آلی شناور بر روی حلال آبی منجمد شد. حلال آلی و آبی جدا شده و بخش آلی که حاوی آنالیت بود به دستگاه تزریق گردید. متغیرهای مورد بررسی جهت دستیابی به بالاترین راندمان جذب و بازیافت کادمیوم از نمونه بیولوژیکی مورد ارزیابی و بهینه سازی قرار گرفتند.  

    یافته ها

    نتایج حاصل در این فرایند نقش متغیرهای مورد بررسی شامل pH نمونه، حلال کمپلکس کننده، حلال استخراج کننده، اثر سانتریفوژ و زمان استخراج را به اثبات رساند و در نهایت روش بهینه سازی شده با کمترین حد تشخیص (LOD) برابر با 2میکروگرم برلیتر و فاکتور تغلیظ (EF) برابر با 50 و همچنین بازیافت نسبی (RR) برابر با 26.101 به طور موفقیت آمیزی جهت استخراج فلز کادمیوم از نمونه ادرار مورد استفاده قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بررسی های بعمل آمده نشان داد روش میکرو استخراج مایع-مایع پخش شونده با استفاده از حلال آلی منجمد شده شناور در تعیین مقادیر جزئی کادمیوم در نمونه ادرار کارگران در مواجهه شغلی روشی ارزشمند است و pH نمونه و حجم حلال استخراج کننده از متغیر های مهم در استخراج کادمیوم از نمونه می باشند.

    کلیدواژگان: میکرو استخراج مایع-مایع پخش شونده با استفاده از حلال آلی منجمد شده شناور، کادمیوم، نمونه بیولوژیکی
  • فرزانه فدائی، احسان الله حبیبی، فرشته کرمیانی، اکبر حسن زاده، زهرا اردودری* صفحات 87-95
    مقدمه

    تاثیر تمرینات ورزشی در پیشگیری از اختلالات اسکلتی عضلانی اندام های فوقانی، توجه محققان را به خود جلب کرده است. از سویی، در مونتاژکاران به دلیل اینکه قسمتی از بدن  مکررا و بدون استراحت مورد استفاده قرار میگیرد، خطر ابتلا به این اختلالات افزایش می یابد. این مطالعه با هدف بررسی اثر8 هفته کینزیوتیپ و ورزش بر پایداری چنگش قدرتی زنان مونتاژکار یک صنعت تولید قطعات الکتریکی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 40 کارگر زن شاغل در واحد مونتاژ یک صنعت تولیدی انجام شد. افراد به مدت هشت هفته و هر هفته دو بار به انجام ورزش و استفاده از کینزیوتیپ پرداختند. پایداری چنگش قبل و بعد از مداخله توسط دستگاه دینامومتر(SAEHAN Hydraulic Hand Dynamometer SH 5001) و با مشخص کردن حداکثر زمانی بر حسب ثانیه که فرد قادر به ادامه یک سوم حداکثر انقباض ارادی بود، تعیین شد. برای ارزیابی ناتوانی اندام فوقانی هم از پرسشنامه DASH استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شد و P value کمتر از 05.0 معنادار تلقی گردید.  

    یافته ها

    در مطالعه حاضر،  میانگین پایداری چنگش دست راست و چپ در گروه کینزیوتیپ و ورزش به ترتیب قبل از مداخله 10.55 و9.51 و بعد از مداخله 20.55 و 16.18 بدست آمد. همچنین نمره ناتوانی اندام فوقانی در گروه کینزیوتیپ و ورزش قبل و بعد از مداخله بترتیب 38.71 و 25.07 بدست آمد (0.05> P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، انجام تمرینات ورزشی و نیز استفاده از نوار چسب های کینزیوتیپ، موجب افزایش زمان پایداری چنگش  و نیز کاهش ناتوانی اندام فوقانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: پایداری چنگش، مونتاژکاران، ورزش، کینزیوتیپ، پرسشنامه ناتوانی بازو-شانه-دست
|
  • Elmira Vaziri, Marziyeh Zakeri*, Alireza Rajabipoor Meybodi Pages 1-11
    Introduction

    Nurses, in comparison with other occupations, expose higher job stress; therefore, satisfaction in this job and its characteristics is very important. The purpose of this study was to investigate the effect of occupational characteristics on job satisfaction and job stress with the mediation of emotional work among nurses in Shariati Hospital, Isfahan City.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted among nurses of Shariati hospital in Isfahan city, in 1397. The population in this study was 180 people selected by Morgan method at about 118 nurses. The data were collected using the job characteristics, job styles, job satisfaction and emotional work questionnaires. The SPSS Ver. 20 and Smart pls 3.2.6 software were used for data analysis.

    Results

    According to the results, the dimensions of job characteristics such as importance, identity, independence, feedback, and verity of skills on job satisfaction were obtained. Also, the occupational stress by mediating emotional work (superficial and deep work), based on statistical results ( t-test), the value   of 8.589 statistics for the impact of occupational characteristics on work emotional, the 6.381 effects of emotional work on job satisfaction and value of 17.382 for significant effect on emotional work on job stress were efficiently achieved  with  positive effect.

    Conclusion

    Based on mediating emotional work, the Job characteristics have a positive and significant effect on the nurses’ job satisfaction and job stress. Therefore, the hospital managers should pay more attention to the characteristics and satisfaction of job stress and emotion of the job. The management of job stress and job satisfaction was improved through the recognition of the features of work and emotional work as favorite policies.

    Keywords: Job characteristics, Emotional work, Job satisfaction, Job stress
  • Hasti Borgheipour, Ghazaleh Monazami Tehrani, Shahriyar Madadi, Iraj Mohammadfam* Pages 12-23
    Introduction

    Cranes are of the major causes of accidents in the construction industries. As human error mostly causes crane accidents, this study aims to investigate the human errors of tower crane operators in the construction projects using SHERPA and CREAM techniques.

    Material and Method

    In this research, first, all of the tasks of the tower crane operator were identified and analyzed. Then, adopting SHERPA technique, probable operator errors were identified in each task and the control modes and error probability were determined by CREAM technique. Finally, all the human errors risks were assessed and the actions for risk control were defined to control them in the acceptable level.

    Result

    According to the SHERPA technique, 148 errors were identified in the crane operator tasks. The human error assessment showed that monitoring the anti-collision system with the risk probability of 0.0003 has the highest control factor, while monitoring the existing guards with the risk probability of 0.056 has the lowest control factor. Also, the important tasks with high human errors were monitoring the guards with the cognitive risk probability of 0.07 and the tasks with cognitive risk probability of 0.05.

    Conclusion

    The findings in this study indicated that using complementary qualitative and quantitative methods can provide identification and prioritization of identified errors. This can help the organization   to allocate limited organizational resources to control unacceptable risks and increase the efficiency and effectiveness eventually.

    Keywords: Construction industry, Tower crane, Human error, SHERPA, CREAM
  • Hasan Iravani, Mohammad Javad Jafari*, Rezvan Zendehdel, Soheila Khodakarim, Athena Rafieepour Pages 24-36
    Introduction

    Hydrogen sulfide (H2S) is a toxic gas that has adverse effects on human health and equipment. One of the methods for eliminating of H2S gas is the use of adsorbent substrate. In this study, the effect of adding iron oxides including ferric (Fe2O3) and magnetite (Fe3O4) nanoparticles to ZSM-5 zeolite substrate was investigated on the efficiency of H2S elimination from the air stream.

    Methods

    In this study, Fe2O3 and Fe3O4 nanoparticles were impregnated in ZSM-5 zeolite in two weight ratios of 3% and 5%. The structural properties of the substrate were studied using XRD, BET and SEM. Then, the efficiency of substrate in removing H2S from air was studied while H2S gas was injected in to a pilot setup, in concentrations of 30, 60, 90 and 120 ppm at three bed temperatures of 100, 200 and 300 o C.

    Results

    The accuracy of combination and the morphology of inoculated zeolite was confirmed using XRD and SEM. The BET test also showed that the loading of iron oxide nanoparticles on the substrate educed the substrate surface area. The results revealed that increasing the percentage of nanoparticles and increasing the temperature from 100 ° C to 300 ° C increase the time of breakthrough point. The maximum adsorption capacity was obtained equal to 44.449 (mgH2S/g zeolite) for ZSM-5/Fe3O4-5% substrate at 120 ppm concentration.

    Conclusion

    Iron oxide  nanoparticles  inoculated  in  ZSM-5  zeolite  substrate  increase  the  capability of eliminating of H2S gas at high temperatures and therefore can be used as a suitable method for the elimination of similar pollutants.

    Keywords: ZSM-5 zeolite, Hydrogen sulfide, nanoparticles, Fe2O3, Fe3O4
  • Farideh Golbabaei, Rezvan Abedinlou*, Nazanin Fekri, Ashkan Shapasandi, Hamzeh Mohammadi Pages 37-45
    Introduction

    Among the pollutants present in the ceramic and tile industry, silica dust is particularly important, and many studies have investigated the effect of this material on the respiratory system. Many occupational exposures may result in a decrease in spirometric parameters.

    Materials and Methods

    In the present study, totally, 120 male workers and employees of the factory, who had work experience of over 5 years and were not changed during the study, were included. Demographic information, including age, height, weight, work experience, smoking status and spirometric indices,  were extracted from the medical records of the workers from different groups for 5 consecutive years. All spirometry tests were performed using the FUKUDA ST 300 digital spirometer (Italy) calibrated once a year. The generalized Estimation Equation (GEE) method was used to study the trend of changes in each of the spirometric indices more accurately. Research related data were analyzed using SPSS software version 23.

    Results

    The trend of changes was only significant for the FEV1 / FVC and FEF indices; for other indexes, the trend of changes was only observed in some years. The trend of changes was not significant for the FEV1 index, but smoking had a significant effect on the changes in this index. So, the level of this index was lower for cigarette smokers.

    Conclusion

    In this study, a clear downward trend was not found in the spirometric indices over 5 years, and only the FEF1 / FVC and FEF 2575% indices markedly were reduced in some occupational units, but due to the decline in some indices as well as proving the bad effect of Silica dust and other compounds on the respiratory system, there was an urgent need to implement management and engineering controls and protect the workers in the workplaces

    Keywords: Pulmonary Function, Workers, Tile, Ceramic
  • Zohreh Ghaedsharaf, Mousa Jabbari* Pages 46-57
    Introduction

    Hazard Identification, risk assessment and management have an important role in reducing potential risks in industrial settings. This research was done with the aim of identifying the hazard and evaluating HSE risks and providing a HSE management program for the Urea Unit of Shiraz Petrochemical Complex.

    Method

    Firstly, hazard identification and qualitative risk assessment was done using FMEA technique and risky units were identified. Then, main events were identified and analysed as inputs of the Bow-Tie method. By identifying the strength, weakness, opportunity and threat factors, ranking and weighting them using the ANP method and Super Decisions software, a SWOT matrix was prepared and HSE management strategies were extracted.

    Findings

    The results showed that chemical leakage, falling from height and slipping were the most important incidents, and defect of control equipment, lack of attention to instructions, non-compliance with safety principles and human error were causes of these events. Also, ranking of weaknesses, strengths, opportunities and threats were 0.58, 0.2, 0.16 and 0.05, respectively.

    Conclusion

    Organizational opportunities with a weight of 0.124 were 4.8% higher than threats with a weight of 0.076. This shows that the company had a good situation in terms of achieving its goals.

    Keywords: Risk Assessment, Bow-Tie Analysis, SWOT-ANP, Urea Unit of Shiraz Petrochemical
  • Vahid Gharibi, Abolfazl Mohammadbeigi, Mahdi Asadi Ghalhari, Hamidreza Heidari* Pages 58-71
    Introduction

    This study was designed with the main purpose of examining the compatibility of the two indicators of wet bulb globe temperature (WBGT) and predicted thermal strain (PHS) in assessing the environmental conditions and the heat load imposed on the subjects.

    Method

    In this cross-sectional study, 163 bakers were included in the study. Thermal stress was determined using the WBGT and PHS. At the same time, physiological responses of subjects were recorded, including tympanic temperature, heart rate and mean skin temperature. Finally, the predicted heat strain was evaluated and compared with actual values.

    Results

    Based on the results, the WBGT index is accompanied with an underestimation and PHS with  an overestimation, compared to the tympanic temperature. In addition, the WBGT index with the core temperature and the predicted rectal temperature component of the PHS index are the most consistent (kappa value of 0.614 and 0.66, respectively). While the Kappa value is between the amount of water lost and the WBGT index, it indicates a mismatch (Kappa = 0.339).

    Conclusion

    The prediction of heat strains only based on the PHS index cannot reflect the actual heat load on individuals in thermal environments such as bakeries and it is associated with an overestimation. On the other words, this indicator is more suitable for indoor thermal environments, with minimal variation in individual and environmental factors affecting thermal stress

    Keywords: Sweating, ear temperature, heat stress, WBGT, PHS
  • Somayeh Kamgou, Khosrou Abdi, Monire Khadem, Mahmoud Heidari, Omid Heravizadeh, Ali Daneyali, Seyed Jamaloddin Shahtaheri* Pages 72-86
    Introduction

    Todays, exposure to heavy metals is happened by being produced in various environmental, industrial processes. The production of metals finally results in air pollution as well as contamination in the food chain. There are harmful effects of heavy metals such as cadmium on different organs. Therefore, this study aimed to identify and quantify cadmium in biological samples using DLLME SFOD method.

    Materials and Methods

    Optimization of the underlying variables played a key role in the process including sample PH, chelator, extractor and disperser solvents, ion concentration, time and rate of centrifugation and extraction time. It was done by employing central composite design (CCD) of the response surface methodology. In the process of optimization, after setting a certain pH, Specific salt concentration and ditizon added to form a complex between the metal and the chelator. A mixture of extraction and dispersant solvents added to the sample. The organic and aqueous phase separations when centrifugation and vortex carried out, the sample vial transferred to a cold ice bath and the organic solvent floated on the aqueous solvent .The organic portion containing the analyte was injected into the analyzer apparatus.

    Results:

     The results showed that variables such as sample PH, complexing solvent, extraction solvent, centrifugation effect and extraction time play an important role in the extraction of cadmium metal ion from biological samples. The optimized method with a minimum detection limit (LOD) of 2 μg / l and a concentration factor (EF) of 50 and a relative recovery (RR) of 1.06.26 used to extract cadmium from urine samples.

    Conclusion:

     According to the pre-test results and the optimization process, they showed that in the three factors of sample PH, salt concentration and extraction solvent volume that play a more effective role in cadmium extraction by DLLME-SFOD method.

    Keywords: Dispersive liquid–liquid microextraction solidofied floating organic drop (DLLME SFOD), cadmium, biological samples
  • Farzane Fadaei, Ehsanollah Habibi, Fereshteh Karamiani, Akbar Hasanzadeh, Zahra Ordudari* Pages 87-95

    Introduction:

    The effect of exercise program on the prevention of upper extremities musculoskeletal disorders has attracted the attention of researchers. On the other hand, in assembly workers, the risk of these disorders increases because the part of the body is used successively and without rest. The current study investigates the effect of 8 weeks of Kinesio Taping and sport program on grip endurance in female assembly workers of an electrical piece industrial manufacturer.

    Materials and Methods:

    The current study was used a descriptive-analytic, cross-sectional method among 40 female assembly workers. Participants are exercised and used Kinesio taping for two times per week at eight weeks. The endurance of the grip was determined before and after the intervention by a dynamometer and the maximum time (in seconds) that one was able to continue one third of the maximum voluntary contraction. The DASH questionnaire was used to assess upper limb extremities’ disability. Data were analyzed using SPSS Ver.20 and the P value was considered smaller than 0.05.

    Results:

     In the present study, the mean of right and left hand grip endurance in kinesio type and exercise group before intervention were obtained 10.55 and 9.51, whereas, related results after intervention were obtained 20.55 and 16.18, respectively. Also the score of upper limb disability in kinesio type and exercise group before intervention were obtained 10.55 and 9.51 and after intervention obtained 20.55 and 16.18, respectively(P <0.05).

    Conclusion:

     According to the results, sport exercise and kinesio taping, lead to the increase in the grip endurance time and decrease in the upper limb disability.

    Keywords: Grip endurance, Assembly worker, Sport exercise, Kinesio Tape, DASH