فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه احمدی*، علیرضا امینی صفحات 9-26

    اگر حاکم، مدیون را از تصرف در اموالش محجور کند و حکم تفلیس او را صادر نماید، طلبکاران نسبت به اعیان اموال او حق پیدا می کنند و می توانند طلب خود را از آن استیفا کنند. نکته ی اساسی آن است که آیا تمام طلبکاران در این حق مساوی هستند و میان آن ها و مطالباتشان اولویتی وجود دارد یا خیر؟ با واکاوی در متون فقهی، مواردی احصا می شود که براساس آن برخی از دیان و طلبکاران به برخی دیگر ترجیح داده شده و از حق تقدم برخوردارند. حق تقدم در وصول طلب بر مبنای ملاکاتی است که در فقه اسلامی مطرح گردیده است: اقواییت حق، اسبقیت حق، تقدم حق ثابت بالذات بر حق ثابت بالعرض، تقدم حق ناشی از اراده بر حق غیر ارادی، روزانه بودن طلب.  با مبنا قرار دادن اصل تساوی حقوق طلبکاران و عدالت و انصاف در کنار سایر موارد مطرح شده در فقه، ادله ی حق تقدم برخی طلبکاران نسبت به سایر طلبکاران مورد بررسی قرار گرفته و ضمن انتقاد نسبت به حق تقدم در بعضی موارد، برخی دیگر نیز رد شده است.

    کلیدواژگان: حجر، افلاس، ورشکستگی، مفلس، مدیون، حق تقدم
  • اصغر عربیان، حسن خدابخشی* صفحات 27-51

    در نظام حقوقی ایران و فقه امامیه عقد بیع، تملیکی است و مهم ترین اثر آن یعنی انتقال مالکیت، اصولا هم زمان و با انعقاد عقد، حاصل می شود. اگر چه ممکن است ضمان حاصل از آن، بر عهده ی فروشنده (در تسلیم مبیع) و خریدار (در تسلیم ثمن) باقی بماند. این ضمان، همان ضمان معاوضی است.ضمان معاوضی، التزام به پرداخت عوض معین، در مقابل معوض دریافتی و بالعکس است که تنها در عقود معاوضی ایجاد می شود. این قاعده اختصاص به بیع و مبیع نداشته و می توان حکم آن را در مورد ثمن و سایر معاوضات غیر از بیع نیز تسری داد.مفاد قاعده ی «تلف مبیع قبل از قبض» این است که اگر عقد بیعی منعقد شود و مبیع، قبل از تسلیم از سوی بایع به مشتری، بدون تعدی و تفریط بایع تلف گردد، بیع منفسخ شده و خسارت متوجه ی بایع خواهد بود که لازم است ثمن را در صورت اخذ، به مشتری بازگرداند؛ حتی اگر مالکیت مبیع به مشتری منتقل شده باشد.حکم قاعده با لوازم انتقال مالکیت هم خوانی ندارد؛ اما با توجه به بقای ضمان معاوضی حاصل از عقد بیع، بر ذمه ی فروشنده، خسارت حاصل از تلف متوجه ی او شده و با انفساخ عقد، نفس انتقال مالکیت نیز از بین می رود و این فرمول، مورد پذیرش عرف عقلا است.ضمان معاوضی در نظام های مختلف حقوقی پس از انعقاد قرارداد، گاهی به محض انتقال مالکیت و زمانی با قبض و اقباض منتقل می شود.

    کلیدواژگان: تلف، قبض، تسلیم، ضمان معاوضی، اتلاف، تلف قبل از قبض، ضمان مسمی
  • مریم خلیلی*، رامین پورسعید صفحات 53-72

    برابر بند الف ماده ی 201 قانون مجازات اسلامی، حد سرقت در مرتبه ی اول قطع چهار انگشت دست راست سارق است. شاطبی بر آن بود که فهم مفسران از کتاب و سنت نباید با اغراض اصلی شارع نظیر حفظ «جان، مال، عقل، نسل و دین» معارض شده و منجر به تضییع این مقاصد گردد. برخی از فقهای معاصر، مانند ابوالقاسم گرجی با تعمیم مقاصد شارع به «عدالت» و «اصلاح جامعه» مبنایی را معرفی کردند که براساس آن، برداشت لفظ مدار از ظاهر آیه ی 38، سوره ی مائده؛ یعنی قطع فیزیکی دست سارق، قابل بازنگری خواهد بود.

    کلیدواژگان: مجازات، قطع دست سارق، نظریه ی مقاصد شریعت، عدالت، شاطبی
  • سیدعلی ربانی موسویان*، کاظم رحمان ستایش صفحات 73-95

    قول صحابه ی پیامبر (ص) از ادله ی احکام در علم اصول فقه عامه مطرح و در حجیت آن دو دیدگاه حجیت و عدم حجیت وجود دارد. نظریه ی شیعه با قول عدم حجیت سازگار است. پیرامون موضوع «قول صحابی» همواره ابهاماتی وجود داشته است. مفهوم قول صحابی، تفاوت آن با موارد مشابه و مایز آن با آن چه در علم حدیث مطرح است، محل اختلاف و اتفاق آن نزد اصولیین به روشنی تبیین نگشته است. مشخص شدن موضوع و حدود آن نیازی ضروری می باشد؛ زیرا حکم صحیح مبتنی بر فهم صحیح از موضوع است. فهم ناقص یا ناصحیح از قول، اجتهاد و تاویل صحابه موجب شده تا مغالطه هایی صورت گیرد یا در کتب فقهی، احکام ناسازگار با روح و واقع شریعت مشاهده شود و مباحث اصولی و فقهی از مسیر علمی خود خارج گردد.

    کلیدواژگان: قول صحابی، صحابه، اجتهاد، تاویل، حجیت
  • حمید روستائی صدرآبادی*، سیدمحمدرضا آیتی صفحات 97-115

    نکاح مسیار نوعی نکاح دائم است که در آن زوجه از برخی حقوق خود مانند حق نفقه و سکونت و مبیت (هم خوابگی) و بنا به نظر برخی حق مطالبه ارث صرف نظر می نماید و در مقابل تا حدودی در امور خود مستقل عمل می کند و برای اشتغال و خروج از منزل نیازمند اجازه ی همسر نمی باشد. به نظر می رسد ضرورت های زمان و فقدان نهاد نکاح متعه در فقه عامه آن ها را به سوی این نکاح سوق داده است. اگر چه فقها عامه در مورد حکم نکاح مسیار چهار نظریه ارائه نموده اند، اما اکثریت قریب به اتفاق آنان حکم به صحت نکاح مسیار و شروط آن نموده اند و آن را واجد تمام ارکان و شرایط نکاح شرعی می دانند. نکاح مسیار باطنا و از حیث نتیجه شبیه به نکاح متعه است، اگر چه ظاهر و چهره ی نکاح دائم را دارد. تمام آن چه در مسیار دنبال می شود به نحو اتم و اکمل در نکاح متعه مورد تشریع قرار گرفته است. لذا فقهای امامیه از این نکاح مستغنی هستند.

    کلیدواژگان: نکاح، متعه، مسیار، نفقه، مبیت، لیلیات و نهاریات
  • جمال الدین علی خواجه پساوه ئی*، محمدعادل ضیائی صفحات 117-141

    پیرامون عبادت پیامبر اکرم (ص) قبل از بعثت و نحوه ی آن که براساس چه شریعتی بوده است، سه نظریه ارائه شده است:1 براساس نظریه ای که به فخر رازی، گروهی از شافعیه، ابوحسین بصری و پیروانش نسبت داده شده است، پیامبر اکرم (ص) قبل از بعثت خداوند را عبادت نمی کرده و پیرو هیچ شریعتی نبوده است. این گروه برای اثبات ادعای خویش به بعضی از آیات تمسک جسته و انجام اعمال عبادی توسط پیامبر (ص) را قبل از بعثت به مقتضای عادت می دانند. 2 اکثر اصولیان بر این اعتقادند که پیامبر اکرم (ص) قبل از برانگیخته شدن به پیامبری، خداوند را عبادت می کرده است. پیروان این نظریه در تعیین شریعت اختلاف کرده اند. گروهی ایشان را پیرو شرایع پیشین به صورت نامتعین یا گروهی از پیامبران یا یکی از پیامبران اولوالعزم می دانند. اکثر احناف، حنابله و بعضی از مالکیه و شافعیه قائل به متعبد بودن پیامبر اکرم (ص) به شرایع پیشین قبل از بعثت هستند؛ چنان که امام شافعی، ابومنصور ماتریدی، ابواسحاق اسفرایینی، قاضی ابویعلی و شوکانی بر این دیدگاه هستند. آیات و ادله ی عقلی از مبانی استدلال این گروه به شمار می روند. در مقابل جمهور مالکیه، جمهور متکلمان و اشاعره و جمهور معتزله، پیامبر اکرم (ص) قبل از بعثت را صاحب شریعتی مخصوص خود ایشان می دانند؛ چنان که امام مالک، قاضی ابوبکر باقلانی، ابوحسین بصری، فخر رازی، ابن عابدین، طوسی و مجلسی بر این باورند. اینان نیز به روایات و ادله ی عقلی استناد نموده اند. 3 برخی مانند غزالی، آمدی، سید مرتضی، سبکی، نووی و امام الحرمین جوینی قائل به توقف در عبادت یا عدم عبادت پیامبر اکرم (ص) قبل از بعثت هستند. براساس این نظریه، اصل، عدم وقوع است و دلیل های دو گروه قبلی نیز با هم ناسازگار بوده و هیچ یک بر دیگری ترجیحی ندارد. با بررسی و تحلیل دلایل، می توان گفت: پیامبر اکرم (ص) قبل از بعثت، خداوند را عبادت می کرده است؛ اما درباره ی تعیین شریعت ایشان قبل از بعثت، از آن جا که جوهره ی شرایع آسمانی یکی است و تمام پیامبران، حلقه های متصل یک سلسله به شمار می روند، ایشان متعبد به شرایع پیامبران پیشین به صورت نامتعین بوده است.

    کلیدواژگان: پیامبر، بعثت، عبادت، شریعت، شرایع پیشین
|
  • Farzaneh Ahmadi *, Ali Reza Amini Pages 9-26

    When the Islamic Judge announces a debtor incompetent of invading his properties and judges him as bankrupt, creditors find a right about his wealth and they can take what the debtor owes them from his wealth. But, the point at issue for researchers, at least at first glance, is whether all creditors are equal in this right, and whether there are priorities for some of them. Islamic jurisprudential texts suggest that there are differences between them, since there are cases in which some creditors are preferred to others and have, so to say, some sort of priority. In these cases, the priority is based on criteria found in Islamic jurisprudence ,some of which we point in short: superiority of right, precedence of right, priority of essentially established right to accidentally established right, priority of rights resulted from will to rights not resulted from will, and right’s being daily.  In this dissertation, relying upon principles such as the equality of the rights of creditors, justice and fairness, and other points found in Islamic jurisprudence, I will examine the reasons of the priority of some creditors to others and, criticizing giving priority in some cases, I will reject some of them such as the priority of the right of the seller as to the very sold thing and ….

    Keywords: Incompetency of Invading One’s Properties, Bankruptcy, Bankrupt, debtor, priority
  • Asghar Arabian, Hasan Khodabakhshi * Pages 27-51

    In the legal system of Iran and jurisprudence of Imam fellowship, the consensual agreement is a property and the most important effect is the ownership transfer, which coincidently is done by the agreement. However, it is possible to get the guarantee on behalf of the seller (the consent receiver) and the buyer (the consenter). This consent is the same transferred subject. The changing consent has the mandatory to pay the exchange issue vis-à-vis the transferee and the reverse. The special qualification on the agreement of sales and consenter might be done before the main referral on the delivery of the compensation for the receiver and the withdrawn agreement resolves all charges for the customer. The main legal qualification has no congruence with the ownership transfer, so that the continuance of the changing guarantee relies on the seller for the stipulated compensation and the withdrawal of the contract and this formulation has been agreed by the competent legacy. The transferred guarantee sometimes occurs by the ownership transfer and the bills and billings.

    Keywords: Withdrawal, Bills, Delivery, Changed Guarantee, Misuse, Misuse Before Billing, Specified Guarantee
  • Maryam Khalili *, Ramin Poursaeid Pages 53-72

    According to the first clause of article 201 Eslamic penal law, the punishment for theft at first time is cutting off four fingers of his right hand. Abu-AL-Ishagh AL- shattebi believed that interpreter’s understanding of Holy Quran and tradition should not contrast with other’s main ends of legislator such as securing life, reason, Capital of , generation and religion, and also should not squandering them .Some contemporary jurists such as Abolghassem Gorji have introduced a new ground through expanding the legislator’s ends to justice and social reform. Based on this new ground, literal understanding of verse 38 Maeideh, cutting off thief’s hand is seriously under question.

    Keywords: punishment, Punishment of theft, Sharia’s End, justice
  • Seyyid Ali Rabbani Mousavian *, Kazem Rahman Setayesh Pages 73-95

    Words of Companions of Prophet Muhammad developed as one of the ordinances arguments in the Science of Warcraft Public and has been argued about its authority. Based on that, there are two opposite views, that is authority and non- authority. There are sayings of the Companions among the Sunni fundamentalists. Also, Shi'a view is in line with the non- authority of Companions quotes. Regardless what is the correct sentence of this subject, refer to the principles books found that on the subject of f Companions quotes, there has always been confusion. And issues such as the meaning of words Companions and it differs from similar cases and its differentiation from what is presented in the Science of Hadith and its differences and consensus place among the fundamentalists has not clearly explained.While recognizing the issue and its degree before entering into the discussion is essential.  Because, no doubt that correct sentence is based on a correct understanding of the subject. Present of this gap and consequently incomplete understanding or incorrect from terms such as Companions quotes, ijtihad and interpretation caused that in the words of some fundamentalists fallacies are made or in jurisprudence books, there are provisions that is not compatible with the spirit and reality of Sharia and remove the principles and religious arguments out of the scientific path. This problems doubled the explaining the significance of the subject of "Companions quote" and its meaning in the Science of Principles. So, we undertook this study to clarify the issue of "Companions quote" and resolve its ambiguities and correct the definition and its scope.

    Keywords: Quote, companions, Definition, Constraints, Authority
  • Hamid Rustaei Sadrabadi *, Sayed Mohammad Reza Ayati Pages 97-115

    Misyar marriage is a permanent marriage, in which the wife ignored some of her rights such as the right to alimony, rights of residence and sex and according to some right to claim inheritance and in contrast is somewhat independent in their affairs and husband's permission is not required for her employment and leaving home.   Although public jurists have provided four theories about the judge for Misyar marriage, the majority of them agreed to judge the validity of Misyar marriage and its conditions and consider it contains all the elements of the religious marriage. Misyar marriage, by heart and in terms of the result is like a concubine marriage, although has the appearance of permanent marriage. All of what follows in Misyar completely has been described in concubine marriage. And the Shi`as jurists are self-sufficient of this marriage. The nature of Misyar and concubine marriage and their judgment and the differences and similarities of both marriages.

    Keywords: marriage, Concubine marriage, Misyar, Alimony, Mabit
  • Jamal AlDin Alikhaje Pasavei *, Mohammad Adel Ziaey Pages 117-141

    About the question that did the prophet (peace be upon him) before the mission worship to God or not? and if yes, based on what Sharia he was praying? have been proposed three viewpoint: 1-Based on a theory that is attributed to Fakhr al-Razi, a group of Shafeis, Abu Hussein Basri and his followers, prophet Muhammad (peace be upon him) before mission did not worship to God and did not followed any Sharia; this group to prove its claim have argued some verses and consider the performance of worship by prophet Muhammad (peace be upon him) before mission according to habit. 2-Most believe that the prophet (peace be upon him) before being raised to the prophet, has worshiped the God. followers of this theory has been disputed in the sharia; some consider him following previous sharias -the unknown or a group of prophets or one of the prophets-. most Ahnaf, Hanbalis and some Malikis and Shafeis believed that the prophet (peace be upon him) has worshiped before the mission based on previous Sharias; as Imam Shafi'i, Abu Mansur Matoridi, Abo Isaac Isfaraini, Judge Abuyala and Shawkany are on this view. verses and rational arguments are the basic argument of this group. In contrast, based on the theory of most Malikis, most theologians and Ash'arites and most Mu'tazilite prophet Muhammad (peace be upon him) before the mission worshiped to God according to his own sharia. as Imam Malik, Abu Ghazi Baqlani, Abu Hussein Basri, Fakhr al-Razi, Ibn Abedin, Tuosy and Majlesi believe. they have argued to the Hadith and rational arguments. 3-Some, like al-Ghazali, Amedi, Syed Morteza, Sobky, Nawavi and Gweyni are attributed to stop in worship or not worship of the prophet (peace be upon him) before the mission. according to this theory: in principle, is no events and also the teasons of tow  previous groups are incompatible and no one is over the other.    By analyzing the reasons, it can be said: the prophet (peace be upon him) before the mission has worshiped to God. but about the determination of sharia before the mission, since the essence of divine Sharias is one and all the prophets, are a series of connected loops, he has worshiped according to the Sharias of his earlier prophets as unknown.

    Keywords: Prophet, mission, worship, Sharia, The previous Sharias