فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فناوری دریا
سال بیست و سوم شماره 92 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس رهی*، امیر مقیسه صفحات 1-8
    در این مطالعه رفتار دینامیکی رایزرهای دریایی در یک سکوی نیمه شناور در آب های عمیق و تحت اثر نیروهای محیطی و سازه ای مدلسازی شده و تنش های ناشی از خمش و فشار درونی رایزر در دیواره تخمین زده می شود. به منظور استخراج معادلات حاکم بر حرکت رایزر از نظریه اولر برنولی استفاده شده و در تخمین نیروهای وارد بر رایزر، از تئوری امواج دامنه کوتاه و روابط اصلاح شده موریسون استفاده می شود. سپس جابجایی هر مقطع از رایزر و خمش ناشی از آن محاسبه شده و با استفاده از تاریخچه بارگذاری، انباشت آسیب خستگی در هر مقطع از رایزر و عمر خستگی در طول رایزر محاسبه می شود. از آنجا که رایزرها در معرض دو محیط خورنده آب دریا و نیز نفت حاوی سولفید هیدروژن (نفت ترش) قرار دارند، حضور یک ترک اولیه می تواند اثرات مخربی داشته باشد. بر این اساس با در نظر گرفتن یک ترک اولیه، عمر شکست در طول رایزر و در حضور سیال خورنده تخمین زده شده و در نهایت اثر حضور عامل خورنده آب دریا و نیز سولفید هیدروژن بر رشد ترک و عمر شکست رایزر مطالعه می شود. به منظور مطالعه اثر محیط خورنده از نتایج تجربی منتشر شده در مقالات استفاده شده است. همچنین برای حل معادلات حاکم بر دینامیک رایزر از روش های عددی رانج کاتا و تفاضل محدود استفاده شده است.
    کلیدواژگان: رایزر، ترک، خستگی، شکست خوردگی
  • حسن درویشی*، مهران ابدالی صفحات 9-25
    TLD مخفف ردیابی، یادگیری و آشکارسازی است. همان طور که از نام آن پیداست، این ردیاب، کار ردیابی طولانی مدت را به سه جزء کوتاه مدت ردیابی، یادگیری و آشکارسازی، تجزیه می کند. ردیاب، شئ را به صورت فریم به فریم دنبال می کند. آشکارساز همه مواردی که تاکنون مشاهده شده اند را دسته بندی می کند و در صورت لزوم ردیاب را اصلاح می کند. بخش یادگیری، خطاهای آشکارساز را محاسبه کرده و آن را به روز می کند تا از بروز این اشتباهات در آینده جلوگیری شود. خروجی این ردیاب تمایل به حرکت در اطراف بسیار کمی دارد. به نظر می رسد این ردیاب بتواند یک شی در یک مقیاس، حرکت و انسداد بزرگتر را دنبال کند. اگر یک دنباله ویدئویی داشته باشیم که در آن شی مورد نظر در پشت یک شی دیگر پنهان باشد، این ردیاب می تواند انتخاب خوبی باشد. در این مقاله، ما در ابتدا به تشریح کامل این الگوریتم پرداختیم و سپس در سه آزمایش مجزا بر روی سکانس ها و دنباله فریم های معیار و ویدئوهای زنده از این الگوریتم با سخت افزار رزبری پای و زبان برنامه نویسی پایتون استفاده کردیم و نتایج را ارائه نمودیم. سپس با استفاده از الگوریتم TLD و مینی کامپیوتر تک بوردی رزبری پای و با کمک یک دوربین که به وسیله ی سرووموتورها قابلیت چرخش در سمت و ارتفاع را دارد، سامانه ای را طراحی کرده و ساخته ایم که به وسیله ی آن اهداف متحرک موجود در تصاویر زنده دریافتی از دوربین را به صورت بلادرنگ دنبال کنیم.
    کلیدواژگان: ردیابی بلادرنگ، الگوریتم ردیابی-یادگیری-آشکارسازی، مینی کامپیوتر رزبری پای، دوربین متحرک، یادگیری P-N
  • امین کریمی جشنی* صفحات 26-32
    مدیریت ریسک شاخه جدیدی از علم مهندسی است که در گستر ه متنوعی از انواع گرایش ها از جمله امور مالی و سرمایه گذاری، پروژه های صنعتی و عمرانی و حتی مسائل سیاسی و اجتماعی و نظامی جایگاه خود را پیدا کرده است. در این تحقیق 35 مورد از خطرات بالقوه موجود در شناور خدماتی شناسایی شده است. آنالیز ریسک به روش PHA با مشخص شدن خطاهای موجود در مرحله طراحی شناور صورت گرفته است. پس از آنالیز ریسک صورت گرفته و مشخص شدن خطرات با ریسک بالا توسط تحلیل نمودار پارتو اقدامات اصلاحی بر روی خطرات صورت گرفته است. پس از اصلاح خطرات مشخص شده مجددا آنالیز ریسک خطرات با شدت اثر ثابت صورت گرفته است. در مقایسه میان اعداد ریسک خطرات اولیه و اعداد ریسک پس از اقدامات واکنشی، ایمنی محصول از 28.5 درصد به 97 درصد افزایش یافته است،که نشانگر افزایش ایمنی شناور می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، خطر، PHA، اقدامات واکنشی
  • محمدیوسف مقدم، روزبه پناهی* صفحات 33-45

    عملکرد مناسب یک محوطه ذخیره کانتینری که می‏توان آن را به طور عمومی در هرجایی غیر از بندر نیز تصور نمود وابسته به حجم عملیات و نحوه بهره ‏برداری از تجهیزات مورداستفاده در آن است. در این راستا و به منظور بهبود عملکرد، باید به مواردی همچون حداکثر استفاده از زمین با رعایت قیدهای عملکردی تجهیزات، به حداقل رساندن تعداد عملیات برداشت و گذاشت کانتینر در محوطه با انتخاب استراتژی چینش مناسب، انتخاب مناسب ‏ترین تجهیزات جابجایی کانتینر مطابق با مساحت محوطه و استراتژی چینش و همچنین انتخاب مناسب‏ترین مسیرهای جابجایی، در هر دو مرحله طراحی محوطه و بهره ‏برداری از آن توجه نمود. تعداد زیاد پارامترهای موثر در موارد ذکرشده و اندرکنش میان آن‏ها بر پیچیدگی‏ مسئله یافتن حالت بهینه طراحی و بهره برداری از محوطه های ذخیره کانتینری افزوده است. ظهور ابزار شبیه‏ سازی، امکان مناسبی را برای حل این مشکل فراهم آورده است که مقاله حاضر، با تحلیل فرصت‏های بهبود در محوطه‏ های ذخیره کانتینر، سعی نموده است تا ضمن تشریح اهمیت و جایگاه این موضوع در تحقیقات بین‏المللی، جوانب مختلف مسئله بهینه یابی و یا بهینه ‏سازی چندوجهی پیش رو را با استفاده از ابزار شبیه سازی، مرور و دسته‏ بندی نماید.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، محوطه ذخیره کانتینر، شبیه سازی، بندر
  • مریم یعقوب زاده، عبدالرسول سلمان ماهینی*، علیرضا میکائیلی تبریزی، افشین دانه کار صفحات 46-62
    مانگروها اکوسیستم هایی بی نظیر با تنوع زیستی و نرخ تولید بالا و دارای ارزش اکولوژیک و اقتصادی-اجتماعی قابل توجهی هستند. این جنگل ها با تثبیت کربن اتمسفر، نقش مهمی در کنترل تغییرات جهانی آب و هوا دارند. به این ترتیب، تخریب و انهدام مانگروها مقادیر قابل توجهی از ذخیره ی کربنی را آزاد می سازد که می تواند باعث بدتر شدن وضعیت گرمایش جهانی و دیگر آثار تغییر اقلیم شود. از مهمترین پیامدهای تغییر اقلیم بر سواحل و اکوسیستم های موجود در آن می توان به افزایش درجه حرارت، تغییر در میزان بارش و افزایش سطح آب دریاها اشاره کرد. افزایش هر یک از پارامترهای مذکور می تواند به نوبه خود بر عوامل اثرگذار بر حیات جنگل های مانگرو تاثیر گذاشته و سبب کاهش یا افزایش سطح جنگل های مانگرو شود. در این مطالعه با بررسی پژوهش های صورت گرفته در ایران و جهان، ابتدا پراکنش جنگل های مانگرو در جهان و ایران نشان داده شد و پس از مرور تهدیدات پیش روی این جنگل ها، بررسی تغییرات اقلیمی و پاسخ جنگل های مانگرو در برابر این تغییرات مورد تاکید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: جنگل های مانگرو، گرمایش جهانی، پیامدهای تغییر اقلیم
  • بهزاد سیفی*، ام لیلا نصرآبادی صفحات 63-74
    تعهد کشتیها برای کمک به شناور در اضطرار، هم در سنت هم در قراردادهای بین المللی پراهمیت میباشد و در واقع یکی از موضوعات مهم و در عین حال مشترک میان حقوق بین الملل دریاها و حقوق بین الملل دریایی کمک و نجات دریایی است. اکثریت کنوانسیونهای دریایی تمرکز مقرراتشان بر عملیات تجسس و نجات توسط کشتیهای تجاری بوده و این تکلیف در باب کشتیهای جنگی تا حدودی دچار ابهام میباشد. در این بین در دهه اخیر کارکردهای متفاوتی برای نیروی دریایی ارتش از جمله؛ راهبردی خواندن این نیرو و حضور در آبهای بین المللی، و ایفای نقش ویژه این نیرو در مبارزه با دزدی دریایی و تروریسم دریایی تعریف شده است. که این موضوع تا حدود زیادی مورد بررسی و واکاوی قرار گرفته شده است. اما یکی از کارکردهای دیگر نیروی دریایی، حضور این نیرو در عرصه امداد و نجات دریایی است که بررسی این موضوع تا حدودی مغفول مانده است، چرا که نیروی دریایی به فعالیتهای دیگری نیز از جمله عملیات کمک، تجسس و نجات در دریا پرداخته است. و بررسی عملکرد نیرو دریایی در کنار معین نمودن مبانی حقوقی کشتیها جنگی برای عملیات کمک و نجات در دریا موضوع پیش روی این مختصر میباشد. روش تحقیقی نوشتار حاضر روش تحلیلی - تبیینی است. روش جمع آوری اطلاعات نیز روش کتابخانه ای-اسنادی است.
    کلیدواژگان: نیروی دریایی، کشتی تجاری، کشتی جنگی، تجسس و نجات دریایی
|
  • Abbas Rahi *, Amir Moghiseh Pages 1-8
    In order to convey the hydrocarbon to the sea level and do drilling operation, a steal pipe is installed between wellhead in the seabed and drill ships. The fluid dynamic forces are expressed in Morison formula using short wave theory. It is assumed that the riser is connected to the platform by means of a heave compensator. This device provides a large static tensile force at the top of the riser. Also it reduces the longitudinal stress variation induced by the relative vertical motion of the drill ship and the riser. With these assumptions the equations of motion governing the transverse displacement of the riser in two directions, in line and cross flow, can be obtained. At the end the effects of the corrosive environment on the crack propagation and fatigue life is investigated. For this study the experimental results of H2S and seawater effects on crack propagation in steels is used.So effect of initial crack in riser cross sections in different depths and at present of corrosive fluid is studied. At the end the effect of seawater and crude oil on crack propagation and corrosion fracture life is investigated. In order to solve riser dynamic equilibrium equations, Range-Kutta and finite difference methods have been used.
    Keywords: Riser, crack, fatigue, corrosion fracture
  • Hassan Darvishi *, Mehran Abdali Pages 9-25
    TLD stands for Tracking, Learning and Detection. As its name implies, this tracker breaks down the long-term tracking task into three short-term components of tracking, learning, and detection. The tracker tracks the object frame by frame. The detector categorizes all that has been observed so far and corrects the detector if necessary. The Learning section calculates and updates the detector errors to prevent future errors. The output of this detector tends to move around very little. For example, if we track one pedestrian and there are other pedestrians on the scene, this tracker may sometimes temporarily track a pedestrian other than we intended to, and by revealing Repeat the desired object immediately follow it. On the positive side, this detector looks to be able to track an object on a larger scale, move, and block. If you have a video sequence where the object is hidden behind another object, this detector can be a good choice. In this research, we were able to tracking the moving objects in the live videos captured by the camera by using the TLD algorithms applying on a Raspberry Pi (single board mini computer) with the help of two servomotors that rotate the camera vertically and horizontally. We followed the objects in real time.
    Keywords: real-time tracking, Tracking-Learning-Detection algorithm, Raspberry Pi mini computer, moving camera, P-N learning
  • Amin Karimijashni * Pages 26-32
    In this study, 35 cases of potential risks have been identified in float service. PHA risk analysis methods to identify errors in the design phase has been floating. After identifying the hazards and risk analysis for high-risk by Pareto chart analysis of corrective actions taken on risks. After correcting the identified risks risk of re-analysis of the effect has been fixed. In comparing the numbers of hazards and risk numbers of response measures, product safety has increased from 28.5 percent to 97 percent, which is an increase vessel safety.In this study, 35 cases of potential risks have been identified in float service. PHA risk analysis methods to identify errors in the design phase has been floating. After identifying the hazards and risk analysis for high-risk by Pareto chart analysis of corrective actions taken on risks. After correcting the identified risks risk of re-analysis of the effect has been fixed. In comparing the numbers of hazards and risk numbers of response measures, product safety has increased from 28.5 percent to 97 percent, which is an increase vessel safety.
    Keywords: Risk Management, Risk, PHA, response actions
  • Mohammad Yousef Moghadam, Roozbeh Panahi * Pages 33-45

    The proper operation of a container storage yard, which generally can be expected to locate anywhere except sea port, depends on the amount of operation and way of using equipment. Accordingly for improving the operation, paying attention to maximum usage of yard area by considering the equipment operational constraints, minimizing the number of loading and unloading in yard by choosing the proper arrangement strategy, selecting the most proper material handling equipment according to yard area and the appropriate arrangement strategy and also the best displacing routes is necessary in designing and operation steps. The variation of factors and the complexity between them, prevents from finding the optimized solution. Use of simulation software make it easy to solve the problem. This paper tries to explain the importance of improvement opportunities in container storage yard by classifying the different aspects of optimization problem and roles of simulation for solving these problems.

    Keywords: Optimization, storage yard, Simulation, port
  • Maryam Yaghoubzadeh, Abdolrassoul Salman Mahiny *, Alireza Mikaeili Tabrizi, Afshin Danehkar Pages 46-62
    Mangroves are ecosystems that are unique in terms of biodiversity and high production rates with ecological and socioeconomic value. These forests, with atmospheric carbon stabilization, play an important role in controlling global climate change. In this way, destruction of mangroves liberates a significant amount of carbon storage, which can worsen global warming and other effects of climate change. The most important consequences of climate change on the coast and its ecosystems are temperature rise, change in precipitation and sea level rise. Increasing any of these parameters can affect the Mangrove forests and reduce or increase the level of mangrove forests. In this study, by investigating the researches in Iran and the world, first, the distribution of mangrove forests in the world and Iran was shown and after reviewing the threats facing these forests, climate change and the response of Mangrove forests to these changes were examined.
    Keywords: Mangrove Forests, Global warming, Consequences of Climate Change
  • Behzad Seify *, Leila Nasr Abadi Pages 63-74
    Vessels Obligation to assist the vessel in distress, as it is an important tradition in international contracts, and In fact, one of the issues important, yet common international law of the sea and international maritime law is help and rescue. Conventions majority Previsions focus on maritime search and rescue operations by commercial or commercial Vessels and this somewhat ambiguous is the duty of the warships. Meanwhile, in recent decades the Iran's Navy defined for different functions such as reading the force and presence in strategic international-water, and play a special role in the Islamic Republic as an important country in the world. The issue has been largely investigated and analyzed. But one of the other functions of the Navy, the presence of this force in the field of maritime rescue.That this issue is somewhat neglected, because the Navy to other activities, including assistance operations, search and rescue at sea has been discussed. And evaluate the performance of the Navy in the warships determining the legal basis for the aid and rescue operations at sea is the subject of use, this brief. The method of this research is analytical-explanatory, and data collection method is library-documentary.
    Keywords: Naval, merchant ships, Warships, Maritime Search, Rescue