فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 50 (اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ترجمه: آرزو روانستان صفحات 7-36

    مقاله حاضر بر آن است تا مفهوم قدرت نوظهور را براساس فهم در امور بین الملل، تحلیل نماید. لذا فرضیه روش شناختی ما این است که انکار منطقی مفاهیم، یک چارچوب نظری درباره کاربرد صحیح آن تولید می کند؛ مفاهیمی که بواسطه تصدیق دانش نهفته درباره پدیده های هم ریشه، بر گستره معنای ضمنی غالب می شوند. این مقاله باتوجه به مسائل بازارها، کشورها یا قدرت ها، نتیجه می گیرد که کاربرد واژه قدرت نوظهور، عبارتی وصفی برای محدوده ای از پدیده ها در روابط بین الملل بوده که به بخش اساسی در این موضوع تبدیل شده است. با این وجود، معنا و مفهوم تجربی این گزاره بر میزان تلاش ها در زمینه سازی نظری آن مقدم است. از این رو یافته نهایی این مقاله بر این پایه قرار می گیرد که یک قدرت نوظهور کشوری است که بهبود جایگاه در توزیع ثروت را شاهد و آن را به قدرت سیاسی تبدیل می کند. این تبدیل را می توان بواسطه کسب ظرفیت های نظامی محقق شده دانست و یا در طول فرایند به کمک شکل گیری رهبری منطقه ای یا حلقه نظم هنجاری مطلوب تر پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: قدرت های نوظهور، قدرت های منطقه ای، قدرت های میانی، شبه پیرامونی
  • محمدخلیل صالحی، وحید رضوانی صفحات 37-54

    در حقوق جزای بین الملل اصل بر صلاحیت سرزمینی است و لازمه اعمال صلاحیت کیفری احراز رابطه با محل وقوع جرم و یا با مرتکب شونده جرم در دادگاه صالح است. البته حقوق داخلی به تدریج در مواردی شکل هایی از صلاحیت فراسرزمینی را پذیرفته است. در مقایسه قانون ایران با قانون سوریه درخصوص صلاحیت فراسرزمینی که علاوه بر صلاحیت سرزمینی قابل تبیین است، قانونگذار سوری همانند قانونگذار ایرانی صلاحیت واقعی، صلاحیت شخصی فعال، صلاحیت جهانی خود را در قانون دیده است؛ منتها تنها تفاوت این قانون با قانون ایران این است که به مانند کشورهای عربی دیگر چون مصر، لبنان به صلاحیت شخصی منفعل نپرداخته و به نوعی در حمایت از مجنی علیه که تابع کشور خود و قربانی در کشور دیگر می شود، برنخواسته است که این به نوعی نقصان قانون این کشور در حوزه جزای بین الملل می باشد. همچنین در این مقاله نگارنده مقایسه ای دقیق از ضعف ها و کاستی ها و بعضا امتیازات قانون سوریه در صلاحیت پذیرفته در مقایسه با قانون ایران است بطور مفصل بدان پرداخته است، که به دلیل صلاحیت موضوع جای تحقیقات مفصل تری برای دیگر پژوهشگران می طلبد.

    کلیدواژگان: صلاحیت واقعی، شخصی، جهانی، ایران، سوریه
  • ترجمه: یکتا بهنام رودسری، شاهین مظاهری جبلی صفحات 55-69

    شناسایی مفهومی است که با حاکمیت رابطه تنگاتنگی دارد به همین جهت نمی توان از تاثیر آن در عرصه بین الملل غافل ماند. دولت در عمل هنگامی موجودیت سیاسی و بین المللی می یابد که توسط دیگر دولت ها مورد شناسایی قرار بگیرد و این شناسایی جهت حفظ حقوق، تکالیف و وظایف دولت در عرصه جهانی و بین المللی تاثیرگذار خواهد بود. شناسایی یک دولت عملا گرچه ممکن است محدودیت هایی برای دولت ایجاد کند اما موجب می گردد که دولت ها از انجام تعهدات و وظایف خود شانه خالی ننمایند به همین جهت نقش و تاثیر آن را نمی توان نادیده گرفت. یکی از آثار مهم شناسایی برای دولت ها را می-توان امکان عضویت آنها در سازمان ملل متحد و بهره مندی از حقوق این عضویت برای آن دولت نام برد، گرچه ایجاد یک سری تکالیف را برای دولت مذکور همزمان با عضویت در سازمان ملل نمی توان کتمان کرد. پر واضح است شناسایی نقطه عطفی برای شکل گیری شخصیت حقوقی یک دولت و فعالیت آن در عرصه بین المللی و در قالب سازمان های بین المللی می باشد. بنابراین باتوجه به مطالب مذکور در این مقاله به دنبال آن هستیم تا به بررسی آثار و نحوه شناسایی دولت ها در عرصه بین المللی بپردازیم.

    کلیدواژگان: شناسایی، دولت، دوفاکتو، دوژوره، تابعان حقوق بین الملل، مسئولیت بین المللی
  • وحید جشان، علیرضا سایبانی صفحات 78-85

    امروزه فساد مالی از معضلات مهم جامعه در دستگاه های دولتی است و فساد مالی از معضلاتی محسوب می شود که اقتصاد یک کشور را می تواند تضعیف یا حتی به مرز نابودی بکشاند. یکی از موارد فساد مالی بزه اخذ پورسانت در معاملات دولتی می باشد. این جرم در روزگار کنونی با گسترده شدن سامانه های اداری و بروکراسی و پیچیده تر شدن روابط و مناسبات فردی و اجتماعی وسیع تر و پیچیده تر شده است. باتوجه به آثار سوئی که از این عمل ایجاد می شود در بسیاری از نظام های حقوقی از جمله ایران و فرانسه این عمل جرم محسوب می شود. روش تدوین این مقاله براساس روش توصیفی و تحلیلی است و در آن به موضوع اخذ پورسانت در حقوق کیفری ایران و فرانسه پرداخته شده است. نتایج گویای این است که در حقوق کیفری هر دو کشور اخذ پورسانت توسط ماموران دولتی تحت عنوان فساد مالی تبیین شده و عملی مجرمانه تلقی می گردد. در حقوق کیفری ایران از لحاظ مقررات و قوانین خلا در این زمینه وجود ندارد و کیفرهای نسبتا شدیدی برای آن در نظر گرفته شده اما، باید توجه داشت که تدابیر کیفری نمی تواند به حد کافی بازدارنده و پیشگیرانه باشد و نقش جامعه مدنی در این زمینه نادیده انگاشته شده است.

    کلیدواژگان: پورسانت، حقوق کیفری، قرارداد توتال، رشوه
  • مازیار خادمی صفحات 87-105

    امروزه معاضدت حقوقی بعنوان یک حق مهم برای هر انسان و امتیازی قانونی برای هر شهروند و نیز به مثابه یک شرط اساسی برای تحقق دادرسی منصفانه در نظام ها و مجامع حقوقی مورد توجه و اهتمام فراوان است که  عبارت است از یاری دادن به افراد محروم و بی بضاعت جهت برخورداری از حق وکیل در مراحل قضایی، اقدامات گسترده و فراگیر جهت دسترسی به دادرسی عادلانه و ارتقای فرهنگ حقوقی از طریق آموزش و ارائه خدمات. بررسی نظام حقوقی هند در باب معاضدت قضایی ما را بر این رهنمون ساخته است که کشور مذکور  باتوجه به سیر تاریخی –تکاملی در راستای به رسمیت شناختن این امتیاز قانونی و انجام اصلاحات اجتماعی و اقتصادی در پس شناسایی آن، توانسته است هرچه بیشتر به عدالت اجتماعی مذکور در اهداف قانون اساسی دست یابد. در این راه اما تدوین قوانین متناسب و سازگار با وضعیت فرهنگی-معیشتی مردم هند و گستره مفهومی معاضدت قضایی و تفسیر موسع متون قانونی توسط دیوان عالی هند بسیار راهگشا و پیشرو بوده است که می تواند افق های روشنی را پیش روی متصدیان نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران قرار دهد.

    کلیدواژگان: معاضدت قضایی، نظام حقوقی هند، عدالت اجتماعی، دیوان عالی هند
  • محمد سهرابی صفحات 107-118

    معاهدات جایگاه بسیار مهمی در حقوق بین الملل ایفا می کنند. در حقیقت یکی از منابع مهم حقوق بین الملل، معاهدات است که توسط کشورها منعقد می شود. توافق هسته ای ایران و 1+5 هم از منظر حقوقی و هم سیاسی اهمیت بسزایی برای ایران دارد. برجام توسط دولت های ایجاد کننده آن تصویب و در فاصله کوتاهی اجرایی شد. همانند بسیاری دیگر از توافقات بین المللی، برجام برای طرف های خود متضمن حقوق و امتیازات از یکسو و تعهد و محدودیت ها از سوی دیگر است. حقوق و امتیازات ناشی از برجام برای ایران، موفقیت ها و دستاوردهای این توافق بین المللی برای کشور به شمار می آید. این دستاوردها در زمینه-های مختلف سیاسی، اقتصادی، بین المللی و حقوقی و... موضوعیت یافته و تاکنون بخشی از اثرات عینی خود را برجا گذاشته اند. در این تحقیق با در کنار هم قرار دادن مولفه ها درخصوص ماهیت برجام نتیجه گیری شده است. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی در تلاش است برای بررسی ماهیت برجام و همچنین نویسنده به بررسی آثار و تبعات آن از منظر حقوق بین الملل می پردازد.

    کلیدواژگان: برجام، حقوق بین الملل، معاهده، انرژی هسته ای
  • هادی داچک صفحات 119-132

    ارتکاب رفتار مادی شرط لازم برای تحقق مسئولیت کیفری است اما شرط کافی نیست و لازم است که این رفتار به صورت ارادی تحقق یافته باشد. از این رو اگر مرتکب بنا به عللی اراده ای در انجام آن رفتار نداشته باشد مسئولیت کیفری نداشته که بدان علل رافع مسئولیت کیفری گفته می شود که در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قانونگذار این علل را در فصل دوم و تحت عنوان «موانع مسئولیت کیفری» آورده است. که این علل، برخی بطور مطلق و کامل مسئولیت کیفری را از بین می برد که عبارتند از: کودکی، جنون و اکراه و برخی دیگر بطور نسبی باعث زوال مسئولیت کیفری مجرم خواهد شد که عبارتند از: مستی، خواب و بیهوشی. در این مقاله به بررسی خواب و بیهوشی بعنوان علل نسبی رافع مسئولیت کیفری، ضمن بررسی وضعیت اراده، اختیار شخص خواب و یا بیهوش و چگونگی ارتکاب جرم از سوی او و دامنه مسئولیت کیفری و اعمال مجازات بر مرتکب را با تحلیل مواد قانون بیان خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: خواب، بیهوش، جرم، مجازات، مسئولیت کیفری
|
  • Pedro C. D. Fonseca, Lucas de O. Paes, Andre M. Cunha Translator: Arezou Ravanestan Pages 7-36

    This paper aims to analyze the concept of emerging power established to the understanding of international affairs. The work observes that the use of the lexicon emerging – regarding to markets, countries or powers – as qualifer for a range of international relations phenomena became a constituent part of the matter. In spite of that, the empirical denotation of the predicate is ahead of the amount of efforts on its theoretical contextualization. Our methodological hypothesis is that the rational denial of the concepts prevailing connotative spectrum by acknowledging the embedded wisdom about cognate phenomena synthesizes a theoretical framework on its accurate use.

    Keywords: Emerging Powers, Regional Powers, Middle Powers, Semi-Periphery
  • Mohammad Kh. Salehi, Vahid Rezvani Pages 37-54

    In international criminal law, the principle of territorial jurisdiction is determinative, and a necessary condition for the exercise of criminal jurisdiction is to establish a relationship with the location of the crime or the perpetrator(s) of a crime in a competent court. However, domestic law has in some cases gradually adopted forms of extraterritorial jurisdiction. In comparing the Iranian law with the Syrian law on extraterritorial jurisdiction - which can be explained in addition to the territorial jurisdiction - the Syrian legislator has, like the Iranian legislator, actual jurisdiction, active personal jurisdiction, and universal jurisdiction in law, with the exception that as in other Arab countries, such as Egypt and Lebanon, it has not dealt with passive personal competence and somewhat has not advocated a victim who is subordinate to its own country and a victim in another, and this is somehow a defect in the Syrian law in the field of international law. This article also provides a detailed comparison of the weaknesses and shortcomings and sometimes benefits of Syrian law in the accepted jurisdiction with Iranian law, which is worthy of further research by other researchers.

    Keywords: Real Jurisdiction, Personal Jurisdiction, Universal Jurisdiction, Iran, Syria
  • Translator: Yekta B. Roodsari, Shahin M. Jabali Pages 55-69

    Recognition is a concept that is closely related to sovereignty, so one cannot ignore its impact on the international arena. In practice, the state becomes a political and international entity when it is recognized by other states, and this recognition will be effective in safeguarding the rights, tasks, and duties of the state in the global and international arena. While recognizing a state may actually impose restrictions on the state, it makes states not to evade fulfilling their obligations, and therefore its role and impact cannot be ignored. One of the important effects of recognition for states can be the possibility of their membership in the United Nations and the enjoyment of that membership's rights for that state. However, the creation of a series of tasks and duties for the said state at the same time as membership in the United Nations cannot be avoided. It is clear that recognition is a turning point in the formation of the legal personality of a state and its activity in the international arena in the form of international organization. Therefore, in the light of the foregoing, in this article we seek to examine the effects of recognizing states and how the states are recognized internationally.

    Keywords: Recognition, Government, De Facto, De Jure, International Law Enforcement, International Responsibility
  • Vahid Joshan, Alireza Sayibani Pages 78-85

    Nowadays, financial corruption is one of the major problems of society in state institutions and is a type of the problems that can weaken or even destroy a country's economy. One example of financial corruption is the crime of receiving commission fee in government transactions. Today, this crime has become wider and more complex with the expansion of the administrative and bureaucratic systems and the more complex personal and social relationships. Given the adverse effects of this practice, it is a crime in many legal systems, including Iranian and French legal systems. In this article, a descriptive-analytical method has been used and it deals with the issue of receiving commission fee in Iranian and French criminal law. The results show that in both countries the act of receiving commission fee by government officials is explained as financial corruption and is considered as a criminal act. In this regard, there is no gap in the Iranian criminal law in terms of laws and regulations and relatively severe penalties have been considered for it. However, it should be borne in mind that penal measures cannot be sufficiently deterrent and preventive and the role of civil society in this area has been ignored.

    Keywords: Commission Fee, Criminal Law, Total Contract, Bribery
  • Maziar Khademi Pages 87-105

    Nowadays, particular attention and effort is paid to judicial assistance as an important right for every human being and a legal privilege for every citizen as well as a basic condition for fair trial in legal systems and communities. Judicial assistance includes assisting deprived and disadvantaged individuals in obtaining legal representation in the judicial process, taking comprehensive and extensive measures to access fair trial and promoting the legal culture through education and service delivery. An examination of the Indian legal system on judicial assistance has led us to conclude that given its historical-evolutionary course in recognizing this legal privilege and in pursuing its socio-economic reforms, it has been able to achieve the aforementioned social justice in the constitutional aims. In this way, however, the formulation of laws commensurate with the cultural and livelihood status of the Indian people and the conceptual scope of judicial assistance and the extensive interpretation of the legal texts by the Indian Supreme Court has been very helpful, which can set clear horizons for the legal system of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Judicial Assistance, Indian Legal System, Social Justice, Supreme Court of India
  • Mohammad Sohrabi Pages 107-118

    Treaties play a very important role in international law. In fact, one of the most important sources of international law is treaties concluded by states. The nuclear agreement between Iran and P5+1 is of great legal and political importance to Iran. JCPOA was approved by the governments that created it and was implemented shortly. Like many other international treaties, the JCPOA holds rights and privileges for its parties on the one hand, and obligations and restrictions on the other. The rights and privileges of JPCOA for Iran are the successes and achievements of this international agreement for Iran. These achievements have been relevant in a variety of political, economic, international and legal fields, and so far have left some of their objective effects. This study concludes by comparing the components of the nature of the JPCOA. This article is a descriptive-analytic study that attempts to examine the nature of the JPCOA and also the author investigates the effects and consequences from the perspective of international law.

    Keywords: JPCOA, International Law, Treaty, Nuclear Energy
  • Hadi Dachak Pages 119-132

    Committing physical behavior is a necessary but not sufficient prerequisite for the realization of criminal responsibility, and this behavior must have been realized voluntarily to bear criminal responsibility. Therefore, if the perpetrator, for some reasons, has not acted for the purpose of doing so, he will not have criminal responsibility, and those reasons are called resolvers of criminal responsibility. In the 2013 Islamic Penal Code, the legislator has mentioned these reasons in Chapter Two, entitled "Barriers to Criminal Responsibility." Some of these reasons completely and absolutely eliminate the criminal responsibility, including childhood, dementia, and reluctance, and others will relatively lead to criminal responsibility being declined, including drunkenness, sleep, and unconsciousness. In this article, we examine sleep and unconsciousness as relative reasons of resolving criminal responsibility. We will also address the status of the will and the option of the sleeping or unconscious person, how he or she commits the crime, and the extent of criminal responsibility and punishment for the perpetrator by analyzing the provisions of the law.

    Keywords: Sleep, Unconscious, Crime, Punishment, Criminal Responsibility