فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 30 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اکبر رحیمی پور*، هدیه میر، سیدعبدالمجید جلایی صفحات 7-23

    بدون دخالت دولت، رشد و رسیدن به سطح بالای ثروت اقتصادی دست یافتنی نیست. اما جوامعی که سطح نسبتا بالایی از فعالیت های اقتصادی شان را دولت در انحصار خود داشته است، به علت ایجاد بوروکراسی، رانت جویی، فساد و ناکارایی، نتوانسته اند به رشد اقتصادی چشم گیر برسند. ساده تر می توان گفت که دخالت صفر یا صد درصد دولت در اقتصاد هر کدام به عللی متفاوت رشد اقتصادی را محدود می کنند. امروزه، برخلاف دهه هشتاد، اقتصاددانان بر موضوعاتی همچون اندازه بهینه دولت و کوچک سازی اندازه دولت متمرکز شده اند. پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری اثر اندازه دولت بر بازدهی و قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. برای این منظور از داده های فصلی دوره زمانی 1390-1385 و برای تعداد 52 شرکت بورس اوراق بهادار که از بزرگ ترین شرکت های مطرح در بورس اوراق بهادار هستند انتخاب و از طریق روش داده های تابلوئی تاثیر اندازه دولت بر بازدهی سهام مورد توجه قرار گرفت. برای مقایسه کشور ایتالیا نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داده است که هرچه اندازه دولت در ایران بیشتر باشد، بازدهی سهام نیز افزایش می یابد و در کشور ایتالیا هر چند اندازه دولت بیشتر باشد، بازدهی سهام  منفی می باشد.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، قیمت سهام، بازدهی سهام
  • محمدنقی نظرپور، فرشته ملاکریمی* صفحات 25-47

    قاعده استیمان از قواعد فقهی باب معاملات است. فحوای قاعده استیمان در رابطه با عدم ضمان سخن می گوید. این قاعده دارای آثار مشخصی بر روی معاملات است و ضوابطی را مقرر می نماید که عدم رعایت آن مشروعیت قرارداد را مخدوش می نماید. سوال اصلی مقاله این است که کاربرد و مصادیق این قاعده در قراردادهای بانکی چیست؟ روش تحقیق در این مقاله روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر منابع فقه امامیه بوده و به دنبال بررسی این فرضیه است که مصادیقی از قاعده استیمان در قراردادهای بانکی وجود دارد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مطابق قاعده استیمان، در قراردادهای بانکی که جنبه امانی داشته، مشتریان نسبت به اتلاف تسهیلات در فرض عدم تعدی و تفریط ضامن نیستند مگر این که ضمان را با پذیرش شرطی بر عهده گرفته باشند. درواقع پس از تغییر ید امانی به ید ضمانی، گیرنده تسهیلات مسئول هر گونه نقص یا عیب احتمالی است حتی اگر بر اثر حوادث قهری ایجاد شده باشد. مطالعه موردی برخی از قراردادهای بانکی مانند مشارکت مدنی، مضاربه و مرابحه که از جنس عقود امانی هستند، نشان می دهد اگر چه اثر و کارکرد قاعده استیمان در این عقود پذیرفته شده لکن با استفاده از ظرفیت شرط ضمن عقد، ید امانی گیرنده تسهیلات به ید ضمانی تبدیل شده است. بر همین اساس مشتریان نظام بانکی که مطابق قاعده استیمان از ید امانی برخوردار بودند و امین محسوب می شدند، مکلف به جبران خسارات احتمالی حتی در فرض عدم تعدی و تفریط هستند. همین مساله یعنی ضامن قرارد دادن فرد امین از نگاه برخی از فقها با مقتضا و کارکرد اصلی برخی عقود همچون قرارداد مضاربه منافات دارد.

    کلیدواژگان: امین، ید امانی، ضمان، تعدی، تفریط، قراردادهای بانکی
  • سکینه سجودی*، آیلار جلیلی صفحات 49-70

    رشد اقتصادی و توزیع درآمد از مهم ترین متغیرهای منعکس کننده وضعیت اقتصادی یک جامعه به شمار می روند و بخش عظیمی از ادبیات اقتصادی به مطالعه متغیرهای موثر بر این دو معیار اقتصادی اختصاص یافته است. یکی از عوامل تاثیرگذار بر این دو متغیر نظام مالی حاکم بر جامعه است. اگرچه مطالعات فراوانی در خصوص تاثیر شاخص های مختلف توسعه مالی بر رشد اقتصادی و نابرابری درآمد انجام یافته است، موضوع تاثیر اسلامی شدن بازارهای مالی بر این دو متغیر مورد توجه چندانی واقع نشده است. هدف اصلی این مطالعه بررسی اثر شاخص اسلامی شدن بازارهای مالی در ایران و برخی کشورهای اسلامی بر رشد اقتصادی و توزیع درآمد این کشورها است. نتایج این مطالعه می تواند در برنامه ریزی های اقتصادی کشورهای اسلامی برای پیشبرد اهداف رشد اقتصادی و عدالت درآمدی مورد استفاده قرار گیرد. برای این منظور با ارایه چارچوب نظری و با استفاده از یک مدل رگرسیونی از داده های پانل در کشورهای منتخب اسلامی در دوره 2017-2012 و با استفاده از روش FGLS اثر شاخص کشوری اسلامی شدن مالی بر ضریب جینی و رشد تولید ناخالص داخلی سرانه تخمین زده شده است. نتایج نشان می دهد که این شاخص اثر مثبت بر بهبود توزیع درآمد دارد ولی اثر آن بر رشد تولید ناخالص داخلی سرانه معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: اسلامی شدن مالی، رشد اقتصادی، توزیع درآمد
  • پروانه کمالی دهکردی*، فرشته عبدالهی، عبدالخالق غبیشاوی صفحات 71-95

    نقش دولت در تاثیرگذاری بر فعالیت های اقتصادی غیرقابل انکار است، هرچند میزان آن در نظام های اقتصادی متفاوت است. بهره وری از جمله متغیرهایی است که از دخالت های دولت تاثیر می پذیرد و رقابت پذیری کلی اقتصاد را به شدت متاثر می سازد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر اندازه دولت بر بهره وری عامل کار و سرمایه در کشورهای اسلامی عضو اوپک طی سال های 2018-2000 با استفاده از روش داده های تابلویی به دو روش خطی و غیرخطی در حالت تابع کاب داگلاس و ترانسلوگ می پردازد . در این راستا دو مدل برآورد شد. در مدل های برآوردی به صورت غیرخطی که مدل های تصریحی عدم تعادل های موجود را تعدیل می کنند نتایج حاکی از آن است که بهره وری در بازار کار و سرمایه کشورهای منتخب، از طریق دو متغیر اندازه دولت و سرمایه تعدیل نمی شود و همبستگی معنی داری میان تعدیل نهاده ها و بهره وری در کشورها برقرار نمی شود، در مدل برآوردی دوم که به صورت حداقل مربعات معمولی در حالت تابع کاب داگلاس و ترانسلوگ برازش شده است نتایج به دست آمده  در تابع کاب داگلاس براساس آماره های آزمون نسبت درست نمایی در بازار کار و سرمایه از آماره کای دو بالاتر بوده بنابراین رگرسیون در حالت کاب داگلاس معنادار و مطابق انتظار و همسو با تئوری های اقتصادی است و یا به عبارتی دیگر اندازه دولت اثر منفی بر بهره وری نیروی در بازارکار و سرمایه دارد. ولی در حالت فرم تبعی ترانسلوگ رگرسیون  برازش شده در بازار سرمایه و کار معنادار نیست در نهایت با مقایسه نتایج دو مدل برآوردی نتایج حاکی از آن است  که مدل خطی بر غیر خطی ارجحیت دارد و همچنین در بین حالت های مدل خطی تابع کاب داگلاس براساس معناداری ضرایب مدل و آماره آزمون درست نمایی و کای دو از مزیت بالاتری برخوردار است بنابراین با توجه به نتایج برآوردی در مورد تاثیر اندازه دولت و دیگر متغیرهای مورد بررسی، می توان پیشنهاد کرد که دولت می تواند با دادن تسهیلات به بخش خصوصی و تسهیل در فضای کسب و کار و به کارگیری توان مدیریتی خود، اندازه خود را کاهش، نقش خود در بخش اجرایی را  متعارف کرده و بدین ترتیب موجبات آفزایش میزان بهره وری بخش خصوصی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: روش ناپارامتریک لیوینسون و پترین، اندازه دولت، بهره وری نیروی کار، بهره وری سرمایه، داده های تابلویی (Panel Data)، کشورهای اسلامی
  • اسماعیل شیرعلی* صفحات 97-113

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل جامعه شناختی از سیاست نئولیبرالیستی در دوران اصلاحات صورت گرفت. این پژوهش به صورت کتابخانه ای، توصیفی و اسنادی انجام شده و بازه زمانی مورد بررسی نیز دولت اصلاحات (دولت هفتم هشتم) بوده است. یافته های پژوهش نشان داد: در دوره اصلاحات رویکرد اقتصاد لیبرالیستی دولت بدون توجه به پیامدهای سیاست گذاری های خود اقدام به واگذاری مجموعه ای از شرکت های دولتی نموده که در یک اقتصاد توسعه نیافته این قبیل واگذاری ها می تواند موجب رانت شود؛ در طی این سال ها، دولت با در پیش گرفتن شعار توسعه سیاسی به نوعی از صحنه اقتصادی دور شده و در موضوع خصوصی سازی آن چنان موفق نبود، به طوری که مردم و بخش خصوصی واقعا مجال حضور در صحنه فعالیت های اقتصادی را پیدا نکردند. در دولت اصلاحات خصوصی سازی به شکل دیگری در انحصار دولت قرار گرفت؛ به طوری که مدیران واحدهای واگذار شده به بخش خصوصی از میان مدیران دستگاه های دولتی انتخاب می شدند و به نوعی ادامه دهنده مسیر دولت، تحت پوشش نام خصوصی سازی بودند. در این دوران وام های کلان در اختیار افرادی خاص قرار گرفت و به صورت خلاصه می توان گفت واقعیت دولت رانتیر و ویژه خواری تحت پرچم "خصوصی سازی" عینیت پیدا کرد، درحالی که خصوصی سازی در اقتصاد ایران بدون حضور واقعی بخش خصوصی همچنان در انحصار عده ای معدود باقی ماند. آنچه که محقق بدان دست یافته است؛ بین مقوله ی خصوصی سازی در ایران در حد فاصله ی دولت های هفتم و هشتم با مقوله ی رانت خواری یک ارتباط مستقیم وجود دارد

    کلیدواژگان: دولت اصلاحات، سیاست گذاری، نئولیبرالیسم، خصوصی سازی
  • عباس صالح اردستانی، مجید هاتف وحید* صفحات 115-140

    ریسک سیستمی، ریسک مرتبط به یک سیستم اقتصادی از سوی یک بنگاه اقتصادی است. معنای این ریسک، این است که بحران ایجاد شده در یک نهاد اقتصادی، می تواند به صورت زنجیره وار، به کل سیستم مالی انتشار پیدا کند. اهمیت سنجش این ریسک، پس از بحران مالی سال 2008 بیشتر از همیشه درک شد و این اهمیت تا جایی بوده است که قوانینی برای اخذ مازاد ذخیره اطمینان از بانک های دارای ریسک سیستمی بالاتر، در آمریکا مصوب شده اند. در میان روش های مختلف سنجش ریسک سیستمی، روش های مبتنی بر مرکزیت، جامعیت بسیار بالاتری دارند. لذا در این تحقیق، از روش ترکیبی یکی از معیارهای جدید مرکزیت به نام مرکزیت نیمه محلی با روش خوشه بندی پویا مارکوف برای سنجش ریسک سیستمی استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده، کارایی روش پیشنهادی نسبت به سایر معیارهای مرکزیت و معیار سنتی CoVaR بالاتر بوده است.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، مرکزیت، خوشه بندی، مارکوف، شبیه سازی، CoVaR
  • فاتح حبیبی*، سحر عمیدی صفحات 141-159

    در حالی که بانکداری اسلامی در بیشتر از 75 کشور شروع شده است، متاسفانه مطالعات کمی در مورد نقش آن در بخش واقعی اقتصاد در این کشورها صورت گرفته است. یک سیستم مالی اسلامی توسعه یافته منابع صندوق های سرمایه گذاری و تخصیص به بخش واقعی اقتصاد را بسیج کرده و منجر به افزایش سرمایه گذاری و رشد بخش واقعی می شود. یک بخش واقعی سالم و سودآور منجر به کارایی و عملکرد بیشتر بانکداری اسلامی خواهد شد. بنابراین، بانکداری اسلامی باید به عنوان یک ساختار پولی بالقوه مورد توجه قرار گیرد. هدف این مقاله بررسی اثر مالیه اسلامی بر بخش واقعی اقتصاد (شاخص تولیدات صنعتی) با استفاده از مدل خود توضیح با وقفه های گسترده ([1]ARDL) در دوره زمانی Q42005-Q42015 است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که رابطه بلند مدت بین متغیرها وجود داشته و اثر کوتاه مدت و بلندمدت متغیرهای مستقل بر بخش واقعی اقتصاد هماهنگ است. همچنین نتایج نشان می دهد که حجم سپردهای بانکداری اسلامی اثر منفی و درجه باز بودن تجاری تاثیر مثبت و معناداری بر شاخص تولیدات صنعتی ایران دارد.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، شاخص تولیدات صنعتی، مدل با وقفه های توضیحی، ایران
  • الهه دانشفر، پرستو محمدی* صفحات 161-179

    باتوجه به اهمیت سیستم خودکنترلی در کاهش هزینه های نظارت، این مقاله به دنبال بررسی عوامل موثر بر خودکنترلی و سنجش آن در نظام نظارت عملیاتی تسهیلات مشارکت مدنی است. در این مطالعه با ترکیب نظریه هرزبرگ و نظام نظارتی باورها، مدل مفهومی شامل پنج مرحله در چهار سطح نظارتی بانک مورد مطالعه ارائه شد. سه مرحله اول باتوجه به عوامل بهداشتی و انگیزشی نظریه هرزبرگ شامل تنبیه، تشویق و تشویق های اجتماعی و دو مرحله انتهایی با استفاده از نظام نظارتی باورها شامل صداقت و باور اخلاقی است. در این تحقیق از روش پیمایشی برای اندازه گیری خودکنترلی و بررسی روابط متغیرهای خودکنترلی استفاده شده است. لذا در برخی شعب یکی از بانک های کشور 40 نفر از مسئولان مربوطه در چهار رده شغلی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و اطلاعات لازم طی پرسش نامه طراحی شده از آن ها گردآوری گردید. سپس به وسیله آمار استنباطی اطلاعات داده شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد هر یک از عوامل بهداشتی، عوامل انگیزشی و باورهای افراد به سازمان، برای تعهد داشتن نسبت به سازمان، ارتباط مستقیمی با خودکنترلی دارند. از دیگر نتایج منتج از پرسش نامه ها این است که سطح خودکنترلی در بازرسان از همه بالاتر و سپس ارزیابان، روسای شعب و درنهایت مسئولین اعتبارات به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: باورها، خودکنترلی، عوامل انگیزشی، نظارت نظریه دوعاملی هرزبرگ
  • محمد غفاری فرد، محمدیوسف خاشعی*، رمضان صفدری، محمد نسیم علامه صفحات 181-200

    مطالعات نظری انجام شده نشان می دهند که سرمایه مذهبی، مهم ترین سرمایه یک جامعه است. امروزه جوامع برای رشد و توسعه اقتصادی خود نیازمند تمرکز جدی بر سرمایه مذهبی هستند؛ زیرا سرمایه مذهبی که منشا آن ایمان قلبی افراد است، باعث افزایش اعتماد در جامعه و کسب مطلوبیت بیشتر افراد از انجام توصیه های دینی می شود. به مرور زمان این توصیه های مذهبی در جامعه، به شکل قانون و هنجارهای جدید تبدیل شده و در نتیجه روند رشد و توسعه اقتصادی در جامعه را سرعت می بخشند. با توجه به مبانی نظری در این تحقیق، نخست سرمایه مذهبی، مورد بررسی قرار گرفته و شاخص های آن به روش دلفی احصاء و برآورد شده اند. سپس با استفاده از روش AHP و به وسیله نرم افزار Expert Choice، به وزن دهی شاخص های سرمایه مذهبی پرداخته شده است. سه شاخص سرمایه مذهبی که از منظر خبرگان بیشترین وزن را داشته، به ترتیب اول تا سوم عبارتند از: 1-سپرده قرض الحسنه، 2-میزان زکات و 3-تعداد شهدا. در ادامه با استفاده از داده های جمع آوری شده از سال 1394 و به وسیله مدل TOPSIS، رتبه بندی استان های ایران انجام شده است که استان های یزد، خراسان جنوبی و قم به ترتیب اول تا سوم، از بیش ترین سرمایه مذهبی برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: سرمایه مذهبی، شاخص های سرمایه مذهبی، رتبه بندی، AHP، TOPSIS
  • حسین حمدی*، میلاد سلطانی صفحات 201-218

    بانک برای اجرای نقش تامین مالی جهت فعالیت های اقتصادی مکلف به کاربرد قراردادهای معینی که در قانون عملیات بانکی بدون ربا مورد تصریح قرار گرفته است می باشد تا ابتدا منابع پولی را تحت عنوان سپرده سرمایه گذاری از جامعه جذب نماید و سپس به عنوان وکیل از این منابع به متقاضیان تسهیلات اعطا نماید. در تبصره ماده 23 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب 1390 بانک مرکزی مکلف شد تا قراردادهای الحاقی بانکی یکنواخت را تنظیم نماید تا عدالت قراردادی حفظ شود زیرا یکی از اهداف بانکداری بدون ربا استقرار نظام پولی و اعتباری بر مبنای حق و عدل به منظور تنظیم گردش صحیح پول و اعتبار در جهت سلامت و رشد و اقتصاد کشور بوده است. بانک مرکزی به این تکلیف خود عمل کرده است. مطالعه این قراردادها در راستای سنجش میزان دستیابی به عدالت و پیشرفت اقتصاد ایران هدف این مقاله بوده است. یافته های این مقاله بیانگر این است که در این قراردادهای نمونه، عدالت قراردادی رعایت نشده است زیرا بانک موقعیت برتر خود را حفظ کرده است و شروط ضمن عقدی وجود دارد که با هدف کسب سود به هر طریقی به نفع بانک گنجانده شده است که در نتیجه حکمت تحریم ربا را خدشه دار می سازد. ربا هر سود ناشی از اجحاف و تعدی می باشد که شارع مقدس اسلام و قوانین ایران بر همین اساس آن را نهی کرده اند. لازم است تا در راستای دستیابی به پیشرفت اقتصادی قراردادهای الحاقی یکنواخت بانکی به طور واقعی عادلانه شوند.

    کلیدواژگان: قرارداد نمونه، عدالت قراردادی، ربا، بانک
  • سیده مرضیه عابدی، میثم موسائی*، علی بقایی سرابی، بهرام قدیمی صفحات 219-243

    سلامت اجتماعی، متاثر از شرایط اجتماعی جامعه است. یکی از موضوعات مهمی که امروزه در توسعه مطرح است، سلامت اجتماعی است که در کنار سلامت جسمی، روانی و معنوی نقش و اهمیت گسترده‌ایی یافته است. سلامت مفهوم وسیعی دارد و تعریف آن تحت تاثیر میزان آگاهی و طرز تلقی جوامع با شرایط گوناگون جغرافیایی و فرهنگی قرار می گیرد .این تحقیق به‌دنبال بررسی مهم‌ترین عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر سلامت اجتماعی با تاکید بر دین‌داری زنان شهر خشت فارس بوده است. رویکردهای نظری این پژوهش، براساس نظریه‌های سلامت اجتماعی کییز، نظریات دین‌داری دورکیم و بیلی گراهام است. روش، پیمایشی و ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه‌های استاندارد کییز و محقق ساخته بوده است. داده‌های تحقیق با نرم‌افزار spss  ،مورد تجزیه و با نرم‌‍افزار لیزرل ،آزمون نهایی مدل صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند بین متغیر‌های مستقل با سلامت اجتماعی زنان، رابطه معنا‌داری وجود دارد. نتیجه مدل معادله ساختاری، این بود که با افزایش پایگاه اقتصادی و اجتماعی، سرمایه اجتماعی زنان، بیشتر شده و با افزایش سطح پایگاه اقتصادی و اجتماعی، سلامت اجتماعی ایشان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، خشت، پایگاه اقتصادی-اجتماعی، زنان
|
  • Akbar Rahimipoor*, Hedyeh Mir, SeyyedAbdulmajid Jalaee Pages 7-23

    Without government intervention, grow and achieve high levels of economic wealth is not achievable. Communities where a relatively high level of economic activity has been monopolized by the state, due to bureaucracy, rent-seeking, corruption and inefficiency, have failed to achieve significant economic growth. Easier to say that the involvement of zero or one hundred percent of the state's economy each different reasons to restrict economic growth. Today, unlike in the eighties, economists on issues such as the size of the optimal size of government and small government are concentrated.This study aimed to measure the effect of government size on yields and stock prices in the Tehran Stock Exchange has been done. For comparison, Italy has also been studied. The results show that the size of government in Iran, the stock also increases efficiency and size of government in Italy although higher stock return is negative.

    Keywords: size of government, stock prices, stock returns
  • Mohammadtaghi Nazarpour, Fereshteh Mollakarimi* Pages 25-47

    The Stimman rule is one of the jurisprudential rules of dealing with transactions. The concept of Stimman's rule speaks of non-guarantees. This rule has specific implications for transactions and provides for rules that violate the contract's legitimacy.The main question is what is the application and application of this rule in banking contracts? The research method in this paper is a descriptive-analytic one based on Imamieh jurisprudence sources and seeks to investigate the hypothesis that there are instances of trust rule in banking contracts.The results of the study indicate that, in accordance with the Stimman's rule, in bank-secured contracts, customers are not liable for loss of facilities in the assumption of non-compliance and over-provision unless they are bound by the conditional acceptance. In fact, after converting iodine to iodine, the recipient of the facility is responsible for any defects or defects, even if caused by coercive events.A case study of some of the banking contracts such as civil partnership, Mudarabah and Marabah, which are of the contractual nature of the contract, shows that although the effect and function of the trusteeship rule are accepted in the contract, but by using the conditional capacity of the underwriter, the recipient of the facility becomes the iodine trustee. Has been. Accordingly, customers of the banking system who, according to Stimman's rule, were trustworthy and trustworthy, are obliged to compensate for possible losses even on the assumption of non-compliance. The same thing, that is to say, the guarantee of a person who is trustworthy, contradicts some jurispruden’:ts with the materiality and function of some contracts such as the Mudarabah contract.

    Keywords: Trusted, guaranteed, abusive, Banking contracts
  • Sakineh Sojoodi*, Aylar Jalili Pages 49-70

    Economic growth and income distribution are among the most important variables reflecting the economic status of a society, and much of the economic literature is devoted to studying the variables affecting these two economic criteria. One of the factors influencing these two variables is the financial system. Although many studies have been conducted on the impact of different indicators of financial development on economic growth and income inequality, the impact of the Islamization of financial sytem on these two variables has not received much attention. The main purpose of this study is to investigate the effect of Islamicization of financial markets in Iran and some Islamic countries on economic growth and income distribution of these countries. The results of this study can be used in the economic planning of Islamic countries to advance the goals of economic growth and income distribution. To this purpose, we propose a theoretical framework using a regression model of panel data in selected Islamic countries in the period 2012-2017 and by appling the FGLS method to estimate the effect of Islamization of financial sytem index on Gini coefficient and GDP per capita. The results show that this index has a positive effect on improving income distribution but its effect on GDP growth is not significant.

    Keywords: Financial Islamization, Economic Growth, Income Distribution
  • Parvaneh KamaliDehkordi*, Fereshteh Abdollahi, Abdolkhalegh Ghobeyshavi Pages 71-95

    The role of government in influencing economic activity is undeniable, although it varies widely in economic systems. Productivity is one of the variables affecting government interventions and it greatly affects the overall competitiveness of the economy. This    study investigates the effect of government size on labor and capital factor productivity  in Islamic countries of OPEC during 2018 -2000 using panel data method in both linear and nonlinear methods in Cobb Douglas and Translog mode. So, two models were estimated. In nonlinear  models ,  it shows that labor market and capital productivity   are not moderated by two variables of size of government and capital . In both models, the size of the government has a negative effect on labor productivity and capital markets.  comparing the results of the two   models,  it show that the linear model is preferable to nonlinear and among the linear model states of the Cobb Douglas function based on the significance of the model coefficients and the likelihood and chi-square test statistic is more advantageous. Therefore, considering the estimation results on the influence of state size and other variables, can be it suggested that It can be done by providing facilities to the private sector and facilitating the business climate   , reduce  government  size, it  increases the productivity of the private sector.

    Keywords: State Size - Labor Productivity - Capital Productivity - Panel Data - Islamic Countries
  • Esmaeil Shirali* Pages 97-113

    The purpose of this study was to analyze the sociology of neoliberal policy during the Reformation. This research is a library, descriptive and documentary study and the period under review was the Reform Government (Seventh-Eighth Government). The findings of the study showed that during the reform period of the government's liberal economics approach, regardless of the consequences of its policy making, it has taken over a set of state-owned companies that can be rented out in an underdeveloped economy; Political development somehow got off the economic scene and was not so successful in privatizing it, as people and the private sector really did not get the opportunity to be on the scene. Privatization reform in the government was another form of state-owned monopoly, with managers of the units assigned to the private sector being selected from the heads of state apparatuses and somehow continuing the path of government under the name of privatization. Large loans were made available to specific individuals during this period, and in short, the reality of rentier government and privatization under the banner of "privatization" came to light, while privatization in the Iranian economy remained unaffected by the presence of the private sector. What the researcher has achieved is that there is a direct relationship between privatization in Iran between the seventh and eighth governments and the rent-seeking one.

    Keywords: Reform Government, Policy Making, Neoliberalism, Privatization
  • Abbas SalehArdestani, Majid HatefVahid* Pages 115-140

    Systemic risk is the risk beared by an economic system because of a special organization. This means that a liquidity problem or a financial crisis in one company could trigger a chain of reactions that puts the whole market into trouble. This kind of risk was underestimated until 2008 financial crisis. Now federal regulations exist for controlling this risk of financial institutions. Among diversified methods of systemic risk evaluation, centrality measures have the most accuracy. In this paper, we apply a combined method of systemic risk evaluation using semi-central centrality and Markov clustering method. Results show outperformance of proposed method over classic criterion CoVaR.

    Keywords: Systemic risk, centrality, clustering, Markov, simulation, CoVaR
  • Fateh Habibi*, Sahar Amidi Pages 141-159

    While Islamic banking and finance has started in more than 75 countries globally, unfortunately, a few studies have been conducted about its role in contributing to the real economy in these countries. A developed Islamic financial system will mobilise more investment funds and allocate to real economy, thereby enhancing investment and real sector growth. A healthy and profitable real sector will led to more yield and grater performance of the Islamic banks. Therefore, Islamic banking should be considered as a potentially progressive monetary structure. The aim of this study is to investigate the effect of Islamic Finance on real economy (Industrial Production Index) using the autoregressive distributed lag model (ARDL) approach to cointegration for 2005:Q4 to 2015:Q4.The results show that a long-run relationship exists among variables and short-term and long-term effects of independent variables on the real economy is coordinated. The results show that the impact of Islamic banking deposit volumes and trade openness on the real economy (industrial production Index) in Iran has a negative and positive respectively.

    Keywords: Islamic Banking, Industrial production Index, ARDL model, Iran
  • Elaheh Daneshfar, Parastoo Mohammadi* Pages 161-179

    The purpose of this paper is to examine the factors affecting self-control and its evaluation in the operational supervision system of  participatory contracts. In this study, by combining the Herzberg theory and the belief system, a conceptual model consisting of five stages in the four supervisory levels of the bank is presented. In this research, a survey method is used to measure self-control and investigate the relationships of self-control variables. The results of this study show that each of the health factors, motivational factors and beliefs of the individuals have a direct relationship with self-control for commitment to the organization. Another result of the questionnaires is that the level of self-control among inspectors is highest, followed by the assessors, branch heads and finally the credit officers respectively.

    Keywords: Beliefs, Herzberg two-factor theory, Motivational parameters, Self-control, Supervision
  • Mohammad Ghafarifard, Mohammadyusoaf Khashee*, Ramezan Safdari, Mohammad Nasim Alameh Pages 181-200

    Theoretical studies show that religious capital is the most important capital of a society. Today, communities need direct focus on religious capital to grow and develop its economy. Because the religious capital, the origin of which is the heart faith, makes the trust between people increases, risk and uncertainty, and individuals gain greater utility from performing religious recommendations. Over time these religious recommendations are established in the form of a new law and norms in society, which consequently accelerates growth and economic development in society. in this research, according to its theoretical basics, first to examine the religious capital and its indices in the DELPHI method, then using AHP method, religious capital indices have been made using Expert choice software. the three indices of religious capital, which have the highest characteristics from the perspective of experts, Qarzulhasanah deposit, the amount of Zakat and the number of Martyrs in the first to third, respectively. then, according to the data collected by 2015 using TOPSIS model, the ranking of Iran provinces has been done. the first to third of which includes the most religious capital is Yazd, south Khorasan and Qom

    Keywords: Religious capital, Religious capital indicators, Ranking, AHP, TOPSIS
  • Hossein Hamdi*, Milad Soltani Pages 201-218

    Whe the Bank is obliged to apply certain contracts as specified in the Law on Banking Operations to finance its economic activities, first to attract monetary resources as investment funds from the community and then as Advocate applicants from these resources. In note 23 of the Law on Continuous Improvement of the Business Environment Act, 2011, the Central Bank is required to regulate uniform banking contracts to maintain contractual fairness, as one of the objectives of banking and credit-based banking is to establish fair and equitable banking. The correct flow of money and credit has been in the health, growth and economy of the country. The central bank has done its job. The purpose of this article is to study these contracts in order to measure the level of achievement of justice and progress of the Iranian economy. The findings of this article indicate that in these sample contracts, contractual justice was not respected and the bank maintained its dominant position and that there were some conditions that were incorporated in the interest of the bank in any way to the benefit of the bank and the wisdom of usury sanctions. It hurts. The usury of all profits comes from the overruns and abuses that the sacred law of Islam and the laws of Iran have forbidden. They need to be truly equitable in order to achieve the economic progress of uniform bank accession agreements.

    Keywords: Sample contract, contractual justice, usury, bank
  • SEYEDEH MARZIYEH Abedi, Meysam Musai*, Ali Baghaei Sarabi, Bahram Ghadimi Pages 219-243

    Social health is affected by the social conditions of society. One of the important issues in development today is social health, which along with physical, mental and spiritual health has found a wide role and importance. Health has a broad meaning and its definition is influenced by the level of awareness and attitude of societies with different geographical and cultural conditions. The theoretical approaches of this research are based on Keyschr(chr('39')39chr('39')) theories of social health, Durkheim and Billy Grahamchr(chr('39')39chr('39'))s theories of religiosity. The method, survey and data collection tool were standard Keys and researcher-made questionnaires. The research data were analyzed with SPSS software and the final test of the model was performed with LISREL software. The results showed that there is a significant relationship between independent variables and womenchr(chr('39')39chr('39'))s social health. Also, the result of the structural equation model was that Economic and social status, womenchr(chr('39')39chr('39'))s social capital increases, and as the level of economic and social status increases, their social health increases.

    Keywords: Social health, khesht, socio-economic base, women