فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تهمینه احسانی فر، مهنا شاهمرادی، سمیه شهبازی، فرحناز رستمی* صفحات 568-581

    گردشگری روستایی راهکاری جدید در نظریه‏های توسعه برای توانمندسازی و ظرفیت‏سازی در مناطق روستایی به شمار می رود. در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های گردشگری روستایی استان کرمانشاه با بهره جستن از پارادایم کیفی و روش نظریه بنیانی در بازه زمانی بهار و تابستان سال 1396 انجام شد. جامعه موردمطالعه پژوهش را کارشناسان و متخصصان گردشگری استان کرمانشاه تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ترکیبی، 15 نفر از آنان انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند صورت گرفت که تا رسیدن به سطح اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه وتحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. پدیده ناشناخته ماندن فضای گردشگری روستایی استان کرمانشاه، موضوع اصلی بود که پژوهشگران در مرور و بازخوانی یادداشت های میدانی خود، مکررا با آن برخورد داشتند. همچنین در این بررسی با بهره گیری از مدل پارادایمی شرایط زمینه ای، شرایط علی (همچون: ناکارآمدی فرآیند هدایت سرمایه گذاران و کارآفرینان در حوزه گردشگری روستایی، ناکارآمدی فرآیند هدایت سرمایه گذاران و کارآفرینان در حوزه گردشگری روستایی، کمبود امکانات زیرساختی در روستاها)، شرایط مداخله گر (نظیر: سالخوردگی و کاهش جمعیت روستایی، مالکیت خصوصی اراضی و مسائل و مشکلات امنیتی)، راهبردها و پیامدهای مرتبط با این پدیده همچون مهاجرت روزافزون به شهرها، افزایش تقاضا برای مشاغل غیرمفید و کاذب و رکود اقتصادی روستاها، نارضایتی از شرایط زندگی و زیست اقتصادی و ناشناخته ماندن ظرفیت های طبیعی، فرهنگی و گردشگری روستاها، مورد واکاوی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کارآفرینی، استان کرمانشاه، نظریه زمینه ای
  • علی اکبر حیدری، سیدعلیقلی روشن*، نادر نادری صفحات 582-595

    گردشگری حاوی ظرفیت های پویا برای اشتغال و کارآفرینی روستایی است. با پیوند گردشگری و جاذبه های روستایی به واسطه شناسایی عوامل آمیخته های بازاریابی می توان گردشگران بالقوه را شناسایی و جذب مقصد موردنظر کرد. هدف از انجام این پژوهش تاثیر بازاریابی گردشگری (محل و مردم) بر توسعه کارآفرینی روستایی در منطقه پرجاذبه ریجاب استان کرمانشاه است. این تحقیق از اولین پژوهش ها در این حیطه است که فضای یکی از مناطق نمونه گردشگری روستایی را به عنوان مقصد گردشگران خارجی برگزیده است. با بررسی پیشینه و مبانی نظری، متغیرهای تحقیق مورد شناسایی قرار گرفتند و سپس مدل تحلیلی تحقیق با توجه به مصاحبه های به عمل آمده با مسئولین و همچنین شاخص ها و نتایج پژوهشگران (اکثرا سال های 1394 تا 1396) طراحی شد. داده ها پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه محقق ساخته در جامعه آماری که به صورت هدفمند و جمعیت شمار و با توجه به سه شاخص : مسئول بودن، دولتی و اجرایی بودن و کارآفرین صنعت گردشگری انتخاب و جمع آوری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها آماری توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS برای استفاده شد. برازش مدل ها با ریشه میانگین مجذور باقیمانده های استانداردشده (SRMR)، آزمون برازش دقیق مدل (EMFT)، شاخص برازش هنجار (NFI) و ریشه میانگین مجذور ماتریس کوواریانس باقیمانده ها (RMS_Theta) انجام گرفت. نتایج نشان می دهد که بعد مکان با 51 درصد و بعد مردم با 52 درصد بر توسعه کارآفرینی روستایی منطقه ریجاب استان کرمانشاه موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: بازاریابی گردشگری، مکان، مردم، توسعه کارآفرینی روستایی، منطقه ریجاب استان کرمانشاه
  • حبیب محمودی چناری*، سیدحسن مطیعی لنگرودی، حسنعلی فرجی سبکبار، مجتبی قدیری معصوم، مجید یاسوری صفحات 596-613

    گردشگری کشاورزی یکی از اشکال گردشگری روستایی است که در گروه گردشگری خاص یا جایگزین قرار می گیرد. امروزه گردشگری کشاورزی در جهان به عنوان راهبردی برای بهبود اوضاع اقتصادی، اجتماعی و زیستی روستاها تلقی می گردد. این پژوهش با هدف سنجش ظرفیت محیط روستاهای شهرستان ماسال برای توسعه گردشگری کشاورزی با تکیه بر 6 شاخص؛ چشم انداز جاذبه های طبیعی، چشم انداز جاذبه های انسان ساخت، ظرفیت گردشگرپذیری، امکانات اقامتی و تفریحی، امکانات و خدمات زیرساخت، آثار تاریخی - فرهنگی، تلاش می کند تا وضعیت کلی روستاهای شهرستان ماسال را ازنظر امکان شکل گیری و توسعه گردشگری کشاورزی در آن ها ارزیابی نموده و مستعدترین نواحی را مشخص نماید. جامعه آماری شامل تمام نقاط روستایی شهرستان ماسال است. شهرستان ماسال دارای 108 نقطه روستایی بوده که بر اساس نمونه گیری در مطالعات توصیفی، 20 درصد روستاها، یعنی 20 روستا با توجه به موقعیت قرارگیری نسبت به شاخص ارتفاع - توپوگرافی (جلگه ای، کوهپایه ای و کوهستانی) به عنوان نمونه مشخص شده اند. این پژوهش، کاربردی و دارای رویکرد کمی است و برای تحلیل داده ها از مدل های تصمیم گیری چندشاخصه (MADM) با روش های غیرجبرانی DEMATEL, ANP به صورت ترکیبی و با عنوان ANP-DEMATEL و نرم افزار MATLAB استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که مناطق روستایی شهرستان ماسال از ظرفیت خوبی برای توسعه گردشگری کشاورزی برخوردار هستند و این امر در نواحی کوهپایه ای و جلگه ای با شدت بیشتر و در نواحی کوهستانی با توجه به کمبود امکانات و نبود سکونت دائمی با شدت کمتری جریان دارد.

    کلیدواژگان: ظرفیت سنجی، گردشگری کشاورزی، گردشگری مزرعه DEMATEL، شهرستان ماسال
  • منیژه کرمی، حسین آگهی، لاله صالحی* صفحات 614-633
    کیفیت زندگی در ارتباط تنگاتنگی با مباحث اقتصادی بوده و این موضوع در مناطق کم برخوردار مانند مناطق روستایی اهمیت بیشتری دارد. ازاین رو، هدف کلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر اعتبارات بانک کشاورزی بر کیفیت زندگی روستاییان شهرستان زنجان بود. نمونه آماری پژوهش شامل 29 تن از دریافت کنندگان اعتبارات بانک کشاورزی بودند که به روش ارجاع زنجیره ای تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. پژوهش حاضر ازنظر روش از نوع پژوهش های کیفی است و برای تحلیل محتوای مصاحبه ها از روش ترکیبی تحلیل روایت و اسنادی استفاده شده است. ابزار تجزیه وتحلیل داده ها، تحلیل تماتیک با استفاده از شبکه مضامین و تحلیل مقایسه ای بود. روایی درونی ابزار پژوهش از راه اعتباریابی توسط اعضا و فرایند مثلث سازی؛ و روایی خارجی از راه تکنیک حداکثر تنوع در انتخاب نمونه ها تایید شد. یافته ها نشان داد که تاثیر اعتبارات بر کیفیت زندگی بر پایه میزان و نوع اعتبارات با هم متفاوت است. دریافت اعتبارات خرد جاری در کوتاه مدت به بهبود کیفیت تولید و کیفیت سلامت و امنیت کمک کرده؛ درحالی که در بلندمدت، به دلیل انحراف در کارکرد موجب محرومیت نسبی افراد شده و کیفیت زندگی آنان کاهش یافته است. دریافت اعتبارات خرد سرمایه ای به دلیل ایجاد اشتغال و درآمد پایدار زمینه ساز دسترسی به امکانات و شرایط لازم جهت بهبود کیفیت زندگی در کوتاه مدت شده است. این اعتبارات در طول زمان به بهبود کیفیت زندگی افراد روستایی و رضایتمندی آن ها از زندگی کمک کرده است. دریافت اعتبارات کلان سرمایه ای نیز بهبود کیفیت اشتغال و درآمد، کیفیت دارایی ها، کیفیت سلامت و امنیت، کیفیت روابط اجتماعی و کیفیت محیطی را موجب شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اعتبارات بانک کشاورزی، زنجان، تحلیل مضامین، ارتباطات اجتماعی
  • محمد شوکتی آمقانی*، مسلم سواری، نسیم امیری، شاپور ظریفیان صفحات 634-649

    اجرای طرح یکپارچه‏ سازی اراضی با هدف تجمیع قطعات پراکنده کشاورزان خرده‏ مالک و به حداقل رساندن تعداد آن ها سابقه‏ای طولانی دارد اما پذیرش اجرای این طرح توسط جامعه کشاورزان تحت تاثیر عوامل گوناگون قرار دارد که بایستی در اجرای طرح یکپارچه ‏سازی مدنظر قرار گیرد. هدف این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر پذیرش طرح یکپارچه‏ سازی اراضی است تا بتوان راهکارهای مناسب جهت اجرای مطلوب این طرح را ارائه نمود. جامعه آماری این تحقیق را گندم‏کاران شهرستان شوش از توابع استان خوزستان تشکیل داد (2000=N). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی- مورگان322 نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین کشاورزان مناطق روستایی شهرستان شوش انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از نظرات گروهی از پژوهشگران دانشگاهی و متخصصان حوزه مدیریت اراضی موردبررسی، بازبینی و اصلاح قرار گرفت. جهت برآورد تاثیر متغیرهای مختلف بر روی پذیرش طرح از الگوی لوجیت استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای میزان درآمد، مالکیت ماشین‏های کشاورزی، داشتن شغل غیرکشاورزی، فاصله بین قطعات، سطح تحصیلات، شرکت در کلاس های ترویجی و داشتن آگاهی نسبت به مزایای طرح تاثیر مثبت و معنی داری بر پذیرش طرح یکپارچه‏ سازی اراضی از سوی گندم‏کاران دارد و در مقابل متغیرهایی همچون میزان تجربه کشاورزان، تعداد قطعات، میزان وام دریافتی و تعداد اعضای خانوار دارای اثر منفی بر احتمال پذیرش این طرح هستند. نتایج حاصل از مدل ADOPT نشان داد که3/9 سال زمان لازم هست تا طرح یکپارچه‏ سازی در شهرستان شوش توسط 98 درصد کشاورزان موردپذیرش قرار بگیرد. در پنج سال اول شروع طرح در شهرستان شوش 2/66 درصد از کشاورزان این طرح را پذیرش خواهند نمود. لازم به ذکر است که چهار سال زمان لازم است برای اینکه 50 درصد کشاورزان موردمطالعه طرح را بپذیرند.

    کلیدواژگان: ردی اراضی، پراکندگی اراضی، یکپارچه‏ سازی اراضی، تجمیع اراضی، تحلیل لوجیت
  • امیرحسین علی بیگی*، سمیه دشتستان، محبوبه خیراللهی صفحات 650-665

    هدف این پژوهش آمیخته، شناسایی و اولویت بندی آسیب های مدیریت مشارکتی آبیاری در بین تعاونی های آب بران دشت میان دربند شهرستان کرمانشاه است. جامعه مورد مطالعه بخش کیفی افراد صاحب نظر در زمینه تعاونی های آب بران و مدیریت مشارکتی آبیاری به تعداد 15 نفر با انتخاب هدفمند بود. جامعه آماری بخش کمی نیز، 688 نفر از اعضای تعاونی های آب بران منطقه میان دربند بودند که تعداد 245 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختارمند و پرسشنامه محقق ساخته بود. یافته های بخش کیفی نشان داد آسیب های عنوان شده به دو دسته آسیب های مربوط به تعاونی ها و اعضا (آسیب های درونی) و آسیب های مربوط به سازمان و ارگان های مرتبط با مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی (آسیب های بیرونی) تقسیم شدند. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده بخش کمی، مهم ترین آسیب های تعاونی های آب بران عبارت اند از: عدم برگزاری جلسات هیئت مدیره و مجمع عمومی، نارضایتی از سیاست گذاری های مدیریتی شبکه، بی اعتمادی اعضای تعاونی نسبت به یکدیگر، عدم تحویل به موقع آب در طول فصل زراعی، یکنواخت نبودن توزیع آب در تمام شبکه، بالا بودن نرخ آب بها و عدم اختصاص اعتبارات بلندمدت از طرف دولت برای احیای منابع آب. به منظور دسته بندی تعاونی های آب بران از لحاظ میزان تاثیرپذیری از آسیب های شناسایی شده از تحلیل خوشه ای استفاده شد. تعاونی ها بر اساس میزان تشابهی که از نظر تاثیرپذیری از آسیب ها داشتند در 5 خوشه  قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آب، آسیب شناسی، تعاونی آب بران، دشت میان دربند، تحلیل خوشه ای
  • حسین طالبی، عباس امینی*، سیدهدایت الله نوری صفحات 666-683

    هدف از این مطالعه بررسی منابع آب کشاورزی در اختیار روستاهای منطقه و تغییرات آن و سپس بررسی رابطه آن با سایر تغییرات ایجادشده در روستاهای دهستان موردمطالعه و در بازه زمانی 1385 تا 1395 است. استفاده از روش های کتابخانه ای و پایشی برای بررسی وضعیت منابع آب کشاورزی و میزان تغییرات آن و سپس مراجعه مستقیم به جامعه موردمطالعه و گردآوری اطلاعات موردنظر برای ارزیابی اثرات تغییر در منابع آب از طریق پرسشنامه ای که روایی آن به تایید کارشناسان و صاحب نظران رسید. یافته ها نشان می دهد ارتباط معنی داری میان تغییر در منابع آب کشاورزی با تغییرات جمعیتی در روستاها وجود ندارد، اما تغییر میزان دسترسی به این منابع منجر به افزایش تنش های اجتماعی، افزایش انگیزه های مهاجرت، کاهش سطح زیرکشت، کاهش رضایتمندی از زندگی و افزایش هزینه های بهره برداری از منابع آب منجر شده است اگرچه در حال حاضر به تغییر الگوی کشت منجر نشده است. درنتیجه باید تدابیر لازم با در نظر گرفتن ارتباط میان این شاخص ها مدنظر سیاست گذاران قرار گیرد و ضمن تقویت قدرت انطباق روستاییان با شرایط کمبود آب به افزایش سرمایه های اجتماعی و آموزش توجه ویژه ای داشت.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب کشاورزی، حوضه آبریز سلفچگان- نیزار، دهستان نیزار، استان قم
  • سودابه احمدی، طاهره صادقلو*، حمید شایان صفحات 684-697

    بررسی و مطالعه روستاها و تحولات کالبدی و بصری آن ها نمایانگر دخالت عوامل مختلفی است که گاه در حیطه اختیار روستائیان و گاه خارج از آن است. این عوامل از جهات مختلف روستاها را هدف قرار می دهند که منظر و تغییر آن یکی از این ابعاد است. هدف پژوهش حاضر شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر تغییر منظر کالبدی روستاهای حاشیه کلان شهر مشهد است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری تحقیق را 13 روستای واقع در 5 کیلومتری حاشیه شمالی شهر مشهد تشکیل می دهند که از طریق نرم افزار GIS تعیین شده اند و مبنای مطالعه و تعیین حجم نمونه قرار گرفتند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای است که شامل دو گروه عوامل درونی و بیرونی به عنوان متغیر مستقل تحقیق و شاخص های متغیر منظر به عنوان متغیر وابسته است. نتایج تحلیل داده های حاصل از تکمیل پرسشنامه در بین 228 نفر از ساکنین روستاهای موردمطالعه بیانگر این است که تغییر منظر و چشم انداز کالبدی در اغلب روستاهای موردمطالعه بالاتر از حد متوسط رخ داده است و بیشترین تغییرات منظر در شاخص تغییر کاربری اراضی روستایی صورت گرفته است. با توجه به نتایج همبستگی پیرسون مشخص شد بین تغییر عوامل درونی و بیرونی با تغییر منظر روستاها به ترتیب 482/0 و 551/0 رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. نتایج مدل ساختاری نشان داد که متغیر نیروهای ملی و فراملی از بعد بیرونی با ضریب 312/0 بیشترین تاثیر را بر تغییر منظر و چشم انداز کالبدی دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، منظر، تاثیر کلان شهر، عوامل درونی و بیرونی، تغییرات کالبدی
  • مهناز محمدزاده، حسین شعبانعلی فمی*، ناصر مطیعی، محمدرضا سنجابی صفحات 698-713

    دامپروری ارگانیک استفاده توام از تجربیات سنتی و اطلاعات علمی جدید برای کاهش مصرف سموم و مواد شیمیایی در تولید فرآورده های دامی ازجمله شیر ارگانیک است که این روزها به عنوان محصولات پرمخاطب در کشورهای اروپایی و برخی کشورهای آسیایی در دسترس مردم قرار دارد. هدف از انجام تحقیق حاضر شناسایی پتانسیل ها و الزامات تولید شیر ارگانیک در نواحی روستایی و عشایری از دیدگاه کارشناسان بخش دامپروری استان اردبیل بوده و به روش توصیفی - همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کارشناسان امور دام سازمان جهاد کشاورزی و شرکت های خدمات مشاوره ای دامپروری استان اردبیل تشکیل دادند (200= N) که تعداد 130 نفر بر اساس جدول نمونه گیری کرجیسی و مورگان تعیین شد برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید که روایی صوری آن توسط اساتید صاحب نظر و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (85/0 تا 94/0). نتایج تحقیق زمینه های مختلف اقتصادی، زیست محیطی، فنی، تولیدی و پتانسیل محصول را جهت تولید شیر ارگانیک شناسایی نمود. دیگر یافته ها، الزامات اجتماعی، اقتصادی، تحقیقاتی، قانونی، نهادی و آموزشی و اطلاع رسانی را در روند به کارگیری و ساماندهی زمینه های تولید شیر ارگانیک در استان نشان دادند. با توجه به نتایج، استان اردبیل زمینه های مستعدی برای تولیدات دامی ارگانیک من جمله شیر ارگانیک را دارد که مستلزم ایجاد زیرساخت هایی بنیادین در حیطه های مختلف است.

    کلیدواژگان: الزامات تولید، شیر ارگانیک، نواحی روستایی، نواحی عشایری، استان اردبیل
  • ناصر ولی زاده، حمید کریمی*، راضیه نامدار، لطیف حاجی صفحات 714-727

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر جهت‎گیری‎های ارزشی - فرهنگی (تقدیرگرایانه، فردگرایانه، مساوات‎طلبانه و پایورمحورانه) و نگرانی محیط‏زیستی در زمینه حفاظت خاک بر رفتار حفاظت از خاک کشاورزان بود. جامعه آماری موردمطالعه کشاورزان روستاهای شهرستان میاندوآب بودند (22750  =N) که 378 نفر از آن ها با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای انتخاب نمونه‎ها از روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎ای با انتساب متناسب استفاده شد. ابزار پژوهش پرسشنامه‎ای بود که روایی آن با استفاده از نظرات متخصصان دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده یک مطالعه راهنما و ضرایب آلفای کرونباخ محقق گردید (91/0≤ α ≤ 73/0). نتایج نشان داد نگرانی محیط‎زیستی در زمینه حفاظت خاک اثر مثبت و معنی‎داری بر روی رفتار حفاظت خاک داشت. افزون بر این، جهت‎گیری‎های ارزشی مساوات‎طلبانه و پایورمحورانه در زمینه حفاظت خاک دارای اثرات مثبت و معنی‎داری بر نگرانی محیط‏زیستی در زمینه حفاظت خاک هستند. این در حالی بود که جهت‎گیری‎های فردگرایانه و تقدیرگرایانه در زمینه حفاظت خاک اثراتی منفی و معنی‎دار بر نگرانی محیط‏زیستی در زمینه حفاظت خاک داشتند. درنهایت متغیرهای مستقل موجود در چارچوب پژوهش توانستند 5/42 درصد از تغییرات متغیر وابسته رفتار حفاظت خاک را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: حفاظت خاک، نگرانی محیط‎ زیستی، کشاورزان، شهرستان میاندوآب
  • یاشار ذکی*، سیدعباس احمدی، محمدجلال عباسی شوازی، زهرا ادیب نیا صفحات 728-739

    برای ایران که در طی چهل سال اخیر تغییرات مهم جمعیتی را تجربه کرده، مهاجرپذیری از موضوعات مهم جمعیتی و سیاسی آن به شمار می آید. گر چه در طی سال های پس از انقلاب، ایران شرایط ثبات دایمی را تجربه نکرده و به طور مستمر با مسایلی مانند جنگ و تهدید و تحریم رو به رو بوده است، اما تاکنون مامن پناهندگان کشورهای همجوار و غیرهم جوار بوده است. این مهاجران پناهندگانی هستند که نتیجه جنگ و ناآرامی داخلی و بین المللی و یا حوادث طبیعی در کشورهای افغانستان، عراق و پاکستان هستند. به جز این سه گروه عمده، مهاجرانی از سایر کشورها نیز در نواحی شهری و روستایی حضور دارند. در این پژوهش برای شناسایی الگوی فضایی سکونت گزینی مهاجران از آماره موران I استفاده شده و برای نمایش محلی نقاط داغ ترکیب جمعیتی مهاجران، از آماره *Getis-Ord Gi استفاده شده است. نتایج پژوهش به ما نشان داد که الگوی سکونت گزینی هم در نواحی روستایی و هم در نواحی شهری، از تمرکز به سمت پخش در حال حرکت است. همچنین در بررسی محلی شاخص ترکیب جمعیت اتباع به ایرانی برای نواحی روستایی 27 شهرستان با امتیاز 3 و برای امتیازهای 2 و 1 هر کدام سه شهرستان شناسایی شده و 34 شهرستان با امتیاز 3 ،10 شهرستان با امتیاز 2 و 10 شهرستان با امتیاز یک در نقاط داغ شاخص قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سکونت گزینی مهاجران، روستا، شهر، Moran's I، Hotspot
  • لیدا شرفی*، کیومرث زرافشانی، مرضیه کشاورز، حسین آزادی، استون ون پاسل صفحات 740-753

    خشکسالی ازجمله بلایایی است که بیشترین خسارات مالی را در ایران برجای می گذارد. بااین وجود، برنامه های مدیریت خشکسالی عمدتا بر پایه مدیریت بحران استوار است. درحالی که می بایست جهت گیری برنامه ریزی های خشکسالی به سمت مدیریت ریسک که یکی از مهم ترین ارکان آن، سامانه هشدار زودهنگام است، تغییر جهت یابد. در سامانه هشدار زودهنگام، اطلاعات به موقع برای افرادی که در معرض مخاطره قرار دارند، فراهم می شود تا بدین طریق بتوانند ریسک را کاهش دهند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی سازوکار تولید و نشر اطلاعات سامانه هشدار زودهنگام خشکسالی در شهرستان کرمانشاه انجام شد. بدین منظور، از رویکرد کیفی (روش مطالعه موردی و روش اسنادی) بهره گرفته شد. جامعه موردمطالعه شامل کارشناسان سازمان هواشناسی، جهاد کشاورزی، شرکت آب منطقه ای، نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، بانک کشاورزی، صداوسیما، اداره بحران و فرمانداری (26 نفر) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری موارد ویژه انتخاب شدند. نتایج نشان داد ارائه اطلاعات و هشدار خشکسالی و مدیریت آن در قالب یک سیستم سازمان یافته در شهرستان کرمانشاه توسعه پیدا نکرده و گاهی سازمان ها به صورت مستقل و جزیره ای، اقداماتی را انجام می دهند و اطلاعاتی را به بهره برداران منتقل می کنند، بدون اینکه به شرایط محلی منطقه، نیازها و واکنش کشاورزان نسبت به این هشدارها توجهی داشته باشند. دستاوردهای این تحقیق می تواند گامی موثر در راستای طراحی سامانه هشدار زودهنگام خشکسالی در استان کرمانشاه باشد که به توانمندسازی کشاورزان جهت اقدامات به موقع و مناسب جهت کاهش ریسک خشکسالی منجر گردد.

    کلیدواژگان: خشکسالی، ریسک، سامانه هشدار زودهنگام، مدیریت ریسک
|
  • Tahmineh Ehsanifar, Mohanna Shahmoradi, Somayeh Shahbazi, Farahnaz RostamiGhobadi * Pages 568-581

    Rural tourism is a new approach in development theories for building empowerment and capacity for rural areas. The present research was done in a spring and summer of 2017 to identify the challenges of rural tourism of Kermanshah province by applying qualitative paradigm and fundamental theory method (Grounded theory). Tourism experts and specialists of Kermanshah province make the study population in which 15 subjects were selected using purposeful combination sampling method. Data collection was carried out through an in-depth and semi-structured interview, which continued to reach theoretical saturation level. Data analysis was performed through three open, axial and selective coding steps. The phenomenon of the environment in rural tourism of Kermanshah province remaining unknown was the main issue that the researchers repeatedly encountered in reviewing and revising their field notes. Moreover, the underlying conditions; causal conditions (the inefficiency of the process of guiding investors and entrepreneurs in rural tourism and the lack of infrastructure facilities in rural areas); interventional conditions (aging and rural population decline, land ownership and security problems); strategies and outcomes related to this phenomenon, such as an increase in urban migration, demands for unprofitable or false jobs, rural depopulation, dissatisfaction with living conditions and economic inhabitancy, and unidentified natural, cultural and tourism potentialities of the villages were explored by the use of the paradigmatic model in this study.

    Keywords: Rural Tourism, Entrepreneurship, Kermanshah province, Granded theory
  • AliAkbar Heidary, SeyyedAligholi Rowshan *, Nader Naderi Pages 582-595

    Tourism contains dynamic perspectives and the opportunity for the employment and development of rural entrepreneurship that can be highlighted by recognizing mixed marketing factors to recognize and absorb the destination. The purpose of this study is to investigate the impact of tourism marketing (Place and People) on rural entrepreneurship in Rijab, Kermanshah province. This is a survey of experts in this field (travel and rural entrepreneurship) that can be used to travel with your family. This concept provides you with theoretical predictions, research, research and investigation using consulting and decision-making services to allow you to conduct the interview and use financial resources and consulting in this area. After the validation and reliability of the questionnaire, extreme data is gathered purposefully and considering three factors including being responsible, being doable, and being entrepreneurship in tourism industry. SPSS software and Smart PLS were applied to analyze the descriptive and inferential data. Models are fitted by referring to mean root of standardized residual squared root (SRMR), Model Fitting Penalty (EMFT), Normal Fitting Store (NFI) and your root squared covariance matrix (RMS_Theta). The results of data analysis show that location dimension with 51% and people dimension with 52% were effective on rural entrepreneurship development in Rijab region of Kermanshah province.

    Keywords: Tourism Marketing, location, People, Rural Entrepreneurship Development, Rijab
  • Habibi MahmoodiChenari *, SeyyedHasan MotieeLangrodi, HassanAli FarajiSabokbar, Mojtaba GhadiriMasoum, Majid Yasoori Pages 596-613

    Agritourism is a kind of rural tourism that is located in a particular tourism or alternative tourist group. Today, agritourism is considered as a strategy to improve the economic, social and biological conditions of villages in the world. The present paper aims at assessing the capacity of Masal rural environment for the development of Agritourism based on 6 indicators: The landscape of natural attractions, the landscape of man-made attractions, tourist capacity, accommodation facilities and amenities, infrastructure facilities and services, and historical-cultural monuments in order to not only evaluate the general status of Masal villages in terms of the possibility of making and developing agricultural tourism but also identify the most susceptible areas. The statistical population consists of all rural areas of Township Masal. The Township Masal has 108 rural spots. Based on sampling in descriptive studies, 20% of the villages, 20 villages, have been identified as samples, depending on the location of the elevation -topography (Plain, foothills and mountains) indices. The Present study is a kind of applied research with a quantitative approach which has been used to analyze the data from multi-factor decision-making models (MADM) with non-predictive methods DEMATEL, ANP, and ANP-DEMATEL. The findings showed that rural areas of Masal have a good capacity for agritourism development. However, the foothill regions and the hillsides are better than the mountainous area.

    Keywords: Capacity measurement, Agritourism, farm tourism, DEMATEL, Township Masal
  • Manijeh Karami, Hosain Agahi, Laleh Salehi * Pages 614-633
    Quality of life (QoL) is highly depended on individuals’ economic condition. Therefore, this subject is so important at lesser areas such as rural regions. Therefore, the purpose of this study was to analyze the effect of agricultural bank credits on farmers’ QoL in Zanjan rural regions. 29 farmers who received bank credits were selected as sample by using purposeful sampling method. The inquiry as qualitative study used narrative and documentary analysis to analyze content of interviews. The thematic analysis, content network and comparative analysis were used as a tool to analyze relationship among modified contents. Internal validity was approved using of triangulation process and as well as the external validity by maximum variation technique in sample selection. The findings showed that the effect of credits on the farmers’ QoL varies based on the type and amount of credits. While short-term microfinance payments led to improving the production quality, health, and safety; in long term, led to relative deprivation and decreases the farmers’ QoL due to the deviations in the functioning of the credits. Due to creation of stable employment and income, micro capital credits have led to improving of the Farmers’ QoL. Finally, macro capital credits affected income, health quality, safety, quality of social relation, and environment which have an important role in increasing of QoL in the village regions.
    Keywords: quality of life, Agricultural bank credits, Zanjan, Content analysis, Social relationships
  • Mohammad ShokatiAmghani *, Moslem Savari, Nasim Amiri, Shapoor Zarifian Pages 634-649

    The implementation of land consolidation plan with the aim of integrating the dispersed parcels of smallholder farmers and minimizing their number has a long history, but the adoption of the implementation of this plan by the farmers community is affected by various factors that must be addressed in the implementation of the LC plan to be placed. The purpose of this research is to identify the factors affecting the adoption of LC plan in order to provide suitable solutions for the implementation of this plan. The statistical population of this research was wheat growers of Shoosh county of Khuzestan province (N=2000). The sample size was estimated 322 people by using Krejsi-Morgan table. They were selected by simple random sampling among farmers in rural areas of Shoush. The research instrument was a questionnaire whose validity was reviewed and corrected by using a group of academic researchers and experts in the area of land management. The logit model was used to estimate the effect of different variables on the adoption of the LC plan. The results of this study showed that income variables such as the ownership of agricultural machinery, non-agricultural occupation, distance between parcels, educational level, participation in extension classes and having knowledge about the benefits of the LC plan have a positive and significant effect on the adoption of LC plan. Variables such as farmers' experience, number of components, the amount of loans received and the number of household members have a negative effect on adopting LC plan. The results of the ADOPT model showed that 9.3 years are needed to consolidate the Shooshtar county by 98 percent of the farmers. In the first five years of the plan, 66.2 percent of the farmers will accept the plan in Shushtar. It should be noted that we need four years to make 50% of the farmers adopt LC plan.

    Keywords: Fragmentation, Land Dispersion, Land Consolidation, land reallocation, Logit Analysis
  • AmirHossein Alibaygi *, Somayeh Dashtestan, Mahboobeh Kheirollahi Pages 650-665

    The main purpose of this mixed research was to identify and prioritize the damage of participatory irrigation management among water users' cooperatives in Mian-Darband Plain of Kermanshah Township. The population for qualitative phase consisted of experts and Informant at Kermanshah Regional Water Organization (N=15). Sampling method for this phase was purposeful. Population of quantitative part was members in water users' cooperatives of Mian Darband (N=688) that a sample of 245 was selected by stratified random sampling method. The data collection tool was semi-structured interview and a researcher-made questionnaire Based on the findings from the qualitative part, the damage expressed by the members of water cooperatives was divided into two categories, including the damage related to cooperatives and members (internal damage) and damage related to organization and related organs to the management of irrigation and drainage networks (external damage). According to the results of the quantitative apart, the most important damages which threaten the cooperatives were: not holding of management board meetings and general assembly, dissatisfaction with policy of management networks, distrust among members of cooperation, lack of timely delivery of water during the growing season, lack of uniformity in water distribution, high water pricing, not delivering long-time credits by government for recovering water resources. Water- user Cooperatives Cluster analysis was used in five clusters to determine the extent of identified impacts.

    Keywords: Water, pathology, Water users' cooperative, Mian-Darband Plain, Cluster Analysis
  • Hosain Talebi, Abbas Amini *, HedayatAlah NouriZamanAbadi Pages 666-683

    According to studies conducted by the International Water Management Institute, 65 countries with a population of over 7 billion will be facing water scarcity in 2050, which means that even with the highest efficiency and productivity, there will be a problem to meet the water needs. About 25 percent of world population, including Iran, is in this group. In this research, the indices were identified for measurement using the library method and the research background. Measurement of the indices and changes was done through the data from the general census in 2006 and 2016, comparing aerial photos, questionnaires, and field studies. Changes in access to water resources have led to different reactions to balance and adapt to new conditions. Investigating the sample population of the study showed that the change in agricultural water resources did not significantly change the population in rural areas, which could be due to different conditions of the region, including its proximity to Qom and its effects. Increasing the cost of exploiting water resources, such as increasing the depth of wells, dredging of aqueducts, and covering creeks, etc. are also associated with the change of water resources, and more importantly, these measures are related to life satisfaction and the immigration incentives and job opportunities. Generally, it is concluded that facilitation measures should be taken for producers to reduce their operating costs, to increase life satisfaction level and job opportunities and as a result to decrease immigration incentives.

    Keywords: Water, Salafchegan, Neyzar Village, Qom
  • Soodabeh Ahmadi, Tahereh Sadeghloo *, Shayan Hamid Pages 684-697

    Investigation and studying the villages and their physical and visual developments illustrates the involvement of various factors that are sometimes at the discretion of the villagers and others. These factors target the villages in different ways. Landscape change is one of these factors. The purpose of this study was to identify the most important factors affecting the physical landscape change in the suburbs of Mashhad metropolis. The research method is a descriptive-analytical and applied one. The statistical population of the study consisted of 13 villages located 5 km north of Mashhad which were determined by GIS software and based on study and sample size. The research tool is a researcher-made questionnaire that includes two groups of internal and external factors as independent variables of research and the indicators of landscape variables as dependent variables. The results of the questionnaire analysis among 228 inhabitants of the study villages show that the landscape and physical landscape changes in most of the studied villages were above average and the most landscape changes were found in Rural Face Change Index. According to the results of Pearson correlation, it was found that there is a significant and direct relationship between internal and external factors with 0.482 and 0.555, respectively. The results of the structural model showed that the variables of national and transnational forces externally with the coefficient of 0. 312 had the greatest impact on the change of physical landscape.

    Keywords: Lifestyle, Landscape, Metropolitan Impact, internal, external factors, physical changes
  • Mahnaz Mohammadzadeh, Hossein ShabanaliFami *, Naser Motiee, Mohamadreza Sanjabi Pages 698-713

    Organic farming involves the use of indigenous knowledge and experiences and new scientific information to reduce or control use of different chemicals and drugs in the production of animal products, including organic milk, which is a flow and promising product produced in different countries across the world. The purpose of this study was to identify the potentials and prerequisites of organic milk production in rural and nomadic areas from the viewpoints of experts in Ardabil province. This study was a descriptive-correlation research in which statistical population consisted of experts  from  Organization of Jihade-Agriculture and consultancy-technical private companies in Ardabil province (N=200) out of which a sample of 130 people were selected in accordance with Krejtsy & Morgan sampling table. Stratified proportionate random sampling technique was applied to select the samples. For collecting data, a questionnaire was developed based on an information provided by literature review. The validity of the questionnaire was confirmed by expert judgment who were some people working in the area of  organic production and faculty members of in the Department of Agricultural Management and Development in the University of Tehran. The reliability of the interview instrument was assessed by using Cronbach's alpha coefficient, its values were found between 0.85 and 0.94, respectively. The data analysis has identified five potentials viz., economic, environmental, technical, production and yield-related. The results also showed that seven basic requisites for organic milk production are social, economic, research, regulatory, institutional, education and awareness and policy implications. According to the results, Ardabil province has substantial potential for organic livestock production, including organic milk, which requires the creation of basic infrastructure in various fields.

    Keywords: Production Requirements, Organic Milk, Rural Areas, Nomadic Areas, Ardabil Province
  • Naser Valizadeh, Hamid Karimi *, Razieh Namdar, Latif Haji Pages 714-727

    The main purpose of present study was to investigate the effects of valued-cultural orientations (fatalistic, individualistic, egalitarian, and hierarchical) and environmental concern on farmers' soil conservation behavior. Present study is an applied research which was carried out though a cross-sectional survey. The statistical population under the study was the villages of Miandoab County (N= 22750) from which 378 farmers were selected as a sample using Krejcie and Morgan sampling table. A multi-stage stratified random sampling method was employed in order to select the samples. Research tool was a questionnaire which its validity confirmed by a panel of academic experts. A pilot test and Cronbach's alpha coefficients were used to examine the reliability of the questionnaire (0.73≤α≤0.91). The results revealed that environmental concern towards soil conservation had significant positive effect on soil conservation behavior of farmers. Moreover, egalitarian and hierarchical value orientations towards soil conservation had also significant and positive effects on environmental concern towards soil conservation. However, individualistic and fatalistic value orientations towards soil conservation had significant and negative effects on environmental concern towards soil conservation. The results revealed that independent variables within the framework could account for 42.5 % of variance change in dependent variable (soil conservation behavior).

    Keywords: soil conservation, Environmental concern, farmers, Miandoab County
  • Yashar Zaki *, SeyedAbbas Ahmadi, MohammadJalal AbbasiShoazi, Zahra Adibnia Pages 728-739

    During the past 40 years, Iran has faced vast important demographic changes. Even though Iran has not experienced permanent stability after the Islamic revolution and constantly has dealt with matters such as war, threats, and sanctions, it has been homeward for refugees from neighboring and non-neighboring countries. These refugees originated from Afghanistan, Iraq, and Pakistan. Except for these three major groups, there are some immigrants from Turkey, Turkmenistan, Armenia, etc. that inhabit in rural and urban settlements in Iran. Moran's I statistic has been applied to determine the spatial pattern of location selection and local visualization of the pattern, Getis-Ord Gi* statistic employed. The results express that in both rural and urban areas, the aliens' location selection pattern is shifting from concentration to dispread. Furthermore, 33 zones in the hotspot have been found in the local survey of the population composition index, for rural areas. We have also observed 54 zones in the hotspot for urban areas.

    Keywords: Immigrant Settlement, Rural, urban, Moran's I, Hotspot
  • Lida Sharafi *, Kiumars Zarafshani, Marzieh Keshavarz, Hossein Azadi, Steven VanPassel Pages 740-753

    Drought is among disasters that caused a large amount of financial burden to Iranian economy. However, drought management strategies have focused on crisis management instead of risk management. Drought risk management strategies take early warning system as a its focal point in order to disseminate information to drought-affected individuals which in turn reduces drought risk. The purpose of this qualitative study is to analyze mechanisms needed to deploy the production and diffusion of drought early warning system information in Kermanshah Township. Using case study as well as documentary approach, a critical case sample of 26 specialist from Meteorological, Agricultural Organization, Regional Water Company, Agricultural and Natural Resource Engineering System, Agricultural Bank, Regional Sound and Vision Broadcasting and Crisis Department and Municipalities participated in the study. The findings revealed that drought early warning system is not unified in a systematic manner and the stakeholders use their own method of disseminating information independently with limited knowledge of local context and poor knowledge of farmers’ needs and reactions. The findings of this study have implications to design drought early warning system in Kermanshah Province as well as farmers’ empowerment in terms of drought risk reduction.

    Keywords: Drought, risk, early warning system, risk management