فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز
سال نهم شماره 1 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رقیه بناگر، مهرداد شریعتی* صفحات 1-8
    زمینه وهدف

    پریمیدون داروی موثر در درمان صرع است. در این پژوهش تاثیر پریمیدون بر سطوح آنزیم های کبدی و تغییرات بافت کبد در موش های صحرایی نر بالغ مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    برای این منظور40 سر موش صحرایی نر با وزن تقریبی 200-180گرم به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه شاهد ، گروه های تجربی 1 و 2و 3 که به ترتیب   mg/kg 20 و 40و60  پریمیدون به صورت دهانی یک روز در میان به مدت 42 روز دریافت می کردند. در پایان دوره آزمایش وزن بدن حیوانات اندازه گیری شد و سپس نمونه های خونی از قلب گرفته شد و سطوح آنزیم های کبدی AST,ALT,ALP,GGTاندازه گیری شدند. علاوه بر این تغییرات بافتی کبد بعد از رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آنالیزآماری T-test ANOVA, مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین وزن بدن در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل تغییر معنی داری نشان نداد. میانگین سطح سرمی آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) ، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آلکالین فسفاتاز (ALP) وگاما گلوتامیل ترانس پپتیداز (GGT) ، در همه گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد (P<0.05). در همه گروه های تجربی دریافت کننده پریمیدون نکروز بافت کبد مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    داروی پریمیدون باعث افزایش سطح آنزیم های کبدی و نکروز بافت کبد می گردد.

    کلیدواژگان: پریمیدون، AST، ALT، ALP، GGT، موش صحرایی نر بالغ
  • حسن فراتی*، روح الله اسپرهم، مهدی درگاهی صفحات 9-20
    مقدمه و هدف

    روابط پزشک و بیمار براساس اعتماد شکل می گیرد. در سایه اعتماد است که بیمار می تواند با آسایش خاطر تمامی اطلاعات لازم را به پزشک انتقال دهد و این امر تشخیص و درمان پزشکی را امکان پذیرتر می سازد. هدف پژوهش حاضر شناسایی، اولویت بندی و تعیین روابط علت و معلولی عوامل موثر بر جلب اعتماد بیمار به پزشک می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه موردبررسی را خبرگان دانشگاه علوم پزشکی ایلام تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی هشت نفر انتخاب شدند. از روش دیمتل برای تعیین روابط و از روش ANP برای اولویت بندی معیارها استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که در معیارهای اصلی عوامل مربوط به پزشک در خود وی با وزن نرمال 422/0 از بیشترین اولویت برخوردار است و در زیر معیارها، آگاهی بیمار از تجربیات و مهارت پزشک در اولویت نخست قرار دارد. همچنین در بررسی روابط بین معیارها، عوامل مربوط به بیمار در خود وی از بیشترین تاثیرگذاری و عوامل مربوط به بیمار در طرف مقابل از بیشترین تاثیر پذیری برخوردار است.

    نتیجه گیری:

     معیارهای ایمان، وظیفه شناسی، شایستگی و تبحر پزشک، مسئولیت پذیری و پیش بینی پذیری پزشک و همچنین رعایت اصول اخلاقی از سوی پزشک از عواملی هستند که بیشترین تاثیر را بر اعتماد بیمار به پزشک دارند و توجه به این عوامل می تواند نقش مهمی در ارتقای اعتماد بیمار به پزشک داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیمار، پزشک، اعتماد، دیمتل، فرایند تحلیل شبکه
  • محبوبه غلامزاده، مهرداد شریعتی* صفحات 21-30
    زمینه و هدف

    ترانیل سیپرومین در رده داروهای مهارکننده مونو آمین اکسیداز می باشد. ترانیل سیپرومین از مشتقات آمفتامین است و با مهار غیرانتخابی و غیرقابل برگشت آنزیم مونوآمین اکسیداز در مغز موجب مهار تجزیه دوپامین، سروتونین، اپی نفرین و سایر مونوآمین ها می شود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تاثیر داروی ترانیل سیپرومین بر میزان هورمون های FSH‚ LH  و تستوسترون و تغییرات وزن بدن و بیضه در موش صحرایی نر بالغ مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 50 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار  با وزن تقریبی 250-200 گرم انتخاب و به 5 گروه10تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل گروه کنترل، شاهد و تیمار با دوزهایmg⁄kg10‚mg⁄kg 20 ‚mg⁄kg 40 بودند. دارو به صورت دهانی و به مدت 21 روز به صورت روزانه به حیوانات خورانده شد. در پایان دوره آزمایش پس از تعیین وزن بدن حیوانات عمل خونگیری انجام شد. نمونه های خون جهت تهیه سرم سانتریفیوژ گردید و تا زمان سنجش های هورمونی در دمای 20- درجه سانتی گراد فریز شدند. غلظت هورمون های FSH‚ LH و تستوسترون با روش RIA اندازه گیری شد و بیضه حیوانات جهت بررسی تغییرات بافتی از بدن خارج و توزین شد و پس از تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. از نرم افزار SPSS و Excel و آزمون های ANOVA و Tukey tests  برای تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد مصرف داروی ترانیل سیپرومین در دوز حداکثر به مدت 21 روز افزایش معنا داری در غلظت هورمون های FSH  و LH ایجاد می کند، هم چنین کاهش معنا داری بر غلظت هورمون تستوسترون در دوز حداکثر  و تعداد سلول های لیدیگ در هر سه گروه تجربی ایجاد می کند (05/0  P). این دارو تاثیر معنا داری بر وزن بدن حیوانات، وزن بیضه و تعداد سلول های سرتولی ایجاد نمی کند. نتایج حاصل از مطالعات بافتی بیضه نشان می دهد ترانیل سیپرومین در طول 21 روز باعث کاهش معنی دار  اسپرماتوگونی، اسپرماتید و اسپرماتوسیت می شود و در نتیجه در روند اسپرماتوژنز تاثیر می گذارد.

    نتیجه گیری:

     داروی ترانیل سیپرومین می تواند باعث کاهش تولید تستوسترون و افزایش هورمون های LH و FSH گردد.

    کلیدواژگان: ترانیل سیپرومین، تستوسترون، FSH، LH، موش صحرایی
  • احمدرضا میرزایی، محبوبه مهربانی نطنزی، زهره خدایی، حمید میرشمسی، نسرین رفیعیان* صفحات 31-36
    مقدمه

    بیماری های پریودنتال در افراد سیگاری 6/2 تا 6 برابر افراد غیر سیگاری بوده و پاسخ به درمان آن ها بسیار کمتر می باشد. کاهش سطوح آنتی اکسیدان ها و به دنبال آن افزایش آسیب های اکسیداتیو در پاتوژنز بیماری پریودنتیت موثر است. با توجه به اهمیت رادیکال های آزاد در پاتوژنز بیماری های پریودنتال، هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر سیگار بر وضعیت اکسیدانی و آنتی اکسیدانی بزاق در افراد مبتلا به پریودنتیت مزمن و مقایسه آن با گروه کنترل سالم می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مورد- شاهدی، 20 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن سیگاری، 20 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن غیر سیگاری و 20 فرد سالم که سابقه بیماری پریودنتیت و مصرف سیگار نداشته باشند، از بین افراد مراجعه کننده به مطب ها و کلینیک های دندانپزشکی کرج انتخاب شدند. بزاق غیر تحریکی بیماران جمع آوری شده و در بزاق آن ها میزان ظرفیت تام آنتی اکسیدانی بزاق با استفاده از کیت اندازه گیری شد. آنالیز آماری با استفاده از آزمون ANOVA  صورت گرفت.

    نتایج

    میزان ظرفیت تام آنتی اکسیدانی بزاق در افراد پریودنتیت سیگاری و پریودنتیت غیر سیگاری به طور معنی داری (P<0.05) نسبت به افراد سالم کمتر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر پریودنتیت مزمن باعث کاهش ظرفیت تام آنتی اکسیدانی بزاق می شود، که این موضوع از یک سو به دلیل افزایش تولید اکسیدان ها در پاسخ های التهابی موجود در این بیماری واز سوی دیگر بعلت وجود ترکیباتی همچون نیکوتین سیگار است که باعث مختل شدن زنجیره تنفسی میتوکندری و افزایش اکسیدان ها می شود.

    کلیدواژگان: پریودنتیت، سیگار، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، FRAP
  • اعظم موسوی سهروفروزانی*، فهیمه اسفرجانی، معصومه صادقی، سمانه طالبی طادی صفحات 37-48
    زمینه و هدف

    اختلالات هماتولوژیک مانند افزایش تعداد سلول سفید خون و پلاکت در بیماران عروق کرونر، افزایش مرگ و میر را در پی دارد. ورزش می تواند عوامل خونی را به طور خاص تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این پژوهش، بررسی پاسخ عوامل هماتولوژیک به دو شیوه بازتوانی ورزشی خانگی و بازتوانی قلبی در مرکز در بیماران عروق کرونر است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در پژوهشکده قلب و عروق اصفهان انجام شد. 40 بیمار مرد و زن با میانگین سنی 28/6±59 به صورت داوطلبانه در سه گروه بازتوانی ورزشی خانگی (13 نفر)، بازتوانی قلبی در مرکز (15 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. قبل و پس از 2 دو ماه بازتوانی قلبی، گلبول سفید، گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، مقدار متوسط هموگلوبین، غلظت متوسط هموگلوبین، میانگین حجم گلبول قرمز و پلاکت افراد مورد مطالعه، اندازه گیری شد و داده ها با آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح 05/0 >P تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها:

     پس از دو ماه بازتوانی، مقدار متوسط هموگلوبین و غلظت متوسط هموگلوبین در گروه بازتوانی ورزشی خانگی و هموگلوبین، هماتوکریت و میانگین حجم گلبول قرمز در گروه بازتوانی در مرکز، افزایش معنادار داشت. در گروه بازتوانی ورزشی خانگی، گلبول سفید، پلاکت و هماتوکریت با کاهش همراه بود.

    نتیجه گیری: 

    فعالیت بدنی منظم و با شدت متوسط در دو شیوه بازتوانی قلبی منجر به بهبود نسبی برخی عوامل هماتولوژیک می شود.

    کلیدواژگان: شمارش سلول خونی، بازتوانی، مبتنی بر بیمارستان، بیماری عروق کرونر
  • زکیه بیات*، سمانه محمدابراهیم زاده سپاسگزار صفحات 49-59

    همواره پیشگیری و کاهش سرعت تکثیر ویروس HIV (اچ آی وی) یک دغدغه در علم پزشکی بوده است. یکی از راه های متداول در مهار ویروس این بیماری استفاده از داروهای مهار کننده آنزیم است.ازجمله این آنزیم ها می توان به آنزیم پروتئاز اشاره کرد. در این مطالعه سعی بر آن بوده است که فعالیت بیولوژیکی (PKi) مشتقات آلی اوره در ترکیبات مهارکننده پروتئاز پیش بینی شود و بدین منظور از مدل سازی مولکولی استفاده شده و با استفاده از QSAR (Quantitative structure activity relationship) که اساس آن مطالعه کمی بین ساختار و فعالیت است مدل هایی ارائه شد. در این تحقیق ساختار شیمیایی 41 ترکیب توسط نرم افزار گوسین09 بهینه گردید و خواص دیگر موردنیاز (توصیفگرها) با استفاده از نرم افزار ها به دست آمد. سطح به کاربرده شده در محاسبات B3LYP و سری حالت پایه *6-31Gبود. سپس تست های اعتبارسنجی بر روی مدل های به دست آمده انجام شد. نتایج داده های آماری موردقبول بودند. با توجه به متغیرهای موثر در مدل ها می شود فعالیت بیولوژیکی را پیش بینی و جهت طراحی مناسب دارو استناد نمود.

    کلیدواژگان: مهارکننده پروتئاز، QSAR، Pki، ایدز، محاسباتی
  • محمدحسین دهقان طرزجانی، فرزانه فراهانی*، علی اصغر اسماعیل زاده صفحات 60-66
    مقدمه

     فلزات سنگین به دلیل قابلیت تجمع زیستی در بدن آبزیان می توانند خطری جدی برای امنیت غذایی و بهداشت عمومی محسوب شوند. بنابراین در این تحقیق نسبت به میزان سرب، کادمیوم و مس در بافت خوراکی ماهیان گرم آبی در استان البرز در سال 1396 اقدام شد.

    مواد و روش ها

    21  عدد ماهی کپور از سه گونه به طور کاملا تصادفی از استخر پرورش ماهی محمودی که تامین کننده بازار ماهیان گرمابی استان البرز می باشد، صید و پس از هضم اسیدی نمونه ها نسبت به تعیین غلظت سرب، کادمیوم و مس توسط دستگاه نشراتمی اقدام شد.

    نتایج پژوهش: 

     میانگین غلظت تجمع یافته عناصر سرب، کادمیوم و مس برحسب ppb در بافت عضله ماهیان کپور وحشی،آمور و فیتوفاگ برابر است با 863/44±/04/20 ، 255/101±/482/63 و 2/278±/378/141 و برای کادمیوم 14/1±/7/1 ،373/1±/06/2 و5/1±/399/1و مس 104/0±/344/0، 094/0±/305/0 و312/0±/404/0 اندازه گیری شد. بیشترین میزان سرب در فیتوفاگ(ppb378/141) ، کادمیوم در آمور ppb) 06/2) و مس در فیتوفاگ (ppb 404/0) مشاهده شد. همچنین مقایسه آماری میانگین غلظت عناصر با رهنمود سازمان های خواربار و کشاورزی ملل متحد/بهداشت جهانی نشان داد که میانگین غلظت همه عناصر کمتراز حد مجاز می باشد.

    بحث: 

    گرچه در حال حاضر میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی در بافت خوراکی کپور استان البرز بیش از حد مجاز نیست، اما عدم مدیریت اصولی منابع تامین کننده آب حوضچه های پرورش ماهی میتواند منجر به ورود آلاینده ها از جمله فلزات سنگین به مزرعه پرورش ماهی شده و ضمن تجمع عناصر در بافت های بدن آبزیان ساکن، سلامت مصرف کنندگان را با مخاطره مواجه نماید.

    کلیدواژگان: ماهی کپور، فلز سنگین، امنیت غذایی
  • منیر عبادی مغوان*، سمیه یسلیانی فرد، محمود امین مرعشی، کوروش کبیر، عنایت الله کلانتر، شیرین گودرزی، محبوبه حسینی، نفیسه طاعتی، پروین حیدریه صفحات 67-74
    زمینه و هدف

    کلامیدیا تراکوماتیس، یکی از متداول ترین باکتری های منتقل شونده از راه جنسی است که در ارتباط با طیف وسیعی از بیماریها از جمله سرویسیت می باشد. با توجه به شایع بودن این باکتری و عوارض شناخته شده آن، شیوع این باکتری در منطقه کرج نامشخص بود. از این رو، برای بررسی وضعیت دموگرافیک زنان مبتلا به سرویسیت ناشی از کلامیدیا تراکوماتیس در شهر کرج این تحقیق صورت پذیرفت

    روش ها:

     در این مطالعه مقطعی از بین 167 بیمار، 100 بیمار با علایم سرویسیت (بنا به تشخیص پزشک متخصص زنان) با متد PCR  از نظر باکتری کلامیدیا تراکوماتیس مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات هر بیمار وارد پرسشنامه گردید و نتیجه پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش16 تحلیل آماری شد.

    یافته ها :

     55% از نمونه ها از نظر کلامیدیا تراکوماتیس مثبت تشخیص داده شد. با بررسی وضعیت دموگرافیک بیماران مبتلا، بیشترین موارد مثبت در بین افراد دارای سطح تحصیلات غیر دانشگاهی، متاهل، خانه دار بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از بین متغیرهای مورد بررسی تنها میان اریتم و عفونت ناشی از کلامیدیا تراکوماتیس ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین زنان خانه دار بدون تعدد شرکای جنسی دارای بیشترین آمار عفونت می باشندکه مغایر با نتایج اکثر تحقیقات انجام شده در سایر کشورهای جهان می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق جای تامل دارد و نیازمند مطالعه گسترده تری می باشد. لذا نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر بر اهمیت فوق العاده برنامه های غربالگری در ایران از نظر این عفونت تاکید می نماید.

    کلیدواژگان: کلامیدیا تراکوماتیس، سرویسیت، دموگرافی
  • افشین رهبرقاضی، معرفت سیاه کوهیان* صفحات 75-82
    زمینه و هدف

    دیابت ملیتوس یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان می باشد که در نتیجه نقص در ترشح یا عملکرد انسولین ایجاد می گردد. گاه بی خوابی می تواند از عوارض دیابت باشد و یا اینکه خود، عاملی برای ایجاد دیابت شود. از سوی دیگر اختلال در کیفیت خواب، خطر افزایش ابتلا به دیابت و مرگ و میر را به دنبال دارد. همچنین برخی تحقیقات نشان داده اند که کم خوابی بر عملکردهای ورزشکاران آثار مختلفی دارد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اختلالات خواب بر شاخص های قلبی - عروقی و عملکرد ورزشی در بیماران دیابتی بود .

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و شامل 25 نفر از بیماران مرد مبتلا به دیابت نوع دو بودند که براساس شرایط مطالعه انتخاب شدند. آزمون های مربوط به اندازه گیری توان بی هوازی (آزمون وینگیت)، فشار خون ، ضربان قلب، میزان قند خون در چهار هفته اجرا گردید. برای ارزیابی اطلاعات از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

     بی خوابی موجب افزایش معنی داری بر میزان قند خون ، ضربان قلب و توان بی هوازی بیماران داشت (05/0>P)، اما بر فشار خون تاثیر معنی داری مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری:

     از آنجایی که کم خوابی می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به عوارض دیابت شود، لذا بهبود خواب افراد ابتلا به دیابت باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، شاخص های قلبی عروقی، عملکرد ورزشی، بیماران دیابتی
  • علیرضا انصافی، مژگان فائضی*، زهرا پشت چمن، ناهید رژه صفحات 83-90
    زمینه و هدف

     خارج کردن دندان های دائمی یکی از اعمال دندانپزشکی سرپائی در کلینیک های دندانپزشکی می باشد . آمار و دلایل می تواند به دلیل تغییرات جامعه نگرانه در سطح جامعه همچون مقوله اقتصادی و سطح توان اجتماعی و فرهنگی افراد، پدیده پیرشدن جمعیت و یا هر تغییری در معدل سنی جمعیت دستخوش نوسانات گردد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه فراوانی و اتیولوژی کشیدن دندان ها با عوامل دموگرافیک و وضعیت بهداشتی در مراجعین  به دانشکده دندانپزشکی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

      این مطالعه بصورت مقطعی در بهار 1395 از200بیمار مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شاهد تهیه شده است. اطلاعات از طریق پرسشنامه  دموگرافیک و فرم معاینه دندانپزشکی جمع آوری گردید. داده ها از طریق نرم افزار 21 SPSS و با استفاده آزمون های آماری  آنووا و تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش، 59 درصد علل کشیدن دندان پوسیدگی ،  9/21 درصد پریودنتال و 4/22 درصد  پروستودنتیک بود. بین مقطع تحصیلی و کشیدن دندان به علل پریودنتال و پرستودنتیک و وضعیت اشتغال و کشیدن دندان به علت پریودنتال و وضعیت اقتصادی با علل پریودنتال، پرستودنتیک و ارتودنسی تفاوت معنی داری  به لحاظ آماری وجود داشت. تفاوت معنادار آماری بین علل کشیدن دندان بین بیماران مجرد و متاهل مشاهده نشد (p>0.05). بین علل پوسیدگی ، پریودنتال، نهفتگی و ارتودنسی برحسب وضعیت بهداشت دهان تفاوت معنی داری  به لحاظ آماری وجود داشت (p<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه پوسیدگی همچنان جزء شایعترین علل کشیدن دندانها می باشد لذا توصیه می شود اقدامات لازم جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان صورت گیرد. از طرفی بیشترین افراد دارای مدرک تحصیلی زیر دیپلم و دیپلم  می باشند. همچنین 8/80 درصد افراد از لحاظ وضعیت اقتصادی به صورت ضعیف و متوسط هستند  لذا نیاز مبرمی جهت افزایش سطح آگاهی افراد جامعه و در کنار آن افزایش خدمات دهی به قشر ضعیف جامعه احساس می شود .

    کلیدواژگان: کشیدن دندان، دندانپزشکی، اپیدمیولوژی
  • بهاره یغمایی*، فاطمه سیاری فرد، امیرحسین نوحی صفحات 91-94
    مقدمه

    میوپاتی و رابدومیولیز درکودکان شایع نیست و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع با خطر مرگ و میر بالا همراه است.علل رابدومیولیز شامل هیپوکالمی، تروما، میوزیت ویروسی، مسمومیت، بیماری های روماتولوژی و میوپاتی های متابولیک است.درمان رابدومیولیز شامل درمان حمایتی سریع و درمان بیماری زمینه ای منجر به رابدومیولیز است.

    معرفی بیمار: 

    دختر 10 ساله با شکایت ضعف پیشرونده عضلات با نارسایی حاد کلیه و نارسایی حاد تنفسی در بخش مراقبت ویژه کودکان (PICU) بستری شد. در آزمایشات آنزیم های عضلانی بالا (CPK, LDH) و میوگلوبینوری گزارش شد. بیمار با تشخیص رابدومیولیز شدید تحت مایع درمانی و دیورتیک قرار گرفت و با احتمال میوپاتی متابولیک و گلوتاریک اسیدوری تایپ II تحت درمان با ریبوفلاوین و کارنیتین قرار گرفت. بعد از چند روز شرایط بیمار رو به بهبودی رفت. نتایج آنالیز آسیل کارنیتین پلاسما و اسیدهای ارگانیک ادرار، بیماری گلوتاریک اسیدوری تایپ II را مطرح کرد.

    نتیجه گیری:

     گلوتاریک اسیدوری تایپ II با شروع دیررس از علل نادر ولی قابل درمان میوپاتی و رابدومیولیز می باشد. بنابراین حتما در تشخیص افتراقی کودکان و بزرگسالان با میوپاتی و رابدومیولیز به آن توجه شود.

    کلیدواژگان: رابدومیولیز، میوپاتی، نارسایی حاد کلیه، گلوتاریک اسیدوری تایپ II
  • ستاره شجاعی، جواد فردمال، فهیمه بقائی، سمیرا بصیر شبستری*، علی نوربخش صفحات 95-106
    زمینه و هدف

    دیابت ملیتوس بعنوان یک بیماری متابولیک شایع اثرات متعدد در ارگان های مختلف بدن و تظاهرات وسیع الطیف متنوعی در دهان دارد. اما مطالعات محدود و بعضا متناقضی در این زمینه صورت گرفته لذا این مطالعه به منظور مقایسه فراوانی تظاهرات دهانی در بیماران دیابتی و افراد غیر دیابتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی پس از کسب رضایت 140 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت همدان و 140فرد غیردیابتی (کنترل) ارزیابی شدند. ضایعات دهانی (پلاک سفید، ضایعات اریتماتوز، ضایعات سفید قرمز، مدین رومبوئید گلوسیت، زبان جغرافیائی، خشکی دهان، تراش[S1] (برفک) و انگولارچلایتیس) طبق معیارهای کلینیکی تشخیص داده شدند. مشخصات نمونه ها و ضایعات دهانی آنها ثبت گردید و توسط آزمون های کای دو و دقیق فیشر و تی تست  آنالیز شد.

    یافته ها

    فراوانی ضایعات دهانی رابطه آماری معناداری با جنسیت و نیز محل بروز (بجز زبان) بین دو گروه نشان ندادند. خشکی دهان، ضایعات سفید و قرمز و زبان جغرافیائی بطور معناداری در افراد دیابتیک بیشتر تظاهر یافتند. تنها وجود برفک با مدت زمان ابتلا به دیابت رابطه آماری معناداری داشت. (024/0=P)

    نتیجه گیری

    فراوانی ضایعات دهان در افراد [S2]  دیابتیک بطور قابل توجهی بیشتر از گروه کنترل بود. ارتباط نزدیک ما بین بیمار و تیم مراقبت سلامتی (پزشک و دندانپزشک) جهت تشخیص بموقع ضایعات دهانی میتواند به ارتقای سلامت دهان و  نیز کیفیت زندگی بیماران و نهایتا کاهش بار مالی بیماری کمک کند.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، تظاهرات دهانی، خشکی دهان
|
  • Roghiyeh Banagar, Mehrdad Shareati* Pages 1-8
    Background

    Primidone is effective in the treatment of epilepsy. In this research, effect of primidone on levels of liver enzymes and liver tissue change in adult male rats was studied.

    Material and Methods

    For this purpose, 40 adult male wistar rats, weighing approximately 180-200 g were divided into 5 groups of 8 animals. Groups: control group, Sham group and treatment at doses of 20, 40, 60 mg/kg, orally for 42 days (every other day) respectively. At the end of the experiment , body weight were measured in all groups and then the blood sample was taken from heart and serum levels of AST, ALT, ALP and GGT enzymes were measured. Furthermore, The pathological changes of the livers were studied after hematoxylin-eosin staining. The results were analyzed using ANOVA and T-test statistical analysis.

    Results

    the results show that body weight in experimental groups had not a significant difference compared to control group. Serum level in AST, ALT, ALP, GGT in experimental groups had a significant increase compared to control group (p≤0/05). In tissue samples in experimental groups which were provided a higher level of necrosis was observed.

    Conclusion

    Primidone causes increase serum levels of AST, ALT, ALP, GGT and liver necrosis.

    Keywords: Primidone, AST, ALT, ALP, GGT, Adult Male Rat
  • Hassan Foraty*, Rohollah Esparham, Mehdi Dargahi Pages 9-20
    Introduction and Aim

    The doctor-patient relationship is built largely on trust. It is in the shadow of trust that the patient can safely transfer all necessary information to the physician, which makes it possible to diagnose and treat medical treatment. The aim of the present study is to identify, prioritize and determine the causal relationships of factors affecting the patient's confidence in the physician.

    Methods

    The present study is applied in terms of purpose, and is descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population is the experts who were selected by snowball sampling method. The Dematel method is used to determine the relationships and the ANP method is used to prioritize the criteria.

    Results

    The results of this study showed that in the main criteria of the factors related to the physician in his/ her self with a normal weight of 0.422, has the highest priority and according to the sub criteria, the patient's knowledge of the skills and experience of a physician in the first priority has it. Also the factors related to the patient in his or he self-have the most impact and the factors related to the patient on the other side has the most impact.

    Conclusion

    The criteria of faith, duty, competence and mastery of the doctor, accountability and predictability of the physician, and the observance of ethics by the physician are factors that have the greatest impact on the patient's trust in the physician and the consideration of these factors can play an important role in promoting trust the patient to the doctor.

    Keywords: Patient, Physician, Trust, Dimethyl, ANP
  • Mahboobeh Gholamzadeh, Mehrdad Shareati* Pages 21-30
    Background

    Tranylcypromine is a monoamine oxidase inhibitor (MAOI)-it is a nonselective and irreversible inhibitor of the enzyme monoamine oxidase (MAO). It is used as an antidepressant and anxuolytic agent in the clinical treatment of mood and anciety disorders, respectively. In this research, the effects of Tranylcypromine the serum concentrations of LH, FSH and Testosterone as well as changes in body weight and testicular tissue were studied in rats.

    Material and Methods

    50 adult male Wistar rats with approximate weight of 200-250 gr were divided into 5 groups of 10 animals: the control ,sham group and three experimental groups receiving 40, 20 and 10 mg/ kg Tranylcypromine, respectively. The drug was orally administered for 21 days. Following wighting at the end of this period, blood samples were taken from each rats, centrifuged to obtain serum, and testis were removed,weighted and fixed to examine their possible histological changes. Serum samples were frozen at -20 Ԩ to be studied later. The serum cocentrations of LH, FSH and testosterone were measured by RIA. After tissue sectioning and staining with hematoxylin-eosin, testicular tissues were examined by light microscope. The SPSS and Excel software and ANOVA and Tukey tests were used for statistic analyze.

    Results

    The results showed that 21 days consumption of maximum doses of Tranylcypromine, significantly increases concentrations of LH and FSH hormones and significantly reduce testosterone concentration in maximum doses and leydig cells in all three experimental groups (P≤0.05). In addition, no significant effect was observed in the body weight, testicular weight as well as Sertoli cells. Moreover, testicular tissue study indicates that 21 days of Tranylcypromine consumption significantly reduces spermatogony,spermatid , spermatocyte and thus, affects spermatogenesis.

    Conclusion

    Tranylcypromine drug reduced levels of testosterone and increase levels of LH and FSH hormones.

    Keywords: Tranylcypromine, Testosterone, LH, FSH, Rat
  • Ahmadreza Mirzaei, Mahboobeh Mehrabani, Zohreh Khodaii, Hamid Mirshamsi, Nasrin Rafieian* Pages 31-36
    Background

    Periodontal diseases in smokers are 2.6 to 6 times higher than non-smokers and their response to treatment is much lower. Reducing levels of antioxidants and consequently increasing oxidative damage in the pathogenesis of periodontitis is effective. Regarding the importance of free radicals in the pathogenesis of periodontal diseases, the aim of this study was to investigate the effect of cigarette on the oxidative and antioxidant status of saliva in chronic periodontitis patients and compare it with healthy controls.

    Methods

    In this case-control study, 20 patients with chronic cigarette smoking periodontitis, 20 patients with non-smoking chronic periodontitis and 20 healthy individuals who had no history of periodontitis and smoking, were among those referring to dental clinics and clinics of Karaj were chosen. Uninstivated saliva was collected and salivary total antioxidant capacity was measured using a kit in saliva. Statistical analysis was performed using ANOVA.

    Results

    Total antioxidant capacity of saliva in smoker periodontitis and non-smoker periodontitis was significantly (P <0.05) less than normal Persons.

    Conclusion

    Based on the results of this study, chronic periodontitis reduces the total antioxidant capacity of saliva, on the one hand, due to the increased production of oxidants in inflammatory responses to this disease, and, on the other hand, the presence of compounds such as nicotine cigarette that disturbs the chain Respiratory mitochondria and increased oxidants.

    Keywords: Periodontitis, Cigarette, Total Antioxidant Capacity, FRAP
  • Azam Moosavi Sohroforouzani*, Fahimeh Esfarjani, Masoumeh Sadeghi, Samaneh Talebie Tadi Pages 37-48
    Background

    Hematological disorders such as increased white blood cells and platelets (elevated white blood cell and platelets) in coronary heart disease (CHD) are associated with increased mortality. Exercise could specifically influence hematologic factors. The purpose of this study was to survey the response of hematological factors to home-based exercise rehabilitation and center-based cardiac rehabilitation in coronary artery disease.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted on 40 patients (mean age, 59 ± 6.28 years) in Isfahan cardiovascular research center. The participants were voluntarily divided into 3 groups: home-based exercise rehabilitation (n=13), centre-based CR(n=15) and control(n=12). white blood cell (WBC), red blood cell (RBC), hemoglobin (Hb), hematocrit (Hct), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), mean corpuscular volume (MCV) and Platelets (PLT) were measured at baseline and after 2 months of CR. Data were analyzed using analysis of one- way ANOVA in P<0.05 level.  

    Results

    After 2 months of CR, MCH and MCHC in the home-based exercise rehabilitation group and Hb, Hct and MCV in the centre-based CR group increased significantly. In home-based exercise rehabilitation group, RBC, PLT and Hb associated with a significant decrease.

    Conclusion

    the regular, moderate- intensity physical activity in both groups of cardiac rehabilitation led to relatively improvement some of the hematological factors.

    Keywords: Blood Cell Count, Rehabilitation, Hospital-Based, Coronary artery disease
  • Zakiyeh Bayat*, Samaneh Mohamad Ebrahimzadeh Sepasgozar Pages 49-59

    Preventing and reducing the spread of HIV (HIV) has always been a concern in medical science. One of the most common ways to control the virus is using enzyme-blocking drugs. In this study, we attempted to predict the biological activity (PKi) of organic urea derivatives in protease inhibitor compounds using molecular modeling using QSAR (Quantitative Structure Activity Relation), which is the basis of quantitative study of the structure between And there is activity. Models were presented. In this study, the chemical structure of 41 compounds was optimized by Gaussian 09 software and other properties (descriptors) were obtained using software. The level used in B3LYP calculations and ground state series was 6-31G *. Validation tests were then performed on the obtained models. The results of the statistical data were acceptable. Given the effective variables in the models, it predicts biological activity and invokes appropriate drug design.

    Keywords: Protease inhibitor, QSAR, Pki, HIV, Computational
  • MohammadHosein Dehghan Tarzjani, Farzaneh Farahani*, AliAsghar Smailzadeh Pages 60-66
    Introduction

    Bioaccumulation Capacity of Heavy metals in aquatic bodies can do a serious threat to food security and public health. Therefore, in this study, the amount of lead, cadmium and copper in edible tissues of hydrothermal fish in Alborz province was determined in 2017.

    Materials and Methods

    Twenty-one carp fish of three species were randomly selected from the Mahmoudi fishery, which supplies the Alborz hydrothermal fish market, and after acidic digestion of the specimens, the concentration of lead, cadmium and copper was determined by Atomic absorption device.

    Results

    The mean concentration of lead, cadmium and copper in wild carp, amur and phytophagus in ppb and for cadmium was measured. Highest amount of lead in  Hypophthalmichthys molitrix, Cadmium in Ctenopharyngodon idella &Copper in Hypophthalmichthys molitrix was observed.Statistical comparison of the mean concentrations of the Heavy metals with the guidelines of the United Nations Food and Agriculture Organization showed that the mean concentration of all Heavy metals was lower than the permissible limit.  

    Discussion

    Although currently the mean concentrations of the evaluated Heavy metals in the carp edible tissue of Alborz province are not exceeded, but lack of proper management of the water supply resources of fish ponds can lead to the entry of pollutants, including heavy metals, into the fish farm.In resident aquaculture tissues, endangering the health of consumers.

    Keywords: Carp, Heavy metal, Food safety
  • Monir Ebadi Moghvan*, Somayeh Yaslianifard, Mahmoud Amin Marashi, Kourosh Kabir, Enayatollah Kalantar, Shirin Goodarzi, Mahboobe Hoseini, Nafise Taati, Parvin Heidarieh Pages 67-74
    Introduction

    Chlamydia trachomatis is one of the most prevalent causative agents of sexually transmitted diseases which is related to a wide range spectrum of diseases such as cervicitis. Regarding the prevalence of this bacterium and its known complications and it was unclear prevalence in the Karaj region; therefore this study was conducted to determine the demographic status C. trachomatis in women cervicitis referred to Kamali hospital.

    Methods

    In this cross-sectional study, out of 167, 100 women with cervicitis symptoms (according to gynecologist's diagnosis) were examined by PCR method for C. trachomatis. The data of each patient were entered into the questionnaire and the results of questioner were analyzed by SPSS software version 16.

    Results

    Out of 100 samples, 55 (55%) samples were C. trachomatis positive. The results of this study showed that among the variables studied there is a significant relationship between erythema and C. trachomatis infection.

    Conclusion

    The analysis of questionnaire result showed that, the most positive cases were among patient with non-academic, married, housekeepers. In spited of the results of most research carried out in other countries, the rate of infection in housewives without multi partner was higher than the other groups. The results of the study are noteworthy and need a broader precisely studies in the future and emphasize the sexual health education and encouraging screening program in Iran.

    Keywords: Chlamydia trachomatis, Cervicitis, Demographics
  • Afshin Rahbarghazi, Marefat Siahkouhian* Pages 75-82
    Background

    Diabetes mellitus is one of the leading causes of death in the world as a result of a defect in the secretion or function of insulin. Sometimes insomnia can be a complication of diabetes or it can be a factor in diabetes. On the other hand, impairment in sleep quality is associated with increased risk of diabetes and mortality. Some studies have also shown that sleep deprivation has different effects on athletic performance. The purpose of this study was to investigate the effect of sleep disorders on cardiovascular and exercise performance in diabetic patients.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental and included 25 diabetic patients selected according to the study conditions. Tests for measuring anaerobic power (Wingate test), blood pressure, heart rate, and blood glucose levels were performed in four weeks. Data were analyzed by repeated measures of variance analysis and Bonferron's post hoc test.

    Results

    Insomnia caused a significant increase in blood glucose, heart rate and anaerobic power (P<0.05), but there was no significant effect on the blood pressure (P>0.05).

    Conclusion

    Since sleep deprivation can increase the risk of complications of diabetes, improving the sleep patterns of people with diabetes should be considered.

    Keywords: Sleep disorders, cardiovascular indexes, Athletic performance, Diabetic patients
  • Alireza Ensafi, Mozhghan Faezi*, Zahra Poshtchaman, Nahid Rejeh Pages 83-90
    Background and Aim

    Removal of permanent teeth is one of the outsourced dental practices in dental clinics. Statistics and reasons can be fluctuated due to societal changes at the community level, such as the economic category and the level of social and cultural empowerment of individuals, the phenomenon of aging, or any change in the age-old population of the population. The aim of this study was to determine the relationship between the frequency and etiology of tooth extraction with demographic factors and the health status of patients referred to the Faculty of Dentistry.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in spring of 2016 from 200 patients referred to Shahed University of Dentistry. Data were collected through a demographic questionnaire and a dental exam form. Data were analyzed using SPSS 21 software using ANOVA and T-test.

    Findings

    In this study were 59% of causes of caries tooth extraction, 21.9% periodontal and 22.4% of prosthodontics. There was a significant difference between educational level and tooth extraction due to periodontal and paradoxical causes and the status of employment and tooth extraction due to periodontal disease and economic status with periodontal and prosthodontics causes, paradigm and orthodontic findings. There was no significant difference between the causes of tooth extraction between single and married patients (p> 0.05). There was a significant difference between the causes of caries, periodontal, impaction and orthodontic according to the condition of oral hygiene (p <0.05).

    Conclusion

    Considering that decay is still one of the most common causes of tooth extraction, it is recommended that measures be taken to prevent dental caries. On the other hand, most people with a degree have a diploma and a diploma. Also, 80.8% of people are poorly and moderately in terms of their economic situation. Therefore, there is a pressing need to increase the level of awareness of the community and, in addition, to increase the service to the weak community of society.

    Keywords: Tooth extraction, Dentistry, Epidemiology
  • Bahareh Yaghmaie*, Fatemeh Sayarifard, AmirHossein Noohi Pages 91-94
    Introduction

    Myopathy and rhabdomyolysis are not common in children and, if not detected and do not treated it will be associated with high mortality and morbidity rate.The causes of rhabdomyolysis include hypokalemia, trauma, viral myositis, poisoning, rheumatoid diseases, and metabolic myopathies.Rhabdomyolysis treatment includes rapid supportive care and treatment of the underlying disease leading to rhabdomyolysis.

    Case Presentation

    10-year-old girl with progressive muscle weakness was admitted in Pediatric Intensive Care Unit (PICU) with acute renal failure and respiratory failure. The laboratory results showed myoglobinuria, high CPK, LDH.
    The initial diagnosis was severe rhabdomyolysis. In addition to fluid therapy and diuretic, she was treated with carnitine and riboflavin with possible glutaric aciduria type II. The patient showed progressive improvement after a few days. Result of plasma acyl carnitine and urine organic acid analysis stablished the diagnosis of glutaric aciduria type II.

    Conclusion

    Late onset glutaric aciduria type II has been described as a rare but treatable cause of myopathy and rhabdomyolysis. Glutaric aciduria type II is an important differential diagnosis to consider in children and adults presenting with myopathy and rhabdomyolysis.

    Keywords: Rhabdomyolysis, Myopathy, Acute renal failure, Glutaric aciduria type II
  • Setareh Shojaei, Javad Fardmal, Fahimeh Baghaei, Samira Basir Shabestari*, Ali Nourbakhsh Pages 95-106
    Background

    Diabetes Mellitus (DM) is considered as one of the most frequent chronic disease, which have numerous physical effects and a varity of manifestation in oral region but limited and contaversied research done in this field. Thus, this study was aimed to determine the comparison of oral manifestation frequency in diabetic patients and nondiabetic persons.

    Methods

    In this cross-sectional Study, after obtaining consent form, 140 diabetic patients which refered to Hamedan diabetic research center and 140 non-diabetic (control subjects), were evaluated. Oral lesions (White plaque, Erythematous lesions, white and red lesions, Median Rhamboid Glossitis, Geographic tongue, Xrestomia, angular cheilitis, Trush) were diagnosed besed on clinical creteria.  Data regarding oral lesions were recorded and analyzed by Chi Squaire, Fischer and T-test.

    Results

    Prevalence of oral lesions doesn’t show significantl relation with sex and location. Xrestomia, white and red lesions and Geographic tongue were manifestaed significantly greater in DM patients. Only trush lesions had related with longer duration of diabete. (p=0.024)

    Conclusions

    prevalence of oral lesions was significantly higher in diabetic patients than controlled group. Close collaboration between the patient and health care team to rapid diagnosis of oral lesions could lead to promotion of the patient’s oral health and quality of life and also a decrese in the burden of disease.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Oral Manifestations, Xerostomia