فهرست مطالب

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال بیست و دوم شماره 46 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مختار ابراهیمی*، سمیه شرونی صفحات 1-19
    سیاست مدن به رابطه دولت با ملت و نقش سیاستمدارن و رهبران سیاسی بر زندگی شهروندان می پردازد. غایت سیاست مدن رفع خواسته ها و احتیاجات فردی، اجتماعی و معنایی در جامعه مدنی است. ماکیاولی راه های مختلف کسب و حفظ قدرت و رسیدن به مقام شهریاری و خصوصیات و اخلاقیات پادشاه را تشریح می کند و البته اساس نظریه سیاسی او بر بدبینی نسبت به انسان ها استوار است. خواجه نصیر در سیاست ملک و آداب ملوک به اصول سیاست مدنی و مولفه های اخلاقی در حوزه سیاست پرداخته است. ماکیاولی اصول اخلاقی را بر اساس راهبردها و استراتژی های سیاسی اش بیان می کند حال آنکه خواجه نصیر راهکارهای سیاسی را بر اساس اصول اخلاقی تنظیم می کند و هر چه را که بااخلاقیات سازگار نیست به هیچ قیمتی نمی پسندد و این درست عکس دیدگاه ماکیاولی است. خواجه مهم ترین اصول سیاست مدنی را رعایت حال شهروندان مدینه می-داند اما ماکیاولی اندیشه ای متفاوت دارد و به مقتضای محیط و شرایط و زیردستان پادشاهانی که به شیوه های مختلف به حکومت رسیده اند، رفتارهای متفاوتی را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: سیاست مدن، ماکیاولی، شهریار، خواجه نصیر، اخلاق ناصری
  • سیداحمد پارسا*، خدیجه محمدی صفحات 21-46

    مبحث جملات معترضه از مباحثی است که در دو حوزه ی بلاغت و دستور زبان مطرح می شود ولی قرار گرفتن آن تحت عنوان حشو، بار معنایی منفی به آن داده و موجب شده - تاکنون به گونه ی بایسته - مورد توجه واقع نشود. پژوهش حاضر با رویکردی نوین به این مبحث در اثر ادبی- تاریخی نفثه المصدور اثر شهاب الدین محمد خرندزی نسوی پرداخته و کوشیده ضمن کشف کارکردهای آن ها، ارتباط این جملات را با متن روشن کند. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و داده ها با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا به شیوه ی سندکاوی بررسی شده اند. نتیجه نشان می دهد جملات معترضه به طور کلی و جملات معترضه عربی به طور اخص در نفثه المصدور، علاوه بر تقویت جنبه های عاطفی متن و افزایش قدرت رسانگی زبان، در بیست و چهار کارکرد در متن بکار گرفته شده اند. قابلیت تعمیم پذیری این کارکردها به دیگر متون ادبی و لزوم تغییر و اصلاح نگرش در باره این گونه جملات از دیگر نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: روایت، زندگی نامه خودنوشت، نفثه المصدور، راوی، جمله معترضه
  • محمد مهدی پورغلامعلی* صفحات 47-66

    در یکی از دست نویس های محفوظ در کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی رساله ای به نام «الذروه السماء فی مشاهیر الاسماء»(ظ: الذروه الشماء...) وجود داردکه خلاصه ای از کتاب مشهور السامی فی الاسامی تالیف ابوالفضل میدانی نیشابوری است. نام نویسنده الذروه السماء فی مشاهیر الاسما در متن مشخص نشده است اما فهرست نویس آن کتابخانه او را «افضل الدین تاج الزمان [کرمانی]» معرفی می کند و تاریخ تالیف اثر را«احتمالا سده هشتم هجری» می داند. این حدس حاصل بی توجهی و خوانش سرسری فهرست نویس است و چنین فردی وجود خارجی ندارد. در این نوشتار با ذکر شواهدثابت می شود که تاج الزمان مورد اشاره به احتمال قریب به یقین همان افضل الدین کرمانی؛شاعر و مورخ نام آورسده های ششم و هفتم و صاحب عقدالعلی للموقف الاعلی؛است. در ادامه مقاله و پس از معرفی نسخه، به موضوع تفاوت الذروه السماءو اختلافات آن با السامی فی الاسامی پرداخته می شود. در پایان جدولی تهیه شده است که تفاوت بعضی از برابرهای فارسی در آثار میدانی و افضل کرمانی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: الذروه السماء فی مشاهیر الاسماء، تاج الزمان کرمانی، افضل الدین کرمانی، السامی فی الاسامی
  • علی حیدری*، مریم یاراحمدی صفحات 67-86

    کلیله و دمنه از جمله کتاب هایی است که از دیرباز مورد توجه فرهنگ های مختلف قرار گرفته-است. به همین جهت مترجمان مختلفی با دخل و تصرف در این کتاب، آن را متناسب با فرهنگ و ادبیات قوم خود تغییر داده اند. یکی از مشهورترین ترجمه های این کتاب، داستان های بیدپای از محمدبن عبدالله بخاری است. در این مقاله، به روش تحلیلی- مقایسه ای متن داستان های بیدپای با متن عربی ابن مقفع مقایسه شده، مواردی که عبدالله بخاری به هر دلیلی از عهده ترجمه آن به خوبی برنیامده، مشخص و تحلیل شده است. هرچند امکان دارد برخی از این سهوها از جانب نساخان و یا مصححان داستان های بیدپای یا متن عربی ابن مقفع بوده باشد. در برخی موارد برای روشن شدن مطلب از ترجمه فارسی نصرالله منشی و پنجاکیانه نیز کمک گرفته شده است. طبیعی است کهگاهی اضافات یا حذفیاتی از قبیل حکایت یا بابی در داستان های بیدپای نسبت به متن عربی مشهود است که مورد توجه این مقاله نیست. در مجموع می توان علاوه بر دخل و تصرف و سهو های نساخان، محمدبن عبدالله بخاری در برخی موارد متن عربی درست ندیده و یا به درستی ترجمه نکرده است.

    کلیدواژگان: داستان های بیدپای، کلیله و دمنه، ابن مقفع، نصرالله منشی، پنجاکیانه
  • اشرف فرجزاده، اصغر رضاپوریان*، امیرحسین همتی صفحات 87-108
    کتاب های تاریخ، از مهم ترین منابع شناخت اسطوره ها محسوب می شوند. حتی فردوسی نیز زمانی که در پی منابع اسطوره ای روایت شاهنامه بود، به سراغ کتب تاریخ خداینامه ها رفت. تاریخ بلعمی و همچنین تاریخ ثعالبی از کتب مهم تاریخ به زبان فارسی به شمار می آیند. این دو کتاب، در فاصله زمانی اندک با یکدیگر و با موضوعی مشابه (تاریخ عام ایران) به نگارش درآمده اند. هر مورخ بنا به منابع و مواد کار و نگرش خاص خود به تاریخ نگاری، متنی ویژه خلق می کند. در نگاه به اسطوره ها، هر مورخ دیدگاه متفاوتی دارد و گاه مورخان دست به «عقلانی سازی» شخصیت های اسطوره ای زده اند؛ کاری که قطعا فردوسی آن را ناپسند می دانست. در یک قرن اخیر در باب «روایت» (Recit) و تاریخ (یا داستان Story و تاریخ History) و چگونگی بازتاب آنها در یکدیگر، رسالات فراوانی در گونه های مختلف نقد ادبی در جهان نوشته شده است و مهم تر از همه، کتاب بی نظیر پل ریکور با عنوان «حکایت و زمان» در این زمینه به نگارش در آمده است. در این مقاله به تفاوت روایت زندگی گشتاسپ پادشاه اسطوره ای ایران در دو کتاب ثعالبی و بلعمی پرداخته شده است . نتایج حاصل از این پژوهش، مبین آن است که چگونه ثعالبی روایتی ادبی از پادشاهی او به دست داده، حال آنکه بلعمی بیشتر نگاهی تاریخی و جزئی نگر به این شخصیت اسطوره ای دارد.
    کلیدواژگان: تاریخ بلعمی، تاریخ ثعالبی، روایت، گشتاسب
  • شجاع کیانپور*، علی صباغی، امین رحیمی صفحات 109-132
    رضایتمندی از زندگی، هیجانی مثبت، کلی و مرتبط با گذشته و متاثر از نحوه ارزیابی شناختی انسان در طول زندگی است که با ترک اعتراض بر مقدرات الهی و خشنودی از آن آغاز و در تمام زندگی گسترش می یابد و در گلستان سعدی به عنوان یکی از مفاهیم ادبیات تعلیمی با ترویج باورها و مهارت های رضایتمندی و آموزش مهارت های مقابله با تنیدگی ارائه شده است، رضایتمندی در مقامات عرفانی بالاتر از تسلیم و پایین تر از فنا و دارنده آن در مرتبه صدیقین قرار می گیرد و در روان شناسی مثبت گرا یکی از دو بعد بهزیستی ذهنی محسوب می شود، هدف ما در این پژوهش شناخت و تحلیل مفهوم رضایتمندی از زندگی و مولفه های مرتبط با آن از دیدگاه سعدی با استناد به حکایات گلستان است، سعدی ارزیابی شناختی صحیح از دنیا را به وسیله بهره-مندی از تعالیم اخلاقی و تربیتی فضیلت گرایی چون رضایت به مقدرات، صبر، قناعت، شکر و قدردانی عامل ایجاد رضایتمندی از زندگی می داند، نتیجه این پژوهش نشان می دهد که سعدی مفهوم رضایت از زندگی را در قالب داستان پردازی و به کمک تمثیل و شگردهای ادبی و بلاغی با تکیه بر نقش ترغیبی زبان به مخاطبان عرضه کرده است تا مخاطب، پیام او را در زیباترین شکل هنری دریافت و ادراک نماید، روش پژوهش در این مقاله، توصیفی تحلیلی و بر مبنای روش اسنادی و برپایه تحلیل محتوای حکایات گلستان سعدی است.
    کلیدواژگان: سعدی، گلستان سعدی، رضایت از زندگی
  • سکینه مرادی*، زهرا ریاحی زمین صفحات 133-154
    نفثه المصدور، یکی از برجسته ترین متون نثر فنی مصنوع است که در نیمهاول قرن هفتم، به قلم توانای زیدری نسوی به نگارش درمی-آید. نویسنده این اثر بی همتا، در اثنای شرح وقایع سال های هجوم تاتار، با رسیدن به واقعه مرگ سلطان جلال الدین خوارزمشاه، قلمش را در رثای او به مرثیه سرایی وادار می کند؛ اما برخلاف تعریف مرثیه درباری، مرثیه زیدری نسوی هم چون مراثی شخصی از بعد عاطفی و احساسی قوی برخوردار است. از این رو، این پژوهش، با در نظر داشتن مرثیه سرایی به عنوان یکی از بازنمودهای واکنش های درونی در زمان سوگواری، در پی دریافت انگیزه نویسنده از نگارش این مرثیه، با شیوه ای تحلیلی - توصیفی و بهره گیری از نظریه سوگ این مرثیه را بررسی می کند. نظریه سوگ، نتیجه توجه روان شناسان به پیامدهای روانی - رفتاری داغدیدگان در مواجهه با ماتم عزیزان است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که این مرثیه، با نمودهای نظریه سوگ و مراحل آن انطباق زیادی دارد. این نتیجه، خود بیانگر این است که زیدری نسوی، با تاثیرپذیری از علاقه خود به سلطان جلال الدین خوارزمشاه، تالمات روحی خود را در واکنش به مرگ او در قالب مرثیه ای شخصی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زیدری نسوی، نفثه المصدور، مرثیه، روانشناسی، نظریه سوگ
  • امید وحدانی فر* صفحات 155-178
    شناخت سبک هر اثر ادبی به دریافت و فهم درون مایه و مطالب آن اثر کمک بسیاری می کند. مجالس پنجگانه یکی از شش رساله منثور سعدی است که در کلیات وی گردآمده است. از آنجایی که درون-مایه این مجالس معارف صوفیانه است، بنابراین گفتمان تصوف و لحن خطابی در آن غالب است و سعدی برای بیان مفاهیم، گاهی زبان عرفانی خاصی را برگزیده و به شیوه مشایخ صوفیه و سبک آثار صوفیان سخن گفته است. هر یک از پنج مجلس مذکور، صورت نوشتاری یک منبر است که سعدی آن ها را برای شاگردان و مریدان خود نوشته است. با توجه به اینکه محتوای عرفانی و شیوه وعظ سعدی بر ساختمان نحوی این اثر تاثیر گذاشته، هدف این پژوهش بررسی ویژگی های نحوی یکی از این مجالس (مجلس پنجم) بر پایه الگوی سبک شناسی لایه ای و به شیوه توصیفی - تحلیلی است تا برجستگی های نحوی و ویژگی های پربسامد دستوری آن مشخص گردد. حاصل واکاوی لایه نحوی مجلس پنجم گویای آن است که در مجموع ساختار زبانی و نحوی متن این مجلس از چیدمان منظمی برخوردار است، اما سعدی در حوزه نحوی و دستوری آن در مواردی نوآوری ، گزینش و تصرفاتی خاص نظیر: به کارگیری جمله های کوتاه، استفاده از جملات هم پایه، بسامد بالای جملات اسنادی، تکرار اضافات، کثرت استعمال وجه اخباری و امری، نمود بیشتر صدای دستوری منفعل در جملات، پیوستگی جملات فارسی به جملات عربی و جمع بستن معدود به شیوه نحو زبان عربی داشته است.
    کلیدواژگان: رساله های منثور سعدی، مجالس پنجگانه، مجلس پنجم، سبکشناسی لایه ای، لایه نحوی
|
  • Mokhtar Ebrahimi *, Somayeeh Sharooni Pages 1-19
    political leaders play within citizens lives. The purpose of civil policy is meeting individual, social and spiritual needs and requests in a civil society. The Prince by Niccolò Machiavelli and Naseri Morality by Khajeh-I Nasiroldin Tosi are two books that represent the principles of civil policy. The main base of this study is the analysis of similar and non- similar themes of these two politician thinkers. Machiavelli explains the different ways of acquiring and holding power, getting prince position, and the characteristics and moralities of the kings, however, pessimism towards human forms the base of his political theory. Khajeh Nasir, in kingship policy, concentrates on the civil policy principles and moral codes in politics. Machiavelli declares moral codes based on his political approaches and strategies and however, Khajeh Nasir uses moral principles as the foundations of political approaches and totally refuses everything incompatible with moralities which is a reverse picture of Machiavelli's viewpoint. Khajeh proposes respecting the citizens as the most significant principle of civil policy. On the other side, Machiavelli states a different strategy which proposes various treats depending situation and condition and the subalterns who came into power in different ways.
    Keywords: : civil policy, Machiavelli, Prince, Khajeh Nasir, Naseri Morality
  • Sayyed Ahmad Parsa*, Khadijeh Mohamadi Pages 21-46

    The discussion of parenthetic sentence is one of the discussions that is indicate in two fields of rhetoric and language structure, but considered it as extra, give it a negative concept and because of it, this not in much attention. The present research, by a new approach, studies this discussion in literal- historical work of Nafsatolmasdur the book of Shahabodin Mohammad Khorandazi Nasavi and it tries to beside the discern of their roles, clarify their relation with context. Research method is descriptive- analyzing and data were studied base of documentary method. Results show that parenthetic sentences in Nafsatolmasdur, besides empower romantic aspects of text and increase the power of conduction of language, were employed in 24 roles in context. Research method is descriptive- analyzing and data were studied base of documentary method. Results show that parenthetic sentences in Nafsatolmasdur, besides empower romantic aspects of text and increase the power of conduction of language, were employed in 24 roles in context

    Keywords: Narrativity, Autobiograghy, Nafsatolmasdur, Narara, parenthetic sentences
  • Mohammadmehdi Pourqolamali * Pages 47-66

    In one of the preserved manuscripts in Ayatollah Mareshinkavi's library there is a treatise entitled "Al-Zoroahmasma Fae Mobiri-al-Masma" (Zat al-Sharma al-Shama ...), which is a synopsis of Ali Sami's famous book, Ali al-Sayyid Aliyev, Abolfazl Fieldi Neishabour. The author's name is not specified in the text, but the cataloger of his library introduces "Afzal al-Din Tajjulzman [Kermani]" and considers the compilation date "probably the eighth century". This guess is the result of neglected readings by the cataloger, and such a person does not exist externally. In this paper, it is noted that the time of the time is referred to the possibility of the immediate victimization of Afzal al-Din Kermani, the poet and the sixth and seventh-century astronomers, and the author of the book, Paḥabeqd al-Ali Lalmukhfal al-Ali. In the continuation of the article and after the introduction of the article, the subject is divided into different parts, and the differences with the al-Sa'ayyami are discussed. At the end of the table is the difference between some Persian equivalents in field works and Afzal Kermani.

    Keywords: al-Zoroahmasma fi Muhammadi al-Masma, Taj el-Zaman kermani, Afzal al-Din kermani, al-Sami fi al-saṁmi
  • Ali Heidari *, Maryam Yarahmadi Pages 67-86

    Kalila and Demna is one of the oldest cultures of books. As a result, various translators interacting with this book have adapted it to the culture and literature of their people.One of the most famous translations of this book is the tale of Bidpay Mohammad bin Abdullah Bukhari. In this article, a comparative analysis of the text of the Bidpay stories with the Arabic text of Ibn Moghfee has been compared, the cases that Abdollah Bukhari has not been well-written for any reason for translating it. However, it is possible that some of these echoes may have been on the part of the Nisakhan or the sculptor of the idiot stories or Arabic text of Ibn Moghfee. In some cases, Persian translation of Nasrallah Mansi and Panjakiane has also been helped to clarify the issue.It is natural that some additions or omissions, such as anecdote or bobby, are apparent in the stupid tale of the Arabic text that is not the subject of this article. In general, Mohammad ibn Abdollah Bukhari, in some cases, can not be properly translated or properly translated, in addition to the manipulation and transgression of Nisakhan.

    Keywords: Peccadillo, Tales of Bidpay, Kalila, Demna, Panjakiane
  • Ashraf Fargezadeh, Asghar Rezaporian *, Amir Hossein Hemati Pages 87-108
    History books are among the most important sources of recognition of myths. Even Ferdowsi, when seeking the mythological sources of the narrative of the Shahnameh, referred to the “Book of Kings”. Balami and Tha'alibi History are among the most important books of history in Persian. These two books are written simultaneously and with the same theme - the general history of Iran-. Each historian creates a special text based on his work resources and materials and his particular attitude to historiography.Considering myths, each historian has a different perspective, and historians sometimes have rationalized mythical characters; something that Ferdowsi is definitely displeased with. In the last century, a great deal of dissertations has been written about "Recit" and “History” (or story and history) and how they reflect each other in various literary criticisms of the world and most importantly, Paul Ricoeur's unique book "The Story and Time". Here we investigate the difference between the narrative of Goshtasb-the mythical king of Iran- in two books of Balami and Tha'alibi and the results of this research show how the treasury of a literary narrative has gained from his kingdom while Balami has a more historical and insightful look at this mythical character.
    Keywords: Balami's History, Thaalebi's History, Narrative, Goshtaseb
  • Shojaa Kianpoor *, Ali Sabahi, Amin Rahimi Pages 109-132
    Life satisfaction is a positive, general and past-related emotion that is influenced by one's cognitive appraisal. It is start by stop complaining about the divine provisions and accepting and pleasing by it and it extend throughout the life. The Golestan as an educational literature is presented with beliefs and skills that promote satisfaction. Full satisfaction rank(Reza) is higher than submissive rank and lower that annihilation rank in mysticism. In positive psychology satisfaction is one of the two dimensions of well-being. Our aim is to identify and analyze the concept of life satisfaction from Saadi's point of view by considering the Golestan anecdotes. It seems that Saadi think that having a correct cognitive appraisal of the world by utilizing moral and educational virtues such as Reza, patience, contentment, gratitude and appreciation is key tools for having life satisfaction. The study shows that Saadi presented the concept of life satisfaction in the form of storytelling, anecdote and allegory with the help of rhetorical and literary techniques such that audience receive and perceive his message in the most beautiful art form. The research method in this article is descriptive-analytical and based on analysis of documents and anecdotes content of the Saadi's Golestan
    Keywords: Saadi, Saadi's Golestan book, Life satisfaction
  • Sakine Moradi *, Zahra Riyahi Zamin Pages 133-154
    Nafthah al-Masdour is one of the most prominent texts of artificial prose that has been written in the middle of the 7th century by the writer Zaidari Nasavi. The author of this work unmistakably, during the description of the events of the years of the Tatar invasion, by arriving at the death of Sultan Jalaluddin Khwarazmshah, compels his pen in his immortality, but, contrary to the definition of the courthous elegy, the Zaidari Nasavi ‘s elegy, like a personal elegy, has emotional dimension and strong feeling. Hence, this study, with consideration of linguistics as one of the representations of internal reactions during mourning, seeks to obtain the author's incentive to write this elegy in a descriptive-analytical manner and to use the theory of mourning for investigate this elegy. The theory of grief is the result of psychologists' attention to the psychological and behavioral consequences of the fallen faces in the face of the mourning of loved ones. The findings of this study show that this period is consistent with the manifestations of the theory of bugs and its stages. This result suggests that Zaidari Nasavi, reflecting his interest in Sultan Jalaluddin Khwarazmshah, shows his spiritual tales in response to his death in the form of personal elegy.
    Keywords: Zaidari Nasavi, Nafthah Al-Mousdour, Elegy, Psychology, Theory of grief
  • OMID VAHDANIFAR * Pages 155-178
    Understanding the style of each literary work helps to understand the content and contents of the work. The Five Majles is one of six of Saadi's prose treatises compiled in his entirety. Since the subject matter of these assemblies is Sufi education, Therefore, Sufism discourse and the tone of speech are dominant and Saadi sometimes chose a particular mystical language to express the meanings And he has spoken of the manner of the Sufi elders and the style of Sufi works Each of the five houses is the written form of a pulpit Saadi wrote them for his disciples and disciples Given that the mystical content and style of Sa'ad's preaching have influenced the syntactic structure of this work, The purpose of this study is to investigate the syntactic characteristics of one of these houses (Fifth Assembly) The layered stylistic pattern is a descriptive-analytical one To identify syntactic bumps and high-frequency grammatical features.The result of the analysis of the constituency of the Fifth Majlis shows that Overall the linguistic and syntactic structure of this House is neatly arranged, But Saadi's grammar and grammar in the case of innovations, selections and special occasions such as: Using short sentences, using consonant sentences, high frequency of attribute sentences, The repetition of additions, the multiplicity of predictive and empirical uses, the greater the expression of passive grammatical sounds in sentences, The Persian sentences have been linked to Arabic sentences and have been limited in Arabic syntax
    Keywords: Saadi prose dissertations, Fifth Majles, Fifth Majlis, Layered stylistics, Syntactic layer