فهرست مطالب

مجله کتاب قیم
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حجت الله حکم آبادی، غلامرضا رئیسیان*، عباس اسماعیلی زاده صفحات 7-38

    نگرش ساختاری به سوره های قرآن، رویکردی جدید در بین قرآن پژوهان معاصر است. این رویکرد به دنبال کشف غرض و محور اصلی و ترسیم ساختار هندسی در سوره هاست. از این رهگذر، اثبات انسجام و هماهنگی در سوره ها، تاکید بر وحیانی بودن چینش آیات، اثبات معجزه بودن قرآن، حل اختلافات تفسیری و یافتن پاسخی مناسب به شبهات مستشرقان در خصوص پراکنده بودن قرآن نیز فراهم می شود. در بین روش های متعدد کشف غرض سوره ها، روش جامع نگر که با تکیه بر عناصر درون متنی و برون متنی، غرض سوره را به طور مستدل ارائه می دهد، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این پژوهش با رویکردی توصیفی و تحلیلی به بررسی و کشف استدلالی ساختار و غرض سوره احزاب پرداخته است. یافته ها نشان می دهد که سوره احزاب از ده سیاق تشکیل شده، گرچه هر سیاق برای خود دارای غرضی است، اما همه آن ها بر محور غرض اصلی سورهکه عبارت است از «نحوه اطاعت از خدا و پیامبر (ص) در موضوعات سیاسی، نظامی، اجتماعی و خانوادگی، جهت تحکیم پایه های رهبری و امت اسلامی» در حرکت اند.

    کلیدواژگان: ساختار شناسی، سیاق، کشف غرض، سوره احزاب
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی، مهدی عبادی* صفحات 39-61

    گروهی از مفسران قرآن با تمثیلی و نمادین دانستن برخی آیات قرآن کریم، نگاه جدیدی به گزاره های قرآنی داشته اند؛ ایشان معتقدند برخی آیات، دارای حقایق و معارفی هستند که باید با عبور کردن از معنای ظاهری به افق های معنایی گسترده تری در درون ماجرای نقل شده در آن ها دست یافت. دلیل موافقان این نظریه آن است که معارف بلند و متعالی در قالب الفاظ محدود و در گستره محاورات عادی، جای نمی گیرد و برای فهم دقیق تر آن ها باید از زبان تمثیلی و نمادین استفاده نمود. این دسته از مفسران، برای اثبات مدعای خود به ادله نقلی و عقلی استناد نموده اند. در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، به این نتیجه دست یافتیم که دلیل مهم طرفداران این نظریه، وجود تفاسیر تمثیلی در روایات اهل بیت(ع) است. رایج بودن زبان تمثیلی در زبان عربی و قرآن کریم، ناتوانی عقل در درک کامل ماوراء طبیعت، تفهیم مطالب غامض و رفع تعارض میان علم و قرآن، از دیگر ادله قائلان به تمثیلی بودن برخی آیات قرآن بوده که در این نوشتار، بررسی و واکاوی شده است.

    کلیدواژگان: آیات قرآن، زبان تمثیلی، تفسیر نمادین و سمبلیک، ادله موافقان
  • کیوان احسانی، سید ابراهیم مرتضوی* صفحات 63-83

    نظریه نسخ عقلی، از نظریات پدیدآمده در قرن 19 و تکامل یافته در قرن 20 و 21 میلادی است. این نظریه، اجتهاد در حوزه احکام را بر محور مقاصد شریعت دانسته و قائل به بازسازی احکام به تناسب مقتضیات عصر جدید است. تئوری مزبور، بر مبانی ای استوار است که یکی از مهم ترین آن ها «عرفی بودن احکام» است. قائلان این نظریه، احکام غیرعبادی را عرف مردم عرب و جزء احکام غیرحقیقی اسلام دانسته و قائل به نسخ این احکام و جایگزینی احکام عقلی به جای آن ها هستند. مقاله فرارو با روشی توصیفی- تحلیلی، استناد به مبنای مزبور در جهت اثبات نظریه مذکور را نقد و بررسی کرده است. نتیجه آنکه این استناد با اشکالات ذیل مواجه است: مخدوش بودن کمیت پرشمار احکام عرفی جزئی به خاطر عدم علم تفصیلی به قوانین عصر جاهلیت؛ عدم اختصاص مساله عرفیت به احکام غیرعبادی، زیرا آنان امضایی بودن را عامل تغییرپذیری می دانند درحالی که اکثریت قائلان به ثبوت احکام عبادی باور دارند؛ برخورد سه گانه ابقایی، اصلاحی و ابطالی اسلام با قوانین عرفی که نشان می دهد عرف، به خودی خود نمی تواند ملاک و معیار باشد؛ ظرف تحقق بودن عرف برای احکام نه عنصر قوام بخش بودن آن؛ تشتت سیره عقلای اعصار و امصار مختلف و عدم قابلیت جایگزینی آن برای احکام قرآنی؛ عدم وجود قید زمان مندی در احکام قرآنی و وجود ادله درون متنی دال بر زمان شمولی در احکام قرآنی.

    کلیدواژگان: احکام غیرعبادی، نسخ عقلی، عرفی بودن احکام، سیره عقلا
  • ملیکا بایگانیان*، محمد حسن رستمی صفحات 85-120

    اصطلاح «قرآن» در علم اصول، مفهوم همواره ثابتی نداشته بلکه در طول تاریخ این علم، تعاریفی متفاوت و مولفه هایی مختلف به خود دیده است. باآنکه در سده های پنجم و ششم هجری، مولفه های «منقول متواتر» و «مکتوب در مصاحف» برای معرفی قرآن بر هر مولفه دیگری ازجمله «اعجاز»، ترجیح داده می شد اما در سده هفتم، مفهومی جدید از قرآن در علم اصول، ارائه و مولفه اعجاز، جایگزین مولفه های پیشین در تعاریف شده است. تبیین چرایی جایگزینی مولفه اعجاز در تعاریف اصولی سده های هفتم و هشتم به جای مولفه های «منقول متواتر» و «مکتوب در مصاحف» با استفاده از روش تاریخ انگاره، مهم ترین مساله پژوهش پیش رو بوده است. تحقیق دراین باره نشان گر آن است که گفتمان علمی سده های هفتم و هشتم پیرامون مبحث اعجاز، نیز وجود انتقادات متعدد پیرامون مولفه های منقول و مکتوب در این دوران، مهم ترین دلایل انتخاب مولفه اعجاز برای تعریف قرآن در این دو سده بوده است.

    کلیدواژگان: قرآن، تحولات مفهومی، تاریخ انگاره، اعجاز، اصول فقه
  • دل آرا نعمتی پیرعلی* صفحات 121-144

    داستان طالوت که در دل آیات 244-252 سوره بقره قرار گرفته، تعاملی پویا با سیاق خود و نیز برخی آیات سیاق های قبل و بعد از خود دارد؛ این انسجام درونی، با هدف انتقال پیام های اندیشه ای خاص در متنی کوتاه بوده است. داستان طالوت ضمن بیان مقطع مهمی از تاریخ بنی اسرائیل، قانون ایجاد تعادل از طریق دفع و غلبه در جوامع بشری را به عنوان مضمون و موضوع اصلی مطرح کرده است. مضامین فرعی و محتوای داستان، هریک در تعاملی پویا و فزاینده با موضوع اصلی قرار دارند. یکی از مضامین فرعی داستان، وجود تعادل میان تقدیر الهی و تدبیر انسان است؛ بدین معنی که برنامه خداوند، ایجاد تعادل در جوامع بشری است، اما خداوند انسان را مسئول دانسته و او را به اقدام مناسب در این زمینه مکلف کرده است. این اقدام مناسب در گروی خصال بایسته ای همچون صبر، استقامت، تسلیم، توسل، توکل و تلاش است. ساختار ادبی داستان نیز به این ارتباط و تعامل پویای موجود میان موضوع و محتوا، مدد می رساند. گزینش واژگان، عبارات و جملات، بهره گیری از عناصر نمایشی، استفاده از سبک های بیانی انسجام دهنده، شخصیت پردازی های شخصیت های اصلی و فرعی داستان، همچنین بیان بجا و مناسب عاقبت داستان و تصریح بر موضوع اصلی به صورت پی نوشت در آخرین آیه این داستان، مولفه های ساختار ادبی داستان هستند که در خدمت پیام های اندیشه ای آن بوده و آن ها را به ذهن مخاطب القا کرده و تاکید و تثبیت می نمایند.

    کلیدواژگان: بررسی ادبی، داستان طالوت، عناصر داستانی، شخصیت پردازی
  • روح الله داوری*، محمدتقی دیاری بیدگلی صفحات 145-176

    موضوع سیاست خارجی به طور عام و اصول سیاست خارجی به طور خاص، در آموزه های قرآن کریم قابل پی جویی است؛ از این رو می توان آنچه امروزه در سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی دنبال می شود را با آیات قرآن کریم سنجید. در این پژوهش با استفاده از روش های تحلیل محتوا و معنی شناسی،اصل «حکمت» در اندیشه سیاسی و قرآنی آیت الله خامنه ای مبنای تحلیل و تبیین قرار گرفته است.نخست پس از تحلیل اصل حکمت در قرآن و گردآوری مقولات و مولفه های این اصل، در گام پسین، آنها را با مقولات و نتایج حاصل از بیانات آیت الله خامنه ای مقایسه کرده، شباهت ها، تفاوت ها و میزان تناظر آن ها سنجیده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، حکمت قرآنی و حکمت در سیاست خارجی در اندیشه آیت الله خامنه ای جدای از یکدیگر نیستند؛ زیرا کسی که بهره ای از حکمت قرآنی داشته باشد، اندیشه او مستحکم می شود و چنین کسی در سیاست خارجی بر اساس خرد عمل می کند نه بر اساس احساسات. همچنین فرد حکیم از نظر قرآن، حقایق عالم را درک می کند و به مصالح و منافع آگاه است و مسلما چنین کسی در سیاست خارجی به منافع و شرایط لازم و بهره هایی که باید از رابطه با دنیا گرفت، آگاه است.

    کلیدواژگان: اصل حکمت، تفسیر سیاسی، اندیشه قرآنی، آیت الله خامنه ای، سیاست خارجی
  • سهیلا پیروزفر، حسن نقی زاده، زهره حبیبی* صفحات 177-194

    معرفت، یکی از ارزشمند ترین مباحث مطالعات اسلامی است که اهمیت بسیار زیادی در علوم مختلف دارد. معرفت به طور کلی، به دو شق کلی حصولی و حضوری تقسیم می شود و یکی از مسائل مهم آن، شناخت منابع و موانع آنهاست. حال سوال مهم اینجاست که در نگاه قرآن کریم، معرفت حصولی و حضوری چه ویژگی هایی دارد و چه منابع و موانعی را برای فرآیند تحصیل معرفت، شناسایی کرده است؟ پاسخ این مساله در پژوهش فرارو با روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از تحلیل محتوای آیات قرآن پی گرفته شده و به این نتایج دست یافته است: قرآن کریم، روش کسب معرفت حصولی که معطوف به صورت اشیاست و معرفت حضوری که حقیقت و خود معلوم را مورد توجه قرار می دهد را متفاوت دانسته و منابع مختلفی را برای دست یابی به آن دو معرفی کرده است. هرچند قرآن کریم، انسان را در ابتدای خلقت، فاقد معرفت حصولی می شناساند اما او را دارای نوعی ادراک حضوری از بدو تولد می داند که علم حضوری به خویشتن، نمونه آن است. در قرآن کریم، منابع دست یابی به معرفت حصولی و حضوری «طبیعت، عقل، تاریخ و دل» معرفی شده است و «حس گرایی و تقلید از گذشتگان و تبعیت از هوای نفس»، از موانع معرفت شمرده شده اند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، معرفت حصولی، معرفت حضوری، منابع، موانع
  • مهدیه عقیقی*، نصرت نیل ساز، نهله غروی نایینی صفحات 195-215

    اهل بیت (ع)، مفسران واقعی کلام وحی هستند و روایات ایشان الگویی برای آموزش شیوه صحیح تفسیر قرآن و استخراج اصول تفسیری است. ازآنجاکه تفسیر همه آیات قرآن از سوی معصومان در دست نیست، الگو گرفتن از مبانی و اصول تفسیری معصومان، امری ضروری است. از 3786 روایتی که کلینی در اصول کافی گرد آورده، 678 روایت، قرآنی اند و در برخی از آن ها تفسیر آیات و واژگان قرآن آمده است. در پژوهش حاضر با بررسی روایات تفسیری به روش تحلیلی- توصیفی، اصول تفسیر در تقسیمی دوگانه، به اصول تفسیری مبنایی (امکان فهم قرآن برای همگان، اعتبار عقل در حوزه فهم قرآن، وجود لایه ها و بطون در قرآن) و اصول تفسیری روشی (توجه به قرآن به عنوان منبع تفسیر قرآن، توجه به جایگاه پیامبر اکرم (ص)، توجه به مفاهیم عرفی و مسائل زبانی، تعمیم آیه، در نظر گرفتن سطح فهم مخاطب) تقسیم شده است.

    کلیدواژگان: اصول تفسیری، روایات قرآنی، اصول کافی، اصول مبنایی، اصول روشی
  • علی محمد میرجلیلی*، کمال صحرائی اردکانی، یاسر عروجی صفحات 217-242

    ملا محسن فیض کاشانی (د. 1091ق)، یکی از شخصیت های مهم و اثرگذار در علوم اسلامی و به ویژه مباحث اخلاقی و حدیثی شیعه امامیه است. ازجمله تالیفات ارزشمند وی، کتاب المحجه البیضاء است که با هدف شرح و اصلاح احیاء علوم الدین محمد غزالی به نگارش درآمده است. این اثر اخلاقی، دربردارنده شرح و تبیین بسیاری از روایات تربیتی و گاه فقهی و جز آن است. این مقاله با تکیه بر این اثر ارزشمند، تلاش می کند با مطالعه متن کتاب، به روش توصیفی - تحلیلی مبانی مورد نظر فیض کاشانی را در فهم احادیث استخراج کند. نتایج پژوهش نشان می دهد مولف المحجه البیضاء هنگام معنی کردن روایات، از اصولی همچون توجه به معانی دقیق واژگان، توجه به کاربردهای مجازی و آرایه های ادبی، رعایت اصل سیاق، تکیه بر قرائن ناپیوسته، تاویل روایات متشابه، استناد به عقل در شرح روایات، در نظر گرفتن شرایط صدور حدیث، استناد به قیاس اولویت و جمع بین روایات متعارض، بهره جسته است.

    کلیدواژگان: فیض کاشانی، المحجه البیضاء، روایات، فقه الحدیث، اصول فقه الحدیث
  • سید محسن کاظمی*، محمد فاکر میبدی صفحات 243-265

    تحلیل بافت صدور روایات تفسیری، بیانگر آن است که این روایات در تعامل مستقیم با مسائل اجتماعی عصر خود شکل گرفته و اهل بیت (ع)، اهتمام ویژه ای به اقتضائات اجتماعی زمانشان داشته اند. این پژوهش با روشی تحلیلی در پی تبیین نقش سیاست های اموی در شکل گیری تفاسیر اهل بیت (ع) در سده نخست هجری است. حذف اهل بیت (ع) از صحنه مرجعیت دینی و سیاسی، جلوگیری از ترویج احادیث مغایر با مشروعیت و اهداف حکومت، تقویت سنت ها و فرهنگ های مخالف همچون سنت اسرائیلی و فرهنگ جاهلی، ظاهرگرایی در تفسیر، جبرگرایی، اجتهاد در مقابل نص، اجتهاد مبتنی بر منابع و یا روش های ناصحیح، قداست زدایی از چهره قرآن و پیامبر اکرم (ص) و تخریب سیمای ائمه اطهار و پیروان ایشان و در نهایت ترویج مفاسد اخلاقی، از مهم ترین اقدامات این جریان است. در مقابل اقدامات جناح علوی مشمول ترسیم مرزهای اندیشه ورزی، مقابله با تشبیه و تعطیل، ابطال تفکر جبر و تفویض، نهی از مراجعه به اهل کتاب و مقابله با القائات ایشان، در کنار تثبیت مرجعیت علمی و ولائی اهل البیت (ع) و بی اعتبار ساختن امویان و دفع بدعت های آن ها بوده است.

    کلیدواژگان: تاریخ تفسیر، روایت تفسیری، ظاهرگرایی، جبر گرایی، اهل بیت
  • محسن رفعت* صفحات 268-298

    وجود حدیث دوبارزادگی از خلیفه نخست و امید به شفاعت وی از قول امام صادق (ع)، ازجمله احادیث بازتاب یافته در متون روایی است که یکی از دستاوردهای آن را حسن رابطه امام صادق (ع) با رویکردهای اهل سنت و افتخار یا فضیلتی برای ایشان دانسته اند. در اهل سنت، دارقطنی با چهار طریق ضعیف و در شیعه، اربلی از قول فردی به نام جنابذی یکی از علمای حنبلی این روایت را نقل کرده اند که وجود راویانی شامی در اسناد، از اعتبار آن فروکاسته است. این مقاله با رویکردی تحلیلی- انتقادی می کوشد سند و تمام طرق آن را در منابع فریقین در سنجه نقد نهد و در تلاش است با کاوش در دیگر مصادر و یافتن بسامد و گونه های حدیثی و تاریخی، روایت دارقطنی را که نخستین ناقل این حدیث است، نقد و بررسی نماید. روایت مزبور، ضمن تعارض با اخبار تاریخی واردشده در کتب اهل سنت و یا حتی کتب شیعی، ازنظر ادله قرآنی، حدیثی، عقلی، رکاکت معنا و نیز تعارض با روایات و سنت، محل مناقشه است. این نوشتار میزان تطابق این حدیث با دیگر احادیث موجود از امام صادق (ع) را ارزیابی کرده و بدین باور است که اگر قرار به افتخار باشد به ولایتمداری است نه ارتباط نسبی؛ همچنین ناسازواری این حدیث با نحوه برخورد خلیفه نخست با امیرمومنان (ع) و حضرت زهرا (س) در اتفاقات پس از رحلت پیامبر (ص)، اعتماد به آن را فرو می کاهد.

    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، ابوبکر، نسب، شفاعت، دوبارزادگی، نقد حدیث
  • محمدحسن احمدی* صفحات 299-320

    مقوله استدلال به احادیث و گزارش های تاریخی، نیازمند روشی استوار است. دلالت گزارش های حدیثی و تاریخی را می توان در دو فضای «دلالت های ناظر به مقام بیان یک گزارش» و «دلالت های ناظر به فرامقام بیان» بررسی کرد. دلالت های فرامقام بیانی، ناشی از انعکاس گزارش در فضای صدور و نقل آن است. اصطلاح «مسالگی»، قاعده ای در فضای این نوع دلالت هاست. تلاش نویسنده مقاله برای شناساندن این قاعده و تعریف این اصطلاح به اینجا رسیده است که «مسالگی» به معنای میزان «عدم نفوذ» و حل نشدگی «مقام بیان» در «فرامقام بیان» است. کارکرد مورد توجه ما از اصل مسالگی، فضای استدلال های موجود در تاریخ حدیث، تاریخ قرآن و تاریخ تفسیر (الهیات تاریخی) است. اهمیت توجه به مسالگی ازآن روست که غالب استدلال های شکل گرفته در این حوزه، بدون توجه به سطح مسالگی آن تقریر شده است و این مساله، موجب رسوخ ضعف جدی به این گونه استدلال ها شده است.

    کلیدواژگان: حدیث، استدلال، مسالگی، زبان شناسی، روش شناسی
|
  • Gholamreza Raeisian* Pages 7-38

    Nowadays, the structural analysis of the chapters in the Quran is a new approach adopted by Quran researchers. This approach serves to detect the objective and the conceptual pivot of individual chapters so as to plot their geometrical maps. It is, thus, made possible to prove the coherence and harmony of the verses in each chapter, the revelation basis of the arrangement of verses and the miraculous nature of the Quran as well as to resolve interpretation differences and find appropriate responses to the orientalists who have questioned the coherence of the Book. Of the various approaches at hand for the detection of chapter objectives, the comprehensive approach is specifically favored for its emphasis on intra- and extra-textual features. Through a descriptive-analytic method, this research seeks to substantially detect the structure and the objective of ‘Al-Ahzab’ chapter. As the results show, the chapter includes ten subjects, each with its own objective. All those subjects, however, fulfill the pivotal objective of the chapter which is to show how to obey God and the prophet in political, military, social and domestic matters on the purpose of reinforcing Muslims and Islamic leadership.

    Keywords: Structuralism, Context, detection of objectives, Chapter of Al-Ahzab
  • Mahdi Ebadi* Pages 39-61

    Some interpreters of the Quran have introduced a new approach in the field by considering certain verse symbolic. As they believe, some verses contain certain profound facts that can be identified only by skipping the denotations and delving deep into the words. As a proof, they argue that the Quranic sublime concepts cannot be expressed in words just like ordinary everyday communications are; hence, the use of symbolic language is essential for the accurate understanding of those concepts. These interpreters take resort to a set of proofs based on ration and narration. This study was conducted through a descriptive-analytic method, and the results indicated that the advocates of symbolic interpretation justify themselves mainly by pointing to the same approach of dealing with Quranic verses adopted by Imams. The other justifications include the commonness of symbolic expressions in the Arabic language and the Holy Quran, inability of human mind to perceive metaphysics completely, clarification of complexities and elimination of contrast between the Quran and science.

    Keywords: Quranic verses, Symbolic language, Symbolic interpretation, Justification
  • Seyed Ebrahim Mortazavi* Pages 63-83

    The rational abolition theory, which was proposed in the 19th century and developed in the 20th and 21st centuries, postulates that jurisprudence should be based on religious principles but can be adjusted to the contexts and occasions that arise. An important concept underlying this theory is ‘the cultural basis of decrees’. That is to say, nonritual affairs are a part of culture and make up a virtual set of rules in Islam, hence allowed to be abolished and replaced with rational ones. Using a descriptive-analytic method, the present study verifies the theory on the basis of the concept that underlies it. As the results show, for certain reasons, the theory is not credible enough. They include the existence of too many minor cultural cases that are vague due to lack of knowledge of the Jaheli era, applicability of cultural considerations even to ritual affairs (Note that those who advocate the theory believe that rules can be changed by agreement, while most scholars believe ritual rules are fixed), the triple approach of Islam to cultural rules, i.e. maintenance, modification and abolition (with the implication that culture cannot serve as the only factor in this regard), the role of culture as a context where rules are implemented not corroborated, lack of consensus among the scholars in different eras, irreplaceability of Quranic decrees with culturally modified rules, freedom of Quranic rules from time limits and textual evidence in the Quran for the time-inclusiveness of its decrees.

    Keywords: Nonritual decree, Rational abolition, Cultural basis of decrees, Manner of the sage
  • Melika Bayganian* Pages 85-120

    In the field of principlism, the term ‘Quran’ has never had a fixed meaning. So far, the term has been used with different definitions and parameters. In the 5th and 6th centuries A.H, the Quran used to be referred to as ‘widely quoted’ and ‘voluminously recorded’, and these two definitions were preferred over ‘miracle’. In the 7th century, however, the perception of the Book was revised, and ‘miracle’ was raised as its major feature. The present study seeks to elaborate on the reasons as why ‘miracle’ emerged as a replacement for the previously used terms of reference to the Quran. The study is conducted through the paradigm shift method, namely reading history texts on the purpose of detecting the development trend of a concept. As the results indicate, the high frequency of criticism on the features ‘widely quoted’ and ‘voluminously recorded’ in the scientific dialogues of the 7th and 8th centuries was the major factor that made scholars shift to the feature ‘miracle’.

    Keywords: Quran, Conceptual variation, Paradigm shift, Miracle, Principles of jurisprudence
  • Delara Nemati Pirali* Pages 121-144

    The story of Talut narrated in verses 244-252 of the chapter ‘Al-Baqhareh’ in the Quran is quite consistent and interactive with the verses before and after it. This internal conceptual coherence is intended to convey certain messages in a brief manner. Reflecting an important historical period of Israelites, the story illustrates the principle of balance formation through repulsion and conquest as its main theme. In addition, subsidiary concepts and the story content interact with the main theme dynamically and synergistically. One of those subsidiary concepts is the balance between the will of God and the tact of man. That is to say, God intends to make a balance in human communities and obliges man to do his best in this case. Man can do his best but through such merits as patience, resistance, submission, reliance and invocation. The dynamic relationship between the theme and the content of the story is contributed to by its literary structure. This structure is characterized by the specific choice of words, expressions and clauses, the use of dramatic elements, cohering rhetorical styles and effective techniques of developing the major and minor characters, an appropriate and timely conclusion, and the statement of the main theme in the last verse of the story. All these textual tokens serve to convey the message to the audience and establish it in his mind.

    Keywords: Literary analysis, The story of Talut, Narrative elements, Character development
  • Rohollah Davari* Pages 145-176

    It is possible to find materials in the Holy Quran regarding foreign policy in general and its principles in specific. What is occurring currently in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran can be, thus, evaluated against the Quran. Through the method of content analysis and semantics, this research seeks to shed light on the principle of ‘wisdom’ in Ayatollah Khamenei’s policies and his speculations on the Quran. The study is conducted first by defining wisdom and its parameters as introduced in the Quran and then by comparing and contrasting them with Ayatollah Khamenei’s remarks on the issue. As indicated by the results, the wisdom that he has put to practice in the foreign policy is well integrated with the wisdom imparted in the Quran. This is because the one who is endowed with Quranic wisdom has a stout mindset and can practice rationally rather than emotionally. From the viewpoint of the Quran, a wise man has a true perception of the world and knows how to take the advantage of the current conditions in favor of his policies.

    Keywords: Principle of wisdom, Political interpretation, Quranic frame of mind, Ayatollah Khamenei, Foreign policy
  • Zohreh Habibi* Pages 177-194

    Recognition is one of the most favored topics to discuss in Islamic studies. It is also of great importance in other fields of study. Basically, recognition is of two types, direct and indirect. To learn the sources and obstacles of these two types is a great concern. In this regard, the Quran can be of help. The book gives hints to the characteristics of these two kinds of recognition and refers to their sources and obstacles. Using a descriptive-analytic method, the present study analyzes the corresponding parts of the Quran with the result that the Book makes a distinction between the ways these two recognitions are gained. According to it, direct recognition regards the reality or the obvious self of things, while indirect recognition stems from the appearance of the things around. The Book also introduces certain sources with which to gain each recognition type. It is understood from the verses that man is born with no indirect recognition but he has some sort of innate direct perception. An example of the latter is self-awareness. From the point of view of the Quran, the sources of recognition at the disposal of man are nature, reason, history and heart. The obstacles to recognition have been deemed to be dependence on physical senses, imitation of the past people and following one’s whims and desires.

    Keywords: Holy Quran, Direct recognition, Indirect recognition, Sources, Obstacles
  • Mahdieh Aghighi* Pages 195-215

    The prophet (pbuh) and his descendants are the real interpreters of the word of God, and the remarks quoted from them serve as a source of rules and principles of how to interpret the Quran. Since there is no complete interpretation of the Quran left behind by those saints, it seems necessary to derive certain interpretation principles from the sources at hand. Of 3786 quotations reported by Koleyni in his book ‘Osoul-e Kafi’, 678 are the interpretation of Quranic verses and words. Through a descriptive-analytic method, this study examines those Quranic items and presents a dichotomy of the interpretation principles used in them. The first type includes basic principles referring to the intelligibility of the Quran for everybody, the ability of reason to verify the Quran, and the semantic strata in the Book. The second type of principles is methodic addressing the Quran as a reference for its own interpretation, the place of the prophet (pbuh), the cultural concepts and the linguistic features in the Book, generalization of verses, and the intellectual level of the audience.

    Keywords: Interpretation principles, Quotations on the Quran, Osoul-e Kafi, Basic principles, Methodic principles
  • Alimohammad Mirjalili* Pages 217-242

    Mullah Mohsen Feyz Kashani (1598-1680) was an eminent and influential Imami Shia scholar in Islamic studies especially ethics and Hadith. One of his valuable publications is the book ‘Al-Mahajjatul Bayza’ which is an elaboration on Mohammad Ghazali’s ‘Ehya oloum-e Din’. This work presents and interprets a lot of quoted statements in ethics and sometimes in jurisprudence. In this study, the text of the book is reviewed and the principles of understanding Hadiths are derived as meant by the book author. For this purpose, a descriptive-analytic method is used. As the results of the study show, to translate and interpret Hadiths, Feyz Kashani has paid attention to such points as the precise meanings of words, figurative usages, literary figures, the role of context, global context clues, dubiety of statements, rationality, the circumstances in which statements were made, deductions of priority, and reconciliation of contradictory Hadiths.

    Keywords: Feyz Kashani, Al-Mahajjatul Bayza, Hadiths, Expertise in Hadith, Principles of Hadith interpretation
  • Seyed Mohsen Kazemi* Pages 243-265

    The analysis of religious quotations belonging to an era shows that they have been formed in direct connection with the social events in that very era. In this regard, the remarks quoted from an Imam (pbuh) mostly represent the social contexts of his own time. Through an analytical method, this study aims at the role of Umayyad caliphs’ policies in what was quoted from Imams in the first century A.H and how the quotations were interpreted. According to the results of the study, the words of Imams under the Umayyad rule make references to certain social disorders mainly including elimination of Imams from political arenas and religious jurisprudence, banning anti-government remarks, backing up adverse traditions and cultures such as Judaic traditions and Jaheli culture, dependence on denotations of words for interpretation, fatalism, preference of personal decrees over the Quranic ones, jurisprudence based on wrong methods and sources, desanctification of the Quran and the prophet, ruining the image of Imams and their followers, and propagation of immoralities. Versus all this, the Alavi camp took certain measures including the delineation of human thoughts, opposing the notions of incarnation of God and his unrecognizability, undermining the notions of fatalism and divine concession, rejection of advice or inductions from non-Muslims, advertising the scholastic credibility and political patronage of Imams, devaluation of Umayyads and refusing their heretic manners.

    Keywords: History of interpretation, Quotation to interpret, dependence on denotations, Fatalism, Ahl-e Beit (Imams)
  • Mohsen Rafat* Pages 268-298

    One of the quotations in Hadith books points to Imam Sadeqh’s blood relation to Abu Bakr on two sides and the Imam’s hope of being favored by him in the other world. What this quotation implies is the Imam’s feeling of honor in this relation and his approval of Sunni manners. The quotation has been reported by Daraqutni, a Sunni scholar, in four untenable ways and by Erbeli, a Shia author, through Jannabezi, a Hanbali Sunni scholar. The quotation by the latter is untenable too because some of the narrators involved in it are Levantine. Using an analytic-critical method, this study seeks to critically examine all the documents of the quotation made by Daraqutni as the first narrator of the remark, the frequency of references, and the ways it has been documented in both sects of Islam. As it is found, the credibility of what is quoted from the Imam can be disputed because it is in conflict with other reports and quotations in Sunni and even Shia sources. There are also some Quranic, rational, semantic and documented pieces of evidence against it. By evaluating the correspondence between this quotation and other remarks quoted from Imam Sadeqh, the paper firstly concludes that pride should be taken in obedience to the good not in family relationships. Secondly, due to what occurred between Abu Bakr and Imam Ali and his wife after the Prophet’s death, it is hard to believe the studied quotation.

    Keywords: Imam Sadeqh (pbuh), Family relationship, Intercession, Double blood relationship, Hadith criticism
  • Mohammad Hasan Ahmadi* Pages 299-320

    Reasoning on the basis of Hadiths, i.e. religious quotations, and historical reports should be done in a substantial manner. Whatever Hadith or historical report can be examined according to two types of evidence: contextual and meta-contextual. The latter refers to the reflection of a remark in the space where it is made. The concept of ‘incongruity’ applies to the evidence in such a context. As it is understood from the analysis of a body of evidence in this regard, incongruity may be defined as the rate of the incompatibility of the context of an utterance with the meta-context of that utterance. This study is concerned with incongruity in the space of reasoning throughout the history of Hadith, Quran and interpretation (i.e. historical theology). Since most acts of reasoning in the field of theology have ignored the level of the incongruity involved, they are evaluated as poor and inadequate. This is where paying attention to that concept finds significance.

    Keywords: Hadith, Reasoning, Incongruity, Linguistics, Methodology