فهرست مطالب

دانشنامه علوم قرآن و حدیث
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 160,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان پوراسماعیل صفحه 9
  • غلامحسین اعرابی، محمدصادق پیشوایی* صفحه 11

    شناخت معنای لغوی واژه ها و فهم دقیق مفردات آیات قرآن، از مقدمات اصلی فهم قرآن و تفسیر آن بوده و به خاطر اهمیت این موضوع، از صدر اسلام تا به حال مکتوبات فراوانی در این مورد به رشته ی تحریر درآمده است.
    اما می دانیم پیامبراکرم؟ص؟ و امامان معصوم؟عهم؟ اولین، بهترین و موثق ترین مفسران قرآن هستند و آنان گاهی به طور ویژه و گاهی هم به مناسبت های مختلف در مورد مفردات قرآن صحبت کرده اند، لذا مراجعه به منابع روایی ای که در توضیح و تفسیر مفردات آیات قرآن، احادیث را گردآوری کرده اند، می تواند در فهم معنای آیات بسیار کارگشا بوده و روشن کننده تفسیر آیات باشد.
    در این مقاله، واژه های «عصمت» و «تقوا» به عنوان مثال ذکر شده و برای بقیه ی مفردات سوره، خلاصه ی مقاله آورده شده و در انتهای گفتار هم خلاصه ی بررسی تمامی واژگان مهم سوره، در جدولی درج گردیده است.

    کلیدواژگان: روایات، مفردات، ظاهر لغت، مصداق، اشتقاق
  • سهراب مروتی، زهرا حسنی* صفحه 31

    ترجمه در هر زبانی، برگرداندن سخن و انتقال معنای کلام از زبان مبدا به زبان مقصد است به گونه ای که تمام مقاصد متن اصلی و مبدا را متضمن باشد؛ البته این مساله در مورد قرآن کریم که لفظ و معنای آن از جانب خداوند متعال است، حایز اهمیت بسیاری است زیرا توجه به معنای حقیقی و درست آیات و ترجمه ی صحیح آن، موجب دست یابی به معارف و مفاهیم عمیق قرآن کریم می شود همان گونه که ترجمه ی نادرست، افراد را از درک مفاهیم قرآن و اهداف والای آن باز می دارد. در ادیان توحیدی، بعد از یکتاپرستی، نبوت و ارسال پیامبران از جانب خداوند برای هدایت مردم از اصول دین است. اگر در ترجمه ی آیاتی که در ارتباط با پیامبران الهی است، دقت لازم صورت نگیرد، بسیاری از مفاهیم و اهداف قرآن زیر سوال می رود. در این مقاله، به بررسی برخی از ترجمه های قرآن کریم در مورد آیات 30 تا 33 سوره «ص» پرداخته می شود. هدف آن است که نقاط قوت و ضعف آن ترجمه ها روشن شود و با ارزیابی آنها، بهترین ترجمه یا ترجمه ها معرفی شود. این مقاله به شیوه ی تحلیلی انتقادی به بررسی موضوع می پردازد.

    کلیدواژگان: ترجمه، سوره ی ص، سلیمان (ع)، بنده ی خوب، اسبان تیزرو، مسح، ساق، گردن
  • مینا شمخی، مرضیه غلامی مورینه* صفحه 57

    قرآن در ضمن بیان داستان هایی در سوره ی «کهف»، به بیان ملاقات حضرت موسی(ع) با عالمی پرداخته است که با صراحت نامی از او برده نشده است بلکه با عنوان «عبدا» از او یاد کرده است اما در احادیث با نام «خضر(ع) » معرفی شده است که طبق آیات صریح قرآن بهره ی قابل ملاحظه ای از علم لدنی را به صورت مستقیم از جانب خداوند دریافت کرده است. این علم بنابر شرایطی به افراد داده می شود و تقسیماتی برای آن بیان شده است که حضرت موسی(ع) مامور می شود تا از حضرت خضر(ع) این علم خاص را بیاموزد. این پژوهش بر آن است تا به روش کتاب خانه ای، ضمن بررسی این علم، تعاریف، تقسیمات و شرایط بهره مندی از آن جایگاه علمی این عالم را برجسته نماید.

    کلیدواژگان: حضرت موسی (ع)، حضرت خضر (ع)، علم لدنی، قرآن، نبوت
  • فاطمه ترابی صفحه 83

    عدم وجود برنامه ی مدیریتی صحیح و دقیق برای اقتصاد یک جامعه، بنیاد اقتصادی آن را فرو می ریزد، این عدم اهتمام، فقر و تنگ دستی توده ی مردم و زیاده خواهی و ظلم سلطه جویان را به دنبال خواهد داشت. آن چه در حکومت عدل امیرمومنان(ع) ملموس است پایبندی امام به اصول مهم و اساسی در مدیریت اقتصادی جامعه می باشد. در این نوشتار پنج اصل از برنامه های اقتصادی امام علی(ع) _ اصل ترویج و تشویق به کار و تولید، عدالت اقتصادی، اعتدال گرایی، امانت داری و تامین رفاه عمومی _ بررسی شده است.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، علم اقتصاد، تولید و اشتغال، عدالت اقتصادی، اعتدال، امانت داری، تامین رفاه عمومی
  • صغری لک زایی صفحه 117

    انتقاد مفید و سازنده از جمله راه های موثر در پیش رفت جامعه ی اسلامی است به شرط آن که در چارچوب آداب و شرایط خود به درستی انجام شود. با توجه به بخش های نهج البلاغه می توان انتقادگری و انتقادپذیری را آموخت. پس از بررسی عبارات انتقادی امام علی(ع) در نهج البلاغه مشخص گردید که بهره گیری از دعا، تصویر سازی در انتقاد، توجه به اصول روان شناسی، استفاده از پرسش های انکاری و تقریری، به کار بردن ضرب المثل و وارد شدن از طریق خصم از جمله طرقی است که می توان برای انتقاد به کار گرفت. هم چنین داشتن شجاعت، سعه ی صدر و علم و تخصص لازم، توجه به زمان و مکان در انتقاد، ذکر محسنات قبل از انتقاد از مولفه های یک نقد به جا و شایسته می باشند. پرسش اصلی در این تحقیق، بررسی موضوعیت نقد، جایگاه و چگونگی آن در جامعه ی علوی علی الخصوص نقد منصفانه از دشمنان است، پاسخ به این مسئله می تواند اقدام مثبت و مفیدی برای جلوگیری از اختلافات در جامعه باشد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است که بر مطالعات منابع دینی به ویژه نهج البلاغه و یافته های علوم معاصر مبتنی است.

    کلیدواژگان: اسلوب، انتقادی، امام علی (ع)، نهج البلاغه
  • هادی خلیلی راد صفحه 143

    واژه ی غیرت هرچند در قرآن نیامده است ولی واژه هایی هم چون «حمیه، الضریر، الشفون و الحظل» به معنای غیرت اند. غیرت یکی از صفات الهی است که به همه ی بندگانش فطرتا اعطاء کرده است. غیرت یعنی: انسان نسبت به محترمات و حریم ها و چیزهایی که مورد علاقه اش هست حساس باشد؛ نسبت به ناموس و دینش بی تفاوت نباشد و اگر غیر خواست به حریم او تعرض کند، احساس مسئولیت کند و واکنش نشان دهد. در آیات قرآنی با الفاظ دیگری و در روایات صراحتا به این صفت تاکید شده است. غیرت دو قسم دارد: پسندیده و ناپسند. عواملی باعث از بین رفتن این صفت در انسان می شود. وقتی انسان این صفت را از دست داد در آنجا که باید بروز کند و از خانواده، اهل و عیال، ناموس و دین خود دفاع کند و احساسی نسبت به آن داشته باشد، ندارد و باعث اضمحلال خود و خانواده و جامعه می شود و به این شخص می گویند: دیوث و بی غیرت.

    کلیدواژگان: غیرت، بی غیرت، حمیه، دیوث، غضب، غار
|
  • Gholam Hossein Arabi, Mohammad Sadegh Pishwai Page 11

    Understanding the literal meaning of words and realizing every single word of the verses of the Qur’an is one of the basic premises of understanding of the Qur’an and its interpretation. Due to its importance, many writings have been written on this subject since the beginning of Islam. But do we know prophet Muhammad (P.B.U.H), and the infallible Imams are the first, best, and most authentic interpreters of the Qur’an and they have spoken occasionally in particular and sometimes on different events about the Qur’anic words. Therefore, referring to resources that have been collected traditions pertain to explanation and interpretation Qur’anic words would be effective and clarify the interpretation of the verses. In this article, the words “infallibility” and “piety” are cited as an example, and for the rest of the surah’s words, a summary of the article is given, and at the end of the article a summary of the examination of all the important surah’s words is given in a table.

    Keywords: Narratives, Qur’anic words, Vocabulary’s form, Example, Derivation
  • Sohrab Morovati, Zahra Hasani Page 31

    Translation in any language is the conversion of speech and transfer of the meaning of the word from the source language to the target language, in such a way that all the intentions of the original text and the source are implied. Of course, examining the word and the meaning of Quran which is sent by Allah Almighty is the weighty matter. It is important because paying attention to the true meaning of the verses and its correct translation will lead to the profound knowledge and concepts of the Holy Quran, as the false translation prevents individuals from understanding the concepts of the Quran and its supreme goals. In the monotheistic religions, after worshipping the only God, prophecy and sending prophets from God to guide people is part of the articles of faith. If there is no precision in translating the verses associated with the divine prophets, many of the Quranic concepts and purposes are being questioned. In this article, some of the translations of the Holy Qur’an are discussed in verses 30-33 of the surah “Sad”. The aim of this paper is to clarify the strengths and weaknesses of those translations and, with regard to evaluation of them, to introduce the best translation or translations. The paper addresses the issue in a critical analytical manner

    Keywords: Abohelalm, Sects, Lexicographers, Commentators, Qur’an
  • Mina Shamkhi, Marzieh Gholami Morineh Page 57

    The Quran, while expressing stories in the surah “Kahf”, refers to the meeting of Moses with a scholar whose name has not mentioned explicitly, but the word “Abdan” is used for introducing him. However, he is called “Khezr” in the hadiths and according to the Quran’s explicit verses he has received considerable benefit from the divine knowledge directly through the God. This knowledge is given to individuals under certain circumstances, and some divisions are stated for it which Moses is commissioned to learn this particular knowledge by the prophet “Khezr”. This research utilizes library research methods, examines this knowledge, and also focuses on related definitions and conditions in order to highlight the dominant position of this scholar.

    Keywords: The prophet Moses, the prophet Khezr, divine knowledge, Quran, prophecy
  • Fatemeh Torabi Page 83

    The lack of an accurate and exact management plan for the economy of a community drops its economic foundation. This lack of interest will lead to poverty and misery of the masses, and also avarice and tyranny of the oppressors. What is pertinent to the administration of the Imam’s justice is that Imam’s adherence to the essential principles in the economic management of society. In this article, five principles of Imam Ali’s economic plans have been investigated: the principles of promoting and encouraging work and production, economic justice, moderation, trust and public welfare.

    Keywords: Imam Ali (pbuh), economics, production, employment, economic justice, moderation, trust, general welfare
  • Soghra Lakzaiee Page 117

    If everyone is to be mistaken in a society, and there is no supervision and critique of their activities, then it will not be long before that society is falling and destructing. Therefore, criticism is necessary for the growth and excellence of society. Imams (as) as leaders of the community have always paid attention to this matter. For example, in the Alavie’s government, Imam Ali (AS) criticized his supporters and opponents as a caring and aware leader in various positions. The main question in this research is to investigate the subject of critique, its place and its way in the Alavi society, especially the fair critique of the enemies. Answer to this question can be a positive and useful step in preventing conflicts in society. This paper wants to go through the concept of critique, and examines the style of critique in Nahj al-Balaghah from the point of view of audience and critical method. Due to the fact that a proper and appropriate critique is applicable to the suitable principles and framework, it is also addressed. The research methodology is descriptive-analytical, which is based on the studies of religious sources especially Nahj al-Balaghah and the findings of contemporary science. Also, the number of sermons and their descriptions are based on the description of Nahj al-Balaghah by Ibn Ma’tham Bahrani.

    Keywords: Critical methodology, Imam Ali (AS), Nahj alBalaghah
  • Hadi Khalili Rad Page 143

    Although the word “fervency” does not mentioned in the Quran, some words such as Hameih, Al-Zurir, Al-Shafun, and Al-Hazul are stated, instead. Fervency is one of the divine things that has been granted to all believers of God. Fervency means that the person is sensitive to the respect and privacy and the things that are interested in him; he is not indifferent to his family and his religion, and if he someone wants to invade his privacy; he will feel responsible and react strongly. In Quranic verses this adjective is emphasized through other words. Fervency is divided into two branches: good and bad. Some factors cause disappearance of this feature in human beings. When a person loses this feature where it needs to be manifested, protected and sympathized the family, the honor and the religion; it causes individual destruction and his family and society. This person is called cuckold and unfaithfulness.

    Keywords: Patience, Forbearance, Impatience, Forough al-loghaviiah