فهرست مطالب

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه ایمانی پور، محمد خواجه مهریزی*، پدرام پیوندی، محمد اسلامی صفحات 1-14
    انسان با پیشرفت فناوری همواره در برابر خطرات ناشی از پرتو به خصوص پرتو یون ساز ایکس و گاما قرار دارد. از پرتو ایکس در بخش های مختلفی اعم از پزشکی، صنعتی و کشاورزی استفاده می شود. از آن جایی که بیشترین کاربرد پرتو  ایکس در بخش پزشکی ا ست، بسیاری از افراد از جمله بیماران و پزشکان و کارکنان بیمارستان در برابر خطرات ناشی از این پرتو  قرار دارند. تاکنون تلاش های بسیاری برای محافظت این افراد صورت گرفته که استفاده از کابین ها و منسوجات پوشش داده شده با مواد سربی یکی از این موارد است. محققان بنا به دلایلی همچون سمی بودن، سنگینی، انعطاف پذیرنبودن و غیره درصدد جایگزینی سرب هستند. در این مقاله، به بررسی مواد معدنی همچون باریم، تنگستن، بیسموت و قلع که به عنوان جاذب پرتوهای یون ساز مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، پرداخته شده است. نتایج محققان نشان داد که این مواد می توانند با وزنی کمتر، زیست سازگاری و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به سرب، پرتوهای ایکس را تا حد قابل قبولی تضعیف سازند. هم چنین، میزان جذب پرتو ایکس به اندازه ذره ماده معدنی، ضریب تضعیف ماده و ضخامت ماده جاذب بستگی دارد. در این مقاله، انواع مواد معدنی جاذب پرتو ایکس و مقایسه آن ها با سرب به طور اجمالی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مواد جاذب پرتوهای ایکس، مواد معدنی، پوشش محافظ پرتو، سرب
  • ناهید پیرهادی تواندشتی*، محدثه صفری صفحات 15-28
    پوشش های پلیمری برای حفاظت از سطوح فلزی کاربردهای فراوانی در صنعت یافته اند. تشخیص وقوع فرآیند خوردگی در زیر پوشش ها، امری بسیار چالش برانگیز و مهم است. لذا پوشش های حسگر خوردگی می توانند تشخیص فرآیند خوردگی را حتی قبل از اینکه با چشم غیر مسلح قابل مشاهده باشد، امکان پذیر نمایند. بنابراین استفاده از پوشش های حسگر خوردگی می تواند به صرفه جویی در زمان و هزینه ی نگهداری و حفاظت از سازه های فلزی کمک شایانی کند. در این پوشش ها از مواد شیمیایی خاصی به عنوان نشانگر در فرمول بندی پوشش استفاده می شود. تغییر pH موضعی در اثر واکنش های کاتدی و آندی خوردگی می تواند به عنوان محرکی برای دسته ای از ترکیبات نشانگر محسوب شده و منجربه تغییر رنگ یا نورتابی (فلورسنت) در آن ها گردد. همچنین برخی دیگر از انواع نشانگرها با کاتیون های فلزی حاصل از واکنش های آندی تشکیل کمپلکس رنگی می دهند. بدین ترتیب وقوع فرآیند خوردگی در سطح زیرین پوشش، قابل ردیابی و مشاهده خواهد بود. در مقاله حاضر به مروری بر پژوهش های انجام شده در سال های اخیر در زمینه پوشش های حسگر خوردگی با قابلیت تغییر رنگ یا نورتابی، پرداخته شده و سازوکارهای مختلف موثر در حسگری خوردگی مورد طبقه بندی و بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پوشش هوشمند، نشانگر خوردگی، پوشش حسگری خوردگی، واکنش های الکتروشیمیای، کپسوله کردن
  • پریسا نقادیان مقدم، رضا امینی*، پونه کاردر، بهرام رمضان زاده صفحات 29-41

    یکی از روش های حفاظت از خوردگی در محیط های مختلف استفاده از بازدارنده های خوردگی می باشد. این مواد به طریق فیزیکی، شیمیایی و یا هر دو جذب مناطق فعال سطح می شوند و از انحلال فلز جلوگیری می کنند. برخی از بازدارنده ها نظیر نیترات ها و کرومات ها از جمله ترکیباتی می باشند که به طور گسترده ای برای این منظور مورد استفاده قرار گرفته اند و نتایج مطلوبی را ایجاد نموده اند. اما امروزه استفاده از این ترکیبات به دلیل سمیت بالا و مشکلات زیست محیطی محدود و در بسیاری از موارد ممنوع شده است. در این راستا استفاده از بازدارنده های سبز یکی از روش های جایگزین ترکیبات سمی محسوب می گردد که به دلیل سازگاری با محیط زیست و ارزان بودن در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. اسید تانیک یک بازدارنده طبیعی، غیر سمی و سازگار با محیط زیست است، این ماده با توجه به شرایط محیط جذب سطح می شود و از خوردگی آن جلوگیری می کند. در این مقاله مروری، خلاصه ای از مطالعات صورت گرفته بر روی کاربردهای این ترکیب شیمیایی که شامل استفاده به عنوان بازدارنده خوردگی، مبدل زنگ و رنگدانه ضد خوردگی است گزارش شده است. نتایج تحقیقات نشان می دهد که در رفتار بازدارندگی اسید تانیک عواملی هم چون pH محیط، یون های مهاجم و نوع فلز تاثیرگذارند و این ترکیب باعث افزایش مقاومت به خوردگی در شرایط مختلف می شود. استفاده از این ماده به عنوان مبدل زنگ، سطح زنگ زده فلز را تبدیل به یک لایه حفاظتی پایدار بدون عارضه می کند. هم چنین استفاده از رنگدانه ترکیبی اسید تانیک و فلزاتی نظیر روی در ساختار پوشش باعث بهبود محافظت از خوردگی و خواص چسبندگی پوشش می شود.

    کلیدواژگان: اسید تانیک، بازدارنده خوردگی، مبدل زنگ، رنگدانه ضد خوردگی
  • مریم حیدری، مهرناز قراگوزلو*، مهدی قهاری صفحات 43-54

    چارچوب های آلی-فلزی ترکیبات پلیمری کیوردیناسیونی هستند که از فلز به عنوان گره و لیگاندهای آلی به عنوان ارتباط دهنده تشکیل شده اند . این ترکیبات بلوری و متخلخل بوده و اندازه و شکل حفرات آنها را می توان مهندسی کرد. این ویژگی ها به همراه نسبت سطح به حجم بسیار بالا (در مواردی تا  m2/g 14600که این رقم نظری بوده و در حالت تجربی تفاوت دارد) آنها را برای کاربردهای مختلفی از جمله به عنوان کاتالیزور ناهمگن، جاذب، عامل جداسازی و ذخیره سازی گازها، حسگر، پیل سوختی، سل های خورشیدی و حذف آلاینده های زیست محیطی مفید ساخته است. چارچوب های آلی-فلزی خوراکی دسته ای از چارچوب های آلی-فلزی هستند که لیگاند و فلز مرکزی زیست سازگار با بدن را دارا هستند. چارچوب های آلی-فلزی خوراکی به روش های گوناگون سنتز شده و مورد بررسی قرار می گیرند. چارچوب های آلی-فلزی خوراکی به عنوان جاذب زیست سازگار و موثر برای انواع مواد رنگزا و حتی داروها، دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس نوع لیگاند و فلز مرکزی دسته بندی می شوند. علاوه بر این، چارچوب های آلی-فلزی خوراکی به دلیل داشتن تخلخل های بسیار زیاد قادرند مواد رنگزا را در خود جذب و نگهداری کرده و باعث پاک سازی محیط زیست از آلاینده ها شوند. در این مقاله انواع لیگاندها و مراکز فلزی مورد استفاده در ساخت چارچوب های آلی-فلزی خوراکی مورد بررسی قرار گرفته و دسته بندی شده اند .

    کلیدواژگان: چارچوب آلی-فلزی خوراکی، نانوساختارها، زیست سازگار، جاذب مواد رنگزا
  • یوسف محمدی فر* صفحات 55-63
    رنگ یکی از مشخصه های تصویری مهم و از عناصر اصلی ارتباطات غیرکلامی و اولین نمادی است که موجب جلب توجه، جذب یا دفع مشتری می شود. این مقاله حاصل پژوهشی در خصوص تاثیر رنگ بر متغیرهای روانی ادراک شده کیفیت خودرو است که با استفاده از روش تحقیق شبه آزمایشی به انجام رسیده است. بر این اساس، تصویر دو نوع خودرو با رنگ سبز و پوشش سیاه به نمونه آماری متشکل از 32 نفر دانشجوی مقطع کارشناسی، نشان داده شده و از آن ها در خصوص متغیرهایی چون؛ احساس راحتی، زیبایی، مصرف سوخت، سازگاری با محیط زیست و غیره نظرخواهی شد و در مقطع زمانی دیگری پس از جابجایی رنگ خودروها، مجددا نظرات همان نمونه جمع آوری و تجزیه وتحلیل گردید. به صورت خلاصه نتایج این مطالعه نشان داد که بین دو متغیر "احساس راحتی" و "زیبایی" با "رنگ یا پوشش خودرو"، رابطه معناداری وجود ندارد، اما بین "احساس کم مصرف بودن خودرو"، "احساس سازگاری با محیط زیست" و" با تشخص بودن" و نوع رنگ های مورد مطالعه، رابطه معناداری وجود دارد. به عبارتی می توان ادعا کرد که خودروهای سبز رنگ احساس سازگاری بیشتر با محیط زیست را به مخاطب القا کرده و خودروهای با پوشش سیاه با تشخص تر به نظر می رسند. از دیگر یافته های این تحقیق، ارتباط رنگ با مردانه و زنانه بودن خودروها است که از دو رنگ و پوشش مورد بررسی، رنگ سبز زنانه و سیاه، مردانه معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: رنگ، روانشناسی رنگ، تبلیغات، برند یابی، بازاریابی
  • بهنام غلامپور، هادی غلامیان* صفحات 65-76
    پوشش های سطحی از سازه های چوبی در برابر هوازدگی و سایر عوامل پوسیدگی نظیر جذب رطوبت و تخریب میکروبی محافظت می کنند. میزان کارایی و بهره وری پوشش ها به عوامل زیادی از جمله اتصال مناسب پوشش های اعمال شده به چوب بستگی دارد. چسبندگی پوشش به چوب مستلزم ایجاد پیوندهای شیمیایی و فیزیکی بین پوشش و بافت های چوبی می باشد. امروزه اهمیت روز افزون رعایت الزامات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی در تولید صنعتی، تولیدکنندگان را موظف به تهیه پوشش های سبز مانند پوشش های پایه آب، پوشش های پودری، پوشش های با غلظت بالای ماده خشک و پوشش های مقاوم در برابر تابش نموده که دلیل آن کاهش انتشار ترکیبات آلی فرار (VOC) می باشد. در پوشش های نوین برای بهبود خواص پوشش نهایی چوب از فناوری نانو (نانوذرات دی اکسید سیلیکا، دی اکسید تیتانیم و سایر ترکیبات مانند اکسید روی و یون نقره) برای تولید پوشش های سطحی چوب استفاده می شود. استفاده از پوشش های نوین، نیازمند آشنایی با مواد و روش های کاربردی خاص نظیر سل -ژل، پلاسما و پوشش های پودری با پرتو زیر قرمز می باشد. پوشش های نوین چوب دارای ویژگی هایی می باشند که با مواد و روش های پوشش دهی رایج و قدیمی نمی توان به کیفیت خوب و ایده آل دست یافت، بنابراین شناخت مواد و روش های پوشش دهی در دنیای امروزی بسیار حائز اهمیت می باشد. همچنین این بررسی بر پیشرفت های انجام شده به منظور درک جوانب فیزیکی سطح تماس با استفاده از بررسی سطح مشترک چوب و پوشش با استفاده از روش های تصویربرداری با وضوح بالا، از جمله میکروسکوپ هم کانونی (CLSM)، تصویربرداری میکروسکوپ الکترون روبشی و هماهنگی و ارتباط بررسی های میکروسکوپی نوری با استفاده از میکروسکوپ هم کانونی و میکروسکوپ الکترونی روبشی خواهد بود.
    کلیدواژگان: سطح تماس، تصویربرداری الکترونی روبشی، میکروسکوپ هم کانونی، پوشش پودری، نانو مواد
  • صفحات 77-78
|
  • Fatemeh Imanipoor, Mohammad Khajeh Mehrizi *, Pedram Payvandy, Mohammad Eslami Kalantari Pages 1-14
    With the advancement of technology, humans are always against the dangers of waves, especially ionized waves, such as X and Gamma waves. X-rays are used in various sections such as medicine, industry, and agriculture. Since most X-rays are used in the medical sector, many people including patients, doctors and hospital staff, are at risk from the dangers of this wave. So far, there have been many attempts to protect these people, which include the use of lead cabins and textiles coated with lead. But researchers, because of toxicity, heavy, un-flexibility and etc are studying for alternative of lead. In this paper, mineral materials such as barium, tungsten, bismuth and tin as absorb of ionized rays has attracted the attention of researchers. The results showed these materials have been able to attenuation the X-rays an acceptable level with less weight, more biocompatibility and flexibility than lead. Also, the scientists' observations showed that the amount of X-ray absorption depends on the size of the mineral, the attenuation coefficient, and the thickness of the adsorbent. In this paper, the types of X-ray absorber minerals and their comparison with lead are briefly examined.
    Keywords: X-rays absorbent materials, Inorganic materials, X-ray coated protective, lead
  • Nahid Pirhady Tavandashti *, Mohaddeseh Safari Pages 15-28
    Polymer coatings have found various applications for corrosion protection of metallic substrates. Detection of corrosion beneath the coatings is of great importance, and corrosion sensing coatings can provide early detection of occurrence of corrosion before it would otherwise be visible. So, application of corrosion sensing coatings is expected to reduce costs by detecting corrosion in the early stages, reducing the cost of repairing and structural metal replacement. Generally, corrosion indicators are incorporated into the coatings directly, or via encapsulation. Localized corrosion is often associated with pH and electrochemical changes. Coating systems containing color-change or fluorescing corrosion indicators are found to be sensitive to underlying corrosion processes by reacting to the increase of pH associated with the cathodic reaction. Moreover, in some cases corrosion indicating compounds can make a complex with metallic cations from anodic reaction, resulting in color change and detection of corrosion. This review emphasizes the recent advances in corrosion sensing coatings based on color change or fluorescence, and different mechanisms associated with corrosion sensing are categorized and discussed precisely.
    Keywords: Smart coating, Corrosion indicator, corrosion sensing, electrochemical reactions, Encapsulation
  • Parisa Naghadian Moghaddam, Reza Amini *, Pooneh Kardar, Bahram Ramezanzadeh Pages 29-41

    One of the methods of corrosion protection in different environments is the use of corrosion inhibitors. These materials can be adsorbed physically, chemically, or both on the surface active areas and prevent metal dissolution. Some inhibitors such as nitrates and chromates are compounds that have been used widely for this purpose and have produced favorable results. But today the use of these compounds is limited and in many cases prohibited due to their high toxicity and environmental problems. In this regard, the use of green inhibitors is one of the alternative methods of toxic compounds that has been considered due to its environmental compatibility and cheapness in recent years. Tannic acid is a natural, non-toxic and environmental friendly inhibitor. It is adsorbed to the surface physically and chemically by environmental conditions. In this review article, a summary of studies are reported on the applications of this chemical compound, including its use as a corrosion inhibitor, rust converter, and anti-corrosion pigment. Research results show that in the Inhibition behavior of tannic acid affects factors such as the pH environment, aggressive ions and the type of metal and this compound increases corrosion resistance under various conditions. The use of this material as a rust converter transforms the rusted metal surface into a durable protective layer. Also, the use of hybrid pigment of tannic acid and metals such as zinc in the coating structure improves the corrosion protection and adhesion properties of the coating.

    Keywords: Tannic acid, Corrosion inhibitor, Rust converter, Anti-corrosion pigment
  • Maryam Heydari, Mehrnaz Gharagozlou *, Mehdi Ghahari Pages 43-54

    Metal-organic frameworks are coordination polymer compounds which composed of metal as a node and organic ligands as a linker. These compounds are crystalline and porous and the size and shape of their cavities can be engineered. These features, along with a very high surface-to-volume ratio (in cases up to m2/g of 14600) make them suitable for various applications such as heterogeneous catalysts, adsorbents, gas separation and storage agents, sensors, fuel cells, solar cells and environmental pollutant removal. Edible metal-organic frameworks are a group of metal-organic frameworks that have a bio-compatible ligand and central metal. Edible metal-organic frameworks have been synthesized in various ways. Edible metal-organic frameworks as biocompatible and effective adsorbent of dyes and drugs are available in different types depending on the type of ligands and central metals are categorized. Edible metal-organic frameworks absorb and retain dyes in the pores due to their high porosity, thus purifying the toxic environment from contaminants. Here, types of metal centers and ligands used in the manufacture of edible metal-organic frameworks have been studied and categorized.

    Keywords: Edible metal organic framework, Nanostructures, Biocompatible, Dye adsorbent
  • Yousef Mohammadi Far * Pages 55-63
    Color is one of the most important visual features of non-verbal communication and the first symbol to attract or repel a customer. This article is the result of a research on the effect of color on perceived psychological variables of car quality using a quasi-experimental research method.On this basis, the images of two types of cars with green color and a black cover are shown in a statistical sample of 32 undergraduate students, including variables such as comfort, beauty, fuel consumption, environmental friendliness, etc. The participant opinions were collected and analyzed at another time after the color shift of the cars. In summary, the results of this study showed that there was no significant relationship between the two variables of "feeling comfortable" and "beauty" with "car color", but There is a significant relationship between the "feeling of low vehicle consumption", "feeling of environmentally friendly" and "being prestigious " and the type of colors studied. In other words, it can be claimed that green cars induce a more environmentally friendly feeling and that black cars appear to be more prestigious. Another finding of this study is the relationship between color and masculinity and femininity of cars, which are presented as two colors of more feminine green and masculine black.
    Keywords: Color, Color Psychology, Advertising, Branding, Marketing
  • Behnam Gholampoor, Hadi Gholamiyan * Pages 65-76
    Surface coatings protect wooden structures against weathering and other caries such as moisture absorption and microbial degradation. The efficiency and productivity of coatings depend on many factors, including the proper bonding of the coatings to the wood. Wood adhesion requires chemical and physical bonds between wood coatings and textures. Today, the increasing importance of hygiene, safety and environmental requirements in industrial production requires manufacturers to produce green coatings such as water-based coatings, powder coatings, high-density coatings, and coatings. It is radiation resistant due to the reduction of VOC emissions. Nowadays, modern coatings utilize nanotechnology (silicon dioxide nanoparticles, titanium dioxide and other compounds such as zinc oxide, silver ion) to improve the surface finish of wood. New coatings require the use of special materials and methods such as selegel, plasma and infrared powder coatings. Modern wood coatings include features that cannot be achieved with good or ideal coatings with conventional and past coating materials, so identifying new coating materials and methods It is very important in today's world.This study focuses specifically on advances made in understanding the physical aspects of contact surface using common surface and coating survey using high-resolution imaging techniques, including concurrent microscopy (CLSM) imaging. The scanning electron microscope will be the coordination and relevance of optical microscopy studies using confocal microscopy and scanning electron microscopy.
    Keywords: Contact surface, Scanning Electron Imaging, Concentrated Microscope, Plate Furniture, Powder Coating, Nano materials
  • Pages 77-78