فهرست مطالب

نشریه عقل و دین
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد بهشتی، سعید پارسا* صفحات 7-26

    حس مشترک به منزله لوحی است که صور را یا از طریق حواس ظاهر دریافت می کند یا از قوه تخیل. آن چه انسان از طریق ادراکات حسی دریافت می کند، همان صوری است که در آن لوح ارتسام و انتقاش یافته است. در عالم خواب و برخی از بیماری ها قوه تخیل فعال می شود و صوری را در حس مشترک ترسیم می کند. در نتیجه، شخص چیز هایی می بیند که دیگران ادراک نمی کنند. در اینگونه بیماری ها نفس مشغول تدبیر بیماری می شود و قوه تخیل به فعالیت می پردازد. در این حالت طب متسافل به سراغ جن گیرها و دعا نویس ها و شیادان دوره گرد می رود و طب متوسط از حال نفس غافل می شود و مستقیما به سراغ بدن می رود و طب متعالی به کمک نفس می شتابد و با دوا و دعا و صدقه، نفس را تقویت می کند، تا کار خود را به خوبی انجام دهد و سلامت را به بدن باز گرداند.

    کلیدواژگان: نفس، بدن، حس مشترک، تخیل، طب متعالی
  • محمد نجاتی*، محسن ایزدی صفحات 27-48

    نوشتار پیش رو در صدد بررسی دیدگاه ملاصدرا در خصوص وجوه تمایز عارف از پیامبر و سنجش دیدگاه دکتر سروش و همفکران وی در مساله یکسان انگاری پیامبر و عارف است. از نظر سروش گوهر اساسی وحی و تجارب عرفانی امری مشترک است با این تفاوت که پیامبر بر خلاف عارف در پی تجربه دینی خویش مسئولیت جدیدی را احساس می نماید که همان مفهوم نبوت وی محسوب می شود. در حوزه تفکر حکمت متعالیه عارفان حقیقی، جایگاه رفیعی دارند؛ اما این به معنای همطرازی آنها با مقام شامخ نبوت نیست. ملاصدرا معتقد است پیامبر در قوس نزول (جایگاه وحی الهی) یگانه بوده و هیچ عارف و اساسا موجودی در این قوس حضور ندارد. اما در قوس صعود که همان جایگاه معرفتی نبی و عارف است؛ این دو در مکاشفه و شهود عالم خیال و عقل با یکدیگر اشتراک دارند؛ با این تفاوت که شهود پیامبر از عوالم عقلی، به جهت ورزیدگی اخلاقی و شرعی نفس و قوای نفسانی ایشان و اتم اشتداد وجودی و کمالی آن در فرایند وحدت نفس با آگاهی و ادراکات، قرین تاثیر و تاثر عوامل و شرایط درونی و بیرونی پیامبر و بروز ابهام و عدم وضوح نیست. در نتیجه وجهی برای بروز دخل و تصرف و دستکاری قوای نفسانی پیامبر در فرایند دریافت چه در قوس صعود و چه در قوس نزول وجود نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، سروش، نبی، عارف، قوس صعود، قوس نزول
  • عبد العلی شکر*، علیرضا فارسی نژاد صفحات 49-74

    از جمله مباحثی که ریشه در کلمات فلاسفه پیشین دارد، بحث از علل مادی و جسمانی است. فلاسفه بر این عقیده اند که علل جسمانی نمی تواند دارای آثار نامحدود باشد. برای اثبات این ادعا، به لزوم «وضع و محاذات» به عنوان شرط تاثیر این علل تمسک جسته اند. برخی از حکمای متاخر نظیر حاجی سبزواری و علامه طباطبایی علاوه بر این برهان، از «حرکت جوهری» صدرایی نیز بهره برده و برهان دیگری برای این مدعا اقامه کرده اند. اگر فعل و اثر فاعل جسمانی بر اساس این براهین، متناهی باشد، انفعال و یا تاثیر پذیری امور جسمانی نیز نمی تواند غیرمتناهی باشد؛ زیرا آنچه حکم به عدم تناهی آن می شود، اثر فاعل و علت جسمانی است. این تاثیر، مستلزم یک متاثر است که همان انفعال امر جسمانی است که به دلیل تناهی اثر فاعل، نمی تواند نامحدود باشد. در این نوشتار با روش توصیفی - تحلیلی و با هدف ارزیابی دو دلیل مذکور، نشان داده می شود که این ادله در اثبات مدعای خود استحکام لازم را ندارند؛ به گونه ای که علاوه بر ناهماهنگی با برخی اصول مبرهن فلسفی، برخی از شواهد دینی نیز خلاف آن را تایید می کند و نشان می دهد که یک امر جسمانی در انفعال و تاثیرپذیری، محدودیتی ندارد. حاصل تحقیق حاکی از آن است که مطابق برخی از شواهد فلسفی و دینی، انفعال نامحدود امور جسمانی غیر ممکن نیست.

    کلیدواژگان: حکیم سبزواری، علامه طباطبایی، علل جسمانی، شواهد دینی، حرکت جوهری
  • احمد قطبی*، حبیب الله دانش شهرکی، فرح رامین صفحات 75-98

    در مقاله حاضر برهان وجودی و برهان صدیقین به این دلیل مورد بررسی مقایسه ای قرار می گیرند که هریک نظرگاه مابعدالطبیعی خاصی (اصالت ایده و اصالت وجود) را نمایندگی می کنند. فرض بر این است که با لحاظ این نمایندگی تصور صحیح تری از نسبت میان این دو برهان حاصل می شود. با توجه به ابتنای برهان وجودی بر اصالت ایده، و با توجه به تحول بنیادین اصالت ایده در دوران جدید نسبت به پیش از آن، تقریری که از این برهان در دو دوره ی مذکور ارائه می شود متفاوت خواهد بود و بر این اساس نمی توان غایات واحدی را به هردو تقریر از برهان وجودی نسبت داد. از این رو در بررسی مقایسه ای میان برهان صدیقین و برهان وجودی لحاظ این نکته ضروری است. طرح دو تقریر متفاوت از برهان وجودی به ما کمک میکند تا نحوه تناظر و تباعد میان این دو برهان را بهتر به فهم آوریم و همچنین فهم بهتری از بنیانهای مابعدالطبیعی برهان وجودی پیدا کنیم. بر این اساس تباعد میان برهان وجودی با تقریر آنسلمی و تقریر هگلی آشکار خواهد شد و همچنین به تناظر برهان صدیقین با برهان وجودی آنسلمی و تباعد آن با برهان وجودی هگلی پی خواهیم برد.

    کلیدواژگان: اصالت ایده، اصالت وجود، برهان صدیقین، برهان وجودی، صیرورت، امر مطلق
  • محمدرضا دهقان کلیشادی*، عباس ایزدپناه صفحات 99-124

    بحث «لذت دینی» و «لذت عقلی» یکی از مباحث مهم در مثنوی است که بدون شناخت دقیق از مبانی نظری و مشرب عرفانی جلال الدین مولوی ناتمام خواهد بود. از نظر مولانا مفهوم لذت، تعریف شدنی نیست و خاستگاه آن  را امری درونی می داند. او ضمن تقسیم لذت به حقیقی و مجازی، لذت واقعی را در ترک لذایذ زودگذر می داند. از نظر وی، لذت دینی شایسته انسان های وارسته است. مولوی اعتقاد راسخی به شکوفایی معرفت دینی در پرتو عقل دارد. هنگامی که انسان اصول اعتقادی و دینی خود را از صافی عقل عبور داده، می تواند به خوبی به لوازم آن با طیب خاطر ملتزم باشد. تقلیدگریزی مولوی نیز ناشی از همین مطلب است. در نهایت مولانا لذت عقل دینی و ایمانی را - که کشف و ادراک حقایق می کند- ارج می نهد؛ زیرا حارس باطن و عوالم معنوی سالک است. از نظر مولوی لذت دینی و عقلی لوازم وپیامد هایی دارند که باعث تحقق لذت می شود. باطن بینی عقل،مصاحبت با صاحب عقل، بی اعتنایی به خواهش های نفس، راهنمایی عقل ومشورت با عقلا از آن جمله اند.

    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، لذت دینی، لذت عقلی
  • اسدالله کردفیروزجائی* صفحات 125-148

    عقل یکی از منابع مهم معرفتی در کشف حقایق دینی است که کارکرد معرفتی آن در حوزه الهیات از دیرباز نزد دین پژوهان و متکلمان از اعتبار خاصی برخوردار بوده و هم اکنون نیز همچنان بر اعتبارآن تاکید می شود. اما دربین برخی از نحله های فکری-کلامی در نقش آفرینی و کارکرد معرفتی آن نکات قابل تاملی وجود دارند که می توانند شبهاتی ایجاد نمایند که باعث تردید در اعتبارکارکرد معرفتی ادراکات عقلی گردد. از این رو، این پرسش مطرح می گردد که اعتبارکارکرد معرفتی عقل در کشف حقایق دینی چیست؟ این مقاله برآن است تا با استفاده از منابع کتابخانه ای و باروش توصیفی-تحلیلی به اعتبار کارکرد معرفتی عقل با تاکید بر اندیشه شیخ مفید (ره) بپردازد و یافته این مقاله این خواهد بود که ادراک عقلی در تولید معرفت، معناگری نقل و سنجش بین حق و باطل دارای اعتبارکارکردی است. اگرچه در مواردی همچون؛ ذات خدا، جزئیات دین و امور اخروی مانند عذاب اخروی و معاد جسمانی، محدودیتهایی دارد.

    کلیدواژگان: عقل، ادراک عقلی، معرفت، تولید معرفت، کارکردعقل، معرفت دین
  • محسن موحدی اصل* صفحات 149-174

    قوه عاقله، فصل حقیقی انسان نسبت به سایر حیوانات می باشد و جمیع تکالیف شرعی و کمالات انسانی بر اساس این قوه بنا شده است. طهارت قوه عاقله در عقل نظری و عقل عملی، موجب سعادت حقیقی انسان می گردد.  سرشت قوه عاقله بر توحد می باشد و با کثرات و اشتغال به غیر سازگاری ندارد. طهارت عاقله در دو محور قابل پیگیری است اول: قوه عاقله نباید مشوب به وهم و خیال گردد دوم : در کشف حقائق نباید محدود به حدی شود؛ ازین رو برای طهارت و تعالی آن راه هایی از قبیل : تفکر، خروج از عادت، هم واحد داشتن، توحد قوای نفس، حضور ومراقبت ارائه شده است. وقتی قوه عاقله طهارت و تعالی یافت آثاری از آن ظهور می کند که برخی از آنها بدین قرار می باشد: تسلط بر خیال و متخیله، تاثیر در شدت حدس، ارتباط با عقل فعال، معجزات قولی و فعلی و وصول به توحید از آثار طهارت عاقله است. در این نوشتار ضمن تبیین طهارت قوه عاقله به روش های وصول به آن و برخی آثار طهارت و تعالی این قوه در انسان اشاره می شود.

    کلیدواژگان: قوه عاقله، طهارت عقل نظری و عملی، توحید
  • مجید توکل*، یدالله دادجو، سیدحسن بطحایی، احمدحسین فلاحی صفحات 175-202

    یکی از مسائلی که همواره مورد نزاع بین متکلمان و فیلسوفان اسلامی و غربی بوده، مساله رابطه ایمان با عمل است. در دین اسلام، هر یک از ایمان و عمل ارزش استقلالی دارد و خود مورد نظر شارع است. کانت، در آثار خویش ایمان را امری معرفی می کند که یکسره مربوط به اخلاق و عقل عملی است و برای رسیدن به ایمان معرفت را کنار زده و دست عقل نظری را برای درک مابعدالطبیعه کوتاه می داند. در نگاه مطهری ایمان و معرفت همراه همیشگی هستند و در آثار خویش مطالبی دارد که به نقد دیدگاه های کانت دراین باره پرداخته است. این پژوهش، درپی بیان تحلیل های مطهری بر مبانی کانت در رابطه ایمان و عمل عقلی است. روش تحقیق به صورت کتابخانه ای و بررسی توصیفی-تحلیلی آثار مطهری و کانت است. از جمله نقدهای مطرح شده توسط مطهری می توان به تعریف ناقص از ایمان و عدم توجه به اصالت ایمان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: مطهری، کانت، ایمان، عمل عقلی، معرفت
  • مجتبی سرگزی پور*، نادر مختاری افراکتی، امیر بارانی صفحات 203-230

    عقل و شرع مباحثی نو در حیطه ی علوم انسانی نیست و کتب اندیشمندان مشحون از تحلیل های عمیق در این باب است. آنچه در بحث مذکور حائز اهمیت است، سخن از ارتباط این دو است. کاشانی برخلاف مسلک اخباری خود به استفاده ی گونه ای از عقل در فهم احکام شرع معتقد است، به این شکل که از عقل استدلالی به عنوان یک ابزار برای رسیدن به حکم شرعی از منابع تعریف شده آن به کار گرفته می شود. این سخن بر خلاف نظر معتقدین به دلیل عقلی، و مباین با نظر کسانی است که عقل را منبع استنباط حکم شرعی می دانند؛ نوع نگرش او نسبت به عقل و ماهیت ابزارگونه اش برای رسیدن به حکم شرعی از منابع تعریف شده، شیوه ی تفقه وی را به مجتهدان نزدیک می سازد و روش تفقه اخباری او را از دیگر اخباریان متمایز می کند. میرداماد عقل را نیروی مدرک واقعیت خارجی و تشخیص دهنده حقیقت از خطا می داند. وی طرفدار نظریه ی تحسین و تقبیح عقلانی افعال است و معتقد به تلازم بین حکم عقل و شرع بوده و عقل را یکی از منابع معرفت و شناخت انسان می داند. او معتقد است که هر دو مقوله از یک حقیقت عینی و خارجی خبر می دهند. از این رو، اخبار  عقل و شرع هماهنگ با یکدیگر است و این سخن با ذات حقیقت سازگار است، زیرا حقیقت به حسب ذات خود، با تعدد و دوگانگی سازگار نیست. به اعتقاد وی حقیقت ازآن جهت که حقیقت شناخته می شود یگانه است، لذا آنچه شرع به دست می دهد با آنچه عقل به آن می رسد یکسان و متلازم است.

    کلیدواژگان: عقل، دین، میرداماد، فیض کاشانی
  • مهدی حسینی شیروانی، فرهاد ترابی* صفحات 231-256

    علامه طباطبایی در مقدمه تفسیرالمیزان بر این باور است که شماری از مفسران قرآن کریم، عقاید کلامی خود را بر آیه های قرآنی تحمیل کرده، وآن چه که با عقاید مذهبی آنان ناسازگار نموده است، به تاویل برده اند، و در حقیقت، نمی توان چنین تبیینی را تفسیر نام نهاد. حال این پرسش مطرح است که آیا علامه، با وجود هشدار دیگر ان از فرو غلطیدن در دام پیش فرض ها، خود در مواجهه با پیش انگاره عصمت انبیا، چگونه با آیات موهم عدم عصمت برخورد کرده است؟ نظریه کلی نگارنده در خصوص نوع برخورد علامه با چنین آیاتی، آن است که وی در تبیین خویش، با پایبندی به نظریه عصمت حداکثری، آیات ناسازگار با این نظریه را با تحلیل های واژه شناختی، یا با کلی گویی های عقلانی و یا با رمزانگاری آیات مربوطه، راه توجیه و تاویل را برگزیده، و گاهی نیز، از بررسی دقیق آیه ها روی برتافته است. علامه در برخورد با این آیات،کوشش کرده است تا با تحلیل های عقلانی و بهره گیری از روش تفسیری قرآن به قرآن، تزاحم ظاهری میان پیش فرض عصمت مطلق انبیا و ظواهر آیات موهم عدم عصمت را به گونه ای علاج کند. روش تحقیق در این رساله، تحلیلی - انتقادی بوده، و از منابع کتابخانه ای بهره جسته است.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، پیش فرض کلامی، عصمت انبیا، تاویل، تفسیر
  • محمد مهدی کمالی*، محمداسحاق عارفی، محمدهادی کمالی صفحات 257-279

    بحث از عقلانیت دین یکی از مهمترین مباحث در حوزه دین پژوهشی به شمار می آید. بعضی قائل به عقلانیت حداکثری بوده و تک تک آموزه های دینی را مستقیما قابل اثبات منطقی دانسته اند. دقیقا در نقطه ی مقابل، دیدگاهی است که معتقد است سنجش گزاره های دینی با عقل، تقابل با ایمان گروی داشته و دینداری هیچ سنخیتی با عقل گروی ندارد. بعضی نیز در عین اعتقاد به اثبات پذیری برخی از گزاره های دینی، آنها را نقدپذیر دانسته اند. در این مقاله بر اساس نظریه ی ادراکات حقیقی و اعتباری علامه طباطبایی و تقسیم گزاره های دینی به نظری و عملی، عقلانیت هر یک از این دو بخش را به صورت مجزا بررسی کرده و دین را در هر دو بخش حکیمانه دانسته ایم. عقلانیت گزاره های نظری از آنجا که تحت ادراکات حقیقی طبقه بندی می شوند، به اثبات پذیری منطقی آنها است. اما گزاره های عملی اگرچه به خاطر اعتباری بودن از تیررس برهان خارجند؛ ولی این به معنای عدم معقولیت آنها نیست؛ چرا که معقولیت آنها وابسته به غایات معقولی است که بر آنها مترتب می شود.

    کلیدواژگان: عقلانیت، دین، ایمانگروی، ادراکات حقیقی و اعتباری، علامه طباطبایی
|
  • Ahmad Beheshti, Saeed Parsa * Pages 7-26

    Common sense is a tablet that receives the form either through the senses or through the imagination. What one receives through sensory perceptions is the form in which the tablet is drawn. The imagination is activated in sleep and in some diseases, and draws forms in common sense. As a result, one sees things that others do not understand. In such illnesses, the soul cares for the disease and the imagination works. In this situation, low-cost medicine goes to the elders and prayers, and the medieval medicine ignores the soul and goes to straight the body, and the transcendental medicine hurry up to help the soul and strengthens it by drugs, prayer and charity to do his job well and restores health to the body.

    Keywords: soul, Body, Common sense, Imagination, Transcendental medicine
  • Mohammad Nejati *, Mohsen Izadi Pages 27-48

    This article wants to examine the difference between the mystic and the prophet from Mulla Sadra's perspective and to critique the problem of Equality the Prophet and the mystic from the point of view of Dr. Soroush and his contemporaries. From Soroush's point of view, the foundation of revelation and mystical experience are same. But the Prophet, after experiencing the mystical experience, feels a new responsibility, Unlike the mystic. True mystics have a high place in transcendent wisdom, but the mystic can’t be the same with the noble position of Prophet. From Mulla Sadra's view, the Prophet is alone in the descending arc and there are no mystics in this arc. But in the Climbing arc, the Prophet and the mystic are present and share in the discovery of the world of imagination and reason. But Prophet's discovery of the above-mentioned worlds is not ambiguous and is not affected by the Prophet's inner and outer factors unlike the mystic, which is due to the moral and religious skilling of Prophet's soul and The Prophet soul’s gradation Because of the unity with his consciousness. Consequently, because of The discovery of the Prophet is clear, there is no reason to manipulate and interfere Prophet's soul in the receiving process, whether in ascending or descending arches.

    Keywords: Mulla Sadra, surush, prophet, mystic, descending arc, Climbing ar
  • Abdolali Shokr *, Alireza Farsinezhad Pages 49-74

    One of the topics whose roots have a long history in the words of philosophers is the discussion of material and physical causes. Philosophers believe that physical causes cannot have unlimited effects. In order to prove this claim, they have argued the need for "position and parallel" as a prerequisite for influencing these causes. Some later philosophers, such as Sabzevari and Tabatabai, have made other arguments for this claim on the basis of a substantial motion. Based on these arguments, if the effect of the physical cause is finite, the passivity of physical activity can't be unlimited. Because what is claimed to be finite is the effect of the subject and the physical cause. This effect, requires an affected one, which is the passivity of the physical that due to the limited effect of the cause, it can't be unlimited. But on the other hand, there are some examples of religious teachings that, according to some assumptions, there is no physical limit to passivity and affection. In this article, by descriptive and analytical method, the reasons for proving the limitation of the effects of physical causes are evaluated. By expressing some religious and philosophical evidence, the incompatibility of this evidence with the finiteness of physical effects is explained. The result of the research shows that the two proofs are incomplete in proving the finiteness of the effects of the physical cause. And infinite passivity of material objects according to some religious and philosophical doctrines is not impossible.

    Keywords: : Sabzevari, Tabatabai, physical causes, religious teachings, substantial motion
  • Ahmad Ghotby *, Hbibollah Danesh Shahraki, Farah Ramin Pages 75-98

    In this paper, we compare between Ontological Argument and Seddiqin Argument and we assume that these Arguments represent two metaphysical point of view (Idealism and Originality of Being) and we assume that with regarding this representation, we can thought on these argument in more correct way. In our view, Ontological Argument  is based on Idealism, and Idealism gone a fundamental change from premodern to modern period, for this reason, Ontological argument gone a fundamental change  and this change entails to fundamental different  in  the  sense of final consequence of this argument and by this reason, it is necessary  that we regard this difference. Given that Presentation of two readings of ontological argument, we can find which reading of ontological argument Correspondence with seddiqin argument and which one diverge from it. Meanwhile, Given that different bases in Ontological Argument and Seddiqin Argument, we can obtain a more correct understand of  metaphysical background of Ontological argument.

    Keywords: Idealism, Originality of Being, Seddiqin argument, ontological argument, Becoming, absolute
  • MohammadReza Dehghan Kelishadi *, Abbas Izadpanah Pages 99-124

    The issues of “religious enjoyment” and “intellectual enjoyment” are some of the important subjects in Mathnavi, which will be unfinished unless you know Mowlana’s theoretical bases and gnostic disposition meticulously. In his opinion, the concept of enjoyment is indefinable and it has an internal, not an external origin; he knows real enjoyment in leaving the transient enjoyments while he divides the enjoyment into factual and virtual. In his viewpoint, virtuous people deserve religious enjoyment. Mowlana strongly believes in booming religious wisdom in the shadow of intellect. When the human understands principles of belief and religion through intellect, he can well be entitled to its necessities willingly, Mowlana’s imitation aversion results from this very issue too. Finally, Mowlana values religious and faith intellect, which discovers and perceives realities, since it is the follower’s guardian of conscience and spiritual worlds. In his opinion religious and rational enjoyment have manifestations that cause realization of enjoyment.

    Keywords: Mowlana, religious enjoyment, intellectual enjoyment, major, minor intellect
  • Assadollah Kordfirouzjaei * Pages 125-148

    Intellect is one of the important epistemological sources in discovering religious realities and its epistemological function in the field of theology has long had significance validity among theologians and those who study religion and its validity is emphasized nowadays as well. However, among some intellectual-theological groups, there are some significant points regarding its epistemological role and function than can create doubts which can lead to doubts in the validity of the epistemological functions of the intellect. Therefore, the following question is raised: What is the validity of the epistemological function of the intellect in discovering religious realities? The present article seeks to deal with the validity of the epistemological function of the intellect by emphasizing the viewpoint of Sheikh al-Mufid (RA) by using library sources and descriptive-analytical method and the fact that intellectual understandings enjoy functional validity in producing wisdom, meaning-orientedness of narration and evaluating the right and the wrong are the findings of this article. Although it has some limitations in some cases like the nature of God, details of religion and affairs related to the Hereafter like chastisement in the Hereafter and physical resurrection.

    Keywords: Intellect, Intellectual Understandings, wisdom, Producing Wisdom, Function of Intellect, Knowledge of religion
  • Mohsen Movahedi Asl * Pages 149-174

    The wisdom of man is the real differenttia of man in relation to other animals, and all religious duties and human perfection are based on it.  The cleanness of the intellect in the theoretical and practical reason leads to the real prosperity of man.  The nature of the intellect is based on monotheism and is incompatible with multiplicity and employment. The cleansing of wisdom can be pursued in two respects. First: The wisdom of the intellect should not be illusory. Second: The discovery of the facts should not be limited to the extent; therefore, for cleanness and transcendence such ways as: thinking, withdrawing from habit, having all the same.  , Unity of self, presence and care are provided. When the intellect is purified and transcendent,, some of the effects emerg as mentioned: imagination, fantasy, influence on the intensity of conjecture, connection with active reason, promising miracles, attaining to monotheism;  For this reason, in this article, we will explain what the purity of the power of wisdom is, how it is obtained, and the effects of purity and transcendence on the human being are discussed.

    Keywords: The power of wisdom, the purity, excellence of the power of wisdom, Monotheism
  • Majid Tavakol *, Yadollah Dadjoo, SeyedHasan Bathayi, AhmadHossein Falahi Pages 175-202

    The issue of religious science has received agreement and disagreement from domestic researchers in recent years, and those who agree do not share a single attitude either. Two approaches can be mentioned in this regard: religious science in the context of Islamic culture, tradition, and civilization and inclusivist religious science based on reason and narration. Although there are things in common between these two perspectives, they have different principles, components, and results. The first perspective regards religious science as return to Islamic tradition and civilization in earlier ages, and finds revival of that civilization equal to revival of religious science. This perspective considers novel Western science as absolutely contradictory to the Islamic worldview, and holds that it will have no particular effect on the modern Islamic civilization. The second perspective, on the other hand, is focused on the belief that religious science will be one of the key elements in the modern Islamic civilization and that novel Western science will also be effective on this civilization. By generalizing the religious validity of reason from abstract to semi-abstract reason, the latter view also approves and acknowledges empirical data. In this research, the capacity of each of these two approaches in development of the modern Islamic civilization will be mentioned with an analytical-compar

    Keywords: Science, Religion, Religious Science, Islamic Civilization, Tradition Abdollah Javadi Amoli, Seyyed Hossein Nasr
  • Mojtaba Sargazi Poor *, Nader Mokhtari Afrakati, Amir Barani Pages 203-230

    Reason and Shari'ah are not new topics in the humanities and the books of scholars have been full of in-depth analysis,what matters is the relationship between the two,Kashani believes in the instrumental use of reason in his understanding of Shari'a laws, contrary to his Akhbari's method,In this way, reason is used as a tool in the path of reasoning to reach a Shari'a law from its defined sources.That is contrary to what believers because of reason express and his view contradicts those who regard reason as the source of the inference of the Shari'a law, His approach to reason and the nature of his instrumental approach to the Shari'a of the sources of the defined sources of his method of approach brings him closer to the Jurists .And the his method in jurisprudence distinguishes him from other Akhbari's jurists.Mirdamad regards reason as the perceiving force of external reality and recognizing the truth of error.He is in favor of the theory of rational Good and Evil of Deeds  and he believed in the interplay between the Reason and Shari'ah and he considers reason to be one of the sources of human knowledge.He believes that both cases convey an objective and external truth, hence, reason and Shari'ah are in harmony with one another and this statement is consistent with the essence of truth, for truth is not compatible with multiplicity and duality in its essence.He believes that truth is unique in that it is known as truth, so what the Shari'ah gives is equal to what the intellect attains.

    Keywords: reason, Religion, the Relationship between Reason, Existentialists, Mirdamad, Feyz Kashani, Rationalists
  • SeyedMehdi Hosseini Shirvani, Farhad Torabi * Pages 231-256

    In the introduction to Tafsir al-Mizan, Allameh Tabataba'i believes that some exegesists of the Holy Quran have imposed their theological beliefs on the Quranic verses and have used interpretation in what has been incompatible with their religious beliefs, yet such an explanation cannot be described as exegesis. The question that is raised is that despite others' warning against falling into the trap of presuppositions, how does Allameh react to the fallacious verses of non-infallibility while encountering with the presupposition of the infallibility of the prophets? Regarding the type of Allameh's encounter with such verses, the author generally maintains that in his explanation, while adhering to the theory of maximal infallibility, Allameh decides on justification and interpretation in lexical analysis of verses that are inconsistent with this theory, or in intellectual rhetoric, or in encrypting the relevant verses, and sometimes overlooks thorough examination of the verses. In dealing with these verses, Allameh attempts to somewhat rectify the apparent divergence between the presupposition of the absolute infallibility of the prophets and the fallacious verses of non-infallibility through rational analysis and the use of exegetic interpretation of the Quran by the Quran. This analytical-critical research collected data though a desk study.   Keywords: Allameh Tabatabai, Theological Presupposition, Infallibility of the Prophets, Interpretation, Exegesis

    Keywords: Allamah Tabatabaii, effect of the presupposition, immaculacy of the prophets
  • MohammadMahdi Kamali *, MohammadEshagh Arefi, MohammadHadi Kamali[ Pages 257-279

    Talk about the rationality of religion is considered one of the most important issues in the field of religious studies. Some believe that the rationality of religion is maximal. In their view all religious teachings are directly logical provable. According to another view, the evaluation of religious propositions with the reason is against religion. Therefore, religiosity has no compatible with rationalism and they are contraries. The third group believes that only some religious statements can be substantiated, but all of them can be criticized. in this article based on theory of Allamah Tabatabaei in real and credit perceptions, we believe that all of the religious propositions are rational, but the meaning of rationality of theoretical part of religion is different from the meaning of rationality of practical part.Rationality of theoretical propositions of religion can be evaluated by provability of them. But practical propositions of religion although are indemonstrable by logical arguments, but this did not mean they were not rationality. Because their rationality is proved by the rational ends of them.

    Keywords: Rationality. Religious. Fideism. Real, credit perceptions. Religiosity. Allamah Tabatabaei