فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد اسدی مهماندوستی* صفحات 9-32

    این مقاله در پی آن است تا نشان دهد نکاح منقطع از ابتدا در اسلام مشروع شناخته شده است.برخی آن را جزء سنن پیش از اسلام می دانند که اسلام آن را قبول کرده است و به اصطلاح جزءاحکام امضایی است. به هر تقدیر حلیت متعه در آغاز دین اسلام مورد توافق همه مذاهب اسلامی است و به فقه شیعه اختصاص ندارد. برای مثال ابن حزم اندلسی از فقهای مشهور اهل سنت درموسوعه فقهی خویش به نام المحلی قبول می کند که متعه در آغاز اسلام رواج داشته و مشروع بوده است. اما مانند بقیه فقهای اهل سنت آن را منسوخ می داند و معتقد است که نکاح متعه جایز نیست.زیرا خداوند از لسان رسول خویش آن را تا روز رستاخیز نسخ قطعی و حرام موبد کرده است. شیعه نظریه نسخ قرآن را به واسطه سنت و به ویژه نسخ آن را، با استناد به اخبار آحاد ظنی قبول ندارد و معتقد است که عدم نسخ حکم متعه در حقوق شیعه اجماعی است. به طور کلی از مجموع گفته های مخالفان و موافقان چنین استنباط می شود که رگه هایی از حقیقت در سخنان هر دو گروه وجود دارد اما هیچ کدام تصویر روشنی از ماهیت صحیح متعه و کاربرد عملی آن ندارند

    کلیدواژگان: ازدواج موقت، نظریه فسخ قرآن، منقطع، متعه، تشیع، تسنن
  • محمد جعفری هرندی* صفحات 33-57

    گرچه در آغاز دعوت انبیاء، آموزهای دینی به تناسب و تفاوت طرح م یشد، ولی پس از نهادینه شدنهر دینی عالمان دین، آموزه ها را طبقه بندی کرده با عنوانی که برای هر دسته ای قایل شدند علم ویژه ای بوجود آوردند. دو رشته علم، در آموزه های دین اسلام، اهمیت پیدا کرده: یکی علم کلام که عهده دار بیان عقاید و اثبات نظریات و دفع شبهات است و دومی علم فقه که متضمن چگونگی رفتارمومنان می باشد. مسایل این دو علم به اقتضای شرایط و احوالات گاه به هم آمیخته و مطالبی از علم کلام به فقه وارد می شود. در این میان امر به معروف و نهی از منکر از جایگاه ویژه ای برخوردار است.و چون ارتباط تنگاتنگی با بحث وارد شده دارد رفته رفته جزء مسایل فقهی محسوب گشته و درردیف نماز و روزه که عمدتا جنبه شخصی دارد قرار گرفته است در حالی که این دو عنوان زمانی می توانند عملی گردند که امام مسلمین عهده دار آن باشد و لذا می بایست از این منظر مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: امر، نهی، منکر، معروف، حاکم، امام
  • وحید زارعی شریف* صفحات 59-100

    این نوشتار به بررسی حکم تکلیفی استفاده از رحم جایگزین م یپردازد که در این خصوص ضمن بررسی منابع معتبر فقه امامیه، چهار نظریه حرمت، اباحه واقعی، برایت ظاهری و جواز در فرض ضرورت به دست آمد. قایلین به حرمت با استدلال به آیات و روایات متضمن وجوب حفظ فرجی الزوم احتیاط در آن، حرمت استقرار نطفه در رحم اجنبیه و نهی بر اختلاط انساب، جایگزینی رحم راحرام دانسته و برخی فقیهان نیز با استناد به اصول اباحه و برایت، قایل بر حلیت شد ه اند . نظریه  چهارم نیز صرفا استفاده از روش موصوف را به عنوان اقدام درمانی و به شرط ضرورت جایز دانسته است. با بررسی نظریات مزبور و آرای فقیهان امامیه و ادله استنادی آن ها مشخص شد که هیچ یک از آیات و روایات مستند نظریه حرمت، مشمول جایگزینی رحم نبوده و استناد نظریه سوم به اصلبرایت نیز با وجود جریان اباحه واقعی در محل بحث، مخدوش است . نظریه آخر نیز به جهت عمومیت جواز در فرض ضرورت در کلیه موضوعات و عدم ارایه نظر مستقل پیرامون جایگزینی، فاقد مبنای تحقیقی دانسته شده و از این حیث، روند پژوهش حاضر، ما را به سمت نظریه دوم یعنی حلیت به استناد اصل اباحه واقعی رهنمون گشت.

    کلیدواژگان: رحم جایگزین، صاحب رحم، زوجین متقاضی، حرمت جایگزینی، حلیت جایگزینی، ضرورتجایگزینی
  • رحمت فرحزادی* صفحات 125-158

    موجبات ضمان در واقع قالب های ضمان آور است که هر یک از آ نها می تواند به ادله متفاوت اعم ازنقلی، عقلی و بناء عقلاء استناد یابد. به عنوان مثال مسئولیت در قاعده ید بر اساس تصرف ناروا و دردو قاعده اتلاف و تسبیب، بر اساس ایجاد خسارت ناروا به طور مستقیم یا غیر مستقیم قالب ریزی شده است.رویکرد به کار گرفته شده در این مقاله می تواند مستند به نظرات برخی از فقهای بزرگ باشد. به عنوان مثال: برخی در ضمن قاعده ید، به صراحت بیان داشته اند که اکثر احکام ضمان براساس نظر عرف استوار بوده و در آن ها بجز عرف راهی برای ضمان وجود ندارد که به خاطر عدمردع شارع به وی نیز نسبت داده می شود. برخی دیگر اذعان نموده اند، قاعده اتلاف علاوه بر جنبه شرعی قاعده ایست عقلی و عرف و عقلاء به آن عمل می کنند.ابتداء با نشان دادن این که مستندات روایی و نقلی موجبات، خصوصا قاعده ی ، از طرف برخی فقهاء به شدت مورد خدشه واقع شده است. با استناد به کلمات، بناء عقلاء و حکم عقل به عنوان مهم ترین و محکم ترین مستند فقهی موجبات ضمان پذیرفته است. بنابراین توسعه معنایی ذیل با محذوریت توسعه در مفاد امر نقلی مواجه نخواهد گشت. در مرحله بعد با استناد به ادله غیرنقلی، موجبات ضمان مورد باز خوانی جدید واقع و کوشش می شود تا با توسعه معنایی در موجبات یاد شده، هیچ موردی از موجبات ضمان باقی نماند.

    کلیدواژگان: قاعده ید، اتلاف، تسبیب، اعتداء، عمل ناروای زیانبار
  • علیرضا فیض*، جواد واحدی زاده صفحات 159-193

    تبدیل تعهد یکی از موارد سقوط تعهدات است که در مقایسه با سایر موارد سقوط تعهدات، کمترمورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و دلیل این امر نیز شاید عدم پیش بینی عنوان تبدیل تعهد در فقه و اقتباس آن از حقوق غرب باشد. حقوق اسلام اگر چه نهادهایی تحت عناوین تبدیل تعهد و انتقال دین و طلب را مطرح ننموده است، ولی از همان ابتدا، انتقال تعهد را مابین زندگانبدون هیچ گونه مشکلی پذیرفته و بر جنبه مادی آن نسبت به جنبه شخصی بیشتر ارزش قایل گردیده است و ماهیت و محتوی این نهادها را در قالب نهادهای حقوقی دیگر و با عناوین حقوقی مختلف از جمله وفای به غیر جنس دین، ضمان و حواله بیان کرده است. اما حواله نهاد حقوقی استکه ضمن داشتن سابقه فقهی طولانی، کاملا منطبق بر تبدیل تعهد به اعتبار تبدیل داین است. چهدر حواله، توافق محیل و محال را شرط دانسته و رضایت محال علیه را از ارکان عقد به شمار نیاوریمو چه هر سه (محیل، محال، محال علیه) را جزء ارکان حواله تلقی کنیم و رضایت هر سه را شرطبدانیم

    کلیدواژگان: تبدیل تعهد، انتقال دین و طلب، حواله، محیل، محال، محال علیه
  • سیدابوالقاسم نقیبی* صفحات 195-209

    زن و مرد عشق را با اخلاق می آمیزند تا زمینه را برای ارتقاء سطح کیفیت حیات عاطفی خویش مهیا نموده و محیط سرشار از وحدت و همبستگی را برای رشد جسمی و معنوی کودکان فراهم آورند .برخی از قواعد و آموزه های اخلاقی با نفوذ خود به تدریج به صورت قواعد حقوقی بروز یافته اند؛تکلیف زن و شوهر به حسن معاشرت با یکدیگر و همکاری در تشیید مبانی خانواده و تربیت فرزند ازگزاره های حقوقی است که در بستر تحول قواعد اخلاقی ظهور یافته است. نفوذ گسترده اخلاق درقواعد حقوقی حقوق خانواده چنان گسترده و عمیق است که نه تنها میتوان اخلاق را از عناصر شکل دهنده حقوق خانواده، بشمار آورد، بلکه بر آن مقدم شمرد؛ قواعد اخلاقی همان گونه که در قوام خانواده موثر میافتد، در استواری آن نیز نقش ایفاء مینماید؛ بدین جهت قواعد اخلاقی پشتوانه حمایت از نهاد خانواده است. توصیه به صلح و سازش از طریق مراکز مشاوره خانواده و نهاد داوری،التزام به عدالت بین همسران، جدایی به احسان، از جمله رهیافت های قواعد اخلاقی در لایحه حمایت از خانواده میباشد. شناسایی تفسیر اخلاقی قوانین، درموارد حق اعمال نظر دادگاه خانواده واجرای اصول و قواعد اخلاقی، در فرض خلاء قانونی و پیشبینی دادسرای تخصصی خانواده، پلیسخانواده و نهاد مددکاری خانواده و آشنای با مهارت های اخلاقی و اجتماعی ، از جمله سازوکارهای نهادینه سازی بایسته های اخلاقی مغفول در لایحه حمایت از خانواده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق، حقوق خانواده، لایحه حمایت از خانواده، قواعد اخلاقی، قواعد حقوقی
|
  • Mohamad Asdi Mehmandost * Pages 9-32

    The aim of this paper is to show that sporadic marriage was legal atbeginnings of Islam. Some people consider it as the practice before theIslam which the Islam accepted it and was the sign constitution. However,temporary marriage in all Islamic religious was accepted and was notrelated to just Shi a. Fore example, Ebne Hazm Andelesi (the main juristof Shi a) in jurisprudence of his book which named Almohalla admit thattemporary marriage was accepted at the beginning of Islam. But the sameas other jurisprudence of Sonni he abrogate it and believe that temporarymarriage is not permissible because the God forbid it till the lastjudgment.Shia is not accepting the abrogation of temporary marriage and accredit toconsensus of opinions. Over all, from the agreement and disagreementideas can find that there is some reality in both group but they did notclearly show the nature and practical application of temporary marriage.The author try to demonstrate the temporary marriage which may help thepeople observed it clearly.

    Keywords: Temporary marriage, historic excursion, discontinue, sporadic marriage, Shia, Sonni
  • Mohamd Jafari Harandi * Pages 33-57

    At the beginning of the call of the prophets, religious teachingswere communicated differently and proportionally. However, afterthe institutionalization of any religion, religious scholards used toclassify the teachings establishing new disciplines with giving aspecil title to each of the classes. Two disciplines gasined muchimportance in the teachings of the religion of Islam.One is thetheology dealing with explanatiomn of Islamic doctrines, provingthe theories, and refuting spurious arguments. The other isjurisprudence dealing with the quality nof the behavior of thebelievers.The issues of these two disciplines have sometimes baesdon requirements mixed together and somre thological material haveincorporated jurisprudence. Enjoining the right and forbidding thewromng has a special position in this field. This is because it hasfoubnd a close relation with jurisprudence and little by littleconsidered as a jurisprudential issue.It has been discussed next toprayer and fasting whuich have mainly an individual aspect.However, this issue can be put into practice when the Imam of theMuslims assumes the reins. So it should be discussed consideringthis point.

    Keywords: injunction, prohibition, wrong, Right, ruler, Imam
  • Vahid Zarei Sharif * Pages 59-100

    This writing investigates the prescriptive judgement about surrogacy forwhich four theories are found including: permission, prohibition, apparentexemption and lawfulness. The said theories are based on the validImamites references. Those who believe in prohibition argue thatsurrogacy is illegal. They refer to sermons and arguments, and believe inthe necessity of keeping the pudendum safe, or taking care of if, also, theyargue about the prohibition of putting sperm in the others, wombs andthey think the kinship should be prevented, too. Some jurisprudentsbelieve in its being lawful based on permission and exemption principles.The fourth theory calls it contingent jast as a medical treatment and underspecific conditions. Having investigated the afore-mentioned theories andthe Imamites. Jurisprudents, beliefs and same dependable reasanings, weare led to believe that none of the sermons and narrations aboutprohibition believes in surrogacy and the third theory which is about theexemption, despite the existence of real prevention, is not clear-cut. Thelast theory has no investigatory basis, as it deals with public permission, ifneeded, and also because it presents no independent theory aboutsurrogacy. As a result, in this survey, we will be led to the second theory,that is, the lawfulness based on the real permission.

    Keywords: replicant womp, the womp owner, the couple who areinterested in surrogacy, the prohibition of surrogacy, the surrogacylawfulness, the necessity of surrogacy
  • Rahmat Farahzadi * Pages 125-158

    Obtaining gamete and its transfer through auxiliary ways ininsemination and fertilization is one of the new arising issueslinking medical technologies with jurisprudence, ethics,psychology, sociology, etc. Gamete as one of the benefits of genitalorgans is the principal element in producing human being.Therefore, transfer of gamete is an ethical, jurisprudential, and legalissue more than being a merely medical and scientific one.The transfer of gamete, although done out of reasonable and humangoals and motives, it may face serious challenges due to itsaffiliation with the owners, its special rules, and its legal andreligious consequences in various aspects. In case of presumption ofreasonable and legitimate benefits, separable benefits such asblood, hair, marrow, semen, and its products are capable ofownership and their sale would be valid. Considering the elementsof time and space in changing the usage of the ritually impureobjects is of high importance. Being ritually impure does not haverelevance in the prohibition of sale , nor is of the sufficient cause ofthe prohibition. Capability of an object to be owned depends on itslawful intended profits. Nowadays the reasonable profits of gameteis proven. However, according to divine law, the child born ofgamete is affiliated to the father and this right is not susceptible towaiving. Therefore, gamete lacks some of the essential elements ofproperty and thus lacks the qualifications of transaction.

    Keywords: gamete, Ownership, Profit, Sale, organs, ritually impureobject
  • Alireza Feyz *, Javad Vahedi Zade Pages 159-193

    Revisiting the causes and circumstances of tortious liability and in ajurisprudential approach, the present article studies theirinclusiveness and comprehensiveness. It is quite natural that the titleof “causes of liability “ makes the logical reader expect theircomprehensiveness. Basically, lack of comprehensiveness mayleave a serious harm to a methodological research. Causes ofliability in fact are circumstances bringing liability based on textualproofs, rational proofs , and common usages of the reasonable. Forinstance, liability in the “rule of prior possession” is based on unjustpossession, and in the two rules of destruction and causation arebased on imposing unjust damages directly or indirectly. Theapproach taken in this article may rely on the views of certain greatjurisprudents. For example, discussing the rule of prior possession,some have explicitly stated that most of the regulations of liabilityare based on the prevailing custom. Thus there is no solution but incustom. These regulations are also attributed to the divine law giverdue to his silence toward them. Some others have asserted that therule of destruction is not only a rule in divine law, but it is a rationalrule and one based on the practices of the reasonable. In view of thestructure of this discussion and the above mentioned views, theresearcher mostly adopts either of the following methods.a) He gives semantic expansion to the causes of liability with theirrequired evidence thus including all cases bringing liabilityregardless of their proofs.b) In addition to adopted causes, the researcher raises new ones tocover those not supported with previous causes. This liability relieson the verse of aggression, and rule of prohibition of detriment. Theauthor has taken here the first method. Indicating that the textualand traditional evidence of the causes especially the rule of priorpossession are seriously argued and criticized by somejurisprudents, the author has considered the common usages of thereasonable and rational dictate as the most important and mostconvincing jurisprudential evidence for causes od liability.Therefore the semantic expansion would not face with the problemof expansion in the signification of textual proof. Relying on nontextualproofs in a second step, the author has revisited the causes ofliability trying to give a semantic expansion in the above mentionedcauses covering all causes of liability.

    Keywords: rule of prior possession, destruction, causation, aggression, unjust tortious act
  • SeydAbolghasem Naghibi * Pages 195-209

    Family is the most essential and the most important human beinggroup with the longest historical record. Love of wife and husbandtoward each other and the affection of parents towards children arethe origin of the formation of the first social institution each ofwhose members experience ethical and legal solidarity preparingthemselves for entering the society. Wife and husband minglemorality with love in order to pave the ground for promoting thelevel of the quality of their emotional life and provide anatmosphere rich in unity and solidarity towards physical andspiritual growth of children. Thus ethical teachings should beconsidered the most important source for the dynamism of thefamily governing the emotional and social relations of its members.Some of ethical rules and teachings have gradually been manifestedas legal rules. The duty of spouses in good behavior and associationand their collaboration towards strengthening the foundations of thefamily and bringing up children is a legal proposition manifested inthe context of the development of ethical rules. The influence ofethics on the legal rules of family law is so wide and deep thatethics should not only be considered as the constituent elements offamily law, but it may be considered first and the foremost in thisfield. Ethical rules play their role in strengthening the foundationsof family to the same extent that they have a role in its formation.Thus ethical rules are a support for the protection of familyinstitution. Recommendation to peace and reconciliation throughfamily counseling centers and the institution of arbitration,implementing justice between the wives, separation and divorce ina moral way, are among the ethical approaches in the “protection offamily “bill. Implementation of ethical rules and principles in caseof a legal vacuum, provision of specialized prosecutors office of thefamily , family police, and the institution of family social workersfamiliar with ethical and social skills are among the mechanisms ofinstitutionalization of ethical obligations absent in the protection offamily bill.

    Keywords: Ethics, Law, family law, protection of family bill, ethicalrules, legal rules