فهرست مطالب

مجله کاشان شناسی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم اسدیان، الیاس نورایی* صفحات 3-32

    اصل دیالکتیک نور و ظلمت یکی از ممیزه های حکمت مغانی است که به سبب استمرار معنویت ایرانی به دوره اسلامی نیز انتقال یافته است. دو اصل مینوی سپنته مینیو و انگره مینیو در تعالیم زروانی، در نزد برخی از عرفای اسلامی همچون منصور حلاج و عین القضات همدانی، با نام های احمد (صلعم) و ابلیس مطرح شده و به ترتیب، اصل هدایت و ضلالت به شمار رفته اند. به یمن فلسفه اشراق سهروردی، راز و رمز حقیقت توحیدی اصل دیالکتیک نور و ظلمت از پرده استتار بیرون می آید و به مدد برهان هایی که وی در نظام نوری خود برای صدور کثرت از واحد و صدور شر از خیر مطلق بیان می کند، راز و رمز گفته های عرفای وحده الشهودی بر ما روشن می شود. یکی از حکما و فلاسفه مشرقی که در باب ابلیس و وجود توامان نور و ظلمت، در آثار خود دیدگاه خاصی را مطرح کرده، افضل الدین کاشانی، حکیم و فیلسوف قرن ششم و هفتم هجری است. وی در رساله جاودان نامه سه فصل را به ابلیس و ماهیت آن اختصاص داده است که با دقت در عبارات او می توان طنین دیدگاه مغانی را شنید؛ به ویژه آنکه فلسفه آگاهی محور او همچون حکمت اشراق بر پایه دیالکتیک نور و ظلمت بنا شده و وی از ادراک و آگاهی با رمز «روشنایی» و «پیدایی» سخن می گوید و از ناآگاهی و بی خبری با رمز «تیرگی» و «پنهانی». در این مقاله، به مدد حکمت اشراق سهروردی، آراء باباافضل در باب ظلمت و تیرگی و مظهر آن ابلیس، بررسی و با شواهدی از تعالیم زروانی در متون باستانی و نیز آراء عین القضات همدانی به تبیین دیدگاه او پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حکمت مغانی، حکمت اشراق، نور و ظلمت، ابلیس، افضل الدین کاشانی
  • محمدرضا مهدیزاده* صفحات 33-54

    صدای گذشته و تاریخ کاشان کویری را باید از رد پای آب کمیاب یافت. صدای پای آبی که از معاصران ما سهراب سپهری، نمودگار شناخت و فهم آن در بن مایه های اسطوره ای و سیلان و سفر بوده و ما نیز در این مقاله معتقدیم رجوع به منابع اساطیری مربوط به آب در ناحیه کاشان می تواند منبع و تفاسیر غنی و پربارتری برای شناخت گذشته اجتماعی این شهر فراهم کند. این جستار با تامل بر آخرین آثار مستند و مکتوب درباره کاشان، یک سرنخ مهم شناسایی گذشته کاشان را در گزارش مکتوب مراسم و «آیین آبی» می جوید که در منطقه اردهال و همزمان با جشن تیرگان و طی مراسمی به اجرا درمی آمده و در روستای قالهر هرساله برگزار می شده است. این نوشته با تحلیل متون و عناصر آیینی و اسطوره ای این جشن و آیین آب در آثار قرن سوم و رصد بازمانده های این رسوم تاعصر حاضر (آبریزان در برخی روستاهای ناحیه اردهال، آیین لتو در کاشان تا عصر پهلوی و...) بر آن است که یکی از روزنه های شنیدن صدای پای گذشته و برخاسته از اعماق قرون نیاکان این شهر، در آیین های آب و تداوم کاوش ها و بررسی های بعدی و جزیی تر در آن هاست.

    کلیدواژگان: کاشان، قالهر، تیرگان، آبریزان، اردهال، آناهیتا (ناهید)
  • محسن قاسم پور راوندی*، محمد سلامی راوندی صفحات 55-80

    از شخصیت های کم نظیر قرن ششم که در گسترش میراث حدیثی شیعه بسیار موثر بوده، بی شک سید ابوالرضا راوندی است. خدمات وی به میراث حدیثی شیعه را می توان به دو بخش کلی تقسیم کرد: اول روایت میراث حدیثی گذشتگان و انتقال آن به آیندگان تا آنجا که وی به عنوان پل ارتباطی برای انتقال این میراث به آیندگان تلقی می شود. گاهی او به عنوان تقویت کننده اسناد انتقال این میراث به آیندگان و در برخی موارد او راوی منحصربه فرد این میراث است که بی شک اگر او نبود، اکنون این میراث به دست ما نمی رسید.بخش دوم از خدمات سید ابوالرضا راوندی، شرح و تصحیح میراث حدیثی است؛ نسخه هایی از آثار کهن شیعه با اجازه سید ابوالرضا راوندی موجود است که او این آثار را در سفری که در سال 511 هجری به بغداد داشته، دریافت کرده است. در رهگذر این اقدام او کاشان را به محل آمدوشد محدثان سایر حوزه های حدیثی، برای تصحیح کتب حدیثی مهم شیعه همچون امالی سید مرتضی، شرح نهج البلاغه، خصایص الایمه و تلخیص البیان سید رضی، رساله اهوازیه، کتاب من لایحضر الفقیه و امالی شیخ صدوق تبدیل کرده است.

    کلیدواژگان: کاشان، سیدابوالرضا راوندی، تشیع، قرن ششم، بغداد
  • حمیدرضا جیحانی*، محمد مشهدی نوش آبادی، آمنه فرهادی وند، زهرا قلندری صفحات 81-114

    گلچقانه بنایی زیارتگاهی است که هنوز هم به واسطه انجام آیین های عزاداری مورد توجه است. بنای اصلی و مجموعه پیرامونش در کوچه گلچقانه منشعب از خیابان فاضل نراقی قرار گرفته است. این بنا در سال 1382 به شماره 9032 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. بنای اولیه شامل بقعه و شبستان مجاور بقعه و حسینیه مردانه است. مجموعه بخش های جدیدتری از جمله بخش های خدماتی متاخری دارد که سابقه ساخت آن ها به دهه 1370 خورشیدی بازمی گردد و هم اکنون نیز بخش های دیگری از جمله یک حسینیه جدید در حال ساخت است. تغییرات ایجادشده در بافت شهری این مرکز محله و همچنین مداخلات در بنا، شکل اولیه و اصیل آن را تغییر داده است. این در صورتی است که تاکنون نیز مطالعه ای در خصوص شکل گیری و سیرتحول بنا صورت نگرفته است. لذا بیم آن می رود که تغییرات ایجادشده درک ما را از بنا و جایگاه شهری آن فروبکاهد. این مقاله در پی مطالعه خصوصیات معماری و تاریخی بنا و از جمله شکل گیری و تغییر و تحولات آن است. روش تحقیق به کارگرفته شده توصیفی تاریخی است و جمع آوری اطلاعات از طرق مصاحبه، پیمایش میدانی و رجوع به اسناد و مدارک و متون تاریخی صورت می گیرد. براساس این مطالعه، بنای گلچقانه از نوع زیارتگاه های پیش از دوران قاجار است که کاربرد آرامگاهی نیز داشته و در پیوند با محیط شهری، به یک کانون برگزاری مراسم آیینی تبدیل شده است.

    کلیدواژگان: شهر تاریخی، کاشان، محله گلچقانه، زیارتگاه گلچقانه
  • سیدمحمود سادات بیدگلی*، اکبر شریف زاده صفحات 115-142

    میرزا نظام از نخستین محصلان ایرانی است که به فرنگ اعزام می شود و با تحصیل در رشته ریاضی و مهندسی معدن، یکی از فن سالارهای موفق دوره قاجار است. وی فردی منظم، متخصص در حوزه کار خود، اهل نوشتن و عملگرا بود. او در امور اداری نیز به عنوان امین ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه بارها به پست های وزارت و مقاطعه کاری راه های ایران رسید. مجموعه این خصوصیات در کتاب روزنامه خاطرات با عنوان «روزنامه خاطرات مهندس الممالک» منعکس که یادداشت های روزانه در سال های 1298 تا 1300ق است و حاوی اطلاعات ذی قیمتی برای شناخت وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دوره قاجار. دقت در ثبت وقایع و ثبت تاریخ روز به تقویم قمری و میلادی و نیز ذکر اینکه چند روز از نوروز گذشته و حتی تصحیح اشتباهات روزهای گذشته در ثبت رخدادها، جایگاه این کتاب را در منابع دوره قاجار برجسته می سازد. این مقاله به دنبال تحلیل مطالب مستخرج از نسخه خطی روزنامه خاطرات وی است.

    کلیدواژگان: میرزا نظام مهندس الممالک غفاری، روزنامه خاطرات، راه سازی، کاشان، خاندان غفاری
  • امیرحسین مدنی* صفحات 143-164

    عبدالرزاق کاشانی (م 736 ق) فیلسوف و عارفی است که در فلسفه و تصوف اسلامی، به رغم گمنامی، از درخشندگی خاصی برخوردار است. وی با آگاهی کامل از مبانی عرفان نظری و مکتب ابن عربی از یک سو و غور و تعمق در میراث عرفانی کهن و آموزه های عارفانی چون ابوطالب مکی، خواجه عبدالله انصاری، ابو عبدالرحمن سلمی، سنایی، سهروردی و شیخ اشراق از سوی دیگر، توانست پیوند و تلفیقی مبارک میان دو حوزه خراسان بزرگ و غرب اسلامی که از آندلس و مصر نشیت می گرفت، برقرار کند. به جز این هنر و استعداد خاص عبدالرزاق، اندیشه ها و منظومه فکری عرفانی وی، از چند جهت دیگر نیز حایز اهمیت و توجه است: یکی جهان بینی خاص عرفانی او که شامل اصلی ترین بن مایه ها و مبانی عرفان کهن می شود و مضامینی از نوع «نقش محوری عشق، انسان، عنایت و کشش حق، مقامات و احوال سلوک و دیدگاه های روشن بینانه و مشفقانه» در آن جلوه گر شده است. دوم پربرگ وباری و غنای این منظومه فکری با توجه به آشنایی نویسنده با علومی چون فلسفه، حکمت، کلام، فقه، تفسیر، عرفان و ارشادها و رهنمودهای پیر و مرشدش ملا عبدالصمد نطنزی. سوم عدم تقلید صرف و بی چون وچرا از میراث عرفانی کهن و وجود نوآوری ها و خلاقیت هایی از نوع تاکید به «عدالت» در کنار «توحید و محبت» در سلوک و یا طرح و تدوین آیین نامه بیست وپنج بندی اخلاقی سلوکی. چهارم صبغه تعلیمی آموزشی آثار عبدالرزاق و اینکه تنها جلوه گاه فوران مکاشفات و شطحیات عرفانی شهودی نیست و پنجم هنر ساده نویسی و بیان روان و جذاب مبانی و موتیف های های فلسفی و عرفانی. این هنرها و برجستگی های پنجگانه، به همراه تحول روحی و فکری غزالی گونه در میانه های عمر و تمایل و گرایش به تصوف و فتوت، اندیشه ها و جهان بینی عبدالرزاق را بیش از پیش ارزشمند و شایان توجه کرده است. در این مقاله، ضمن بیان کلیاتی در شرح احوال و تحصیلات و استادان و آثار و مذهب فقهی کاشانی، به گوشه هایی از جهان بینی عرفانی او اشاره شده است.

    کلیدواژگان: عبدالرزاق کاشانی، شرح احوال، جهان بینی عرفانی، رسایل و مصنفات
  • علی فلاحیان وادقانی، حسین حیدری* صفحات 165-184

    تاریخ یهودیان کاشان جزیی جداناپذیر از تاریخ کاشان است که شناخت درست آن می تواند به لحاظ فرهنگی و جامعه شناختی، تصویر روشنی از دیروز این منطقه را بازنمایاند. همچنین تاریخ یهودیان کاشان بخش مهمی از تاریخ یهود ایران است که تا پیش از این در لابه لای سطور مورخان و سیاحان و در اذهان ساکنان و رهگذران پراکنده بوده است. این مقاله گزارش و تحلیل اوضاع و احوال یهودیان کاشان پس از انقراض صفویان، حمله افغان ها و دوران حاکمیت افشاریان و زندیان، یعنی حدود شش دهه (11481209ق/ 17351794م) در بر می گیرد. موضوع این تحقیق، زندگی جامعه کلیمی در شهری مذهبی است که با وجود ناملایماتی چند، در حیات سیاسی و اجتماعی خود نقش فعالی ایفا کرده است و هدف آن گزارش و تحلیل کوشش های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این جامعه و همچنین نحوه شکوفایی و توسعه اقتصادی، اجتماعی و به ویژه توسعه آموزش های دینی تا رسیدن به عنوان «اورشلیم کوچک» و تعامل آنان با اکثریت مسلمان و عالمان خوش فکر کاشان و در نهایت، مشاهده پایان آن است.

    کلیدواژگان: یهودیان کاشان، تاریخ اجتماعی کاشان، تاریخ یهود ایران، سیاست های دینی نادرشاه
  • بابک عالمی*، نغمه اسدی چیمه، صدیقه کمالی زارچی صفحات 185-208

    پیشینه مناره مسجدجامع کاشان، با توجه به کتیبه آن به سال 466ق بازمی‎گردد. یکی از ویژگی‎های بارز آثار معماری بازمانده از این زمان از جمله مناره‎ها، استفاده گسترده و ماهرانه از آجر و پیوستگی تزیینات آجری با ساختار بنا‎هاست. در مناره کاشان برخلاف سایر نمونه‎های هم‎دوره، کاربست ماهرانه آجر به چشم نمی‎خورد. همچنین تصاویری که از این مناره در هنگام آسیب‎دیدگی نمای آن در دست است، نشان می‎دهد که میان نما و ساختار پیوندی وجود نداشته و نما چون پوسته‎ای مجزا بدنه مناره را در بر گرفته بوده است. همین امر سبب شده تا طی زمین ‎لرزه سال 1192 هجری قمری یا به دلایل دیگر، بدون فروریختن ساختار مناره، نمای آن دچار آسیب جدی شود. به همین دلیل، صورت تزیینات اصیل و اولیه بنا و نیز میزان تطابق تزیینات پس از مرمت با صورت اصیل آن مشخص نیست. هدف مقاله حاضر این است که با بررسی اسناد تصویری، بخش‎های اصیل مناره را شناسایی کند و نسبت تزیینات فعلی را با صورت اصیل آن بسنجد و سپس به علت به‎کارگیری فنی متفاوت از فنون رایج زمانه در ساخت این مناره دست یابد. راهبرد این تحقیق، تفسیری تاریخی و توصیفی تحلیلی است و داده‎های آن از خلال اسناد تصویری و متون و نیز از راه مطالعات میدانی گردآوری شده‎اند. حاصل این پژوهش آن است که طی مرمت، تزیینات مناره اغلب بدون توجه به نقوش قبلی، از نو ساخته شده‎اند. حتی در کتیبه نیز که بر اساس تصاویر دچار آسیب جدی نبوده است، دخل و تصرف‎هایی دیده می‎شود. همچنین درباره تفاوت در فن اجرای تزیینات، بررسی‎ها در این مقاله منجر به این فرضیه شده است که مناره کاشان در دوره سلجوقی از اساس ساخته نشده بلکه مربوط به دوره‎های پیشین و احتمالا جزیی از مسجد اولیه بوده و در دوره سلجوقی نمایی آجری بدان افزوده شده است.

    کلیدواژگان: کاشان، مسجدجامع، مناره، ساختار، تزیینات
  • رضا شجری*، الهام عربشاهی کاشی صفحات 209-230

    محتشم کاشانی، مرثیه سرای بزرگ جهان اسلام، با ترکیب بند معروف خود، تحولی عظیم در ساختار مرثیه ایجاد کرد؛ چنان که شاعران قبل و بعد از او، به چنین مرحله ای نرسیدند. بررسی ارتباط میان فرم بیرونی و درونی شعر او، از دغدغه های اصلی این پژوهش است؛ چنان که پس از تجزیه و تحلیل عناصر سازنده این ترکیب بند، می توان گفت که میان صورت و معنا پیوند محکمی وجود دارد؛ زیرا صورت شعر محتشم، مجموعه ای از نشانه هاست که در عین شیوایی، بلاغت و حسن ترکیب با احتراز از تعقیدات لفظی و معنایی، صورت را به شکلی منسجم با معنا پیوند می دهد. سعی نگارندگان در این پژوهش بر آن است که نشان دهند محتشم کاشانی چگونه توانسته است این گونه هنرمندانه و خلاقانه از نشانه ها و تصاویر زبانی برای انتقال مضامین بلند ذهن خود بهره ببرد و روح بلند معانی را به پیکر توانمند صورت ترکیب بند خود تزریق کند و فخامت و استواری کلام را در عین نبوغ به نمایش گذارد. ایجاد تناسب میان واژگان، به کار گیری موسیقی شعر، تصویر آفرینی هنرمندانه و هدفمند، آشنایی زدایی همراه با ابتکار و خلاقیت و به کارگیری لحن حماسی از دیگر شگردها و ویژگی های مهم این ترکیب بند شورانگیز و حزن آمیز است که در پایداری آن و توجه مخاطبان و استقبال شاعران از او نقش موثر داشته است.

    کلیدواژگان: محتشم کاشانی، مرثیه، ترکیب بند، لفظ، معنا
  • فرانه معدنی، امیرحسین چیت سازیان* صفحات 231-256

    زیلو، زیرانداز تخت پنبه ای است با مقاومت در برابر حرارت و جذب گرما، که مردم نواحی گرم و خشک کویر مرکزی ایران همچون یزد، میبد، اردکان، اردستان، کاشان و سمنان، برای در امان ماندن از گرما می بافتند و در مساجد، اماکن عمومی و مذهبی و منازل استفاده می کردند. اما امروزه بافت و کاربری این هنر بومی در کاشان، به شدت رو به کاهش است و جز اندکی از بافندگان بدان مشغول نیستند. از آنجا که پژوهش مدونی درباره زیلوبافی کاشان صورت نگرفته است، نگارندگان در پژوهش پیش رو تاریخچه زیلوبافی در این شهر را بررسی کرده، ابزارهای بافت، مراحل پیش از تولید و روند تولید آن را، با توجه به جامعه آماری ده نفره شامل هشت نفر بافنده زیلو، یک نفر فروشنده زیلو و مسیول مرکز هنرهای سنتی کاشان، به منظور شناخت علل زوال این هنر بومی بررسی نموده اند. نتایج حاصل از این پژوهش توصیفی تحلیلی در جامعه آماری زیلوبافان شهر کاشان، نشانگر آن است که صنعتی شدن شهر کاشان با تاسیس کارخانه های مختلف به خصوص ریسندگی و تولید و مصرف فرش ماشینی، موجب به حاشیه راندن زیلوبافی شده است. همچنین بالا رفتن میانگین سن استادکاران زیلوباف، نیاز به جایگزین شدن آن ها را با نیروی جوان آموزش دیده تشدید می کند و همکاری همه جانبه ارگان های دولتی و خصوصی را برای پیشگیری از فراموش شدن این هنر بومی و سنتی می طلبد.

    کلیدواژگان: زیلوبافی، هنربومی، نساجی سنتی، صنایع دستی، شهر کاشان
  • فاطمه سادات طاهری* صفحات 257-286

    مقاله حاضر به بررسی ساختاری و محتوایی اشعار سرور اعظم باکوجی معروف به سپیده کاشانی (13151371) می پردازد. سپیده از شاعرانی است که افزون بر اشعار اعتراض آمیز پیش از انقلاب خویش در دوران دفاع مقدس هم در برابر تهاجم بیگانگان خروشید. نگارنده می کوشد با بررسی توصیفی تحلیلی اشعار شاعر با پاسخ به این سوال که شاعر برای انتقال احساسات درونی آمیخته به تجارب عینی خویش چه زبانی را به کار گرفته و به کدام یک از مضامین، قالب ها و تصاویر شعری بیشتر توجه کرده، استنتاج کند سپیده کاشانی که شعر را برای تبیین پایداری مردم، انعکاس رشادت و شهامت رزمندگان، تقویت روحیه شهادت طلبی و ایجاد انگیزه بیشتر برای دفاع از میهن سروده، افزون بر ترکیب آفرینی های متناسب با محتوا و به کارگیری واژه ها و عباراتی که به فضاسازی شعر وی کمک می کند، بر طبق اقتضایات ادب پایداری و مخاطبان خویش که عموم ایرانیان هستند، با زبانی روان و به دور از پیچیدگی و غرابت در قالب های مختلف شعری کلاسیک و معاصر طبع آزمایی کرده و برای افزایش لطافت و زیبایی و در عین حال اثرگذاری بیشتر شعر خویش، تصاویر ادبی مبتنی بر واقعیت و به دور از تصنع و برگرفته از عناصر ملموس طبیعت و سازگار با جنسیت خویش را به کار گرفته است. سپیده از بین شگردهای ادبی، بیشتر به فنون بیان به ویژه استعاره های مکنیه از نوع شخصیت بخشی و تشبیه بلیغ اضافی توجه کرده که این عناصر در ضمن بازتاب خلاقیت و هنر شعری وی به درک خواننده و فضاسازی شعر وی نیز کمک می کند.

    کلیدواژگان: شعر دفاع مقدس، سپیده کاشانی، مضامین شعری، ساختار
  • عبدالله میرزایی*، ویدا احمدپور سامانی صفحات 287-306

    ساختار طراحی لچک ترنج یکی از فراگیرترین ساختارهای طراحی در قالی های ایران است. یکی از انواع ساختار طراحی لچک ترنج در منطقه قالی بافی جوشقان واقع در استان اصفهان بافته می شود. این طرح با برخی نمونه های طرح لچک ترنج در قالی های منطقه سامان استان چهارمحال و بختیاری دارای شباهت هایی است. وجود تشابه در طرح و نقش قالی های لچک ترنج منطقه جوشقان با قالی های منطقه سامان به رغم فاصله جغرافیایی نسبتا زیاد باعث شده است که هدف این پژوهش مطالعه تطبیقی طرح لچک ترنج در قالی های این دو منطقه باشد. ازاین رو سوالات اصلی پژوهش نیز بر شناسایی وجوه اشتراک و تفاوت در نقش مایه ها و ساختار ترکیب طرح های لچک ترنج قالی های این دو منطقه تمرکز داشته است. نتایج پژوهش نشان دادند برخلاف متاثر بودن ساختار طرح لچک ترنج قالی های منطقه سامان از ساختار طراحی قالی های جوشقان و وجود برخی همانندی ها در نقوش قالی های هر دو منطقه، بازتاب ویژگی های اجتماعی و فرهنگی بافندگان باعث شکل گیری هویت مستقل در قالی های سامان شده است. حذف و یا جایگزیی برخی نقوش در متن و نیز وقوع تغییر در حاشیه های قالی های سامان و تنوع زیاد نقش مایه های قالی در منطقه جوشقان از وجوه تفاوت در قالی های دو منطقه است. این پژوهش به لحاظ روش از نوع پژوهش های کیفی است که به روش توصیفی تطبیقی و با استفاده از داده های میدانی و کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    کلیدواژگان: لچک ترنج، قالی، منطقه جوشقان، منطقه سامان
|
  • Pages 3-32

    The dialectical principle of light and darkness is one of the Moqani’s wisdom identifications which has been transferred to Islamic period due to continuation of Iranian spirituality. Two celestial principles spenta-mainyu and angra-mainyu in Jervani teachings were mentioned under the title of Ahmad (sal’am) and Satan as principles for guidance and aberrance respectively, by some of Islamic mystics such as Mansour Hallaj and Eyn Alqozat Hamedani. Thanks to Sohrevardi’s oriental metaphysics philosophy, either the monotheistic essence of dialectical principle of light and darkness is revealed, or the mysteries embedded in the words of Vahdat al-Shohud mystics becomes clear. Afdal Aldin Kashani, one of the oriental divine philosophers who lived in sixth and seventh centuries, had adopted a specific approach about Satan and simultaneous existence of good and evil. Three chapters in his book, which

  • Pages 33-54

    Traces of waters footsteps can rarely be found in history of Kashan. Traces which Sohrab Sepehri, a contemporary figure of Kashan, showed us and its meaning runs deep in our mythology. In this article, we believe that tracing water’s footsteps gives us a better source and description on the social history of this city. Based on the recent documents about Kashan, this essay finds an important clue about the history of Kashan in the written reports of the “water ceremony, which was held in the Ardehal region, at the same time as the Tiregan ceremony, which was held every year in the Ghalhar village. This article struggles to give a new perspective on the history of Kashan based on the analysis of water ceremonies in the 3rd century A.H. and the remaining ceremonies until today (Abrizan in some villages in the Ardehal region and Latto ceremony in Kashan in the Pahlavi era) and to pave the way for furtherer studies into these water ceremonies.

    Keywords: Kashan, Ghalhar, Tiregan, Abrizan, Ardehal, Anahita(Nahid)
  • Pages 55-80

    Undoubtedly Sayed Abo-Al-Reza Ravandi is one of the incredible characters in sixth century A.H. who has a great role in expanding the Shia hadith heritage. His services to Shia hadith heritage can be divided into two major parts. First, quoting the Hadith heritage of the past and passing it on to the future generations functioning as a bridge between past and future. Some know him as the furtherance of this heritage transfer process, others know him as the unique narrator of this heritage but, nevertheless without him this great heritage would not be transferred to us.The other part of his service is the description and correction of this hadith heritage. There are copies of ancient Shia books, which have permission of Sayed Abo-Al-Reza Ravandi. He received these books on a journey to Baghdad in 511 A.H. As a result of his Efforts, Kashan became a station for narrators of other areas of Hadiths for Correction of important Shiite hadith books like Amali from Seyyed Morteza, Nahj al-Balagha's Commentary, Chasaes Al-Aemiyyah and Summary of Al-baian from Sayyed razy. Resle Ahwazieh and Man La Yahzoroho Al Faghih and Amali from Sheykh Sadugh.

    Keywords: Kashan, Seyed Abo-Al-Reza Ravandi, Shia, sixth century A.H, Baghdad
  • Pages 81-114

    Golchaghāneh is a shrine building that is still notable for performing mourning rituals. The main building and its surroundings are located in the Golchaghāneh Alley branching from Fazel Naraghi Street. This building has been registered in the National Monuments List in 2003 under the number 9032. The primitive monument consists of a tomb and a hosseinieh or a religious center. The complex has newer parts, including service departments, dating back to the 1990s, and other parts, including a new hosseinieh, are currently being built. Changes in the urban context of the neighborhood center as well as interventions in the building have changed its original form. However, there has been no study on the formation and evolution of the building. It is therefore feared that these changes will diminish our understanding of the complex and its urban position. This article seeks to study the architectural and historical features of the building, including its formation and changes. The research method used is historical descriptive and the data are collected through interviews, field surveys and references to historical documents and texts. According to these studies, Golchaghāneh is a type of pre-Qajar shrine that has also been used as a tomb and has become a focal point for religious ceremonies

    Keywords: Historic city, Kashan, Golchaghaneh neighborhood, Golchaghāneh shrine
  • Pages 115-142

    Having studied mathematics and mining engineering abroad, Mirza Nazem was one of the first Iranian scholars in Europe and a very successful technocrat of Qajar era. He was a man of discipline and sheer will who was very professional in his field of action and enjoyed writing. He was also trusted by both Naser al-Din Shah and Mozaffar al-Din Shah, which allowed him to gain numerous administrative positions as minister or a contractor for Iranian roads. His daily notes from 1881 to 1883 A.D. reflects a collection of these personality traits. This collection is called "Rozname Ye Xaterate Mohandes al-Mamalek Ghafari"1 contains valuable information which helps with the understanding of political, social, and economical status of Qajar era. Some of his book's features are precision in recording events, recording the dates of events in both Islamic and Christian calendar, recording the number of days passed from Nowruz (Iranian new year), and correcting previous mistakes while recording present events. These features highlight the value of this book among others as a major source for studying Qajar era. This study seeks to analyze the contents of the manuscript version of his notes.

    Keywords: : Mirza Nezam Mohandes al-Mamalek Ghafari, Rozname Ye Xaterat, Road Building, Kashan, Ghafari Family
  • Pages 143-164

    Despite his obscurity, Abd al-Razzaq Kashani (b736 AH) is a philosopher and mystic who shines bright in the firmament of Islamic philosophy and Sufism. Being fully acquainted with the foundations of theoretical mysticism and Ibn al-Arabi’s school on the one hand, and delving deep into the ancient mystical heritage and mystical teachings of Abu Talib Maki, Khajeh Abdullah Ansari, Abu Abdul Rahman Salmi, Sana’i, Suhrawardi, and Sheikh Eshraq on the other hand, Abd al-Razzaq Kashani could establish a blessed link between Greater Khorasan and the Maghreb (Islamic West) which originated from Al-Andalus and Egypt. Apart from this prodigious talent of his, Abd al-Razzaq Kashani’s mystical thoughts and poetry are also significant in several aspects: first, his particular mystical worldview which includes the main foundations and basics of ancient mysticism and reflect themes such as “pivotal role of love, human beings, God’s righteousness and bounty, echelons of spiritual journey and conduct, and enlightened views and compassionate demeanors”. Second, the richness of this poetry of thoughts which entails the author’s acquaintance with fields such as philosophy, wisdom, theology, jurisprudence, Tafsir (exegesis), and mysticism, as well as the guidance of his Master, Mulla Abdul Samad Natanzi. Third, not blindly following the ancient mystical heritage but developing innovations and creations which put emphasis on “justice” along with “monotheism and affection” in the path of spiritual journey and conduct, or drafting a twenty-five clause regulation on ethical codes and conduct. Fourth, the didactic-educational effects of Abd al-Razzaq’s works and the fact that his works were not solely a manifestation of mystical-intuitive revelations, and fifth, the art of writing lucidly and expressing philosophical-mystical motifs eloquently. These five unique traits along with the spiritual and intellectual al-Ghazali-like development in his mid-life as well as the tendency to Sufism made Abd al-Razzaq’s ideas and worldview more valuable and worthwhile. This paper throws light on Kashani’s life, education, teachers, works, and jurisprudence, and then discusses parts of his mystical worldview.

    Keywords: Abd al-Razzaq Kashani, Life, Mystical Worldview, Prose, Poetry
  • Pages 165-184

    Kashan's Jewish history is an integral part of Kashan's history, and its accurate understanding can give a clear cultural and sociological picture of the region's history. Also, the Jewish history of Kashan is an important part of Iranian Jewish history, which has previously been scattered among the works of historians and travelers and in the minds of residents and passersby.This article covers the analysis of the Kashan Jews after the demise of the Safavid dynasty, the Afghan invasion, and the rule of the Afsharid and Zand dynasties, i.e. about six decades (1148-1209 A.H./ 1735-1794 A.D.). The subject of this research is the life of the Jewish society in a religious city, which has played an active role in its political and social life despite a few of adversities, and its purpose is to report and analyses cultural, economic, social and cultural efforts of this society. It also reviews how the of prosperity and development of economic, social, and especially development of religious education happened until the arrival of "Small Jerusalem", and also studies their interaction with the Muslim majority and the well-thought scholars of Kashan and finally, studies the end of this period.

    Keywords: The Jews of Kashan, The Social History of Kashan, The Jewish History of Iran, The Religious Policies of Nader Shah
  • Pages 185-208

    Based on its inscription, the history of Kashan’s Jame mosque minaret dates back to 466 A.H. One of the prominent features of remaining architectural works, including minarets, is the vast and subtle use of bricks and the brick ornament’s integrity with the structure of buildings. Unlike other examples contemporary with Jame mosque minaret, there is no trace of subtle brick decoration. Also, the minaret’s pictures at the time of its damaged façade shows that there was no connection between the façade and the structure, and that the façade was a separate shell covering the structure of the minaret, therefore the façade of minaret was damaged severely because of 1192 A.H. earthquake or some other reason while the structure remained whole. Because of afore mentioned facts, the original decoration and the degree of conformity between the post-restoration decoration and the original one is unknown. The purpose of this article is first, to pinpoint the original parts of minaret and evaluate the degree of conformity between the current decoration and the original one, through examining visual documents, and then to uncover the reason behind choosing a different technique in building this minaret. The strategies of this research are historical and descriptive analytical interpretation and its data were gathered thorough visual and text documents as well as field researches. This study resulted in the fact that, during the restoration process, minaret decoration was renewed with no regard for the original design. Even in the inscription, that remained almost intact based on the pictures, signs of interpolation can be seen. Regarding the different decoration techniques, the study led to the hypothesis that minaret was not build in Seljuk period, but rather in earlier periods as a part of the main mosque and was later decorated using bricks in the Seljuk period.

    Keywords: Minaret, Kashan’s Jame Mosque, Decorations, Brickwork
  • Pages 209-230

    Mohtasham Kashani, the great elegist of Islamic World, revolutionized the form of elegies with his famous Tarkib-band, in a way that no other poet has ever done so before and after him. One of the main concerns of this study is analyzing the relation between the inner and outer form of his poems. After analyzing the contents of his Tarkib-band, we reach to this fact that, there is a strong connection between its form and meaning. The form of this poem, which is a combination of eloquent and rhetorical signs that, creates a strong link between the structure and meaning while avoiding the complexions of meaning and form. Concern of writer is to manifest how Mohtasham was able to use sings and linguistic pictures in order to convey his massage, reach the pinnacle of meaning in his poem, and to show the greatness and firmness of his words combined with ingenuity. Creating symmetry between words, applying melody delineating artistically and creative defamilirization and using heroic tone are some of this Tarkib-band’s features, which brought firmness and attention of people and other poets toward this poem

    Keywords: Mohtasham Kashani, Elegy, Tarkib-band, From, Meaning
  • Pages 231-256

    Zilu is a flat heat resistance cotton rug, which was used in hot and dry parts around Iran’s Dasht-e Kavir like Yazd, Meybod, Ardakan, Ardestan, Kashan, and Semnan in order to protect places like Mosques, public and religious places, and houses from the heat. But these days the creation and usage rate of this native art is decreasing and only a few weavers are still in this business. Due to the lack of written research about Kashan’s Zilubafi, this study’s authors seek to find the reason behind this art’s declination through studying the history, tools and pre-production and production process of Zilubafi based on the statistical population of 10 people, consisting of 8 zilu weaver, one zilu salesman, and the head of Kashan’s ancient art center. This descriptive-analytical study shows that the art of Zilubafi is declining because of the city’s industrialization process, the establishment of different factories, especially spinning factories, and production and usage of factory produced carpets. Also, the high age of these weavers brings out the need to train new and young Zilu weavers. Saving this ancient and native art requires the cooperation of both governmental and private organizations

    Keywords: Zilubafi, Native art, Traditional weaving, Handicrafts, Kashan city
  • Pages 257-286

    This article discusses the structural and thematic aspects of poetry by Sorour Azam Bakouji, known as Sepideh Kashani. Her poetry contains not only revolutionary poems before the Islamic Revolution in Iran but also those about imposed war on Iran by Iraq. Regarding this fact, the writer of the current study tries to discuss which types of genres, figures, images, as well as language have been used to convey the poet’s feelings in such situations through an analytical-descriptive approach. It is argued that Kashani has written her poems to admire Iranian soldiers’ bravery, to raise their spirits of martyrdom, and to encourage them to bolster their defense of their own land. To this end, she has wielded a simple, fluent, realistic, and tangible language while putting it into classic and contemporary genres of poetry to reflect the zeitgeist. Among the figures of speech employed by Sepideh, personification and simile are the most frequent ones due to their potentiality to create and convey the intended impression.

    Keywords: Poetry of the holy defense, Sepideh Kashani, Poetic themes, Structure
  • Pages 287-306

    Lachak Toranj is one of the most used designs in Persian carpets. There are many different Lachak Toranj styles one of which is used to weave carpets in Joshaghan region located in Esfahan province. This style is in some ways similar to some carpets woven using the Lachak Toranj style of Saman region located in Chaharmahal-Va-Bakhtiari province. These similarities despite the long distance between the two regions is the reason behind this comparative study on the carpets woven in these two regions, therefore this article’s questions focus on the similarities and differences in these two styles of Lachak Toranj’s motif and design. The outcome of this study showed that despite the clear effect of Joshaghan’s carpet design on the Saman’s Lachak Toranj style and the similarities between the styles of these two regions, the reflection of weavers social and cultural features on the Lachak Toranj style of Saman created an independent identity for this region’s carpets. Some of the differences between these two styles are removal or replacement of some patterns in the design, different margins in Saman carpets, and diversity of Joshaghan’s carpet designs. This is a qualitative study using a descriptive-comparative approach on field data and library researches.

    Keywords: Lachak Toranj, Carpet design, Joshaghan region, Saman region, Patterns